Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Budou zrcadlovky nahrazeny mobilními telefony?

Bacha ať vás kluci ze Seznam.cz nezažalují za výraz "hustodémonsky krutopřísný", který používájí pro naprosto hustodémonsky nezapamatovatelné dlouhé a bezpečné heslo při založení emailu ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to spíš kluci z BUGEMOSu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

foťáky v mobilech vidím spíš jako náhradu kompaktů. Celkem dlouhou dobu jsem uvažoval o kompaktu jako o doplňku k zrcadlovce. Přece jenom občas se najdou situace, kdy chcete něco cvaknout na ulici, ale tahat sebou zrcadlovku je celkem nepraktické. Dnešní mobily tuto úlohu celkem slušně zastanou.

Když jdu někam cíleně fotit, nebo někam jedu na dovolenou nebo na výlet, tak si vezmu zrcadlovku. Když jdu do práce, tak sebou mám telefon a pokud mě něco zaujme tak momentku jsem schopný vyfotit i tím telefonem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem nakonec stejně koupil ještě kompakt, protože momentka kompaktem je furt lepší než momentka mobilem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi to tak taky pořeším - voděodolným kompaktem, bo tahat na vodu zrcadlovku nebo mobil, by znamenalo dřív nebo později jeho vodní křest (a možná i pohřeb ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sice pohnutky, ktere vas vedly k sepsani tohoto clanku chapu (a v kontextu soucasneho stavu fotograficke techniky s nimy i souhlasim), ale jiste nebezbeci vidim v tom, ze blabolem se muze stat prave ten. Ono totiz "v nadcházejících letech" je dost nejasne obdobi. A prijit muze cokoliv, vcetne neceho, co nahradi "ty těžké objektivy". I kdyby to mela byt jen miniaturizace, mozna je doba, ve ktere budete oznacen jako ten, co se vysmival pokroku, bliz, nez si myslite....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fyzikální zákony v optice nezminiaturizuješ. Proč se vesmírné teleskopy dělají stále větší a větší i když snímače jsou každým rokem citlivější. Foton nezmenšíš a rozlišení optiky má taky své hranice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rad si poslechnu to, o jake zakony se jedna. rozhodne vsak zatim nemam pocit, ze optika jako takova dnes stoji na jejich hrane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdůležitější věc proč mobily nenahradí zrcadlovky je hloubka ostrosti tzv. DOF http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field#DOF_vs._format_size
Zde platí, že čím větší formát, tím je hloubka ostrosti menší a naopak.
Další problém je v rozlišení optické soustavy, zde se sice určitě vývoj posune, ale taky narazí na limity http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_resolution

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ešte doplním, že z rastúcim možstvom pixelov na ploche sa zmenšuje aj clonové číslo, od ktorého sa začína prejavovať difrakcia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, nejkřiklavější je samozřejmě rozlišení, jehož maximum závisí jen a jen na průměru objektivu. Z mini čočky dobrý rozlišení nedostaneš ani kdyby ses pos*al, ty paprsky prostě "lépe" neohneš. ;) Další v řadě je pak citlivost za snížené viditelnosti, která také zavisí na průměru objektivu. Mno a v neposlední řadě, snadněji lze vyrobit dostatečně kvalitní čočku většího průměru, než miniaturní. Ta miniaturní lze také udělat ve špičkové kvalitě, její cena pak bude ale několikrát přesahovat tu normální, takže cenu takového mobilu by z 99% dělala ta čočka foťáku - pochybuji, že by se to vyplatilo vyrábět. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už sa teším ako budeš robiť z takej fotky z mobilu zväčšeniny o rozmeroch niekoľkých metrov pre reklamnú agentúru ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si dovolil oponovat. Realnym pripadem je treba oko, cocka malinka, plocha sitnice taky a obraz? Nejlepsi co lze udelat, respektive kdyby neco fotilo lip nez oko, tak je to stejne zbytecne, pravda ze?:)
Takze staci mala cocka, kulovy snimac a mame tu nejdokonalejsi fotak, ktery se pohodlne vejde do mobilu a do kapsy strci nejlepsi zrcadlovky a profesionalni 3D 4HD kamery.
A baveni se o velkych objektivech, aby se zacililo vic fotonu, prosimte, to si snad spadl nekde z marsu ne?
Do par let se muzou objevit kamery spendlikove hlavicky, ktere strci do kapsy dnesni filmove kamery:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No podle toho co vim ja ma oko relativne male rozliseni, vysokeho rozliseni je dosazeno interpolaci v mozku :) Lze si to predstavit tak ze se oko pohybuje lehce nahoru dolu doleva a doprava, rychle s malymi vychylkami a obraz se interpoluje z techto obrazku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

