Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bude socket LGA-1851 kompatibilní s chladiči pro LGA-1700?

Cili rozdil mezi LGA-1700 a LGA-1851 bude nasledovny:

->pridani pinu navic coz ale nerozsiri jak pametove kanaly DDR5 tak neprida vic linek pro pci-ex 5.0
->umele znekompatibilneni chladicu pro aktualni LGA 1700
->nula(nic vic)

Cili zas a znova bude zakaznik donucen koupit si umele novy board a ziska tim zas a znova ten jistej maximalne 8 jadernej cpu s vice atom zmetkama, skutecne dobrej kauf!

"vyžaduje téměř 2× vyšší přítlak"

->z uvedeneho obrazku nelze poznat jestli zustane system ukotveni procesoru dvema pritlaky tak jak je to u LGA 1700:

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2021/09/Intel-LGA-1700-Socke...

a nebo pouziji 4 tak jak to mel jiz socket LGA 2066:

https://www.coolerguys.com/cdn/shop/collections/42a956dcd1f3cc4a49cf6226...

Jestli pouziji jenom dva, ty procesory pod cca. 2x tak vetsim pritlakem jim budou strilet, u intel debilu bych to videl na tu prvni moznost teda ponechaji pritlaky na jeste vic stlaceny obdelnikovy procesor dva, samozrejme kuli setreni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Cili zas a znova bude zakaznik donucen koupit si umele novy board"

Ono to CPU funguje bez boardu? Koupím CPU, koupím board, pokud na CPU nechci jen koukat. Průměrné stáří počítače bylo už dva roky zpět 7 let, a stáří se prodlužuje protože i 7 letá mašina má pro většinu uživatelů víc než dost výkonu na vše co od toho potřebují. Takže do 7 leté desky dát nové CPU (pokud to je vůbec možné) není právě nejlepší nápad, jednak kvůli spolehlivosti, a že desky jsou jednou z nejporuchovějších komponent, tak i z pohledu výbavy takové desky

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi ještě víc sebestredny pako než Trump a Musk dohromady co nezná hodnotu peněz. Uvedom si že všichni nejsou patolízalové Applu jako ty. Fakt doufám že si kluk z tebe nebude brát příklad.
BTW. Budu teď dávat nový CPU do B350 a možná B550. Výbava mě nelimituje. Pcie 4.0 karta tam nepůjde do B350

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to uzij, co budes delat se starym procesorem? Prijde mi lepsi menit pocitac za pocitac, coz konec koncu dela drtiva vetsina lidi ti kteri pocitace skladaji jsou jednotky procent, ještě menší pak budou ti, kteří upgraduji samotné cpu.

Já když upgradoval desktop, tak to vždy znamenalo novou desku, do desky s sdram jsem ddr nenacpal i kdyby do socketu sel procesor, pak uz zase byly cpu s ddr2, nasledne ddr3 a ddr4, dnes uz jsou zase ddr5..a to mi nejdéle vydržel pocitac 6 let. Při každém upgradu byly nové pameti, nové porty, nové sloty.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1. Naozaj máte tak silné nutkanie ukazovať na čo máte?
2. Nie každý má tlačiareň/je za vodou
3. Zmienka o SDR vs. DDR alias nutná zmena dosky bola vína Intelu. Ste tak zblbutií, že keď AMD príde s dlhšou podporou u svojich dosiek, aj tak za štandard považujete dlhšiu životnosť dosky za zbytočnosť. Neuveriteľné!
4. Kto začínal so Zenom, musí si kúpiť Zen 4 a novú dosku, lebo keby mal Intel, tak by to bola nutnosť? Nemôže si kúpiť Zen 3 so slušným výkonom bez výmeny dosky?
5. Užívatelia v minulosti veľmi CPU nemenili, lebo im to Intel veľmi nedovolil a dokonca do 1 dosky vyrábal CPU s tou istou mikroarchitektúrou, len na movom procese (tik-tok). Ale AMD to zmenilo. Prečo to nevyužiť? Lebo Vy na to máte?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1: co přesně? že jsem za 20 let vyměnil několik desktopových počítačů? Však mě to živí, část z nich byla business expense. Kopáč taky potřebuje krumpáč a lopatu.

2: taky by se mi líbilo být za vodou. Ale bohužel.

3: čí to byla vina je mi jedno. Upgradovat nebylo kam, paměti prostě byly součástí upgradu, starý počítač se prodal, nebo využil na něco méně náročného. Dlouhá životnost desky = životnost počítače = jak dlouho ho budu používat, pak je mi životnost irelevantní, protože jde prodat.

