Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU mohou zůstat na RDNA 3.5 až do roku 2027

hmm, to je docela velké rozmezí, doufám že to současné ochabnutí AMD v Radeonech není součástí hlubšího trendu. Třeba jsou na tom v grafikách bídněji než se obecně předpokládá a konkurence Intelu tomu jen přidala sestupnou tendenci. Tedy možná i ruku v ruce s tím co je v článku, tedy že specifickou architekturu kvůli slušnému výdělku licencovali exkluzivně.
Ikdyž Battlemage nebude nějaký zázrak tak už bude díky podstatně vyladěnějším ovladačům pro Radeony mnohem tvrdší konkurence. Tedy postavili RDNA 3.5 jako milník který má dlouho vydržet jako třeba Vega ze které v iGPU vytáhli opravdu dost.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

DDR0 jede zase perly.
Stěmi 10 kusy A380 (low-end za 127EUR) se intel dostal na 3‰ (promile) prodejů.
Podle obratu to není ani jedno promile.
https://twitter.com/TechEpiphanyYT/status/1771821179382190377

A k tomu ladění ovladačů. Ovladače ladí všichni výrobci. A vždy to je pár procent v jedné hře. Jo za roky ladění se pohne průměr třeba o 10%. Jenže u všech. U intelu možná 20%, Jenže z malého základu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Spíše než toto, vidím problém u APU ve sdílené sběrnici k RAM. I kdyby někdy v budoucnu přišel nějaký upgrade ve formě infinitycache, tak stále problém s RDNA3.5 jako architekturou a jejím výkonem nebude. Jediné co možná bude potřebovat průběžný upgrade, jsou videoobvody. A to je mmch taky důvod proč Vega v APU vydržela tak dlouho - prostě nebyl důvod ji měnit s ohledem na (ne)výkon všeho okolo.
Když se pak kouknu na výkon grafiky co je v 7840U, tak je prostě naprosto dechberoucí, co výkonu dokázali u AMD našlapat do 15(25)W řešení, a jak překvapivě dobře to umí rozhýbat hry - výsledek notně předčil má nejoptimističtější očekávání....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

taky možnost, jestli už dnešní 8700G potřebuje 8Ghz+ RAM tak co bude potřebovat další dvě generace? Už tak se výkon DDR5 na dvoukanálu pro tuhle potřebu z velké části vyčerpal. Taková 9700G už určitě bez problémů "vycucne" i 10Ghz+. Takže buď čekat na příchod DDR6 nebo nasadit aspoň tříkanál což je ale u levných desek nereálné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo tu ∞$... což mi připadne jako pravděpodobnější scénář.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako další důvod mě napadá nástup GDDR7, prostě novější architektury budou potřebovat i větší propustnost, to prostě s DDR5 nedáš a bohužel se nějak neuvažuje o vícekanálovém zapojení, třeba 4 kanál jako standard místo 2 kanálu teď by mě vůbec nevadil ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nedává moc smysl, novější architektury mívají nižší požadavky datové propustnosti na vykreslený snímek. Nikoli naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

třeba je s tím RDNA víc svázána, viz ten 15% rozdíl u 8700G mezi 6400Mhz a 8000Mhz.
Navíc je třeba myslet že v dGPU nastoupí další generace která už bude mít frekvence VRAM zase o kus dál, tudíž pouze pro udržení kroku je důležité zvyšování propustnosti. Dnešní APU mají výkon mírně nad GTX 1060 6GB/ RX 580 8 GB. Jenže v té době byla obvyklá paměť VRAM 8Ghz (jen prémiová 1060tka měla 9Ghz). Takže to srovnání odpovídá - pro vykonání stejné práce jako tehdejší dGPU potřebuje nynější APU obdobně taktovanou RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně to je vidět na srovnání 8600G vs 8700G kde je ten rozdíl mnohem menší než by měl být, bohužel většina je dělaná s "dostupnějšími" paměťmi jako třeba 6400... Pak bohužel nevidíme jestli i u R760 stále roste výkon jako u 780, jistý vliv tam určitě bude mít i dostupný power limit, ale pokud bude mít další generace 16CU, tak může být optimum na nějakých 10-12GHz...
V tom srovnání s 1060,580 zapomínáš že byla širší sběrnice 192,256b vs 128 u APU, takže i pro stejné rychlosti paměti měli až dvojnásobnou propustnost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže APU jsou primárně NTB řešení a tam ti 4kanál nikdy nedají. A na desktop s*re pes, protože už dnes má jen 30% podíl na trhu PC, zbytek jsou NTB. O to víc bude zajímavé sledovat, jaký přinese výkon Strix Halo se 40 CU / 2560 SP (ano, má to mít infinity cache), který nabídne vyšší výkon než nějaké mini APU s 16 CU na bázi RDNA5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sarlak bude mít víc jak 2 kanály.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, máš pravdu. Sarlak bude 4kanál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych 3 – 4 kanály na desktopu chtěl. Při práci v Blendru by se to (myslím si) užilo. Leč chápu-li dobře, znamená to mnohem složitější (více vrstev) základní desku. Je potom otázka, na (či o) kolik se zvedne cena sestavy. Protože dražší deska, (nejspíše) lepší paměti v bundle po 3 – 4 kusech. A to nevidím nejsou-li tam další skryté háčky (rozuměj náklady).
Pro relativně malý segment nadšenců se to IMO nevyplatí tlačit silou. Pokud se náhodou nenajde nějaké převratně levné technické řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do desktopu se to tak brzo nepodívá, jestli vůbec.
Koho to trápí, pořídí Workstation. Třeba Threadripper nebo výše taktovaný EPYC s 3D cache.
+ více kanálů
+ větší možná kapacita RAM
+ ECC
+ více PCIe

