Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bližší seznámení

Barbone Top Notch
V dnešní recenzi se po pár měsících opět vrátíme k notebookům. Tentokrát jsme se rozhodli proklepnout asi to nejnabušenější, co půjde z hlediska výbavy na našem trhu v „rozumné cenové kategorii“ sehnat. Notebook Barbone Top Notch v sobě totiž kromě rychlého procesoru rodiny Core 2 Duo a grafiky GeForce 8600M GT s 512 MB vlastní paměti a mnohé další obvyklé výbavy ukrývá i DVB-T tuner, hardwarovou ochranu proti zlodějům a zejména malinkatý displej SideShow…

Kapitoly článků

Barbone Top Notch - klávesnice

Klávesnice (ve finále bude s českými popisky, nebojte) má relativně standardní rozložení v této rozměrové kategorii notebooků, chybí numerická část (ta je přístupná přes Fn), kterou známe třeba od MSI. Klávesy mají příjemný chod a snadno rozlišitelný stisk (Asus F3KA je o trošku lepší, Acer Aspire naopak horší), celková pevnost klávesnice je výrazně lepší než u Aceru, o trošku horší než u Asusu.

Vpravo nahoře je power tlačíto, uprostřed pak sada plošek pro (zprava doleva) email klienta, vypnutí zvuku, dvě pro hlasitost, jedno pro anti theft funkci a jedno pro WiFi/Bluetooth.

Panty LCD jsou plastové, ale velmi masivní, zde bych se neobával jejich praskání po jisté době používání (čímž byly pověstná někdejší šasi Acer pár let zpátky). Jediná drobná výtka směřuje, vzhledem k dané konstrukci otevírání LCD, k umístění anténního konektoru, kde se anténa při standardně otevřeném displeji velmi obtížně připojuje. Ale předpokládám, že po jistém tréninku toto majitel zvládne.

Barbone Top Notch - touchpad

Touchpad je ohraničen zhruba půlmilimetrovým utopením oproti okolním částem, po pravé straně funguje jako posuvník (na našem šasi neoznačeno), zpoždění snímání pohybu prstu mi přislo minimální. Kdo ho hledá, ten ho najde, ale v praxi je „input lag“ tohoto touchpadu bezvýznamný. Obě tlačítka jsou zapuštěna o něco více než touchpad, nalézt je po hmatu je bezproblémové.

Pod touchpadem a tlačítky je sada indikačních diod, zleva: připojení zdroje, stav akumulátoru (nabíjení, nabit), WiFi, anti-theft, činnost disku, caps lock a num lock.

Barbone Top Notch - čelní pohled

Na čelní straně notebooku nic nepřekáží, je zcela prostá. Osobně považuji vyvedení zvukových konektorů za čelní stranu za jeden z nejhorších designérských nápadů, zde tedy Barbone získává další bod. Vepředu jsou pouze ve zkosené spodní části těla vyvedeny reproduktory (na spodku notebooku se pak nachází „subwoofer“, ale nečekejte žádné zázraky). Zvuk je takový šedý průměr těchto levných notebooků, dostatečný na telefonní hovory nebo koukání na film ve vlaku, ale jinak jsou to takové klasické „telefonní středy“, byť je zvuk skutečně trochu „mohutnější“, než třeba u Aceru (ale nebudu si tu hrát na netopýra, tohle prostě musí každý slyšet a zhodnotit sám pro sebe).

Všimněte si také, že zavřený notebook není nijak jištěn, vyklopení LCD panelu je svěřeno pouze pevnosti jeho kloubů, žádná páčka či čudlík se nekonají. Otevření jednou rukou či náhodné rozevření ani zde ale právě s ohledem na tuhost kloubí nehrozí.

Barbone Top Notch - zadní strana

Na zadní straně je již zníměný anténní mini-konektor. Pro připojení klasického konektoru je v balení pozlacená redukce. Vpravo pak vidíme výdech chladícího systému. Za ním se ukrývá měděný blok, do kterého svádí teplo z procesoru, severního můstku a grafiky dvě heatpipe.

Barbone Top Notch - levý bok

Levý bok notebooku je již jiná káva. Kromě zámku Kensington je zde k dispozici D-Sub, S-Video i HDMI výstup, dále RJ-11 (modem) a RJ-45 (ethernet), jeden USB port, jeden FireWire konektor a sloty pro paměťové karty MMC, xD, SD a MS Pro (Duo) a ExpressCard/34.

Barbone Top Notch - pravý bok

Pravý bok nese optickou mechaniku, další tři USB konektory, napájecí konektor a také vstup a výstup zvukové karty. Barbone tedy na tělo notebooku vměstnalo všechny potřebné video výstupy, celkem čtyři (!) USB konektory a ještě zbylo místo na čtečku karet a FireWire. Zdá se vám to až příliš dokonalé? Možná by vám mohl nostalgicky chybět PCMCIA slot, ale zato tu je ExpressCard/34, hned nad čtečkou paměťových karet, takže věříme, že na těle vykukují všechna podstatná rozhraní.

