Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AOL má zálusk na Yahoo!

AOL logo
Asi to nemá žádnou souvislost, ale Yahoo! servery byly včera pro některé uživatele nepřístupné, pokus načíst homepage končil hlášením „internal error - server connection terminated,“ jakoby samy stroje takto vyjadřovaly neochotu přejít do služby někoho jiného, po internetu totiž kolují informace, že na Yahoo! si brousí zuby AOL.

Údajně se dává dohromady se skupinou soukromých investorů, mezi kterými jsou například Silver Lake Partners a Blackstone Group, aby dali dohromady nabídku pro Yahoo! a zároveň našli způsob, jak tyto dva internetové giganty účelně propojit, celkem by se takto mohlo spojit až šest opravdových zájemců. Zatím to jsou ale interní disputace, do kterých ještě Yahoo! nevstoupilo a nikdo ze jmenovaných firem se k tomu nechce vyjadřovat.

Tržní hodnota AOL se nyní pohybuje kolem 2,68 miliardy USD, Yahoo! má cenu ale mnohanásobně vyšší, uvádí se zhruba 20,56 miliardy, je tedy jasné, že AOL by musela sehnat opravdu bohaté společníky, však také Yahoo! odmítla i více než 40 miliard, které mu nabízel Microsoft. Spíš by to mohlo být partnerství z rozumu, aby obě společnosti v sílící konkurenci Google a Microsoftu vůbec přežily. Na stole je ale ještě jeden plán, který předpokládá vyvázání čínského serveru Alibaba z Yahoo!, což by mohlo cenu mateřské firmy snížit asi o 10 miliard. O této možnosti se dokonce vedou řeči od roku 2008, kdy o Yahoo! projevoval zájem Microsoft.

Jsme zvědaví, co se z toho nakonec vyvrbí, vzpomeňte, že námluvy s Microsoftem skončily krachem, aby pak před rokem obě společnosti podepsaly smlouvu o spolupráci ve vyhledávání a reklamě. Time Warner (AOL) ovšem již o Yahoo! projevoval zájem dávno, že by to tedy tentokrát klaplo?

Diskuse ke článku AOL má zálusk na Yahoo!

Žádné komentáře.