Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: jak vlastně začne holka nosit smoking?

Je super že autor používa Linux ale v článku chýba obsah

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však tohle je spíš vzpomínka a vyprávění, než článek :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Blog tag?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jéj :-)

Mňa do toho zatiahol môj bývalý hehe. Prva Linux distribúcia bol Slackware 4.čosi nainštalovaný v 200MB súbore(!!!) na 3GB disku s DOSom a Windows 95 kde mala mama účtovníctvo. Zmestilo sa tam aj KDE 1.1 čo už vtedy bol obrovský pokrok v užívateľskej prívetivosti v porovnaní s Windows 95. Trebalo skompilovať jadro na podporu mountovania cez loopback zariadenie. Dnes je asi zriedkavé robiť si vlastné jadro lebo pamať a veľkosť pri bežných inštaláciách nikto nerieši, ale kedysi som to chcela vopchať na 3.5" disketu takže bolo čo najmenšie a zvyšok ovládačov sa naťahoval ako moduly.

Slackware je stále mojou srdcovkou, aj keď už nie je toľko času venovať sa rýpaniu v systéme preto na prácu používam niečo čo viac-menej funguje out of the box. Je to dobrá distribúcia na učenie sa pokiaľ s tým človek zamladi začína, systém má človek plne pod kontrolou. (Príslovie hovorí že keď sa človek naučí robiť s RedHatom alebo Ubuntu tak ovláda RedHat alebo Ubuntu, keď sa človek naučí robiť so Slackware-om pochopí Linux ;-))

Aj keď som sa Linuxu posledných X rokov nevenovala denne, stále som s tým bola nejako v styku - na routeri, v labe, hodnú chvíľu som to používala ako hlavný OS a Windows len na hry než do Ubuntu pridali Unity (hehe v skutočnosti som si poskladala nový počítač a ešte neboli ovládače na chipset a SW raid). Momentálne som sa okľukou cez siete trochu vrátila k Linuxu na plný úväzok keďže pod robotu ktorú robím spadá aj adminovanie. Učím sa robiť s Enterprise distrami a virtualizáciou. Na notebooku mám Mint lebo mnoho vecí pod windows nejde urobiť resp. nie jednoduchým spôsobom. Môj ďalší notebook bude Jabko, chcem to vyskúšať.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a mám jednu veľmi podstatnú otázku pre autorku, ktorá rozhodne či budeme kamarátky v Linuxe alebo nepriateľky na život a na smrť:

Vi alebo Emacs???

( ;-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nano ;-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kate > settings > Editing > "Vi input mode"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je ten nejsmutnejsi clanek, co jsem tu za posledni dobu cetl:o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky mě pobavíš, v dobrym :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

diit.root.cz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

[zive|mywindows].cz

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Někteří pánové očividně nezažívají obdobu pocitů, které mají ženy spatříc muže vařit či žehlit. :)

PS: Pokud má autorka "holt slabost pro ty menší a slabší :-)", pak Microsoftu ten jeho název moc nepomohl, lest prokouknuta. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pekny, ja zacinal o neco pozdeji na Redhatu 6, pak jsem byl taky na Mandraku a Mandrive a pak zpet k Redhatu ale tentokrat na Fedore. No a jelikoz Fedora zacala prasit do systemu Nouveau a ja radeji uzavrene NVidiacke ovladace, tak jsem presel na Ubuntu a jsem na nem skoro dodnes, akorat ne primo na Ubuntu, ale na linuxu Mint. O Mageie jsem slysel, ale nelaka me to, Ubuntu a Mint maji vsechno co chci a neverim, ze by mohlo existovat neco lepsiho. Mimochodem "slabost pro ty mensi" = Mint. :-)
Metro ve Windows 8 je podstatne horsi nez Gnome Shell, uznavam, ze Gnome Shell nemusi sedet kazdemu, je to pro uzivatele predchoziho Gnome jine a nezvykle, ale to je asi tak vsechno. Kdyz jsem poprave prisel k Windows 8, tak jse myslel, ze to vyrvu z elektriky, protoze jsem ani nevedel kde to vypnout. 3-[

