Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Aplikace na houby jsou na houby

tvl tak z toho poznam akorat ty kuratka.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tě zklamu, ale nepoznáš. Na žádné z fotek kuřátka nejsou :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Krásnorůžek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je podobou blíž, ale taky to není. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kuřinec šafránový

pravděpodobně stejnej exemplář místo čas a autor, ale jinej úhel ;)
http://www.hlasek.com/foto/ramariopsis_crocea_ce8235s.jpg
http://www.hlasek.com/foto/ramariopsis_crocea_ce8218.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Místo a čas ano, autor ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kuřinec nebo kuřátka, to kuře tam nakonec bylo :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„spíš by měla přinést něco co sníží tu příšernou spotřebu AMD čipů ... v první řadě“

Ať už Vega přinesla úsporu nebo spotřebu, to „spo“ tam nakonec bylo ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, ale makroskopicky bych se to neodvážil určit na Ramariopsis. Pěkný úlovek.
Ten askomycet je kališník běločerný?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky ne, ale když mě k němu skoro za ruku odvede profesionální mykolog, který ho má z té lokality určený, tak to nemám důvod zpochybňovat :-)

Ano, z Českokrumlovska. Letos ale rostly leckde…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co použít armádu dronů a AMD Vega karty + nějakou neuronovou sít?

Postup třeba takhle:

1) v lese najdu houbu
2) GPS souřadnice pošlu na server, blízká speciální stanice vypustí hejno dronů s hromadou senzorů, ti nafotí a změří houbu + okolí třeba jednoho hektaru, budou řešit i vlhkost a další aspekty, malou chemickou laboratoř a tak podobně
3) Vegy v rámci neuronové sítě přechroupou data a server mi pošle výsledek
4) Hotel? Trivago

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

5) Pokud bude houba vyhodnocena jako zdraví škodlivá, bude na její lokaci vyslána mezikontinentální balistická střela, která houbu spolehlivě eliminuje, aby nemohla ublížit dalšímu (technologicky nevybavenému) houbaři... ;)))
...
jo, to by šlo... Teď jen kdo to zaplatí :)))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelé, jako vždycky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trivago to zabilo. Nekoukej už na ty reklamy :)

Bojím se, že fakt někoho takovej startupíček někdy napadne. Dotace je potřeba včas roztočit na užitečné projekty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co neznám to nesbírám. Kduysi jsme sbírali jen hřiby, bedly, kuřátka a pýchavky. Teď už pro jistotu jen hřiby a páchavky (ale tu jsem nevidel 30 let).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty pýchavky bych taky nesbíral, pokud jste je 30let neviděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, to je houbařský základ (přežití). Co neznám, to nesbírám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže třeba muchomůrku zelenou můžu, když ji poznám? :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Programátor?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

spis QA ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostals mě. :-)
Můžeš, ale do polévky bych ji nedával.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Správný houbařský přístup je "co neznám, to se doučím z důvěryhodných zdrojů".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš sere, že s postupujícím oteplováním je hub míň, ale díky navigaci v mobilech a i těmto aplikacím jsou lidi jak šílení a strašně to hrotí (taky životní úrovní, dřív ne každý měl auto, do lesa se chodilo na kraj, abyste se neztratili atd.). Jinými slovy tady na Moravě je v lesích prd, ale houbařů je jak sraček. Zdá se mi to nebo dřív se opravdu chodilo na houby na podzim a teď každej poloodborník si na netu přečte, jak se houby dají sbírat celej rok a podle toho to tak vypadá. A to pominu ještě nájezdy trhovců, na severu moravy i poláků... Sotva houba vyroste, už je pryč, tedy výtrusy se už tolik nerozmnožuje a pokud kvůli suchu na daném místě zanikne podhoubí, je to kaput.