presne tak... este doplnim, ze preto ma aj nase oko (resp. mozog) zotrvacnost, takze aj 24fps sa nam javi ako plynule... keby to tak nebolo, tak v jednom momente vidis len tu cast, ktoru oko prave "skenuje", ostatne by bolo cierne...

a tiez nie je zbytocne ak nieco foti lepsie ako oko - inak by asi neexistovali teleobjektivy, ze ano...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, promiň, ale 214 fps se mně teda jako moc plynulé nejeví, to tedy i moje oko dokáže rozeznat plynulejší pohyb ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ježiš, to je nechutnej překlep - samozřejmě 24 fps, ne 214 :) Tak dobrej fakt nejsem, aby mi 214 fps přišlo neplynulých ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebavime sa teraz o pocitacovych hrach a o tom, kolko max fps dokaze ludske oko este rozoznat, ale o tom, kedy uz vypada obraz plynule... okolo 20 fps (zalezi od jedinca) je hranica, kedy zacina obraz vypadat plynule... mimochodom 24 fps sa pouziva aj pri natacani vacsiny filmov ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano. a pri svenku pozadi viditelne poskakuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je problem prekladaneho rezimu a nie fps

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V kině jo? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano v kině. Dostuduj si něco o Maltézském kříži. Tím nemyslím nějaký středomořský řád potulných rytířů, nýbrž strhovací mechanismus filmového pásu v promítacím stroji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srandisto ;)
- Předřečník psal o prokládaném (interlaced) režimu řádků. To skutečně s kinem nemá nic společného
- Kino se nerovná filmový pás, multiplexy už vysílají částečně digitálně, jsou tu formáty 2K, 4K, které bohužel nabízí historicky také 24p.
- To, že strhovací mechanismus mezi snímky hýbe políčkem je sice pěkné, ale podle mě problém není ani nějaké cukání, ale to, že švenk není plynulý (vidíš jednotlivé snímky, a ne ještě snímky a do toho cukání). Totožný problém mám s 25p/24p (s kinoefektem) videem na své FullHD kameře (jinak samozřejmě natáčím interlaced, stejně jako to snímá nativně tahle kamera), a tam skutečně žádný maltézský kříž doufám nemám, když to nahrává na SDHC kartu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zvláštní, tenhle problém jsem v Krnově nezaznamenal. ale možná to bude tím, že jsem to nehledal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řeč byla o kinu - nakousl už Pariis.cz a o prokládaném režimu. Nemusíš prokládat jen řádky. U kinofilmu jakoby zobrazuješ 2 půlpolíčka za 1/24s, jinak bys to viděl trhaně. Aneb nemůžeš absolutně minimalizovat dobu posuvu a pohyb závěrky. A jelikož v kině není takový kontrast (tak schválně, kolik byste řekli?), většině lidí to nevadí (WiFTe? :D). Ono teda když jsem se na to pak cíleně soustředil, podle mě jsem to (periferně) vnímal.
[snad nekecám, kdyžtak mě opravte]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No s tím nízkým kontrastem ti to věřím, a hrůza je teda 3D projekce... konkrétně se shuttered-glasses (XpanD 3D) jsem v olomouckém Cinestaru byl dost zklamaný. Nahypovaný Avatar se ještě dal, ale Alenka 3D byla docela tmavá, asi šetří lampy na horší časy :/

Ale s těmi půlpolíčky je to pro mě teda nová informace, já měl za to, že 35mm filmový pás obsahuje celá políčka pro 1/24 s, a ty teď říkáš, že je tam 48 půlpolíček? To se mi nezdá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ne je tam porad 24 plnych policek akorat kazdy policko blikne dvakrat. celkove tedy vznikne 48 bliknuti coz je na oko prijemnejsi nez 24 bliknuti, avsak casovy posun jednotlivych filmovych poli je porad stejny.

