Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple: Na světě nemáme důležitější dodavatelský řetězec než Čínu

TL;DR; Apple nikdo nebude sahat na jeho marže! :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné je, že už jim v Číně prodeje klesají, nějak se stalo že čínské firmy (asi omylem...) dostaly přístup k technologiím, které čínské továrny vyráběly pro Apple a začaly vyrábět podobné věci levněji. To samé se stalo i Tesle, ne?

edit: překlep

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tesla otevřela všechny svoje patenty už 2014 (https://www.tesla.com/en_eu/blog/all-our-patent-are-belong-you) - bylo jim jasný, že se to uchránit nedá a je to v rozporu s jejich misí - zrychlit přechod na obnovitelnou energii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Apple si spocital, ze by ho presun vyroby se zajistenim veci kolem dokola stal vic=>nizsi marze nebo vyssi cena. Cina a USA se tim padem tak nejak potrebuji..Zatim. Cina potrebuje vyrabet a Apple (jako reprezentant zapadnich korporaci, kterym nejde o nic jineho nez o vyssi profitu) vyrabet co nejvic zalevno.
Sranda bude, jestli Cinske firmuy technologicky zapadni koporaty predeenou, pak budou moct ten trh saturovat sami...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si porovnat úspěch prodeje telefonů Honor a Huawei(Alza jej již ani nenabízí) mimo ČLR, jeden s a druhý bez GoogleApps. Případný celosvětový úspěch je závislý na přístupu k západnímu SW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on snad svet a Cina neni jen Huawei bez GooglePlay nebo ano?

Pred 20 lety se Cine jeste vysmivali, pred 10 lety uz se nesmali, dneska clovek nevi, co z Ciny vyleze a to bohuzel ve vsechn moznych aspektech (i valecnych).

Prvni vlastovnky, byt zatim jen cinske mas treba tady
https://wccftech.com/intel-amd-cpus-blocked-by-china-no-government-pc-to...

A pokud chces ne vlastovku, ale pruser (pro zapadni EU sileny greendeal), tak se podivej na Cinska elektroauta..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Čínský spyware na kolečkách s integrovanou kremací chce přeci každý!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> Tak on snad svet a Cina neni jen Huawei bez GooglePlay nebo ano?

Huawei byl celosvětovými prodeji na úrovni Apple a na chvíli jej dokonce předehnal. Zbylé čínské značky jsou roztříštění a od Apple daleko.

EDIT: K e-autům, to je problém evropských značek, že se soustředily na diesel. Tesla, jako funkční zástupce Západu, se tu prodává dobře. EDIT 2: Já si osobně přeju, aby Číňani koncernu ukázali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Huawei byl celosvětovými prodeji na úrovni Apple a na chvíli jej dokonce předehnal. Zbylé čínské značky jsou roztříštění a od Apple daleko."
.. Ja se o telefonech principielne vubec nebavim. Pouze jsem reagoval, ze Cina nejsou pouze telefony a pouze Huawei.

"K e-autům, to je problém evropských značek, že se soustředily na diesel. "
.. ne. Jednak je to idologicka otazka "green dealu" a za druhe je to NEdostatecna ochrana Evropskeho trhu, ze strany EU. Stejny problem uz melo s Cinou a vyvozem jejich elektro aut, nekolik jinych zemi. Dopada to vzdycky stejne, zniceni lokalnich znacek dumpongovymi cenami Cinskeho zbozi, prevzeti trhu a zvyseni cen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Ja se o telefonech principielne vubec nebavim. Pouze jsem reagoval, ze Cina nejsou pouze telefony a pouze Huawei.

Byla to reakce na telefony. Tak jsem pochopil to vlákno.

