Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple, Facebook i Google, zaplaťte nám za mobilní internet, křičí mobilní operátoři

To jsou přesně oni dokud mohli dojit zákazníky za 10Kč/min, 160 znaků za sms posílali za 2Kč a MMS za 10 to se jim to žilo. Lidi to přestalo bavit a dnes každej raději dá 170kč/měsíc za mobilní data a posílá emaily. Krásně je vidět jak se na konci roku bojuje o zákazníka, takhle trapné "Vánoční akce" jako předvedli letos ještě nikdy nebyly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, když jsou schopni některým dát telefonování za 1 Kč/ min. a normálně lidi škubou v násobcích. Tak to asi bude někde chyba. S internetem je to stejné. Je to jako OSA, nechá si zaplatit za vysílání hudby od rozhlasové stanice a pak ještě škube ty co ten rozhlas pouští ve své provozovně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Společnosti jako Google a Yahoo! používají naší síť zdarma, což je dobrá zpráva pro ně, ale tragédie pro nás, tak to dál nemůže pokračovat.“

Co to PLKÁ?? A ty paušály jim asi platí kdo? To že mají debilní cenou politiku aby si natáhli další zákazníky je jejich problém a ne Googlu nebo kohokoliv jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, google jejich síť nevyužívá. Využívají ji jejich zákazníci. Není tohle celé nějaká kachna, to snad nemohl nikdo rozumný vypustit z úst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To teda nemohl to musel byt nejaky echt-manager co ma kravatu tak pevne utazenou ze se nedostava kysliku do mozku. neni to nejakej ceskej manager?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kludne aj slovensky, najlepsie z HP :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nějak tuto zprávu nepobírám. Vždyť každý zákazník, musím za data platit, tak nechápu o co jim jde. To si jako představují, že jim budou platit a majitelé onich služeb? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to ze v ramci konkurencniho boje zacali vsichni nabizet internet bez FUP nebo s pomerne velikymi datovymi limity...
No jenze LTE je jeste hudba budoucnosti a zajem o mobilni data roste takovym tempem ze stavajici technologie jako 3G nedokaze obslouzit tolik ziznivych zakazniku.

Zdrazit neni sranda protoze zakaznici maji platne smlouvy.
Z celeho toho mam pocit ze si operatori asi nedokazali dost dobre predstavit nárust takoveho trhu, stanovili ceny a pak to prislo... SmartPhone (iPhone, HTC....) a prakticky vsichni majitele samozrejme hned mobilni data atd... cim vice se stavaji takove hracky dostupne tim vetší je to masaz pro mobilni sit.

Rust trhu je tak obrovsky, troufnu si odhadnout mezirocne i stovky % ze technologie na to nedokaze reagovat. snad i proto AOL v USA spustila znovu FUP za coz to poradne koupili od zakazniku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by se u nás stát nemohlo, všechny tarify mají krásny FUP a operátor může kdykoliv vypovědět smlouvu :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Slova o obecné situaci na trhu telekomunikačních služeb samozřejmě nemůžou platit pro ČR. U nás jsou paušály pořád drahý jak voda na Sahaře a oproti okolním zemím je u nás pokrytí vysokorychlostním internetem směšně malé. Omezuje se jen na velká lidská sídla, takže operátoři udržují jen vysoce efektivní ziskové sítě. Proč myslíte, že tomu Oshit říká "chytrá" síť?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co si furt někdo stěžuje, byly jsme první zemí, kde se zavedl 4G internet (viz T-mobile před lety a jeho 4G gprs :-D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo 4G :D to byl jen marketingový blábol T-bile

