Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bude v druhé polovině 2023 inflace vyšší než růst platů? Jak tomu předejít?

Nemělo to jít spíš na CDR.cz? Jak to přesně souvisí s "Deep In IT"?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Inflace je růst cen zboží a služeb v reálném čase." a "Občané mohou ovlivnit inflaci svým chováním" Aha, tak další co studoval ekonomiku na Facebooku a z bulvárních volebních projevů... a bohužel ani nemá páru o čem píše.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jediná instituce, která má v popisu práce bojovat s inflací je ČNB. Ostatní by se měli chovat především ekonomicky. Radit lidem, aby tlumili poptávku a byli umirnění v nárocích na plat znamená, že všechny náklady na inflaci firmy a stát hodí na ně. Jsou to jen instituce, takže nemají problém se chovat čistě tržně a zametat s lidma. V době inflace je akorát větší tlak na to nemít hotovost na běžném účtu, ale buď investovat, nebo utrácet co to jde.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ze zakona jedinou instituci je CNB, jenze to by platilo pro klasickou poptavkovou inflaci, kdy ceny rostou, protoze poptavka vyrazne prevysuje nabidku a nestiha vyroba. Jenze to neni tento pripad, protoze k teto situaci nedoslo. Naopak, dostali jsme se do situace, kdy zemedelci rikaji, ze budou omezovat chovy, protoze jim klesa odbyt, ale zaroven nemohou snizit cenu, protoze je z druhe strany tlaci vysoke ceny energii. Hlavni pricinou jsou prave vysoke ceny energii, dalo by se to nazvat nakladovou inflaci, ale tento pojem nasi politici a nekteri ekonomove zjevne neznaji, protoze se nedokazi oprostit od naucenych poucek. Nebo jen znat nechteji, ale to je asi jedno. Pravda, tuto situaci zazivame poprve.
Nicmene je jasne, ze CNB nema zadnou paku na snizeni cen energii do predchozich hodnot, proto v podstate s inflaci nema jak bojovat. Muze ovlivnovat kurz, ale tim cenu energii ovlivni v radu jednotek procent a nesnizi ji o 80% na predkrizove hodnoty. Ten problem je na strane politiku a nikoho jineho, protoze oni maji na starost energetickou politiku. Priciny energeticke krize mela zacit resit predchozi vlada a soucasna mela plynule navazat. Bohuzel, Babis chtel jen zrusit POZE, coz by mel byt prvni maly krok z mnoha dalsich. Soucasna vlada se na to pro jistotu vykaslala uplne. A pak se divi, ze mame vysokou inflaci a vysoky deficit, pritom nehnuli prstem, aby k tomu nedoslo. A ted jeste drze chteji, aby za jejich chyby platili ostatni...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Současná inflace rozhodně není jen nákladová. Bohužel utrácení Babišovi vlády, přidávání kde komu a snížení daně z příjmů k tomu značně přispělo. Po Covidu začali všichni utrácet. Drahé energie to jen dorazily. Tržní cena energií není v rukou politiků. Je to otázka nabídky a poptávky. Pokud najednou vypadnul ruský plyn, tak šly ceny samozřejmě nahoru. Současná vláda přispívala na energie i lidem, kteří to nepotřebovali a proto je tu deficit rozpočtu takový jaký je.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ruský plyn ovšem nevypadl sám od sebe, že? V Maďarsku jej mají dost...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mají, ale za cenu kolaborace s nepřítelem!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepřítel je ten, z koho si jej uděláš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Nepřítel je ten, kdo se chová nepřátelsky!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vážně stojí za levnější energie se nechat vydírat a obětovat 40 milionovou zemi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepřítel je především ten, kdo tady odpaluje zbrojní sklady a dává ČR na seznam nepřátel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A hlavne ho ani nemaji levneji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nemaji a ani mit nebudou. Ceny plynu pro EU sly hodne nahoru a tim se pohnul v podstate cely trh. Rusko celkem rychle pochopilo, ze mu staci drzet cenu nejakych 10-20% pod touto urovni a ma vyhrano, protoze i s mensim prodanym objemem, kdy hlavni odbyt bude v Cine, nyni vydela vic, nez pred valkou. Ani by mne proto neprekvapilo, kdyby za sabotazi obou plynovodu byli oni, ale pochopitelne to nemam jak dokazat. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem ceny energii neni jen o ruskem plynu, ale mimo jine i o dlouhodobe drzenych nesmyslne nizkych cen energii a tim padem nedostatku financi na udrzbu a obnovu stavajicich elektraren - zdravime Francii, ale neni v tom sama. Proste tech vlivu je vic a Rusko tomu jen "nasadilo korunu".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim, ze by to bylo o nesmyslne nizkych cenach energii. I v dobe, kdy cena padala pod 20 eur za MWh (nemyslim spot), tak CEZ vyplacel velmi slusnou dividendu. Problem byl jinde... v chybne alokaci prostredku. Ale na nizke ceny se dnes pochopitelne budou vsichni vymlouvat. Chyba je v energeticke politice, nemyslelo se na budoucnost. Stat radeji pobral dividendy (a probendil v rozpoctu), misto investic do rozvoje energetiky. A pochybuju, ze to jinde bylo jine...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je potreba se na to podivat apoliticky a vnimat cely obraz. Ano, nejaky vliv to rozdavani za Babisovi vlady ma, ale kdyby nebyla energokrize, tak nam to inflaci vyneslo na nejakych 3,5%, coz byl tehdy i odhad CNB a docela bych s nim souhlasil. Opravdu jsem si po covidu nevsimnul prazdnych regalu a nedostatku zbozi, ktery by ospravedlnil inflaci vyrazne vyssi. Stejne tak tu pozdeji byl nejaky vliv inflacniho ocekavani, kdy nekteri zdrazili "pro jistotu" vice, nez museli. Myslim, ze to neni nic prekvapiveho. To vse ma samozrejme vliv, ale to hlavni gro je opravdu v cenach energii, predevsim elektriny, protoze ta je krvi ekonomiky a to byl klicovy spoustec. Ceny elektriny bohuzel ovlivnuji cenu v celem produkcnim retezci. Nabaluje se to jako snehova koule.
Ono rozdavani probehlo i jinde v EU, presto maji inflaci priblizne polovicni. Rozdil byl totiz v pristupu k cene energii. Napr. Nemecko zastropovalo elektrinu na cca 3Kc za KWh, u nas se zastropovalo na 5Kc, tedy o nejakych 70% vice. Jasne, jejich rozpocet to utahne, ale pak se nemuzeme divit, ze mame inflaci o tolik vyssi, protoze kdyz k tomu pripoctu dalsi vlivy vcetne inflacniho ocekavani, tak to vicemene sedi.
Na energetickou krizi jsme si zadelali mnohem drive, uz jen ten prolobovany zakon o solarnim vypalnem je pekna lumparna. Proc, kdyz uz to muselo byt, tam neni, ze se jim bude platit prokazatelna ztrata, jako to plati napr. ve verejne doprave ? Tehdy se to zduvodnovalo nizkou vykupni cenou, ale ten duvod davno pominul, presto maji solarni baroni na poplatek za POZE narok ze zakona snad az do roku 2030 a soucasna vlada zjevne nevi co s tim. To je ale jen odbocka.
Kdyz se podivam na vyvoj cen na burze, tak energokrize nam zacala vystrkovat ruzky v roce 2018, kdy postupne odstavovani jadra v Nemecku a nahrazovani plynem porusilo tu predchozi rovnovahu, ale rostlo to pozvolna. Covid ten rust cen elektriny v podstate zastavil, protoze nejaka ta opatreni byla v cele EU a doslo k vyraznemu omezeni spotreby elektriny (bylo potreba mene tech drahych paroplynovych elektraren). Na jare 2021 jsme se vratili do normalu a prave od brezna je to jasne viditelne na rustu cen elektriny, tedy energeticka krize se nam rozjela a pad BE byl prvnim varovanim, ze mame velky problem. Ja uz v zari 2021 debatoval s kolegy, ze je potreba fofrem resit priciny, jenze ja na to mam vliv asi jako tady v diskusi pod clankem. Babisova vlada vsak k reseni problemu pristupovala velmi vlazne. Fialova vlada, misto aby od ledna 2022 zacala tvrde makat na reseni pricin, tak neudelala pro jistotu vubec nic. Valka na Ukrajine to pak jen eskalovala. Celkem logicky, ale i bez valky by nas to cekalo. Jen pozdeji a pozvolnejsi prubeh.
