Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple Mac Pro má volný slot pro SSD, ale uživatelský upgrade nepodporuje

Pokud jsou za to lidi ochotni platit, nemám nic proti. Je to jejich rozhodnutí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsou na to před koupí upozorněni. Jinak to IMHO může zakládat trestný čin podvodu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na co přesně by měli být upozornění?

Že tam je volný slot na disk a nejde do něj něco strčit? Ale Apple vůbec nikde neříká že tam je vůbec slot a že do něj jde vůbec něco strčit. Natož aby si zákazník stěžoval že to nejde.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Výnimočne musím súhlasiť :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi i na Apple prijde drsne. K cemu tam ty sloty jsou?
Napada me, jestli treba nedali do vyroby desku, SoC, a pak zjistili, prilis pozde, ze to PCI-e nefunguje dobre nebo vubec s ne-Apple periferiemi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

--double post

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože pro případnou opravu je pro ně snadnější vyměnit modul? To jsou stroje kde se dá očekávat že se ty disky opotřebí.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To dava smysl.

Ale pak vysvetleni toho, proc tam nejdou jina SSD, prichazi jedine, na cizich SSD Apple nevydela.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nesmies to tak brat ;-)
Apple ti tymto obmedzenim vzdy zabezpeci patricny user-experience, aby sa nestalo, ze tam das nejaky sunt, ktory bude problemovy a potom sa budes stazovat na Apple.
Perfektny bezproblemy a vyladeny chod systemu, hw a sw, nieco stoji ;-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jiná SSD do MacPro samozřejmě dát jdou. Nejde to do MacStudia který nemá rozšiřující sloty.

A samozřejmě že Apple si tím zajišťuje vysoké marže ve strojích kde interní storage nerozšíříš. Pokud potřebuješ takový Mac, tak to prostě zaplatíš a neřešíš protože je to business expense, nebo si to dovolit nemůžeš/nechceš a vyřešíš levnější externí variantou, popřípadě vůbec nekoupíš Mac.

Naštěstí máš svobodu si vybrat co ti vyhovuje a nikdo tě do ničeho nenutí. Chceš vyměnitelné disky jak se ti zlíbí, kup si PCčko které to bude podporovat, tohle by ti řekl i Tim Cook.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavej, až to vyjde. Pokud se do M.2 nedá dát nic jiného než Apple, divil bych se, kdyby na tu samou sběrnici, jenom s jiným fyzickým konektorem, dalo dát non Apple SSD. Uvidíme, až to bude.

Nechci PC. To je hodně zastaralá věc, a tuším, že to už vůbec neexistuje. Mám tu výhodu, že software, který provozuji lokálně, je otevřený, takže ho můžu provozovat klidně na ARMu. Chci ECC paměti, ECC cache v procesoru, akcelerované šifrování, secure boot, malou velikost, velkou výdrž na baterii a otevřenost s plnou kontrolou.
A to mám.

Akorát moje práce je hledat řešení pro ostatní, takže mě zajímá, proč lidi volí která řešení, a jak jsou s tím v těch situacích spokojení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M.2 slot pro PCIe nebo SATA disk v AppleSilicon Macu není. Ten diskový modul není standardní M.2 disk. Pokud chceš přidat klasický M.2 disk do MacPro musis koupit řadič do PCIe slotu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Že se tomu budou PCčkáři podivovat je jedna věc, ale cílová skupina Applistů je spokojená => za mě v pohodě. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Že se tomu budou PCčkáři podivovat

Lolll... nebudou. Rikas to jako, kdyby tohle byla nejaka uplna novinka - ze Apple hazi klacky pod nohy, a jeho zakaznici si v tom libuji. Novinka to muze byt pro nekoho kdo byl poslednich 10 let na Marsu, pro zbytek lidstva je to spis potvrzeni toho co uz davno vime, takze proc by se mel kdokoliv podivovat ? Co by me udivilo by byl pravy opak, teda ze Apple zacne delat sve systemy rozsiritelne a opravitelne.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

A ty potřebuješ nějaký slot na disk?

Volný slot tam je když je když máš menší "interní" disk, platí to i pro MacStudio, ale kdo by do MacPro nutně kupoval disk od Apple, když máš 6 PCIe 4.0 sloty do kterých můžeš nacpat klidně v součtu 384 TB SSD z toho 256TB dostupných rychlostí 26GB/s, 128TB s rychlostí 13GB/s

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"A ty potřebuješ nějaký slot na disk?"
.. na tak hloupy dotaz, se snad ani neda normalne odpovedet.
Ano Jiricku, jsou lide, kteri svymi SSD a HDD postupne zaplnuji vsechny volne NvME a SATA pozice. Ja mam treba 1+4 a vsechny jsou plne. Kldine bych uzivil i vic, kdyby to ma deska podporovala.
Kupovat si apriori kartu do PCie slotu, abych pak na to navesel neco dalsiho, mi prijde jako drbani se levou nohou za pravym uchem, kdyz desky volne sloty nabizeji. Ale tak ty jsi na takove skrabani zvykly, tak ze mne tvoje demagogicka argumentace neprekvapuje.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Zase člověk co netuší jaký rozdíl je mezi domácím počítačem a profesionálním použití.

Ty sis postupně jako správný kolenovrt koupil pět disků a pravděpodobně to ani nedá v součtu 8TB SSD, takže tam, kde by stačil 1 disk vyplýtváš 5 pozic.

Když si jako kolenovrt koupíš MacPro s 1TB, holt budeš mít volný slot na disk - ten ti Apple dokonce rád prodá. Když koupíš s 2TB tak už tam budeš mít osazené oba, takže to samé jako bys do desky místo jednoho 2TB disku dal dva 1TB disky.

Ty máš ale možnost osadit MacPro 6 kartami po 8 8TB discích, máš možnost přidat dva SATA 8TB disky (nebo to vyměnit za jeden NVMe), máš možnost připojit 8x8TB disky na Thunderbolt.

Ale taky máš možnost osadit rackovou skříň třeba 6 takovými Macy, pravda, asi si nějaký ten port uvolníš pro nějakou tu optickou síťovku nebo vícero 10Gbit metalik, abys to mezi sebou propojil do velkého pole bez ztráty rychlosti... když potřebuješ kapacity řádově vyšší než cca čtvrt PB

Pokud si objednáš Mac s méně jak 8TB a budeš chtít maximalizovat jeho diskovou kapacitu, tak tě to stejně nevytrhne.

58 dodatečných 8TB disků s kapacitou 464 TB...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Zase člověk co netuší jaký rozdíl je mezi domácím počítačem a profesionálním použití."
.. pouc mne Jiricku :D Jak by takovy "profesionalni" pocitac mel vypadat. Nejspis neco, na cem by bylo tvoje logo, co..
"Ty sis postupně jako správný kolenovrt koupil pět disků a pravděpodobně to ani nedá v součtu 8TB SSD, takže tam, kde by stačil 1 disk vyplýtváš 5 pozic."
.. jsem rad, ze ze sebe udelas blbecka a jeste zadarmo. Ma 4+1 kombinace ma dohromady skoro 16TB mista. Mela by i vic, ale nechtelo se mi uz dal utracet penize a zbytek soupu uz jinam.
A ted mudruj jablecny troubeline..
Zbytek jsou cacncy jablecneho 'profesionlaniho' demagoga, na ktere nema smysl odpovidat..s jeho predstavama o "profesionalnim" pocitaci , protoze kdyz to neni PC za 100+k tak ebude asi dost 'profesionalni" :D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Máš skoro 16TB a potřebuješ na to 5 disku, když by stačily dva disky. Nebo bys mohl mít jednu pcie kartu která bude dokonce daleko rychlejší.

Dal jsem tu video kde MacPro, ještě s intelem a má pro videoprodukci. ma dva, jeden je zalozni, kdyby neco prestalo fungovat, pokračuje na druhém.

Zpracovává 8-16 kamer, má tam owc disk jako cache a má tam dvojitou optiku která se připojuje k 110TB diskovemu poli. Je tam i Real world use case, na koncertě promítají na velkoplošné obrazovky.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Máš skoro 16TB a potřebuješ na to 5 disku, když by stačily dva disky. Nebo bys mohl mít jednu pcie kartu která bude dokonce daleko rychlejší. "
.. ja nevim, jestli toho blbyho hrajes schvalne a nebo jestli jsi se opravdu uz tak narodil. Napred delas ze sebe troubu, protoze si myslis, ze mam 5 disku na prd mista a kdyz toho troubu ze sebe udelas, tak se to snazis zahrat na to, ze k cemu je jich 5 :)
Proc bych si mel kupovat jen 2 disky? To rozdeleni ma nejaky smysl, to ze ty jsi jednoduchy jedinec v zajeti nejakych svych predstav, je tvuj problem. Krome toho, je to nejaky postupny update, ktery ti takove vyuziti umozuje a tim padem ti i prodluzuje zivotnost cele platformy. Proc bych se mel omezovat na 2 disky???? To je nejaka nova norma jablecne ovce?
Zbytek, zase demagogicky priklad, bez jakehokoliv pochopeni..
Jeste by jsi mohl napsat tu "definici" profesionalniho pocitace, at se muzeme tady zasmat..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi se do tohoto boje nevmísit. Jako správný kolenovrt a pracující otrok nemám neomezené prostředky, takže nekupuju sračkový QLC/TLC disky s pěti a půl přepisy za život (pro pomalejší, je to nadsázka... i když ne až tak daleko od reality). Stejně jako už mám kolem 10TB dat které bych měl rád k dispozici stále. A však tím, že nežiju jen počítačem, ale mám i jiné koníčky, jiné starosti, tak nemohu vyplácnout za počítač půl mega a tvářit se, že je to v pohodě. Né že bych ten půlmega za nějakou dobu nenastřádal, ale ... no, napadá mě milion lepších věcí, do kterých se ten půlmega nacpat dá a vydrží mi déle než záruku toho zařízení.

Takže se pak dějí takové věci, že tuhle nakoupím nějaké NOS enterprise disky, byť s nižší kapacitou než moderní sračkovej QLC disk, ale zároveň mi tyhle nakoupené zásoby vydrží nějakou tu dobu.

Víš, když jsem před skoro 10 lety kupoval svoji sestavu, žil jsem s představou, že mi to taky několik let vydrží... a vydrželo. Starou HD7970 jsem vyměnil za veku a časem přikoupil 4 Microny DC510. A kdybych měl tehdy víc, tak bych jich vzal rovnou 10. A představ si, že mi ten počítač stále vyhovuje a klidně bych tam těch disků nacpal opět víc. Nebo bych je dle tvé logiky měl vyhodit a omezit se jen na dva a neustále řešit megadrahé řešení jen kvůli omezenosti (hehe, duševní?) na dva sloty.

A teď budu asi hodně ošklivej a zlej, ale... mám skoro 10 let starej hi-end, mám 48 pcie z CPU a snad 10 sata rozhraní z chipsetu. V PCIe je strčená grafika a i750, takže -20 linek, k tomu 4 sata disky. To jen pro představu, kolik tam toho můžu ještě nacpat. Pravda, zapomněl jsem, ještě jednu pcie linku sežere zvukovka :) Zajímalo by mě pak tedy, co je víc profesionální, jestli teda můj stroj, kterej se dá upgradovat skoro až do halelujah, nebo dle tebe, profesionální polo-spotřební bazmek, kde ti sám výrobce říká (diktuje), co tam máš/nemáš strkat. A překvapivě to jsou krámy, které nakupuje ze třetí strany a sám na tom má skoro nulový podíl mimo nálepku a jméno v FW daného krámu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"nežiju jen počítačem, ale mám i jiné koníčky, jiné starosti, tak nemohu vyplácnout za počítač půl mega a tvářit se, že je to v pohodě"

A to je přesně ten problém. Ty koukáš na počítač který je určený na specifické účely a srovnáváš to se svým use case. Až tě počítač bude živit (a nejenom tebe) a budeš potřebovat dělat ty specifické věci, tak si to pořídíš. To že to stojí půl milionu nehraje roli, když ten počítač potřebuješ k tomu aby si mohl fakturovat desítky nebo stovky milionů.

U jednoho z posledních Apple článků jsem tu dával use case... v Adobe mají na MacPro infrastrukturu, na které běží automatické XCode buildy, automatizované testování apod. Věci které využívá klidně několik desítek nebo i stovek jiných zaměstnanců, kteří pak tyhle věci nemusí dělat sami. U Adobe jako programátor s pár lety praxe dostaneš v pohodě 200+ tisíc dolarů ročně (plat+nefinanční bonusy), pokud to 10 lidem ušetří cca každému měsíc práce za rok, ušetříš ročně třeba jednoho zaměstnance, pokud ten MacPro bude sloužit 5 let, tak sice stál 10 tisíc dolarů, ale ušetřil ti milion. A ne není to workflow které nahradíš PCčkem

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Bulšit, jako nezlob se, ale je to bulšit. Počítač používám, živí mě, ostatně jsem ti níže nastínil usecase typické filmové střižny, kterou jsem vyvrátil tvoje dojmy/pojmy ohledně slova profesionální. Máš tu smůlu, že dělám i v průmyslu, zejména drážním, ale i leteckém. Když zanedbám jakých prasáren se někteří výrobci dopouští a že je to i přes všechny ty papíry, certifikace a audity možné, tak moc dobře vím, jak má vypadat profesionální zařízení... a to jabko rozhodně není, nezlob se, ale ne. Je to spotřebka jako každá jiná.

Mimochodem, fascinuje mě, jak z první věty hned usuzuješ, že mě to neživí, píšu o koníčkách. Když si musím pořídit lepší kameru, která stojí víc jak to jabko, tak jsem automaticky ten, co ho počítač neživí, i když to na tom sčotu musí shlédnout, upravit, prostříhat atd? Zajímavé. Ale zpět k tématu...

Hele, že si dnešní IT oblíbilo jabko, není to ani tak tím, že by byli tak úžasní a skvělí, ale jde o konzistentnost, stejně jako proč se rozdávají jablečné telefony - ty krámy mají prostě jednotné UI, API, všechno. S ňadroidem máš problém a to je pro správu IT fuj. Kdyby jsme se nahrnuli jabka, tak by většina byla nešťastná, ne všichni píšou na vysoké úrovni, takže pak potřebuješ spoustu pomocného low-level železa a přístup. A když tu máš historické přípravky, jejichž vývoj trval člověkohodiny a měl by jsi to přepisovat kvůli vrtochům IT, tak by jsi neoživil nic z výroby.

Jo, někde se to asi napasovat dá, na vyšších úrovních si to představit dokážu, ale pak mi fakt extrémně neleze přes držku slovo profesionální. To jejich železo to prostě není a vysvětlit si to nenecháš. I kdyby si to tam nakrásně nalepil výrobce, jako se tomu dělá u sračkové PA techniky, tak to stejně nic nemění na tom, že je to kvalitativně na úrovni spotřebky. Ostatně, vyrábí to stejná fabrika, co montuje spotřebku.

Nebo si myslíš, že každé to jabko prochází vibračkou, klimakomorou, jako všechny profi výrobky do automotivu? :) (vím, trochu si nadbíhám, ale proč to neokořenit)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jasně bulsit. Místo abys koupil.do firmy server který bude dělat práci za x lidi, tak najmes ty lidi, kteří tě budou stát nasobne více když budou dělat práci manuálně. A je jedno jestli je to apple nebo jiné řešení., lidi stoji víc. Ale Proč ne, je to tvůj business.

A pokud ti vyhovuje jiné řešení než to od Apple, tak ho používej, nikdo tě snad nenutí používat něco co nechceš. Nekdo holt použije řešení od apple, ať proto že je to výhodnější nebo protože chce/musí a někdo od konkurence.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

1. Neskutočné ako Vás Apple oblbol. Len nechápem prečo. Samotný Apple HW je len vec ako každá iná. Fakt nechápem čím sa to stalo. Bezhraničné obhajovanie konkrétneho výrobcu je na liečenie ak nejde o vieru v pravom slova zmysle.
2. Disky sa dajú kúpiť v max. možnej kapacite a potom sa meniť takmer nikdy nemusia, ale je to drahé a zbytočné. Rozumný človek zo sveta desktop PC si kúpi toľko TB, koľko môže a na koľko má a časom dokupuje (RAM aj disky). Len užívatelia ako ste Vy si po čase kúpi nový celý PC/Mék. Samoz. 2+2+4+8 je to isté ako 1×16 TB, ale načo 3 HDD vyhadzovať (alebo predať za min. sumu) keď stačí len dokúpiť polovicu (v tomto mnou uvedenom prípade) a za istých okolností mať ešte o čosi lepší výkon (pri kopírovaní z 1 HDD na externý je možné iný používať na 100%)?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

2: a jaký rozdíl je u toho MacPro? Tam člověk začne na 1TB a může jít klidně na stovky TB stejně jako u toho PC a klidně si může nechávat starší disky s menší kapacitou.

Ale MacPro není jen počítač pro jednoho uživatele, máš to jako server, či celou infrastrukturu, nebo specifické účely které mají velké datové toky, tam neřešíš to že si to na X krát rozšíříš na 16TB ale začneš třeba na 128TB a časem to rozšíříš na 256TB. Teď si představ že máš ve firmě 10 nebo 100 takových strojů....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil bude asi v tom, ze pokud si koupi PC v cene Mac Pro tak tam muze sazet ty disky do zblbnuti a nemusi si kvuli tomu kupvat PCI-E radic. Pokud si koupi PC s podobnym vykonem jako ma Mac Pro, tak tam muze nasazet treba 32TB na diskach a opet nemusi kupovat PCI-E radic a jeste usetri 100t.
Argument, ze je jedno, ze to stoji takovej balik, kdyz si to na sebe vydela je uplne mimo, protoze treba konkurent, kterej neni postizenej jablecnym morem to nabidne zakaznikovy o polovinu levnejs, protoze propste nema takovy porizovaci naklady, nebo to udela 2x rychlejs.
Pokud je Mac Pro server tak je celkem s podivem ze se neda strcit do racku a jeho rozsiritelnost oproti normalnim serverum je celkem k smichu, i kdyz cenove to serveru tak nejak odpovida.
To o cem tu mluvis je prave domena serveru a prijde mi praktictejsi sazet servery do racku vcetne diskovejch poli. Umi ten Mac Pro hot-swap na tech PCI-E slotech? U serveru je to docelavyuzivana funkce bych rekl, ale u toho Maca si uplne nejsem jistej jak by probihal :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kde přesně nasází disky do zblbnutí? Pokud použiju 8M2 řadiče, tak můžu do toho MacPro osadit až 48 M.2 disků a dva můžu připojit na SATA.

