Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Blu-ray bude posledním optickým formátem, říká Sony

Ze nemame kratsi laser ? Nejenze mame - http://www.rp-photonics.com/ultraviolet_lasers.html - ale Pioneer s nim experimentoval uz pred 4mi lety: http://www.theinquirer.net/en/inquirer/news/2004/11/08/pioneer-ultraviol...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlatá slova - rotující hlučný nesmysly patří minulosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na co velký optický média - dáme to na SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AlesK: Urcite prijde doba, kdy GB na pametovy karte (nebo HDD/SSD - ale to uz michame jabka a hrusky) bude levnejsi nez na optickych mediich. Zatim jsou v pomeru cena/kapacita nejvyhodnejsi DVD a jeste to nejakou dobu vydrzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby už kratší laser nebyl, tak mezi CD a DVD (jeden laser) je 7x rozdíl na jedné vrstvě. Hodně bych se divil, kdyby nebyl podobný krok možný i u laseru modrého a tak minimálně ještě jednu generaci modrolaserových optik čekám. A to spíš málovrstevnou - ani u CD ani u DVD se mnohovrstvy nějak neprosadily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Barevné spektrum ještě poskytuje "fialovou" barvu takže možná se jen přebarví lasery :-) No a co tak gamma zážení ? Tam je přece vlnová délka ještě menší ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CD a DVD nema stejny laser. CD je infracerveny (vlnova delka 780 nm), DVD je cerveny (630-650nm) a nakonec BlueRay ma 405nm vlnovou delku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tv: CD a DVD pouzivaji ruzne lasery. CD infra cerveny, DVD cerveny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

což o to, kratší vlnové délky tu ještě jsou. A možná i lasery na ně půjde vyrobit. Ale myslím si, že spíše už půjde o možné chyby způsobené poškrábáním a nečistotami (a to nejen na médiu, ale i na laseru a mezi laserem a médiem). Stejná velikost překážky/poškození zničí u kratší vlnové délky více informací. Vím, že tu jsou samoopravné kódy, ale i tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidim tak, ze BR se uz ani nijak vyznamne nerozsiri, uz ted je cena diskove kapacity nizsi nez cena kapacity na DVD. Mluvim samo o klasickem disku. Navic operativnost, bepzecnost, rychlost, ... takoveho uloziste je uplne nekde jinde nez hromadka placek.

S roustouci kapacitou a klesajici cenou hdd a ssd se pak ukladani na externi media stane naprosto neefektivni a kdom zalohovani "par" MB dulezitych dat naprosto zbytecnou cinnosti. Co si budem rikat, na ty placky se vypaluje muzika/video/hry/sw ... coz se nakonec stejne vetsinou prehrava/pouziva na stejnem PC => je lepsi to mit na disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asda: no furt mi jeste vychazi cena DVD-R cca tretinova v porovnani s HDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o to jde - nehleďte na zapisovače - kdo dnes zálohuje na něco tak nespolehlivého že? Ale jde hlavně o mainstream - to jest distribuci - a tam zatím SSD nemůže nic nabídnout - cena jasně hovoří. A jak zde bylo zmíněno - na běžný přenos dat mezi PC nám SSD (tedy Flash) postačí, protože nejde o moc dat najednou - ale to není distribuce... Proto existuje optické médium - čistě jako distribuční médium pro masy. HDD a další alternativy nejsou pro distribuci ale pro úložiště.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna nastupcom lisovanych Blu-ray diskov na distribuciu filmov (pretoze o to predsa hlavne ide, ze ano, z toho su peniaze :-)) by sa casom mohli stat jednoduche jednorazovo zapisovatelne pamatove cipy ROM, pri masovom nasadeni sa naklady postupne priblizia k nakladom na vyrobu optickych diskov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Copak magnetoopticky zaznam neni na DVD-RAM? Ja myslim, ze je. Pak plati, ze magnetooptiku ma doma kazdy, protoze uz nejakou dobu vsechny vypalovacky podporuji DVD-RAM:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: Plně s tebou souhlasím, ROM čip je slušná alternativa, levný na výrobu, data by se z toho taky tolik nemuseli mizet a to ticho při čtení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslim, ze predstavitel sony je hodne blizko pravde. nestane se to sice ani pristi rok ani za dva ale je to logicky krok po rozsireni SSD.
 
