Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2011: SanDisk uvádí 128GB CompactFlash kartu se 100MB/s rychlostí

Mohli by klesnou ceny alespoň menších modelů. Kartu s polovičním rozměrem a rozumnou cenou bych si klidně dal do notebooku. Díky integraci UATA přímo do čtečky jsou jednoduché převodníky CF -> 44pin ATA velmi jednoduchou více méně mechanickou záležitostí, takže výkon by byl hodně slušný.
Ony sice PATA SSD disky existují, ale jejich cena nebývá ideální, a dostupnost v ČR taky není růžová.
Můj notebook sice není rychlík (IBM T43), ale v drtivé většině případů ho brzdí právě disk, takže SSD ve formě SSD (CF) by byl slušný skok v rychlosti, a prodloužení morální životnosti stroje o dalších pár let

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Abyste totiž 128GB CompactFlash kartu SanDisk Extreme Pro s podporou UDMA7 protokolu a rychlostí zápisu až 100 MB/s (!) opravdu potřebovali, musíte být buď fotografií se živící "Kalašnikové" s profi tělem, nebo blázni :-)."

No po zaplnění vnitřní cache v 7D to zvládne ukládat necelé 4 snímky za sekundu (fotka má 24-26MB v RAWu). Pokud by člověk fotil z nějakého důvodu do RAW+JPG, tak to jsou tak ty 3 snímky/s. A to není ani profi tělo ani zase takový speciální požadavek. A cache se hlavně při pomalých kartách zaplní hodně rychle (s touto kartou by to bylo za 2-3s, s kartou 60MB/s to jsou necelé 2s).

No a časem se počet Mpix, takže velikost souboru, bude jen zvětšovat, takže opravdu mi nepříjde 100MB/s nevyužitelné. Akorát ta kapacita 128GB je trochu šílenost. Moc nevidím využití u focení, to už je strašný počet fotek na jedné kartě, lepší je to rozložit na víc. On na to člověk s přehledem vyfotí celou akci nebo dovolenou, ale pokud pak karta odejde, je komplet bez fotek. Navíc když takové kapacity stojí víc než 2x64GB. Takže pak leda do těl, která umí zálohovat na druhou kartu a nebo na video, kde už ta rychlost může být moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A práve preto sú tieto rýchle karty, aby sa buffer fotoaparátu stihol čo najrýchlešie vyprázdniť. Ak je buffer prázdny, resp. je dostatok veľného miesta v ňom, tak foťák zase fotí plnou rýchlosťou. Takže toto je pointa rýchlej karty. Samozrejme aby si mohol rýchlu kartu a jej výhody využiť, tak musíš mať foťák ktorý má výkonný radič a zvládal vysoké prenosové rýchlosti medzi bufferom a kartou. Najnovšie fotoaparáty profi triedy takéto radiče majú a výkon takejto karty tam využiješ. P.s.: Canon 7D nie je profi trieda, aj keď je to najmladší model Canonu nadupaný kopou funkcii. Profi triedou je 1D a 1Ds, od Nikonu D3s a D3x, resp čoskoro nástupcovia týchto modelov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že CF karta už má v sebe radič a foťák ho nemusí mať. U SD kariet je to nutné, pretože tie práve nemajú radič a musí ho mať zariadenie, preto sú SD karty aj lacnejšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

128GB je jeste malo, neni problem vyuzit i vetsi kartu. Nekolikrat jsem se pokousel fotit "timelapse", to delate treba fotku kazde 2 vteriny a chcete zaznamenat nekolik hodin v prirode, v podstate neni jina sance. Ano, lze si s sebou vzit agregat na vyrobu elektriny a notebook kam se budou fotky rovnou prenaset, ale tohle reseni neni moc elegantni. mnohem lepsi je battery pack na fotoaparatu a hodne velka karta.

P.S.: Uz se tesim, az budou kapacity kolem 1TB a cena dnesnich 32GB karet :-)...a doufam, ze do te doby mi moje 7D nevypovi sluzbu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď som kupoval 16GB kartu, tak som si myslel, že akú veľkú kapacitu mám (doplnenú staršími 8GB a 2GB kartami - všetky SanDisk).