> ne. Jednak je to idologicka otazka "green dealu"

Chybné soustředění na diesel bylo mnohem dříve než Green Deal. Ochrana cly je problematická (viz země, kde mají vysoká cla) a dotace tu máme. Problém je, že koncernová EV moc lidí nechce. Jsou objektivně horší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je koncepce "green deal". Je nesmysl se snazit v tak kratkem case zrusit motory na benzin a naftu. Jak se s tim kdo popere, je druha vec Ja nemam znalosti na porovnavani kvalit Eaut, ale mam informace z automoto, kde se taky jedna o Eautech a z tech informaci vyplyva, ze Cina jede silne pod cenou. To je hlavni problem. DIky tomu je schopna likvidovat konkurenci. Pak cenu samozrejme navysi. Proti tomuto muzes bojovat pouze administrativne, samozreme, pokud neni tvym cilem zlikvidovat domaci prumysl, coz v pripade vsevedouciho Eurosojuzu, bych si nebyl jisty, jestli jsou schopni vubec chapat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čína nejede pod cenou. Oni akorát holt mají doma jak suroviny, tak jejich zpracování (a neřeší ekologii - levnější) a pak výrobu baterií a z nich battery packů. Ty samé výhody domácí výroby má i Tesla a její továrny v Číně. A Tesla to tam zvládá tak dobře, že menší čínské automobilky ničí, a tyto se musí spojit do větších / pod větší.

EDIT:
> nesmysl se snazit v tak kratkem case zrusit motory na benzin a naftu

Je to ještě přes 10 let...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hele, mysli si co potrebujes, evidentne mas lepsi informace, tak je zbytecne, abych se dal namahat, ti na to neco odpovidat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naše rodina už elektroauty roky jezdí, bráchovi kamarádi je už umí opravovat (tisíce a pár hodin na opravu, za co servis chce statisíce) a píše o tom do Světa motorů, nově speciál o všech mýtech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To pozname, kamaratov kamarat bol na mesiaci, a potom pride krute prebudenie z vlhkeho sna. Neviem ake myty chce vyvracat, e-auta nie su najekologickejsie riesenie, maju horsi dojazd, dlho sa nabijaju, su poruchovejsie, neumerne zvysuju naroky na elektricku siet a za urcitych podmienok ich nie je ani lacnejsie prevadzkovat (nabijat/tankovat) nez bezne auta.

V amerike uz pochopili, ze nasilne pretlacanie e-aut nie je cesta, tak uz upustili od toho zakona europskej alternativy, ze do roku 2030 nebudeme mat spalovacie motory a najvacsi vyrobcovia automobilov uz prestavaju tie e-auta vyrabat z dovodu nizkych predajov.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš asi "kamarády" jen na internetu, já se s těmihle potkal i na živo. Přesně tyhle mýty v tom speciálu vyvrací. A které státy USA opustily plán konce spalovacích aut?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A na zivo si videl ako za par tisic vymeni v aute vadnu baterku? :) Mozes mi povedat co presne je mytus z toho co som vymenoval? Ja netvrdim, ze teraz v US uz ziadne e-auta nebudu, ale ze uz ich k tomu nebude tlacit nejaky blby zakon. A tyka sa to celych USA, kedze to bol federalny zakon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Úplně jednoduše. Baterka se skládá z mnoha článků, tak vyměniš jen ty vadné ;-) A jaký "blbý" zákon tlačící e-auta v USA zrušili? Google mi nic nenašel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám další AutoFórum. Tak kde začít:
- žádný zákon, jen že administrativa USA chce přednostně kupovat EV místo ICEV
- nasraný dealeři, že jejich přirážku Američani už nechtějí (u ICEV jim to ještě žrali, ale s Teslou - nezávisle na tom, jaký pohon by její auta měla - procitli)
- odkaz na půjčovnu Hertz, o které už bylo napsáno spoustu analýz a vysvětlení
- "nenabiješ"
- "umrzneš"
- ...

