Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystá se úsporný Phoenix pro desktop, 35W APU Ryzen 8000GE

Na ten jsem zvědavý, ale neudělal jsi mi radost, že zase jenom OEM. Svůj 2200GE jsem objednával z Británie s vysokohorskou přirážkou, jinde ke koupi nebyl. Uvidíme co nabídne v reálu za provozní vlastnosti, jestli již uzrála doba na výměnu 2200GE.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K čemu ti to je, když si můžeš nastavit TDP limit CPU v biosu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč lozit do nastavení BIOS, když to lze nastavit z úrovně OS.
A není třeba restart, když to chete změnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

G a GE modely můžou mít jiný binning.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

protože nechce připlácet za vyšší tudíž dražší model? Také jsem mohl vzít do daného stroje 5600G a nastavit limity, ale proč když je to pro dané užití overkill a prim hraje cena u lowend sestav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optikou a tvrzením, která zazněla i tady v diskuzích dříve, pro většinu lidí zřejmě k ničemu. Pro mně po dlouhodobém testu (srovnání 2200G vs 2200GE) v mém konkrétním nasazení je rozdíl v dlouhodobých provozních vlastnostech (home/backup/file/apache server, HTPC, 24/7). Možný TDP limit v BIOSu vs HW nastavení CPU je rozdíl, G nenastavím v BIOSu tak, aby měl provozní vlastnosti jako GE, navíc i GE ještě můžu také poladit. Pakliže bude stejný rozdíl u řady 8000 jako u řady 2000, tak si opět připlatím za OEM kus puštěný někde do prodeje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vařim z vody, 35W Ryzen jsem nikdy netestoval.

Myslim si že 35W Ryzeny jsou odpadky, něco nesplňovaly tak je přikrtily na 35W.
Výběrovej křemík to asi nebude.
Jestli vychází tvoje měření jinak, může to být i zákl.deskou.
Když je blbě napsanej bios tak s tim uživatel těžko něco udělá.
Nevěřim biosu Asus, Asrock, Gigabyte - nevim, MSI věřim.
Mám zákl.desku Asus tuf gaming b550m-plus, koupil jsem tenhle šrot protože moje lakota si myslela, že nemusí kupuvat o 1000,-Kč dražší MSI B550 Tomahawk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty nevaris, ty jen kecas....

Editujes snad biosy ci co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Interní testování, matně si vzpomínám, že asi jaro-léto 2018, s 2200G, 2200GE a nějakým Intelem (nevim už který, v té době odpovídající, tuším J-něco), proběhlo kvůli testu stability architektury a provozním vlastnostem v Linuxu pro konkrétní nasazení (250 stanic). Mě se to hodilo do krámu, protože jsem tehdy řešil podobné požadavky pro sebe a mohl jsem si porovnat i chod multimédií (tehdy v plenkách implementace VCE v Linuxu). Desky byli tři (Asus, GB a ASRock) a nakonec byla vybrána nějaká průmyslová mini ITX od ASRocku. Já si vzal pro sebe ASRock B450 Gaming-ITX/ac, měla podobné vlastnosti, tedy po sundání WiFi modulu a dvojí aktualizaci BIOSu :). Čipset 450 byla zpočátku divočárna.

Pokud produkt A v požadovaném nasazení má dlouhodobou spotřebu o několik W nižší, než produkt B a splňuje požadavky, pak je pro toto nasazení vhodnější. Kutil nastínil, že binning může být jiný a to proto, že je HW nastaven jinak. V konečné fázi je jedno, jestli to jsou kusy, které nesplňují parametry GE, třeba frekvenci nebo třeba boost nedržel po požadovanou dobu. To je přeci pro toto nasazení irelevantní. Důležitá je dlouhodobá spotřeba (u mě průměr sestava 17W i s disky - ano, uspávanými) a teploty. V mém případě se roztočí ventilátor na osazeném chladiči jen ve chvíli, kdy probíhá kontrola zálohovaných souborů a původně při přehrávání 4k videa, což se podle očekávání eliminovalo, když se tehdy AMD konečně pustila do podpory Linuxu, ale to je už jiná pohádka.

Narážel jsi na cenu, pravdou je opak. Kdybych to stavěl na levnější desce a použil GE, bylo by to naopak o cca 100€ levnější a kdybych k tomu nekupoval chladič Noctua a dražší ITX zdroj, tak by to bylo ještě levnější. Ale nesplňovalo by to tak dobře moje požadavky. Kupoval jsem to v roce 2018 a od té doby to běží 24/7 a jediný důvod, proč přemýšlím o nástupci jsou multimédia, přesněji příchod AV1 do masového použití. Vše ostatní pořád zvládá velmi dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě tu menší spotřebu jsem myslel. Takže menší proudové úniky a tedy nižší dosažitelné takty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pro mně po dlouhodobém testu (srovnání 2200G vs 2200GE) v mém konkrétním nasazení je rozdíl v dlouhodobých provozních vlastnostech ..." <= A ten rozdíl je konkrétně jaký / v čem ... ? To z těch komentářů není jasné ...

Zkoušel jsem hledat a hodnoty PPT, EDC a TDC pro GE modely se mi nikde nepodařilo dohledat, takže pokud mi něco neuniklo, tak se s 2200G pouze snažíš přiblížit 2200GE, protože veškerá "stock" nastavení toho procesoru nejsou veřejně známa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel, asi nemají výrobní kapacity. Už když jsem hledal 5300G tak jsem pohořel. Tedy dal by se ale za nesmyslnou cenu z východní Asie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám oba procesory /2200GE, 2200G/ a žiaden rozdiel nepozorujem, v bežnom používaní majú identické spotreby, pri hraní hry je tam rozdiel pár W, v IDLE nieje žiaden rozdiel, neodporúčam si priplácať za GE. Mám aj 2400G, ten je výkonnejší ale žerie iba o toška viac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT komentář ... "Dále se od Asusu dozvídáme základní takty. / Pokud uživatel nevyžaduje vysloveně 35W TDP a stačí mu 45W, může si je jednoduše vyrobit ze stávajících 65W modelů aktivací funkce ECO mode."

<= Já bych rád pochopil některá nastavení v BIOSu ... CPU Core Ratio je násobek základní frekvence, obvykle 100 MHz, ale "CPU Core Ratio" určuje základní frekvenci a nebo maximální (boost / turbo) ? Za jakých okolností má smysl na to šahat? Nejde mi o přetaktování za cenu vyššího příkonu, voltáže a odpadního tepla, ale o undervolting, tedy dramaticky snížit spotřebu a odpadní teplo s minimálním vlivem na výkon. Na to téma jsem našel X článků a YT videí, ale v tomto mám hokej. Někdo používá i toto nastavení, někdo PBO, někdo zas ne, ... Uff!

K tomu dále zmíněnému ECO mode - já například toto nastavení v BIOSu na desce s B350 nemám, nicméně lze nastavit PPT (a taky EDC + TDC) a tím se dostat na 35W, nicméně ani u již vydaných "GE" APU jsem nikde nenašel tyto hodnoty, aby si to někdo mohl nastavit podle nich a z "G" APU udělal po všech stránkách "GE", tedy se tomu nepokoušel jen přiblížit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.