Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple s procesorem A6 plně vytížila 28nm linky TSMC

Parádní, takže Apple vyžere všechny linky, AMD i nV vydá málo kusů se zpožděním a pravděpodobně za vyšší ceny >.>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je to celé nesmysl. iPadů se prodalo za druhý kvartál "jenom" 9 milionů. Když si člověk vezme, jaký pikočip je A6, tak by TSMC neměla odhadem za týden co dělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyroba procesoru je záležitost minimálně tří měsíců, zhruba tolik trvá než wafer proleze celou linku od první masky po řezací stroj nakonci továrny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, a všechno je to udělané tak, že halou jede jenom jedna zakázka a dokud to na konci nenabalí do kartonů, tak na začátku nemůžou vytisknout papíry k nové.

Řekněme, že by chtěli vyrobit 10 milionů čipů. iPadů se prodalo za tento kvartál cca 9 milionů, takž něco jako zásoba na čtvrt roku. Pokud budeme odhadovat rozměry A6 8x8mm, vejde se na 300mm wafer cca 1 000 čipů, tzn. pro výrobu 10 milionů iPadů potřebuju 10 000 waferů. Když k tomu dodám informaci od no-Xe, který uvádí, že jeden gigafab zpracuje nad 100 000 waferů měsíčně (což se mi teda zdá nějak moc), není mé původní střelení od boku daleko od pravdy. Jasně, že celý proces bude trvat déle, ale kýžených 10 milionů A6 znamená pro kapacitu TSMC zatížení několika dnů jedné gigafab.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vse je jen o kseftu... Neni duvod Apple kritizovat za to, ze si kapacitu rezervoval ci zaplatil. Je to takto pokazde a nevidim jediny duvod, proc by stejne nemohla postupovat i nVidia ci AMD... Tudiz spis bych kritizoval jejich vedeni za to, ze si kapacity nezajistili, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže Ati ani Nv nemá tolik peněz co Apple, protože grafických karet se neprodá tolik a s takovou přirážkou. Ten kdo kupuje GPU si hlídá cenu narozdíl od blbky co koupí všechno co se leskne a je od Apple

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuji mne lide, kteri si mysli, ze Apple kupuji lide jen kvuli mode :-D To ze je to casto levnejsi a hlavne funkcnejsi reseni odmitaji akceptovat...

Ale polozil jste zajimavou otazku - proda se vic grafickych karet pro PCcka, ktera maji cca 95 % trhu, nebo tabletu od Applu? ;-) Docela by mne to zajimalo. Podle mne grafik, prestoze ve vetsine pocitacu bude integrovana grafarna. Ale je to jen tip, urcite by se to dalo nekde dohledat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. hmm tady spis tipuju ze nepujde predevsim o mnozstvi ale o prirazku-rabat .... a co jsem se nekde docet ( myslim ze to byla skutecna cena ( mat. prace, rezie apd), tak ohryzek prirazi jak stepni kralik .. tj. konkurenci zadupavaj do zeme paragrafama a mastej si kapsu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a kolik si myslite, ze maji rabat ostatni prodejci, kteri vyrabeji podobne tablety za stejnou/vyssi cenu??? oni to nakonec prodavaji pod cenou a za to jim jeste budu tleskat, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a "mastit si kapsu" je zaklad podnikani, nebo snad nekdo podnika, aby nezbohatl?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ty minusy mam za to ze mam pravdu? vsechny kdo tomu nerozumi: Teorie Firmy - klasicka teorie rika, ze firma se chova racionalne pokud se snazi maximalizovat svuj zisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. ode me ani to a ani to .... .... ono je mastit si kapsu a ¨mastit si kapsu¨ .. s tim rozdilem, ze v druhem pripade; pokud se pri tom vyuziva ( ci zneuziva) slabeho pravniho systemu ( viz ty patenty apd. ) a je snaha maximalizovat monopolni postaveni v mezich zvraceneho mistniho pravniho systemu, tak si myslim ze to neni uplne koser.... pokud se ( napr) ten Samsung ubrani a zvysi prodej svych zarizeni vs. Apple, tak si uz tak moc ohryzek vyskakovat nebude .... a to jak po cenove strance tak i chovani na trhu mezi konkurenci .. a to bude pro uzivatele jen dobre ... nizsi ceny, zkavlitneni sluzeb i samotneho HW atd atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no ja s Vami souhlasim, jen nerozumim pravum, tak k tem se vyjadrovat nebudu.