To vše je v tom speciálu Světa motorů o mýtech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aka administrativa, vsetci obcania: "President Biden and Democrats are leading a radical rush-to-green agenda that takes away people’s vehicle choice and forces Americans to drive electric vehicles."
A ten clanok som neuvadzal kvoli tomu co tam pisu o e-autach, ale len k tomu zakonu. Kazdopadne si este stale nenapisal co je mytus z toho zoznamu co som uviedol. A ano, v e-aute mozes umrznut (asi ako aj v benzinovom), len niekde uviaznuty na ceste skor natankujes nez nabijes auto.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vytápění v zácpě v EV funguje v nových dokonce dýl než v ICEV. A stále jsi neřekl žádný zákon, je to jen o tom, že by rádi upřednostnili EV, když se bude administrativa rozhodovat příště nová auta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si tiez upravujes realitu podla seba alebo mas problem s citanim? Kde som porovnaval vydrz vyhrievania e-aut a spalovakov? Ja som ti napisal, ze az budes stat niekde v kolone v mrazoch, tak skor vies natankovat, nez nabit e-auto. A nie je to asi zakon ako to chapeme my, ale EPA mandat (nepoznam dopodrobna fungovanie americkych zakonov), kazdopadne ide o povinne vyrabanie e-aut, ktore sa dotyka vsetkych americanov, nie len vlady. Daj si vyhladat "biden electric vehicle mandate" a dozvies sa detaily o tom co chceli a ako sa to ludom teda nepacilo. A stale cakam na tie myty :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak když tvrdíš, že vytápět v zácpě je v EV problém, tak se nediv srovnání s ICEV. Ok, takže už ne zákon, ale jen EPA mandát. A jaké povinné vyrábění aut? Navíc co koho zajímá, co jeden politik chce. A pokud bude zvolen znovu, tak to lidi asi chtějí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja hovorim o voze a ty o koze. Ja to hovorim o lahsom doliati benzinu ako o nabiti elektricky a ty zacnes mliet o tom, ze elektricka vydrzi o kusok dlhsie (btw. mas nejaky link, kde to testovali?). A ked si myslis, ze prezident US je nejaky jeden politik, tak OK. A ci je to uz mandat alebo zakon, oboje ti nieco nakazuje a nejedna sa teda len o administrativu ako si tvrdil ty. To bola ta pointa.
A stale cakam na to vyvratenie mojich udajnych mytov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Testování je plný YouTube. Nevěřících Tomášů je hodně, takže si na sledovanosti autor namastí kapsu. Možná taky nevíš, že benzín/nafta jdou jednoduše malým zařízením zkonvertovat na elektřinu. S tou politikou jsi už hodně zvolnil (už jen obecné kecy). Zajímalo by mě, jestli vůbec někdy bude spalovací byznys podporován méně než ten s ekektroauty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez linku nie je nic :) A zase si pretvaras realitu na svoj obraz. Neviem ci ma vyznam s tebou este vobec diskutovat. Ja ti nieco poviem, ty si to vysvetlis uplne opacne a potom ti musim vysvetlovat ako decku s pomocnej skoly co som pisal. Ja som niekde napisal, ze ti neverim ze tie e-auta vydrzia kurit dlhsie nez spalovaky? Ja som len chcel vidiet nejaky test, to je cele. Zakon, prikaz, nariadenie - vysledok je rovnaky a zase ides mimo pointu. A aby som ti ju teda naposledy vesvetlil, ta bola o tom, ze ja som tvrdil, ze je prikaz (chybne som uviedol zakon) na povinnu vyrobu e-aut (vitaj komunizmus, poroucime vetru, poroucime desti) a ty si tvrdil, ze sa to tyka len governmentu.

A pokial mi teda uz konecne nenapises ake myty som pisal o e-autach, tak uz viac s tebou nebudem diskutovat, lebo sa tocime v kruhu a to nema pre mna ziaden vyznam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. Link: YouTube.com
2. O povinném *vyrábění* nic není.
3. Mýty jsou vysvětleny v novém speciálu Světa motorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a urcitych podmienok ich nie je ani lacnejsie prevadzkovat (nabijat/tankovat) nez bezne auta"