Je to podobny jako stary 100Hz televize. Kazdej snimek se vykreslil 2x
Dnes uz se snimky u TV dopocitavaji coz u filmovyho pasu jaksi nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jeste slozitejsi,

Oko vidi zaostreny pomerne maly flek (zkuste se divat na psany text bez hybani ocima a uvudute, ze pismenka se po chvilce rozmazou uz treba 5cm od mista, o na ktere se divate).

A ted prijde rada na ten trik: mozek ocima se jezdi po scene a cely ostry obraz vznika jako nekolikavterinova "cache" - poskladani s ostrych kousku, ktere se po case zneplatnuji (proto to rozmazani v ukazce vyse).

Ve zbytku zorneho pole oko sice nevidi ostre, ale vidi pohyb, takze kdyz nekde zaregistruje pohyb, zajede tam a "obnovi" data. Tim vznikne dojem ostreho pohybliveho obrazu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj říká se tomu žlutá skvrna

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je zas nieco ine

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S optikou je to velmi podobné jako s akustikou. Mobil ti taky nenahradí kvalitní aparaturu a reprobedny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s vámi v tom, že čistě z teoretického pohledu na věc to možné je. Jenže v současné době je to technologicky nemožné. A pravděpodobně v nejbližších letech se to nezmění. A navíc oko zas tak dokonalý nástroj není (pokud k tomu nepočítáte spojení s mozkem). To ale napsali již jiní. Na druhou stranu váš optimizmus vám lze jen závidět. : - )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste k tomu oku, z optickeho hlediska je to objektiv typu rybi oko (slusny obraz jen v malem prostoru kolem stredu, vsude jinde mizerne rozliseni a deformovane linie) nevalne kvality s jednou cockou. Vsechno ostatni je sw... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To rybi oko plati jen v tom pripade, ze mas za tim plochy snimaci cip, ale kdyby byl kulovy, jak na sitnici a byl pres vetsi cast nez aktivni plocha sitnice, tak by treba zkresleny nebyl. Je to zalezitost pokroku.
Ja treba pamatuju doby, kdy byl telefon vysadou jen papalasu a u nas v panelaku ho mel jen jeden clovek. Tenkrat kdyby jste mi rekli, ze telefony budou v hodinkach, budou nahrazovat pocitace svym vykonnem tisickrat vyssim nez hi-end PMDcka ve skolach, budou mit fotak bez kinofilmu, budou mit barevnou dotykovou televizku, kde pujdou sledovat filmy a televize a jeste se pripojite na internet kdekoliv a ke komukoliv ...... tak bych taky neveril:) A ta doba je cca 20 let nazpatek, takze asi tak:o)
Kdyz nekdo tvrdi, ze fotak v mobilu nahradi dnesni neohrabane a zbytecne predrazene zrcadlovky, tak bych byl s odsuzovanim takoveho tvrzeni, opatrny:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jsou veci, ktere jsou nemozne a nemozne :-) Neco je nemozne proto, nebot na to nejsou technologie a neco nemozne pro porusovani prirodnich zakonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. I kdyby se vyresil problem se sumem, tak zustanou problemy, ktere nevyresite. Pokud bych vzal kolovy cip jak myslite, tak by nastal problem se zaostrovanim - oko to resi akomodaci cocky, meni jeji mohutnost. Jsem zvedav, jak to budete resit se sklem ;-) Dalsim problemem je nemoznost zoomu u takove soustavy. Mezi dalsimi problemy muzu zminit dynamicky rozsah miniaturniho cipu, pripadne problemy, ktere zkratka z fyzikalnich duvodu nejdou vyresit, musel byste obejit fyzikalni zakony. Klasickym prikladem budiz hloubka ostrosti. Cim mensi cip, tim vetsi hloubka ostrosti, dnesni mobily ji maji jiz temer od fotaku do nekonecna, coz je priserne. Dalsi je maximalni rozliseni optiky. Pokud by objektiv vykreslil maximalne treba 50 linek na mm a vy tam date cip velky 5 mm s rozlisenim 2000 pixelu, tak to zkratka optika nema sanci utahnout. Ano, vznikne tam obrazek 2000 pixelu siroky, ale nejmensi detaily tam budou porad maximalne tak, jak vykresli optika (pripadne co si domysli elektronika). Zbytek je pouze sum a zbytecna data. No a takto by se dalo pokracovat treba k hratkam s clonou atp ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oko je hoooooooodně nedokonalý optický přístroj. Kdyby sis měl koupit foťák se stejnými parametry (teď myslím optické vady), mlátil by ses do hlavy nejmíň měsíc. Teprve mozek z toho udělá dobrý obraz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je tady malý problém. V oku je žlutá skvrna, na které je nejvíce čípků a tyčinek a je tam nejostřejší vidění. A oko při pozorování se pohybuje zleva doprava a nahoru a dolů a mozek z toho vytváří celistvý a ostrý obraz. Zkus se kouknout na nějaký obrázek, nehýbat okem a uvidíš, jak to je. A zjisti si, co znamená periferní vidění. Tudy cesta nevede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A tu anketu můžeme vzít jako v autoškole - nejdelší odpověď je správná :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clanok je k predobednajsej kave super, ale pozor na vety typu "Maličké čipečky doprovázené prťavoučkými atrapami na objektiv nejsou a nikdy nebudou schopny zaznamenávat 20Mpix fotografie, ani točit kvalitní HD video.".
Za reativne kratky cas moze takato veta vyzniet podobne smiesne ako slavne vety Billa Gatesa (napr. o 64kb ram).
Ina vec je, ze v case, kedy "malicke cipecky doprovazene prtavouckymi atrapami na objektiv" budu schopne fotit 20Mpix a natacat HD video (akoze naozaj budu), tak zrkadlovky budu uz zas niekde inde (napr. 100Mpix a natacat HD video^3).
Opatrne so slovom "nikdy" :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, taky jsem chtěl napsat podobnou poznámku ;) Zvlášť když si vezmeme v úvahu ten pokrok na poli sw při rekonstrukci obrazu (viz třeba i poslední Photoshop a klonování pozadí). V současnosti je to samozřejmě úsměvné (sám mám zrcadlovku a vím proč ;)), ale s výhledem na pár let dopředu bych byl hodně opatrný :)

