Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá se lepší Xbox Series S, Series X Pro a Playstation 5 Pro

Čekal bych, že ceny konzolí půjdou raketově nahoru. Není normální, aby se na konzoli za $300 dalo hrát stejně jako na PC za $3000, při dnešních cenách herních grafických karet. Nebo konzole rychle někdo hackne, aby se na tom dalo také těžit. Ostatně kdo ví, čím si Microsoft nebo Sony "přivydělávají" - či jenom někteří jejich zaměstnanci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Čekal bych, že ceny konzolí půjdou raketově nahoru. Není normální, aby se na konzoli za $300 dalo hrát stejně jako na PC za $3000, při dnešních cenách herních grafických karet.“

Cena grafických karet v současnosti není dána tím, jak se na nich dá hrát, ale jak se na nich dá těžit. Cena konzolí je pak dána tím, kolik konzolových her a s jakými maržemi se prodá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to tak, že nevěřím tomu, že konzole vydrží "jen na hry", když APU/iGPU je výkonné jak je, a konzole jsou v porovnání s GPU pro PC tak levné. Buď někdo zlomí ochrany externě (protože se investice do zlomení ochrany vyplatí) nebo to z výrobních firem "unikne". Přičemž je otázka, zda to Sony/Microsoft interně nepoužívá na těžbu také (jako svého času Nvidie).

Podobná situace byla kdysi s PS3, kdy "Cell" procesor nabízel vysoký výkon pro vědecké výpočty za zlomkovou cenu stejně výkonné pracovní stanice a tak se to nakonec "povedlo" a PS3 byly hodně používány na úplně jiné věci, než hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U PS3 mohl kdokoliv původně používat Linux. Nešlo o to že by se to "povedlo".
Ohledně těžení na konzolích, nemyslím si že se to uskuteční ve větším rozsahu. Hlavně kvůli nedostatku kdy je těžké se k jedné takové konzoli dostat. A taky bude pro těžaře vždy výhodnější si sehnat high-end GPU, která na sebe vydělá rychleji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle vsechno znamena ze nejenom se bude bit amd nvidia a intel o kapacity pro sve grafiky nebo procesory ale jeste k tomu velkej kus kolace spolknou konzole, jestli mi z toho neco vychazi tak je to jenom dalsi prohloubeni soucasne krize

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych. Situace se bude zlepšovat díky lepším iGPU. Na obou platformách se bude hrát na APU a svět se nezboří. Stejně je drtivá většina graficky nádherných her jen povrchní kýč. Forma u nich zvítězila nad obsahem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

neřekl bych že iGPU něco vytrhne, stačí se kouknou na: https://diit.cz/clanek/test-vliv-pameti-na-vykon-igpu-rx-vega-7-v-amd-ry...

a je to taková nouze 40fps na low je fakt špatný u těch náročnějších her, aspoň medium detaily to chce, ty low jsou někdy tak očesaný, že to vypadá hůř než HL2, snad ty příští apu s rdna2 budou už na tom lépe
jinak souhlas ty velké 3A hry typu assasin, far cry, battlefield, kde ten obsah pokulhává mě vůbec nezajímají

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zjistil, že mně dokonce vyhovuje některé hry kvůli náročnosti vyřadit z výběru a zahrát si je až za 2-4 roky. Stejně hodně věcí ani nestíhám hrát. Do dedikované grafiky asi už nikdy nepůjdu ani když budou ceny normální.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Situace se bude zlepšovat díky lepším iGPU

Nebude. Extrapolujes vlastni situaci (ze ti staci iGPU) na cely trh. 1) Na dostupnost ma vliv mnohem vic veci nez iGPU. 2) spousta lidi uz vlastni dedikovanou grafiku lepsi nez jakekoliv iGPU, pro tyhle lidi iGPU neni zadne reseni situace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ovšemže je ... Prostě půjdou ceny GPU kvůli těžbě dál do nebe, až i to bídné časem iGPU nabídne výkon vyšší než jejich stávající GPU a na tom se bude na PC běžně hrát. Dokud bude dávat smysl těžit kryptoměny na GPU, nejspíš to budou karty spíš pro těžaře, než pro hráče ... a nebo se hraní (na PC) stane výsadou snobů, jako to bývalo na přelomu osmdesátých a devadesátých let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už se těším až se začne "těžit" na zvukových kartách :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Absurdní Sony marketing pokračuje, prej 8k :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem si říkal, že konečně budou zvládat 4k 60fps u většiny titulů a oni už rovnou 8k

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz ten obraz roztahnes, neni problem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne? Pokud mezi 7nm a 5nm grafikami pro desktop stoupne výkon na více než dvojnásobek, pak to u konzolí může být podobné. Konzole navíc nemají ani infinity cache, takže je prostor pro zlepšení větší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je stejné s každou generací konzole. Výkon stoupne 2x ale udávávané nároky dle Sony 4x, 8x. PS5 nativní 4k a 60 FPS nedává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PS5-Box ma na sobe nalepku 8K, odhaduju to kolem 25FPS, Microsoft naopak 8K na svou krabici nelepi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I to 4k je jeden velký podvod. Málokterá hra skutečně ve 4k renderuje. Většinou je to jen roztáhnuté (konzolí, aby o tom TV "nevěděla" a nepráskla ji).

Hraní ve 4k na PC je také mizérie, i s 6900XT prostě často 4k na max nedá, a když už jo, tak se upíská. Kolikrát hrám dávam limit na 50Hz (protože můj monitor má 100), protože to při 100 píská, nebo je to nedrží stabilně.

PS5 je taky pískavá kráva, když už na mě v červnu přišla řada, tak jsem jí druhý den vracel, protože pískala.

Xbox jsem nezkoušel, protože mají "vadné" (= design flaw: https://imgur.com/tQAGwxM) ovladače.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne vsechny karty piskaji, staci vybrat spravneho vyrobce. Nevim jak Radeony, ale moje EVGA 3080 FTW3 Ultra nepiska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to můžu závidět. Pískala mi GF 2080 super gaming od MSI, píská mi 6900xt nitro od saphire.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.