Jiste, muzeme rict, ze vlada neco dela, viz treba ty prispevky na energie, jenze to neni reseni priciny problemu. To je reseni nasledku a jak uz to u nasledku byva, tak je to malo, je to pozde a je to opravdu velmi drahe. Inu kdyz to panstvo takto chtelo, maji to mit, ale at s tim pak nechodi na nas, ze to mame za ne platit. Ono jak se necha inflace rozjet, tak neni snadne ji brzdit a vratit do starych koleji, ale to si meli politici uvedomit vcas. Jenze politici videli, ze inflace znamena vyssi prijmy do rozpoctu, ale neuvedomili si, ze to znamena i vyssi vydaje a ty mohou byt klidne i v pomeru 2:1, pokud by platila soucasna pravidla (proto take ocesali valorizaci duchodu). Jenze to neni reseni. Lepsi by bylo dostat ceny energii na predkrizovou hladinu roku 2017, to by inflaci srazilo celkem rychle hrebinek, ale znamenalo by to zmenu politiky, v podstate se postavit EU, protoze nic jako trzni ceny energii zde nemame. Napr. cenu elektriny z uhelnych elektraren, coz je u nas cca 40% vyroby, dnes urcuje predevsim cena emisni povolenky. Jenze za tou jsou opet politici a nikdo jiny... Boj proti soucasnemu systemu emisnich povolenek, kdy cenu ovladaji spekulanti, mel byt dalsi z nekolika kroku, pomoci kterych bylo mozne resit priciny vysokych cen elektriny.
Mno a pokud by nekdo tvrdil, ze energeticka krize je u konce, tak to bohuzel opravdu neni. Nyni jsme tak ve fazi leto 2020 v covidu, kdy nekteri take tvrdili... "zvladli jsme to"... a pak prislo peklo. Ta horsi cast energeticke krize nas teprve ceka, protoze spotreba elektriny samozrejme vyrazne poroste, ale vyroba nezvladne drzet krok. K tomu se jeste planuje odstavovani uhelnych elektraren, ale za ty nebude na zimu v podstate nahrada. Rozhodne ne v dostatecne kratkem case. A aby toho nebylo malo, tak nase vlada pomohla prosadit emisni povolenky na vytapeni, ackoliv take nemame pro teplarny jine reseni, takze to opet povede jen ke zbytecnemu zdrazovani, coz tim padem prinese dalsi vydaje z rozpoctu na kompenzacich...
Opravdu te logice "nabihame si na vidle" nerozumim. Pokud pouziju priklad... Mam auto, ktere spolehlive slouzi a nezbytne ho potrebuji na cestu do prace. V roce 2030 si chci koupit nove auto, ale to stare preci neprodam dnes, abych do prace jezdil taxikem, ale az v okamziku, kdy za nej budu mit nahradu. Kdyz budu jezdit taxikem, tak na to nove nakonec nebudu mit prostredky, takze nahrada nebude a navic jsem v prusvihu, protoze to proste stejne financne neutahnu. Na tom snad neni nic sloziteho k pochopeni. :-)
Bohuzel se nam tu hromadi jedna chyba za druhou a dalo by se fakt dlouze pokracovat i treba na tema energeticka bezpecnost, diverzifikace zdroju, nebo provazanost ceny elektriny a plynu. Proste jeden kopanec za druhym...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nezmiňujete tu nikdo ještě jednu proinflační věc - státní dluh. Konkrétně hodně proinflační jsou úroky ze státního dluhu, toho času nějakých 70 miliard korun jen na úrocích každý rok!
Já bych tuhle proinflační položku rozhodně nepodceňoval. Například pan idiot Fiala, který na podporu proti zdražování energií nahodí příspěvky na energie, na které si stát půjčil. Jinými slovy malinko to bylo protiinflační a zároveň to bylo výrazně proinflační.
Problémy s energiema nemáme jen my, proč teda máme nejvyšší inflaci?
Protože to kromě energií jsou i dluhy (tempo jejich růstu) a nepomáhá ani naprostá neschopnost vlády cokoli dělat, válka na Ukrajině, na kterou dáváme nejvíc ze všech na počet obyvatel a teprve potom zvýšená poptávka.
Samozřejmě svádět to jenom na Fialu by bylo stejně hloupé jako když to ty trdla z jeho party svádí na Babiše. Přispěli k velké inflaci všichni!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja by sem k tomu pridal i ty miliardy co tiskla od listopadu 2013 do dubna 2017 ČNB. Intervence co meli tehdy zvysit nizkou inflaci. Celkem se toho vytisklo vic jak 2 biliony korun. To uz dneska lidi ani nepamatujou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

piste o tom, cemu rozumite. ekonomika to evidentne neni ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.