4: kdo začal se zenem má obvykle výkonu pořád dost. Ale kdybych měl 7 let starou desku, tak bych do toho nový procesor nedával, však co bych dělal se starým procesorem? Stejně tak s dalšími starými komponentami... Pokud to má hodnotu, což zen1 má, tak to prodám a to mi kompenzuje část nákladu na nový. Jelikož nekupuju high end, ale naopak levnější low end/střední třídu, ušetřil jsem už při nákupu dražších komponent a úspora jde na častější výměnu

5: ať to využije kdo chce, však proč ne, ale realita je taková že desktopů je sotva 20%, z toho je tak 1/3 max skládaček a z těch skládaček ještě méně mění jen procesor. Reálně se bavíme o třeba 1-3%, zanedbatelná menšina a stejně mluví i velcí obchodníci, asi na tom něco bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK primárně potřebuje všem ukázat, že "na to má" a jakékoliv argumenty proti (nadbytečným) změnám (tj. hospodárnost) jdou vždy stranou a nemají žádný vliv ... :-)

"Pcie 4.0 karta tam nepůjde do B350" <= Proč by PCIe 4.0 karta nemohla jít do B350 ? Fungovat bude, jen poběží na PCIe 3.0, ne?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

PCIe 4 vs 3.0 je dobré akorát do serverů a na kopírovaní velkých souborů jinak na normální diskovou práci ma 3.0 propustnost až až a na GPU se stačí podívat na 4090 v PCIe 3 vs 4 rozdíl i 10FPS 130 vs 140FPS RDR!!! a to je brutální propad výkonu :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jenže má v tomto pravdu. Kdo z obvyklé - ne nadšenecké populace skutečně upgraduje a zkouší z desky vyždímat co se dá? To dělají nadšenci kterých je na diit a podobných servrech většina. Ale jinak co vím tak PC s tovární konfigurací prožije svoji existenci prakticky v neměnném stavu, maximálně někdo zatouží po větší RAM či výměně HDD za SSD a tím to hasne.
Já třeba nejvíc z jednojádra 1800+ Sempron namaxoval na vysokotaktované tříjádro (3,4Ghz)+SSD+RAM. Nebo PC co byl taktéž už na vyhození a dlouho sloužil u světoznámé americké firmy s 1800Mhz C2D+2GB, intg. gpu a pomalé 1TB HDD, cca dva roky nazpět odsouzen k vyhození do šrotu. Upgradoval jsem jej na C2Q 8400+levné Patriot SATA SSD a 1GB malou grafiku Radeon aby se vešla do SFF. Na výdělek to nebylo, zisk nízké jednotky stokorun, ale nový majitel byl nadšený.
Jenže opět kdo toto dělá že resuscituje mrtvolky - jen nadšenci kterých mnoho opravdu není...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak tak. Aktuálně se celosvětově prodá 1 desktop na víc než 5 notebooků. V CZC je to 18% a z toho je 2/3 skládaček a to jsem v zemi kolenovrtů, kde je kvůli pár stovkám úspory vhodnější složit počítač sám než koupit hotovku, byť pak jsou plné diskuze lidí co si složili počítač, něco nechodí a neví co s tím, nakonec to hodí do servisu, kde mu to dají dohromady a cenou je výš než by zaplatil za hotovku.

V CZC je tak jen 6 skládaček ze 100 prodaných počítačů. Ale bude každý z těch 6 upgradovat procesor nebo po 7-10 letech vymění celý počítač za nový?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to u něho pozoruji delší dobu , že to bude zazobanej bezpáteřní hejsek, který si prachama charakter nekoupí a to víc je mi líto jeho syna kterým se tady taky chvastá.