Barbone Top Notch - SideShow Barbone Top Notch - SideShow

Ještě než se z obhlídky těla notebooku přesuneme dále, dlužíme vám jednu třešničku na dortu, kterou je zmiňovaný SideShow systém. Ten se nachází z druhé strany hlavního LCD panelu a je doprovázen ovládacími tlačítky. Něco málo jsme si psali při představení této technologie, podrobnosti o této konkrétní implementaci si necháme do druhé části recenze, která vyjde na našem serveru příští týden. Zatím se tedy pokochejte dvěma fotkami.

Barbone Top Notch - DVD mechanika

DVD mechanika je z dílen společnosti Samsung, konkrétně jde o typ Samsung SN-S082M. Sice jde o starší model, ale všichni moc dobře víme, že vývoj DVD vypalovaček již drahně dlouho stagnuje a jediné změny se odehrávají v 18, 20 a 22× pálení desktopových mechanik, notebookové již dávno zakotvily na maximálně 8×. Tato si s DVD taktéž poradí až osminásobně, samozřejmě umí i dvouvrstvá média a dále přidává 5×DVD-RAM, 24×CD a samozřejmě LightScribe.

Barbone Top Notch - vnitřek

Útroby notebooku ukrývají relativně klasické rozložení. Vlevo dole je pod plechem schován 160GB disk Seagate Momentus, vpravo od něj pak modem od Motorola/Qcom a Wifi Intel zvládající 802.11a/b/g/draft-N .

Paměťový modul je osazen pouze jeden, ale za to má kapacitu 2 GB. Výrobce notebooku tak jistě počítá s tím, že druhý „dvougigabajt“ si zákazník buď dokoupí, nebo rovnou připlatí. Kromě toho že tím získá 4 GB paměti (které tomuto hernímu notebooku jistě nebudou na škodu), nebude paměťový subsystém bržděn pouze jednokanálovými pamětmi.

Barbone Top Notch - paměť

Jakkoli by tak osazení pouze jednoho modulu vypadalo jako negativum, naopak jej hodnotíme kladně. Dokoupit druhý 2GB modul je dnes otázka „pár stovek“ (aktuálně ~600 Kč vč. DPH) a majitel aspoň nebude muset řešit, co s těmi dvěma přebytečnými 1GB moduly, které nepotřebuje. Pouze jsme byli překvapeni, že je osazen rychlý DDR2-800 modul Transcend, když čipset zvládá pouze DDR2-667. Ale proti gustu… ;-).

Barbone Top Notch - WiFi

Zmiňovaná WiFi síťovka je přímo od Intelu, typ 4965AGN podporuje všechny používané systémy včetně nejnovějšího připravovaného 802.11n, tedy papírově až 300 Mbit/s.

Barbone Top Notch - severní můstek Barbone Top Notch - jižní můstek

Levá heatpipe odvádí teplo ze severního můstku a procesoru, konzervativním výrobním procesem vyráběný jižní můstek pak žádné chlazení nepotřebuje (je mimochodem na opačné straně základní desky než severní).

Barbone Top Notch - CPU

Procesor je na heatpipe spolu se severním můstkem kousek od pasivní měděné části ofukované regulovaným ventilátorem.

Barbone Top Notch - GeForce 8600M GT v MXM modulu

Výkonná grafika GeForce 8600M GT od nVidie sedí v MXM modulu, o její chlazení se exkluzivně stará její vlastní heatpipe.

Barbone Top Notch - modem

Pro názornost ještě zmiňovaný modem - schválně kolik mezi vámi tuto technologii ještě používá?

Barbone Top Notch - akumulátor

Akumulátor má kapacitu 4 400 mAh.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Barbone Top Notch - Centrino Pro se SideShow a DVB-T - 1. část

Pátek, 12 Září 2008 - 00:09 | David Ježek | Iraael: v recenzi se jasně píše, že notebook je...
Čtvrtek, 11 Září 2008 - 21:31 | Anonym | Tak nevím - buď jsem slepý a nebo mám obě ruce...
Čtvrtek, 31 Červenec 2008 - 20:24 | Anonym | Kdyby to byla jen zveličená kachna, tak to můžou...
Čtvrtek, 31 Červenec 2008 - 15:38 | David Ježek | War: fotky dvbt mam přislíbenu z TSB, takže až...
Čtvrtek, 31 Červenec 2008 - 15:28 | War | David: škoda :o( zajimalo by mě jak to maji...
Čtvrtek, 31 Červenec 2008 - 11:56 | TyNyT | WIFT: no to tedy bych až tak netvrdil, výrobci...
Čtvrtek, 31 Červenec 2008 - 11:11 | WIFT | >> Petttt: Osobně ten problém...
Čtvrtek, 31 Červenec 2008 - 10:55 | Anonym | David Ježek : Té poznámky jsem si nevšiml, to se...
Čtvrtek, 31 Červenec 2008 - 08:45 | David Ježek | War: bohužel, to bych nejspíš musel ulámat pár...
Čtvrtek, 31 Červenec 2008 - 08:41 | War | Mužu dotaz nemate fotku toho DVB-T tuneru ? mě by...

Zobrazit diskusi