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože to je velice chytrá služba, ale s hloupýma...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nevim proc to operatori resi takto slozite stacilo by pouzit FUP (u 3G neco kolem 5-10GB mesicne a potom spomalit na 256kbit) a zakaznik by mel na vyber na co data pouzije, bud bude stahovat velke obemy dat a bude spomaleny neby bude vyuzivat mobilni data rozume a pujde plnou rychlost. Dokud ze uzivatele nenuci ze mobilni pripojeni NENI na prenos velkych obemu dat (na to je kabelove pripojeni (ADSL,CATV,Optika)) tak nic jineho ne FUP nezbyva, narozdil od zpoplatneni jen nekterych serveru nemeni sitovou neutralitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Operátoři to přeci řeší jednoduše. FUP je 100-150 MiB a po překročení se to zpomalí na 16 kbit/s. (Chtěl jsem tu dát smějícího se smajlíka, ale ono je to spíše k pláči.)

Ovšem i to je jim málo a chtěli by to přiškrtit ještě víc, nebo dřít z lidí další prachy.

Jinak já měsíčně přes mobil přenesu kolem 400 MiB dat. A používám to pro celkem běžný provoz (web, email, jabber) a žádné video, ani stahování velkých souborů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jste spatne pochopili, operatori NECHTEJI priskrcovat linku. Oni chteji vic penez a dobre vedi ze z lidi je nedostanou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když přiškrtí linku, tak se nemusí moc párat s dimenzováním sítě a investicemi do moderních technologií. Jenomže teď se jim ty jejich sítě hroutí a (konkrétně ti naši) jsou tlačeni do upgrade technologií.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Oni nechteji priskrtit. Kdby prisrtili linky nebo nastavili ci zprisnili FUP tak vice penez nedostanou nebo jim zisky mozna i klesnou (s odlivem zakazniku). jedine co jim zustane, jsou zastarale (a mozna i funkcni) technologie.
Ale pokud vyzdimou prachy od portalu, tak zakazniky neomezi, pritecou dalsi chechtaky a oni mozna i vylepsi sit :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenze jeden jediny operator nebude hrat tuhle hru a ostatni skrachuji :-)))

V civilizovanych zemich se kartel tresta, v CR ne.
Oni to proste chteji pro zakaznika bezbolestne ... ale stejne doyfam, ze na to FB a spol nepristoupi, pak na ne podaji zakaznici zalobu za blokaci site a nedodrzeni sitove neutrality a maji po ptakach ... pak prejdou lidi na wifi a prestanou pouzivat telefony ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sem myslel ze reagovat nebudu ale dobre.
To rovnou napiste zpatky na stromy clovek si porizuje mobilni zarizeni nejen pro zabavu ale i pro praci. Je videt ze vy to nepouzivate vubec (nemate na chytrej telefon) nebo jen omezene (a to kvuli tomu ze sice na telefon mate ale na date ne). To ze je unas cena za vsechny mobilni sluzby premrstena uz vedi vsichni az na CTU. By me zajmalo jak muzete otevirat normalni postu v telefonu proze me v ni treba chodi nabidky v pdf ci dlasi dokumenty doc, xls atd takze par mejlu a jsem omezenej.
Ted trosku teoretickej prikald: Vsichni vcetne ms nas ted talci do cloudu takze kdybych potreboval otevrit nejakej dokument tak se musim pripojit a delat nanem data porad bezi.....co nato operator zpomali me natolik ze si ani neprdnu.....
Jinak to vase slavne FUP je spsi pro ostudu, vemte si jake to bylo driv kdy byl fup i na normalni net na stolnim pc, fup je zlo a pochopili to i poskytovatele adsl i kdyz jim to trvalo dele nez ostatnim....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vidim ze su tu ludia ktori sa na to pozeraju rozumnymi ocami a panicky nekricia a nekopu okolo.

Treba si uvedomit ze sucasny stav sieti nedovoluje vysokorychlostne a sirokopasmove pripojenie pre vsetkych, nech zakaznik krici ako chce. Primarne poskytuju hlasove sluzby, a aj ked od prvej BTS su to tiez len datove pakety, siet je stavana len na urcitu zataz.