Ad pcie 3.0 4.0...jasně fyzicky to tam půjde ale ta penalizace výkonu je na můj vkus vysoká od RX 6xxx pokud to nekoupím jako nějaký bazar za pěkný peníz. Takhle jen asi prohodim rx 570 za 590. Nebo tam možná nacpu APU protože to PC je záložní u rodičů.
S kartou v novém PC to úplně nevidím. V bytě mám skoro pořád 29 stupňů a mám co dělat abych uchladil podvoltovanou RX 5700 když ji ždímu na max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiříku, tak samozřejmě že Intelista ví, že se mění s každou generací jak CPU tak deska, tak je jasné že bude jásat i nad výměnou chladiče, čím by to mohl obhájit vyschnuté heatpipe? :D jinak samozřejmě desky se ser*u strašně akorát mě ještě nikdy žádná neodešla, třeba jedna moje deska na AM3+ kupovaná v roce 2015 z druhé ruky, Gigashitka 990xa ud3 která ještě stihnula 3roky nonstop miningu na dvou RX580 šlape stále...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal výše. Při každém upgradu desktopu jsem kupoval novou desku nejen proto, že se měnily sockety a/nebo platforma, tak vždy byly jiné pameti a potažmo sloty. První pc byla 486 plná ISA slotu, další bylo Pentium, vetsina pci sloty,, pak celeron(pentium 3 era) s agp pro grafiku a dim pameti, Pak athlonxp a nové pameti, intel a pcie pro grafiku, prvni sata misto ide, pak intel s ddr3 zmizely pci, jen pcie sloty, sata m.2, pak zas intel s ddr4, nvme m.2, usb-c... a tohle mi slouzi uz fakticky 5 let a upgrade nezvazuju. Nikdy nemelo smysl upgradovat v desce cpu. Stary pocitac pak sel pryc vesmes jako celek, tedy jednou jsem mennil streva, zustal zdroj, bedna, chlazeni, grafika, koupil jsem levnou bednu, vystrachal starsi zdroj a prodal jako komplet pocitac.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Každý můj nový PC měl tak jako ty tvé nové sloty, ale ty sloty nejsou závislé na patici, ale na podpoře v chipsetu a procesoru v té desce. Narážky byly na to, že Intel téměř s každou generací uměle vyžaduje měnit i desku, protože CPU nepasuje do patice. AM4 dokázalo, že jde mít jeden socket s malými kompromisy (od PCIe 2.0 k PCIe 4.0) a jsou lidé, kteří to s původní starší deskou zvládli až do konce. Ty to podáváš tak, jako by nový socket byl vždy podmínkou, což prostě není. Postupně se v čase mění většina výbavy desek za novější technologie, to je běžné, ale není běžné s každou novou (pseudo) generací CPU vyžadovat nový socket a tedy i desku. Ty to tady absurdně obhajuješ ...

PS: To že pro tebe termín upgrade znamená výměna všeho za úplně nové neznamená, že to tak mají a musí mít všichni. Já jsem na všech svých PC, krom toho stávajícího, měnil alespoň 1 x CPU, někde jsem přidával RAM nebo měnil GPU, o pevných discích nemluvě. Ano, jsem "socka", resp. si neužívám platit za něco, co není nutné. Raději ty voné (ušetřené) prostředky zainvestuju třeba na přilepšení k důchodu, nebo pro možnost dřívějšího odchodu z pracovního procesu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vsichni to tak nemaji. Ale domacich skladacu pocitacu je minimum a z toho jeste mensi cast meni jen cast. Desktopy celkove jsou jen petina trhu s pocitaci

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím bezezbytku souhlasím, ale je to opravdu dobrý a pádný argument pro to, aby výrobce uměle tlačil prodej nového? To přirozeně vede mj. i dalším elektroodpad navíc a jeho rychlejší tvorbě ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skrátka Intel Vás naučil, že doska zvládne 2 rodiny CPU a tak to, že AM4 zvládne 4, nie je výhoda, však? Vážne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AM4 zvládne 4, ale pokud je průměrné stáří počítače 7 let, tak zen1 dosáhne právě takového stáří příští rok tzn. průměrný uživatel bude upgradovat teprve za rok, počítám že zvolí zen4, a ne 2 roky starý zen3. Tudíž s tou skvělou AM4 deskou stejně nepochodí.

Ano u Intelu se mění deska co dvě generace, ale to běžný uživatel neřeší, protože bude měnit tak jak tak celý počítač. Jen velice malá minorita ocení možnost upgradovat X let na stejné desce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. PREČO by užívateľ AM4 platformy mal Zen meniť až o rok keď mohol už pred rokom ísť do Zenu 3? A prečo by mal ísť do drahšieho Zenu 4? Lebo Vy na to máte? Ja mám Alder lake a cca o rok, dva, pôjdem do Raptor lake refreshu.
2. Celý PC sa doteraz menil, lebo Intel to nastavil tak, že sa to NEOPLATILO. Z 2c max na 8t s rovnakou mikroarchitektúrou. Koľko bolo otázok na upgrade bolo v poradni zive.cz?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Koupím CPU, koupím board,"