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O linux jsem zavadil v devadesátých letech při administraci Debianu, který jsme tehdy vyfasovali jako firewall, SMTP a proxy server. Vzhledem k nešvarům při použití vytáčeného připojení k internetu a nekomfortního prostředí pro tvorbu dynamických webových stránek jsme tehdy nakonec přesedlali i s těmito službami na platformu Microsoftu. Poté jsem vždy co dva roky vyzkoušel na samostatné partišně nějaký ten Linux nainstalovat (v novém tisíciletí včetně svého tehdy velmi oblíbeného simulátoru IL2 pod Wine, kde údajně funguje všechno).

Nikdy jsem se však nestal skalním Windows uživatelem ma zarytým odpůrcem Linuxu. Na rozdíl od autorky článku vím, že operační systém je jen nástroj. Nic víc. Mohu jej použít, jako základ pro používání aplikací, ve kterých pracuji, ale nemohu mít k operačnímu systému citový vztah, nikdy s ním nepůjdu na pivo, ani s ním nikdy nebudu mít děti. Je to prostě stejná věc, jako pro zubaře křeslo pro pacienty nebo pro stavební firmu bagr.

Vzpomínky z článku na léta dávno minulá mi však připomněla dobu, kdy jsme v diskusích nalézali doplňující informace k článkům; ano diskuse tehdy měly větší informační hodnotu, než článek, i když tomu tak nebývalo automaticky. Bohužel se s penetrací internetu mezi běžné uživatele diskuse staly žumpou, cdr.cz/diit.cz (stále nechápu toto rozdělení, oba weby vnímám jako jeden) nevyjímaje.

Díky za článek, snad diit-cdr zveřejní více takových.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

když trochu poodkreju pokličku, tak předběžný plán je takový, že sobota bude na diitku patřit Aničce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem začínal až před pěti lety a to mně bylo třicet. Bylo to hnědé Ubuntu v dualbootu s Windows XP. Nebylo to pro začátečníka vždycky lehké, ale s kratší odbočkou k Mintu jsem u Ubuntu zůstal dodnes. Akorát že teď už ho mám jako jediný OS (v LTS verzi) na SSD s tím, že Windows 7 mám ve Virtualboxu a pouštím si v něm Lightroom 4. Doma mám i staršího a dosud používaného iMaca, v práci Windows XP a na tabletu Androida. S autorkou bych se asi shodl, že o novějších Windows vím prd a vlastně se mi je ani moc poznávat nechce. Vždycky když v těch virtualizovaných W7 hledám nějaké nastavení, tak z toho kvetu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kvetete nejspíš z toho, že jste zvyklý na XP a jejich systém "kliknutí na každou ikonku". To právě ve Vistách/7/8 lze vyřešit přes Nápovědu, která začátečníky dokáže vcelku rychle a přesně nasměrovat (jak nečekané, že?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od Windows 7 je dotažené do konce integrované vyhledávání (bylo i ve Vistách, ale tam to ještě nebylo ono). Stačí napsat část názvu aplikace, kterou chci spustit a pak už jen stisknout enter. Nemusím nic hledat.

Ve Windows 8 lze do ModernUI nacpat často používané aplikace tak, aby byly vždy po ruce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak vyhledávání ve Vistách a Win7 je stejné beze změn. Jinak ono to napsání části je použitelné pokud ovšem člověk ví co má napsat - proto jsem zmiňoval postup přes tu nápovědu, která i naprostého laika dokáže příslušně nasměrovat včetně ilustrací nebo animace ;)

Win8 jsou naopak bez toho vyhledávání, které bylo po několik let součástí startu dost kostrbaté (ikdyž třeba vyhledávání přes aplikace se může hodit). Místo zmáčknutí orba a napsání je to teď suveréně nejsložitější ze všech os :(
OSX - lupa - píšu = vidím výsledky
Vista - orb - píšu = vidím výsledky
W7 - orb - píšu = vidím výsledky
W8 - švenknutí na kraj - lupa - píšu = vidím výsledky