ja jen, ze posledni dobou je jeden kapitalista zly a ten druhy, co prisel druhy v poradi, s nekolikaletym skluzem je hodny a svaty, pritom jeden za 18 druhy bez 2 za 20.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nejvetsi tragedie applu je prave jeji podpora povrchnosti a to, ze na ni stavi svuj business. ano, chova se jako firma, co chce maximalozovat svuj zisk, ale bez skrupuli. v dlouhodobem hledisku to odneseme a to dost tezce

a ja zdaleka nejsem presvedceny, ze platformy apple prinaseji nejakou funkcionalitu extra oproti napr. windows. a dle meho to neplati ani pro grafiky, hudebniky atd., tzn. nenachazim ani tu "jiz 12 let existujici" mensinu. profesionalni display s vyskokou kvalitou si koupim k jakekoliv platforme, state-of-the-art graficky nebo hudebni software si taktez poridim klidne i pro windows. takze o co jde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu ti říct že osobně znám tak min. deset lidí co se prakticky profesionálně zabývají hudební produkcí, či prostě prací s hudbou a všichni nedají dopustit na Apple. Prakticky všichni nejdříve používali Win a postupně všichni přešli na Apple. A ne kvůli desingu, ne kvůli hardware, ne kvůli kvalitě zpracování, ale kvůli operačnímu systému. Věř že ta profesionální menšina stále existuje a oni dobře vědí proč pracují na Apple počítačích.
Jinak nikdy sem nepochopil osoby jako jsi ty, kteří jsou schopni se do krve hádat kvůli nějaké jedné firmě. Je to až fanatická nesnášenlivost určité značky či co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Věř že ta profesionální menšina stále existuje a oni dobře vědí proč pracují na Apple počítačích."
fakt? o tom silne pochybuju. tyhle veci dela obrovska skupina lidi na windows/linuxu a hodlas tvrdit, ze oni nevedi, co delaji?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

já přece netvrdím, že všichni profíci pracují na Applu. Já říkám, že Apple má stále své příznivce i z racionálních důvodů, kterým je právě operační systém a používají Apple jednoduše proto, že je na nich pro jejich zaměření vhodnější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja si prave myslim, ze uz to radu let neplati. podle me tohle mohlo platit v zacatcich windows xp (mozna o trochu dele). dal to podle me uz neplatilo a neplati - pak uz se windows platforma a applem ohledne softwarove vybavy pro umeleckou praci srovnala a v leccems apple i prekonala. dle meho u applu ti lide zustavaji ze setrvacnosti a casto i z mnozstvi penez, ktere uz do te platformy investovali. a tim nemyslim, ze by na tu praci byl apple horsi. dnes uz jsou distribuce vetsiny kreativniho software pro win i osx (az na nektere vyjimky made in apple, ale ty maji sve konkurenty i pro win) a ty jsou jako takove stejne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslet neznamená vědět, ty důvody proč profesionální hudebníci nebo grafici používají OSX jsou opravdu čistě exaktní a jasně měřitelné. To nemá nic společného s image nebo reklamou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nesouhlasim, ze to je meritelne, jak jsem uz popsal. dle meho pro kreativni povolani to opravdu nemusi mit nic spolecneho s image ani reklamou. jsou to investice financni a casove, ktere do toho vlozili. a proto u applu nekteri zustavaji. to je jediny duvod. windows platforma je pro jejich praci ekvivalentni, ale spis uz lepsi

na image a reklame stavi 98% zbytku nabidky applu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podivej celý problém u Windows jsou registry. Například u hudebního software se využívají různé pluginy, VST a pod. kdy u Windows nesmírně zasírají registr a navíc v registrech zůstávají uložené nastavení těchto pluginů. U OS-X, stejně jako u Linuxů prostě smažeš danou složku a tím se komplet zbavíš celého pluginu (či programu) a tém i celé návaznosti projektů s tímto pluginem. Jenže Windows si nadále vše pamatují, což způsobuje značné potíže. Program z rozdělaným projektem si neustále žádá již neexistující návaznosti. Další věcí je samotná stabilita programů, na které je navázáno stovky různých pluginů, kdy na win prostě tohle padá jako shnilé švestky (ne že by to na OS-X taky občas nepadalo).
Stejně jako platí, že na sever je stabilnějším řešením Linux (Unix), tak pro práci konkrétně když se bavíme o tych hudebních programech je stabilnějším řešením Apple. Neříkám to jen tak, mám to potvrzené od spousty lidí. Samozřejmně to neznamená, že nejde dělat to samé na Win, ale prostě méně problémové je v tomto případě OS-X od Applu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale tohle je nesmysl. tohle neni vubec problem windows, ale te aplikace, kterou pouzivat. je to neschopnost jejich programatoru. proc by jinak vyvojova prostredi, ktera maji desitky i stovky pluginu (eclipse, netbeans, visual studio, atd.) nemely zadne takove problemy?

jak rikam, to neni problemem windows ale problemem te ktere aplikace

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i kdyby, tak konečného uživatele nezajímá čí je to problém, zajímá ho jak to funguje. U Windows se spoustu věcí musí složitě instalovat, nikdy přesně nevíš kam si to vytváří dočasné složky, s čím vším se program propojí. U OS-X prostě nakopíruješ a používáš, když už to nechceš prostě to smažeš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"U Windows se spoustu věcí musí složitě instalovat, nikdy přesně nevíš kam si to vytváří dočasné složky"
to je opet problem programu a ne systemu. program si definuje svoji instalaci a program si definuje, jake zdroje chce pouzivat