Akonahle by zacali investovat do infrastruktury, stali sa z nich nie mobilni operatori na hlas ale na data a tympadom zaviedli nove sluzby s inymi podmienkami kde by zakaznik videl za co plati, dalo by sa bavit o pokroku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aaach sorry to mala byt reakcia na MartinTl

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

uplne suhlasim, velmi dobry prispevok

idealne by bolo, ak by operatori ponukali IBA data a uzivatel by si urcil sam, ktore sluzby bude pouzivat (SMS, hlasove volanie, skype...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych navrhoval ať lidi přestanou využívat 3G služby a hned by přestali remcat. Operátoři mají na výběr:
A) Dát k dispozici pomalý, málo dostupný internet k dispozici lidem za rozumný peníz.
B) Nebo ho nedat k dispozici a vyhodit investice do 3G oknem.
Já si v pohodě zlatě vystačím s EDGE a 1MB přenesých dat za měsíc, a to nesurfuju málo.
- Mobilní internet prostě není na YouTube!
- Že jsou operátoři hloupí na nechají takové stránky dostupné, to je jejich chyba.
- Řešení je pro ně více než snadné-nasadit vlastní proxy, která z HTML výhází veškerý Flash a Java bordel a na telefonu zobrazí jen Plain text.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No oni pokud by je "nenechali dostupné" tak si ten paušál nikdo nekoupí. Ale to je prostě jejich chyba, jak mají nastavenou cenovou politiku. Google ani nikdo jiný jejich služby nevyužívá ani omylem. Ještě že nechtějí zaplatit od státu, za to, že lidi používají net ke komunikaci s úřady..
Není náhodou dneska 1. dubna?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Já si v pohodě zlatě vystačím s EDGE a 1MB přenesých dat za měsíc, a to nesurfuju málo."

No jako Vanocni vtip je to dost dobre. Jen tak dal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na co potřebuješ EDGE, když přes něj ten tvůj 1 MB přeneseš za jednu minutu? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To pozor, kolego, blokování Youtube se kvůli infrastruktuře dělá v Číně. To je ta jejich cenzura. A naši mobilní operátoři taky cenzurujou - podle databáze z Israele!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedno nacitanie NEOPTIMALIZOVANEJ web stranky kludne zozerie 1,2 MB... Takze 1 MB je asi tak na 100 hlaviciek mejlov :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt je ten, ze objem mobilnich dat roste soucasne tarify jsou vetsinou "ploche". Nelze cekat, ze se to nezmeni. Provozovatel sluzby datovy objem resi pouze okrajove a zakaznika to zajima jen kdyz ma pomale pripojeni.
Soucasna situace je neudrzitelna. Pokud operator nabidne "neomezeny" objem dat, tak to dela podle kalkulace prumerneho zakaznika. Jenomze pokud se objem dat na prumerneho zakaznika zvysi, tak rostou naklady ale ne trzby. Toto neni jen problem mobilniho pripojeni.

Soucasna situace je takova, ze operator nabizi "neomezene" pripojeni s predpokladem, ze ho nebudete neomezene pouzivat. Jeden zakaznik by nevadil, vsichni zakaznici by mely pozadavek o spoustu radu prekracujici nejen soucasne kapacity site, ale i soucasne moznosti co lze vybudovat.