Do kterého PC v ceně MacPro můžu osadit 50 disků s celkovou kapacitou 400TB a rychlostí 26GB/s aniž bych musel kupovat řadič?

Další věc, když jeden 8TB disk vyjde na cca 20 tisíc, tak jsme na ceně 1M jen za disky, plus nějakých 16-18 tisíc za ten řadič (a třeba budou levnější), Celé řešení bude dejme tomu za 1,2M bez daně u Apple, na tom PC to bude za kolik? za 1,1M?
Opravdu je třeba vést třídní boj o 9% nákladů? Těch 100 tisíc je 10MD práce specialisty, pokud mám řešení postavené na Apple, tak přenos do PC světa za 10 dní ten člověk téměř jistě nezvládne, takže to bude ve finále daleko dražší.

Tak jak v německu se slávou zavedli Linux a OO do úřadů, protože ušetří ranec peněz na licencích. Pár let na to mají zase Windows a Office, protože ty Licence stály méně než ten linux na kterém se musely řešit workaroundy a dost možná Linux a OO snížily produktivitu lidí, kteří byli zvyklí pracovat s Office 20 let.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Právě PCckari se tomu muzou jenom smát, ale apple se kupuje hlavně na pózování a kochani se designem ne funkcionalitou jako PC proč bych si kupoval o 100k levnější tr64core s gpu 4090 nebo 7900xtx když můžu mít predrazenej nerozsiritelnej humpl od apple...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano vyloženě si objednáš exkurzi ze střední do tvé serverovny, kde jim budeš ukazovat rackové skříně plné maců. Pokud potřebuješ řešit počítač s TR a nějakou 4090 nebo 7900XTX asi nejsi cílovka.

A bezpředmětných 100k rozdílu ceny.. Navíc nevím kde seženeš TR s 4090/7900 za cca 38 tisíc, protože nevím jak ty, ale kdybych si MacPro kupoval začíná na cca 138 tisících, možná to nevíš, ale můžeš uplatnit odpočet DPH a samozřejmě ti to sníží i daňový základ, pokud budeš firma o nějakých 19% u OSVČ to bude ještě větší daňová úspora protože kromě 15% daně se ti sníží základ pro cca 30% odvod zdravotního a sociálního pojištění

No a pak si do toho PCčka za 38 tisíc nacpi třeba čtyři 64TB SSDčka s 26GB/s rychlostí.. ty disky tě vyjdou na zanedbatelných 900 tisíc bez DPH. A to neřešíš lidi a SW kteří s tím budou pracovat.

Nechápu domácího uživatele který žije ve svém uzavřeném světě a kouká na počítač, který netuší jak použít ale ví že může mít daleko levnější počítač, který sice nezvládne nic z toho co lidi na tom Macu dělají, ale hlavně že tam je herní grafická karta a stojí to pár korun.

Představ si menší korporát, třeba banku a jejich informační systém, vývoj takového SW jednorázově vyjde na několik miliard korun, pak klidně další půl miliardy, miliardu ročně stojí její provoz a rozvoj. K provozu potřebuješ SW licence za stovky milionů (technologie na kterých je ten systém postavený), železo na kterém to běží tě třeba nestálo ani korunu, protože to běží v cloudu (a HW je díky tomu schovaný v provozních nákladech), nebo sis koupil železo v řádech desítek milionů. Však je to naprosto směšné proti miliardám které tě stojí vývoj a provoz

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A máte Macky v racku? A mohla bych je vidět?
Jinými slovy mohl bych vidět Mac určený pro zasunutí slotu v racku? Nebo to je takové plácnutí, jakože do toho racku můžu postavit libovolné PC, tak proč ne 4 - 10 × dražší Mac s okleštěnou rozšiřitelností?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

MacPro má buď verzi desktopové skříně nebo rackové, při objednávce stačí zvolit kterou verzi kupující chce https://www.apple.com/shop/buy-mac/mac-pro/rack

Tady máš takové to klasické "unboxing" video https://www.youtube.com/watch?v=OH8_2u7-JVI

V serverovnách se hojně používají i MacMini. Jedna racková skříň s farmou 120 MacMini uvnitř
https://ctrlv.cz/X1h8

Momochodem na tom videu to používá tuším že bratr toho youtubera co má nějaké produkční video a říká že jeden MacPro nahrává 8-16 kamer... Tombo se strašně divil že by někdo mohl používat 24 kamer když stači 3-5...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

tombo se troubo nedivi. tombo se divi tobe, kdyz tvrdis, ze studia streamujou "20" kamer, jako by to delal kazdy. Udelas jeden priklad, ktery pasuje na 0,5% nejakych use casu a zacnes demagogicky tvrdit, ze to takhle nekde bezne funguje.
Takze tombo se divi jen tobe, co jsi za demagogickeho milionarskeho vrtaka..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Když se budeme bavit o počítači na doma, tak jistě. Tohle nevyuzijes, pokud se bavis o videoprodukci, tak to potřebuje leckdo. MacPro tvoří jen 9% prodejů Macu. To je jen několik malo milionů ročně.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

:))
..to vis ze jo Jirkicku, a co papani, chutna?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nějak si nedokážu představit moc práci na jabku s hypotetickým 8TB QLC SSD diskem (pochybuju, že se tam vleze něco rozměrnějšího než m.2 kartička), když jen jedna kamera generuje 300-500Mbit video. Cokoliv pod to je nuda, protože se pak nejedná o profi zpracování videa. To jabko by totiž muselo zapisovat tedy 4-8Gbitu/s, což by celkem rychle zaplnilo disk.

Jasně, dá se to pak různě rozsekat a "optimalizovat", ale surové data jsou takové a je dobré je chvili skladovat, než se celé video dokončí. Z jedné akce mi vzniklo bez problémů 9h záznamu, protože byly 3 kamery a každá točila něco jiného, nebo z jiného úhlu. Nedokážu si představit, že by těch kamer bylo ještě víc a měl bych to v "rawu" (ale brzo k tomu asi dospěju).

Ano, každej normální člověk nebude mít 50TB úložiště v počítadle, ale bude to mít v nějakém poli, nebo serveru. Z tohoto pohledu pak jabko nedělá profi věci, ale jen spotřebku (což si myslím odjakživa, byť kdysi tu spotřebku uměl celkem hezky, což opraváři neradi slyší, protože jejich HW devs nebyli ti nejbystřejší a nejpečlivější).

A představa, že by se něco takového zabalila do racku... to už tam rovnou můžou strčit nějakej notes :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je tam několik plnohodnotých PCI-e slotů, patrně s podporou bifurkace. Pokud toužíte po lokálním SSD, prostoru pro realizaci je tam dost.
Apple byl tuším první, kdo měl podporu pro infiniband. Nebál bych se, že s připojením SAN nepočítají. Proto tam ty PCI-e sloty budou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, zmiňují se o SANu a FC, takže ono to půjde. Ale pak je dost wtf omezovat uživatele ve výběru disku, který si tam můžu vrazit... ale on je to vlastně ohryzek, takže ne, ti to dělají celou dobu :)

Nechci tvrdit, že jediná správná cesta je IBM. Ale působí to na mě všelijak, jen ne profesionálně a vlídně. Navíc nálada posledních let se nese ve smyslu ekologie za každou cenu, přitom vyrobí tuhle v podstatě neopravitelnou spotřebku. Přitom je to desktop, kde se na nějakou tloušťku těla nemusí hrát (a zde ani nehraje). Takže tam ty patice být můžou. Stejně jako si dokážu představit mnoho jiného, ale u jabka to je problém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, mě by právě zajímalo, proč to Apple dělá.
Rozhodně to nedělá špatně; dělá to pro peníze, a těch z toho má spoustu.

A jak nemám rád rozpory, štve mě, jak se Apple zaklíná ekologií, a přitom vyrábí neopravitelné, nerozebiratelné, nepřestavitelné, neservisovatelné a neupgradovatelné stroje. A když se najde někdo, kdo je zvládne repasovat a vrátit do oběhu, tak ho Apple zažaluje. To je věc, za kterou Apple kritizuji. Nejsem žádný fanatický ekolog, ale snížení spotřeby je univerzálně dobrá věc (krom ekonomického růstu, který ale, pokud je založený na umělé spotřebě, je umělý).

Ale jinak se nad tím spíš usmívám, co všechno Apple svým ovečkám umožní, a ony tleskají. Takový příklad za všechny je ta unifikovaná paměť, o které tu spousta oveček papouškuje, jak je to revoluční koncept, jak té paměti je pak potřeba daleko méně a tak. V té chvíli si vzpomenu na A.C. Clarka a jeho tvrzení, že magie je jenom nepochopená technologie. To je přesně ono, pro ně je to nepochopená technologie, a přistupují k tomu jako k magii. To má člověk chuť se nahlas smát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Apple sám používá velkou část recyklovaných materiálů, však už za 7 let chce být negativní k CO2.

Apple a někteří jeho partneři normálně počítače repasují, stejně jako telefony a další zařízení a Apple je dokonce sám oficiálně prodává se slevou v Apple refubrished store.

Staré zařízení Apple vykupuje a buď repasuje nebo recykluje.

Unifikovaná paměť je v každém mobilním SoC.
A ano stačí méně paměti. Proč když používám stejné aplikace, pracuji stejným způsobem na MacOS s 16GB neswapuju ale na x86 s Windows 11 umí naswapovat 2-6GB. Když jsem to samé dělal na 8GB verzi Macu, naswapovalo to necelý 1GB, opět stejné aplikace, stejný způsob používání, na Windows to naswapuje i přes 10GB

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, a já se tě jirko zeptám. Fakt si myslíš, že takhle vezmou starej procesor, zamávají kouzelným proutkem a najednou jim z toho vypadne tuhle kostička plastu, támhle kostička kadmia, tuhle zase kostička křemíku, támhle kostička tantalu. Fakt si myslíš, že to takhle funguje a i když řeknu, že je to vyrobené z recyklátu, že je to vlastně v pohodě?

Ne, není to v pohodě. Cokoliv se nějak (nejen průmyslově) zpracuje, lze očima ekofašistů nazvat emisemi. A ono to tak v podstatě je, jen to není vždycky ono zlé CO2, ale cokoliv jiného.

Při recyklaci používáš hromadu energie, která by se jinak nemusela "vyplýtvat", to samé s vodou, kterou pak musíš pracně čistit, nebo to na hulváta vyleješ do oceánu. Ty ošklivé chemikálie, ty taky musíš nějak zpracovat, očistit, zlikvidovat. Všechno to něco stojí. Takže ne, tím že vyrobím krám, který se v podstatě nedá opravit a nalepím na to, že ČÁST materiálu byla z recyklovaného zdroje, neznamená, že jsou bůhvíjak zelení.

Ten výkup pak není nic jiného, než alibismus.

Unifikovanou paměť nemá smysl ani komentovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, používá recyklované materiály. Chlubí se tím, proto to dělá. Než recyklovat je lepší prostě nevyrobit, když to není nutné vyrábět.

Jasně, Apple to repasuje, pokud z toho zase něco má. Jakmile někdo vezme vyhozené iPhone, skládat je dohromady, a prodávat to bez autorizace Applu, což je všude jinde naprosto běžné,. Apple vyletí jako čertík z krabičky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě tenhle alibismus sere nezávisle na jabku. Jen to jabko je jako módní doplněk teenagerů (mimochodem, teď už je tak často s ohryzkem v pazourech nevídám, to bylo tak před 7 lety) a zazobaných "rádobymanagerů".

Věci se snažím nakupovat tak, abych dlouho nemusel nakoupit nějakou, která ji brzo nahradí. Může to znít extrémně, ale mě ta spotřebkovitost prostě sere. Když si to tak vezmu, spousta výrobků je u mě staršího data než posledního desetiletí. A ničím mě to neomezuje, naopak ty zařízení fungují a jejich každodenní používání mě v té volbě jen utvrzují. Ano, např. moje 65" VT60 plazma není tak úsporná jako moderní 65" LCD telka, jenže když on ten OLED v 65" taky žere víc, nevydrží víc a nemá tak hezky udělané zdroje. V té televizi je vyloženě ukázkově udělanej zdroj a jako HW dev si říkám, proč to v té spotřebce někde šlo a někde ne :)

Ale to už bych se moc rozepisoval a myslím, že jsem hlavní myšlenku zmínil. Než něco koupím, přemýšlím o tom, neb nemám prostředků mimo jiné nazbyt a asi mě to i baví. Následně mě to zařízení sakra dlouho slouží.

PS: jo, málem bych zapomněl. Zrovna tenhle tejden dám do renovace opravy dva 18" subfotry, které jsem pořídil nějakej měsíc dozadu. Jsou staré skoro 30 let, omlácené, amatérsky přetřené, tak když je budu mít doma, chci aby to trochu vypadalo. Nejen že jsem ušetřil polovinu ceny výroby nových, ale věřím, že mě to přežije a nebudu muset koupit už žádné jiné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Mě tenhle alibismus sere nezávisle na jabku. "
Rozhodně. A souhlasím i s tím zbytkem.

Fakt nejsem žádný ekolog. Ale je nesmysl vyrábět věci zbytečně nové. Aktuálně mám doma 3 perfektně funkční smartfouny; dva jsou díky aktualizacím naprosto nepoužitelné (Blackberry Priv) a u toho třetího stojí výměna baterie přes polovinu ceny telefonu při nákupu (podle autorizovaného servisu); nějakých 7000 Kč. Mně je to prostě líto.
Co můžu, tak rozdávám tomu, kdo to využije. Nedávno mě chytila uklízecí nálada, tak jsem likvidoval staré počítače, a jeden tu mám ještě schovaný pro nějakou důchodkyni. Dostane ho zadarmo, protože s bazarovým prodejem jsou šílené problémy; ale nevyhodí se, a ještě to paní pomůže. Takovéhle věci mi dělají radost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nesmyslné vyrábění je ale spise domenou jiných značek. Průměrná doba obnovy třeba iphone je výrazně delší než u androidu. To plati I o Macich. Manzelce slouzil x86 laptop 7 let, jak dlouho ji bude slouzit 6x vykonnejsi Macbook Air? Telefon měnila po 2 letech, teď má iphone skoro 2 roky a přijde ji jako by byl pořád nový a rozhodně neplánuje koupit další příštích pár let.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je to záležitostí všech značek. Jsou případy, kdy je to ještě více do očí bijící, třeba IBM Storwize kontrolery, které když 2 roky nedostanou nový firmware, při restartu už nenabootují, a mění se kus za kus. Je to feature (protože když si nezaplatíte podporu, už to neaktualizujete, a tak vám to chcípne).

Ale Apple není žádná číná, je to prestižní americká společnost s obří marží. A současně je jediná, o které jsem slyšel, že soudně bojuje proti tomu, když telefony, které Apple odepsal jako neopravitelné a poslal na likvidaci, někdo opraví a pošle zpět do světa. Chápu, že je to porušení smlouvy. Ale taky to jde proti zdravému rozumu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD taky mělo něco podobného že dalo zlikvidovat nepoadařené porcesory a ty se pak objevily na trhu s deaktivovanými jádry.

Tchán dělal léta řidiče a vozili součástky pro Škodovku, spousta dílů, které v zásadě byly použitelné se vozila na sešrotování, protože neprošly kontrolou kvality. A bavíme se třeba o celých nápravách, převodovkách ze kterých by jistě šlo spoustu částí splňujících kvalitu použít. Šrotují se i celá auta, třeba ta předprodukční testovací, přitom by to mohlo jít třeba charitě, která by to využila i za cenu toho že to třeba není 100% výrobek.

Když zaplatím za ekologickou likvidaci a někdo to místo zlikvidování začne prodávat tak je to podraz, pokud jsem to mohl pro ten účel prodat nebo alespoň nic neplatit. Navíc přesně to že se to nezlikviduje a dostane se to na veřejnost, půjde to na hlavu Apple, ne té firmy a ta zelená vlna je prostě reálná a velké firmy na tu notu prostě hraji a hrát musí protože to může odradit zákazníky.

Krásný příklad je třeba Twitter a jeho koupě Muskem, Twitter ztratil hodně inzerentů a ty důvody byly třeba "je to Muska", nebo "nebude cenzura" či naopak "bude cenzura". Pokud ten inzerent cílí na klienty/zákazníky kteří mají takové názory, tak tam prostě inzerovat nebudou protože by to brali jako podporu něčeho s čím nesouhlasí. Je to politika a velké peníze, stejně jako to EKO šílenství a uhlíková neutralita, byť podstata je jistě šlechetná.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

U těch autodílů je to trochu jiné. V některých případech může jít i o život. Proto není rozumné kupovat některé díly z pochybného zdroje. A rozebírat kus určený k likvidaci může být dost drahé s ohledem na to, že to musí udělat člověk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nějak si nedokážu představit moc práci na jabku s hypotetickým 8TB QLC SSD diskem (pochybuju, že se tam vleze něco rozměrnějšího než m.2 kartička),"

https://eshop.macsales.com/item/OWC/SSDACL8M264M/
Za 10,5 tisíce dolarů 64TB. Sekvenční čtení/zápis 26GB/s, plnou rychlostí tam dáš 4 takové disky a teoreticky z nich ještě můžeš udělat RAID. možeš přidal další 2 s poloviční rychlostí.

https://www.youtube.com/watch?v=OH8_2u7-JVI tady má MacPro pro 8-16 kamer jen 1GB/minuta/kamera (to nebude vyšší rozlišení ani kvalita), má v tom 8TB OWC (je to ještě Intel Mac), to bude jako cache, připojuje to dvojitou optikou k 110TB diskovému poli. Na jednom Macu funguje, druhý má jako backup stroj.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hezký, ale bavíme se o 64TB PCIe kartě v ceně 270kkč. Když ti povím, že jsem si pořídil 800GB disky v ceně 1,5kkč kus a jsou to MLC potvory z 3DPWD disků, tak nejen že jsem na násobně nižší ceně, ale zároveň pochybuju, že ta věc dá 3DPWD už jen kvůli velikosti.