XD
A modrá planeta je hned modřejší.
Jen nevím proč ty blbci v intelu to nepájí napevno jako v Applu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Osvieži to niekto presnejšie. Avšak ak ma pamäť neklame, tak približne okolo roku 2014-2015 kolovali správy, že Intel toto skutočne zvažoval dávať CPU len takto priamo na dosku. Tuším, že aj tu v archíve diitu by to niekto dôsledný našiel. ;) :)
Inak jeden a ten istý Socket neznamená automaticky podporu CPU. FC-PGA2 u 370 (Intel) a Tualatiny nešli všade vďaka regulátoru napätia. Ale dá sa to spraviť cez mod. LGA775 (paradoxne taktiež Intel) nemal absolútne priamočiaru podporu, že napr. prvé čipsetoch nešli ani Pentia D. Ďalšie (ako i945P) získali podporu budúcich CPU aj po revízii PCB a VRM, teda de facto novej fyzickej dosky. Staré mali šluz. Ale niekedy vznikli unikáty. Napr. mám Asus P5B sériu a na nej ide kompletne všetko čo bolo na LGA775 vyrobené od Celerona D až po C2Q QX9650. P5Q PRO (posledný čipset iP45) nepodporoval FSB133 CPU a na P5Q (PRO) TURBO zarezali akúkoľvek podporu Pentia 4/D (pravda, kto by to tam dával ak môže C2D/C2Q, že ? ;) ).

Samozrejme vyššie Jirka komplet kecá. Upgrade CPU bol dosť a je populárny v zostavám. Pamätám, že veľa ľudí si kúpilo nejaký základ a potom chceli ísť vyššie. U LGA775 to bolo blbé, že som im musel mnohokrát vysvetľovať, že síce to fyzicky sedí, len je tam iná limitácia. A pamäte ani iné skutočnosti ten limit teda veru určite neboli.
Povedal by som, že AM4 dosť kopíruje cestu LGA775. Ako boli a sú tam niektoré limity a niektoré dosky si tú ne-podporu odniesli. Ale pri dobrom postupe je fakt možné na prvej AM4 prevádzkovať aj posledný CPU na tej platforme. Takže to sa bude tešiť dlhodobej popularite. A nakoniec, tak to má byť. Výrobcovia majú kopu kecov o udržateľnosti (ala Apple) a potom robia rôzne hovadiny proti nej v mene zisku. A stačí mi vidieť koľko je bordelu po Inteloch a LGA11xx, kde je veľa prebytočného HW, len chýbajú v rámci opráv proste dosky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počítače s 775 mám stále v provozu.
A ani po 15 letech v nich neplánuji udělat upgrade. Protože tam je nějaké 4 jádro s taktem kolem 2,5GHz. Upgradovat není kam. Když by to byl měřitelný přínos, tak jedině za výrazně větší spotřebu. (Když nepočítám Xeony 771 které potřebuji modovani BIOSu i socketu. )

AM4 provozuji taky. Většinou to je 6 core. Takže ještě pár let to bude OK. A potom se budu moc rozhodnout jestli udělám upgrade na herní 5800X3D a nebo 16 jader 5950X pro těžký MT.

Chci tím říct že umělá segmentace odsoudila 775 na 4 jádra s mizerným taktem. A to je rozdíl mezi AMD a intelem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas to by som asi na mieste LGA775 s ohľadom na tie max. 4 jadrá zas až tak nekrivdil. Tá platforma socketu v podstate zažila generačne svoj vlastný štvornásobný nárast jadier v priebehu rokov 2004 až 2008. :) Pre zaujímavosť dokonca tri generácie pamätí DDR (to snáď žiadna nikdy nemala, dve bývali zvykom. Ale tri je celkom unikát :) ). S ohľadom aj na architektúru (zbernicu FSB a jej limity, riešenie severný most a južný most čipsetu) a iné riešenia je to v rámci doby (aj podpory vtedajšieho softwaru) a možností dostatočná platforma. A stále dnes relatívne dosť moderná. Len určite by som si nemyslel v takom roku 2010-2012, že ešte dnes v roku 2023 bude v určitých smeroch tak stále rozšírená. A to aj na úrok tých modernejších. Nuž, dôvody som uviedol vyššie prečo tomu tak je.
Záver 775 sa dnes dosť podobá situáciu na AM4 a AM5. Intel to rovnako v závere orientoval do vtedajšieho low-endu a v podstate to dosiahlo EOL až s nástupom LGA1155 v takom 2011-2.
ps.: Pre mňa je taký sweet spot pre LGA775 Q9550. Dobrý CPU ešte so slušnou cenovkou aj spotrebou. Najlepšie mu sedí OC tak na 3,4Ghz ak sa dá, kde je i tá spotreba mnohokrát ešte stále dobrá. Mám aj z čisto zberateľských dôvodov QX9650 (aj toho, že to má otvorený násobič, takže sa to dá relatívne suplovať). Ale aj si držím viac mne tri PCčká v domácnosti/dielni so 775. Dve sú už viac menej už offline mimo siete len tak starý soft a zálohy. Furt fajn ide aj záťažové testy všetko v poriadku. A hlavne 45nm C2D/C2Q majú inštrukcie SSE4. Ide na tom ešte spustiť aj taký nový soft ako napr. DxO Photolab na fotografie. :)) Mod s 771 CPU dosť nemám rád. Veľa ľudí od#&ALi / pokazili neúspešným módom cenené dosky, takže to celkom ťažko nesiem. :)) ;) Tak nech sa darí ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přetaktovat šli dobře.
Ale to jen dokazuje to, že 775 je postižen segmentací. S AM4 se srovnávát nedá.
AM4 je sice low-end ale o 5800X3D a 5950X se to říct nedá.