Ale aby operator chtel za cizi obsah penize je uchylnost. Spravna cesta je rict co presne zakaznik za svoje penize muze chtit a nelhat o "neomezeni".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S objemem dat náklady nerostou, rozhodně ne v síti operátora. Síť je nějak dimenzovaná a roste využití propustnosti sítě. Když se dosáhne 100% tak se to prostě lidem začne zpomalovat nebo operátor posílí infrastrukturu, ale do té doby ho to stojí možná něco málo na konektivitě ven.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ono to neni az tak uplne jednoduche. resi to pomerne slozite rizeni provozu. pro 100% zatezi dojde k nemylemu jevu jmenem zvysena latence, coz neni zadouci.
Mobilni operator musi resit jakou cast kapacity site necha hovorum a jakou poskytne datum (v podstatě odhaduje na základě určitého obvyklého provozu + nějaká rezerva). Navic nemuzou jen tak rici mame tam vykony spoj na 38GHz tak je to pohoda... Vysilaci technologie aka. BTS (obvykle PowerWave) ma sve limity + obvykle pres dany vysilaci jde i tranzitni provoz (z dalsich vysilacu) a tak konektivity podel trasy pomerne svižně ubývá i kdyz maji sit jiste zakruhovanou.
Další problém je že konkrétně mobilní operátoři musí podle zákona dodržet určitou kvalitu služby (telefonovaní) a její dostupnost pro případy nouze.
Některé trasy nejdou jednoduše rozdělit na více segmentů, protože např. jinam není vidět.

Teď si představte trasu na které je třeba 10 000 zákazníků, řada simultáních hovorů a k tomu ještě datové přenosy.
Další problém - nejde jen o objem dat, ale i o množství a velikost jednotlivých paketů... radio přenese třeba 30Mbps@5000ps ale taky třeba jen 8Mbps@15000ps - více uživatelů = logicky více paketů/s

Pravda ze vystupni konektivita nehraje zasadni roli. někdo jakou O2 sedí pravdepodobně na hezkých par Gigabitech...

Uvědomte si jak vypadají sítě mobilních operátorů o Vánocích a Silvestru... a to drtivá většina lidí "jen" volá nebo posílá sms.

Tak jako tak, prostě to neodhadli a nastavili si ceny tak jak chtěli. je to jejich problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reálné nádlady jsou hluboce pod cenou. Co vím, tak u jednoho z našich operátorů se investuje jen asi 1/5 výnosů.....Rozhodně nehrozí to, že by prodělávali, jen jim vadí, že jim zisky nerostou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jen jim vadí, že jim zisky nerostou"

Nikoliv, jim vadí, že rostou pomaleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle snahy o změnu fungování internetu mě dokážou tak akorát nas#at, všichni maj peněz tolik, že by se v tom mohli koupat, služby zákazníkům stejně mizerné a ještě budou remcat a omezovat a měnit. Jestli některý český operátor na tohle téma byť jen pípne ve vyděračském tónu tak navrhuju jím normálně roztřískat ciferníky, protože u nás jsou co do internetu hůř než Chorvatsko nebo Řecko (viz http://client0.cellmaps.com /viewer.html?cov=1 ), takže nemají absolutně žádné právo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to můj operátor zavede, tak ten paušál zruším a zkusím se bez mobilu obejít úplně. Bude to těžké, ale všechno má své meze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti neřekne, že jsi vázán smllouvou a musíš to 2 roky i přes změnu podmínek používat

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zlate predplacene karty ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, zlatem placené ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pro duchodce co vola 5x za mesic je predplacena 10x lepsi nez duchodcovskej tarif za 200 mesicne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, já to vztahoval na ten internet, když už se tu o něm bavíme ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak napr. vodafone ma volani na predplacence VYRAZNE levnejsi nez na nejvyssich tarifech... takze neblabol

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si rozmyslel, jestli se mi vyplatí úvazek a došel jsem k tomu, že ne. Takže jsem před časem přešel od T-Mobile k Vodafonu, kde nejsem vázán smlouvou. Můžu odejít ze dne na den (s doplacením měsíce :-)).