A za určitých iných podmienok nie je lacnejšie prevádzkovať čokoľvek oproti ľubovoľnej alternatíve k tej danej veci. :-D To sú také bludy. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nehovorim o nejakych specialitach, ale napr. nabijanie na rychlonabijackach uz nie je take lacne oproti tankovaniu paliva. Nehovoriac o tom, ze napr. Island zaviedol dan na EV za kazdy najazdeny km. A mozes sa stavit, ze stat sa nenecha obrat na daniach z pohonnych hmot.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na rychlonabíječkách si jen, když nutně potřebuješ (např dlouhá cesta). 90 % nabíjení je levné pomalé. Ó bóže, tak je ta rychlonabíječka skoro tak drahá, co musíte (pokaždé) lít do fosilů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"K e-autům, to je problém evropských značek, že se soustředily na diesel." - Spíš je problém, že vlády na elektromobilitu sice tlačí, ale reálně pro to jen málo dělají. Ve Švédsku už omezují časy nabíjení, protože měli black-outy. Nejde jen o elektrárny, na hraně je rozvodná síť.

A co se týká spalovacích motorů, celou dobu se samozřejmě dál vyvíjí. I když trochu nesmyslným směrem na úkor životnosti. Pokud motor zmenšujete a současně zvedáte výkon, zatížení dílů se zvětšuje.

V případě EV se stále uvažuje o ekologii stylem, že to má nulové emise a v případě opravdu čistých elektráren to je i pravda. Ale výroba a likvidace akumulátorů je neřešený problém. Volvo uvedlo, že ekologická zátěž na výrobu EV je proti spalovacímu vozu 170 %. Likvidaci raději nesrovnávali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím není co likvidovat, většina EV má původní baterii. Teprve uvidíme, ale několik startupů už je. Ekologie provozu závisí na % čisté energie v dané zemi, třeba v Česku je uhlí polovina a pomalu klesá. A o elektrárny a rozvodnou síť se v Česku neboj, pokračuje rychleji než rozvoj elektromobility. Už se ruší výhody, když ekektroaut je tu snad jen 2 % a v Praze 6 % :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BYD je ten super výrobce aut ne? Že by nakonec Apple měl to svoje vysněný auto? :-)

No, v Americe má teď Apple problémy, protože drze po něm vyrukoval stát, nějaký ministerstvo. prý, že jsou monopol. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když nikdo neumí vyrobit telefon, který by byl stejně dobrý a levnější...

A teď vážně. Apple se nebrání RCS, ale v zájmu uživatelů nechce podporovat proprietární rozšíření, kde data potečou přes servery Googlu (který se živí šmírováním, pardon, cílením reklamy).

EDIT: Technické vysvětlení. Apple chce end-to-end šifrování, ale operátoři jsou nemehla a obejít to servery Googlu je nesmysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

End-to-end šifrování je problém, když dojde ke zločinu. Pro policii a následně soudy samozřejmě. A ve chvíli kdy zde bude backdoor pro policii, má současně vstup i hacker, takže to reálně neřeší nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto je ve výsledku lepší end-to-end šifrování bez backdooru. Jinak mají zločinci na výběr komunikaci i "klasicky" aplikacemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"v zájmu uživatelů nechce podporovat proprietární rozšíření"

To bol dobrý vtip.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ty bys chtěl? Google ovce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple má dlouhou historii proprietárních řešení připojení / propojení jejich zařízení a periferií. Proto je vtipné, když se tvrdí, že Apple v zájmu uživatelů nemá tájem o proprietární rozšíření. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože tady jde o data uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V BYD už pro Apple maká deset tisíc inženýrů? Pak je to jasné, v USA jich ani tolik neseženou. :D:D:D

Nejspíš to bude "ztraceno v překladu", engineer je česky technik, jestli se nepletu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemýlíte se.

engine = stroj, mašina
engineer = strojník, mašinista, technik, ...

Ti, co mají II. stupeň vysokoškolského vzdělání (Master Degree), si na vizitky píšou Dipl. Eng.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Čína opravdu o hodně nadhodnotila sčítání lidí za posledních 30 let (prý až o půlku u mladších generací), tak se milému Applu může stát, že za pár let nebude kdo by ty telefony pro něj vyráběl 😁

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To slyším poprvé. Takže jich je pouze 1,2 miliardy?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mají otřesnou populační křivku, nízká porodnost. A protože si to většinou odskáčou poslové špatných zpráv, tak to před centrálním vedením tajili. Klasický problém autoritářských režimů.

