Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bezpečnostní aktualizace od Microsoftu: červen 2010

Záplata na Windows
Skončilo druhé úterý v měsíci a to znamená, že jsou již několik hodin na světě bezpečnostní aktualizace od Microsoftu. Záplat je tentokráte celkem deset, dohromady pak řeší 34 bezpečnostních chyb (snad jsme to spočítali správně, při tom množství se už člověk snadno splete). Ke cti Microsoftu lze snad jen dodat, že většina děr nemá vážnost kritickou, ale „jen“ důležitou…

Kapitoly článků

A protože jsou těch záplat opět mraky, použijeme především souhrnnou tabulku a výcuc z několika zajímavějších.

Díry ve Windows Kernel-Mode ovladačích umožňují zvýšení práv

Kernel-mode ovladač win32k.sys obsahuje tři nově objevené díry, z toho dvě již zveřejněné, které mohou vést ke zvýšení práv přihlášeného uživatele. Pokud jde o ty dvě zveřejněné, dá se to nějak udělat v jednom případě při vytváření nového okna, ve druhém pak přes TrueType fonty. Postiženy jsou všechny podporované operační systémy.

Díry v Media Decompression umožňují vzdálené spuštění kódu

Windows 2000 s pouze DirectX 7 je jediný operační systém nepostižený zranitelností skrze dvě bezpečnostní díry související s dekompresí MJPEG videí. Jinak mezi postižené patří především součástí, jako je Windows Media Format Runtime 9, Windows Media Encoder 9 a další komponenty jako Quartz.dll nebo Asycfilt.dll. Stačí otevřít „nesprávné“ video a průšvih může být na světě. Podrobnosti o zranitelnostech prý zatím nebyly zveřejněny, ale dá se předpokládat, že někdo záplatu analyzuje a vytvoří exploity, takže záplatování doporučujeme.

Díra v .NET Frameworku umožňuje falšování dat

Toto je poslední Security Bulletin, který nás v dnešním seznamu zaujal, a to především ne příliš častým způsobem škodění. Zajímavý je také seznam postižených kombinací verzí .NET Frameworku a operačního systému, zde rozhodně doporučujeme projít si seznam odkazů ke stažení v Security Bulletinu MS10-041. Problém spočívá v možnosti změnit obsah podepsaného XML obsahu (pokud aplikace používá HMAC) obejitím několika šifrovacích podpisů tak, aby to uživatel nepoznal. O způsobu obcházení se už také ví, Microsoft si však zatím není vědom konkrétních útoků.

Zdroje: 

Microsoft (1, 2)

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bezpečnostní aktualizace od Microsoftu: červen 2010

Žádné komentáře.