No stačil prvý víkendový záťah na 5D do RAW a zistil som, že by som uživil kľudne ďalšie dve ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak dávno co jsem v regále obchodu obdivoval CF Microdrive o kapacitě 1GB za 30 000Kč. Z toho usuzuji, že těch 128GB časem také určitě zlevní a budu moci užívat jejích výhod za mnohem laciněji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milna: no, já si před pár lety koupil 4 GB CF kartu za 9,5 tisíce :( a to bylo ještě z velkoobchodu, běžná cena byla vyšší.
Jen je škoda, že foťáky na CF karty pomalu mizí, u kompaktů už nejsou vůbec - jedním z posledních byl Canon S40. Až mi doslouží můj Nikon 8400 budu muset, bohužel, přesedlat na SD (Zrcadlovku nechci, je na mě moc těžká a dopadlo by to tak, že bych jí měl doma na poličce.) z čehož vůbec nemám radost (CF je nejstarší "živý" paměťový formát na trhu a stále je možné použít nejstarší karty do nejnovějších přístrojů a obráceně (byť se musí např. naformátovat na FAT16 a nepůjde tak využít jejich plná kapacita), kdežto SD karet už je tu třetí (ne zcela kompatibilní) generace).
Ani integrované čtečky v NTB s CF nepočítají.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No v použití starších karet do nových foťáků moc smysl nevidím - malá rychlost (= nemožnost videa a rychlých sekvencí) a malá kapacita vůči velikosti fotky. Když si to vezmu z mojeho pohledu, tak 3 roky stará karta je mi dnes celkem k ničemu.
Opačně, fakt je potřeba dnes používat 10 let starý digitální foťák? Ten toho dnes už moc nesvede. A jestli umí jen FAT16, tak mu jsou nové velké, rychlé karty stejně na nic.
A co se týče povzdechu na CF v kompaktech. Tam je to o velikosti - CF zabírá značně víc, takže by se to hůř integrovalo do malých těl kompaktů. A kompakt má být co nejmenší, na větší rozměry jsou DSLR.
A jinak SD formát, do nových foťáků jde dát cokoliv z těch tří formátů a do starého se dá furt sehnat obyčejné SD, které bude umět. Větší by buď nevyužil (fakt nepotřebuju 8000 fotek na jedné kartě) a nebo by ani neuměl, viz FAT16, který zmiňujete u CF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže starý 3 nebo 4 MPx (na 9x13 nebo 10x15 fotku je to dostatečné rozlišení) s čipem 2/3" kompakt udělá lepší fotku, než dnešní 12 MPx kompakty s čipy 1/2,5" zvláště za horších světelných podmínek. Takže použití nových karet (protože starší se už nevyrábějí) do starších foťáků dává smysl (i když se musí "znásilnit" a naformátovat na menší kapacitu - do 2 GB (při nastavení větších sektorů některé foťáky zvládnou u 4 GB). Při dnešních cenách karet tento "downgrade" až tak nevadí). Stejně tak použití opačné. Ne každý a ne vždy zrovna natáčí videa, většinou jde o "sem tam cvak" a tak nějaká tak karta navíc se může vždycky hodit. Však to není povinnost, jde pouze o možnost.
Ohledně té velikosti - to je pravda jen částečně. Např. zmíněný Canon. S40 a S60 jsou naprosto stejně velké, nebyl žádný důvod pro použití SD karet. Chápu použití menších karet v mobilech, hodinkách, mini přehrávačích (ale tam je i klasická SD velká) - u foťáků to ve většině případů (pokud má mít aspoň trochu slušnou optiku a rozumnou velikost čipu) vůbec není nutné (stačí si takový foťák rozebrat a hned je vidět, kolik je tam "vzduchu").
Mě se líbí geniální návrh CF karet, jak jsou tu dlouho a stále je možné je vyvíjet při zachování kompatibility.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dívám se do e-shopu a obyčejné karty jdou stále ještě sehnat (kapacity 2 a 4GB). 2GB karta za 200Kč, takže to nejsou nějaké staré karty, které by se vyprodávaly za staré ceny, protože zbyly na skladě.
Takže sice máme už třetí druh SD, ale problém v sehnání karty pro staré foťáky není.
Ale to, že CF je stále stejné se mi taky líbí, ale je to spíš takové kosmetické, protože prostě SD se sice mění, ale taky to v ničem neomezuje. A svým způsobem SD má pro kompakty plno výhod - menší rozměry, často má člověk kartu v telefonu, tak pokud mu dojde místo, tak může využít i tu atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CFko takové kapacity a rychlosti zápisu se skvěle hodí do digitálních cinema kamer s vysokým bitratem, jako je třeba Red One. V porovnání s SSD kamerovým médiem stejné kapacity je cena téhle karty několikanásobně nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.