Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Celkové hodnocení VP8, předběžný závěr

WebM logo
Tento týden Google představil nový projekt WebM. Jde o formát určený pro internetové streamování videa v rámci nadcházejícího HTML5, který v sobě sdružuje nově otevřený video kodek VP8 (zakoupený spolu s jeho mateřskou firmou On2 Technologies loni) a zvuk ve formátu Ogg Vorbis, vše pak zastřešeno další nesmírně populární otevřenou technologií, souborovým kontejnerem Matroška (mkv). Jaký osud pro VP8 a HTML5 video vůbec Google plánuje? Jak se k němu (po)staví Chrome, Firefox, Internet Explorer 9 či Opera a co si o kvalitě kompresních algoritmů ve VP8 myslí špičkoví experti stojící za open-source implementací H.264 formátu známou jako x264? Přežije vůbec Flash jakožto přehrávač internetového videa rok 2010?

Ve výsledku Jason hodnotí VP8 dle jemu dostupné nekvalitní specifikace jako znatelně slabší oproti H.264. Hlavními slabinami jsou absence pořádné adaptivní kvantizace, chybějící B-snímky, chybějící 8×8 transformace a neadaptivní loop filtr.

Ve výsledku je tak VP8 srovnatelné možná s Microsoft VC-1 nebo H.264 Baseline Profile, ale nesnese srovnání se "skutečným H.264" v jeho plné síle, tedy H.264 High Profile. Samozřejmě je VP8 významně lepší než Ogg Theora a stejně tak poráží i kodek Dirac vyvinutý v BBC Research (založený mimochodem na wavelet kompresi namísto DCT).

Jason Garrett-Glaser také dodává, že fakt, že VP8 je/bude podporován tolika firmami, může do budoucna ztížit možnost revize formátu, protože tyto úpravy by pak museli všichni implementovat, nicméně to je asi irelevantní, neboť Google prohlašuje VP8 za finální bez možnosti jeho specifikace v budoucnu inovovat (což je principiálně v pořádku právě z výše uvedených důvodů).

Z rychlostního hlediska se současná implementace jeví být o zhruba 16 % pomalejší než H.264 dekodér v projektu ffmpeg, tudíž i o více než třetinu pomalejší než superrychlý H.264 dekodér od CoreAVC. To se samozřejmě do budoucna může změnit, specifikace a konkrétní implementace jsou dvě různé věci a zejména "pevně vykovaná" implementace dekodérů/enkodérů v čipech pro různá zařízení bude jistě vysoce optimalizovaná - i proto je třeba držet pevnou neměnnou specifikaci formátu.

Jason nakonec opět upozorňuje na možné budoucí problémy s patenty. VP8 je zkrátka příliš podobné s H.264 na to, aby bylo možné patentové nároky různých firem vyloučit, i přes ujištění Googlu, že toto hledisko VP8 je v pořádku. I VC-1, které mělo po uvolnění právní problémy, se od H.264 liší více než VP8. Ale s tím už se bude muset Google poprat sám a kdo ví, jestli pro něj nebude efektivní cesta "malá firmička se ozvala, tak jsme ji koupili".

Závěr

Každopádně my hodnotíme uvolnění VP8 jako vynikající věc. Google utratil více než 100 miliónů dolarů za On2 a je jasné, že to udělal proto, aby získal VP8. Nyní tedy dává 100 miliónů dolarů světové komunitě k bezplatnému užívání. Vem už čert, že je (dle programátora x264, jehož analýza zní solidně a věrohodně) horší než H.264. Jde o formát, na kterém v tuto chvíli nevisí žádné licenční a patentové hrozby, stojí za ním jedna z největších korporací světa s "otevřeným srdcem", která má sílu jej díky svým projektům (jako YouTube a Chrome) protlačit tam, kam je třeba - a hlavně ruku v ruce s  HTML5 s ním vyřadit Flash jako nezbytnou část webových video přehrávačů.

VP8 pak společně s Ogg Vorbis a Matroškou tvoří celý projekt WebM, který ceníme ještě více, než samotný formát VP8. Vorbis i Matroška se řadí mezi špičku open-source projektů pro audio/video. Jsme si jistí tím, že tvář webového přehrávání videí se ode dneška začne měnit. Už bylo na čase.


Klady
+ svobodný licenčně vyřešený formát
+ výrazně lepší než Ogg Theora
+ dává potenciál vyřadit Flash (v širším kontextu)
+ Ogg Vorbis pro zvuk, mkv jako kontejner
+ široká podpora mezi prohlížeči
+ podpora hlavních výrobců hardware

Zápory
- významně horší než H.264 (ale na webu to nemusí být takovým problémem, nebavíme se přece o BD ripech)

Pohlídejte si
? prozatím nevyloučené riziko patentových sporů

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google uvolnil video kodek VP8: další krok v revoluci webového videa?

Úterý, 22 Červen 2010 - 10:20 | Stanislav Hodaň | Tak to jsou přesně záležitosti bez kterých se rád...
Úterý, 25 Květen 2010 - 14:16 | Marv-CZ | Specifikace Flashe je oficiálně volně dostupná....
Úterý, 25 Květen 2010 - 10:18 | JeCh | S tím nadpisem je mi to jasné. Je třeba psát tak...
Úterý, 25 Květen 2010 - 09:23 | David Ježek | k použití slova kodek v nadpisu: na "kodek...
Úterý, 25 Květen 2010 - 07:39 | JeCh | O použití slova kodek by se dalo polemizovat už v...
Pondělí, 24 Květen 2010 - 22:35 | David Ježek | kde konkrétně je chybně použit pojem kodek nebo...
Pondělí, 24 Květen 2010 - 15:19 | JeCh | Měla to být reakce na příspěvek nade mnou, nějak...
Pondělí, 24 Květen 2010 - 15:03 | JeCh | V jinak dobrém článku se bohužel vyskytlo několik...
Pondělí, 24 Květen 2010 - 10:13 | David Ježek | protože je toto v kořenu diskuse, předpokládám,...
Pondělí, 24 Květen 2010 - 10:02 | JeCh | Stejně špatně to podle mě pochopili i na Rootu....

Zobrazit diskusi