Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Athlon nezanikne, dostane jádra Piledriver a socket FM2

Za babku by som taký 2/4 Piledriver bez VGA aj prijal. Len tých 100W TDP (viem že len špičkovo) je trochu moc, nie...?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD v současnosti nic mezi 65W a 100W TDP nevede, takže pokud je reálná špičková spotřeba např. 75W, jde produkt do 100W segmentu. Je jasné, že frekvence o 6 % vyšší nezvedne spotřebu o 50 % (mluvím o rozdílu mezi X740 a X750), ale tak to prostě mají nastavené...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A v cem je problem? 50W, 100W , vsechno je to tajwan, abych parafrazoval jeden slavny vyrok :-)
Osobne to nejak neresim, jestli mi Pc zere o 50W vice ci mene...tak nejak celkove. Respektive koupil jsem si zdroj, ktery nema prilis velke ztraty (v podstate skoro zadne), a zbytek neresim :-)
Stejne pak clovek jednou pusti pracku navic a ma to jak mesic usetrenych par W v PC...
To mi pripomina situaci, kdy clovek jezdi s autem jak s hnijem jen proto, aby usetril 0,5l na 100 km :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsou i lidi, kteří vidí za špičku svého nosu a současně nemají peníze nazbyt. Ti si potom spočítají, že první uvedený příklad ušetří za tři roky denního používání cenu nového procesoru a druhý uvedený příklad jim ušetří 30000Kč za životnost auta. Pro někoho prkotina, která nestojí ze zamyšlení, pro někoho ne.
A pro ty co nepotřebují ušetřit stojí za zamyšlení, jestli dražší a výkonnější úsporný procesor není po všech stránkách (v důsledku i co se ceny týká) lepší, než levný a žravý.
Schválně se zkus zamyslet, co by jsi udělal, kdybys rozdíl ve spotřebě (auta/procesoru/ledničky/...) měl zaplatit už při pořizování místo nenápadného mizení peněz po korunách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych vidět šetřílky, kterým to ušetří za 3 roky na nový CPU, protože pochybuji že rozdíl třeba 10W nažene něco při 8 hodinách denně a 365 dnech to dělá 11kW to při ceně 5Kč (nevím kolik přesně) dělá 55 Kč :-) to by muselo jít o rozdíly alespon 75,4W (220kW) takže by to muselo být na kompa a tam by se to muselo brát na celý PC, protože za 3 roky nikdo nesníží o takové číslo spotřebu, když vezmu v potaz cenu nejlevnějšího CPU.

Ale jinak musím souhlasit že u lidí co nemají nazbyt má smysl při koupi řešit spočítatelný rozdíl při jejich používání. Ale taky může nastat situace, že zvýšení ceny nebude odpovídat rozdílu ceny provozu, takže i zde bych byl někdy ač často sporadický. Přece jenom znám dost lidi co nejsou bohatí a ač se tak někdy chovají, tak jindy jak kdyby měli mizející rozum.

Takže pokud šetřit, tak jedině s rozumem a na místech kde to má zásadní vliv.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Něco jsi špatně spočetl. I tvůj minimalizovaný příklad mi dělá za 3 roky cca 500Kč (není to 11, ale 30kW ročně ...8*10*365). A já jsem řešil příklad uvedený lojzou (50W rozdíl) a to už máme 2500Kč za tři roky.
Pokud si dále spočteme, že potom to často končí v druhém/třetím domácím PC klidně i na 10 let(i když asi méně zatíženém), dostáváme se do čísel, o kterých každý rozumný člověk musí začít uvažovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže realita je jinde.

1. Nikomu neběží procesor neustále zatížený (ve 2D je spotřeba ±stejná).
2. V běžné zátěži nedosahují procesory úrovně TDP (málokdo kupuje počítač na provoz Prime95 a podobných)
3. Rozdíl mezi zmíněnou 100W X4 750 a 65W X4 740 rozhodně nebude 35 wattů (možná polovina), takže k jejich úspoře nemůže dojít a uživatel peníze neušetří ani kdyby provozoval ten Prime95 8 hodin denně :-)

Prvořadé je znát reálnou spotřebu a vědět, kolik času uživatel tráví ve 2D / 3D a podobně. Z úspory vypočtené z TDP hodnot a předpokládané 100% osmihodinové zátěže se na reálných účtech za elektřinu může promítnout tak 10-20 % :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@ no-X| 1.8., 09:10 :
A na to, že "Nikomu neběží procesor neustále zatížený..." jste přišel jak? Mně např. CPU běží už asi rok nonstop.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Musím upřesnit: chudáček můj CPU maká na 100% (nepřetržitě). V novém compu bych tudíž úsporný procesor uvítal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.