Žerou prasata houby? A pokud jo, jak poznají ty jedlé? Prasat je prej taky hodně...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hub je furt docela dost. Ale houba prostě potřebuje vlhko a teplo (a dlouhodobě). Ne Sucho a teplo. Třeba předloni jsme nasbíral hříbků že je nebylo kam dávat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že nepatříte k intelektuálním lokálním spolkům militantních obránců lesa. Po zkušenostech preventivně kontroluji situace před odchodem a příchodem k autu, protože na Moravě se záhadně daří intenzivnímu růstu větví pod vozidly s pražskou značkou. Morava je vůbec svérázný kraj, který plodí smrkové šišky ve výfuku a úžasné řeči při intergalaktickém střetnutí houbařů. Rodiče tráví důchod na Moravě a pokaždé návštěvě si připadám v jiném světě naprosto odlišných pravidel a zákonů. Obzvláště když člověk náhodou nalezne ono tajné místo a setká se v lese s místním samorostem :-)

Naši si letos na úrodu nestěžovali, mají nasušeno na celý rok, ale loni prý bylo hub tolik, že už je ani nesbírali. Nicméně pokud prasaty myslíte divočáky a nikoliv pražské či jiné nájezdníky, mohu vás ujistit, že divoké prase houby žere. Z toho pramení vyšší míra radioaktivity v mase divokých prasat, která se na naše území dostala po havárii v Černobylu a některé podzemní houby jsou schopné absorbovat radioaktivitu z půdy, která se následně dostává do zažívacího traktu zvířat. Táta se v profesním životě zabýval výzkumem, mj také oxidy Cesia, které se ukládá v některých druzích podzemních hub, jako Jelenka obecná, která patří do jídelníčku divokých prasat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty meziměstské vztahy jsou v u nás vůbec divné, vzpomínám si, když jsem měl první auto z druhé ruky z ostravskou poznávačkou, tak na mě v Praze taky kdekdo troubil a troufám si říct, že mnohdy bezdůvodně, respektive spíš kvuli tomu "T". Jinak všude jinde jsou na Pražáky přímo vysazený. Vzpomínám si na článek, kdy nějakej dřevorubec uřízl pražákovy z octavie křídlo motorovkou jen za to, že ho předjel před jeho vesnicí a hrozně se bil v prsa, jak to tomu klukovi nandal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemuselo být kvůli značce, obvykle se jedná o přečin zaběhlého systému. Když už vás pustí ... tak musíte jet a nestát tam jako solný sloup, dávat pozor a být připravený to přibít na místě. Dost možná se jen jednalo o dalšího spěchajícího a překážel jste jeho egu. Na druhou stranu musím objektivně uznat, že mnoho mimopražských dost dobře nezvládá standardní uhýbání se sanitkám, odbočování přes koleje, řazení se do pruhů a vlastně i parkování apod. Na druhou stranu mimopražský se dostane do správného pruhu podstatně snadněji. Pražák dožadující se puštění do správného pruhu obvykle znamená, že si prostě chtěl ukrátit čekání a objet kolonu na světlech. Auta se řadí do levého (ve špičce) třeba půl kilometru před semaforem, protože dobře vědí, že z pravého pruhu se stane odbočovací ...

To už je trochu extrém, ale nejednou nás známý modelář varoval, ať nejezdíme do Ostravy, když se hraje fotbalový zázrak Sparta s Baníkem. Blízkost stadionu a inteligence fanoušků podepsaných na lakování auta. V Praze najdeš plno magorů schopných porvat se sloupem osvětlení cestou na fotbal, nebo z fotbalu. Ovšem Praha a Ostrava to je extrém, v dobách před rozšířením navigací, bylo lepší se raději neptat ani na cestu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- Oteplování???... Leotšní červenec byl sice nadprůměrný, ale! - až 17.(!)... nejteplejší za posledních mnoho lét (let) co se měří ;-) Tak kaine oteplovací panic :-) (je mi přes 50let a pamatuji mnohem větší vedra i sucha!, nesmíte číst "zprávy" od mladých naivních pisálků, co nic nepamatujou a vydávaj běžná teplotní maxima dne(!!!) za teplotní "rekordy" obecně ...)

