Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ASUS už má také EFI: GUI BIOS

Vzpomínám na nějakou svou stařičkou desku s cpu i486, která měla celý bios v grafice a taky se to ovládalo myší. Byl to neskutečnej opruz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

graficky bios s ovladanim mysi mely uz ThinkPady 760, a to uz je hodne hodne davno.. 1997 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

marthhh: No jenze tohle neni BIOS, ale jeho nastupce. Graficky BIOS tu byl uz asi pred 20 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak rok 1996 AMI BIOS to jisti:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně osobně je jedno, jak BIOS vypadá, ale z čeho bych vždy zhořkl jsou vysvětlivky k jednotlivým položkám. Příklad:
Speculative Lead Off - Allows you to set Speculative Lead Off to "On" or "Default".

Ano, rozhodně jsem se dozvěděl, co to je, jak se to doporučuje nastavit a co se stane, když to nastavim blbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EFI je těžkej průser. Nepřináší to prakticky vůbec nic pozitivního, kromě GPT, které lze využívat zcela nezávisle i s klasickým BIOSem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čímž nechci říct, že BIOS je skvělej. Ten tu už 20 let nemá co dělat, ale nahradit to EFI, to je s prominutím z bláta do hovna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno tak jsem se na to dival a musim rict, ze mi to pripadne jako pekna kr*vina. K cemu, komu bude graficky klikaci "BIOS"?? Ruku na srdce, kdo z vas pracuje v BIOSu ?? Nikdo. Proste se nastavi a hotovo. Nejak nevidim duvod neco predelavat. Prirovnal bych to asi k odemykani auta dalkacem. Kdyz jej odemknu dalkou auto zablika, aby clovek vedel, ze zareagovalo nebo kde se nachazi. Ale klidne vam muze po odemknuti zahrat nejakou tu skladbu do toho nejakou laserovou show, ale k cemu ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už tady, pánové, bylo. Desky na první Pentia měly grafický BIOS normálně. No a pak se mi ulevilo, když odprejskly do křemíkového pekla.
BIOS není pro BFU, takhle je to bude akorát svádět k rozbíjení počítačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdenek =>

EFI nema s BIOSem nic společneho!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sir-qwerty >> tak presne toto vytaca aj mna. Manual dosky nie je o nic viac detailnejsi. Ale pamatam si za dob Opterona dosiek LanParty, vychadzali stranky, kde sa clovek of fanusikov dozvedel podrobne nastavenie BIOSu s vysvetlenim, aj takychto kravin .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho tady ten EFI nabíhá? Je to aspoň rychlejší než klasický BIOS? Narážím na to, jak tady jednu dobu byla zpráva o nějakém novém BIOSu, který umožní zkrátit nabíhání PC asi o 10sek. Od té doby jsem o tom ale neslyšel. Takže je toto ten rychlý "bios"? Jestli ne, tak to ovládání myší a barevné slupečky teplot jsou tak akorát na dvě věci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NOX:
Ad návody. To není záležitost jen manuálů k základním deskám. Řekl bych, že tento trend "popisování struktury menu" bez vysvětlivek funguje i v ostatní elektronice. Osobně si myslím, že je to čistě otázka peněz. Ono totiž vypsat strukturu menu je určitě mnohem levnější, než k těm položkám ještě dávat nějaký informativní popis který by měl hlavu a patu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděla jsem EFI na některých řadách HP ntb (myslím, že to byly 67xx, 68xx) a musím říct, že je to ZLO. Pomalejší a neohrabané, takové jsou mé hlavní dojmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herry: Přeci pro umocnění pocitů z odemykání...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafický BIOS, ovládaný myší, hmm, tak už se pochlapili a udělali to, co měla Amiga už v roce 1985 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. To, ze BIOS je graficky nema nic s tym ci je EFI alebo Legacy.
2. EFI je vec vnutornej architektury BIOSu a je to obrovska vyhoda pri jeho implementacii. Kazdy z vas kto uz programoval BIOS mi da za pravdu (a nebude tvrdit, ze EFI je na nic), ze ;-) Kolko je tu takych? :)
3. EFI vzniklo este v casoch Itanium. Tam to ani inak nejde..
4. Legacy BIOS je veeeelmi stary, plny mnozstva chyb, neprehladny, tazko udrziavatelny a rozsiritelny. Samotne Award/Phoenix, AMI, Insyde maju v tom poriadny bordel.. A to potvrdi kazdy, co od nich dostal zdrojaky...
5. EFI je modularny, higher-level language, prehladny, atd, atd, atd....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viděl jsem EFI v akci na nových Dell serverech, a tam, musím říct, to bylo o něčem jiném než o jiném vzhledu normálnho BIOSu - průvodce konfigurací HW, konfigurací RAID řadiče, iDrac karty a finálně průvodce instalací OS. Ne že bych to nedokázal nainstalovat sám, ale dostalo mě, že si Dell postahoval na zvolený OS všechny potřebné (a aktuální) drivery z webu, uložil je na integrovanou USB flash a následně při instalaci (z běžného, nijak upraveného inst. média) zcela automaticky nainstaloval.