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tahle diskuze nikam nevede. Koncového uživatele zajímá jak fungují programy které potřebuje používat, ne čí je chyba, že jsou s tím problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a nejake konkretni priklady by byly, nebo tu budeme jen tak placat do vody?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, hlavně iPhone s 1/10 funkcí oproti SGSII je levnější :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jenže z iPhone dělají exkluzivitu pouze naši operátoři a všem ostatním to vyhovuje. Proto je drahý. On i ten SGS2 není žádná láce, dyť to stojí skoro jako 2 somrácký notebooky :-D
Navíc když Apple utekl od Global Foundaries proč tam nenaleze AMD a Nvidia?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pokud vím, utekl od Samsungu a ten hi-performance čipy kterými grafické čipy jsou nemá jak vyrobit.

a co se týče Global Foundries, budeme rádi když v 2012 stihnou vůbec začít výrobu 28nm grafických čipů....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a me zas fascinuje, jak si kdejaky jouda, co APPLE videl akorat v nadpisue mysli, ze vsemu rozumi. kdyz pominu lidi s iPhonama, tak neznam snad nikoho, kdo by si koupil APPLE jen proto, ze je to APPLE.

blbky s predrazenyma iPhonama od mistnich operatoru neminim dal komentovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S jablecnymi pocitaci pracuji jiz od roku 1994...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vy jste me asi nepochopil, ja chtel rict, ze APPLE hateri se rekrutuji vetsinou z tabora lidi, co to v zivote nedrzeli v ruce, byla to reakce na prispevek na ktery jste reagoval i vy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle. Pokud iPhony nejsou předražené, tak proč jsou stejně drahé, jako high-endová grafická karta, která nese 4× větší (t.j. v praxi asi 8× dražší) čip? Určitě nechceš tvrdit, v iPhonu bude PCB dražší, než jsou dvanáctivrstvá high-endových grafik, nemluvě o cenovém rozdílu daném pamětí nebo množstvím součástek. Ono se to dost dobře nedá zdůvodnit ani softwarovou podporou, protože u grafické karty je v ceně vývoj několika desítek ovladačů do roka plus spolupráce s herními vývojáři. Jinak řečeno, kdyby nebyl byznys Applu tak lukrativní, jako je, nehrnuly by se do výroby smartphonů i všichni ostatní výrobci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a ja nekde psal ze iPhone neni predrazeny???
"blbky s predrazenyma iPhonama" znamena podle Vas co?

napisu to tak, aby to pochopil i kdejaky buseness IT na meetingu:

iPhone je predrazeny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná to je jen můj dojem, ale původní příspěvek vyzníval trochu jinak. Skupina uživatelů, kterou totiž zmiňujete, je podle mě zanedbatelná menšina, která za komerčním úspěchem značky (o kterém tu byla řeč) nestojí. Majorita uživatelů s určitým technologickým povědomím si totiž nekoupí produkt, jehož prodejní cena je z drtivé většiny daná marketingem, nikoli hardwarovou (či softwarovou) výbavou. Proto v poslední době panuje názor, že značka Apple je pro "špulící blbky", které nakupují podle módních trendů. Jsem si vědom toho, že existují úzké skupiny uživatelů se specifickými požadavky, kterým může Apple nabídnout více, než jiní výrobci. Jenže tahle skupina existovala už před nějakými 12(?) lety a nestačila na to, aby firmu uživila. Na špičku se znovu Apple dostal teprve díky portfoliu "módních" produktů, a proto je vnímání této značky většinou ajťáků takové, jaké je. Nemůžete se divit, že lidé posuzují firmu podle jejího většinového zákazníka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v tom s Vami naprosto souhlasim, proto jsem byl tak podrazdeny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@khale & @ vejr

panove, lestete si vase iphony jak chcete. takovych lidi, co tvrdi, jak se apple snadno pouziva, znam nekolik. a jeste se jim ani jednou nepodarilo ukazat mi neco, co by na mem hardwaru/softwaru neslo udelat stejne nebo lepe/rychleji. naposledy mi takhle typek ukazoval workstation maca s dvema xeony - toho celohlinikoveho. pry jak je ta skrin vychytana atd., pritom ja mam doma vykonnejsi server v case, ktera stoji ctvrtinu, pritom je s presnych slitinovych dilu litych do formy, vetra lepe a je v ni vic mista

vy jste panove ty "kdejaci joudove, co videli APPLE (ale to ostatni uz ne) a mysli si, ze tomu rozumi". v IT, kdyz prijde na business meeting nekdo s vohryzkem, tak se mu pak vsichni u kavovaru smejou a nikdo je nebere vazne, pokud nemusi (tzn. neni to sef). a proc? protoze mit na cemkoliv od applu business data svedci o neznalosti a hlavne nezodpovednosti daneho cloveka

