Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Blýská se Intelu na lepší časy? Až 6,5GHz Raptor Lake-refresh, Meteor Lake brzy

Tak se mi zdá že MLID (Moore's Law Is Dead) to maluje tak jakoby Mooreho zákon fungoval. A když se splete, tak udělá čest svému jménu protože zákon nefunguje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme Intelu za pravidelnou dávku vzdušných zámků.

A teď se půjdeme věnovat svému obyčejnému životu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mne v článku chýba údaj v sekundách a to ako dlho vydrží taktovať na tých 6,5GHz ?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To bude záležet spíš na schopnostech chladiče a kdy narazíš na nějakej temp limit. Mě by spíš zajímalo, jestli to ještě půjde nějak... ehm, rozumně provozovat pod vodou nebo už budu potřebovat komín a nádobu s dusíkem? Pokud to bude ještě větší teplomet než doposud, nějak si nedokážu představit, co bude potřeba za neuvěřitelný systém chlazení k tomu, aby se to dalo stabilně a dlouhodobě provozovat na takových taktech.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To už intel předvedl dávno. Na jedné prezentaci ukazoval nějaký super Xeon s hodně dobrým výkonem, jen se zapomněl zmínit, že má k tomu průmyslové chlazení ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si to video dobre pamatuji, tak je v nem uvedeno, ze 6,2Ghz je potvrzena hodnota s tim,z e muze byt "az" 6,5Ghz. Osobne jsem to chapal tak, ze tech 6,5 neni jednak zaruceno a jednak to muze byt taky jen nastrel, na ktery Intel ale nedosahne.
Kazdopadne co mne prislo zajimavejsi byl ten posun v efektivite. To by teoreticky pri soucasnych stropech "300W" mohlo prinest vyssi MT vykon. Ne teda, ze bych chtel provozovat neco takoveho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že lepší časy jsou už dávno tady, nebo ono něco někomu na i9-13900 nejede? :)
Ehm i na i5-13400f ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, kasleme na testy, jedeme na pocity..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na i5 13400F nejede iGPU.

PS: Na blbou otázku blbá odpověď.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě těžko může krom hráčů a 3D renderistů někdo trpět nedostatkem výkonu na CPU typu 13400. Mimochodem si teď hraju s Ivy Bridge (jo, 3770, kterej jsme tu před 12 lety strhali) a oproti Alderu je to velmi zajímavé srovnání. Stručně řečeno, ani s Ivy si člověk stále ještě nemůže stěžovat na nedostatky, i když to nemá AVX2, jen AVX (to byl záměr). Jasně, 8k AV1 video to prostě nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První normální názor.
(Však jsi taky často za podobné názory bit)..
Řekl bych, že ani hráč nemůže cítit nějaký nedostatek výkonu u 13400f.
Pokud náhodou ano, honí čísla, hry jako takové ho až tak nezajímají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle já tady nemůžu říct nahlas, schytal bych mínusy :-). Ale teď bez legrace, jsou situace, kdy nižší takty 13400 oproti řekněme 13900 mohou chybět a projevit se na fps (na nějakém 4k freesynch gejming elsýdý),

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fungovať sa dá aj na Q6700. S SSD a GT 1030 mi to beží normálne. Ale konvert fHD asi 2h videa na tom trvá až 30 h. Raz mi PC šiel asi mesiac v kuse. Na i5-12400 to trvá desatinu času a ešte k tomu nie je problém mať 32 GB RAM (u s775 max 8 GB). Na i7-3770 by to trvalo len asi 10h, ale stále je to dosť. Takže nejde o žiadne 8K AV1 video, ale o to ako rýchlo video prekonvertuješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejne se muzes ptat, jestli nekomu neco nejede na Ryzen 5600...
Lepsi casu ve smyslu Intelu jsou spis o tom, ze nebude "technicky ten druhy", potazmo "ten prvni" ve spatne efektivite. Coz je cela pointa tohodle kontextu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně, byla to nadsázka.
U Intelu si nemyslím že v dohledné době AMD v efektivitě předežene.
Ten náskok je veliký.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak uvidime. Arrow Lake na TSMC 3 by to mohl dost zlepsit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole, 6,5Ghz od intelu to vypálí diru do chladiče :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nj budeme muset povinně přejít z chladičů s hliníkovou základnou (teče na 660°C) na ty co mají měděnou základnu (teče na 1085°C).
:-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, kdy začne hořet ta žvýkačka, co ji dávají na chladiče.

