Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASRock vydává řadu základních desek X470 určenou pro AMD Ryzen procesory

Hejblátka, blbosti, kýč, na to výrobce desek užije, ale aby udělali desky s dostatečně velkým a členitým pasivem, to ne. Vždyť se člověk o ty pidipasivky často skoro spálí a musí si dobastlovat jiné větší, když nechce aby se mu pekl čipset na 80 stupňů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No teď s novým vyšším TDP procesorů je to donutí udělat pořádnější chlazení (resp. donutilo - viz Gigabyte a X470 gaming7), spíš ale vidím negativum v tom, že teď už BIOSy pro X370 nedají nikdy dohromady (a že k dokonalosti mají daleko, viz třeba ten Gigouš), protože už to není aktuální produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

80 stupnov Celzia je OK. Max. pracovna telpota desktop CPU je vacsinou 95 stupnov Celzia, u notebookov vacsinou 105 stupnov celzia.

A ono snaha znizit teplotu (nedat prud obemdzujuci rezitor) sa Intelu nevyplatila. Ja mam radsej pull up rezitor, ktory zvysuje teplotu, ale chrani tranzistory na chipe. Tipol by som, ze sa zbernica vybija do parazitnejo "kapacitora"/kondenzatora ako vlastnosti unipolarneho tranzistora a po case dojde k prierazu, alebo nejaky iny mechanizmus vyuzivajuci parazitnu kapacitu tranzistora..

Minulý týden bylo odhaleno, že produkce procesorů Intel Atom (a z něj odvozených Pentií a Celeronů) vyráběných mezi lety 2013 a 2017 trpí závažnou hardwarovou chybou v návrhu, která vede k předčasné degradaci obvodů čipů a jejich smrti. Tím dojde k znefunkčnění systémů. Jelikož se jedná o možná více než sto milionů kusů procesorů, může být tento problém hodnocen jako jeden z největších průšvihů Intelu za celou jeho existence.

Za vším jsou obvody pro sběrnici LPC – Low pin count. Ty byly špatně navrženy a fyzicky degradovaly, až po delší době používání přestaly fungovat úplně. Sběrnice LPC slouží ke komunikaci s I/O zařízeními jako flash čip s BIOSem, Trusted Platform Module čip, Serial port atp. Znefunkčnění této sběrnice má tedy pro funkci systému jakožto celku fatální následky – nelze načíst BIOS, a tedy počítač nelze spustit.

Samotné Cisco uvádí, že k projevení chyby stačilo v některých případech i jen 18 měsíců provozu a že vyšší poruchovost byla zaznamenána po 36 měsících. Bavíme se samozřejmě o non-stop provozu.

Co přesně se uvedenými hardwarovými úpravami mění, se mi z dostupných informací nepodařilo vyčíst – konkrétní detail patrně bude pod NDA. Nicméně přítomnost dodatečných pull-up odporů indikuje, že Intel v návrhu zapomněl na omezení velikosti proudu a prostým používáním byly transistory v čipu přetěžovány. Patrně ne tak, aby selhávaly okamžitě po vyrobení, ale dost na to, aby selhávaly v delším časovém horizontu.

https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/51367-nekolik-genera...

http://www.ddworld.cz/aktuality/procesory-cpu/intel-ma-opet-problem-s-kv...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosímtě, co to tady tapetuješ? Jde o to, že se nepřehřívají CPU, ale VRM a to s výkonnými CPU na levných deskách docela dost 100 a více stupňů mi nepřijde jako normálka a OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj vždycky když si přeštu že 95°C nevadí, tak ani nečtu dál. Všechny počítače kamarádů a známých co to takhle provozovali mají počítače ve šrotu. Mě můj chlazenej na 50°C vydržel 12let! A fungoval by klidně dál kdybych si nekoupil novej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen™ 7 2700 Processor

Max Temps 95°C

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-2700

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Křemík CPU vydrží, i když i ten časem degraduje, ale co součástky na desce nebo různá tepelná roztažnost (nVidia by mohla díky GeForce 8xxx dlouze vyprávět). Prostě, kde není vysoká teplota, tam je mnohem méně problémů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