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

pane, vy mate problem s porozumenim psaneho textu, takze Vas prispevek nelze brat vazne, najdete si pasaz o iPhonu v mem prispevku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

me je jedno, za jakou kravinu (nebo kraviny) jste utratil o 80% vic zbytecne, nez ostatni. ale ve vasem pripade je naprosto ocividne, odkud vitr fouka. tuhle retoriku brouciho spolecenstvi bohuzel znam moc dobre. vypada neustale stejne, jako by to bylo neco, co leze z tovarny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a k tomu Vasemu IT business meetingu: tam to mozna plati, protoze IT business damageri jsou proste ubercool a nikdo na ne nema, a pak je zbytek lidi, co pouzivaji IT a tem treba vyhovuje to, ze IT dela to, co po tom zarizeni uzivatel zada

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aha, a nic jineho nez iKraviny nedela, co mu uzivatel zada? jestli ono to neni tim, ze je dany user detatko, kteremu kdyz nestrcite vse uplne pod nos, tak to nepochopi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslim, ze nebudu daleko od pravdy, kdyz odhadnu, ze drtiva vetsina lidi, co se setka s PC je "detatko", ne kazdy rozumi IT jako Vy a je to tak dobre, mohou alespon vyniknout v jinych oborech, ve kterych jste "detatko" zase Vy. a tyto "detatka" se z pochopitelnych duvodu nezajimaji o to jakym procesem a jakymi super featurami oplyva ta vec co to cele pohani. Jde o to, ze user-friendly neni sprste slovo a je to docela dulezita vychytavka pro koncoveho uzivatele

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vy mi pripadate jako ten chlapik z reklam mac vs windows. windows pry neustale nefunguji, jsou zavirovane, nepratelske k uzivateli .. hmm, ale jen pokud pouzivate win 98 .. :D

v mobilni sfere jsou lepsi opet wokna 7 phone i android. android dtri iOS ve vsem, vcetne celosvetovych prodeju

"a tyto "detatka" se z pochopitelnych duvodu nezajimaji o to jakym procesem a jakymi super featurami oplyva ta vec co to cele pohani."
pokud si nekdo koupi SMARTPHONE a pritom ho nezajimaji FEATURY, ktere je ma, pak je to idiot. takovy clovek by si logicky vystacil s klasickym mobilem, co umi volat, psat sms a pridat fotky a komentare na facebook (nebo jinou podobnou stranku, kde si lidi s malym sebevedomim vytvareji realite neodpovidajici alter ego). proc si nekdo kupuje smartphone, kdyz ho nezajimaji jeho smart vlastnosti???? :DDDDD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja se nekde zminoval o smartphonech? kde? jakymi slovy? nebo snad PC znamena smartphone??

opet potvrzujete to co jsem psal drive, mate problem s pochopenim psaneho textu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to snad plati i o PC, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to prave vubec, nekteri lide si opravdu kupuji PC protoze chteji jen na seznam a na youtube a featury ho opravdu nezajimaji

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a proto potrebuji mit mac? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba nechteji porad resit nejake problemy s viry, zaplatama atd. ;-)
Ne kazdy je IT odbornik a hodne lidi odchazi od Win prave z tohoto duvodu. Na druhou stranu to vypada, ze MS to konecne zacal take vnimat, snad se zacina blyskat na lepsi casy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ty si myslis, ze kdyz apple neresi viry a zaplaty, ze jsi nejak "magicky" v bezpeci? apple platformy jsou nejderavejsi ze vsech. dokud jsi mel doma maca a melo to par lidi, tak se to jeste jakz takz dalo v ramci security through obscurity prezit. ale ted s temi macbooky a iphony/ipady/ipody chodej ty lidi na verejny wifiny. zkus zajit do obchodaku s free wifinou a nejaky si chytnes. lezi si tam a cekaji, az si je nekdo poda. a tezke to neni ani trochu

a co treba chyby v safari, ktere umozni utocnikovi pristup k tvemu systemu s root privilegii? goatse security (snad to nebyl nekdo jiny) takovou chybu nasli uz po nekolikate. aktualni se pouziva k jailbraikovani iphonu. predali to applu, ale ten nereagoval. proste delaji mrtvyho brouka ve stylu "my zadnou chybu nemame". to delaji ostatne vzdy. tak jim goatse security dali ultimatum, ze pokud na to nehodlaji reagovat, bude ta chyba a zpusob jak ji vyuzit zverejnena. apple stale nereagoval. takze ted, kdyz nejakej jouda co si koupil lesklou hracku s vykouslym jablkem, kdyz vleze na urcity stranky, bude mit v systemu "navstevu". ale ani se o ni nedozvi. nic nepozna. jen se pravdepodobne stane casti nejakyho botnetu a podobne. nadhera. funguje to i na OS X. a takovych veci je hrozna spousta a apple je neresi

proto nemas updaty a viry, mily khale. ne proto, ze by tam chyby, diry a utoky nebyly, ale proto, ze to apple tutla jak to jen jde