Pro papír je ta hodnota 451°F (232 °C).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty fakt budeš troll, nebo hlupák, ne? Viděls někdy hořet teplovodivou pastu, jakkoli třeba nekvalitní? Patlal jsem na 220W AMD pastičku za 19Kč v době, kdy ti teklo mlíko po bradě a ani TO nehořelo. Věc, co by konstitucí odpovídala nikoli pastě, le žvýkačce, byla na chladičích naposledy v době socketu 7. Tos možná ještě ani nebyl na světě. Elektrotechnici mezitím už dobrých 30 let patlali na výkonový tranzistory silikonovou pastu.

Fakt by to chtělo dostudovat základy neže začneš plácat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, vždyť to byl vtip ... ;-)

PS: Mimochodem v několika tvých článcích se objevují zmínky o budget PC z firemních repasů, napsal jsi nějaký článek, který by se tím zabýval (výběr, kde, atd. ... ?) Nemám s tím žádnou zkušenost, ale jako PC pro mou mámu a dcerku by to mohlo dostačovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku se přeceňuješ.

O chlazení výpočetní techniky (SMEP-4) nebo výkonových součástek (500 kw magnegtron) vím své.

Fakt by to chtělo trochu krotit své vášně v diskusi se staršími.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měděná základna, to je ta věc, co Intel dával na BOX chladiče před 16 lety? No, tak se holt vrátíme, viz ty vyšší BOXy u Alderu/Raptoru. V čem je problém? AMD to snad dělá taky ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že markeťáci Intelu nafasovali nové drogy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Něco po těch blbejch výsledcích slíbit museli. Doufejme, že aspoň půlka klapne, zatím to stojí dost na vodě. Arrow bych jim zatím nevěřil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Arrow ještě kdo ví jak dopadne, zatím vypadá dobře, ale... sice konečně vysněné TSMC, takže bude po všech problémech, že?... no to se ještě uvidí, už chci vidět, jak jim to bude lítat na těch jejich 6,5 GHz, když už to pro Intel nebude přímo tak vyladěné na míru, spíš se budou muset spokojit s nižšími takty, takže pokud chcou zas nějaký větší posun ve výkonu, bude záležet především na IPC, tady si už s takty asi moc nepomůžou, takže hodně štěstí, možná už jim to tak nebude topit, ale aby tam byl taky furt ten výkon... + do toho ještě ten přesun na ty jejich... dlaždice, tož tady se taky rozhodně nemůže nic posrat jako obvykle, asi bych byl s očekáváními trochu opatrný a raději to tak zatím nežral a počkal si, co z toho ještě vyleze... ne, že by to měl být nutně nějaký průser, ale Zen5, který si pak případně ještě pomůže s V-Cache bude taky hodně rychlý a Arrow to rozhodně nebude mít jednoduché.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nenech se vyvest z omylu. Marketaci Intelu jedou porad na tom samem materialu. Jenom nedavno dostali trenik v ruskem ministerstvu pravdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mě dobrý. Na to že mnozí od počátku strhali LGA 1700 ještě před uvedením víc se už spléci nemohli, má na poměry Intelu obří životnost. Když jsem kupoval desku Z690 tak jsem to bral tak 50/50 že Intel mile překvapí. Takto budu moci upgradovat na zimu na lepší efektivnější model na nějakých 6Ghz kdy sice už dnes je takový k mání ale s mizernou efektivitou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no jasne.. intel pro lga1700 vydal jednu novou architekturu a dva refreshe.. vyber jak stehno..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez ohledu na to, jesti si člověk po uvedení koupil H612 DDR4 + nějaký Pentium, nebo si koupil Z690 a k tomu 12900, má desku, do které klidně i dnes strčí to nejnovější od Intelu. A to mu pak může sloužit dalších 10 let. Co by jako získal tím, kdyby se za 5 let pokoušel do H610 narvat procesor, co nemá DDR4 řadič a zato má haldu novinek, který ta deska nepodporuje? No, základ by tím asi totéž, co získá uživatel AMD osazením 5800X3D do A320. Řešení sice fungující, ale poněkud zkriplené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A wo tom to je.
Pokud si někdo pořídil s1700 s něčím z 12. řady .. tak může osadit CPU z 13. řady nebo případný refresh (pokud/až bude). A i v tomhle relativně malém rozsahu upgradu už může narazit na omezení funkčnosti (PCIe 5 pro NVME budiž příkladem).
Možnost upgradu skončila dřív než se ten upgrade vůbec začal zvažovat.

