Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bezzrcadlovka od Nikonu má snímač z kompaktu? Máme jiný názor.

Kompakty pro náročnější uživatele existují. Některé povedenější, některé méně, jmenujme Canon G12, Oly XZ-1, Panasonic LX5, Samsung EX1, také Fuji X-100... Ano, nejsou jich desítky až stovky typů, jako běžné kompaktové "bižuterie", ale to bude asi tím, že je pro ně malý trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nesel by ten rozmer jit odhadnout i na zaklade velikosti hlavicek sroubu? Hadam, ze to bude nejaky standardni rozmer pouzivany pro tenhle ucel. Na obrazku "pravitko podruhe" vychazi tenhle rozmer mezi 2.5-3mm, to zni vypada celkem pravdepodobne. Naproti tomu na prvnim by mela neco malo pres milimetr, takove se snad ani nedelaji...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud maji kontaktni piny roztec 2.54mm, jak byva zvykem, tak to sedi presne. Polovicni roztec si nedokazu predstavit, neb uvnitr musi byt perko a cele to musi byt v dutince a zjevne by to pak moc nasazeni a sundani nevydrzelo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ako pozeram na ten bajonet, vyzera to na kompatibilitu so sucasnym nikon objektivmy mozeme zabudnut, co je celkom skoda

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě, jde o jinou registrovou vzdálenost. Může ale existovat redukce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jste fakt borci. (To myslím vážně). Jednoduché a rychlé :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no-X je ohledne fotaku machr-o tom zadna.
V tomto pripade bych pro nazornost pridal fotku na ktere bude pul bajonetu nikonu, pul pentaxe, tak aby byly v meritku a tvorily kruh. v realu, pokud budou bajonety +- stejne velke, lze nazorne porovnat velikosti chipu nikonu vs pentaxu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to celý stejně o ničem. Výrobci šetří s velikostí čipu jako by to bylo to nejdražší. Jaký je rozdíl výrobní ceny mezi 4/3 proti FullFrame?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cena waferu je konstantní. 4/3 čipů na ni nacpeš 4× víc, než full-framových. To znamená, že z matematického hlediska je 4/3 snímač 4× levnější, než full-framový. Pak je tu ještě výtěžnost. Ta sice s velikostí čipů neklesá lineárně, ale exponenciálně, ale v případě snímačů se velká část defektů (pokud jich není nahloučeno víc u sebe) dá řešit přemapováním. Hádám, že tedy reálné výrobní náklady ff snímače mohou být 4-6× vyšší. A čip opravdu je to nejdražší (pomineme-li kompakty). CMOS a CCD snímače jsou ty největší křemíkové čipy, které se vyrábějí. Jádra CPU mívají kolem 200-250 mm², jádra GPU kolem 400-500 mm², full-frame snímače 850-900 mm².

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CMOS jsou podstatene levnejsi nez CCD, taky ze se nevyrabi na tak detailni technologii ako cpu. A snimac je podstatne drazsi nez cpu cipy - je to bud barevnou maskou nebo spis mensim objemem vyroby.

Konkretni prodejny ceny CCD: 4/3" 8M $625 a fullframe 29M $3900/$2800 dle poctu chyb - da se rict ze se plati tedy za plochu.. (jen u fullframe se nabizi 2 kategorie chyb, mensi jsou tedy opravdu kvalitnejsi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ale to ti ten chip stoji vic, nez cely fotak ;-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o kvalitni snimace (5.5um), cena je kusova. Ve fotacich se to prilis nepouziva, spis prumyslove kamery (u vsech snimacu existuji B&W verze). A ja si z toho stavim kameru :) Nejsem spokojen s 1/3" - 1/4" cmos v tele za 100-150k czk - pixelshift a osizene HD me taky neimponuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.