Jinak ten William nemluvil o 64 kb, ale o 640 kB, to je 80x víc ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

podla mna pan Anssi Vanjoki z Nokie tym chcel naznacit, ze buduce nokie budu integrovat novy content aware filter z photoshopu, takze zrkadlovky budu naozaj zbytocne... :D
http://www.youtube.com/watch?v=3ScWu7pG7r0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Věřím, že soustavným vymýváním mozků současné mladé generace podobnými výlevy přijde doba, kdy mladí budou opravdu věřit tomu, že zrcadlovku lze nahradit obyčejným mobilem. Vždyť oni přeci nepotřebují pro tu svoji tisícovku cool fotek světelný objektiv. Jim stačí už dnes mobil. . . . Fotografičtí nadšenci však doufám odolají. . . Hlasuji pro blábol roku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že podobné prorocko-mesiášské zprávy čtu už více, než 10 let. A ještě zajímavější je, že výsledky se skutečně dostavují, protože se používají postupy, o kterých se prorokovi nesnilo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ukazte mi jedine reseni, ktere by obchazelo fyzikalni rozdily mezi mobilem a zrcadlovkou - hloubka ostrosti, dynamicky rozsah, sum, clona atd.
A to nemluvim o takovych vecech jako blesky, filtry atd. (to neni technicky problem, jen by to z mobilu opet udelalo kravu velkou jako ta zrcadlovka ;-) )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tahle diskuse se zacina jevit jako zbytecna. porad posuzujete ten "vyhled do budoucna" na zaklade pohledu na dnesni stav techniky, takze se vracime na ta sama mista porad dokola...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No možno pre Vás zbytočná, ale tak potom uveďte nejaký konkrétny príklad, kde sa vo snímaní obrazu a optike ničo posunulo "dopredu" za posledných xx rokov (nerátam také veci, ako vyšší počet mpx a podobne). Ktoré kokrétne veci sa zlepšili, aby fotografi nemuseli ťahať so sebou ťažké objektívy?

