Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2019: ASRock představil DeskMini A300 barebone se socketem AM4

Ne, ja zajem o test nemam.

Docela problem jsou testy ATX a mATX zakladnich desek, tim se nikdo moc nezabyva, pritom jde kvalita desek dolu s pribyvajicim poctem LED diod a vybrat dobrou desku je dneska dost umeni.

K cemu ale test nejakeho barbine?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hodně dobré detailní rozbory dělá třeba Gamer Nexus a Bulldozoid. Na desky se chci taky podívat, ale zatím nebyl pořádně čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, kdyby se slo podivat na desky pro AM4, predem dik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to naopak přivítal. Je to ideální kandidát na rodičovské PC, kterých moc v podání AMD není ;(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud seženete, klidně test barebone udělejte.
Pěkný by byl též test i5 8400, i7 9700K vs R5 2600, R7 2700X, se stejnými RAM (cca 3200MHz) na deskách s aktualizovaným biosem, jak si vedou s patchem na meltdown a spectre.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jeden malý testík s i7-9700K, R5 2600X a R7 2700X chystám na zítra, nicméně cílem nebudou security patche, ale nějaké srovnání výkonu včetně podtaktování na 3GHz a srovnání IPC :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K cemu je testovani IPC na stejnych taktech? Bude to nekdo realne podtaktovavat?

Chapu to jeste u nekterych grafik a maximalni optimalizaci kvuli tezbe nebo hluku, ale u CPU?

Naproti tomu patche na security bud jsou, nebo se bezne muzou objevit v OS a muzou mit mnohem vetsi dopad na UX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to pro srování IPC AMD vs Intel, samozřejmě to tak nikdo provozovat nebude, nejedná se tedy o nějakou optimalizaci, ale o test IPC.

Už je to i hotové: https://diit.cz/clanek/minirecenze-intel-core-i7-9700k-osm-jader-bez-ht-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já o recenzi mám zájem.

1. Sice je ve specifikacích formálně uvedeno, že deska má čipset A300, ale reálně je to tak, že tam čipset není. Využívá se to, co umí samotné APU. Spotřeba čipsetu odpadá.

2. ASRock zde záměrně nepokrývá celý rozsah možných TDP procesů z platformy AMD AM4. Napájení může být lépe přizpůsobeno procesorům s nižším TDP.

3. Využívá se DC/DC měnič zabudovaný v desce - tedy podobné jako při použití pico PSU s externím adaptérem.

Běžné AM4 desky s běžným zdrojem mají v klidu spotřebu 20W, případně více. Tahle deska by teoreticky mohla být v klidu i někde kolem 10W, což by už skoro konkurovalo i Atomům a NUC od Intelu.

Navíc kromě HDMI má deska i DisplayPort. (Je to divočejší úvaha, ale čistě teoreticky by mohlo jít k desce připojit přes DP i nějaký 8K monitor, pokud by AMD v budoucnu vydalo pro platformu AM4 vhodné APU.)

A nakonec ASRock vyrábí tyto malé počítače už několik let a formát desek a skříňka, do které se to montuje, a zdroj jsou stále stejné (pro platformu Intel je vyrábí od roku 2016). Takže je možné, že v budoucnu půjde do té krabičky našroubovat i novější desky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me prijde ze jako konkurence NUC je to mysleny. Barebone vetsinou ignoruju, protoze pouzivaj nestandardni desku, ale tohle ma STX a ten vypada ze by se moh aspon trochu rozsirit a ta cena je dost zajmava. Skoda ze to nema 2 sitovky jako nektery Atomy, aby se to dalo by se to pouzit i jako vykonnej router...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jěště doplňuji, že na různých místech, i v článku zde, se uvádí, že deska má formát micro-STX rozměr 12,7x12,7 centimetru. To ale není správně. Ve skutečnosti je to formát mini-STX a rozměr desky je 140×147 mm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moje, chyba nějak jsem si popletl micro a mini. V článku to upravím, včetně rozměrů. Díky za upozornění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Deska má TDP limit pro procesory nastavený na 65W, výběr je tedy lehce omezený"
- děláte si srandu? Vždyť jde do toho nacpat i 2700(bez X) 8C/16T. To je jako dop.dele málo?
Hlavní focus u tohodle je HTPC a na to vystačí i 45W Athlony, takže je to super

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2700 bez X má problém v tom, že nemá iGPU, zda by to chodilo přes nějakou M.2 > PCI-E x4 redukci, to netuším. V podstatě všechna 65W nebo slabší APU tam budou fungovat. Nicméně je to relevantní informace, aby právě někdo nezkoušel ládovat tam 2700X (což asi nikdo zkoušet nebude).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, zapomněl jsem na absenci slotu, takže vlastně 3 typy Athlonů + 2200G a 2400G.
To není špatné i tak. Konečně levná malá platformička pro tyhle APU.