Mnoho lidí v plodné populaci jsou muži, kvůli politice jednoho dítěte. Pokud se nepletu tak už zavedli politiku tří dětí a začíná se mluvit o povinném rození.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako za Stalina. Tam první tým, který dělal sčítání lidí v 30. letech, poslali na Sibiř, druhý už přinesl lepší výsledky :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Benda (ten chartista) v nějakých poznámkách napsal, že čeští policajti občas disidenty ignorovali, aby si nekazili statistiku. :D

Ale je pravda, že jindy to zase odskákali i politicky spolehliví, aby se statistika dohnala.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hlupák a jeho báchorky

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Akorát že poučení jsme si z čínského sociálního experimentu vzít nedokázali. Holt si tím budeme muset projít také. Čína je v tomto napřed, v čem také není, že. :-)
Sociální experiment mají za sebou a už vědí, že nikdy více. Přitom logiku to dávalo. Čína měla průměrně misku rýže na osobu a dva dny. Tehdejší vůdce uvažoval rozumně, když bude mít každá rodina jen jedno dítě, bude každý aspoň jednou denně jíst. Jenže mu nedošlo, že v Číně neexistoval důchodový systém, který si mimochodem v ČR průběžně posledních 15 let rozvracíme. Protože tradice velela, že o rodiče se ve stáří vždy stará syn, tak chtěli všichni mít jen toho jednoho syna, když to víc nešlo kvůli nařízení státu. Výsledek za 20 let, že v Číně převažují muži v poměru 3:1 a začal být dramatický nedostatek lidí do teď již rozvinutého průmyslu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Čína je v tomto napřed, v čem také není, že." ... Ty máš tu hlavu v čínské zadnici zabořenou hodně hluboko. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čina v tomto není napřed, ale úplně mimo zbytek světa. A vůdce rozumně neuvažoval, vůdce měl myslet na zvýšení produkce. Jenže v tom svou politikou velkého skoku napáchal nejvíc škod.
Jinak převažující mladí muži jsou ideálním zdrojem vojáků pro expanzi. Muslimské pravidlo o více ženách na jednoho muže zajišťuje totéž i bez likvidace novorozených holek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Take mohou povolit mnohomuzstvi, jako maji/meli v Nepalu... A bude po problemu s nedostatkem zen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Polyandrie .. se obvykle vyskytuje v chudém prostředí, kde by jeden muž nestíhal uspokojit potřeby ženy. Hosrké oblasti Nepálu by tomu odpovídaly.

Ovšem Čína je tak veliká, že si pro podobné příklady ani nemusí chodit za své (oficiální) hranice.
U jednoho etnika na jižní hranici vlastní všechen majetek ženy, otec jako funkce v rodině neexistuje (ve většině případů biologické otcovství ani není jisté) a muži jsou "trpěni" v domě ženy.
Matriarchát v českém ponětí je proti tomu velmi slabý odvar.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

starosť o čínsku populáciu je až dojemná, pripomína príslovie o trieske v cudzom oku a brvne vo vlastnom - českí hlupáci z jednej strany velebia nemeckých hlupákov, zo strany druhej si koledujú o osud banderovcov vo vlastnej krajine, ale trápi ich čínska populačná krivka, pche!
muslimáci už majú o mužov postarané, hlupáci v eurohnoji im zabezpečili slušné živobytie a základňu pre budúce bezproblémové ovládnutie Európy!