Nestačí len komentovať, že sa to nejako samo spraví. To by sme mohli všetci a o všetkom ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co treba tohle? staci to jako priklad?
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2009/07/10-01.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vychazime ze stejnych zkusenosti, jako mistri z Nokia. Kdyz vezmu tu hloubku ostrosti, tak ta je dana clonou a velikosti cipu. Cim je otvor, kterym prochazeji paprsky mensi, tim je vetsi hloubka ostrosti. Stejne tak cim je mensi cip, tim je hloubka ostrosti mensi. To jsou zakony, ktere technickym vyvojem neobejdete. Nesouvisi to totiz z technikou jako takovou, ale s vlastnostmi svetla atp.
To je jako byste tvrdil, ze dokazete, aby se pri prechodu z jednoho prostredi do jinak husteho prostredi nelamal svetelny paprsek...
Takze bud jsou v Nokii lhari a tyto marketingove kecy si cucaji z prstu (resp. je to jejich zbozne prani), nebo vedi, jak obejit prirodni zakony. Co je asi pravdepodobnejsi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hned v prvnim prispevku (10:45) uvadim, ze souhlasim s tim, co je tu napsano (potazmo i s tim, co pisete vy). jen jsem chtel naznacit, ze ne vzdy se musime svazovat jedinym pohledem na vec. viz napriklad odkaz z 15:14. ja osobne neznam zdaleka vsechny technologie snimani, ale tocit se dokola za zabehnutem principu cocka-snimac mi prijde kratkozrake, pokud se jedna o clanek s nejakym vyhledem do budoucnosti....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, ze hodnoti na zaklade dnesniho stavu. Protoze se s problemem cocek pereme uz pres 100 let, uplne stejne jako s problemem reprodukce zvuku.

Uvedu priklad: Pouzivam reprobedny, kterym je skoro 40 leta. Ve svoji dobe byly rekneme v kategorii velkej fanda. Kdybych se drzel predpovedi pana z Nokie, tak by dneska mel moje bedny troufnout muj mobil... Prekvapive se se takova vec nekona. Moje bedny este po 40letech patrej do kategorie chudej fanda.

Nenechte se zblbout. Mooreuv zakon funguje jen na zarizeni, kde je nejslabsim clankem tranzistor. Vetsina ostatni techniky je mnohem pomalejsi a vetsinou spoustu let ceka na jeden velkej prulom.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já osobně chci do mobilu 80MP, aby nahradil optický zoom s tím, že vždy by uložil 5MP (to mi stačí). Navíc obrázky i z nokie E52 jsou pro mě téměř dostatečný...takže dnešní 8MP mi bohatě stačí...a komu ne pro obrázky z dovolený?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nejde. Resp. jde, ale pokud by ten zoom vybral jen tech 5 MPx z prostredka cipu, tak by to byla barevna plocha bez jakychkoliv detailu - optika je totiz na ten cip neni schopna vykreslit!!!! A to je zakladni kamen urazu. Zkratka kazda cocka je schopna vykreslit maximalne nejake mnozstvi bodu vedle sebe, pak uz se slevaji. Vy pod ni muzete dat cip s vice bunkami, ale ty zadne detaily nezachyti - neprojdou pres tu cocku. Je to podobne, jako kdybyste tiskl inkoustovou tiskarnou na pijak. Do urciteho rozliseni to bude vykreslovat vsechny detaily, po prekroceni hranice savosti papiru to budou slite barvy a nikoliv jednotlive body

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to jakože věda to nevyřeší?? Proč se teda zvyšujou magapixely? Jaktože je to možné a tady by to nebylo možné??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mpix se zvětšují, protože čím víc pixelů, tím víc adidas (čti "aby z tebe vytáhli prachy za novej přístroj").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vím, že bohatě stačí 5MP, ale je blbost předpoklad, že se to vůbec nezlepšuje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že 80MP nenahradí zoom. Zvětšenína výřezu z obrazu s krátkým ohniskem se nerovná obrazu s dlouhým ohniskem. Má jinou perspektivu a jinou hloubku ostrosti. Rovnoběžky se na delším ohnisku při rostoucí vzdálenosti od objektivu sbíhají pomaleji, takže na tom obrazu je prostě něco jiného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice nerad, ale musim s tebou nesuhlasit. V skutocnosti podanie perspektivy na ohniskovej vzdialenosti objektivu nezalezi. To znamena, ze ked odfotis objekt z jedneho miesta teleobjektivom a potom z toho isteho miesta sirokacom a nasledne urobis z fotky sirokacom vyrez, perspektiva bude totozna. Zmenila by sa iba v pripade, ak by si sa pri foteni sirokacom presunul blizsie (alebo dalej) k objektu. Mozes si to vyskusat aj sam. Pekne vysvetlene aj s obrazkami to mas napriklad aj tu:

http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/dslr_lenses.html?pos=1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se na mém Nikonu líbí to, že mi pěkně padne do obou rukou, má určitou hybnost, takže se s ním pohodlně sleduje pohybující se objekt, během čehož se dá také snadno jednou rukou zoomovat a druhou exponovat sekvence snímků. Ovládací prvky všech důležitých parametrů jsou přímo a snadno dostupné.