- nižžší turbo
- vyšší spotřeba
- $$$

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S ECC už jedu druhou desku s AM4 ... více PCIe beru, kapacita 64GB mi teď stačí ale právě protože používám ECC tak 4 kanál by byl lepší, i když je mám přetaktovaný nedává to s DDR4 takovou propustnost a zatím zůstávám na AM4 bo finance.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak Intel už tříkanál měl, tak když by byla vůle... Klidně kdyby to bylo do vyššího segmentu APU. Asi bude záležet co se víc vyplatí pro všechny výrobně zůčastněné, tedy jestli líp vyjde rychlý přechod na novou verzi DDR nebo implementovat tříkanál i do mainstreamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na i7-3820 jsem měl 4 kanál ... pak jsem přešel na Ryzeny ale tu je jen dvoukanál a ThreadRipper je pro mě overkill když už existují 16 jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GDDR je optimalizované viac na priepustnosť, DDR naopak na latencie. Pre bežné OS (teda ten základ čo beží na CPU) sú výhodnejšie nižšie latencie, pre GPU zase vyššie prenosové rýchlosti. Ten 4 kanál DDRx by bol lepšie riešenie ako GDDR7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem psal,že v sound wave bude místo rdna5 spíš rdna4 nebo rdna 4.5,byl jsem pry moc velký pesimista.

https://diit.cz/clanek/apu-sound-wave-zen-6-3nm-proces/diskuse

Tak přeji amd, aby tento rumor byl jen rumor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měli bysme počítat s horšími variantami, protože dnes stále prodávaná kombinace Vega+PCI-E 3.0 ukazuje, čeho je AMD schopno. A Intel? Dnes prodávaný notebook (a skladem) za víc jak 8 tisíc (no fuj!!!) s odpadním Celeronem N4020 to jistí...zákazník je jen otravný komparz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a nebo kdyz se podivame do kalendare, tak zen5 vyjde skoro na konci roku 2024 tak pokud s nama tady bude cca 2 roky muzeme se dostat k zen 6 i zacatkem roku 2027 nebo zen6 bude obsahovat taky rdna3.5
vegu taky cpali dost dlouho do apu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 5 do desktopu dorazí nejpozději v září. Zen 6 koncem 2025 nebo začátkem 2026.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RDNA 3+ se týká ntb CPU (a desktopových APU se stejným čipem)
Ryzeny řady 9000 s jádry Zen5 velmi pravděpodobně budou mít v IOD 2CU RDNA2 (protože stejný IOD jako u řady 7000).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyla tu zpráva o novém IO čipletu pro Ryzeny 9000 a RDNA3 iGPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Regamingtech vcera maloval desktopovy Zen5 Granite Ridge na Jul, mobilny Strix Point na August a serverovy Turin na September.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Smysl je mít jednu architekturu co nejdéle, aby se náklady na podporu netříštily. Aby to taky neskončilo jako Intel s integrovaným Radeonem (a.k.a. bílá velryba)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já předpokládám, že je nějaká korelace mezi propustností pamětí k maximálnímu výkonu grafické karty. Prostě narazili na strop, optimalizace by buď stála hodně křemíku nebo by byla drahá a tak se počká na DDR6.
Multimediální část mají vyřešenou na roky dopředu, AV1 jim tam šlape i přesto že se teprve penetruje do ekosystému a o ničem novém(kodeku) se ani nemluví (pokud vím).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi pragmatismus. Výkon RDNA3/3.5 v současných APU bude dostačovat, a při ročním updatu, do kterého je AMD tlačeno výrobci NTB, je důležitější se souředit na CPU/AI část APU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt je, že v noťasu mám Vegu 8 a na to, co si tam chci zahrát, to v pohodě stačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem ji pár let měl, ale spoustu her co jsem hrát chtěl jsem si musel odpustit a nemusely to být ani ty nejnovější. Nakonec jsem místo čekání na zázračné apu koupil levný krám s 3050... sice to má se zdrojem tak kilo navíc, ale než přijde něco zajímavého tak to snad vydrží...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doba je zlá.