Druhé video ani nebudu sledovat, pak už ten disk není lokálně a my jsme se, pokud vím, bavili o lokálním úložišti v daném počítadle. Taky mám 10GE karty a servery, které můžu po půdu naládovat disky (a taky že to udělám).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si nekupuj osazeny disk ale jen řadič a dej tam ty 800GB disky..Ty owc disky se pouzivaji protoze jsou rychle a snadno udrzovatelne.. je jedno zda budou v macu nebo pc.

A pokud je treba nejaka extra feautre, tak se pouzije reseni ktere splnuje potrebne. To plati pro mac i pc.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To rackove reseni ala Apple je naprosto nestandartni a myslim, ze pokud by se serverovna nenavrhovala rovnou pro tuhle parodii, ale chtel by to nejakej chytrak manazer nacpat misto stavajicich serveru tak si myslim, ze by mu IT oddeleni odpovedelo at si to umisti na stul ve sve kancelari, protoze se serverovnou to fakt neni kompaktibilni.
Ten druhej odkaz mi pripomina rack s RPi, co je to hodne? Ma to jedna firma, nebo dokonce 2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi byste se divil, co se v leckteré firemní serverovně najde :-D na takovou polici se dá dát leccos.

A pár rad:
- kompatibilní (kompaktní je něco jiného)
- nestandardní (standarta je prezidentská vlajka)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná nestandardní bylo dávat do toho Tashcan MacPro - https://i.pinimg.com/564x/bf/12/de/bf12de455e5bf585bd9af6e48409af52.jpg

Nestandardní bylo dávat do racku i Macbooky - 96 Macbooku v jedné skříni https://hackaday.com/wp-content/uploads/2015/07/img_1999.jpg?w=800

Co je nestandardní na tomhle, netuším:
https://www.sonnettech.com/product/images/rackmacpro_ecalserverroom.jpg

Standardní jsou i farmy MacMini a to ať už co jsem tu linkoval kde máš monty na několik mini v 1U slotu nebo máš 1U case do kterého toho miniho dáš https://th.bing.com/th/id/OIP.xiRXvKKYmphN2DDe1VQGYwHaEK?pid=ImgDet&rs=1

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A tady taková "domácí" polička https://cdn.osxdaily.com/wp-content/uploads/2015/07/Mac-Animation-Studio...
Animační farmička pro 3-4 lidi... Maya, Modo, Nuke, Photoshop, Premiere...

Tohle byl třeba v roce 2018 182 z top 500 nejvýkonnějších počítačů světa MacStadum
https://th.bing.com/th/id/R.309d78bd70bb515bd55759ee4e18e886?rik=mmsvbmX...
Tehdy měli v datacentru přes 8000 různých Maců...

MacMini používá třeba i AWS, v USA to bylo taky hojně oblíbené třeba v rámci univerzit, v "každé servrovně" se našla nějaká farmička MacMini...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně celý internet jede hlavne na těch humplech od apple

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, okurková sezóna v plném proudu. Na webíku zaměřeném na PC/x86 páni redaktóři kritizujou platformu Apple/ARM. Ani nevím proč, ale mám takový pocit, že obsah tohoto článku nepadne na úrodnou půdu. Schválně se podívejte do logů, jaký podíl jablíčkářů čte zdejší blog. Tipnul bych to tak na max 1% .

Podle jakýchsi statistik je podíl OSX v CZ kolem 7%. Na místě je tedy otázka: koho to zajímá, jaké nesmysly si apple vymyslel na své iOvečky?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Člověk se rád pobaví cizím neštěstím :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt. Člověk na chvíli zapomene, že mu windouz zase včera zcela neomylně v rámci aktualizace nahradily driver GPU 3 roky starou verzí... a můžeš si tam nastavit, co chceš. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě stále? Já to vyřešil přes GPedit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V edici Home pomůže Regedit:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate
vytvořit novou hodnotu DWORD32 ExcludeWUDriversInQualityUpdate a nastavit na 1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani tohle nezabralo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten se musí v Home edici nainstalovat. A mě to prostě příjde naprosto úchylné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak moderní widle... teď jsem v pracovním kde jsou W10 a mám problém spustit kalkulačku. Nestalo se mi to poprvé mimochodem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte to určitě, že to uživatelům OS X vadí? Já si myslím, že jim to vadit nebude, jinak by u Apple přestali nakupovat.

Ve skutečnosti se smějete sám sobě, resp. vlastní chudobě, že jako nemáte na to, abyste si mohl kupovat předražené a neupgradovatelné PC. To je ale také zcela v pořádku, protože jak říkal Jan Werich: "Kdo se umí smát sám sobě, má právo se smát všemu ostatnímu, co mu k smíchu připadá"

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Užívateľom sveta Apple problémy nevadia, lebo im Apple zmenil mindset. Neviem ako, ale zmenil. Ale to, že niečo nie je dobré je stále fakt aj keď existuje dokonca človek, ktorý chce svojmu decku nahovoriť, že nepočuť je výhoda. Choré, ale pravda. Nie je potom zlé sa im vysmiať, aby sa aspoň mohli zamyslieť či robia dobre ak si ten Apple HW kúpia. Ako sa dá smiať tomu, že si chcem kúpiť vec, ktorá má lepší pomer/cena? Kúpiť opak je snobstvo. Prečo si kúpiť drahšiu vec ak nie je výhodná?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelům macOS asi nevadí, ale uživatelům Apple MacPro to vadit bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není ostuda mít levné věci, ostuda je být snob a takovým lidem se smát. A tahat do toho mistra Jana Wericha je nedůstojné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Volný slot v ApplePro může být, stejně jako v Mac Studiu, ví se to od chvíle kdy MacStudio vyšlo.

Prostě pro snadnější servis - ze strany apple - je disk ve slotu a výměnný.

V MacPro pak vůbec není třeba řešit interní disk větší než základní, pokud nepotřebuješ pro jiný účel všechny PCIe sloty a nestačí ti SATA. Můžeš tam totiž připjit jakýkoli jiný disk, třeba OWC Accelsior 8M2, kapacita až 64TB, 26GB/s sekvenční čtení/zápis... Krásné čtvrtmilionové SSDčko.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"obsah tohoto článku nepadne na úrodnou půdu"
Je to tak. Mohu potvrdit, ze za tento clanek ani jeden ctenar nezaplatil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ještě to tak platit za takovéhle bláboly. To by musel bejt někdo hodně zkouřenej, že?

Zajímavější by bylo vědět, jestli článek byl pro nějakého uživatele OS X užitečný a jestli se díky němu rozhodnul ke konverzi na Wintel. Můj tip: tento příspěvek bude žádné reakce.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"jestli článek byl pro nějakého uživatele OS X užitečný a jestli se díky němu rozhodnul ke konverzi na Wintel. "

Na to odpovedet nedokazu. Ale pro me uzitecny byl, protoze mi JK vysvetlil, proc ze to Apple takhle asi udelal.

K tem blabolum muzu rict jen to, ze nechapu, proc ty blaboly konzumujete, a jeste mene chapu to, proc pak vlezete do diskuze a slovem blabol urazite autora. Jdete cist neco hodnotneho, neplytvejte svym zivotem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tem blabolum: holt někdo to dělat musí, aby z se diitu nestala naprostá žumpa. Svými příspěvky se snažím autora motivovat, aby svou pozornost zaměřil k obsahu, který bude pro zdejší obecenstvo zajímavější a přínosnější.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to delejte konstruktivne. Napiste, co by se podle vas dalo zlepsit, a poslete to autorovi.

Slovo blaboly zadna konstruktivni kritika neni, je to jenom verejna urazka jeho prace. Chtel bych videt vas, jak byste se ve svem konicku zlepsoval, kdyby vas u toho nekdo urazel a jeste tvrdil, ze to dela pro vase dobro.

Vase starostlivost o diit je dojemna. A ta vase snaha to zlepsit! Az jsem musel zamacknout slzu.

Taky bych pro vas mel konstruktivni kritiku, aby se z vas nestala uplna zumpa. Jste kreten.
(nejste. Byl to jen priklad.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co by se mělo zlepšit? Není to snad úplně jasný? Hlavně by měl Mr. No-X Souček začít používat to co má mezi ušima, tím mám na mysli mozek. Jestli svou práci bude flákat jako doposud, tak se brzo stane to, že ho nahradí česká verze ChatGPT.

Konkrétně u tohoto článku by nebylo od věci se zamyslet k čemu tam ty sloty jsou. Naštěstí zde máme odborníka na produkty fy Apple JirkuK, který to v diskusi vysvětlil.

Hele a nebuď taková transgender citlifka. Prostě blábol je blábol a blábolem zůstane, i když se ho autor snaží načančat.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych jenom rad, aby v tom psani pokracovali, vite? A kdyz jste to nejste schopen ani uznat, takovou konstruktivni kritiku a snahu o zlepseni si strcte za klobouk.

Zda se, ze si fakt myslite, ze tyhle kecy jsou i k necemu dalsimu nez projevu vaseho ega. Nejsou. Neni to zadna kritika. Jen tu flusete a vytahujete pindoura. Neadresoval jste to autorum ale ctenarum. Autor se tu ani neukazal. Znam na to takovy hezky pojem, egojakulace. To je ten stav, kdyz odchazite jako kral, ostatni pokropite svym egojakulatem, treba urazkami do blabolu nebo transexualu. Vase snaha o obhajobu teto cinnosti neni nic jineho, nez si to obhajit sam pred sebou, a na vas to mozna funguje, ale je to hovadina.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Můžu poprosit, abyste si tu homo propagandu přiště nechal od cesty? Je to fakt hnus, chce se mi z vás blejt. Naštěstí na oběd půjdu až za půl hodiny, jinak bych ho už měl na klávesnici.

A jinak si myslím, že autor to tady čte, jenom se stydí kvůli tomu, jak je ten článek odfláklej a tak to raději nekomentuje. To mu schvaluju, protože by kritiky zřejmě jenom přibylo, kdyby se svou nevalitní práci před námi snažil obhajovat.

Taky si myslím, že styl mých příspěvků se nijak nevymyká ze zdejšího standardu. Pro zajímavost jsem si rozkliknul zdejší recenzi iMacu s M1 a první příspěvek v diskusi zní

tombomino
Ty v*le, ze se doziju toho, ze tenhle trollovity demagog bude psat na diit novinky a recenze..
Mozna mel Lewitor pravdu a diit jde pomalu taky do kytek..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Další výstřik, tentokrát se autor stydí! Krásná ukázka.
Poprosit můžete, ale bude vám to k ničemu. Za prvné netuším, co tím myslíte, a za druhé mě to, co dělám, baví, a nehodlám na tom nic měnit.

Pokud jste nevěděl, jak se dává konstruktivní kritika, tak jsem vám to napsal. Všechno ostatní už je jenom vaše egojakulace. Rád bych vás upozornil na to, že ejakulace nesouvisí se sexuální orientací, pokud jste si toho nevšiml sám, nebo nevím, co v tom hledáte.
Každopádně díky za osvětlení, co jste zač. Ty kecy o zlepšování místního přostředí jste si mohl odpustit hned na začátku, a prostě napsat, že si tu léčíte vlastní nemocné ego. To se lidem stává, a dá se to pochopit.
Obvyklé doporučení je, abyste si tu práci zkusil, ale k tomu člověk potřebuje pokoru, obávám se, že byste toho nebyl vůbec schopen.

Pokud to autor čte, a nezapojuje se (což je jen vaše ničím nepodložená představa, patrně si nedokážete ani připustit, že by ty vaše testosteronové výstřika autora třeba vůbec nezajímaly), pak proto, že se nechce hrabat ve vašem egojakulátu. Kdo se hrabe v hovně, smrdí. A vy jste tu nic lepšího než hovno neukázal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek není recenze, není to ani nějaké overview/první dojmy, je to článek informující o představeném počítači.

A jak se vyloženě liší třeba od konkurence: https://www.zive.cz/clanky/novy-imac-je-jako-zvetseny-ipad-pro-dostal-m1...

Oba články v zásadě stejné infromace, žádný hype, žádný hate, prosté konstatování faktů. Tedy ano je tam "hype" u displeje - byl označený „best in class“. Kdo ale nabídne tak kvalitní 24" displej navíc s vysokým PPI? Nejblíže je LG, které mimochodem pro ten iMac ten displej vyrábí.

Takže jako autor si můžu sypat popel na hlavnu kvůli "7-mi nebo 8-mi jádrovou" protože jsem si holt česky nesprávně pomohl pomlčkou, resp. mínusem, které tam být nemá. Ale nestydím se za to, na základní škole jsem byl několik let neklasifikovaný z ČJ a navštěvoval logopedii, na konci ZŠ a na střední jsem měl vždy nejlepší slohové práce ve třídě, což uznávám nejspíše nebyla nejvyšší laťka. Ono se ale moc dobře nesleduje konference v cizím jazyce, a zároveň se píše článek. Článek o iMacu byl hotový asi 30 minut po keynote. Kdyby nebyl harmonogram vydávání článků mohl být vypublikovaný jako jeden z prvních na CZ internetu - živě bylo a běžně je u těch keynote rychlejší, ale jsou to zkušenější matadoři, kteří navíc dělají live coverage, to jsem dělal naposledy asi v 2004 u závodů F1, když kolega co to normálně psal měl nějaké urgent záležitosti a překecal mě :)

A upřímně i to mě trošku mrzí, člověk se zcela dobrovolně snaží přijít s novinkou mezi prvními, ale k publikaci dojde až v době kdy už to bylo všude, to také další motivaci nepomůže.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V tomto konkrténím článku:

1: vypustit eskalaci "nejde do toho GPU"
2: vypustit eskalaci "nejde rozšířit RAM a SSD"

"Apple potvrdil redakci iFixit, že navzdory přítomnosti volného slotu v základní konfiguraci „nebude uživatelské rozšíření fungovat“. Dvojitý paradox pak spočívá v tom, že navzdory tomuto tvrzení nabízí Apple SSD pro Mac Pro 2023(!) na stránkách standardně k prodeji ($2800 / 84 000 Kč). Těžko říct, kdo je jako potenciální zákazník cílem, snad autorizované servisy."

Měl by se dotázat u iFixit co znamená "uživatelské rozšíření" a u Apple se infromovat, zda když si koupí MacPro 2023, jak může upgradovat úložiště rozšiřujícími modely.

iFixit mluví o volném slotu a nemožnosti upgrade, dává smysl, Apple do base modelu dává 1TB disk, ten je jen v jednom ze dvou slotů, zřejmě i 2TB disk (neověřeno, ale Apple neprodává méně než 2TB expanzi a ta 2TB je jeden modul) je posazen jen jeden slot při osazení dvou jde o pár se stejnou kapacitou a jelikož nenabízí 1TB modul, tak není jak to upgradovat, jen vyměnit. A tady prosím soustředit na slova: rozšíření = to co mám tam zůstane a přidám. Nečetl jsem iFixit originál, ale pokud bylo použito expand storage, případně upgrade storage, není to stejné jako replace storage.

Autor mohl vědět že stejné sloty jsou v MacStudiu a mohl by také vědět že se lidé pokoušeli uživatelsky upgradovat tím, že z druhého studia vytáhli diskový modul a dali do jiného... Nefunguje to, stejně jako nefunguje rozebrat dva iPhony 14 a prohodit jim displeje. Nejde to...

Disk je nejspíše navázaný na "sériové číslo" Macu a uživatel to samozřejmě není schopen přeprogramovat, na to mají nástroje jen autorizované servisy a/nebo apple. Když si v rámci self repair objednám displej na iPhone 14, je nutné uvést sériové číslo iPhonu, v jiném ten doručený displej fungovat nebude.

Jak to je s možností rozšířit/vyměnit "integrované" úložiště MacPro 2023 si mohl autor snadno ověřit: Potřebuješ ještě poradit? Volej 800 701 391.

Ale pro autora by to zřejmě vše bylo

- moc času získat relevantní infromace, které ho třeba ani nezajímají
- mohlo pokazit záměr clickbait článku s bouřlivou diskuzí...

Když jsem před cca 2 lety nabízel svou bezplatnou spolupráci psaním článků na DIIT, nabízel jsem pokrývat i Apple problematiku, ale pochopil jsem že o to není zájem. A pokud tu o Apple něco vyjde tak je to typicky dost odfláknutý článek vyvolávající kontroverzi, která je často postavená jen na neznalosti, neschopnosti si něco ověřit, nastudovat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že Vás nevzali. Na článok od takého odborníka by som bol obzvlášť zvedavý (bez irónie). Ale asi by to boli samé chvály na to, čo urobí Apple. Od odstránenia jacku u jaTelefóna, cez priveľký priplatok za viac RAM u Mékbuku, po myš, ktorá sa nabíja ZO SPODU.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já přijatý byl, jen jsem napsal pár recenzí a představení novinky, pár místních mě ale přesvědčilo, že to pro tak vděčné publikum (ironie) nenaplňuje tak, aby mě to motivovalo pokračovat.

A nejsem odborník, odborník u nás je třeba Petr Mára, psal už na přelomu tisíciletí spousty článků o Apple, já jako technický redaktor jeho článek maximálně překlopil do redakčního systému. Dnes je Apple certifikovaný školitel s působností nejen v ČR.

Nikdy bych si nedovolil napsat článek o technickém řešení, kterému nerozumím, nemám osobní zkušenosti nebo alespoň dostatek informací a ještě na základě neznalosti dělat závěry které budou vyvolávat kontroverzní reakce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A nejste v tom zdaleka sám, kdo takhle dopadl. Takových autorů bylo víc.

Tohle člověk může dělat jen jako koníčka, těžko se tím uživí. Takže do toho musí být nadšený, a nadšení lidé jsou excentričtí. To, že takové věci nejsme schopni tolerovat, považuji za novinku 21. století; sice jsem před sto nebo pěti sty lety nežil, ale z dobové korespondence se mi zdá, že spolu lidé dokázali vycházet daleko lépe, a místo toho, aby se hádali o rozdílech, tak spolupracovat v tom, na čem se shodnou. Ne vždycky samozřejmě, ale jakmile se to vyhrotilo, došlo k nějaké krizi nebo válce - která způsobila takovou nepohodu, že se lidi zase potřebovali i přes ty neshody.
To, co se podle mě změnilo, je to, že už se prostě tolik nepotřebujeme. Dneska jsme každý samostatný, nikoho nepotřebujeme. Zabíjí to původní rodinu (a teď nemyslím sexualitu, ale to, že děti se starají o rodiče a podobně), a lidi jsou na sebe čím dál tím více jako psi.

