Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CASO: 16 % FPS navíc i bez MUX čipu

Rad bych od autora vedel jestli program AMD Advantage zahrnuje MUX cip v sobe automaticky...?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z ktorého roku?

AMD Advantage 2022: 3× více notebooků, přísnější kritéria, lepší vychytávky
7. 1. 2022
Během loňského roku vyšlo celkem 7 modelů s certifikací AMD Advantage. Jenže někteří výrobci, které nechci jmenovat (Asus), pro změnu o****li ostatní prvky - takové, u nichž mnohy AMD nenapadlo, že by nich výrobce v této cenové kategorii mohl šetřit. Šlo hlavně o absenci tzv. mux-čipu, kdy herní obraz z grafiky nešel přímo na obrazové rozhraní, ale po PCIe sběrnici přes APU, což snižovalo FPS. K čemu jsou technologie, které přidávají jednotky FPS, když je výrobce (z vlastního rozhodnutí ušetřit pár dolarů na $2000 noteboku) srazí o 15 %

AMD Advantage 2022

AMD proto pro letošní modely požadavky rozšířila a zpřísnila. :

SmartAccess Graphics je jen květnatější označení pro povinnou přítomnost mux-čipu, tedy obvodu, díky kterému nemusí jít herní obraz ze samostatného GPU na displej přes APU (a přetlačovat se s daty, která jdou z procesoru do grafiky). S tímto požadavkem tak nemůže dojít k situaci, kdy SmartShift přidá 10 % FPS a absence mux-čipu následně 15 % FPS sebere.
https://diit.cz/clanek/amd-advantage-2022-3x-vice-notebooku-prisnejsi-kr...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Moc dekuji(!), pekny den.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo kolik ten mux čip stojí že se výrobci tak ostýchají ho osazovat??
Beztak to je pod $5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A návrh PCB aby s tím počítal? Aby mohl a nemusel být osazen, nebo vyrábět pro jeden model 2 PCB?.Samozřejmě i ten mux něco žere. Takže klasickej rovnák na vohejbák. A to je o dost dražší než ho tam prostě nedat. Slovy klasika: Výkonu je na rozdávání a i jedno jádro Intelu prej nikdo nevyužije. Proto Japko vede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přitom stačí tam tu mobilní dGPU necpat.
Příkon i dvojnásobek CPU (včetně iGPU)
Výkon (když se povede) tak +10% nad iGPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I herní notebook za 15 tisíc má GTX 1650 Mobile. Integrovaný Radeon 780M je v noteboocích od 22 tisíc, přičemž ve hrách je dedikovaná GTX o 20 až 60 % rychlejší. Kdo kouká na poměr cena/výkon (většina), tak i zastaralá GTX 1650 zvítězí nad nejmodernější iGPU. To tak dopadá, když "lídr" v herních APU zachrápne a ani po letech nedokáže technologickou inovací vyrovnat (natožpak porazit) Kaby Lake G...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Radeon 780M je podstatně rychlejší než Vega M GL v Kaby Lake G, v některých zátěžích i dvojnásobně.

https://technical.city/en/video/Radeon-RX-Vega-M-GL-vs-Radeon-780M

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes máte v ČR nejaký štátny sviatok? Lebo odvčera nevidím ani jeden nový článok... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svatý Václav.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nepopírám. Ovšem technologicky je to jen další nudná evoluce Llana v řadě, která stále naráží na pořád stejné problémy, které se AMD neodvažuje či nechce řešit. Proti Kaby Lake G je to technologický pravěk - žádné oddělení velkého křemíku iGPU od CPU, žádná řešení problému s propustností, prostě nic.

A plány do budoucna? Rád bych se mýlil, ale to jejich chystané megaAPU bude z hlediska poměru cena/výkon ještě v horší pozici proti dedikovaným kartám, než jejich dnešní nejvýkonnější modely. Přitom minimálně to oddělení grafické části od procesorové (monolit bude na moderních nm vždy moc drahý) je menší výzva než co již dokázali v čipletech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„žádné oddělení velkého křemíku iGPU od CPU“

Jakou výhodu oddělení křemíku uživateli přináší?

„žádná řešení problému s propustností“

Pokud nedošlo na žádná řešení problému s propustností, jak je tedy možné, že integrovaný Radeon 780M se sběrnicí o propustnosti ~100 GB/s (o které se ještě dělá s procesorem) je podstatně rychlejší než Kaby Lake-G s HBM čipem o propustnosti ~180 GB/s?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výhodou je nižší cena. Je levnější vyrobit a zkompletovat 2x200 mm2 než vyrobit jeden 400mm2.

Problémy s propustností u iGPU jsou vyřešeny až tehdy, když taktování RAM nepřináší žádný užitek. Staré architektury mají i při vyžší paměťové propustnosti nižší výkon - to je obvyklé. Uvidíme, až se konečně dočkáme něčeho novějšího v desktopu - já sázím na pokračování taktovačů RAM co chtějí vyšší výkon grafiky, jen budou místo DDR3 a DDR4 taktovat DDR5. Kromě toho by při oddělení grafické a procesorové části mohla být grafická část o dost větší než ta v monolitickém APU, což dál zvětšuje potřebu propustnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To co říkáš platilo přece vždy bez ohledu na generaci. Mám taktované DDR4 na 4600Mhz kvůli 5700G, se Zen4/5 APU budu taktovat i DDR5

Výkon iGPU roste lineárně dokud udržíš 1:1 IF tj. 2300Mhz IF frekvence. Problém je, že další omezení není ani tak na pamětech, ale spíše s udržením frekvence IF. Bohužel při decoupled IF mode nepozoruji s dalším nárůstem frekvence paměti už žádný další výkon. Pak je výhodnější paměti nechat běžet na maximální frekvenci coupled mode a raději jim utahovat parametry (snižovat CL, 1T a pod. to zvedá igpu výkon též). Zdraví MACHINA, asi jedinný taktovač igpu v této zemi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co by presne mali riesit?

Nevidim dovod aby davali extra energiu do APU a menili nejak extra koncepciu a extra sa zameriavali na GPU cast.

APU je APU. Ak chces nieco viacej, tak je podla mna lepsie a logickejsie pouzit dGPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ktora iGPU udela v CineBench R24 skore 13500b?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A která diskrétní toho dosáhne?
A kolim bodů udělají ty x50 Qmax a x60 Qmax, o kterých je toto vlákno?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem, napriklad tato? https://i.imgur.com/TIopPgS.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nejsmysluplnější kompromisní řešení je použít jedinný MUX a to mezi int. a dedikovanou grafikou. Na externí grafické výstupy neplýtvat MUXy a jednoduše je všechny připojit k té dedikované grafické kartě.

Výsledkem je, že mezi int. a dedikovanou grafikou nedochází ke ztrátám výkonu a pokud dojde k připojení ext. monitoru, tak to znamená automaticky chod na dedikované kartě. Proč to nevadí? Protože při připojení ext. monitoru lze předpokládat, že se nacházím někde, kde se mohu připojit i do el. sítě a tedy mi vyšší spotřeba na ext. grafice na 2D nevadí.

Prostě tohle mi přijde vhodné řešení pro 99% případů

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je to ještě potřeba uchladit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.