Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny pamětí budou nadále klesat, Sapphire Rapids poptávku nezachránil

oni pomôžu asi MRDIMM
AMD and JEDEC Develop DDR5 MRDIMMs With Speeds Up To 17,600 MT/s

published about 18 hours ago
MRDIMMs (multi-ranked buffered DIMMs) could be the standard among buffered DIMMs by 203x
https://www.tomshardware.com/news/amd-advocates-ddr5-mrdimms-with-speeds...

AMD and JEDEC Create DDR5 MRDIMMs with 17,600 MT/s Speeds
Today, 09:09
https://www.techpowerup.com/306762/amd-and-jedec-create-ddr5-mrdimms-wit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zachrani nas ta nova technologia akumulatorov, ktoru prave teraz vyvinuli americki/brnenski vedci v labaku. Slubuju az 10x hustotu ulozenia energie, takmer nulove samovybijanie a desatisice cyklov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle xeony neměly šanci. Problém je spíš v klesající poptávce po normálních PC/noteboocích. Nabídka je tak ubohá (buď zastaralost nebo předraženost), že nemalá část lidí koupi odkládá nebo koupí vhodný bazar na pár let.

Původně jsem se článkem od Ježka "quad excavator PC za 3 litry pro nenáročného linuxového důchodce" souhlasil jen částečně. Spotřeba a cena PC s AMD A8–8600B mně přišla dobrá, ale výkon ne moc nadčasový a celkově z kategorie "za odvoz", za kterou už odmítám platit jinak než jedním pivkem apod. Jenže pak jsem kouknul na ceník nových zastaralých shitů do LGA 1200 nebo AM4 a uznal, že je lepší riskovat brzké (2-3 roky) výkonové zneschopnění excavatora, než dát násobky za něco co výkonově vydrží 10 let, ale už brzy to bude mít těžko zdůvodnitelnou spotřebu pro člověka co nepotřebuje velký výkon. Tudíž ten 15 W muzejní kousek dává smysl. Přijdou nové Atomy (i3-N305 jsem už v jednom notebooku zachytil) a AMD APU na 6 nm, které se objeví ve výrazně úspornějších a levnějších verzích než je dnešní 5600G.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To není primárně nabídkou - je to tím že při Covidu se nakoupilo rekodní množství NB a ty se nikam neztratily, lidi je v pohodě používají a nemají potřebu kupovat nové.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nabídka je zatuchlá jako všechno spojené s x86-64. Není normální dnes prodávat notebooky s dual core Atomem a ještě k tomu Win10/11. Není normální uvádět notebooky s 2C/2T (Athlon 7120U). Není normální mít v nabídce více ATX desek než microATX. Není normální vyšší cena mini-ITX desek než microATX. Všechny tyhle kraviny si mohou dovolit jenom díky umělé izolovanosti toho jejich ZOO, jenže plot už začíná reznout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

neboj arm resp. softbank chce změnit kompletně licenční politku s tím, že pouze schválený výrobce koncového zařízení armem může prodávat svůj krám s tím, že bude armu platit desátky za každý prodaný koncový kus

vypadá to, že celý IT průmysl si dal delší lajnu koksu než měl a teď se berou všichni jako spasitelé světa, bez kterých se nic neobejde

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když to bude ARM přehánět, tak ho RISC-V umravní - nemyslím si, že jsou v ARMu natolik odtržení od reality, aby si to neuvědomovali. V případě Intelu/AMD je to umravňování hodně tlumeno tím plotem. Apple zatím nestačí (i když podíl pořád roste) a Qualcomm skoro ani nezačal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>výrobce koncového zařízení armem může prodávat svůj krám s tím, že bude armu
>platit desátky za každý prodaný koncový kus

To by nebol problém. Problém je to, že licenčný poplatok sa nebude počítať z ceny ARM SoC ale z ceny celého zariadenia, pričom % z ceny ostalo nezmenené..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď dohromady na oba (Mirda a Peter): ARM cítí, že až přijde větší konkurence (rostoucí podíl Apple přesáhne kritickou mez a/nebo začne být RISC-V obecně použitelný), tak zisky klesnou - a to napořád. Takže teď se ještě musí rychle napakovat, dokud to jde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je to pry kvuli tomu ze softbank chce cely arm nekomu prodat a timhle by si mohli slusne navysit cenu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No spíš se to prodat nepodařilo, tak se potřebujou zahojit. Taky musí zaplatit pokutu NVidii za nepodařený obchod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíše chtějí pouze vystrašil velké hráče co jedou v ARMu (Apple, Samsung, Qualcomm, Mediatek, Broadcom, .... desítky dalších), aby si připravili peníze na IPO (uvedení akcií ARMu na akciové trhy). Podle mě v SoftBank vědí, že to vcelku nejsou schopni prodat (námitky protimonopolních úřadů po celém světě), takže jediná šance je rozprodat to na po částech. Majoritní vlastníci pak volbou vedení odkážou ARM do patřičných mezí, aby jim nepodkovával hlavní business.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele já jsem fakt zoufalej. Syslím peníze, už rok vyhlížím, dám jim max 25t za cca 16" NTB, ale musí to být něco rozumnýho s 6600U/6800U resp. teď už i 7035U. Ty notebooky prostě nejsou a těch pár kousků je nesmysl. HP rok slibuje "hned v příštím kvartále" a pořád nic.......... Já jim ty prachy prostě za nic jinýho nedám....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Přijdou nové Atomy (i3-N305 jsem už v jednom notebooku zachytil) a AMD APU na 6 nm, které se objeví ve výrazně úspornějších a levnějších verzích než je dnešní 5600G."

<= Opravdu ti přijde 5600G za 3200 Kč jako taková tragédie? Proč si myslíš, že ty zmíněné nadcházející produkty budou cenově výhodnější? Zen 3 APU jsou na trhu už téměř dva roky a 5600G začínaly na ceně 7K. Nyní jsme na méně než polovině ... Marně si vybavuju produkt, který je po dvou letech stejně zajímavý (nová "opravdová" AMD APU pro desktop stále nejsou) a cena klesla takovou měrou.

Naprostý souhlas => "Není normální dnes prodávat notebooky s dual core Atomem a ještě k tomu Win10/11. Není normální uvádět notebooky s 2C/2T (Athlon 7120U)."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu. Ja jsem nebyl ochotnej vyvalit 7 tisic za 5600G, takze jsem se spokojil s Athlonem 3000G z druhe ruky za 1800 kc, coz byl sice v te dobe prepal, ale covid a vsechno bylo vykoupene. Intel jsem nechtel, protoze jsem vedel ze casem upgradovat budu a na AM4 nebude problem, takze Intel muze jit s jejich deskama na dve pulgenerace do hajzlu. Hrat jsem nepotreboval a na facebook a netlfix ten Athlon tak nejak stacil. Pred tydnem jsem koukal na ceny a hele 5600G za rovnych 3 tisic v akci, no neber to. Athlon jsem strelil za 900 kc, takze za 2 tisice hezkej upgrade. Dokoupil jsem i RAMky, take mi prisli dost levne. Ja jsem spokojenej. Nevim co by lidi chteli, nejnovejsi CPU za litra a sud piva k tomu zdarma. Nechapu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.