Hry se rozdělily do dvou skupin:
- ty co nemají problémy na iGPU
- ty co mají problém i na 4070 Ti Super

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já hraju většinou se skluzem pár let, ono to ušetří i nějaký ten peníz za nákup her, ani nemám extra velké nároky. Teď budu měnit sekundární monitor a i pro 27" to asi bude zase FHD.
Jen jsi mi trochu pokazil plány, na upgrade karty jsem počítal s nějakou 5060 nebo 8600, aby výkon byl 4060ti+ s co nejnižší spotřebou, ideálně opět do 130w... Tahle se mi čekání proredmaxuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tu snad padlo, napadá mě prozaické vysvětlení ... na DDR5 prostě už novější GPU architektura nemusí přinést žádné zásadní zlepšení kvůli omezené datové propustnosti. Jen si vzpomeňte že Vega byla jediná architektura iGPU v AM4 Ryzen APU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. DDR5 tu bude ještě dlouho a i když nové AGESy zvednou stabilitu, tak dnes máme sice už i levné 8200Mhz, dál už to ale moc nahoru nepůjde a pokud ano, nebude to levné (čili nebude to k APU). Proto doporučuji všem co upgradují jednou za 5 let a už jsou ve věku že si zahrají občas z nostalgie počkat na desktopový Strix Point. Jednak nabídne Zen5 což není od věci, ale hlavně igpu ještě trochu posune právě novější RDNA3.5 a tou dobou co vyjde budou zase vyladěnější AGESY a trochu posun v pamětech, takže bude třeba posun z dnešních levných 8200mhz třeba na 8600Mhz, takže proti Phoenixu třeba vytřískáme ještě 20%.
Pak zas bude dlouho nic....
...leda by někomu nevadil nestandartní neupgradovatelný mini PC. Předpokládám že číňani připájí na ITX desku i velkého Sarlaka. Klidně k tomu připájí i paměti bude-li třeba. Proč ne, tohle by si pár lidí našlo, ale spíš už to bude jiný segment, předpokládám že se to nevejde do 65W TDP. Na druhou stranu i těch 125W co to má mít je málo. Za předpokladu že disponuje grafikou ala 7700XT + jakoby 65W 16jádrem. S pájenými 4-kanálovými LPDDR5 8533 co to má mít prostě efektivita bude nepřekonatelná!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem tu pozdě ale stejně: nevěřím, že AMD nechá RDNA5 až na start 2026.

Už současné Vánoce budou lidé, kteří chtějí tu "nej nabouchanou grafárnu", kupovat Blackwell od Nvidie. Pokud i další Vánoce bude to nej pouze od Jensena, seriózně si myslím, že AMD může mít výrazné problémy. I ten Intel totiž zjevně zabral a vydání Battlemage je za rohem, skalní fanoušci mu to kupovat budou, zejména nebude-li Intel skoupý na velikost RAM, osobně jsem zvědav, kolik budou chtít za svou 24GB variantu (čistě na AI).

Jelikož jsem fixovaný na Linux tak mě nejvíc zajímá podpora této platformy, zatím zde vede AMD, ale Intel se dotahuje hodně rychle se svými GPU. Nvidia je paradoxně nejhorší, protože oni na Linux víceméně kašlou. AMD se povedl majstrštyk s konzolema, PS6 a next-Xbox očekávám právě na RDNA5, která by měla trhat asfalt. Měli na ni dost času a stále mají, takže to prostě musí stát za to, protože soupeřem právě RDNA5 bude monstrozita od Nvidie po Blackwellu (nebo minimálně nějaký jeho refresh) a také pravděpodobně Intel Celestial, protože Intel zvýšil tempo vývoje a zjevně to s GPU myslí vážně. To nejsou zrovna malí soupeři a očekávání jsou tak veliká, nakonec 7900 XTX nedokázala na Vánoce @ 2022 konkurovat RTX 4090, to si fakt AMD lízne, nemít 5+ let v hi-endu co nabídnout?

Vánoce 2025 s RDNA5 prostě stihnout musí a zároveň to musí být fakt terno, něco jako Ryzen moment ve sféře CPU. Pokud to fakt nejde možná je načase zkusit nějakou jinou architekturu, sám jedu na RDNA2 a je to super, ale 3. generace se moc nepovedla a 4. je víceméně zmršená už na papíře tím, jak se jim nedařil vývoj vyšších SKU. Ten tlak na pátou generaci je tak enormní a nedivil bych se, kdyby to po něm AMD s RDNA odpískala, pokud ani po pěti generacích z toho nevymáčknou něco, co by se dokázalo postavit Nvidii čelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Titulek článku je že APU mohou zůstat na RDNA 3.5, nikoliv dedikované grafické karty. Je třeba umět číst

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu tenhle hype okolo AMD. Poslední skutečný skok oproti Intelu byla první série ryzenu. Tohle co předvádí nyní nejenže ineluje nekonkuruje, Intel je ve všem kromě výkonu lepší. Včera jsem se díval na notebooky a např. 7320 ryzen nedokáže grafikou konkurovat ani x let stare i3 1114g4 s iris Xe. Paměťový řadič 128 ale notebooky všechny s pájenou paměti. Intel má slot navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7320 je na office a ma totalne osekanu grafiku s 2 CU. Na stare hry je 5500U ktory ma 7 CU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.