Se spoustou toho, co píšete, nesouhlasím, ale můžu se o tom s vámi bavit. Asi bychom v tom oba mohli být lepší, ale vcelku to funguje. I když každý stojíme na opačné straně spektra. Bohužel je to čím dál tím výjimečnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tušil som, že Metr Pára (https://youtu.be/eK5xUOfogMw?t=147) je zapredanec Applu. Nerozumiem ľuďom, ktorí sú schopní sa k zamestnívateľovi správať akoby šlo o vieru. Každý výrobca robí niečo dobré, niečo zlé, raz dobré, raz zlé, nejaká vlastnosť jeho produktu je dobrá, nejaká zlá. Iba ho ospevovať by malo byť na liečenie. A pritom každý odsudzuje vieru, ktorá zakazuje pozerať sa inam (čerpať info z „neschválených” zdrojov), ale iOvce to robia aj bez toho, aby sa z nich stali „veriaci”, alebo dokonca kritizovať vlastnú vieru (resp. čokoľkvek čo robí vedenie). Čo Vás primälo k tomu, že Apple obhajujete za každú cenu a hľadáte akékoľvek skulinky, ktoré by mohli obhajovať rozhodnutie Apple? Chlieb Vám hádam nedáva.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nadšení. Každý má své. Vy, jestli se nepletu, milujete zase různé alternativní operační systémy, a když se vás někdo zeptá na nenáročný systém, doporučíte mu OpenIndiana, protože je to prostě exotika. Přitom je vám jasné, že je to rada k ničemu.
Možná jsem si vás spletl.

Ti nejlepší z nich se stávají evangelisty té značky, kde spojí to, co je baví (ve vašem jazyce to, čemu věří) s prací. To je úplně ideální.
Obr svého času propagoval Intel, Číslicová Zhouba Stach zase miluje AMD, Jirka Kocman miluje Apple, Radek Hulán Microsoft... a přesto, nebo spíš právě proto, měla jejich práce velký přínos.
Jo, musíte to nadšení zkousnout a prohnat to vlastním rozumem, než přeberete závěry. Ale tak to prostě je.

Naopak, pokud ten člověk to nadšení nepřizná, smrdí to. Jako u toho DDho, který tvrdí, že je 100% objektivní. Přestože je to nesmysl. Toho pak člověk těžko může brát vážně. Subjektivita je prostě vlastností každého jednoho člověka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, čo robí Metr Pára fakt nadšenie nie je. OI som nedoporučil nikdy nikomu (zo žartu na otázku aký OS na hry je asi každému jasné prečo). Ja som veľmi rád používal Puppy - vojde sa do RAM a je potom fuk či sa načitalo z CD, alebo PCIe 5.0 NVMe SSD. Ale nikdy by som ho nedoporučil na nič novšie a lepšie ako je mobilné C2D s menej ako 4 GB RAM, lebo na to je určené. OI je rarita, tak ho používam, ale VIEM povedať aj to, že nemá fullscreen terminal (ako fakt, bez ohľadu na to či to niekomu chýba - mne chýba), alebo že nepodporuje každý HW. Proste aj o tom, čo je pre mňa niečo ako sa hovorí - srdcu blízke - viem povedať pre a proti, lebo VŠETKO má klady aj zápory. Aj Apple. Aj čo sa týka konkrétneho produktu, aj čo sa týka rady nejakého HW, aj čo sa týka výrobcu ako takého. Takže nadšenie je skvelé, ale musí mať svoje miesto typu: „daný produkt je skvelý, nemá chybu, ALE v týchto konkr. prípadoch. V iných má tieto nedostatky...”. Takýto postoj beriem. Je to nadšenie, ale nie zaslepenosť. Dúfam, že môžem povedať, že sa vo mne mýlite, lebo vo všetkom sa snažím hľadať pravdu. Je fuk či je kladná, alebo záporná. Proste ak je pravda, že nejaký hrdina, ktorý oslobodil pol dediny niekoho znásilnil, tak nezatváram pred tým oči. FAKT nie som proti ak niekto vychcvaľuje ekosystém u Apple. Je dobrý (alebo možno aj skvelý - neviem posúdiť). To sa nedá nepovedať. Ale obhajovať ho aj za odobratie jacku (ja ho nepoužívam, ale chcieť pustiť hudbu viacerým, tak mobil pichnem do repro a je vyriešené) a teraz aj za to, že do desktopového Apple počítača nejdú pridať GK. Subjektivitu chápem ako názor na využitie daného HW/SW. Napr. mne dlho stačil C2Q, tak kto ho mal, toho by som nepresviedčal do Alder lake. Ale nikdy by som netvrdil, že nový CPU nemá zmysel. Hlavne pri srihu videa. To by už nebol názor/subjektivita, ale klamstvo. A zastávať sa Apple v jeho umelých obmedzeniach tiež nie je subjektívny názor, ale fanatizmus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ti nejlepší jako Rene Ritchie jsou schopni Apple pochválit 3x za to, že daný produkt/službu nenabízí, zavádí i ruší. Čeští shilové v tomto hrají maximálně okresní přebor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petr Mara neni zamestnanec Apple, je OSVC nebo mozna ma nejakou/nejake firmy, nelustroval jsem ho. Kdyz jsme sedavali v roce 2001 ve stejnem kanclu, byl uznavany novinar pokryvajici apple problematiku a to dela i ted. Ma Apple certifikaci skolitele nebo neco takoveho. Apple si ho najima aby skolil jeho lidi. Navic je to jen jeden income stream.

Stejne certifikace ma spousta velkych firem a certifikovani lide skoli at interni tak externi lidi

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Veď píšem - zapredanec. Čiže človek, ktorý paagajuje len to, čo mu povie daná fy. Bez ohľadu na to či je to pravda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Když jsem před cca 2 lety nabízel svou bezplatnou spolupráci psaním článků na DIIT, nabízel jsem pokrývat i Apple problematiku, ale pochopil jsem že o to není zájem."
.. nelzi. Psal jsi marketingove buliky, o ktere nemel nikdo zajem + tvoje zprofanovana demagogicka povest tomu nepomohla. Byl jsi odsud vyopcovan.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"vyopcovan"
Au! Já taky dělám spoustu překlepů a gramatických chyb, ale tohle mě doopravdy bolelo :-D

je to děsný prostředí. Místo, aby byli čtenáři rádi, že si mohou něco zadarmo přečíst, tak nadávají autorům za každou malou hovadinu, co v tom najdou. Čím dál tím víc na to koukám, tím víc jsem vděčný, že mám co v češtině číst. Protože i když se najde někdo ochotný psát, tak ho "vyopcujete" a ještě jste na to hrdí. Bravo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to mne napada.. bez do brdele ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle překlep mě nebolel, to B je takové měkčí než to P. Ale chápu. Díky za reakci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nejvtipnější je že to byl jen článek s představenými novinkami, místní trolíci se z toho mohli podělat, když tady takových "marketingových" článků leckdy dokonce jen z doměnek autora vychází několik měsíčně, když je to pro správnou značku, tak jásají a slaví, když je to špatná značka, hejtují všechno

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No právě.
Měl jste zakousnout a vydržet, a ne to vzdát po jenom článku. Hejty jsou furt.

(berte to jako nadsázku, nemám tušení, jaké to je; a za ty prachy...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanku by bylo vice nez jeden. Vzalo mi to motivaci, aspon misto rychleho sepisovni clanku, kdyz se prave neco deje muzu v tom case inforace lepe vstrebat. Takhle to clovek musi sepsat aby novinka byla novinka a ne ze po roce a ctvrt zjistim ze v Macu je volny slot pro disk a nemuzu do nej nic strcit protoze to nekoupim nebo to nefunguje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

..a neb kompletne odtrzeny demagog od reality :)
Tebe tady "vyhejtovali" ne k vuli applu, ktery je tady vetsine lidi ukradeny, ale k vuli tobe samotnemu, jakozto provarenemeu trollovy. S celou dlouhou radou Evergreenu sahajici az do dob, kdy si tady treba hlasal, ze GF 1080 je 1080p karta v dobach, kdy to byla druha nejsilnejsi karta na trhu a kupovala se jako levnejsi alternativa na 4k :)).
Takze ne apple, ale Jiri Kocman. Zkus si aspon jednou prestat lhat do vlastni kapsy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, zavrhnout dílo kvůli jeho autorovi, to se v ideologiích stává.

Já se zajímám o autora článku jen v případě, že je výjimečně dobrý, nebo se mi na něm něco hodně nezdá. I ten DD může občas napsat něco, co mě nějak obohatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nevite o cem je rec, je dobrym zvyk drzet klapacku a hledet si sveho.
Nemate zac.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ale vím docela dobře, o čem je řeč.
Je to diskuze o psaní článků mezi dvěma lidmi. Člověkem, který sem články psal z nadšení, a raději toho kvůli kecům nechal, a trollem, který ví všechno nejlépe, ale když kouknu na seznam jeho článků, nic tam není.
Rozdíl mezi těma dvěma lidmi je i ve vyjadřování. Pochopitelně. Příspěvky jednoho z nich obsahují užitečné informace, ty druhé urážky, kecy a útoky.
Není třeba mě v tomto poučovat :-)

Bude pro vás nejspíš obtížné ve vašem černobílém světě pochopit můj postoj, když s JirkouK mnohdy nesouhlasím, ale to není úplně můj problém, že vám chybí něco jako úcta k práci ostatních. Holt někdo ví všechno nejlépe, a někdo tam sází chybu za chybou, ale zase něco dělá. Mám raději tu druhou skupinu lidí, z té první mám osypky, závidím jim jejich sebejistotu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vite, ja se na to divam jinak. Vas radim do kategorie pokrytec a potazmo taky pitomec, ale to druhe jste uz urcite uhadl taky. Ani ne tak, pro Vase nazory, ale proto, jak mate zajem stourat do veci a myslet si, ze vite lepe, nez dany clovek, ktery v tech diskusich byl a jak ty diskuse vypadali a co cim jak nejspis myslel. Podivej te se na sebe..vzdyt vy kritizujete tady FXka, jste na nej sprosty a budete nekomu delat skoleni o tom, jak se ma vyjadrovat? Bez te s tema vasima pokryteckyma kecama do prdele. To co kritizujete, delate presne i vy sam, coz je klasika. K tomu se stourate do veci, o kterych jednoduse nic nevite, ale vy vite..potazmo vy nevite, ale mysli te si, e vite. Takze pokud pouziju Vas slovnik, vezmete si ten svuj ejukalat, ktery tady vylucujete a kterym rad obdarovavate druhe a strcte si jej tam, odkud vysel. Precte si vyznam slova troll, demagog, demokracie, atd a hlavne jej zkuste i pochopit. Jinak se radite k plejade zastupu internetovych pitomcu, kteri vi lepe a delaji presne to, co tak radi na jinych kritizuji. Neda mi, vase pouziti slova "totalita-demokracie"..kdyz to vztahnu na firmu..tak je asi v poradku, kdyz nekdo bude presvedcovat ostatni o svych pomylenych zaverech, kterou povedou k tomu, ze ta firma bude tratit, protoze je to demokraticke? S takovou Vas kazdy rozumny sef na miste vyhodi. Si peltete dojmy s pojmy. Pokud nekdo rika blbosti na technickem serveru a schyta to, je to spravne. Nema to s zadnou demokracii nic spolecneho. Bez te nekam na nejaky auto tunici server a zacnete jim tam vykladat nejaka svoje moudra..s vama vybehnou.
Pokud vezmu priklad JirkaK..vic mimo uz s tim vasim hodnocenim snad ani byt nemuzete..coz ale odpovida tomu zbytku, co tady predvadite.
Hezky den

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajimavost, proc se nechcete vyjadrovat vecne, slusne a dustojne?

Uznavam, ze muzete mit pravdu. Ale pak se mi chce dodat, proc se chovate timhle stylem. Co vam to prinasi, ze urazite lidi a jejich praci. Pritom by nebolelo chovat se trochu s uctou; a pritom nezalezi, dle meho, na tom, jestli si ji specialne dotycny zaslouzi. Je to slusnost a jedno z pravidel funkcni spoluprace.

Co se tyka JackFX, tak tam je to jen o chovani. To co tu predvedl, neni urcite to, co psal; protoze kdyby chtel chrani diit, tak neplive ctenarum v diskuzich, ale redaktorum. Dokonce verim tomu, ze tomu sam veri. Motivovane mysleni je svina. A snazil jsem se jit na nej opatrne.

Vase predstava, jak ted chodim po knihovnach a hledam vsechny mozne vyznamy slova troll, abych v tom neco vyzkoumal, to taky nechapu. Muzete rict, o co jde, a ne "nastudujte si". Ten obrat v diskuzich vidam casto, a povazuji to za aroganci; dotycny se na to diva jen ze sveho uzkeho pohledu, kde jasne vidi cil, ke kteremu smeruje, ale uz ne cestu. Pro toho druheho je obtizne najit v tom neco jineho nez urazku do nevzdelanosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajimavost, proc se nechcete vyjadrovat vecne, slusne a dustojne?
.. jen tak pro zajiimavost, proc jste pitomec, ktery nechape elementarni slusnost, ktera uklada se nemichat do veci, o kteych nic nevim?
"Ale pak se mi chce dodat, proc se chovate timhle stylem."
.. proc se Vy nechovate jinym stylem? Proc mate potrebu si arogantne myslet, ze muzete nekoho poucovat na tema diskusi, ktere se vedli roky zpatky? Kde se ta vase nabubrelost bere? Proc pouzivate slova jako ejukulace, prirovnavate nekoho k nejakym "LGBT" necemu a pak delate druhym skoleni o slusnem chovani? Vzdyte vy si nevidite na spicku nosu. Ze jste se drzel..no a co, tak se nedrzte, ale nebud te pokrytec, ktery poucuje druhe. Pokud si myslite, ze jste Vasim stylem nejak FXka primel ke zmene toho, co jste na nem kritizoval..ha ha :)
"Vase predstava, jak ted chodim po knihovnach a hledam vsechny mozne vyznamy slova troll, abych v tom neco vyzkoumal, to taky nechapu."
.. vy toho nechapete zjevne vice, ale kdyz uz nektera slova pouzivate, aspon by jste mel chapt jejich smysl. Jestli u toho budete chodit po knihovnach, nebo Vas osviti, to necham na Vas.
"dotycny se na to diva jen ze sveho uzkeho pohledu, kde jasne vidi cil, ke kteremu smeruje, ale uz ne cestu."
.. to jste si asi nacetl v nejake chytre knizce, spolu s dalsimi vecmi, co? :D Mozna, ze v te chytre knizce byla uvedena kapitola, kterou jste preskocil o tom, ze mate nejdrive analyzovat a hlavne pozorovat svoje vlastni chovani, svoje vlastni vzorce a to zejmnea v projekcich, ktere si delate do druhych. Coz je vetsinou kamen urazu. U vas 2x, protoze mate tu drzost o tom jeste poucovat ostatni.
Zbytek tech pohadek si nechte pro nekoho, na ktere to udela dojem. Ja to nejsem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji vykani.
Vytvori to odstup, clovek si to pak nebere tak osobne, a je snazsi udrzet si nadhled. Cestina ma v tomto velkou vyhodu.

Chodim se sem bavit. Jo, obcas to prehanim, to nepopiram. Jednou casti moji prace je vyjednavani s korporaty, ted zrovna Facebook, chodim se sem zchladit. V nekterych ohledech je to dost podobne, konkretne jeden diskutujici, uz ho nechci znovu vyvolat, pouziva jednu korporatni taktiku, navest vad udelat chybu a pak se po vas povozit. Je mnohem levnejsi na experimentovat na nem, nez se pak vyporadavat s pravnim oddelenim.
Ale taky se sem chodim vzdelavat, poznavat jine nazory, a uzitecne diskutovat. Vzdycky se tu dozvim neco noveho. Ale vas zajimalo to nahore.

Ale ty utoky, urazky a nadavky, to nemam z prace, to mam od rodicu a rodiny. Ucili me chovat se slusne, protoze jeden nikdy nevi, kdy se zrovna myli; uz jsem se parkrat spalil, ja se totiz mylim casto, a pak se clovek citi opravdu hloupe, kdyz se u toho choval jako kokot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Doporucuji vykani .."

Doporučuji Onikání.
Vykání vyžadují pouze arogantní hovada nebo služební předpisy (napsané arogantními hovady).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Špatně čtete, konkrétně se vám plete doporučení a vyžadování. Pro jistotu jsem níže připojil definice těch slov, abyste měl možnost uvědomit si rozdíl pro případ, že by se nejednalo jen o přehlédnutí (nechci předpokládat, že nedostatečně čtete), ale prostý omyl ve znalostech.
Doporučení:
- informace, navrhující adresátu akce k provedení
- posudek určité osoby, příznivě hodnotící její vlastnosti

Požadavek:
- naléhavá žádost, nárok
- nutná potřeba, nutný předpoklad

Ono doporučení bylo obecně pro pána, aby se mu dařilo lépe držet svůj temperament na uzdě.

Jak mně kdo vyká nebo tyká, je mi srdečně jedno. Nikoho do ničeho nenutím ani nevyžaduji. Vůbec nevím, proč máte potřebu se do toho zapojit, aniž byste se zamyslel nad tím, co jsem vlastně chtěl říct.

Mimochodem vyžadovat dle etikety vykání je dost extrémní případ. By default se nabídne tykání, případné vyžadování vykání tak může přijít až potom, a pokud k tomu dojde, bývá to v dost vyhrocených situacích. Tam dokážu pochopit, že se lidi začnou nazývat arogantními hovady; já to udělal jen jednou, abych vzal nabídku k tykání zpět, a začal jsem dotyčnému opět vykat.
On mně nadále tyká, a mně je to celkem putna. Už mě nerozčiluje.

I vám bych asi doporučil držet si v takových případech trochu odstup, abyste měl možnost přečíst si ten text pořádně, a zamyslet se nad ním, než vás chytí amok. Vykání je jedna z cest. Jiní počítají do dvaceti nebo dělají duchovní cvičení. Možností je nepřeberně. My, Češi, máme jako bonus vykání :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ze dnes daleko vykonnejsi karty AMD i NV prodava jako 1080p karty nevidi.