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Safari s root privilegii? Co ma webovsky prohlizec co mit rootovska privilegia aby je mohl nekomu dat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no to je prave ten bug. zrejme buffer overflow exploit, dle meho odhadu. vzhledem k tomu, ze jsi zastancem applu, tak se asi hodi lepsi vysvetleni, aby bylo zaruceno pochopeni :)

safari ma pro nejaka data vyhrazeno v pameti treba 20 bytu. ceka, ze mu prijdou data maximalne 20 bytu dlouha, ale kontrolu nedela. normalne by prisla data 20 bytu dlouha a zapsala se do pameti pro ne vyhrazene. ale utocnik, protoze crapple kontrolu nedela, posle bytu treba 20.000, tzn. nejakych 20 bytu na zacatek a pak jeste klidne cely maly programek. a hloupe safari zapisuje a zapisuje a je mu jedno, ze uz zapisuje nekam, kam vlastne nemelo. no a tak se ti ten programek dostane do pameti a pokud je spravne navrzeny, safari ho i spusti

ale to je jen jedna z mala moznosti. takovych exploitu je mnohem, mnohem vic

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No hlavne ze Widle zadne diry nemaji, ze? :-D Bezpecny neni zadny system. Hlavni rozdil je ale v tom, jaka je pravdepodobnost, ze se uzivateluv system necim nakazi. Myslim, ze v tomto pripade to je asi tak miliarda k jedne ;-)
Samozrejme - mluvim o beznem uzivatelovi. V pripade nasazeni pocitace na kriticka mista, kde hrozi cileny utok jsou pozadavky ponekud jine. Ale stejne tak i sprava takoveho systemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vis vejre, rozdil mezi windows platformou a apple platformami je asi v tom, ze kdyz se najde exploit pro windows, tak ho MS co nejdrive zaplatuje (idealne driv, nez se vytvori nastroje pro vyuzivani toho exploitu), kdezto apple ho ignoruje a predstira, ze neexistuje. takze pak po internetu koluje spousta nastroju, ktere tyhle exploity applich platform dokazi vyuzit. ale neni to jen o bezpecnostni dirach, ale i o malware. co treba ten fake antivit, co se tak sikovne tvaril jako duveryhodny software a pritom to byl prave malware? vis co za instrukce dostali geniove v apple storech? meli zakazano zakazniky varovat a vubec jim potvrdit, ze neco takoveho existuje. to je hezky, ne? strategie applu je a vzdycky byla iovcim tvrdit, ze jsou v bezpeci

a jestli si myslis, ze jsi na applu v bezpeci diky malemu zastoupeni, tak jsi na omylu. pokud se do jakekoliv verejne site pripojis se svym retardovanym ajfounem nebo mekbukem, tak tim neoteviras jenom dvirka, ale primo vrata. kamarad kdyz prijde do hospody/klubu/restaurace kde je free wifi tak okamzite scanuje okoli a hleda tyhle ovecky a pak jim provadi ruzny veci. s windows, pokud jsou updatovane a uzivatel pouziva rozumna hesla atd., tak to zdaleka neni tak snadne

nepodsouvej problemy upiratenych a neupdatovanych xpecek v cechach legalnim a udrzovanym woknum ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pochči Terroristovi hlavu a nesnaž se mu to vysvětlit. Děláš ostudu všem kdo chce mít kus fungujícího HW+SW pro radost. To je stejná jako s Vertu telefonama, když na něj vyděláš za 14 dní tak je ti jedno jestli stojí čtvrt mega nebo půl. Tady seš v Českém státečku kde lidi víc zajímá co má soused než aby sebrali bordel co jim leží za plotem. Když chce někdo jabbko tak ať si ho koupí. Ale už vidím kdyby se v TSMC dělal Kal-El ala Tegra 3 místo A6 jak by to tu všichni chválili.
A pro všechny ostatní, buďte rádi že máte z čeho vybírat, donedávna tady byla Nokie, WP6,5 a kdo chtěl něco co alespoň trochu funguje tak kupoval BlackBerry. Dnes je tu Android v 1000 mutacích a spousta dalších a za to děkujem právě Apple a jemu 1000x proklínanému iPhone.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mas pravdu, ale za to se tady dostavaji minusy, koncim, hezky den vsem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viz. muj prispevek nahore