Za mě 775 skončilo protože umí max 8GB RAM a nemá USB 3.0.
Q9550 má slabý ST výkon a ani ten MT není moc super. Do kapsy to strčí dnešní low-end mobil. Bazarové ceny jdou přes 600Kč. Což je šílené.

Ohledně modovani:
Na ebay se dají koupit CPU už upravené.
Takže riziko je minimální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C2D šli pretaktovať, ale C2Q horšie a aj to nie s každou doskou. Mne na DP35DP sa po zvýšení FSB sa zrýchlili hodiny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže vyměníš procesor, starý asi prodáš někomu komu stačí a ten někdo desku nepotřebuje? Potřebuje. Pokud to byla narážka na ekologii tak buď vyhodíš CPU, nebo ten kdo to staré CPU bude používat, bude potřebovat nějakou fošnu a je jedno zda ji koupíš ty nebo někdo jiný.

Osobně 7 letou desku považuju za "vysloužilou" a nové CPU bych do ní nedal, prodal bych deksu i se starým CPU, když bych nic jiného neměnil. Ale ty dokonalé AM4 desky už stejně nejde použít pro nové procesory, a až budou mít 7 let = průměrné stáří počítače, tak si budeš kupovat 2 generace staré CPU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie každý má taký rozpočet ako Vy. Tu nejde o to, či po 7 rokoch dať nový CPU do starej dosky. Dookola to opakujete, aby ste nemuseli priznať, že to AMD vymyslelo lepšie ako Intel. Zaslepenosť až to bolí! Zo Zenu (1) v roku 2017 sa v roku 2021 dalo ísť do nového Zenu 3! NOVÉHO. Doska sa meniť ako u Intelu meniť nemusela. A kto pred 2 rokmi kúpil nový CPU, predsa celú platformu nevyhodí len preto, lebo má 7 rokov. Fakt nie ste schopný vidieť veci inak? Čiže chápať, že niekto nemá aj na CPU aj na dosku a niekedy aj na RAM zároveň? Mám Alder lake a o nejaký čas vôbec nebudem váhať či kúpiť len CPU, alebo zase komplet PC keď aj Raptor lake bude použiteľný. O to viac u AM4, kde je novší CPU aj novšia mikroarchitektúra!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nedavno prisel k X299 desce s 2066 socketem. Existuji procesory pro tuto platformu, ktere maji presne nulovej prinos vuci desktop modelum (Core i5-7640X a Core i7-7740X) - tyto maji totiz jenom 16 lane PCIe a 2ch pameti, byt deska umi vice. Tak me reknete.. jaky je smysl te saskarny?

To same bude s 1851 vs 1700 - budou to treba ty same kremiky, jen na jine pouzdro. Takze par noumu si to znova koupi, jen aby mel latest & greatest.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hura, nova patice Intelu, uz jsme dlouho nemeli zmenu! :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

njn Intel...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. Bude socket LGA-1851 kompatibilní s chladiči pro LGA-1700? .."

A bude se socket 1851 v rámci zachování kompatibility s chladiči taky prohýbat?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Bude socket LGA-1851 kompatibilní s chladiči pro LGA-1700?" - A záleží na tom? Někdo ten šrot bude kupovat?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... bude, toho bych se vůbec nebál. OEM a výrobci NTB budou i nadále držet basu s Intelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale těm je nějaká kompatibilita se starými chladiči u zádele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"LGA-1851 tak působí jako spíše kosmetická změna"
no intel uz robi iba kozmeticke zmeny, pripadne dokonca krok vpred a dva kroky vzad

intel, vas technologicky lider

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chladič bude na CPU tlačit větší silou. Aby ho narovnal. Jak elegantní řešení prohnutych CPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.