GtX1080 v plnych detailech na FHD neuchodila puvodni verzi Witchera 3 na stabilnich 60FPS, s takovymi jako AC syndicate se to taky pralo. Ale jo nenarocnou Destiny 2 to v plnych detailech v 4k davalo kolem 50FPS a v low/med kombinaci to dalo 60, sice to lidi hraji jako fas pace fps na 240Hz displejich, ale co uz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když na to nahlížíte takhle, tak lze trvdit, že v současné nabídce grafických karet není nic pro 4k a jen několik málo pro 2k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikoz jsem tu 1080 kupoval v prvnich.minutach prodeje a ve nejnarocnejsi hry na plne detaily ta karta na fhd neuchodila poradne na 60FPS 1% low tak to bylo tak akorat na to fhd. Samozrejme to lidi kupovali na 4k protoze tehdy nic vykonnejsihp v prodeji nebylo, 4k s konzolovymi detaily a 30FPS v narocnejsich titulech problem nebyl.

Ja bych si dnes na 4k asi v pohode vystacil s 4070/4070ti. Hraju tituly typicky 2018-2020. Tohle da v max detailech a pripadnym RT na 60FPS v pohode a vzdy je v zaloze DLSS nebo FSR. Ale aktualne mi staci 3060Ti a asi jeste par let vydrzi. Potom bud streaming, nebo neco low endoveho/integrovaneho v laptopu

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve takova 4090 se zapnutym RT ultra v Cyberpankovy.. to je tak akorat na 720p hrani :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přesto se najdou jedinci, kteří považují test CPU ve hře nastavené na 720p jako neadekvátní nebo dokonce nereálný.
Přitom 720p je jedno z těch častěji používaných rozlišení, ze kterého se pak pomocí upscalingu (DXR nebo DLSS) udélá zobrazované FHD (16:9 1080p).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kapku mi pripada, ze clovek co si koupi Apple si vlastne koupil jen pravo na pouzivani Applu. O tom ze by si to mohl chtit sam upgradovat nebo opravovat svuj majetek, za ktery zaplatil dost penez je asi neco velmi spatneho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vám nepřijde, to tak je. A není to zdaleka jediný hardware, u kterého to tak je. Natož pak u softwaru. Tam je naprosto běžné, že vám tu licenci na užívání mohou kdykoli bez udání důvodu sebrat; což ví všichni, protože si to licenční ujednání četli, než ho potvrdili.
Neznám licenční ujednání Applu, ale vsadím se, že ve státech, kde tomu legislativa nebrání, tam ani žádné neautorizované změny v hardwaru dělat nesmíte, natož pak třeba komerčně. Ne, že by se to vymáhalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komercne to.muze byt peoblem pokud to vyuzije treba sw nebo patent bez opravneni. Ale pro vlastni potrebu si s tim muze clovek delat co chce, kdyz to svede. Limituje to jen jak slozite to bude. Holt misto sroubku a zastrceni tistaku do slotu holt musim v nizsich radach macu disk napajet. Jde to jen to není pro bfu.

Navíc proč se čerti u počítače a ne třeba u mobilu nebo lednicky, pracky, televize.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vsak si s tim HW muzes delat co chces. Kdyz si koupim auto tak mozna vymenim kola, zarovky, ale ze bych si v tom vymenil treba motor? Ne. Vadi to nekomu?

Kdyz to v tom apple svedes, tak si to udelej jak potrebujes.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ako som už napísal, užívatelia sveta Apple rozmýšľajú inak a asi nie je možné im vysvetliť, že si môžu kúpiť niečo iné. Možno niečo urobia na 2 kroky, nie na 1, ale ušetria. Lenže pre nich úspora 1 kliku je to najdôležitejšie, lebo Apple a čo robí Apple, je dokonalé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale spousta NEuživatelů Apple si Apple koupí protože pro ně bude lepší řešení, stejně tak že dlouholetí uživatelé Apple přejdou jinam, protože konkureční řešení přinese to co potřebují.

Já mám PC (desktop na hry, laptop na vše ostatní), mám Mac (desktop na vše kromě her, a asi přijde i Macbook, 15" Air nebo 14/16" MBP), mám S23 ultra, mám iPhone 13 mini, mám Galaxy tab S8+, mám iPad, mám Galaxy Watch, mám Apple Watch...

Stačil by mi jeden počítač, telefon, tablet i hodinky, ale jsem fanda techniky, takže mám Apple ekosystém a mám Samsung ekosystém (až na Galaxy počítač, u nás se neprodávají), něco umí lépe jedno zařízení, něco druhé, tak použiju to co vyhovuje více nebo odvede danou činnost lépe.

Manželka jela na Androidu a na PC, dnes je plně jen v Apple ekosystému, prostě se ji líbily AW a AW fungují jen s iPhone, takže koupila iPhone a AW, Po mě zbyl iPad, tak jsem ho nabídl ženě a pro tu je to aktuálně po mobilu nejvíce používané zařízení. No a jelikož měla starší laptop s Atomem, tak jsem ji koupil při vhodné příležitosti Macbooka Air jako dárek ať má něco pořádného a hlavně ji to spolupracuje. Dens už by zpět na Windows a Android nechtěla, zvykla si...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

".. mám PC, mám Mac, mám .., mám ..., mám ..., mám ..., mám ..."

A máte i rozum?
A mohla bych ho vidět?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozum ...... (doplnte)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chybí Vám širší rozhled.

Jistě, pane ministře.
Úvodní díl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je sranda, kdyz clovek vi, ze tady Jiricek zasadne obhajuje veci podle toho, co si prave koupil. V jeho "kariere" byl presne bod, kdy si koupil u Apple iPad a od te doby to hrne spodem, dolem..:))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já čtu něco jiného. Koupil si produkt z obou táborů, a má tak možnost je porovnat. Já sám si půjčil na několik týdnů MacBook Air M1 a včera jsem měl v ruce MacBook 14" Pro M1. Podle haterů jde o naprosto špičkový výjimečný výrobek (např. displej, kde si přes utilitu můžete vynutit HDR mód s jasem okolo 1300 nitů), na který Čecháčci nikdy nevydělají, takže můžou porovnávat jen podle toho, co si přečtou na internetu. Přitom já, obyčejný člověk, jsem neměl problém si tyto počítače vyzkoušet a udělat si vlastní názor. EDIT: Sice obracím každou korunu, ale Apple brutálně zlevňuje, asi jako Tesla, která v Číně likviduje domácí EV automobilky: https://twitter.com/schotek/status/1672258630429683715

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by jste fakt obracel každou korunu, nebudete řešit MacBook ale jídlo a možná léky jako spousta starobních důchodců. Nepoužívejte termín obracet každou korunu, když nemáte tušení, co znamená. Díváte se někdy vůbec kolem sebe? Zkuste to třeba v obchodě ideálně ve frontě u kasy. A sledujte staré lidi, co si kupují. Pak to možná pochopíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To spíš vy nemáte tušení, co v Česku znamená obracet každou korunu. Viz např. vyprodané zahraniční zájezdy. A v tom krámě fronty lidí s plnými košíky, včetně důchodců. Mimochodem na ty léky mají limit, kolik doplácí za rok. A ten MacBook je právě často levnější než podobná konfigurace v PC (např. kolik PC notebooků má repráky jako MacBook Air, natož Pro?). Jsem socka, protože kupuju MacBook. Podobně iPhone, když si cenu vydělíte délkou softwarové podpory - bohužel Češi jsou ekonomicky negramotní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už není ani vtipné. Celkem by mne zajímalo odkud jste, stačí počet obyvatel vašeho města. Košíky jsou plné možná proto, že někteří nechodí nakupovat nějak často a dost lidí chodí i na slevové akce. Jsem ze spíše menšího města, kromě hypermarketů jsou tu i menší obchody s potravinami a v nich vídám něco jiného. A ještě jedna věc, podle zájezdů a lidí, kteří dělají často drahé nákupy, fakt nemůžete soudit ty, co peníze opravdu nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna důchodci jsou největší skupina obyvatel, co porazila inflaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Niloliv Lado. Tady kocmam pred tim, nez si koupil jabko iPad, o nej ani nezavadil. Jeho historie tady saha podstatne dele, nez je vydani M1. Ty tuhle historii neznas, proto nema smysl se vmestnavat do hadek lidi, kteri se tady znaji roky, jak to dela napr Sinuhet. Bez podrobne znalosti te historie clovek bude placat akorat blbosti.
Kdyz zkousel delat tady redaktora, tak jednoduae nepocital s tim, ze mu to lidi za tu jeho historii daji sezrat, coz je celkem logicke. S jabkem takobym to nemelo moc spolecnejo. Od te doby se i z nejakeho duvodu navazi do No-x, proc nevim. Pred tim to nedelal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže hate na něj je jen kvůli něčemu před lety? A Apple je jen téma, kde si na něj troufnete?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hate neni na nej "pred lety" Neni to zadny "hate", je to neco co sklizi za svoji nesmyslnou propagandu a demagogicke obhajovani veci.
Apple s tim nema v principu vubec nic spolecneho. A jsme zase u te historie, kterou pokud neznas, tak nemuzes tem vecem rozumet, proc se dejou, jak se dejou.
Mne radi spousta tzv. "ne-fanousku" radi k "AMD-Fans". Presto nemam problem kritizovat, co se mi na ni nelibi nebo uznat, ze se ji neco nepovedlo. Pokud se podivas na plakatovanou diskusi tady, tak Kocman predvadi nekriticky pohled na vec, vzdy videny z te prave perspektivy, tak aby mu to vyslo pozitivne. Je uplne jedno, jak velkou demagogii k tomu pouzije. Samzorejme, pokud jsi zaniceny fanousek Applu, tak to budes tezko videt...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem "zanícený fanoušek Applu". Sám od něj nemám žádné zařízení, po vyzkoušení jsem je vrátil. Ale některá se povedla, třeba ten Air. Akorát člověk potřebuje s dost RAM a storage, což se peněženka prohne (když to nejde přidat později). Všechno je na něm skvělý, obzvláště ten displej. Naopak displej na vyšších modelech (ty s mini-LED a výřezem) mě zklamal. Jak umí HDR, tak běžné jasy dělá brutálním PWMkováním. Sice na hodně vysoké frekvenci (15 kHz?), ale blikne těmi 1300 nity, a pak většinu času je zhasnutý. Takže člověk nevnímá přímo to blikání, ale někdo je citlivý na ten "záblesk" Slunce. Pro porovnání, máme doma starou 3D TV LG, která tohle řeší tak, že výrobce odměřil jas LEDek 50 % a bliká pro jas v dolní půlce mezi nulou a tou půlkou a v horní půlce mezi půlkou a plným jasem. Air tenhle problém nemá, protože má displej "jen" 500 nitů, softwarově omezený na 400 nitů.

EDIT: Já tu jsem samozřejmě o roky dýl, než co tu mám účet. Ale tak nějak nemám vztah k lidem tady (znám vás jen online), takže neřeším/nepamatuju, co bylo dřív.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se nektere veci applu libi. V dobach, kdy PC nabizelo jeste cihlove notase, apple uz tenkrat sel cestou placek nebo semi-placek. Ne nadarmo se jeste par let nazpatek rikalo,z e notebook je 'kopie' iMacu. Tohle jsem na nich celkem vzdycky mel rad. I ten OS se chova stabilneji, nez vidle. Takze tady ok. Co mne na nich vadi, je jejich uzavrena politika, ruzna proprietarni kazitka a hlavne cena. M1 se mi treba hodne libil technicky. Ale x86 v podobe AMD to celkem dotahlo a vyrovnalo. Intel se bohuzel stale potaci, dela topidla, nebo malo vykonne CPU pro mensi jak 35W TDP.
Verim ze i M2 Max/Ultra, byt je treba slabsi v mnoha ohledech nez "PC", tak pro ta nasazeni, kde se kupuje, zvlaste v mensich Mac buildech jsou fajn. Ja proto nemam ale zadny use case a ani to nepodporuje filozofii upgradu/obmeny, takze pro mne to nema smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednomu bráchovi šetří MacBook spoustu času, protože on se živí natáčením. Tlustej těžkej workstation notebook Dell leží ladem, protože i když by zdejší komunita nad jeho hrubým výkonem onanovala, zpracování videa je na něm pomalejší (a hlučné).

Druhému bráchovi zas vyhovuje na konferenční hovory, protože PC notebooky maj lag ("MacBook killer" XPS Pro dokonce i ozvěny!).

No a mně se líbí brutální hrubý výkon na kompilaci projektů, i v base M1/M2 v levném Air a Mini. Sice je to specifický usecase a ne všude je ten hrubý výkon tak velký proti konkurenci, ale je to můj usecase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych spíš řekl, že se nějak rád chlubíte a že máte z nějakého důvodu představu, že penězi jde řešit vše. Nebo snad dokonce že si za ně můžete koupit štěstí. Říká se, že peníze kazí charakter. Já říkám, že ho odhalují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To sice ne uživatel OS X na Windows patrně nepřejde, ale váhající současný uživatel okenního systému od Microsoftu by si nákup jablíčka mohl třeba rozmyslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Hmm, okurková sezóna v plném proudu" - proc okurkova sezona - Apple vydal pocitac s hardwarem, ktery jeho uzivatele nemohou pouzivat a zaroven za nej zaplati - ze strany Applu mi to prijde jako genialni tah, zejmena kdyz vidim, ze to jeho uzivatele jeste budou obhajovat - to je na potlesk :-)

"Na místě je tedy otázka: koho to zajímá, jaké nesmysly si apple vymyslel na své iOvečky" - nas spokojene uzivatele x86/64 to zajima, cizi nestesti je tak krasne :-)

Ne zcela vazne - Vam prijde v poradku, ze si koupite pocitac, kde existuji volne porty/sloty, ale vyrobce Vam je zakaze vyuzit? Za porty/sloty, za ktere zaplatite? To Vam prijde v poradku?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Počítač s HW který nemohou používat? Proč ho nemohou používat? Oni ho vesele používají. Však volný slot si měl už v M1 MacStudiu. Ale jen v konfiguracích s menšími disky, s většími disky jsou obsazeny.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je pravda, ze napr. slot na pamet nelze osadit (resp. osadit pameti zrejme lze, ale pamet nebude fungovat....), tak k cemu tam ten slot je?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..treba do toho pujde zasunout RGB osvetleni ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Paměti tam sloty nemají, opojďme si říct proč je tam ten slot na disk:

1: v případě opravy lze snadno nahradit bez nutnosti to někde v laboratorních podmínkách pájet. A tyhle PRO stroje mohou generovat opravdu hodně zápisů a opotřebení disků je reálné proti spotřebitelským strojům. Je levnější vyměnit něco ve slotu, zvláště když to jde na vrub Apple, třeba v rámci AppleCare+

2: snazší logistika, těch strojů se prodává málo, je snazší píchnout tam dle potřeby disk který si zákazník objednal než mít vyrobeno X různých kombinaci disku a paměti.

3: rozšiřitelnost, Apple prodává rozšíření 2, 4 a 8TB. U 2TB jde o jeden modul, takže počítám že i 2TB MacPro má osazen jen jeden. No a jelikož samostatně neprodává 1TB modul, tak 1TB variantu nerozšíříš na 2TB protože nemáš adekvátní modul, který se dává v párech.

Mimochodem jestli je tam slot nebo ne je jedno. Na base M2 zařízeních máš na desce pozici na dva NAND čipy, ale Apple používá 256GB NAND jako nejmenší, takže base model má napájený jeden čip, proč tam je tedy ta druhá pozice na desce? Peníze, je levnější vyrábět desku s dvěma pozicema a jednu nevyužít než mít dvě různé desky pro jeden a dva čipy. Náklady na druhou pozici jsou prostě menší než náklady na to vyrábět odděleně dvě různé desky. Prázdné pozice najdeš i u vyšších řad M procesorů, tam je ale pozic více a opět se využívají podle toho kolik si zákazník objedná.

V x86 světě najdeš třeba laptopy, které mají pájemnou RAM a volný slot, ale v některých konfiguracích je osazený slot a nic napájeného, někde je napájeno i osazeno, někde je napájeno a slot chybí, i když deska má všechny cesty na jeho připojení...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zapoměl jste jako zajimavost dodat, že M2 s 256GB má pomalejší SSD než M1 s 256GB, který je měl řešeny obsazením obou pozic 128GB chipy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je.prece znama vec. Stejne jako single channel pameti nedosahuji takove rychlosti jako dualni zapojeni protoze se paralelizuje zapis/cteni.

Tak funguji vsechny SSD. Ty s vice cipy rozdeluji zatez. Kdyz koupim treba 250GB WD SN750 sekvencni rychlosti jsou 2500/1200. 1TB ma 3500/3000, 2TB 3500/3500. Je tam vic cipu

Ma to stejny duvod jako ten jeden modul v macpro = cena. Dva 128GB nand cipy uz zrejme stoji vice nez jeden 256GB cip. Jeden 1TB modul s 256GB NAND vJde levneji nez dva 512GB s 128GB NAND. Proto apple vyuziva levnejsi reseni.

Pro zamyslene pouziti to nehraje roli. Mel jsem M1, mam M2 a nizsi rychlost disku zjistim jen kdyz pustim benchmark. System i aplikace bezi v pohode a na data mam externi TB disk ktery je rychlejsi nez dvou NAND zapojeni v macu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já to jen upřesním, že záleží na počtu využití kanálů. Na jeden kanál můžete dát jeden či více čipů. Ale nemůžete dát jeden čip na dva kanály.
Řadiče mívají třeba 4 kanály, ale pouze při dvou čipech je nemají jak využít. Jinak je to přesně tak, jak píšete.