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prikladu celou radu. Napriklad jsme potrebovali videostriznu. Varianta a) postavena na PC a Avidu, varianta b) Apple a FinalCut. Vysledkem bylo, ze na Applu to vyslo o cca 70 tisic levneji a produktivita byla vyrazne vyssi. Takto mohu pokracovat.
Netvrim, ze je to vzdy optimalni reseni. To ani nahodou. Ale vas nazor je s prominutim hodny jen pekneho zaslepeneho...
Mimochodem - mam takovou zkusenost, ze podobne nazory kolem sebe siri lide, kteri zavidi. A netyka se to zdaleka jen vypocetni techniky ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Varianta a) postavena na PC a Avidu, varianta b) Apple a FinalCut. Vysledkem bylo, ze na Applu to vyslo o cca 70 tisic levneji a produktivita byla vyrazne vyssi. Takto mohu pokracovat."

ne takto opravdu porkacovat nemuzes. jak "produktivita byla vyrazne vyssi"? oproti cemu? reseni A, ktere jste nerealizovali? jak vis, jaka produktivita by byla s nim? jak mas podlozene, ze by to bylo drazsi?

"Mimochodem - mam takovou zkusenost, ze podobne nazory kolem sebe siri lide, kteri zavidi."
LOL zavidi co? demenci? tak to fakt ne :) na applecrapu neni co zavidet. kazdopadne, Vejre, je tu zase ten argument apple ovci, ktery pouzivaji, kdyz jsou zatlaceni do kouta: "ty beztak jen zavidis, ja mam vic prachu". ale realita je jina. velmi pravdepodobne nemas vic prachu, uz jen kvuli oboru, ve kterem delam a ktery muze delat tak 0,5% lidi :) a na tomhle webu nejsem jediny - takovych lidi je tu spousta ..

tak se probud

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Delaly se dve kalkulace a obe reseni jsme meli na testovani. Tudiz to posoudit mohu. Co se tyka produktivity, tak Avid byl ponekud mene pruzny a nabizel mene moznosti (prestoze byl mnohem drazsi), nez Final Cut. Krom toho i zastoupeni Avidu u nas mi po case potvrdilo, ze jsme udelali dobre, kdyz jsme sli do FCP. Mezi dalsi veci se promitalo napriklad to, ze XPcka mely problemy s velkymi soubory, ze vlastni strizna nemohla byt z bezpecnostnich duvodu na internetu a vse se muselo resit pres dalsi pocitace atd.. Resilo se to tenkrat par mesicu, to fakt chces vysvetlovat vsechny duvody pro a proti? Myslim, ze takove jako ty stejne nic nepresvedci :-D
Jojo, se zaslepenci to je tezke...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Krom toho i zastoupeni Avidu u nas mi po case potvrdilo, ze jsme udelali dobre, kdyz jsme sli do FCP."
aha, tak timhle jste vase argumenty posunul do "fantasy" urovne. diky :) sam bych to lepe nesvedl

a XPcka? no LOLeq

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste vazne asi nemocny :-) Kdyz vam reknu duvody, nestaci vam to. Chcete argumenty. Kdyz vam je dam, tak cast zcela ignorujete a jine zacnete tvrdit, ze jsou nesmysl :-) Cimz jste mimochodem potvrdil, coz jsem napsal na konci minuleho prispevku :-)

Mimochodem - co se vam nezda na tech dvou argumentech? Avid DV FinalCutu opravdu nemohl konkurovat. Nejen z duvodu ceny, ale take z duvodu, ze se FCP zacal distribuovat nejen jako strizna, ale jako cely balik programu. Ale to vy zajiste vite, kdyz podle vas lzu

A co se vam nezda na XP? Muzu ja za to, ze Mikrosrot tolik let neuvedl zadny novy system a v dobe stavby strizny nic jineho nebylo??? Ale hlavne ze jen kritizujete, pritom nic nevite...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tvrdis ze firma A vam gratulovala k tomu, ze jste si nekoupili jeji produkt ale produkt firmy B. jasne. a tvoje mama je ruzovy/fialovy dinosaurus ze svycarska, jmenem dinomilka ..

je uplne jasny, ze kecas :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlete mi co je tak "nezodpovědného" a "trapného" na tom, vlastnit a používat například Macbook.

Já bych Vám klidně koupi například MacBooku pro obhájil. Jedinečný touchpad. Podle mne jediný co jakš takš nahradí myš. Kvalitní provedení. Na rozměry výkonný hardware + výborná výdrž na baterii. To vše v celohliníkovém provedení za částku od 27000 není nic předraženého. Klasicky tu budu poslouchat kecy typu OSX je sr... postavená na obyčejnym unixu.

Další příklad - ipad vs největší konkurent galaxy tab. Ipad stojí od 9000 Kč, Galaxy od 10000 Kč. Oba 16GB wi-fi. Přitom iphone má kvalitní ips obrazovku narozdíl od obyčejné u galaxy. Výkonově jsou na tom podobně.

iMac- vnitřnosti- procesor SB core i5 - 2.5 GHz - 4000 Kč
paměti - 4GB - 600 Kč
grafická karta - 2000 Kč
zdroj - 1000 Kč
IPS obrazovka - 10000 Kč
disk - 1500 Kč
Plus se do ceny musí započítat "case", základní deska, slot-in
mechanika, klávesnice, myš, operační systém, práce, doprava a
marže prodejců.
Tohle vše za 22800 Kč mi nepřijde špatný.