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nechceli by ste vy retardovaní dezoláti vysmahnúť naspäť na "Hlavné sračky bodka sk" alebo "Infohovná bodka sk" a nezasierať diskusie na IT portáloch? Ďakujem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tampermonkey (nebo jiné rozšíření pro javascript user scripty)

// ==UserScript==
// @name Troll remover
// @namespace http://tampermonkey.net/
// @version 0.1
// @description try to take over the world!
// @author You
// @match https://diit.cz/clanek/*/diskuse
// @grant none
// ==/UserScript==

(function() {
'use strict';

var trolls = [
'miro',
'Peter Fodrek',
'RadecekH'
];

var trollsQuoted = trolls.map(name => '"'+name+'"');
var trollsCondition = trollsQuoted.join(' or .=');

function _x(STR_XPATH) {
var xresult = document.evaluate(STR_XPATH, document, null, XPathResult.ANY_TYPE, null);
var xnodes = [];
var xres;
while (xres = xresult.iterateNext()) {
xnodes.push(xres);
}

return xnodes;
}
window.jQuery(_x('//*[contains(@class,"comment ") and contains(@class,"clearfix") and .//*[contains(@class,"username") and (.=' + trollsCondition + ')]]')).hide ();
})();

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Starost máme proto, že jinde takto efektivně (levně) vyrábět nejde. Tj. např mít možnost na jedno místo - tovární komplex - nahnat 10 tisíc lidí. Naštěstí se pracuje na plánu B a část výroby se přesouvá do J a JV Azie. I když např. zmetkovost v takové Indii je hodně vysoká (asi už všichni použitelní Indové emigrovali).

Co se týče muslimáků, je to špatné, ale v budoucnu snad řešitelné. Pán s knírkem ukázal, že se dá vyčistit Evropa od miliónů lidí během několika let, a tito jsou vzhledově dostatečně odlišní od normální populace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jednom jsi mimo, politiku jednoho dítěte vymysleli až na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, tedy po smrti Mao Zedonga, za vlády za jiných okolností nejschopnějšího vůdce Číny Deng Xiaopinga (jím nastoupeného kurzu ještě do nedávna Čína mohutně tyla, dále mj. masakr na náměstí Nebeského klidu) ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Výsledek za 20 let, že v Číně převažují muži v poměru 3:1". To je nie uplne presny odhad.
Muzi 720m, zeny 689m. Spolu 1409m. Muzi 51 %. Ziadne 3:1. :) To by bolo muzov 3/4 z 1409m = 1057m a zien 352m.
https://www.statista.com/statistics/251129/population-in-china-by-gender/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, oficiální statistika strany takto vychází, Čína nemá žádný problém, nikdy! :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě nechápu tvou ironickou poznámku, když výše píšeš vážně => "Čína je v tomto napřed, v čem také není, že. :-) Sociální experiment mají za sebou a už vědí, že nikdy více."
Evropa ani žádná jiná země na tom není s demografií tak zle jako Čína, ani Japonsko a Jižní Korea, tedy tuším dvě další země se stárnoucím obyvatelstvem. Čína má jen tu "výhodu", že zatím ty silné ročníky nešly do důchodu. Jenže ony asi ani nebudou moc, nemají důchodový systém, budou muset pracovat až do smrti. V tom je Čína taky napřed. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sociální experiment proběhl, a naneštěstí pro ně nadále probíhá, v Číně. V rozvinutém světě to je přirozeným vývojem, kdy platí, že čím mají lidé vyšší žívotní úroveň, tím méně se rodí dětí. Tím netvrdím, že tu není žádný problém, ale není zdaleka tak drastický jako v případě Číny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manažeři z Apple a soudruzi z CCP mají na spoustu věcí patrně podobný názor: absolutní kontrola ekosystému(státu), limitované práva uživatelů(občanů), omezování konkurence(opozice), finanční exploatace zákazníků(obyvatel), monology na sjezdech(eventech), ......