U SSD jde o IOPS, ne o propustnost. Propustnost je skvělá pro marketing, protože to je čísílko, které vám ukáže OS při kopírování, takže se to snadno propaguje. Ale při běžné práci (pokud nestřiháte 22x8k video) vás propustnost SSD netrápí, mnohem více vás zajímá, že místo 100 IOPS od HDD máte 100 000 IOPS s SSD. A jestli je to 100 000 nebo 1 500 000 (ty lepší consumer SSD), to už je člověku celkem jedno. A taky velký rozdíl udělá NVMe vs SATA; SSD na SATA rozhraní je něco jako skvěle masterované album ABBA (prý vynikaly kvalitou, nevím) přehrávané na gramofonu. To rozhraní je na to úplně tupé, má bambilion optimalizací pro sekvenční přístup HDD, které jsou úplně k ničemu, a stojí to spoustu režie navíc. Ale přesto je to tak svižné, že to většina lidí nemusí řešit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáte, že těch 256GB je většině případů spojeno s 8GB RAM, což při swapování OS není spolu s "poloviční průchodností" na SSD zrovna optimální situace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde konkrétně na to zapomínám?
Kolikrát jsem tu psal, že těch 8 GB RAM je výsměch? Kolik diskuzí s Ladisem a dalšími trolly to bylo? Fakt to nepotřebuju začít znovu. Koukejte najít, kde jsem něco takového zmiňova, a zapomněl jsem na to upozornit. Můj příspěvek se týkal jen povrchně konfigurace kanálů na SSD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš ze mě fakt bobky, když se oháníš mým jménem. Přitom 8 GB RAM jsem nikdy nekomentoval. Jako programátor potřebuju hlavně RAMku, takže volba lidí, co chtěj entry-level, jde mimo mě. Mimochodem jeden z hlavních trollů jsi v poslední době ty. Zvládli jste tu 174 komentářů zcela beze mě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se, ze jsem v.tom rozcileni zminil vase jmeno. Nemel jsem v umyslu vas vyvolat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate pravdu, nebyl jste to vy, ale tusim Ladiq (nerad bych to napsal spatne, ten Slovak). Alespon vidite, jak hluboko jsem si vas zapsal. Prominte.

A respekt, ze jste nezahalel, a snazite se zde v diskuzi dohnat, co jste zameskal :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je hezké, že na M2 generaci Apple v něčem ušetří, ale jako zákazníkovi by se mi asi moc nelíbilo, že že nový model v něčem pomalejší. A Apple, které vždy uvádí bombastické grafy, jak je lepší, by se měla snažit, aby to tak opravdu bylo a ne aby se při testech zjistilo v čem firma přeháněla či rovnou lhala. Ještě drobnost, tím že zátěž SSD není dělená na víc čipů je předpoklad nižší životnosti. A s ohledem na to, že SSD je natvrdo připájené, mě ta značka moc nepřesvědčila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta značka tě nikdy nepřesvědčila ani předtím, tak jaká změna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou dobré bláboly. U prakticky všech stolních PC a lepších NTB jde RAM modul vyměnit, či rovnou doplnit, stejně tak SSD. Dost to usnadňuje servis, protože výměna je podstatně snadnější a rychlejší než pájení. U stolních PC jdou měnit i CPU, APU či samostatná grafika, o tom si Apple může nechat zdát. Takže opravdu může člověk koupit (nebo si nechat sestavit) poměrně levný stroj ale se slušnou deskou, skříní a zdrojem a časem až ten základ přestane stačit, je může vylepšit a ani servis nebude nijak drahý. Jen tak mimochodem. Vážně bych chtěl vidět pájení BGA pouzder s pamětí RAM či SSD někde na dílně. Představa servisu v laboratoři je vyloženě komická. Důvod proč se PC stále daří, je právě ta obrovská variabilita konfigurací. Uživatelé PC si nenechají říkat, co je pro ně dobré a nemusí se rozhodovat jen podle ceny, protože mají na výběr. Vyjma korporátu kde za ně rozhodují jiní a podle jiných kritérií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Haha, uživatelé PC si prý nenechají říkat, co je pro ně dobré. Rozhodují jen podle ceny, i když už se v minulosti spálili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se nespálil nikdy. Ale možná mi vysvětlíte, co tím přesně myslíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jako v kompu je vždycky spousta balastu, který nikdy nevyužiješ. V chipsetu bývá podpora pro 10 usb portů, vyvedené jsou jenom 2-4. Nepouživáš wifi? Tak to máš smůlu, telefon nebo ntb. bez podpory wifi si nekoupíš.

Mně by spíš zajímalo, co chtěl básník říci tím, že "uživatelský upgrade nepodporuje
". Ke slotu nejsou přivedené datové linky? Nebo tam datové linky jsou a chybí napájení? Nebo je slot funkční, nicméně jeho funkčnost je blokována v operačním systému?

Další možnost je, že apple umožní svým zákazníkům si sloty zprovoznit za pravidelný měsíční poplatek.

Tak jak to teda je?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak v PC mas spoustu slotu, ktere pouzit MUZES, nikdo v tom uzivateli nebrani. Pokud si budu kupovat PC a nebudu chtit pouzivat WiFi, poridim si PC, ktere WiFi neumi. Tady v tom Apple pristojku, pokud je pravda ze tam je napr. slot pro pamet, kterou ale uzivatel nemuze vyuzit, tak to mi prijde tak trochu jako omezujici

Ja stale trochu vidim rozdil v tom - na chipsetu je moznost pro 10 USB portu, ale vyrobce vyvedl jen 2-4 (ale muzu je pouzit vsechny) versus Apple zaplacl misto na desce portem, ktery uzivatel pouzit NEMUZE. Ja jako PC user si taky muzu rict - v chipsetu je 10 USB portu, tendle vyrobce vyvedl na desce jen 4, vyrobce vedle jich vyvedl 10 a MUZU je pouzit - koupim tuhle desku. To jako Apple user asi neudelam ze

To je taky zajimava myslenka "apple umožní svým zákazníkům si sloty zprovoznit za pravidelný měsíční poplatek" - to mi prijde stejne absurdni, jako u Intelu "setri si svuj kod z papirku a aktivuj si dalsi 2 CPU Cory"

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš třeba laptopy co mají desku kde je něco napájené a mohou mít i slot na přidání RAM ale ta patice tam prostě není napájená? Nebo to je jen s osazeným slotem a napájená paměť tam není, byť na desce jsou pozice pro ty čipy připravené?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

PC komponent se vyrábí řádově víc než pro Apple, takže není problém vyrábět víc variant a třeba tak udat ne úplně povedené čipy a nebo něco neosadit na základní desce a tu tak prodávat levněji. To je právě ten výběr, který Apple nemá. Můžu si klidně koupit stroj s výkonným CPU a použít jen doslova základní grafiku, nebo osadit hodně RAM ke slabšímu procesoru. Je pouze na zákazníkovi, jakou konfiguraci si přeje (i kdyby to reálně v některých případech nemělo smysl), prostě tu možnost má. Stejně tak když nechce Windows, může použít Linux nebo BSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec ale stejně většina veme hotové počítače, včetně toho Windows. Apple cílí na většinu - pokud chceš něco speciálního, nikdy nebyl pro tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nás to dělá 7%, někde to tady padlo, to moc většina není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Česko, že. No ono i Evropa jako celek. Ale marketshare Apple (globální nebo lokální) je jedna věc, a na jaké uživatele cíli svým přístupem druhá. I na těch 7 % vydělá víc než jiný s desítky procent. U mobilů je třeba 90 % zisků Apple, přestože i v těch je jen minorita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mého pohledu dobře vybraný Android udělá totéž a nebávám peníze někomu "navíc". Četl i v živé diskusi jsem slyšel dost výhod Apple, ale žádná pro mne není tak zásadní, aby mne přesvědčila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pak ale proč tolik hejtů na něco, co si stejně nikdy nekoupíš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ti co tady v diskusi stojí za Apple, vypadají, jako by za tu reklamu dostávali zaplaceno. A není to poprvé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco lůza hejtí zadarmo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. není problém vyrábět víc variant a třeba tak udat ne úplně povedené čipy a nebo něco neosadit na základní desce .."
Tak zrovna s tímhle u Apple problém nemají.

".. a tak prodávat levněji .."
S tímto, ovšem, ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ".. a tak prodávat levněji .."
S tímto, ovšem, ano.

Ani ne:

Akce roku. MacBook Pro 14 s čipem M1 Pro zlevnil o 10 tisíc

https://www.zive.cz/clanky/akce-roku-macbook-pro-14-s-cipem-m1-pro-zlevn...

Plus každou chvíli M1 Air akce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není lepší prodávat za jednu cenu a nemusel dělat slevové akce? Nevim, jen se ptám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak např Češi kupují v akci až 60 % věcí, a to tu v Česku spousta akcí ani není skutečná sleva. Jinak tohle se dělá na celém světě a spousta firem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuji, ze to nebude spolupracovat s nepodepsanym hardware.
Bude existovat zpusob, jak dokompilovat vlastni klice do BIOSu, nebo to podobne obejit, aby se vlk nazral.
Zcela jiste bude jednim z argumentu bezpecnost uzivatele.

Dokazete si vubec predstavit, vam takove rogue SSD pripojene na DMA (prakticky kazde SSD) dokaze napachat za skodu? Dostane se do celeho pametoveho prostoru, vycte vam klice, nebo dokonce pozmeni data v OS! Tipuji, ze takhle nejak bude znit obhajoba toho reseni :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaký bios? Ten modul si prostě bude povídat jen s Macem, pro který je naprogramovaný, tak jako si třeba displej nebo faceid/touch id telefonu povídá jen s tím konkrétním telefonem. Nástroje na to mají jen autorizované servisy, proto ti pak třeba po výměně displeje na iPhone v neautorizáku nefunguje touchid nebo faceid, nemají jak to naprogramovat.

Bezpečnost disku uživatele u MacPro? Rozhodně není důvod, však máš v MacPro by default 2 SATA porty kde si můžeš připojit v podstatě jakýkoli SATA disk. Máš tam 6 PCIe slotů do kterých si můžeš dát disky jaké se ti zlíbí. Máš 8 thunderbolt portů, každý samostatný řadič (plná rychlost, nejsou sdílené) takže další jakékoli disky přes TB porty, ve finále můžeš vytáhnout tu IO kartu se SATA porty, pak se ti uvlní další PCIe slot (jen 3.0) a můžeš tam zase píchnout nějkaý další disk.

Interní disk má smysl pro ty, kteří diskovou kapacitu nepotřebují a potřebují ty sloty osadit něčím jiným.

Interní disk je taky k ničemu pokud potřebuješ rychlé úložiště, ten apple disk má rychlosti jen kolem 7GB/s čtení, pod 7GB/s zápis. OWC disky běží 26GB/s a měly by jít propojit i do raidu, pokud potřebuješ vyšší toky.

Ono se to nezdá, ale když se pracuje třeba s RAW formáty videa ve vysokém rozlišení, tak to fakt lítá, třeba ta Ultra dá 22 8k streamů v reálném čase v ProRes 422 HQ. To je přes 8GB/s. Interní disk to nedá.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jaký BIOS? Nevím, jak té implementaci říká Apple, nejspíš bude mít také nějaké *EFI.
To je ta paměť, co obsahuje SETUP, POST, uživatelská nastavení a nějaké ty firmwary.

Jinak jste popsal (zřejmě) to samé, co já. Myslím, že to nebylo nutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, žádný BIOS, žádné UEFI. Setup jako umožňuje bios na PC Apple Silicon nemá a nevím zda měly Intel mac.

Prostě to má nějaký firmware, který umožní boot systému. Třeba po výměně disku (ať výměnou ve slotu u MacStudio a MacPro, nebo přepájením čipů) je třeba připojit ten Mac k jinému Macu a odtud přes patřičný nástroj na disk nahrát recovery systém, ze kterého to pak nabootuje a odtud se provede instalace MacOS.

Nad Apple Silicon macy není dobré přemýšlet jako o PC ale spíše jako o telefonu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Prostě to má nějaký firmware, který umožní boot systému"
A udělá spoustu dalších věcí, jako nahraje firmware do periferií nebo mikrokod do CPU.
Normu IBM-PC neznám. Sedí tam čip s pamětí, na které je několik oblastí; jedna z nich je programový kód, který se spouští při spuštění počítače, další je uživatelské nastavení, další jsou firmwary do perfierií, a můžou tam být právě i klíče. Nebo to tak u Apple není?
Což teda dobře, BIOS není ideální pojmenování, protože je to patrně pojem právě z IBM-PC. Ale jinak se mi to zdá velmi podobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tam System Management Controller ten se stará o (zkopírováno)

- Responding to presses of the power button
- Responding to the display lid opening and closing on Mac notebooks
- Battery management
- Thermal management
- SMS (Sudden Motion Sensor)
- Ambient light sensing
- Keyboard backlighting
- Status indicator light (SIL) management
- Battery status indicator lights
- Selecting an external (instead of internal) video source for some iMac displays

Před T2 čipem byla samostatná, pak se stala součástí T2 (bezpečnostního čipu) a u Apple Silicon je T2 čip součástí SoC. V době před Apple Silicon občas bylo potřeba provádět reset, když byly specifické problémy a reset se dělal i při prodeji.

Ale jestli se to stará i rozeznámí "způsobilého" HW, netuším, v každém případě některá nastavení macu se dělají v recovery módu, umožňuje změnit například některé bezpečnostní restrikce MacOS a je to v podstatě jediná možnost jak "low" level něco nakonfigurovat v systému. Oproti Windows a třeba i Linuxu, uživatel vůbec nemůže zasáhnout do samotného MacOS, myšleno, například přepsat soubory nebo nějaké konfiguráky. Díky tomu ho uživatel nemůže rozbít a není potřeba systém přeinstalovávat. Stačí jen udělat reset dat, to udělá, že zapomene šifrovací klíč pro uživatelská data a zneplatní je, místo na disku se uvolní a chová se to stejně jako při prvním zapnutí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Na T2 jsem zapomněl, to bude ono.
Na Windows i Linuxu to můžete nakonfigurovat tak, aby uživatel nic nezměnil. U Windows 7 Embedded (u 10 se to jmenuje tuším LSTB) má často od dodavatele tool na read only FS, pak je to uživatelsky úplně nerozbitné; všechny změny se odehrávají v paměti. A překvapivě to funguje.
V mém případě, pokud mi někdo změní jaderný soubor (například modul), a nepodepíše, ten notebook ho odmítne spustit, klidně i nabootovat. Což se v mé skvělé distribuci stávalo při aktualizaci Virtualboxu, ale už se mi to půl roku nestalo, asi to opravili. Ale člověk si to musí nastavit. Nic jiného změnit nejde, protože je to zašifrované, takže jak píšete, data to zneplatní.
Nicméně pokud by někdo prolomil heslo k biosu, narval do něj vlastní klíče (nebo vypnul secure boot), a vyměnil disk, tak do toho nacpu klíč k šifrovanému oddílu bez povšimnutí, a jsem v háji. To, že mi nabootuje jinak vypadající systém, už mi nijak nepomůže. Útočník si to po doručení klíče snadno dešifruje sám.
Je určitě fajn mít platformu, která to zajišťuje jako celek. Nemá to jen Apple, umí to třeba i Samsung a ta jeho Fort Knox platforma. Je to rozhodně velká výhoda Applu. Jinak se to řeší na vyšších vrstvách, je na to spousta enterprise produktů kvůli BYOD (bring your own device), což byl takový covidový fenomén.
Vůbec je smutné, že jediná zařízení, která mají defaultně aktivní šifrování, jsou Apple a Android. Na Linuxu je to většinou otázka jednoho zaškrtávátka v instalátoru, které ale není by default aktivní. Na Windows se o to musí člověk aktivně snažit, byť nástroj na to má (a já si zaboha nemohu vzpomenout na jméno). Je rok 2023, asi patnáct let od plošného zavedení AES-NI, a přesto má drtivá většina lidí data v plaintextu. Je to ostuda Microsoftu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidí reálně opravdu potřebuje šifrovat vše? Vážně by mne to zajímalo, třeba v procentech...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všichni.
Nevidím jediný důvod to nedělat.
Na Androidu a iPhone šifrují všichni, a ani o tom neví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mne počítač neživí, nemám na něm nějaká citlivá data, či něco co opravdu musím tajit, moc důvod nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou, vaše data jsou stejně zakódovaná. Nevidím důvod nekódovat je tak, abyste je mohl rozkódovat jen se znalostí klíče.
Je to kvůli bezpečnosti informací. Spousta lidí si myslí, že jejich informace nemají hodnotu. Přihlašujete se někdy na počítači do datové schránky? Tak jednu dobu, pokud jste měl laptop HP, jste měl na disku uložené heslo do datovky v plaintextu. Máte v něm nainstalovaný nějaký podpisový certifiát? Máte představu, co to je, když vám někdo nabourá identitu, a vystupuje (opatrně, abyste to pokud možno nepoznal) vašim jménem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebook jsem neměl nikdy, stejně tak hotovou sestavu a datovou schránku nepotřebuji. Ani o žádném podpisovém certifikátu zrovna nevím. Ale chápu, že to asi nevypadá na úplně typického uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady se mluví o bezpečnosti dat, ale pro BFU je důležitější typ bezpečnosti, že mu ty data sousedovic kluk dokáže vytáhnout. Ne že nějaký hacker mu je bude chtít ukrást.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak nyní u MacPro do kterého jde koupit 4GB moduly, ale u MacStudia nebylo možné vzít modul z jednoho MacStudia a vložit do druhého, Podobně jako když vymontuješ displej z iPhone 14 a chceš ho připojit k jonému iPhone 14, nebude fungovat. Volný slot tam je, pokud člověk kupuje malou kapacitu disku, jeden zůstane neosazený. U MacStudia Apple žádné rozšíření ani výměnný díl nenabízí.

Apple u těch modulů u MacPro 2023 píše "vyžadovaná instalace", tak kdyby byl autor článku trošku co k čemu a měl zájem napsat kvalitní článek, vzal telefon a zavolal do Apple aby mu vysvětlil co ta poznámka znamená, ale to je těžké když je to autorovi jedno a vlastně tu odpověď znát nechce.

Já tam nevolal, ale co třeba takový scénář: objednám si modul, při objednávce uvádím konkrétní sériové číslo MacPro, stejně jako třeba při objenávce náhradní baterie pro iPhone.. Až mi to přijde, tak to našroubuju do macu, provedu recovery z jiného macu (je třeba na nový disk nahrát boot/recovery) a voila hotovo.

Pokud ale ten modul vezmu a dám do jiného Macu, případně ty vytažené moduly zkusím nacpat do jiného MacPro/Studia, tak to fungovat nebude, protože ty moduly jsou vázané ke konkrétnímu sériovému číslu, stejně jako třeba ten náhradní displej pro iPhone, který si člověk může od Apple i s nářadím na jeho výměnu objednat (ve vybraných zemích).

Tzn. disk lze nahradit, třeba při velkém opotřebení/poruše, popřípadě i upgradovat (to zodpoví telefonát do apple).