Tohle je IMHO ta pravá přidaná hodnota EFI, Asus a MSI, při svých kvalitách, které nikdo nerozporuje, budou vždy jen "lepiči" komponent, kteří se na větší inovace a hlavně vlastní invenci moc nezmůžou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> TyNyT:
Tak nějak. EFI má tu zajímavou vlastnost, že je sám takovým operačním systémem a dají se pro něj dělat aplikace. A Dell evidentně (podle toho, cos napsal) ví, jak toho patřičně využít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poriadne počítače, napríklad Atari Falcon 030, žiaden blbý BIOS nemajú. :-) (OK, nejako to nabootovať musí, ja viem)

?Speculative Lead Off - Allows you to set Speculative Lead Off to "On" or "Default"? - áno, takéto popisy sú fakt na nezaplatenie. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to zase připadá jako skrytá podpora a pomoc Microsoftu.
Windows detekují BIOS a dle toho poznají, že běží na jiném PC. Většina cracků podsouvala Windowsům informaci o BIOSu a ten si pak myslí. že běží na správném PC. A tady vydím největší důvod změny systému BIOSu. Jinak jak už tady někdo řekl, BIOS je hlavně pro stavitele/spravce PC a není to hračka pro neznalé uživatele. A komu z opravdu znalých nějak vadil? Co bylo třeba obsahoval a po grafickém prostředí a myši určitě netoužil.Jinak jak zméněno - to už tu taky bylo. Stejně tak, jako že asi nikomu znalému nechybí podpora jazyků - ENGLISH je přeci good a pro počítače vlastní. Ostatně si ani nedovedu představit, že by někdo některé položky počeštil. No zkuste si je představit česky - BOOT, MASTER, SLAVE .......Myslím, že bych v tom okamžitě ztrácel orientaci. A to že jsou v podstatě dnes BIOSy stejné, je jen k dobru věci. Až vzniknou tyto grafické, tak věřte, že se budou výrobci předhánět a bude každý úplně jiný. No uvidíme, pokud by to fungovalo, jak zde někdo zmínil autokonfigurací hardwaru, tak by to asi vyvážilo změny, ale moc tomu nevěřím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

letadlo: To muze tvrdit jen nekdo naprosto neznaly veci. Ono v soucasnem BIOSu je problem i takove SATA ... proto se musi tvarit but jako IDE nebo jako SCSI. Samozrejme je to jen takova spicka ledovce, kterou vidi kazdy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vec nazoru, pocitacu uz jsem mnoho postavil a nikdy jsem problem nemel.
Jakej problém BIOSu, jedinej problém se SATA mají starsi OS. Vista a Seven se uz instaluji v pohode rovnou v AHCI. A ostatne znalej veci si je podstrcit taky umí. A na to by stacila v podstate nejaka vetsi pamet jako flash prifarena k desce a BIOSu v kterem by byly prislusne drivery pro SATA a pripadne dalsi informace, pak by nebyl problem ani u techto starsich systemu. Navic, mne nevadi rosirovani funkcnosti v technickem ohledu to urcite nutne leckde je,at si klidne udelaji BIOS se spoustou zmen v potrebnych vecech, ale to jeste nutne neznamená zmenu od zaziteho, dostacujiciho a jinak vyhovujiciho zpusobu ovladani a vzhledu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

letadlo: To ze si postalil spoustu pocitacu neznamena, ze pocitacum rozumis. Skladat LEGO snad dokaze kazdej. Evidentne pises o necem jinem nez ja. Bavime se zde o BIOSu jako takovem, nikoliv o ovladacich pro OS. BIOS o existenci SATA vubec nevi, on ho nezna, vnitrne s nim pracuje jako s IDE nebo SCSI (RAID/AHCI). Stejnym zpusobem je reseno i plno dalsich technologii. To pochopitelne prinasi mnoho omezeni a problemu ... pro priklad nemusime daleko http://www.cdr.cz/a/28363 . Docela sranda je i s deskou GB-P55-UD6, ktera ma 12 SATA a pokud jediny prepnes do AHCI tak nefunguje IDE radic. Takovych vtipku v omezeni je mnoho.

A co se tyce vzhledu BIOSu tak tech je v soucasnosti take hodne a kazdy jiny. Rozhodne neni jen ve skladackach bezny Phoenix, AMI, Adward. No a i ty maji na vzhled ruzne verze.

BIOS je mrtvola, ktera tu uz davno nemela byt a duvodem opravdu neni nejaky priblbly graficky rezim, ktery je stejne na nic.

Oficialni informace k EFI a UEFI:
http://www.intel.com/technology/efi/
http://www.uefi.org/home/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: problem SATA nesouvisi s biosem, spis s cipama ktere SATA implementuji. Mnohokrat to jsou jen fyzicka rozhrani - nejnizsi vrstva a veskerou logiku implementuje ovladac. (a v biosu je jen mala cast, aby to vubec umelo nabootovat).

A to nemluvim o ruznych RAID vecech.. je to ciste softwarova zalezitost a jeste jsem potkal podporu DTS enkodovani - kterou samozrejme neumi deska, ale jeji ovladace!

Az zacnou vyrobci zas poctive implementovat veci v HW, tak nikdo zadny problem mit nebude, ale ted se bohuzel setri kde se da :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to rda: souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eso Rimmer: nabihani EFI BIOSu zalezi na vyrobci a nastaveni, nejrychlejsi boot je zatim neco pres sekundu (zalezi i na vykonnosti HW). Vyhodou EFI v tomhle pripade je ze se dost veci da spoustet paralelne a nespousteji se ovladace, ktery nejsou zapotrebi.
http://blog.laptopmag.com/phoenixs-1-second-instant-boot-bios-really-works

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.