Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CrossFireX + ultra-low power state

ATI Catalyst logo / ATI Catalyst Software logo
Dnes mají vyjít (věříme, že to do konce dne ještě stihnou) ovladače ATI Catalyst pro tento měsíc, tedy s číslem 10.2. Novinek je poněkud více, i když dříve slibovaná podpora 3D se ještě ani tento měsíc nekoná (o tom až později), poměrně hodně změn však není navenek vidět. Týkají se totiž způsobu práce s více GPU, především tedy režimu CrossFireX, vlastně je to taková evoluce, kterou bychom se však vzhledem k dosavadním změnám v ATI Catalystech klidně nebáli nazvat menší revolucí. V tomto článku ještě nové Catalysty 10.2 ke stažení nenajdete, protože do této doby ještě na webu AMD nevyšly, takže o této skutečnosti budeme informovat zvlášť (pravděpodobně zítra hned po půlnoci, nebo až později, jak to vyjde). Nyní si jen povíme o tom, jaké novinky AMD přichystala. A jaktože o nich už víme? Inu, měli jsme tu čest si poslechnout povídání lidí z AMD. V dalším článku se pak můžete seznámit i s tím, co AMD chystá do Catalystů 10.3…

Kapitoly článků

2.  CrossFireX + ultra-low power state

Další novinkou, která stojí za zmínku a opět se týká CrossFireX, je snížení spotřeby grafik a grafických jader, které zrovna nic nedělají. V dual-GPU kartách nebo jakékoli CrossFireX konfiguraci je pouze jedno GPU stále aktivní. Ostatní pracují, jen když je to potřeba. Tady bychom si skoro tipli, že se v AMD nechali nakopnout technologií Nvidia Optimus a zkoušejí, co se dá, i když ne v segmentu notebooků, ale naopak v desktopech, kde se dá hrát nanejvýš na „snižování účtu za elektřinu“ (zvyšování výdrže baterie je zde přeci jen trochu mimo hru). Zkrátka jde o uvedení nevyužitého jádra (nebo celé grafiky) do „ultranízkého režimu spotřeby“. Všimněte si, že AMD narozdíl od Nvidie neříká „Electrically disconnected“, ale jen „ultra-low power state“, nebo také (abychom použili slova „CatalystMakera“ Terryho Makedona) „it's not off, it's almost off“ („není to vypnuté, je to téměř vypnuté“, což sice v digitálním světě zní trochu legračně (není to nula, je to skoro nula), ale budiž). Terry popisuje tento stav jako „hibernaci GPU“, které je připraveno se nechat kdykoli ihned zapnout, ale samo o sobě nespotřebovává prakticky žádnou energii (dle našeho odhadu na tom bude takové GPU se spotřebou prakticky srovnatelně jako GPU „vypnuté“ technologií Nvidia Optimus). To platí jak pro GPU, tak případně i pro jeho paměť (pokud ji má dedikovanou).

ATI Catalyst 10.2 - CrossFireX PowerPlay

Již dříve byla tato možnost zpřístupněná v testovacích ovladačích pro Radeon HD 5970, nyní je však dostupná pro jakoukoli CrossFire konfiguraci, tedy nejen řada HD 5000, ale i starší. Asi si to brzy vyzkoušíme s našimi dvěma Radeony HD 3850, když už je v redakci máme, prozatím musíme vzít zavděk tím, co nám předkládá AMD z vlastního měření dvou Radeonů HD 5870, kde se s touto novou technologií ušetří 12 W. Není to moc, je to pochopitelné, Radeony HD řady 5000 jsou v klidu poměrně nenáročné, takže když vypnete jednu kartu, tak těch 12 W rozdílu „v klidu“ a „téměř vypnuto“ tomu celkem odpovídá. Pochopitelně to předpokládá, že tu kartu, kterou vypnete, nepoužíváte pro zobrazování na dalším monitoru.

ATI Catalyst 10.2 - CrossFireX PowerPlay - Energy Saving

Opět CrossFireX, ale především technologie ATI Eyefinity uvedené loni v září se týká další novinka. Když byla technologie ATI Eyefinity uvedena, bohužel nefungovala s CrossFireX. Poprvé se to změnilo právě u příležitosti uvedení duálního Radeonu HD 5970, to byla první karta, co uměla Eyefinity a CrossFireX současně. Pak přinesl podporu Eyefinity na CrossFireX konfiguracích Catalyst Hotfix 9.12 a nyní opět ATI Catalysty 10.2, snad už napořád.

ATI Catalyst 10.2 - CrossFireX + Eyefinity
Tagy: 
Zdroje: 

AMD Conference Call (+ e-mail)

Kapitoly článků
2.  CrossFireX + ultra-low power state

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co přinášejí ATI Catalysty 10.2? Změny v CrossFireX

Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 00:04 | jugularis | Těším se až přijdu k mamce na návštěvu, sednu k...
Středa, 17 Únor 2010 - 22:00 | WIFT | Víme, už se to připravuje, ale vydáme to, jak...
Středa, 17 Únor 2010 - 21:40 | LudvaII | Na webu AMD už jsou k dispozici.
Středa, 17 Únor 2010 - 16:55 | nobody25 | Co by to chtelo predevsim, je konecne napravit...

Zobrazit diskusi