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně když si to tak vezmu tak se autorka zasekla v době před 12-ti lety na XPčkách a novější Win celkem zdatně ignoruje. Nevím proč, ale s tímhle se u linux userů setkávám dost často. Jo a nebo je taky dobrej džouk ten s command promptem :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Alt - F2 - píšem
"orb" - píšem
F12 - píšem (to je defaultná skratka pre Yakuake)

A kde je ten vtip s command promptom?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na tabletu (jak sám MS svůj systém prezentuje) se to dělá prosím jak?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Citace z wikipedie o novinkách ve vyhledávání ve Windows 7:
Federated search

Windows Explorer also supports federating search to external data sources, such as custom databases or web services, that are exposed over the web and described via an OpenSearch definition. The federated location description (called a Search Connector) is provided as a .osdx file. Once installed, the data source becomes queryable directly from Windows Explorer. Windows Explorer features, such as previews and thumbnails, work with the results of a federated search as well.

Jinak ve win8 nemusím švenkovat, pokud nechci vyhledávat výsledky konkrétní aplikace. Stačí stisknout "orba" a píšu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, ale query nemůže být externí aplikace (teda alespoň co jsem to tenkrát zkoušel), ve W8 už ano. Každopádně nedoporučuju hledat něco na 25gb skydrivu přes 3g síť :)

Standartně tam ovšem ten orb není, do startu se dostaneš buď tím švenknutím nebo hw klávesou ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nápověda ve windows je na 2 věci, většina "opravdových" problémů je popsána fádně nebo vůbec. Výpisy v duchu Error 0xc000007b je jen třešničkou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jéje, militantní linuxák... Na BSODy existuje viewer + google (úplně stejně se hledá oprava nebo příčina na všech ostatních systémech - ve výsledku je úplně jedno jestli hledám 0x00056789 nebo kernel panic se stejně "nesrozumitelnou" backtrace adresou). BTW jak je na tom to slavné lino ohledně chybových hlášek? To je zcela jistě v nápovědě popsané má včetně error code tabulek co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, to je rozdíl http://img207.imageshack.us/img207/2757/dscf6111.jpg Safra, to lino má opravdu navrch :D

Je to stejný a je jedno jestli je to Win/OSX/Lino. No možná nejsrozumitelnější je verbose mode v osx, ale budiž.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat tohle s BSOD... jaksi mimo, ale evidentně si to užíváš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To se časem dozvíš, k čemu se používá debug, žádný hacker z nebe nespadl a vždycky na sobě můžeš začít pracovat. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kvetu proto, že je to pořád šílená džungle a rozdělení nastavení do "intuitivních" kategorií je prostě binec, ve kterém se lze orientovat jen podle buzoly. Kromě toho mám zkušenost s Gnome a zejména s OS X, kde to je tak přehledné a logicky uspořádané, že jsem nikdy nepotřeboval ani nápovědu, ani spotlight, ani nic jiného. Nejsem proti Windows zaujatý. Prostě mám jen lepší osobní (ne jen teoretické) zkušenosti s jinými OS. A za ty peníze, které mě licence Windows stály, mám, myslím, nárok být kritický a náročný. Mimochodem, linux je bio.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak mam hodně podobnou zkušenost jako autorka - stejně Red Hat přes Chip cd, to bylo jen na pokusy, pak také Mandrake, ten mi šel podstatně lépe, dokonce jsem po několika pokusech nainstaloval ovladače grafiky a pak UT2004. Uf to byl výkon, než jsem rozchodil tyto dvě věci tak uplynulo několik hodin - co se řešilo ve windows několika kliknutím myši a potvrzením EULY, tak v linuxu se věci řešily strašně zdlouhavě po všech možných oklikách, no děs, ale výsledek byl uspokojivý, běhalo to.
Jenže po pár týdnech jsem si uvědomil že onen linux mám vlastně jen na okrasu a bootuji do něj málokdy, takže šel zase pryč. Ještě párkrát jsem se k experimentům vrátil, ale výsledky byly bohužel dosti tristní, tak jsem toho zase nechal. Možná vyzkouším novou Mageiu nebo další Ubuntu, ale momentálně je linux pasé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prvni den pouziti Linuxu se da prece najit v prichozi poste, podle prvni zpravy - ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš tú správu ktorú root automaticky dostane po prvom prihlásení do systému? "You have new mail". Pochybujem že sa zachovala :-)