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

ďaší hlupák a jeho báchorky...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

podobnost není čistě náhodná a nenáviděný windows jsou z pohledu iOS je open source systém, který dovolí uživateli úplně vše i instalaci programů stažených z internetu, představte si to dámy a pánové, kam by jsme se to dostali, kdyby si lidi mohli nainstalovat co chtěli!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak poslední verze Androidu nemají iOS co vyčítat. Např. zabíjí aplikace po pár sekundách, čímž z chytrého telefonu dělají hloupý (i tam jsme mohli instalovat aplikace třetích stran, akorát běžela jen jedna v popředí). Přitom můj starý Android je nechává donekonečna a vejdou se tam i se zlomkem RAM. Nebo taky viz Epic soudící se s Googlem stejně jako předtím s Applem ohledně instalace mimo oficiální obchod.

Jinak pokud chceš srovnávat s Windows, tak to porovnávej macOS (a Linux a další desktopové OS). Nejen, že si můžeš v macOS instalovat cokoli, Macy mají dokonce oficiálně odemčený bootloader a podporují další OS, včetně dualbootu (jejich kooperace). Takový Steam Deck myslím dualboot ještě neumí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bezva. Byla to jen otázka času, nikdo asi nepředpokládal, že by to Valve nechtělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co znamená "zabíjí aplikace po pár sekundách"? Jako že určitou dobu nepoužívané aplikace systém zavře? To je ale kvůli výdrži telefonu a lze v systému nastavit, aby nepoužívané aplikace v pozadí nevypínal, ne? :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. A uživatelsky to vypnout jde jen per app, ne globálně. Navíc já neříkám, že ta app má běžet, klidně ať je zmražená. Beztak to Apple a Samsung (ten asi jen na drahých vlajkách) obchází odswapováním místo zabitím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Kapitalisti sami nám prodají provaz, na kterém je my pověsíme.“ — Vladimír Iljič Lenin.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hm, přesně takoví "vizionáři", jejichž jedinou hodnotou je tučné bankovní konto, západ dotáhli tam, kde je. V ři.i. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Západ ještě v řiti ani zdaleka není, jen ve svobodné společnosti jsou problémy víc medializované, než v izolovaných diktátorských režimech, které mají pod kontrolou veškerá média. ;-)
S panem Cookem máš pravdu, naštěstí se takto nerozhodují zdaleka všichni / všechny společnosti. Tímto zdravím pana Koženku. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pan Cook by si mohl přiznat, že USA i svět se bez statusových (čti předražených) produktů Apple obejde. Moc bych tedy nepřeceňoval jeho přesvědčení, že jeho zájmy budou mocnosti v případě válečných dobrodružství zohledňovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny nezávislé testy vyvrátili tvrzení o spywaru v čínských produktech. Speciálně u Huawei do toho šli velké prachy ale nenašli vůbec nic. Ani ťuk.

Museli by to najít. Nelze to ukrýt tak, aby nezůstali stopy. Měli plný přístup k hardwaru i softwaru.

Stejně budou i redaktoři sdílet "dezinformaci" o tom, jak je čínské výrobky šmírují.

Šmírují je to ano ale zcela stejně, jako ty americké. Legálně.

PS: reverzní inženýrství není kopírování, je zcela legální.

PS2: podceňovaní soupeře je základní chyba. Arogance je druhou základní chybou.

PS3: děláte ty chyby zas a znovu. Dokola jak opice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průmyslová špionáž existuje, to je jasné.

Ale dělají ji i USA. Stejně jako kradou technologie. Jen to u nás nikdo nezkoumá. Protože propaganda.

Pouze jsme vyměnili východní komunismus za západní komunismus. Lidé nemají vůbec žádnou moc. To, že máme volby neznamená, že žijeme v demokracii. Rozhodnout nám je dovoleno nanejvýš o tom, kde se postaví jaký chodník. A i tam postaví cyklostezku když jsme chtěli cestu. Pak nám řeknou, že jsme tu cyklostezku vlastně chtěli my.

Nemáme moc nad politikou (opozice jsou opozice jen na oko), nemáme moc nad technologií, zdravotnictvím, filozofií. Vůbec nad ničím.

Tak si ty kecy o Číně už někam strčte. Nejsou o nic horší, ani lepší. 🙄

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych se vrátil k té technologii...

jediný důvod, proč se na západě vyvíjela technologie rychleji je, že z ní propaganda udělala boha. Náboženství.