- Na Moravě bylo vždy(!) prd!, co se hub týče, neb jsou zde skorofurt tropy!!!!!!!! (jsem z jihu JM , kde roste hlavně obilí a kukuřice akát a víno!!! :-) )

- Nezdá se Vám to, na houby se chodí hlavně skoronapodzim!!!! :-)

- ale prdlačka že nerostou, my našli v severovýchodních Čechách hub dosti a to převážně velké a staré a tak již plesnivé čili se určitě stačily rozmnožit :-) Viz moje foto z letoška (pod stejným avatarem jako zde):
http://forum.digineff.cz/viewtopic.php?f=33&t=935&p=104975#p104975

Celej tejden o letoční dovolené nám tam propršelo :-/ Na Sněžce jsme málem zmrzli v červenci(!) a zabil nás málem blesk... A lanovky pro vychr nejezdily :-( Ale super vzduch :-) 9stC na jihu JM stále 34stC! ;-)

Inu jak kde orstou! Ale i jižněji - pod Jihlavou - tedy těsně nad Moravou :-) Prostě tam kde alespoň trochu pršelo a zpravidla nad 600m/nm ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Oteplování

Jo, cirou nahodou je 10 nejteplejsich let (globalni prumer) od roku 1880 v posledni dekade... s vyjimkou roku 1998.

> je mi přes 50let
> nesmíte číst "zprávy"

Pak by bylo nacase se naucit rozdil mezi anekdotou a statistikou :) to, ze nektery nahodny mesic (vam se libi cervenec) nektereho roku (trebars 2017) byl 17. nejteplejsi, je anekdota ktera vubec nic nemeni na dlouhodobem svetovem trendu.

BTW, netvrdim ze puvodne tvrzeni - ze oteplovani likviduje houby - je nebo neni pravda, to neumim posoudit. A souhlasim s vama ze byly mnohem teplejsi leta v CR nez letos... nicmene trend je nad slunicko jasny :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Až začnou prudit že fakt není voda (nebude jen vyhrožování), tak to dojde asi všem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vazeny "odborniku"..., zmeny teplot a srazkovy deficit nesouvisi! Navi globalni deficit neni v lokalite - na morave. Vidite ten slovni rozpor - lokalni globali!?

Vysvetlete to lidem na Trutnovsku (psal jsem ze nam tam proprsel dokonce cely tejden dovolene vkuse!) natoz v Krusnych horach, kde cele leto furt prsi hlavne weejkendy, co je sucho :-)) Letosni teploty budou nakonec a opet(!!!) mirne podprumerne! - vsadim se, vy oteplovaci... Ja su z nejsussi oblasi z jihu JM z ro iny bez lesu a luk kde zasicha i kukurice a vody ve studni mam na hrabe s nasadou ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je podívat se na dlouhodobé měření teplot. Jednoduchá statistika.
http://infomet.cz/index.php?id=read&idd=1457618421
http://infomet.cz/index.php?id=read&idd=1502221075
Prolistuj si ta nejrůznější měření sám.

To že někde proprší týden dovolené není nic proti nečemu, to že na horách prší je normální a v minulosti mohlo pršet daleko více. Jde o dlouhodobé trendy. Normální člověk to není schopen posoudit podle dojmů a týdenní předpovědi počasí, musí se to měřit podle úhnu srážek, jejich prudkosti (jestli se to vsákne, nebo to bez užitku odteče do moře) a dále sledováním trendu stavu podzemních vod. Třeba ČHMÚ, který to dlouhodobě měří, tyto statistiky má.

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/ok/SUCHO/Melke_vrty.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že výsledek je prostě vidět. Je prostě sucho už několik let v řadě. Zkrátka srážky jsou příliš nárazovité a prudké, počasí je nestabilní, zimy jsou taky "rozbité" (i když ta letošní se už trochu podobala tomu, co si pamatuji já).

Jde o holý fakt, že roste spotřeba vody a počasí, resp. celý ten roční koloběh je rozbitej. Proto ještě kolem roku 2000 mlčeli, ale teď už snad třetím nebo čtvrtým rokem straší, že je nedostatek podzemní vody. Problém mají i zemědělci, kterým to sice zacvaká stát/EU, ale neřeší to problém, že ovoce bude méně a bude dražší (něco zmrzne, něco se utopí, něco uschne, ...). Těch indikátorů je fakt kopec. Navíc není to tak dávno, co jsem absolvoval i přednášky od lidí z ONsemi, kteří v rožnově řeší ten samý problém - když bude nedostatek vody a budou je strašit, tak už teď dost optimalizují spotřebu vody, aby mohli fungovat i s naprostým minimem (výroba polovodičů).