Tohle těm prorokům o nahrazení zrcadlovky mobilem prostě nevysvětlíte, protože to asi jsou lidé, kteří s ní nikdy nefotili, nebo možná jo, ale fakticky ji nepotřebovali. Oni nechápou že my nechceme menší a lehčí fotoaparát...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno , ale kdyz prijde na rozmysleni co si vzit s sebou, tak to kilo zrcadlovky s objektivem a baterkama ma svoji vahu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom clanku je napisane ze mobily budu mat v buducnosti 20Mpix snimace a budu schopne natacat full HD videa. Ak toto povedal ten chlapik z Nokie, s tym by som suhlasil. Hovori to len o schopnosti priemyslu v buducnosti napchat viac snimacich bodov na maly cip a vyrobit vykonnejsie procesory na spracovanie fotiek a videa.
To ze mobily nahradia zrkadlovky sa pise len v nadpise ale z kontextu v clanku nie je jasne ci autorom nadpisu je ten chlapik z Nokie alebo autor clanku. v kazdom pripade ten kto si mysli, ze mobil s 20 Mpix snimacom nahradi dnes vyrabane zrkadlovky nevie o com rozprava a je skoda mrhat casom polemizovanim.
A ked bude v mobile 20 Mpixelov, co si myslite ze bude v zrkadlovkach?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase ty rádobychytré žvásty o nepřekročitelnosti fyzikálních zákonů - jste stejní jako ti, co oponovali Koperníkovi, zaslepení dogmatiční blázni. Vídíte pouze to, co je teď, v naivním domnění, že budoucnost nic nového nemůže přinést.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

len problem je v tom, ze pan Vanjoki hovori o velmi blizkej buducnosti a nie o niekolkych desatrociach kym pride k nejakej masivnej revolucii v systeme zaznamu obrazu... z jeho vyrokov to vypada tak, ze tuto velmi blizku buducnost si predstavuje v momente, ked sa na trhu masivne presadia telefony schopne natacat HD video (teda +-2 roky) a podla neho vtedy uz budu zrkadlovky akurat tak suce do srotu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když ti řeknu, že za pět let už nebudeme používat auta na benzín, ale budou na vodík, budeš si myslet, že jsem realista? Těžko. A to se bavíme o technologii, která je už dnes dostupná v podobě prototypů.

Když někdo tvrdí, že za několik let nahradí mobily zrcadlovky, tak je ještě větší blázen než já, protože to by musela přejít nějaká přelomová technologie, kterou dosud ani neznáme, která obejde fyzikální limity současných technologií.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes sa da:
- chip 1/2.5', 8Mpix, objektiv 28mm f2.4:
http://blog.dpreview.com/editorial/2009/07/new-nokia-heralds-camerphone-...

- kompakt s takym chipom (a horsou svetelnostou) uz dnes dokaze vdaka multiexpozicii spravit lepsi zaber ako zrkadlovka:
http://digiarena.zive.cz/Hlavni-rubriky/Sony-HX5-test-kompaktneho-ultraz...

citujem: Sam jsem pri zkouseni a porovnani se zrcadlem (objektiv 2,8) nechapal, ze z toho malinkateho fotacku vylezla o dost lepsi fotka a bez rozmazani!

=> uz len to skombinovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tato technologie tady nepomůže. Recenzent měl zřejmě na mysli rozmazání způsobené pohybem/chvěním rukou, které se dá takto do určité míry potlačit.

