Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Překopání CrossFireX ovladače, příprava na Fusion APU

ATI Catalyst logo / ATI Catalyst Software logo
Dnes mají vyjít (věříme, že to do konce dne ještě stihnou) ovladače ATI Catalyst pro tento měsíc, tedy s číslem 10.2. Novinek je poněkud více, i když dříve slibovaná podpora 3D se ještě ani tento měsíc nekoná (o tom až později), poměrně hodně změn však není navenek vidět. Týkají se totiž způsobu práce s více GPU, především tedy režimu CrossFireX, vlastně je to taková evoluce, kterou bychom se však vzhledem k dosavadním změnám v ATI Catalystech klidně nebáli nazvat menší revolucí. V tomto článku ještě nové Catalysty 10.2 ke stažení nenajdete, protože do této doby ještě na webu AMD nevyšly, takže o této skutečnosti budeme informovat zvlášť (pravděpodobně zítra hned po půlnoci, nebo až později, jak to vyjde). Nyní si jen povíme o tom, jaké novinky AMD přichystala. A jaktože o nich už víme? Inu, měli jsme tu čest si poslechnout povídání lidí z AMD. V dalším článku se pak můžete seznámit i s tím, co AMD chystá do Catalystů 10.3…

Kapitoly článků

3.  Překopání CrossFireX ovladače, příprava na Fusion APU

A nyní zásadní novinka, co se týká CrossFireX, bohužel však zatím bez demonstrovatelného efektu pro koncové uživatele (to přijde až časem, v Catalystech 10.2 to má vlastně teprve kořeny). Vývojáři odebrali multi-GPU kód z DirectX a OpenGL ovladačů a udělali multi-GPU ovladač umístěný ve struktuře ještě před těmito vrstvami. To jim umožňuje experimentovat s novými algoritmy pro CrossFireX a mixovat do CrossFireX konfigurace dvě různá grafická jádra. Možná vám to něco připomíná, v podstatě se jedná o takovou reinkarnaci Hybrid Graphics uvedené spolu s čipsetem AMD 780G, ovšem v trochu divočejší podobě. AMD nově umožňuje mixovat třeba výkon v čipsetu integrovaného Radeonu HD řady 3000 a do PCI Express slotu strčeného třeba Radeonu HD řady 5450 (tedy hovoříme o míchání DirectX10 a DirectX11 GPU). Terry Makedon tvrdí, že by takto teoreticky bylo možné provozovat v CrossFireX třeba starý Radeon 9700 spolu s duálním Radeonem HD 5970, s čímž se ale pochopitelně nikdy nesetkáte (už jen proto, že CrossFire technologie přišla až s Radeony X800, kromě toho je Radeon 9700 AGP karta). Cíl je pochopitelně jasný, před AMD stojí velký úkol v podobě procesoru Fusion a tam jednak žádná zázračně výkonná grafika neočekává, navíc se dá spíše předpokládat, že se v ní nebudou dělat změny tak často jako v grafikách diskrétních, takže je nezbytné zajistit fungování grafiky ve Fusionu s řadou dalších, aniž by byli výrobci notebooků následně nějak limitováni.

ATI Catalyst 10.2 - CrossFireX Re-architecture

Poslední novinka už se netýká CrossFireX, jde o něco, co se už objevilo taktéž ve zmíněném ATI Catalyst hotifxu 8.12 a je to podpora zvuku pro zobrazovací zařízení připojená přes DisplayPort (samozřejmě v situaci, že zobrazovací zařízení má vlastní reproduktory či audio výstup).

Tagy: 
Zdroje: 

AMD Conference Call (+ e-mail)

Kapitoly článků
3.  Překopání CrossFireX ovladače, příprava na Fusion APU

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co přinášejí ATI Catalysty 10.2? Změny v CrossFireX

Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 00:04 | jugularis | Těším se až přijdu k mamce na návštěvu, sednu k...
Středa, 17 Únor 2010 - 22:00 | WIFT | Víme, už se to připravuje, ale vydáme to, jak...
Středa, 17 Únor 2010 - 21:40 | LudvaII | Na webu AMD už jsou k dispozici.
Středa, 17 Únor 2010 - 16:55 | nobody25 | Co by to chtelo predevsim, je konecne napravit...

Zobrazit diskusi