Další upgrade na Intelu bude bolet. DDR-4 velmi pravděpúodobně se socketem 1700 skončí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt tě rozdíl mezi 7GB/s SSD a 12GB/s SSD bude bolet? Ty fakt tvrdíš, že ten rozdíl nejenže reálě zaznamenáš, ale že bude dokonce bolestivý? Nebuď směšný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o teoretickou přenosovou rychlost toho SSD, ale o to, co vše se musí obětovat, aby to tu rychlost teoreticky mohlo mít.
Intel tu PCIe 5 konektivitu v základu nemá. Musí se brát linky původně určené pro GPU.

PS:
Příště si dej kafe, nebo jiný prostředek na zbystření mysli. Nepochytil si pointu.
Bolet bude hlavě přechod DDR4 -> DDR5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by měl bolet? Na DDR4 si mohl s Intelem naskočit na podzim 2014 (Haswell-E), tedy před téměř 9 lety. Kdo čekal na ne-HEDT platformu, tak o něco později (šlo to od Skylake Q3/15). Není vůbec důvod se bavit o tom, že by měl přechod na DDR5 bolet, protože investice do DDR4 typicky proběhla dávno. A kdo na DDR4 přešel nedávno (jako já loni), ten tak rozhodně nečinil s úmyslem, aby ho to nějak brzy bolelo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě exotů, jako jsme my dva (a možná pár dalších), kteří něco pořídí a používají to 10+ let, jsou tady i jiné bytosti, které
- neměly dost $$$ a pořídili "alespoň něco" s tím, že to pozdějí vylepší
- neodhadly své nároky a už jim to nestačí
- vlastní stroj o stáří 3-8 let (už po záruce, ale funkční), kde malá investice prodlouží použitelnost o dalších 2-5 let

Až Intel s novou řadou přestane podporovat DDR4, tak jejich zůstatková cena použitých půjde dolů a zároveň nákupní cena nahoru (jako s každou generací).
Teď to ještě jde prodat a mít tak upgrade (v případě Intelu většinou kompletní výměna střev) o něco levnější. Ale za rok - dva, už o 8GB DDR4 nebude zájem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Co by jako získal tím, kdyby se za 5 let pokoušel do H610 narvat procesor, co nemá DDR4 řadič a zato má haldu novinek, který ta deska nepodporuje? No, základ by tím asi totéž, co získá uživatel AMD osazením 5800X3D do A320. Řešení sice fungující, ale poněkud zkriplené." <= Tak to teda pardón, ale CPU Ryzen 7 5800X3D se do A320 dá dát a provozovat zdaleka není to taková trága jako by bylo do H610 narvat procesor, co nemá DDR4 řadič a zato má haldu novinek, který ta deska nepodporuje. Ve zmíněném reálném příkladu se tím konkrétně člověk obere o cca 10% výkonu.