Nicméně to co se řeší zde jsou rozlišovací schopnosti malé čočky. S nadsázkou můžeme říct, že čip uvidí obraz jako kočky na tomto obrázku: http://pix.motivatedphotos.com/2009/12/25/633973770329799100-8BitCat.jpg
K čemu ti je velké rozlišení, když X sousedících pixelů dostane stejnou informaci? Nebylo by lepší nechat větší body (menší rozlišení) a dosáhnout menšího šumu a lepšího snímání při horším světle?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna HX5 má výstup dle mého tragický. Kresba je zvláštní a zrovna ten HDR režim je třeba oproti Fuji F200EXR mnohem horší. Trošku lepší stíny, ale světla se zhorší. Navíc ti kompakt nevyřeší HO a špatné světelné podmínky. Mám zrcadlo i kompakt a každý se hodí na něco jiného. Kompakt je se mnou všude a zrcadlo když chci nejvyšší kvalitu. A tahat sem Neffa je úsměvné. Navíc testovat zrcadlovku na režim auto je prostě amatérismus. Kdo fotí na auto, tak mu stačí kompakt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To HDR na digiarene ma tiez prekvapilo (ze je ina expozicia ako normalny zaber) .. ale ak ti ide najma o zachranu svetiel (ktorych v testovacom zabere nebolo vela) tak mozes kludne podexponovat.

Mas HX5, alebo len obycajny kompakt?
(rozumej: ktory nema ziaden specialny rezim .. napriklad Canony pokial viem nemaju ani len rychle seriove snimanie, ktore tiez moze v zlych podmienkach pomoct)
Lebo prave vdaka specialnym rezimom (ktore v tej recenzii ani nepredviedli) dokaze fotit aj v horsich podmienkach.
=> Takze tento kompakt to vyriesi...

Chces riesit HO? Lepsie skomponuj zaber, alebo mas postprocessing v PC. Podla mna je HO casto len na ostaru...
=> fuji F70exr ma cosi aj na HO...

Co je zle na Nefovi? Zrkadlovka na Auto nedokaze fotit?

Tolko spiatocnickych reci v par vetach...

PS: len nezacni o tom ze z rawu vytiahnes viac detailov .. je to len zvysene doostrovanie .. to mozes spravit s JPG suborom z kompaktu tiez...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Co je zle na Nefovi? Zrkadlovka na Auto nedokaze fotit? "

- Neffa mám rád jako autora sci-fi, i některých názorů (na Psu, ve veřejném životě atd.), ale u focení podle mě občas dělá medvědí službu, včetně kurzů, které pořádá
- Zrcadlovka na Auto nedokáže fotit. Pokud mi ve slunečný den nastaví ISO 400, clonu 5,6 a čas 1/2000, když by šlo ISO 100 při pořád slušném čase 1/500, tak nevím co si mám myslet... a to se nebavím o tom, že když mám drahý 2,8 objektiv, tak ho typicky budu na těch 2,8 využívat, nebo o tom, že při rozhodování o isu a čase nebere v úvahu ohniskovou vzdálenost (s objektivem 500 mm skutečně není sranda udržet 1/100 ani se stabilizací v těle, tam bych to iso 400 naopak uvítal)

Post-processing v PC na HO jsem ještě neviděl slušně udělaný. Nástroje jsou jednoduché, ale výsledek i po hodině práce dost žalostný, nerealistický. A třeba simulace lens-baby, tilit-shift je úplná katastrofa... HO musí být už v základu dobře vyfocená

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pět kompaktů a zrcadlovku. Vím jak fotí Fuji F200 (protože ji mám), která má dynamický rozsah ve třídě kompaktů asi nejlepší. A při porovnání kreseb vyznívá HX5 jako nedodělek.

Focení na auto u zrcadlovky beru jako nepodařený vtip, protože to nemůže nikdo soudný používat. A když vidím tvůj názor na HO a RAW, tak nemá cenu dál diskutovat, protože víš o focení kulové.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rozmazanie urcite, ale AJ lepsia fotka

Tu si mozes pozriet porovnanie kompaktu a FF zrkadlovky
http://www.digineff.cz/art/jaknato/prepaly_srovnani.html
(ak sa ti nechce citat: za dobrych podmienok takmer ziaden rozdiel)

Mozes si pozriet zaber z toho mobilu z dpreview .. zda sa ti nedostatocny? A to ma uz 8M. Tych 20M uz nie je az o tolko viac ako sa zda...

PS: aj tak podla mna chlapik z nokie nemal ma mysli rozlisenie v megapixloch...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.