Lenost/záměr autora sepsat clickbait u kterého se hojně diskutuje je víc než evidentní. On ani nutně nemusel volat do Apple, mohl si zavolat k některému z partnerských prodejců, nebo si zajít do prodejny a nechat si to vysvětlit tam. Ale ne, k snadno ověřitelné informaci se k tomu chová jako by šlo o únik superpřístsnětajných informací kde leaker z obavy o život zůstává v anonymitě.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"protože ty moduly jsou vázané ke konkrétnímu sériovému číslu" - proc to tak Apple dela? Proc nemuzu do jakehokoliv stroje strcit jakoukoliv pamet? Samozrejme splnujici parametry jako napeti/napajeni, rychlost, casovani apod

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kvuli bezpecnosti, prece. Jednim z dusledku je, ze kradeny iPhone se blbe prodava na nahradni dily. Druhym je, ze se elegantne zbavite alternativnich vyrobcu. A tim tretim, ze mate skvely prehled o zivote vasich vyrobku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že v této chvíli všichni čekají jak dopadne žaloba na JohnDeere který dělá do puntíku to samé s díly na svých strojích. Pokud by jim to zatrhli tak je možné že (minimálně v USA) se s žalobama roztrhne pytel a budou se odvolávat na precedent.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prostě vše, co normální uživatel profesionálního stroje nechce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to není pravda. Profesionální uživatel přesně tohle chce, ale chce to mít pod kontrolou. Podobně jako Secure Boot. Prostě si tam nacpěte vlastní certifikáty, podepisujte si hardware sami. Ne, že to smí dělat jen Apple.

Zamyslel jste se někdy nad tím, jestli když zapínáte svůj počítač, nepozměnil vám někdo OS? Jestli tam neposadil někam keylogger? Nepřipojil na DMA nějakou svini, která přečte všechno? Nikdy vás to nenapadlo? Pak vás bezpečnost nezajímá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy rozebíráte každý den svou klávesnici, abyste se přesvědčil, že někdo nenasadil keylogger přímo do ní? To bych aspoň očekával u těch co je bezpečnost zajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Používám klávesnici, u které by takové rozebrání bylo extrémně obtížné; je to dané konstrukcí počítače, a ten nepouštím na dost dlouho z dosahu. Krom toho ta nejdůležitější hesla, jako je třeba klíč k disku, nezadávám přes klávesnici.
V Apple světě je klávesnice autorizovaná a komunikace s ní šifrovaná. U laptopů. Blbě se do toho zasahuje keyloggerem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud keylogger snímá přímo signály od kláves je míra zašifrování mezi počítačem a klávesnicí irelevatní. I kdyby implementace keyloggeru trvala celou hodinu mělo by to patrně stačit i pro většinu iMajitelů s vážnou poruchou spánku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud keylogger snímá přímo signály od kláves"
Jasně, když dáte nemožný předpoklad, tak je pak možné všechno. Jak tohle chcete udělat, to bych rád viděl. Klávesnici nevyměníte, protože by nebyla podepsaná. Komunikace je šifrovaná. Můžete odposlouchávat zvuk kláves a takové vychytávky.
Klidně si vymýšlejte další absurdní scénáře. Doporučuji předpoklad, že útočník už všechna data má, to věci dost zjednoduší :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jste jak se typicky sbírá signál od jednotlivých kláves? Je to většinou plochý kabel/konektor, který obsahuje jednoduché signály od jednotlivých/matrice kláves jež teprve následně zpracovává elektronika klávesnice, která zajišťuje mj. komunikaci s počítačem. Pokud keylogger napojíte mezi tuto elektroniku a matrici kláves nemělo by tam být nic by bránilo ve sběru stisku jednotlivých kláves. Názorně je to vidět na starší Apple klávesnici. Fungování jednotlivých spínačů kláves asi moc prostoru pro implementaci šifrování nedává.
https://guide-images.cdn.ifixit.com/igi/vZMjjP2OfgDAYCmQ.huge

Teoreticky by asi mělo být možné přinést již kompromitovanou shodnou klávesnici a přehodit do pouze ní elektroniku z té Vaší. Může to být časově méně náročné, ale tento způsob předpokládá vizuálně/mechanicky shodný stav klávenice, aby majitel nebyl varován případnými rozdíly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Viděl jste jak se typicky sbírá signál od jednotlivých kláves?"
Jo, viděl. Primát v tomto drží HP a jejich ovladač, co logoval všechno do texťáku na disku.

Chci vidět, jak tohle u toho Macbooku uděláte. Ne, že by to nebylo možné, ale není to nic jednoduchého, zasahovat do té klávesnice, aby to uživatel nepoznal.
Mnohem snažší je zastrčit tam thunderbolt flashku, která dostane přístup na DMA, a vyčte prostě všechno. Jenže to na Applu nefunguje, respektive nemá. Intel nebo AMD platforma to vybleje bez problémů, dost se to řeší. Tohle se podezřívalo tehdy na tom setkání Kima a Trumpa, kde se rozdávaly USB větráčky. Vtipné bylo, jak několik novinářů rozebralo své větráčky, a na základě toho, že ten jejich nic špatného neměl, vyvodili, že je to všechno v cajku :-D že by některé větráčky mohly být speciálnější než jiné, to je nenapadlo. Do nějaké míry to fungovalo i na USB, velký problém je to právě i u PCI-e periferií.

"Teoreticky by asi mělo být možné přinést již kompromitovanou shodnou klávesnici a přehodit do pouze ní elektroniku z té Vaší. Může to být časově méně náročné, ale tento způsob předpokládá vizuálně/mechanicky shodný stav klávenice, aby majitel nebyl varován případnými rozdíly."
Jasně, a taky to vyžaduje výměnu té matice, ale už ne řadiče, protože to by ten Mac poznal, a s klávesnicí se nebavil; pokud by se vůbec zapnul.
Modlím se, aby tohle v mém případě nikdo neudělal, to riziko tam je. Můj laptop by neprotestoval. Ale snažší by bylo asi namířit na mě pistoli, na hrdinu bych si nehrál. Ale když si vezmu, jak se chovají mí zákazníci, tak případný útočník má mnohem snažší cesty.

Kdysi jsem přeinstalovával v jedné instituci 200 počítačů. Byl jsem externista, nikdo mě neznal, neměl jsem ani kartičku, nic. Každého jednoho člověka jsem se zeptal na heslo, a všichni mi ho okamžitě vydali. Až na jednoho, to byl inženýr:
"Ale já vám nemůžu dát svoje heslo, ani nevím, kdo jste."
"Skvělé! Chválím za přístup. Máte naprostou pravdu. Abych to mohl provést, budu vám muset to heslo změnit. Pak si ho nastavíte zpátky."
"No tak to teda ne. Tady ho máte."

Nemůžu napsat, o co se jednalo, ale případný útočník by se na tomhle fakt vyřádil. A sám si můžete všimnout, jak na bezpečnost myslela ta organizace, která si tuhle činnost objednala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuse je teoreticky zajímavá, pokud se ale opravdu takto bojíte o svá data, je to už spíš paranoia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O svá ne. O zákaznická.
A nemusí vám utéct jenom nějaké výrobní tajemství, účetnictví, nebo černá pokladna. Stačí osobní údaje.
Pokud vám někdo sebere klíče, pak se teoreticky mohl dostat všude, a Úřad pro ochranu osobních údajů takové věci nebere tak lehce jako vy.
Vůbec si neumím představit, že jim oznamuji ztrátu nešifrovaného disku. V takovém případě jsem profesně skončil, nehledě na postih, který by mě čekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákaznická data jsou něco jiné. Já to viděl z pohledu uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu uživatele je to úplně stejné, ten rozdíl je v tom, že to uživatel nevidí.
Apple a Android to řeší za něj. To je luxus.

Když ztratím šifrovaný laptop, dojdu do Alzy koupit si nový. Když ztratím nešifrovaný, absolutně netuším, co všechno za data jsem poslal do světa. Fakt nevím. A to mám svůj OS celkem pod kontrolou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal jinde, notebook nemám a nikdy jsem ho ani nepotřeboval. Stačí mi jeden PC a jeden Android mobil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Data o vas sbira kazdy klik (nebo klick?), ktery provedete na webu. V principu, kazda cooky (nebo cookie?) Jakykoliv nastroj typu facebook, tik tok, instagram, atd. Pokud nepouzivate nejake advancovane 'anonimizery' mate X ruznych profilu, o kterych vubec nevite, do kterych jsou Vase data neustale sbirany. To znamena, ze Vase data bezne litaji po webu a nemusite ztratit ani ten notebook. Ohanet se zabezpecenim lokalnich sifrovanych dat a delat z toho nejakou mega vyhodu, mi prijde bez patricneho kontextu, jako je napr profesionalni nasazeni, atd, docela usmevne. Dalsi vec je, ze spousta nastroju ma 'backdoory', nebo 'backup' klice, ktere lze v p[atricnych institucich/nastroijich vygenerovat, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak u FaceBooku i Google a dalších to je známé. Kdybych se kvůli tomu měl stresovat, ani bych ten počítač nezapínal. O těchto rizicích specialisté ví, protože je to živí. Jenže riziko nese téměř vše. Lidé běžně jezdí autem, i když je silniční doprava naprosto nejnebezpečnější a prakticky vůbec o tom nepřemýšlí. Docela klidně můžete i doma spadnout, zlomit si páteř a ochrnout. Takové věci se opravdu stávají. Lidé riskují při sportu a na cestách často úplně zbytečně a myslí si z nějakého důvodu, že jim nic nehrozí. Je to jako u vojáka před bitvou, který věří, že jemu se všechny střely a šrapnely vyhnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tam kde je únik informací opravdu důležitý tak se používá mnoho metod, včetně místnosti bez oken, odstínění proti odposlechu, protože i drátovou klávesnici lze bezdrátově odposlouchávat se správným zařízením. Logická je pak kontrola takového. zařízení a vůbec fyzického přístupu k ní. Třeba manželka má v práci přístup k jednomu takovému stroji, je to samostatná kancelář, přístup k ní je přísně evidován a může k tomu jen pár vyvolených kteří mimo jiné mají bezpečnostní prověrky.

Navíc keyloger k čemu? Jako třeba zachycení hesla? Ale na to se používá biometrika, případně certifikáty - HW klíče, které jsou chráněné PINem a biometrikou, i když máš PIN, nemáš třeba otisk prstu, když máš prst, nemáš PIN, když máš prst i PIN, nemáš klíč...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dnes jsem potkal na ulici někoho kdo měl na sobě rukavice. Nejprve mne napadlo že se mu nejspíš stala nějaká nehoda, ale on patrně jen chránil své otisky prstů před odcizením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se ptáš mě, ptej se Apple proč to tak dělá. Předpokládám že je to obchodní rozhodnutí na které mají nárok a ty jako zákazník máš možnost tohle neakceptovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"napeti/napajeni, rychlost, casovani" a nestačila by stejná modelová řada? Divil bych se, kdyby v rámci jedné řady bylo pro danou komponentu víc variant.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pod slovem uživatelský upgrade si představuji, že to uživatel může udělat sám, tedy bez servisu a ideálně zadarmo, tedy tak že mimo toho čím upgraduje, už nemá žádné další náklady. Měsíční paušál u již zakoupeného hardware je prasárna a jen další ukázka dojení. Ostatně taky nevím o nikom krom Intelu, kdo by to kdy v minulosti zkoušel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy víte kdo... asi ještě spí, nebo nemá dopsáno..... :D :D :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

..ty jsi ho privolal....uz tu radi :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

.... se asi teprve rozcvičoval :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. uz se rozvicil, plnou parou jablecneho teologa v pred :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozšíriť prídavnými kartami do slotov sa to síce nedá, ale pozrite si to video, ako výborne sa na tom dá nastrúhať syr rôznych druhov.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Joooo to je ten Applovský ekosystém v kterém se skrývá ta výhoda mít vše od jedné firmy na jednom OS, zaplatíš za PC čtvrt milionu a nedáš tam ani grafický akcelerátor nebo víc RAM

Ale ten dobrý pocit že máš vše od Jabka, bednu na kolečkách které samotné stojí 20tis nebo hadřík na otření displaye v hodnotě večeře v restauraci pro 4 členou rodinu......
.....k nezaplacení xD

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Staré rčení praví: "za blbost se platí", zde je výhodou že i v té nejhorší variantě se z ní dá nárokovat odpočet DPH a odpisy investice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč bys kupoval něco za čtvrt milionu když tam nerozšíříš pamět ani nedáš grafický akcelerátor, když oboje potřebuješ, snad nejsi tak hloupý.

Pokud ale ani jedno nepotřebuješ, ale potřebuješ tam dát něco jiného, co třeba do tvého PC ani nedáš, nebo to co tam dáváš samo o sobě násobně překoná cenu toho počítače, tak je to už jiná písnička. Chceš třeba stříhat 8k ProRes 422 HQ multicam, potřebuješ tedy rychlé disky a jelikož stříháš velké projekty, potřebuješ velkou kapacitu. Tak holt koupíš třeba 4-6 OWC 64TB disků za 1-1,5 milionu, to že si dal 160 za samotnou krabici už není tak drastické.

Nebo budeš chtít zpracovávat kamerové záznamy například pro online přenos nebo záznam, takže tam budeš mít několik karet na které připojíš třeba 16 kamer, budeš tam mít nějaký hodně rychlý OWC disk jako cache a budeš tam mít nějaké optické síťovky kterými budeš mít připojené třeba čtvrt PB velké diskové pole. Za jeden den používání té techniky klient zaplatí klidně i násobně víc než stojí nějaký hloupý MacPro.

MacPro nejsou jen stroje co si někdo dá na stůl/pod stůl míst PCčka.

Dělal jsem třeba na SW projektu s rozpočtem přes 2mld korun, SW licence byly v řádu stovek milionů a HW v řádech desítek milionů. Myslíš že ve 2mld budeš řešit že nějaký storoj je o pár tisíc levnější, když použití levnějšího stroje bude znamenat třeba desítky milionů za nové SW licence nebo práce specialistů, kteří to tomu stroji budou muset přizpůsobit?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A proč tyto nesmysly dělat na nesmyslném MacPro, když to samé, a mnohem jednodušeji lze dělat na Intel/AMD HW?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč to dělat na nesmyslném, to si budete muset zodpovědět sám.

Umělecká činnost je hodně o emocích. Pokud dokážete vytvářet vysokou přidanou hodnotu, náklady a efektivita vás tolik netrápí.
Koukněte třeba na ženy, jak nosí podpatky. Naprosto nepraktická věc. Dělají to proto, že se jim to líbí. Zkuste ženě boty s podpatky sebrat, sežere vás.
Já třeba miluju OLED displaye, dobře se mi do nich kouká. Čistě pocitově, jinak jsem poloslepej. A tak si za ně rád připlatím, aniž by mi to něco přineslo. Respektive ono mi to přinese příjemný pocit, když s tím pracuji, a to je sakra důležitá věc v okamžiku, kdy jsem nejslabším článkem všeho já sám.
Spousta lidí si kupuje iPhone, aby se staly částí toho úspěchu. Proč ne.
A spousta lidí si koupí MacPro, protože ho chtějí. Proč ne.

Jenom nemá smysl si nalhávat, že to není luxus. Je to ukázkový příklad luxusu. Ale proti luxusu nic nemám. Vy jste si nikdy nepořídil nic, co jste nutně nepotřeboval?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Luxus je jedna věc, povrchnost a snobství druhá. Tj. když si věci jakkoli luxusní a nepotřebné nekupuji kvůli sobě, ale druhým.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Snobství bych do toho netahal, to je úplně jiná věc. Realizovat snobismus na Apple nejde, na to není Apple dost drahý. Jasně, když jste snob, Apple je prakticky nutnost. Ale svoje snobství nerealizujete telefonem za $2000 USD, tím na nikoho dojem neuděláte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem dostal mínus od někoho, kdo zná snoba, který se realizuje Applem, tak sem s tím :-D to bude nejubožejší snob v historii vesmíru, když si nekoupí ani fejkové Rolexky :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak..

Mám S23 Ultra s cenovkou 39,5 tisíce a iPhone s oficiální cenovkou 20 tisíc. Ten iPhone musí být kvůli ceně "socka" telefon, však jsem ho nabízel i 10 letému klukovi a ten ho s díky odmítl že si raději vezme S21 FE, které stálo v té době 17,5 tisíce.

Možná budu brzy kupovat Macbooka a je možné, že to bude 13" M2 Air = snobský laptop v základu za 29. Takže levnější než "socka" lenovo za 30, které aktuálně používám.

Mám na pracovním stole dva počítače (třetí pod ním), mám na něm dva telefony, dva tablety, dvoje smart watch, dvoje TWS, dvoje bezdrátové BT sluchátka přes uši, "studiové monitory" a "nadstandardní" monitor. K tomu nějaké myši, klávesnice, externí disky... samozřejmě elekricky výškově stavitelný stůl a nějakou tu židli...

Bratru čtrt míče +-. To máme dvojitý stůl se ženou, ta tam má další laptop, monitor, telefon, hodinky tablet... periferie, bezmála 100 tisíc...

ale že by někdo měl pocit snoba, že tu je těch cca 8-10 apple zařízení? Ani náhodou, víc peněz tu je v zařízeních bez Apple loga a ani s nimi se necítím jako snob...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám příbuzného snoba. Jsem na to hrdý, je to úžasná postava, fakt si to užívá, radost pohledět.
Ten když chce počítač, tak chce Apple. Má to jako nutnou podmínku snobství. Ale rozhodně se tím nechlubí.

Mnohem pyšnější je na objímku, která mu visí na dvojlince v kuchyni ze stropu, a v ní je obyčejná žárovka. Bez stínítka. Je to totiž objímka navržená slavným designerem tak, aby vypadala jako obyčejná objímka. Jsou na světě jen dva kusy, a oba má on. Tomu říkám skrytá krása.
Není to nic pro mě, ale je to vcelku neškodné, a jemu to fakt dělá radost. Je to boží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechlubí se typický snob tím kolik za co utratil?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Jen to dává najevo. Alespoň ten můj.
"Nechtěj znát cenu. Ale stojí to za to. Na kvalitě se nesmí šetřit."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je narážka na mě? Tobě přijde pár kousků spotřební elektroniky jako něco extra, navíc když část toho ani nemusíš kupovat abys to mohl používat?

