Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CD-Text

Obr: CD-Text
CD-Text už zase není tak vzácná věc a slušně se rozšiřuje, přináším vám nyní stručný popis této technologie.

CD-Text logo CD-Text je v podstatě obyčejný CD-DA audio disk, který je ovšem obohacen o textové nebo grafické informace. Těmi mohou být třeba názvy skladeb, jméno autora nebo název alba. Tyto informace jsou uloženy tak, aby nevadily normálnímu stolnímu CD přehrávači nebo CD-ROM mechanice v přehrávání. Jak je mezi formáty zvykem i zde neplatí úplná jednota, protože existují dvě rozdílná místa, kam jsou tyto informace ukládány.

Prvním místem může být R-W subkanál v lead-in oblasti, kam se dá umístit více než 5 000 znaků (2 500 Kanji). Tato informace je uložena v souvislém bloku a tento formát se používá téměř u všech současných CD-Text audio CD. Metoda je popsána v MMC specifikaci firmy Sony.

Druhým způsobem je umístit tyto informace v R-W subkanálu v datové oblasti. Tím se získá kapacita až 31 MB. Tato informace je nahrána ve formátu vycházejícího z Interactive Text Transmission System (ITTS), který je stejný jako datový přenost použitý pro rozhlasové digitální audio vysílání (Digital Audio Broadcasting -DAB, koho to zajímá více, může si přečíst další informace o DAB, bohužel jen německy). DAB je budoucí nástupce RDS vysílání. Je vlastně shodný s datovým formátem pro MiniDisky. Schopností číst tuto informaci musí být mechanika vybavena již přímo výrobcem. U IDE mechanik to poznáte podle toho, zda je u interface uvedena specifikace SF8020.

Rekordérů podporující CD-Text svého času nebylo mnoho. V posledním čase se i tato vlastnost stala jakýmsi standardem a mezi novými modely již těžko budete hledat vypalovačku, která by CD-Text neuměla.

Diskuse ke článku CD-Text

Žádné komentáře.