Myslím že se o tom mluví dost, aby snad každému došlo, že to není jen další ukázka nějaké kvalitní televize/redakce, která v zimě ověřila, že vody pod bodem mrazu opravdu zmrzne. Píše se o tom, mluví se o tom, řeší se to a řeší to i firmy. Obce mezi sebou soupeří o vodu a tenhle úbytek vody není způsobenej jen pár suššími léty, je to výsledek dlouhodobějšího úbytku srážek, který pozorovat lze.

Nejsem tu sice tak hyperdlouho, jako někteří kolegové zde, ale pamatuju sice parné léta, ale vždy dřív či později sprchlo, během týdne i dvakrát. V současné době proběhly tak 4 silnější bouřky, ty před týdnem vydržely alespoň dva dny, zbytek byly spíše takové "přeháňky". Jinak nic. Několik let jsem byl vyloženě nucen mít UPSku u počítače/serveru, protože občas prostě byl výpadek, protože silná bouře zlomila strom a spadl na vedení. Poslední dva-tři roky bylo nejméně výpadků, a ty dokonce nebyly způsobené bouří či deštěm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Žerou prasata houby? A pokud jo, jak poznají ty jedlé? Prasat je prej taky hodně...“

Ano, ale houbařům přímo nekonkurují, vyrývají jelenky (aromatické podzemky). Nepřímo konkurují tím, že rozrytím půdy likvidují místa, kde třeba rostly houbařsky zajímavé druhy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prasata žerou všechno :-)) nejradši mají Lanýže :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatel týhle aplikace si snad nějaký to vypumpování žaludku poprávu zaslouží... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jeho dcera ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, z toho jsem si legraci dělat nechtěl... V kůži takovýho člověka bych nechtěl být.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

šak jste nikomu nepřál smrt..., jen to nepříjemné pumpování a že jim je blbě ;-) Tak klííííd :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„otec (…) smrtelně jedovatý pavučinec plyšový (…) násilně určil jako houbu, která mu byla podle obrázku nejpodobnější, jedlou čirůvku zelánku, následkem čehož smrtelně otrávil svoji dvouletou dceru.”

Tak dát dvouleté(!) dceři sníst houbu z lesa, o které si navíc ani nejsem jistý, co to je, už není nešťastná náhoda, ale přečin, kterému trestní zákoník říká usmrcení z nedbalosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to poměrně starý příběh a jak se říká, dříve byla jiná doba. František Smotlacha, tehdy nejznámější osobnost mezi houbaři, nabádal lidi ke sběru hub a tvrdil, že jedovatých je jen pár druhů, takže lidem vlastně nic nehrozí. Demonstrativně pojídal muchomůrku citronovou i tygrovanou a ze své neotřesitelné pozice znemožňoval každého, kdo si s ním dovolil nesouhlasit. Po jeho smrti jeho okolí a stoupenci věnovali nebývalou pozornost tomu, aby se příliš nerozšířila informace o stavu jeho duševního zdraví a stejně tak o stavu jeho jater, který plně odpovídal jeho veřejným experimentům.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky sem teď jednu apku na houby stáhnul a za mě teda funguje, protože mě naučila poznat novou jedlou houbu - Lakovku Ametystovou. Autodetekce ji určila asi na 60 procent a pak jsem důkladně porovnal s fotkama, snědl před týdnem a žiju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro příště přeju hodně štěstí a nenarazit na některou z následujících hub, protože ty v databázi zřejmě nebudou, takže je aplikace rovněž může vyhodnotit jako lakovku.

http://bit.ly/2v3DdHh
http://bit.ly/2wSfXhg
http://bit.ly/2i97x1O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fotky a popis jednotlivých charakteristických rysů v apce kterou používám byl usvědčující... Jinak si samozřejmě musí člověk dávat pozor a sbírat jen to co 100% zná, to dá selský rozum. Nicméně to nic nemění na tom, že jsem se za pomocí té apky naučil novou jedlou houbu, o kterou bych ani jinak nezakopnul. :-D

https://goo.gl/photos/mYGWGuC7U29d6dos8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem aplikaci na rozpoznavani rostlin
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.plantnet&hl=cs
naprostý neúspěch. Nepoznal nic, ani pampelišku. Takže tyhle houby bych do polívky nedával.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.