Macbook Air - Intel se snaží protlačit na trh tzv. "ultrabooky", které mají airu konkurovat. Tenký notesy + velká výdrž + výkon. Dokonce i Acer s obyčejnym plasťákem nedokáže nastavit cenu tak nízko aby moch konkurovat airu. Nebo například asus s UX21. Prostě nedokážou dát cenu tak nízko aby mohli konkurovat applu. A tohle si nevymýšlím. Stačí googlovat a najdete o tom obsáhlejší články.. Teď jsem zvědavej na reakce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám přehled v iPadech, iPhonech a podobných věcech, ale můžete mii dát odkaz na ten iMac v téhle konfiguraci za tu cenu co jste uvedl ? Díky, jen si to chci porovnat s PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nejake perly:

"Procesor: 2.5GHz Quad Core i5
L3 cache: 6 MB"
verzi tam nenapisou (i kdyz se teda da vydedukovat), ale takovy extremne dulezity udaj, jako je 6MB L3 cache ano :D, hlavne ze to ma MB a GB ..

"AMD Radeon HD 6750M grafický processor s 512MB a GDDR5 pamnětí"
tak to by me zajimalo, jaka pamet je tech 512MB, kdyz to pak ma jeste neupresnene mnozstvi GDDR5 pamNeti :DDDDD

"Klávesnice: CZ - originální (možnost konfigurace na EN)"
a to jako ta CZ klavesnice nema anglicke stickety? zrejme by to nebylo "modni" a "sexy cool"

"Tohle vše za 22800 Kč mi nepřijde špatný. "
cena je ale 27390 Kč

panejo, to jsou argumenty :DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejná sestava s kvalitním 24 " LCD monitorem vychází na 20021 Kč.
Rozdíl 7000 Kč mi připadá natolik markantní, že jste zde prostě musel záměrně mlžit a lhát.

PS: Uvádím ceny s DPH tak jak je to zvykem.

A pokud si mám vybrat jestli budu mít rozumný, rozšiřitelný stroj za 20k s bednou pod stolem s 24" monitorem. Nebo Apple (u kterého musí snad zákonitě každý chlap vypadat jako gay) s 21" LCD a designem "jen aby to pěkně vypadalo", tak opravdu beru to PC za 20k.

Jinak zkušenosti s OS X mám - špatné. W7 bez problémů zvládají vše co je třeba a pokud se je naučila ovládat i moje máma, která je počítačový antitalent tak už na Applu nevidim sebemenší důvod, který by stál za to si ho pořídit.
Pokud to budu brát obecně a pro normální lidi, je to prostě móda, nic víc nic míň.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nezodpovedene - iOS a OS X jsou extremne derave
trapne - to jste rekl vy. ja rikam, ze to je hloupe. to neni totez

a proc davat za crapple macbook 27000,- kdyz mam lepsi zelezo za mene penez?

Asus U36SD
http://www.zbozi.cz/?q=U36SD&qc=1&r=hp&sId=KiY0sXUYwRXZIP18xPpY&thru=

koupim k tomu 120GB SSD od intelu a porad jsem na 20000,- plus minus autobus

mala lehka a tenka alternativa s dlouhou vydrzi, ktera narozdil treba od MacBook Air (pouze Intel iGPU) ma alespon nejakou grafiku (nvidia v optimus), i kdyz ne zrovna silnou. tak treba takhle, pane :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Macbook darahej to je fakt. Až nato,že Asus je pěknej klump na kterej když sáhnu tak si myslím že se mi to rozsype v ruce. S Asusem v ruce bych si nepřipadal jako gay,ale jako pitomec :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud máte problém s firmou Apple běžte se léčit. Já ho nevlastním, .."
jasne, a ja jsem babicka baracka obamy. argumentace iovci je porad tak stejna, ze se da poznat uz skoro z vetne konstrukce :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD i nV si "zabookovali" 28nm linky už dávno předem, Apple je prostě vyžral...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to sakra blbe, ked je jeden vyrobca cipov...
V podstate ma monopol a vyraba tomu kto plati viac. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, rozumiem ze je to asi technologicky najnarocnejsie odvetvie, ale to kurna nenapadlo nikoho v obore sa pustit do zalozenia konkurencie ? Ved o pracu by mali urcite postarane. Ale asi take jednoduche to nebude...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych že hlavní problém budou peníze.... ona jedna výrobní linka bude pekelně drahá, vždyť jen připravit tu továrnu Global Foundries na mj. graf. čipy co teď staví má trvat snad ještě půl roku, ne-li déle...