Zatímco východní krajiny zůstali konzervativní.

Poslední dobou se jim ale daří technologii spojit i s velmi duchovními filozofiemi.

Proto nás dohnali a mnohdy by nás už mohli učit. Zachování filozofie redukuje deprese a zvyšuje intelektuální výkon. Západ je často duchovně prázdný a tak je všechno nemastné-neslané. I v ekonomice. V armádě. Ve vědě. Ve společnosti.

Politika je irelevantní, pokud nedochází k vysloveně násilným restrikcím. I tak dochází k rozvoji technologie byť už značně pomaleji. "Demokracie" za rozvoj technologie vůbec nemohla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže se technologie rozvíjela demokracii navzdory? To by se jinde měla rozvíjet rychleji, ne? A jaká duchovní filozofie? Peníze a statusové symboly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, neměla. Pointou bylo tvrzení, že politika nemá na technologii dopad. Pokud se nezřítí ekonomika nebo nedochází k dlouhodobému vyvražďování genomu.

Mnohem větší dopad má filozofie národa/národů.

Naše byla výhodná z krátkodobého hlediska. Z dlouhodobého je výhodná ta východní. Status/ego vnímají jak nástroj. Pro nás je to cíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krátkodobé hledisko tisíců let. A ten status je u nich cíl víc než tady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakých tisíců let?

Popředu jsme byli pár desítek let.

Jinak byli vždy popředu Arabové a Asiati. Tisíce let.

V době kdy měli nemocnice a stříleli po sobě, my jsme měli prak a mysleli si, že zem je placatá.

Status je u nich důležitější jako nástroj. Není pro ně cíl, jak píšu. To je velký rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jejich vývoj se pak zastavil a my pak měli průmyslovou revoluci. Status je pro ně nástroj, jen pro získání většího statusu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne status pro ně není nástroj jak získat větší status.

Status je pro ně nástroj, jak udělat víc. Jak mít možnost udělat víc.

A chtějí dělat víc, protože cílem je pro ně něco jiného. Ať už je to bůh nebo víra v něco jiného.

A tahle víra stimuluje mozek mnohem více, než konzum.

Status je nástrojem pro získaní vyššího statusu, to co píšete, právě v západních zemích. U nás. To je konzum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jakého boha tam věří? A co jiného je jejich cílem podle tebe? Status, konzum, bůh, víra, ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevěří jen v boha. Mají spoustu filozofií. I ty ateistické jsou mnohem propracovanější než naše. Nepovažují člověka za střed vesmíru.

Pořád míchate všechny pojmy dohromady byť jsem vám definoval, čím se odlišují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejpropracovanější filozofie tam je status, peníze a moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to určitě není.

O fungování světa nevíte vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt vím víc než vy a vaše báchorky, jak jste si jejich svět vysnil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si svět nastudoval. Od základu a metodou popírání všech faktů abych za premisu použil pouze fakta nejzákladnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel jsi v zápalu těch faktů popřel trochu moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Metoda popírání faktů nepopírá fakta samotná. Cílem je oddělit politický a filozofický dopad jednotlivce/skupiny, která informaci za fakta prohlásila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já oddělil tebe a informace, které jsi prohlásil za fakta ty ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu. Já nepopíral fakta samotná.

Nepopíral jsem, že červené jablko je doopravdy červené.

Jen jsem se zamyslel nad tím, proč ho za červené někdo prohlásil. 🙄

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo za rudé, že jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ah. Fanatik. K čemu diskutuji se sociopatem. 🙄

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty tady jedeš svoje fanatický diskuze, já se jen přidal :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jejich vývoj se zastavil ano, to bylo to "okno" kde konzum měl navrch.

Jinak Arabové a Asiati udělali "průmyslovou" revoluci X-krát. A my jim "kradli" jak know-how tak technologii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi v nějakým paralelním vesmíru a naši předci, cestovatelé, to sem "přivezli"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zopakujte si dějepis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten "paralelní"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.