přes riser by se dá vytáhnout x4 pcie slot z toho M.2 a/nebo x1 z druhého slotu na wifi kartu, ale uznávám že to už je trochu nestandartní divočina u tohodle prcka :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nějaký riser z M.2 mám i objednaný, plánuju to vyzkoušet u UDOO Bolt V8 a možná i u tohoto barebone, pokud se mi ho povede sehnat na zápůjčku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná to AsRock uvádí kvůli budoucím APU. Jak Lisa ukázala nový Ryzen 3000, by pak nové APU mohlo vypadat tak, že místo druhého CPU čipletu nad kterým se diskutuje (hned o článek vedle https://diit.cz/sites/default/files/styles/large/public/ces_zen_2_8_core...) tam bude nacpaná GPU. A celé s TDP nad 65W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jde o tohle: ASRock chtěl použít pro procesory AMD stejnou skříň/krabičku, kterou již roky používá pro desky s procesorem od Intelu. Aby to bylo univerzální. Jenže APU od AMD se tam nedařilo napasovat, protože boxový chladič s ventilátorem je o několik milimetrů větší, než bylo potřeba. Proto ASRock k tomu zařízení prozatím dodává volitelně i menší ventilátor, s kterým se tam boxový chladič vejde u stávajících APU. U nových APU, která letos teprve vyjdou, prý již tento problém není. AMD tedy zřejmě rozměr chladiče/ventilátoru upravilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano na to samé jsem narazil, když jsem dělal tu recenzi Athlonu 200GE v té mé malé miniITX skříni, nicméně to bylo relevantní pro R3 2200G, ten fan jde sundat a je možné tam namontovat nějaký menší, což je řekl bych levnější volba než kupovat komplet celý nový chladič.

U 200GE je starší a menší box chladič, který se tam vejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

já jsem jednoznačně pro test tohoto pc. Vlatníme dvě od ASROCKU s procesory Intel a musím říct, že s ohledem na velikost jsou to super zařízení. Pokud to bude mít AMD procesor, tak okamžitě kupujeme další. Na kancelářskou práci je to víc než dostačující. Je to malé, tiché, dá se to přišroubovat na zeď a je to Výkonné. Jedinou chybu tyto malé desky mají, že nejde připojit dedikovaná zvukovka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvukovka cez USB nestačí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám NUC 7i5BNH a som veľmi spokojný. Teraz pokukujem po NUC 8i5BEH (i5-8259U 4C8T 28W, Iris Pro 655) ktorý sa pohybuje okolo 360€. Tento Asrock má byť okolo 190$ čo môže byť u nás aj 250€, R5 2400G stojí cca 130€ a to je spolu 380€. V benchmarkoch sú obe APU veľmi podobné - CPU: 10046 (R5) vs. 10940 (i5), GPU: 1936 (Iris) 2278 (Vega). NUC je menší, lacnejší, o dosť krajší, má v cene AC wifi, IrDA, dual-mikrofón, Thunderbolt, microsd čítačku a výrazne menší adaptér, lebo má aj nižšiu spotrebu. Za mňa toto teda nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jakou to má podporu v linuxu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že celkom slušnú na nejakom mainline kerneli. Ale ide na tom napríklad aj ESXi hypervisor, čo je tiež Linux-based.

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005499/mini-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cena je zatím nejasná :) (obzvlášť na čekém trhu)
ale ten Asrock je přeci jen další mezikrok k plnotučnému PC .. NUC je přeci jen více omezené ale zas mohu pres TB pripojit cokoliv treba i externi GPU (asrock má jen gen 1 5Gbps):) do Asrocku zase zapojím 4x jednotky 2x M.2 2x SATA (za tu cenu to je proste produkt ktery oslovi jen nekoho kdo vyzaduje presne to co nabizi nic vic nic min :) )

osobně jen čekám kdy přijde podpora přehrávání chráněného UHD obsahu i na AMD platformě (nějaká uzavřená řešení typu konzolí apod. do toho nepočítam :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno... tento maly pocitac by mi posluzil ako zaklad pre ubiquiti video NVR.. vedel by som si predstavit napr. athlon200GE, 4GB ram - dajme tomu 350€? Ktomu este monitor... Repas notebook cojavime thinkpad so 4GB ram a i7 2*** (jo a tam je navyse aj windows) si viem kupit za 250, 24mes. zaruka, takze ci chcem recenziu? Ako zaujimavost, preco nie, ale kym ten barabone nebude stat okolo 100vky, nema vyznam sa nim zaoberat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se jedná o ThinkPad T420 nebo něco generace Sandy Bridge, tak tam to bude nejspíše nějaké dvoujádro, samozřejmě je to možné upgradovat na quad-core, ale T420 nemá zrovna super chlazení pro 45W QC procesory, T520 je na to vhodnější.

Cena toho barebone má být asi 119 USD, jaké to bude reálně u nás, netuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, ja som to hlavne na prvy krat zle precital, lebo 119 a 190 sa pise podobne, stodeva.. treba pisat cisla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pro test. Už jsem nečekal, že udělají něco takové pro AMD, a spíš jsem se díval možné mini-ITX řešení. Kombinace se stolním APU je přesně to, co hledám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezké, jen je škoda, že to nemá infra (HTPC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že používám barbarsky bezdrátovou Logitech K400r klávesnici s touchpadem, takže mě infra port vůbec nenapadl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K400 je fajn, také ji používám.
Nicméně chtěl bych něco, co nahradí můj již poměrně starý Xtreamer Ultra 2 (https://www.tvfreak.cz/recenze-xtreamer-ultra-2-ultimatni-v-kazdem-ohled...)
Nejlépe tedy HTPC s (mobilním) Raven Ridge, které jde (hlavně) zapnout a ovládat infra dálkovým ovladačem.
Koukal jsem na NUCy, ale moc mě to nenadchlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možno otvorenie po 4 mesiacoch, ale... Kvôli potrebe nahradiť starú škatuľku doma pre ženu a deti som si jeden kúsok zadovážil. Inštalácia komponentov v pohode, je to fajn malé. Po prvotnom štarte si štrajkoval USB2 port a pamäte. Aktualizácia BIOSu trošku pomohla, ale potrebujem prehodiť systém, potom doplním aj info...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.