Ale jinak je úvazek samozřejmě nepříjemný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahaaaa, a ja som si doteraz myslel, ze pausal platim mobilnemu operatorovi, a ono to vlastne platim facebooku, googlu a chudak operator nedostane ani jedine euro. Keby prestali davat reklamy do telky, hned by mali dost penazi na vystavbu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale kdyby prestali davat reklamy do telky, tak by si nikdo nekoupil ten druhy a treti mobil ... jo ze si stejne nikdo treti mobil nekupuje? Tak PROTO klesaji prodeje ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne moja rec! A este by mali prestat s dotovanim milionov na auta, ktore "rozdavaju" 2x rocne vsetkym zakaznikom formou loterie. Aj som im to napisal do ankety ohladom spokojnosti s Orangeom. Nech radsej nakupia technologie na vacsie pokrytie a rozsirenie pasma pre uzivatelov a hned budu mat mensi problem s datovo narocnymi prenosmi ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tos asi nepochopil základní strategii obchodu mobilních operátorů (ono se to vztahuje i na největšího pevného). Z pohledu statistik je vždy lepší mít milión nasraných zákazníků než čtvrt miliónu spokojených. Bohužel to tak u nás prostě funguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to máš pravdu, zvlášť v situaci, že vlastně není kam přejít, protože je to z deště pod okap...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"a některé služby náročné na oboustrannou komunikaci, jako jsou třeba kecálkové, push maily či různé notifikace atp., budou přiškrceny."

O chvíľu sa môj ISP naštve a začne od Googlu pýtať peniaze, lebo ľudia začali pozerať YouTube.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hold se jim nelíbí, že lidé nebudou donekonečna platit za časový úsek hovoru nebo počet odeslaných SMS zpráv. S přístupem k internetu je možné volat a psát bez omezení. Tohle už delší dobu řeší operátoři pevných linek. Dříve nebo později musí i mobilní operátoři pochopit, že jsou jen poskytovatelé konektivity. Protože takto to stejně dopadne. Internet tohle jednou pro vždy mění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... proto se tak cukaj u datových limitů. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Někdo si tady asi neuvědomuje, že fejsbůk a jůtůb (s nadsázkou, jasně že jsou i další) jsou jedinej důvod proč si ty tisíce lidí ten internet platí.
A že když jim odstřihnou služby, o které mají zájem, zákazníci dále nemají důvod si datový paušál plati...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, ja patrim do te uzavorkovane casti. Mobil pouzivam k telefonovani a praci (ActiveSync). Na FB vubec nejsem a na YT jsem pres mobil jeste nesel. Na kompu doma na YT taky nechodim, jen obcas v praci kouknu na neco, co mi kolegove poslou pres kecalek.
Na mobilu pouzivam internet na cteni zpravodajskych portalu.
Tak nejak se neztotoznuji s lidmi co maji pusteny YT cely den a maji tam nastrkana videa a audia v nejakem playlistu a hraje jim to nonstop.
Kurna to je teda drsna reklamni masaz. Musis na internetu chodit tam a tam, koukat na to a to pouzitim toho a toho, jinak nejsi NIKDO (uplne me z toho mrazi).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to nemohli vymyslet nikde jinde nez ve Francii.
Francouzi jsou kokoti a kazdeho podrazi, to je jasna vec, navic vymysleji kokotiny, jako tuhle, nebo gilotinu ....

La Hov*no vazeni tam v tech La Hlavach maji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to nepřijde jako k*k*tina, mě to přijde jako drzost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono ta problematika je trosku obsirnejsia. Zacalo to v USA kde internet dostupny sirokym masam zaostava o niekolko generacii za zvyskom vyspeleho sveta (vratane CZ a SK). Maju proste blbo nastavene podmienky ... u nas musi last-mile kabel zakopany v zemi telekomunikacny operator poskytnut aj tretej strane, tam je to v podstate iba o duopoloch ktori si kazdy hrabe na svojom piesocku. Detto frekvencie pridelovane pre mobilne siete - tam je to podla regionov, nie podla frekvencii pre celu krajinu, preto ma AT&T nafigu siet v San Franciscu alebo NY lebo tam proste nie su ziadne volne frekvencie, vsetko je poskupovane inymi operatormi a sluzbami. Vlada si to akosi uvedomuje ale ten slavny Net Neutrality je skor o uprednostnovani obsahu daneho operatora na ukor inych dat nez o revolucnych krokoch typu "vytvorit takto konkurencnejsie prostredie" ako to spravili v Japonsku alebo Juznej Korei (a pozrite kde su s internetom teraz). Samozrejme AT&T Verizon Comcast atd. lobuju zo vsetkych sil.