mimo jine to znamena, ze dale klesna cena a rozmery pocitacu, protoze mechaniky pro takova media budou nesrovnatelne mensi, pravdepodobne pripojitelne pres USB. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

labuti: DVD-RAM magneotooptický záznam není :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to hmm: po specifikaci PCI EX 3.0 pochybuji, že se počítače zmenší :) PS4 bez Blu-ray? Asi ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na zvysenie kapacity optickych medii by sa mohol pouzit este viac stavovy zapis, Multi Level, ale asi by to bolo pomerne narocne zrealizovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

martin:
1/ bud mluvis o necem o cem nevis (v tom pripade si radsi prvni pozjistuj info nez neco napises)

2/nebo lzes (nevidel bych duvod proc by jsi mel)

3/ nebo lze wikipedie: "Zásadní rozdíl proti CD a DVD je ve způsobu zápisu. Ten je magnetooptický. Laser nemění teplotou odrazivost vloženého barviva, ale pouze ohřeje bod na tzv. Curieho teplotu, při níž lze změnit magnetickou orientaci částic na disku."

http://cs.wikipedia.org/wiki/DVD-RAM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak co se tyce kratsich vlnovych delek - sice by mozna sel vyrobit laser, jenze cim je vlnova delka kratsi, tim bliz musi byt hlava k mediu, aby se omezily interference a sebemensi vibrace zpusobi rozostreni a chybu cteni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> hoved:
Ten článek na wikipedii je špatně. DVD-RAM opravdu NENÍ magnetoptické médium, ale čistě optické. Když se mrkneš na anglickou verzi toho článku na wiki, která je na tom s pravdivostí značně lépe, najdeš tam tohle:

It is a common misconception that DVD-RAM uses magneto-optical (MO) technologies, since both DVD-RAM and MO have numerous rectangles on the disc surface. However, DVD-RAM is a pure phase change medium, similar to CD-RW or DVD-RW.

Volný překlad:
Běžným omylem je, že DVD-RAM používá magnetooptickou technologii, neboť jak DVD-RAM, tak MO média mají spoustu obdélníčků (proužků) na povrchu. Nicméně DVD-RAM je čistě phase-change médium, jako CD/DVD-RW.

Mimochodem: Ty proužky jsou v podstatě předlisované (nepřepisovatelné) adresy sektorů. U CD a DVD (ne -RAM) je adresa součástí vypalovaného sektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hoved: A mimo to co uvedl WIFT to doplním o fakt, že jsem těch DVD-RAM mechanik měl otevřených desítky (vlastně každou v našich recenzích) a věř nebo ne, byla tym vždy jen optická hlava. Vidíš, že Wiki se nedá prostě vždy věřit (zvláště ta česká je známá tím, že se chybami jen hemží).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

martin, WIFT: Skoda, ze to nikdo z vas i neopravil... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k tomu aby byl vůbec o nějaká média větší zájem musí být minimálně srovnatelná s kapacitou průměrných HDD v době uvedení .
Blue ray zatím po zásluze prohrává .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejaké médium už len vymyslia. Lebo keby chceli predávať povedzme hudbu cez internet nemohli by za to pýtať 7 stovák ako pri CD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na hudbu tu budou stačit flashky , na film +- taky . Optika už je při současném stavu na hraně použitelnosti (předně média jsou náchylná k poškození a bez opravných algoritmů už nyní nepoužitelná - takže těm x vrstvám zatím nevěřím )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého je budoucnost v on-line způsobu distribuce multimediálního obsahu. Už tedy žádné placky a hlučné mechaniky. Již teď spousta audio/video zařízení podporuje připojeni na LAN síť. A v blízké budoucnosti budou velmi rychle přibývat. Proto už dnes není vůbec od věci mít připravenou LAN zásuvku v místě, kde máte TV...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.