Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Arctic Cooling Accelero TWIN TURBO: chladič i pro HD 4850/4870

reseni v podobe S1 mi stale pripadne lepsi a levnejsi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pekny kusok HW, vyslovene sa to pytalo po tych chladicoch na HD2900 a 8800GTX. Nieco taketo im v sortimente chybalo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

některé hodnoty jsou přímo fascinující... jakou rychlostí by musel proudit vzduch aby jej proteklo 68 metrů3 krychlových ... opravdu turbo :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... 63m^3/s ??? ... to musí být dobrý hukot ..... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ten prietok vzduchu urcite nesedi, to by uz bol taky mali prudovy motor a PC skrina by uz asi odletela... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Accelero S1 mi chladí HD 4850 zcela pasivně a bez problémů. Teploty jsou 41 st. v idle a 55 st. při plné zátěži. Možná to nevypadá tak zázračně, ale s originál chladičem to bylo 78 st. v idle a 89 st. při plné zátěži. Accelero S1 je prostě skvělé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XRSik: no, bude to nejaky druh hyperzvukoveho presunu plynu a spotreba v megawattoch. Tych nejakych 5.3 kilometra za sekundu v tom prievane je skoro 16 machov :) Ten hluk vymlati okna vam a vsetkym vasim susedom.

Apropo 120W ... si robia zarty? To je dobre tak na HD4850, ale ked budem chciet pretaktovat HD4870? co potom?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mě děsí, že na arctic-cooling.com z kategorie VGA Coolers zmizelo Accelero S1. Doufám, že ho nechtějí přestat dělat a nahradit ho těmihle turbo nesmysly. To by mě fakt nas...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebude 63 m^3/s, ale urcite 63 CFM (krychlovych stop za minutu). Kazdopadne jestli to fakt zvladne jenom 120 W, muzou si to rovnou strcit nekam. Podle toho, jak monstrozne to vypada, bych cekal, ze to uchladi aspon GTX 280 nebo HD 4850 X2. Ale to by nesmelo bejt tech zeber jenom 30 a jenom z hliniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No fakt všude i na zahraničních stránkách píšou 120W. Jde o to, jak to myslej. Když grafárna žere přes 200, tak všechno z toho nejde do tepla, ne? Třeba pak těch 120 stačí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ondar007: A na co jiného by se ten sežraný proud přeměnil když né na teplo, aby nebyl porušen zákon o zachování energie. Něco málo jde z karty ven skrz PCI-E a DVI, nějaká ta promile, nebo dokonce celé procento. Zbytek se přemění na teplo. Hnus co? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, v tomto případě se všech 200W se přemení na teplo. Viz zákon zachování energie. Téměř všechna energie přivedená do počítače (nepočítám do toho monitor, který vyzáří ještě světlo)se přemění na teplo (cca 99%), zbytek na elektromagnetické záření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj poslední příspěvek byl pro Ondar007.
Jinak Twin turbo určitě uchladí mnohem víc, než 120 W. Konstrukce vychází z S1 a ten uchladí HD 4850 pasivně a zcela s přehledem. Přitom HD 4850 odebírá při plné zátěži až 120 W. Mám to změřené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle bazmek má ale oproti S1 podstatně menší plochu (méně žeber) a navíc díky oplastování nedokáže využít průvan ve skříni. Fujky, hnujky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lama dotaz: Jestlize HD4850 zere v zatezi tech 120W, tak pokud budu mit desku s P45 a PCI-Express 2.0 slotem (max odber 150W), tak uz nemusim ke karte davat pridavne napajeni a PCIEX to utahne? Nebo se i tak musi to extra napajeni zapojit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pcilama: Od kdy má PCI-E 2.0 schopnost dodávat kartě 150 W? Pokud se nepletu, je to 75 W a přídavné napájení je samozřejmě nutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci uz vam z toho tepla asi *****
Ako trochu nezmysel zo spotrebovanych 200W el. energie vyrobit 200W tepelnej energie. Zakon o zachovani energie je o niecom uplne inom ako vo vasom ponimani 200W = 200W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xyz: Cituji, "Kromě přenosové rychlosti je u PCI Express 2.0 také zvýšen maximální odběr z grafického slotu na 150 W, což je dvojnásobek povoleného maxima pro PCIe 1.1 sloty.".
Viz http://www.svethardware.cz/art_doc-ED76246C5A07314CC1257477004000AF.html...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Torx:
Tak si to probereme. Do PC přivádíme energii (elektrickou). Tato energie se v PC nemůže nijak ztratit ani dlouhodobě hromadit, proto musí z PC v nějaké formě odcházet. Odcházet může jako teplo, mechanická práce, el. proud, světlo a ostatní druhy záření. Teplo je jasné. Mechanická práce - z PC nám asi nečouhá hřídel, který by mechanicky poháněl třeba mixér. Určitá velmi malá mechanická práce je způsobena nasáváním a vyfukováním vzduchu ze skříně PC (výkon cca několik W). El. proud může z PC odcházet do vnějších zařízení - tiskáren, scanerů, myši, klávesnice, monitoru atd. Světlo - diody apod. - cca 0,1W. Ostatní záření - elektromagnetické (výkon cca několik W).
V případě grafické karty připadá v úvahu jen teplo, mech. energie ventilátoru na kartě (zanedbatelné), el. proud přes VGA/DVI konektor do monitoru (cca 0,1 W) a elektromagnetické vyzařování (to se ale stejně skoro celé pohltí kovovou skříní PC). Pro grafickou kartu tedy platí, že cca 99 % příkonu se promění na teplo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pcilama: Hmm, už jsem to také dohledal, ale jenom na webech podobných SHW. Na PCI-SIG jsem to nenašel. Ale to je jedno, karta stejně bez přídavného napájení odmítne pracovat. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karty jsou stavěné na odběr 75 W z PCI-E konektoru. Specifikace sice pravděpodobně umožňuje slotem tolik energie dodávat, ale to ještě neznamená, že je to pro výrobce karet výhodné nebo dokonce závazné. Než se spolehnout na desku (mimochodem, odkud by deska těch dalších 75 W brala?), je lepší si vzít šťávu přímo ze zdroje, kde je zároveň zaručeno, že tuto větev nic jiného nebude využívat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teda ja nechcu nic rikat, moc tomu nerozumim :D ale kdybys mel grafickou kartu ktera ti premeni 99% energii na teplo tak to neni grafika ale primotop... a jestli jedno procento pocitas "ztraty primotopu" na chladic a pod.. tak by me zajimalo jak funguje samotna karta... jestli ju chces zahrnout do 1% tak se na me nezlob ale si trosku mimo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sert:
Celý počítač je jen jeden velký přímotop :). Co se týká grafické karty, tak to teplo vzniká hlavně právě při práci GPU. GPU počítá a při tom hřeje. Další teplo vyprodukují napěťové regulátory a paměti. Z HLEDISKA ENERGIE je grafická karta v podstatě jen topení. Stejně tak CPU, HDD atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xyz: Ja to nasel i jinde, ale to je jedno :-) Chystam se poridit tuhle kombinaci (deska, grafika), tak bych nerad, aby mi to shorelo kvuli velkymu napeti ;-) A nikde jsem se o tom, jak je to v tomhle pripade, nedocetl. OK, takze zapojim oboji. Diky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> xyz:
Re: "...je lepší si vzít šťávu přímo ze zdroje, kde je zároveň zaručeno, že tuto větev nic jiného nebude využívat"
Tak k tomu závěru s tou zárukou snad jen LOL :) Existují zdroje (někdy jsou považovány za "ty lepší"), které vše, co je na 12 V, táhnou z jedné jediné větve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: No jo, to je pravda, bohužel, s tím se dá těžko něco dělat. Spoustě lidí přijde 1000+ Kč navíc kvůli slušnému zdroji jako zbytečnost. Ale v případě, že má zdroj větve opravdu oddělené je to nejideálnější způsob napájení. Navíc si nějak nedovedu představit, jak by deska dodávala skrz PCI-E 300 W v případě CF/SLI. To by byl, panečku, topinkovač. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sert: tak si to vysvetlime teda, na co sa ta elektricka energia premiena? Nieco vyexportujes von zo skrine po kabloch (napriklad napajanie mysi a klavesnice) a nieco investujes do prace vykonanej pri cerpani vzduchu a ostatny stratovy vykon? Mas tam snad nejake procesy chemickej premeny ze sa ti tam ta energia uskladni? Mas tan hmotnost predmetov kam sa da uskladnit dost tepla, ale to len docasne, napriklad hlinik a medene chladice a plosaky. Ak ti ide do pocitaca realnych 120W zo siete + nejaka jalovina navyse ktoru do siete vratis ajtak, ten zvysok co sa nepremeni na svetlo a pracu pri cerpani plynov a kvapalin a na chemicku premenu alebo ine uskladnenie energie sa neuskladni a mozes pocitat s cistym teplom.