100 °C na polovodičových spínacích prvcích v zásadě nevadí, u kondenzátorů je to jiný příběh. Ale vzhledem k tomu, že by bylo naivní si myslet, že spotřební elektronika vydrží více jak 5 let tj. cca 50 000 hodin, tak není problém.
Navíc je zásadní rozdíl když to nějaký pošuk testuje na 105 % výkonu a pak měří teploty proti běžnému použití tj. většina času idle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám desktop s AMD FX-8350 @ 4,5GHz a Gigabyte GA-990XA-UD3, PC jede od roku 2012 v podstatě 24/7 a jen teda kvůli nonECC RAM jednou za 40 dní crashne. Ale asi by to správně nemělo fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100 a viac nie - leda ak Farenheitov (100 stup[nov farenmheiota je nejakych 38 stupnov Celzia)

AMD Ryzen™ 7 2700 Processor

Max Temps 95°C

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-2700

ale 2700X ma menej

Max Temps 85°C

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-2700X

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tu zvukovku Realtec nějak nemůžu nikde dohledat. Co to je za firmu? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No a kdy bude něco kloudného s 19 VDC in?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není mi jasné, proč žádný výrobce neuvedl desku ve formátu micro-ATX (pokud mi nějaká neunikla). Když není problém mini-ITX, tak snad by neměl být problém ani toto.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

detto ma to stve. dokonca ani x370 nebola ziadna mATX..alebo som si taku nevsimol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mATX byli na tom co se ryce prvniho Ryzenu nejhur. Taky to nechapu..pritom ITX desky byli a ty jsou pritom uz ohlodane na kost..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi dobré boardy má AsRock.

Totální B350 budget: https://www.asrock.com/MB/AMD/AB350M/index.asp - stojí asi 12 stovek s DPH, má chlazené VRM a levný Ryzen 3 1200 dává na tomhle boardu v pohodě 3,6GHz @ 1,2V s boxákem :) Výborný starter board co má i M.2 s PCI-E NVMe podporou

A pak mám celkem rád: https://www.asrock.com/MB/AMD/AB350M%20Pro4/index.asp

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tu desku mam. Celkove je fajn, ale mam s ni trable. Myslel jsem, ze mi blbne USB, ale problem bude nejpsi v integrovane sitovce. Pri vetsim zatizeni stovky, typicky nejaky narocny torrent klient, tak mi zacne cely system mit pomalejsi odezvy. Drivery vsechno aktualizovane. Projevuje se to i vyapdky na USB sbernici, zvukovce, atd.. Docela mne to vadi. Nevim, jestli nekdo jiny tohle zaznamenal..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Která? B350M nebo AB350M Pro4?

Ty Pro4 používáme na různý rendering s Ryzeny 7 1700X, Quadro P2000, 2x8G DDR4-3000, Samsung SSD 960 EVO a používáme onboard síťovky a je to vlastně bezproblémové.

B350M jsem měl v rukou dvě, přičemž jednu používám v jednom testovacím PC s Ryzenem 5 1500X, to ale nepoužívám často.

U žádného z těch strojů jsem zatím nenarazil na trable co popisujete, jaký tam máte BIOS, CPU a RAM?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to AB350M Pro4, s Win7. Vyskytuje se to jen pri extremnejsim zatizeni sitovky napr. torrentem, jinak ne. Typicky priklad, napr. stazeni WOT.. vyhuli to tak 4 thready celkem slusne a odezvy systemu jdou uplne do kopru. Traceoval jsem to nejakym programem a dochazelo tam k nejakemu silenemu latency "overheadu" spojenym s nejakou win sitovou sluzbou. Teoreticky by to jeste mohl byt mozna problem routeru, ale na wifi to nedela. Kdyz do toho pichnu USB-WIfi a presmeruju network pres tu externi kartu, tak jede vsechno uplne normalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak mam 1700X, 16GB RAM, Win7
HW-Info mi vraci todle...
Sitovkovy driver: Driver Version: 7.103.1007.2016
BIOS Version: P3.30

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mesie rozmery su pre priemysel

Earlier this week, we covered Congatec’s COM Express Type 6 Basic (125 x 95mm)
supporting the smaller 95 x 95mm Compact form factor.

http://linuxgizmos.com/compact-module-runs-ubuntu-on-ryzen-embedded-v1000/
http://linuxgizmos.com/ryzen-v1000-module-delivers-up-to-four-4k-displays/

Do micro ATX 171,45 mm x 171,45 mm skoro nacpete 4 priemyselne dosky , ale ten format jke asi za Zenitom z celosvteoveho pohladu/./

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už asi vím, proč tu spamuješ cizími texty a miliónem linků - ty fakt neumíš napsat příspěvek bez chyb, fakt to rve oči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě můžete zvážit toto v microATX formátu: https://www.asrock.com/MB/AMD/X399M%20Taichi/index.asp

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.