Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Arrow Lake přinese AI akcelerátor o výkonu 13 TOPS, tj. 3-4× nižší než AMD Strix

Zdroj: Intel

Nová architektura a generace procesorů Intelu, Arrow Lake, která se chystá na konec letošního roku, nejspíš přinese upgrade NPU / AI akcelerátoru jen na úrovni vyšších taktů…

Procesory Intel Meteor Lake přinesly AI akcelerátor o výkonu 10 TOPS. Podle informací, které získal YouTube kanál MLID, přinese jeho nástupce, generace Arrow Lake, akcelerátor s výkonem 13 TOPS. Podle všeho to vypadá, že Intel již nebude schopný reagovat na situaci, která na trhu v nadcházejícím roce nastane. Jmenovitě tedy APU od AMD jako Hawk Point, které se na trhu objeví v nadcházejících týdnech (16 TOPS), APU Strix Point očekávané zhruba s druhou polovinou léta a APU Sarlak chystané na zimu 2024 / 2025 (pravděpodobně bude uvedené na CES 2025).

Oficiální (již ne zcela aktuální) roadmapa Intelu

APU Strix Point mělo podle původních plánů disponovat dvojnásobným AI procesorem než Phoenix a dosahovat výkonu ~20 TOPS, ale AMD se během vývoje rozhodla použít stejnou konfiguraci jako pro Sarlak, tedy čtyřnásobek oproti Phoenix. Lisa Su již oficiálně potvrdila výkon více než 3× vyšší oproti Phoenixu (tj. více než 30 TOPS), ale z uniklých materiálů vyplývá, že AMD plánuje spíše cosi kolem 40-50 TOPS. Což bude platit jak pro Strix Point, tak pro Sarlak. Nehledě na to, zda Intel vydá mobilní řadu Arrow Lake na přelomu léta a podzimu, na samém konci roku 2024 nebo na CES 2025, bude toto řešení postaveno proti konkurenčnímu produktu s 3-4× výkonnějším AI akcelerátorem.

Jak vyplynulo z prvních čísel a testů, které jsou pro Meteor Lake k dispozici, AI akcelerátor (NPU) s výkonem ~10 TOPS má skutečně smysl pouze jako řešení pro mobilní segment, kde jeho účelem není nabídnout výkon vyšší než v případě procesorových jader nebo grafiky, ale nižší spotřebu (pro zvýšení výdrže baterie). Ačkoli je spotřeba NPU nižší, je v nezanedbatelném počtu zátěží nižší i výkon (zpracování úlohy trvá delší čas než na CPU nebo GPU), takže výkonnostní náskok v případě NPU s ~10 TOPS v průměru neexistuje.

Pokud se podíváme na situaci mobilních x86 procesorů a AI akcelerace, vypadá to zhruba následovně:

 IntelAMD
1. pol. 2023-10 TOPS
(Phoenix)
2. pol. 2023-10 TOPS
(Phoenix)
1. pol. 202410 TOPS
(Meteor Lake)
16 TOPS
(Hawk Point)
2. pol. 202410 TOPS
(Meteor Lake)
~40-50 TOPS
(Strix Point)
„konec“ 202413 TOPS
(Arrow Lake)
~40-50 TOPS
(Strix Point)
1. pol. 202513 TOPS
(Arrow Lake)
33 TOPS
(Lunar Lake)
~40-50 TOPS
(Strix Point)
≥45-50 TOPS
(Sarlak)

Notebooky postavené na Arrow Lake proto budou mít v tomto ohledu dost značnou nevýhodu. Je vcelku jisté, že pokud Intel bude i nadále razit heslo „AI Everywhere“, výsledky Arrow Lake k prezentování této myšlenky nejspíš nepoužije. Lze předpokládat, že zároveň s Arrow Lake uvede také ultramobilní řešení Lunar Lake (s pamětmi integrovanými na pouzdru), i kdyby mělo jít jen o papírové vydání, aby mohl operovat lepšími výsledky, které lze od tohoto menšího procesoru očekávat.

Pokud jde o samotný Arrow Lake, vypadá to na poměrně smolnou generaci. Intel měl na velkých jádrech poprvé experimentovat s implementací tzv. rentable units (RU), schopností při jednovláknovém výkonu spojit prostředky dvou jader ke zvýšení IPC až o 40 % (v této jednovláknové zátěži). Plán byl takový, že po úspěšné implementaci rentable units dojde k vypuštění podpory pro HT (Hyper-Threading, tj. dvě vlákna na jednom jádře) a o vícejádrový výkon se budou starat Atomy (v navýšeném množství). Problém s Arrow Lake je podle dostupných zdrojů takový, že rentable units nefungují a změny v architektuře nějakým způsobem narušily podporu pro Hyper-Threading. Aktuální vzorky Arrow Lake mají HT vypnuté a množí se zvěsti o tom, že se na tom do zahájení sériové výroby už nic nezmění (připomeňme, že Intel přijal filozofii, že raději vydá produkt nedosahující cílených parametrů než aby nadále odkládal vydání).

Krom absence RU, HT a přítomnosti NPU s výkonem 13 TOPS mají dále Arrow Lake sužovat takty, které dosáhnout hodnot citelně nižších než u stávající generace (ta dosahuje až 6,2 GHz), takže významný nárůst IPC, který se od velkých jader Arrow Lake očekává, se z hlediska celkového výkonu neprojeví očekávanou měrou, neboť jej budou tlumit snížené takty. Pozitivem však bude mezigenerační pokles spotřeby.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Arrow Lake přinese AI akcelerátor o výkonu 13 TOPS, tj. 3-4× nižší než AMD Strix

Středa, 7 Únor 2024 - 12:39 | Tom Buri | jakoze s ohledem na meteor cekas jeste horsi...
Středa, 7 Únor 2024 - 06:52 | mikeczcom | "...a tam je opět jedno jaké IPC nebo jaká...
Středa, 7 Únor 2024 - 02:03 | Kutil | Nenáročný uživatel se dívá na cenu. Náročný si...
Středa, 7 Únor 2024 - 01:19 | peliculiar | "Můj laptop dosahuje v nejlepším frekvence 3...
Středa, 7 Únor 2024 - 01:14 | peliculiar | ... přesně tak, proč by tam JirkaK dával blokovač...
Úterý, 6 Únor 2024 - 22:47 | Samuel | "A frekvence je tak důležitá?" Pro...
Úterý, 6 Únor 2024 - 22:28 | melkor | Čím ví jader, tím víc je vidět jak té krávě...
Úterý, 6 Únor 2024 - 20:52 | JirkaK | A není to jen marketing Intelu, ale i AMD: "...
Úterý, 6 Únor 2024 - 20:30 | peliculiar | ... to už ani není vtipný. Vedení Intelu je...
Úterý, 6 Únor 2024 - 19:49 | tombomino | tak jako nevis, jak je ten slide stary, jestli je...

Zobrazit diskusi