Jednoducha matematika. A inak.. 20W je smiesny rozdiel v celkovom prikone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4850 chladim pasivne, staci na to Arctic cooling accero s1 za 400 kc a teploty jsou v idle 45 a v zatezi 60 stupnu. Dale je moznost stahnout nebo si upravit bios karty (msi jej dodava jiz v novych kartach) Kde klesa frekvence jadra a pameti v idle stavu na 160 / 500 Mhz misto standartnich 500 / 993.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sata: Ono nejde jen o frekvenci jádra, je dobré snížit i napětí, což MSI BIOS bohužel nedělá. Jsem hodně zvědav, jak to celé dopadne, protože klidovou spotřebou mě HD 48xx hodně sklamaly. Zdá se, že v idle je v provozu celý čip, což je zbytečné a bylo by dobré některé jeho části úplně vypínat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

68 m3/s? nieje to troxu moc? mam dojem, ze to by mi uletel comp zo stola..pripadne by mi to v izbe urobilo tornado;) na oficialnej stranke je 40CFM..cubic feet per minute..cca 1 m3=30 stop kubickych..
teda nebude to 68 m3/s, ale 68 m3/h:) je to len taky odhad narychlo..nie presne vypocitane, ale tych 68 m3/s to urcite nieje:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ovadisko: FXD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.