Potom do toho prisiel spor Comcast vs Level(3) ked Netflix si za svoju Content Distribution Network (CDN) vybral Level(3) a odisiel od Akamai. L3 chce od Comcastu aby vybudoval viac pripojnych bodov s nimi aby mohol posielat Netflixove data zakaznikom Comcastu (ponukol pomoc pri financovani HW a routovanie vo vlastnej sieti co najblizcie konzumentovi). Comcast sa brani ze to by znamenalo porusenie existujucich peeringovych standardov a nechce aby mu L3 nakladal do siete o 300GB/s viac dat bez platenia - aj ked nejde o tranzitnu data tj. take ktore len pretecu a odidu do inej siete, ale tu ktora konci u Comcast zakaznikov. Je to dost komplikovane a nikto nevie kto je zlodej a kto obet, skor maju za usami obaja. Toto zase postavilo do pozoru vsetkych ktori maju nieco do cinenia s peeringom, pretoze nech uz vyhra ktokolvek, bude to precedens a zmena sa presadi globalne (ci uz bude CDN platit last-mile providerom aby dostal obsah ich zakaznikom, alebo sa zmenia vseobecne zauzivane pravidla peeringu ked ide o koncovych uzivatelov).

No a potom su tu mobilne siete, ktorych sa Net Neutrality tj. uprednostnovanie jedneho typu dat na ukor druhych akosi netyka. To ide ruku v ruke s panikou ktoru siri Wired - http://www.wired.com/epicenter/2010/12/carriers-net-neutrality-tiers hlavne to PDF s prezentaciou. Pri existujucich podmienkach ake platia teraz tj. zakaznik plati pausal to ja povazujem skor za hon za peniazmi, lebo zmykat budu aj CDN aj zakaznikov. Bez zmeny a stransparentnenia toho ze za co zakaznik vlastne plati to nepojde, budu sa musiet zaviest uplne nove programy a sluzby.

Platit za obsah je viac realne ako nie a bud to v konecnom dosledku bude znamenat pokles cien pre nas ked zaplatime za to co naozaj stiahneme, alebo sa na to vys...me a odideme inde alebo prestaneme konzumovat internet tak ako doteraz :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, mě se zdá, že operátoři mají internet neskutečně drahý. Mám u Vodafone nějaký ten mobilní internet za asi 117 kč ??? a FUP je 100M(asi) - a to je asi to nej.. na trhu, jinak je to dražší a u nás na moloměstě ostatní operátoři 3G nehrozí ...
Doma mám internet 3Mbps za cca. 300Kč bez omezení- poskytovatel tu rozhodně nemá tisíce zákazníků jako operátoři a stejně nám tu vede po sídlišti optika a rychlost sítě se každým rokem zvyšuje ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim,kolik kdo sypete do nasich milych mobilnich operatoru,ale podivejte se treba sem.
http://www.orange.at/Content.Node/tarife/
Naprosto netusim,zda si panove z Orange take stezovali,nicmene jak je videt,muze mit operator i prijemnejsi ceny nez u nas.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uz dlouho se schyluje k tomu, ze zaniknou telefonni operatori jak je zname. Telefonni opertor bude provozovat system nezavisly na zpusobu pripojeni (dnesni SIP, nebo Skype atp.) a budou exitovat provideri mobilniho pripojenio s siti(dnes Internet). Kazdy si bude moci na svuj "pda" nainstalovat klienta telefonni spolecnosti, kterou pouziva. Tohle vsechno jzi dnes existuje, krome jednoho: mobilniho Internetoveho providera. Jenze ten nebude moci tak neskutecne vydelavat jako dnesni jiz prežití "telefonni operatori".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.