"Testing a 5800x3d in daughters A320. Board doesn't overclock anyways and chip is "multiplier locked". No Curve Optimizer applied either so completely stock with 2x8 3600c16 micron revE only drops about 5-10% frame rate versus dual rank 4x8 3733C14 on an ROG B550-F with OCed 6800XT."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„kdyby se za 5 let pokoušel do H610 narvat procesor, co nemá DDR4 řadič”
Wot? U AMD máš AM4 platformu, ktorá podporuje 4 genrácie CPU a všetky DDR4 podporujú. U AM5 je podpora DDR5 a tá bude aj v poslednej podporovanej generácie. Keby Intel chcel, mohol do Alder lake dať podporu len DDR5 a zároveň podporu 4 generácii CPU, čiže 12. až 15. Alebo podporu pre DDR4 nechať. Dalo by sa to, keby Intel chcel. Ale on nechce. A tretia generácia Raptor lake refresh je taká staronová generácia, čiže u s1700 sa dá ťažko hovoriť o podpore 3 generácii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolovaly po internetech nějaké šumy, že Intel u 13. řady už DDR4 podporovat nebude.
Protože polovina modelovů 13. řady jsou přeznačené dvanáctky, tak to dopadlo, jak to dopadlo a hateři dostali munici proti cenám AM5 desek. Přitom s1700 desky s DDR5 jsou stejně drahé nebo i dražší. Je to přeci Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno ale Zen byl také evolucí, největší pokrok byl v Z3 kde došlo ke spojení cache a ccx takže už to mělo plánovaný výkon i frekvence. Čipy do LGA 1700 měly jen kratší evoluci ale víceméně to odpovídá - základ Alder který se postupně vylepšoval ale méně mezikroků - Raptor přišel s větší cache (analogie s Z3) a Raptor refresh přinese vylepšenou kontrolu napájení a vyšší frekvence.
Prostě to nejsou refreshe co by nestály za zmínku a i pouhá výměna 12700K za 13700K byl slušný pokrok kdy kupující dostal výkon 12900K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„má na poměry Intelu obří životnost” - na pomery AMD to stále nie je. Ale vivat Intel, že? Čo tam po tom, že AMD má platformu s dlhšou životnosťou...
Upgradeovať môžeš, ale 6 GHz už uchladíš ťažšie ako 4 GHz. Aký máš chladič?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Takto budu moci upgradovat na zimu na lepší efektivnější model na nějakých 6Ghz kdy sice už dnes je takový k mání ale s mizernou efektivitou.“

Tak tos trefil přesně – lepší efektivita do zimy, tak to sedí. Pokud Intel vydává v rámci nové generace ještě větší teplomet než ten minulý, na zimu to je perfektní řešení, pokud chceš ušetřit za topení. Záleží jak to člověk bere... pokud to máš tak, že chceš upgradovat z přímotopu na ještě větší přímotop a cíl je vytvořit si z toho co nejlepší topení, tak i taková nabídka po někoho prostě nemusí být špatná, i když většinou se toto v rámci CPU bere jako negativní vlastnost, pokud topí víc než jiný a spotřeba se zvedá, málokdo to totiž chce používat i jako přímotop, protože to chceš nejspíš používat i v létě a to už je pak trochu problém, protože se ti to začne zbytečně přehřívat a pak je už tepla až moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obsah článku je z kategorie Intelových vlhkých snů.

Pobavilo mě tvrzení, že má grafika Meteor Lake při stejném TDP dosahovat 90 % výkonu grafiky APU Phoenix v testu 3D Mark Firestrike a hlavně pořádné "přitopení" pod kotlem nesmyslů, že podle výrobců notebooků, kteří již mají výkonnostní údaje od Intelu, bude výkon vyšší než u Phoenixu a to až o 15 % (ROFL).

Tomu snad ani oni sami nevěří.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

konečně pořádný CPU k Ádě Titanu .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.