Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chlazení tekutým kovem opět na scéně: Danamics LM10

Něják nevidím žádnou výhodu oproti řešení s heatpipe. Teda pokud tekutý kov není schopen odvádět teplo do žeber rychleji než heatpipe. Pak by to smysl mělo. Ale nejzásadnější bude opravdu ta cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaký tekutý kov? Předpokládám, že rtuť si nikdo nelasjne. :-) A co dalšího je tekuté za běžných pokojových teplot?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Pontiac_CZ: Tipoval bych nejakou slitinu galia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by směs olova a bizmutu, všichni víme jak to dopadlo :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať žije ekologie. Vyřešil už někdo uspokojivěji alespoň recyklaci elektronických desek ? líp než spálením=kopec toxického popela nebo rozemletím+extrakce drahých kovů=kopec znečištěné drtě ?

Má to alespoň menší spotřebu elektřiny na jednotku tepla odvedeného z teplosměnné plochy ? Jestli ne tak pro mě toto zařízení absolutně postrádá smysl. Něco mi říká že jelikož i zde budou potřeba větráčky řešení chladiče se svazkem heatpipe trubic toto neporazí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neblbnite a studujte :-) Je to jednoducho tekuty alloy na baze galia, india a cinu, ktory je tekuty uz od cca -20 stupnov C, tento efekt je znamy uz par desiatok rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WARP> No možná až na jednoho. Mě stačí vědět že olovo se zakazuje i v pájkách kde má narozdíl od chladiče svoje sakra dobré opodstanění. Např. velmi zvyšuje životnost a spolehlivost zařízení, lépe a radostněji se s takovou pájkou pracuje ve výrobě, spoje v zařízení jsou daleko odolnější i proti mrazu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox>India začíná být nedostatek i pro výrobu LCD a někdo to chce cpát do pitomých chladičů jako chladící medium ? OMG

Máte ještě někdo nějakou variantu ? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mamlasos: Dostatok alebo nedostatok, ubezpecujem ta, ze je to presne tento koktail Ga-In-Sn, iny komercne vhodny zatial nevymysleli (aj ked aj tento je znacne drahy).
Zmenou pomeru jednotlivych komponent sa dosahuje rozlicna teplota bodu tavenia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mamlasos: ano a ano
plosaky sa recykluju tym ze z nich vyextrahujes cin, med, olovo, zelezo, striebro, zlato, platinu a paladium a kopec inych kovov.

vyssia tepelna vodivost: staci menej vykonu na prehananie vzduchu, alebo len ako pasiv.

http://www.alza.sk/SK/teplovodiva-pasta-coollaboratory-liquid-pro-d82721...
Coollaboratory Liquid Pro
Tepelná vodivost: 82 W/mK
Bod tání: 8°C

A s tou zliatinou olovo-bizmut si nepochopil vtip. Dopln si vzdelanie o sovietske jadrove ponorky prosim. Eutekticka zliatina olovo-bizmut ma teplotu topenia tusim 120 stupnov a da sa pouzit v reaktoroch kde je zaroven chladiacim aj tieniacim mediom. Co sa tyka dlzky po aku reaktor dodaval uzitocny vykon tak to bolo nad ocakavania dobre, ale co sa tyka samotneho obehu tak to bol len prvy pokus a boli s tym problemy. Pri sovietskej vybavenosti napriklad mali ponorky problem rozohriat reaktor po tom co ho odstavili a tak sa stalo zvykom nechat reaktory zapnute cele desatrocia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2>A jak se ta extrakce kovů fyzicky provádí, víš ?

No a s tou tepelnou vodivostí nevím nevím, pokud nebude slitina omývat přímo jádro i kdyby byla úžasná nejspíš se ani nevyužije. Pak ještě záleží na tepelné kapacitě a rychlosti cirkulace chladiva v okruhu a jeho ochlazování. Pokud nebude dostatečně ochlazováno jsou dobré vlastnosti chladiva zase k ničemu. Na pasivní chod velice dobře stačí pořádná plná kostka mědi nebo s velkou rezervou heatpipes... IMHO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2> 13,97 EUR za stříkačku inzulínku, hodně přísná cena. Tak to LM10 bude stát tak pět šest tisíc :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mamlasos: Hmmm .... obrovska masa kovu kousek od jadra ... nebude se to chovat trochu jako kondenzator ? Tedy v tom lepsim pripade, taky by to primo mohlo to jadro zkratovat :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(tim narazim na ten napad s omyvanim jadra).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly> Kondenzátor ? :D ne, myslím že se bude chovat jako cívka ;) Nevím čemu by to mělo vadit, chladiče z mědi a hliníku se běžně plácají přímo na nechráněný čip, on má totiž vývody a vlastní obvody jaksi zespoda, to co vidíte je jen substrát :) Kraje čipu kde by šlo obvody teoreticky skratovat jsli zality pryskyřicí. Jde tak chladit i vodou :D Jen se musí prostor okolo čipu na procesorové destičce utěsnit, dál jsou většinou totiž nechráněné rezistory, prokovy a tak.

PS: Nenesu odpovědnost za vaše experimenty, takové hrátky můžou dopadnout zničením komponent, požárem atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mamlasos "Nenesu odpovědnost za vaše experimenty, takové hrátky můžou dopadnout zničením komponent, požárem atd."
 
:) My sa pozname? To ako keby si o mne pisal. Ja obcas zaexperimentujem a vysledok? No obcas sa to aj podary.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro experimentatory, Galistan lze objednat napr. zde http://www.scitoyscatalog.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Pro...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mamlasos: Nejak jsem pochopil "omývat přímo jádro" jako ze by to bylo prave na te druhe strane. Neni ten substrat nejvetsi prekazkou co se tepelne vodivosti tyce ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.