Já v posledních letech dávám za spotřební elektroniku 100-200 tisíc za rok, 50-150 tisíc dostávám zpět prodejem staré. Když jen za bydlení a platby okolo něj máš 350k ročně, tak ta elektronika už mi rozpočet nenabourá a hlavně to přináší radost, rozbalit si a používat něco nové blýskavé, neokoukané

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že zrovna u vás to jako chlubení může vypadat. 200 tisíc ročně za elektroniku, to si běžný člověk fakt dovolit nemůže. Na vašem místě bych to vyjmenovávání Galaxy telefonů a iPhonů za směšnou cenu vynechal.
V mém případě je to tak desetina :) jeden buď telefon, laptop nebo pracovní stanice za rok, a to ještě ne každý rok. A třeba laptop mě teď posledně stál 14 440 Kč. Chyba v ceníku, měl to být cca dvojnásobek, ale dodavatel dodal :-) raději si vezmu dva měsíce volna, než se oblokopovat elektronikou. Dřív mě to bavilo, ale už mě to nenaplňuje.
Je fakt, že zatím v rodině platím elektroniku tak akorát vlastní mámě, dětí nemaje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

není to tolik, třeba loni jsem dal za tu elektroniku a věci k pracovnímu stolu 205 tisíc, ale prodal jsem věci za 120 tisíc, takže reálně to bylo jen 85 tisíc. Já ty věci nehromadím ale typicky vyměňuju kus za kus. Loni jsem přešel z Macbooku na Windows notebook, 1,25 roku starý stroj sem prodal a nový stál jen o něco málo přes 3 tisíce víc než jsem dostal za starý...

Samozřejmě že pro mnoho lidí je to hodně, ale je to i o prioritách. Jsem třeba kuřák prokouřím 50 tisíc ročně, soused nekouří ale otočí to v alkoholu. Další soused rozhodně s nižšími přijmy nekouří, nepije, elektroniky má minimum ale jezdí v novém autě za pomalu třičtvrtě míče, já jezdí 15 let starou rachotinou kterou bych měl problém prodat za 20 tisíca říkám si jestli by nebylo lepší to prodat, neřešit případné závady a jezdit taxíkem. Na těch mých cca 2,5 tisíce km ročně ze kterých bych část mohl eliminovat nebo využít manželčino auto.

Mě holt baví ta technika, takže rád zkouším nové věci, ale považuji se za normální střední třidu, takže si nemůžu nijak zvlášť vyskakovat. Kdybych tu samou práci dělal v US, tak si přijdu měsíčně na 10-15 tisíc dolarů zdaněných (to je tak 4-5x víc než mám tady), z toho třeba 5 tisíc utratíš za životní náklady (bydlení, auto a jeho provoz, pojištění, jídlo, služby, mobil), půlku si odložíš/investuješ a zbude ti 2-5 tisíc dolarů se kterými můžeš naložit jak se zlíbí... zábava, cestování, neřesti, elektronika... Najednou člověk třeba Macbooka za 100 tisíc vidí úplně jinak než když nafasuje u nás průměrných cca 35 čistého a z toho má 30 pravidelné životní výdaje... Samozřejmě počítač za 3-4 tisíce je drahý i pro Američana, ale když budeš bydlet třeba v NYC tak je to jeden měsíční nájem za byt.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nechte si poradit, a vynechte ta čísla. Úplně. Moc informační hodnoty to neztratí, a lidi vám nebudou závidět.
To, že není co závidět, víte vy; ostatní to neví ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Umělecká činnost je hodně o emocích. Pokud dokážete vytvářet vysokou přidanou hodnotu, náklady a efektivita vás tolik netrápí" Přidaná hodnota u umění je hodně diskutabilní. Navíc umělec taky musí platit účty, ale někdo měl třeba hodně bohaté rodiče. Člověk, který opravdu zná cenu peněz, by takto nemluvil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přidaná hodnota není diskutabilní, tu určuje trh. Pokud se do něj nikdo neplete.

"Člověk, který opravdu zná cenu peněz, by takto nemluvil."
Spíš mám pocit, že je ve vás závist. Nevydělávám zdaleka tolik, jako fotografové, se kterými spolupracujeme, někteří si přijdou na větší peníze i o jednu nulu. Nevybíráme si je kvůli jménu nebo prestiži, ale protože nám jejich fotografie vydělají více peněz. A když ten člověk inkasuje 40k Kč za den, tak pak chce přijít domů, a pracovat na něčem, co mu dělá radost. A proč ne, když si na to vydělá.

Když zaměstnáte architekta, jen fakt, že tam 8 hodin denně sedí, vás přijde na 100k Kč a více peněz v nákladech každý jeden měsíc. Auto se v tom hravě ztratí, natož nějaký počítač. Lidi jsou nejdražší. A jedna z cest, jak na nich ušetřit, je dát jim lukrativní pracovní prostředí; je to levnější než ti lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouho nezávidím, jen mi nepřišlo úplně OK psát, že umělci nemusí řešit cenu. Je fakt že někteří fotografové jsou opravdu. Mé výdaje jsou opravdu minimální a nevadí mi to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohatý není ten, kdo má hodně statků, peněz a všeho. Bohatý je ten, kdo si vystačí s málem.
Mám to štěstí, že moje práce je docela dobře zaplacená, a proto pracuji jen 4 dny v týdnu nebo 9 měsíců v roce. Raději starým autem na ryby než novým do práce. A to mě ta práce ještě navíc celkem baví, ne každý má takové štěstí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vážně máte štěstí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podpatky jsou naprosto zásadní věc. Opticky prodlužují nohy a tudíž zvyšují atraktivitu, protože jsme tak naprogramovaní... A intelekt a tyhlety chytračiny to zvířátko v nás nepřebijou ani náhodou. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dělej to samé a mnohem jednodušeji na Intel/AMD HW. Někdo ti brání?

Někomu jinému přijde lepší dělat to na HW od Apple. Buď proto že to jinak nejde... nebo už máš nainvestováno hodně peněz třeba v SW a máš s tím SW zkušenosti a změna SW znamená nové licence, a změna zažitého workflow = neefektivita než se to člověk naučí. A když mám člověka kterému platím 1000 dolarů denně, tak i když by se přeučoval měsíc a mít nulovou produktivitu, tak je levnější kupovat mu Mac každých 5-10 let. Když takových lidí zaměstnávám 10, tak jen za peníze na denní výplatu můžu koupit tři základní MacPro. Spočti si kolik by stálo peněz v lidských zdrojích než by se to vše vyzkoušelo, doladilo s jiným SW na jiné platformě. Najednou se bavíš o statisících/milionech investic vs pár tisíc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě je řeč o situacích kdy veškerý SW dostupný na více platformách MacOS/Windows/Linux (ne o Mac-only WF, tam není logicky jiné volby).

Ono nejde vůbec o cenu, ale o to že narostl podíl úloh, na které dnešní řešení od Apple svou silou/technologiemi prostě nestačí. V minulosti dokonce disponovali časově omezenou exluzivitou na nové XEONy od Intelu takže jim na poli WS nemohl nikdo konkurovat i kdyby snad nakrásně chtěl. Platilo pravidlo, že koupí Apple jste si koupil to nejvhodnější(nejvýkonější/nejdražší) řešení na trhu, tak jako o dekády dříve to platilo pro řešení od IBM.

A pak přišel Threadripper.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak je jasné že si nepůjdu koupit supersport když chci o víkendu tahat paletu dlažby a pět pytlů cementu na chatu...

Nemá smysl řešit Apple pro něco co mu nesvědčí, ale pro věci které zvládá dobře. A ty use case tady jsou, samozřejmě je to malá skupina uživatelů, zvláště tedy těch co uvažují o MacPro, ale dnes jsem zrovna četl článek že MacPro se prodává a pro mě dost překvapení - jen 9% ze všech Maců, v tom období byly jen MacPro s Intelem, za mě je to až neuvěřitelně moc, čekal bych že to bylo tak 1%.

A 9% prodejů Maců je 500k-1M dle čtvrletí, prodá se toho za čtvrt roku jako všech počítačů za jeden den.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč mám pocit, že střihem videa a nějakým projektem, které neustále omíláte dokola, jen ukazujete: "Já na to mám a vy chudáci ne?" Nemáte jiné argumenty? A kdo ví, jestli to je váš příběh a nebo vám to jen někdo řekl. A nemyslete si, že závidím. Chlubení není hezká vlastnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ty na to skutečně nemáš. Nikdy jsi neměl pre-built, natož notebook. Skládáš si svůj PC z odpadu za odvoz. To samo o sobě není problém, ale ta závist ano.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě nikdy nevadilo, že si počítače sám skládám, mě to totiž baví a taky mne to živilo. Fakt nemám důvod kupovat nějakou hotovku. Když někdo má něco dražší nebo opravdu drahé, protože to potřebuje, nebo ho to těší, ale nemá potřebu to říkat okolo, je to v pořádku. Ale nevím, proč by mě to mělo zajímat. Když to je příbuzný nebo kamarád a já to u něj doma vidím a třeba mi to i předvádí, to je OK. Ale psát to do diskuse, je jako by mu došly jiné argumenty. Některé věci tu padly i několikrát, vážně v tom smysl nevidím. A pokud má někdo smysl života ve vlastnění drahých věcí a v tom, že musí mít to nejlepší, tak ho lituji. Život je o něčem jiném, ale na to každý musí přijít sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Když někdo má něco dražší nebo opravdu drahé, protože to potřebuje, nebo ho to těší, ale nemá potřebu to říkat okolo, je to v pořádku.

Kvůli téhle komunistické mentalitě by se měli lidi stydět, že maj něco lepšího než lůza?

Mimoto důvod, proč tu JirkaK zmiňuje ceny, je pro ukázání, že ty Apple produkty nejsou dražší než konkurence, někdy dokonce levnější. Proto je nesmysl je považovat za snobárnu. Ale už samotné slovo Apple a logo nakouslého jablka působí na lůzu jako červený hadr. A řekl bych, že někteří si vedle šíření informací libují i v jejím dráždění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to vůbec nemyslel, vydělávat a utrácet své peníze je v pořádku. Ale chlubit se tím už ne. Ostatně, kdyby to napsal jen jednou, nekomentoval bych to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže za chvíli budeme přelepovat např i logo na autě?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsme u těch aut, dá se jezdit slušně a nebo prasácky. Ale někteří lidé ten rozdíl stejně nikdy nepochopí. Přelepovat logo je tedy absolutně zbytečné. Mě nezajímá, co člověk má, nebo čím přijel. Ale jak se chová a mluví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak my s elektroauty jezdíme slušně, abychom měli delší dojezd ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A zastavujete aspoň na přechodech, když mají rekuperací?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, protože to energii vyrábíme ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že někteří řidiči EV nedávají ukazatele směru při odbočování či změně pruhu bych asi pochopil, ušetří tím pár mWh energie, ale jaký důvod mají ti v non-EV.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik mas dojezd?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme v rodině 2 elektroauta. Jedno hodně staré a druhé staré s dvojnásobným dojezdem. Další bude mít dojezd opět x2, ten vývoj jde rychle dopředu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď hodná politika, padla čísla a stejně nic konkrétní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten dojezd roste tak rychle, že konkrétní čísla rychle zastarají. Dnes už některá EV mají dojezd větší něž některá spalovací auta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel Ladiku, ze mas nejake konkretni cislo. Zajimalo mne to, protoze na courani po meste (i Praze) a v okoli je to ok. Ale na jezdeni typu delsich sluzebek nebo nekam na dovcu, atd., je z toho co mam od souseda, ktery si privydelalval rozvazkou jidla, docela nepouzitelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EV na rozvážku jídla fakt není na otočku do Chorvatska. Ale v lepším EV neměl brácha problém cestu do Španělska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jste to trefil ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřelepuje, ale sundává. Nebo vůbec neumistňuje.

Logo výrobce většinou ne. Ale vyloučit to nelze.
Ovšem označení dražší výbavy (nebo zákaznické úpravy) dost často.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Přelepení můj nápad nebyl, jen jsem v něm pokračoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přelepování se používá v TV seriálech, např na Primě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me se strasne libi jak tu kazdej breci ze tam neco nejde jako by snad nekdo z tehle diskuze na to mel prachy nebo to dokazal vyuzit :D aneb pobrecte si jak ma Bugatti Chiron velkou spotrebu a ze se vam s tim pak nevyplati jezdit na nakupi do lidlu :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To asi koukáme každý do jiné diskuze, ale je skvělé, že se nám to líbí oběma :)

MacPro je na rozdíl od Bugatti Chiron pracovní nástroj, to jste si vybral dost špatné srovnání. A taky stojí asi o dvě nuly méně. V každém případě se do něj vejde mnohem méně bas piv a řízků než do Felicie, takže je to auto k ničemu; to víme všichni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak on ten SSD slot v Mac Pro neni bezny PCIe NVME, ale ctyri individualni cipy, kazdy majici jedno PCIe . Tyto cipy jsou flashnuty / nakodovany specificky, ze je nejde ani mezi sebou prehazovat.

A ten upgrade kit obahuje dva tyhle moduly - oznaceny jako 0 a 1, a patri do spravneho slotu. Osadite-li mac pro modulama prohozenyma, tak se ani nezapne (na ssd je ekvivalent UEFI biosu), na desce je jen maly bootloader.

Na videu vidim titulek, ktery bych spis chapal jako: diskovou kapacitu Mac Pro nenavysite samodo udelatky (a la konverze tohoto ssd slotu na M2... to slo naposledy jen u Intel macu s T1, ne T2).

Existuje hodinove video popisujici co za tim je.. a cca v 50minute je odhaleno pak proc kvuli temto technikaliam dostavaji youtuberi podivne nefunkcni kombinace, kdyz to laicky prehazuji:
https://www.youtube.com/watch?v=yR7m4aUxHcM

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za video, to rozbilo to co jak píšeš, laické přehazování a závěř že je to locklé, nebo že iFixit nemohl upgradovat base model i s potvrzením Apple jak je v článku protože APple ten 01 s kapacitou 1TB neprodává

Potvrdilo se mi to že je třeba koupit minimálně 4TB aby byly obě pozice osazené, protože Apple dává buď 1GB nebo 2GB modul do 1/2TB verzí. Jeden 2TB je levnější než 2x1TB.

Na webu pak prodává 2TB jeden kus, který poslouží k rozšíření 2TB varianty, 1TB moduly neprodává, proto base model rozšířit nejde a tím "tlačí" k výměně minimálně na 4TB v podobě dvou 2TB modulů..

Přesně tohle video měl autor článku zkouknout, nemusel by psát takové nesmysly a dozvěděli bychom se více jak to funguje. Je smutné že autora musí poučovat čtenář.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. Přesně tohle video měl autor článku zkouknout .."

A proč jako?
Aby si potvrdil, že to (*) opravdu nejde?

(*) Použít něco jiného než nestandardní předražené cosi od Apple

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba aby věděl že to nestandardní předražené cosi do toho slotu může normálně dát, když to Apple prodává a nemusí fabulovat že to budou objednávat servisy a vůbec buhví jestli to jde.

Neřeší se to že je to speciální modul a slot do kterého nejde dát nic standardního, ani se neřeší to zda je to předražené nebo ne. To že extra úložiště od Apple stojí ranec je známé, ale proč bys doplácel 2400 dolarů za dnes relativně pomalý 8TB disk, když si ho za 1000 dolarů koupíš jinde a za stovku si koupíš jednoduchý PCIe řadič. Nebo, jak se to řeší u jiných než MacPro, koupíš si thunderbolt rámeček (nebo usb 3-3.2 pokud chceš šetřit nebo nemáš potřebu vyšší rychlosti) a do toho dáš jakýkoli SATA/NVMe disk. A pokud tě opravdu obtěžuje mít externí disk, tak si prostě můžeš připlatit nebo nekoupit apple zařízení.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu v kazdem bode a lidi to minuskuji ve velkem.. chjo, ti applisti jsou fakt ovce :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten komentář má aktuláně -3. I kdyby měl v době psaní vašeho komentáře -3000, fakt si myslíte, že na základě takhle pochybné metriky a takhle niterného vzorku můžete prohlásit, že applisti jsou ovce?
To vás toho ve škole moc nenaučili.

A je to škoda, protože applisti z velké části ovce jsou. Ale to, co jste předvedl, není nic jiného než zoufalé hledání klacku, abyste mohl urazit, cojávím, možná stovky milionů lidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zoufali jsou uzivatele, kteri jsou tak zahackovani do toho ekosystemu, ze nemaji jinou moznost, nez poridit dalsi zbytecny kram - protoze je to uz nepusti.

Brainwashing ma Apple zvladnuto na jednicku - nejprve vas dostanou na ego - ze bez nakousnuteho kousku jste totalni nymand, a pak si z vas vychovaji poslusneho uzivatele, ktery jednoduse nesmi a nebude chtit veci, ktere nejsou v souladu s jablecnym nabozenstvim. Bleh.

Paradoxne je nyni Apple prave na opacne strane, nez se pozicioval v te jejich 1984-stylovane reklamy: https://en.wikipedia.org/wiki/1984_(advertisement)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč to píšete. To, že je to třeba pravda, neznamená, že ta implikace byla naprosto nesmyslná. Těžko pak věřit jakékoli další vaší dedukci, když jste svolný k takovým zkratkám jen proto, že předem znáte výsledek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, to se bavim s ChatGPT, ktery generuje nejakou omacku s nulovou entropii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý způsob, jak si omluvit naprosté nepochopení sdělení, a dále obhájit naprosto absurdní výmluvy. Jste patrně letadlo. Respekt.

Všimněte si toho binárního vidění. Já vás upozorním na to, že jste udělal implikaci na základě vadně získaného vstupu, a vy automaticky předpokládáte, že když teda kritizuji vás, jsem automaticky protinázoru. A to jsem výslovně uvedl, že se závěrem by se dalo i souhlasit. Chtěl bych někdy vidět na vlastní oči, jak člověk s těmito schopnostmi vypadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prestante s temi meta-recma a hodnocenim zpusobu sdelovani. Nedelam zadne implikace, nejsme tady na kurzu doktorandstiny.

Veskery obsah meho prispevku je projevem meho nazoru na technickou uroven produktu, ve ktere se vyznam, a vnimani toho, jak se dana spolecnost a jeji uzivatele v mem okoli chovaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak, to jste měl napsat hned na začátku, a ne vymýšlet kokotiny. A já bych vám vrátil tohle. Vzdělání vás koukám fakt minulo.

"Mas pravdu v kazdem bode a lidi to minuskuji ve velkem.. chjo, ti applisti jsou fakt ovce :)"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.