V tých časoch ešte pripojenie na internet nebolo takou samozrejmosťou. Keď, tak dialup alebo majetnejší a šťastnejší ISDN, tj. platiť za impulzy a nejakých 1500 korún mesačne pre ISP. Môj prvý prístup na internet a e-mail bol v terminálke na výške, všetko iba textové. Pine neskôr mutt, lynx a links, talk/ytalk - to bol chat kde bola obrazovka rozdelená na 2 časti a čo druhá strana píše bolo vidieť v reálnom čase vrátane plekrepov a backspaceovania; talkery, MUDy a IRC. Zábavy viac než dosť.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný zápisek.

Jsem na tom dost podobně. Střední škola Chip 05/00 a SuSE Linux 6.4. Chip jsem začal odebírat v 12/99, takže mě předchozí CD RH nejspíše minulo. Ale se slzou v oku vzpomínám na BeOS, též díky Chipu).

Linux mě uchvátil už jen tím, že jsem v něm nic neuměl. :-) Čekalo na mě totálně neprobádané území a to já rád. Několik měsíců (možná něco přes rok) jsem měl pouze textový terminál (xka mi nejela z důvodu HW -- nějaká skládačka ze starých komponent, co mi kdo daroval) a považuji to za obrovský přínos a i dnes beru grafické prostředí jako něco navíc, co není nezbytně nutné (ale to je spíše profesionální deformace, než objektivní informace).

Potom už to šlo ráz naráz. Univerzita (od 2001) a Linux (Debian Potato) + LaTeX + Scheme, takže jsem si k Linuxu a Unixu obecně přičichl ještě důkladněji (za což moc děkuju Vilémovi Vychodilovi). To už bylo jasno, od té doby jsem s linuxem stále. Od roku 2006 i profesionálně.

Takže před 13 lety nesmělé počátky, před 11 lety akademické prostředí a před 7 lety počátek profesionální "kariéry".

S tím nesmyslným "krabičkováním" na linuxáky, windowsáky apod. též nesouhlasím. Co jsem, Linuxák? Windowsák? IOSák? ROSák (omlouvám se Janovi ;-))?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neverim autorce clanku nekolik veci ale asi nejvic neverim ze nikdy nevidela w7 a zna je pouze z foto ! A nebo nechodi ven a sedi pouze u sveho pocitace a vsechny kamaradi co ma presvedcila ze linuch je nej a ze hry hrat jsou onicem tak je vsechny presvedcila o prechodu k linuchu. No muj nazor je jak sem uvedl na zacatku - neverim autorce nekolik tvrzeni co uvadi v clanku nebo co to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyjdu-li z vlastní zkušenosti, tak já jsem W7 taky neviděl u nikoho jiného než u sebe. Nemají to moji přátelé, nemáme to v práci, kolegům do jejich NTB nelezu, ... A dospělí okolo mě také v drtivé většině nehrají hry. Nevidím v tom nic tak zvláštního.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Další Anička ve světě Linuxu, výborně :-)

Stejně jako autorka jsem začínal na Red Hatu 5 (tehdy to byl myslím 5.2) a výchozím prostředím myslím bylo KDE - ostatně od té doby jsem mu zůstal věrný.
Stejně tak jsem měl krátkou zastávku s Mandrakem, ale RPM mi nikdy nepřirostlo k srdci (zvlášť vzhledem k problémům na RH8), tak jsem přešel na Debian. No a teď už roky Ubuntu, respektive Kubuntu, protože jsem za tu dobu zpohodlněl ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.