jinak TSMC má konkurenci, akorát že nikdo z nich dnes není schopný vyrábět 28nm grafické čipy....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale tak to podle clanku neumi ani TSMC, ne? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, jestli máš 10 mld dolarů můžeš to zkusit. Navíc každý s výrobců má svoje dlouholeté know-how ke kterému se nedostaneš (produkt interního výzkumu, optimální masky, návrhová pravidla k dané technologii)....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Smysl článku jsem moc nepochopil, prioritu ve výrobě bude mít ten, kdo zaplatil lépe. V této chvíli Apple. Nevidím na tom žádný problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale, pánové, trošku se mírněte ve výrazech. Číst si Vaše připomínky je opravdu někdy úděsné.
Nevím co tady řešíte (a stejně nevyřešíte), stěžovat si na to že Apple vybral výrobní linky, dřív než NV nebo AMD, neměli byste si spíš stěžovat na tyto firmy, že jejich marketing nedělá co má? Prostě kdo dřív přijde, ten dřív mele. No a pokud není konkurence schopná vyrobit to samé, pak zbývá jen jeden výroce.
Jo a že je Iphone předraženej, no nevím, řešil jsem telefon před rokem, a cena Iphonu byla cca 16,5k kč, cena HTC Desire, které se s ním srovnávalo bylo cca 15,5k kč, a 1000 kč není zase tak velkej cenovej rozdíl.
A ovládání? Každý je zvyklý na to svoje, když vám vyhovuje HW klávesnice pak jste rychlejší než na dotykáču a obráceně. Každý by si měl před koupí říct co po telefonu chce a kolik je ochotný do toho vrazit. Samozřejmě, máte pravdu, že občas si lidi koupí Iphone jen proto, že to je Apple, ale házet všechny do jednoho balíku, je trošku mimo.
Další věc, proč srovnáváte cca 1,5 roku starej telefon s telefonem, kterej vyšel zhruba před třemi měsíci? Tím jen dokazujete, že je pořád srovnatelný s novinkami.
Jo jinak dotaz: srovnávat telefon s grafickou kartou? No nevím, nevím.....
PC vs Mac: Mac je dražší než ostatní výrobci, ale také to berte tak, že Apple výrábí jen pár typů počítačů jak stolních tak NTB, kdežto ostatní chrlí daleko větší počet, takže proto mohou být na jiné ceně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to terrorist:
Takového ignoranta jsem dlouho neviděl.
Kolik slavných programů např. pro ty hudebníky už jste napsal, že se tady oháníte výroky "blbě napsanej"? Moc by mě to zajímalo a rád bych si ho zkusil abych si taky zanadával. Podle těch vašich rádoby chytrých slov se divím, že už jste si dávno nezaložil firmu pod názvem Dveře nebo Hruška. Podle té ignorace bych Vás nakonec tipoval na Hrušku, protože Jobs je taky prej pěkně arogantní. Zřejmě jste nepochopil, že SW ani HW už se dávno nedělá jen pro nadšence a IT ignoranty jako jste Vy což konečně došlo i Microsoftu(Win8). Apple nemá sice vždy bůhví jaký HW,ale proč by ho tam proboha cpal když mu to běží kolikrát lépe než konkurenci se silnějším? Jestli je předraženej nebo ne je jeho věc. Prosperuje? Umí prodat? Tak je prostě dobrej. Tečka. Pokud máte problém s firmou Apple běžte se léčit. Já ho nevlastním, ale jsem tolerantní a umím být uznalý tomu kdo něco umí a ne jen blbě kecat jak to umí spousta čechů. Za což touto reakcí uznávám i Vás. Umíte totiž bezvadně blbě kecat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kolik slavných programů např. pro ty hudebníky už jste napsal, že se tady oháníte výroky "blbě napsanej"?"
clovece, tomu se rika selsky rozum. kdyz aplikace skalduje miliony svych zaznamu hloupe v registrech, misto aby pouzila treba nejakou embedded databazi, tak je to chyba programu. to plati obecne a neni potreba k tomu psat programy pro hudebniky

"Apple nemá sice vždy bůhví jaký HW,ale proč by ho tam proboha cpal když mu to běží kolikrát lépe než konkurenci se silnějším?"
tady vylozene lzete. a nebo nevite, o cem mluvite. oboji je dost hrozny. tady je test s macbook air hardwarem (11" i 13") na OS X a Windows:

OS X
http://images.anandtech.com/graphs/graph4528/39858.png

windows
http://images.anandtech.com/graphs/graph4528/39869.png

na OS X dosahuje na 3154/3770 bodu
na windows dosahuje na 3719/4553 bodu

windows pridaji 17-20% vykonu. s tim samym hardwarem. hodlate zapojit svoje reality distortion field a popirat dal? jednoduse nevite, o cem mluvite. pisete sem uplne stejnou zumpu, jako ostatni iovce, ktera se hodnotou rovna "bla bla bla bla ..."

a ja ze sem prej ignorant :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.