Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co se událo v roce 2007 a co nás čeká v 2008? - Vypalovačky

DVD+R DL logo
Tak už jsme si zrekapitulovali, jak to loni bylo s procesory a co nás letos čeká, pokračovat budeme vypalovačkami a vůbec celým oborem optickou technologii využívající. Zkusíme se podívat až na úplné dno naší křišťálové koule, zda tam už třeba leží odpověď na otázku, která modrolaserová technologie nakonec zvítězí, nebo jestli se Blu-ray s HD DVD podaří bránit pirátům, takže voila!

2007 - Co bylo

Jak se všeobecně očekávalo, opravdu se vloni objevila hybridní (nebo snad superhybridní?) mechanika pro Blu-ray i HD DVD a byl to hned z kraje roku BH100 od LG, téměř celý rok se však čekalo na dlouho slibovanou konkurenci od společnosti Samsung. LG se vůbec stala hlavním tahounem podpory obou modrolaserových formátů, ostatně GGW-H20L s vypalováním na Blu-ray a čtením HD DVD jsme si důkladně v řádné recenzi mohli prověřit sami. Začaly se dle předpovědi objevovat DVD vypalovačky s podporou čtení tu jednoho (Blu-ray v Asus BC-1205PT), tu druhého formátu (HD DVD v Toshiba TS-L802A). Co se rychlostí týče, moc daleko jsme za ten rok nepokročili, vlastně je tu jen jedna šestirychlostní Blu-ray vypalovačka LG GGW-H20L, ke které však stále nejsou potřebná média, ještě bídněji je na tom HD DVD, kde se zatím Toshiba dostala na 2× pro HD DVD-R a 1× pro HD DVD-RW, navíc se vypalovačky s tímto formátem vlastně nedají ani normálně koupit, naleznete je pouze v noteboocích či některých PC sestavách. S Blu-ray to vypadá tak, že média jsou sice zatím dost drahá, ale už se dají běžně pořídit i v našich obchodech, Mitsubishi a Pioneer mají dokonce recept na ještě levnější výrobu a zatímco třívrstvé HD DVD s kapacitou 51 GB už bylo posvěceno DVD fórem, Blu-ray tábor předvádí práci se čtyřmi vrstvami a kapacitou 100 GB s rychlostí 6×, Panasonic dokonce už má optické hlavy pro rychlost 8× a 12× právě vyvíjí. Stále více se ukazovalo, že HD DVD formát kraluje filmům, kdežto Blu-ray míří do světa počítačů, ovšem jak to nakonec dopadne, si netroufáme odhadnout ani letos.

Už to vypadalo, že by soupeření mohl ukončit formát s názvem Total HD, se kterým z kraje loňského roku přišel Warner Bros., ovšem už v listopadu od jeho nasazení v podstatě odstoupil. Podle jejich odhadu by o média, kde na jedné straně je film ve formátu Blu-ray a na straně druhé jako HD DVD, nebyl na trhu zájem. Celý minulý rok se také čekalo na dvouvrstvá přepisovatelná DVD, tento formát se však zatím objevuje v popisech podporovaných formátů některých vypalovacích programů, to znamená, že nějaké vzorky už existovat musí, ale ani média, ani vypalovačky nikdo ještě oficiálně nepředstavil, zatím se ale můžeme těšit z poklesu cen DVD+R DL. Rok 2007 měl být také rokem DVD-RAM 12×, avšak i zde byla naděje marná. Mechanik podporujících tuto rychlost je sice už jako máku, ale takto rychlá média u nás a asi i v celé Evropě budete hledat velmi těžko. Nicméně jsme si už vyzkoušeli, jaké to je na DVD-RAM vypalovat 14×, to když jsme testovali Asus DRW-1814BL.

Co se kreslících technologií týče, k žádnému zrychlení už nedošlo, ale vypadá to, že na ústupu je LabelFlash, když jeho vlastně jediný propagátor, firma NEC, sama nasadila konkurenční LightScribe a je tak jediná, která má ve své nabídce (přesněji řečeno v nabídce společnosti Optiarc, kterou má se Sony) vypalovačky s oběma technologiemi (např. AD-7191 s LightScribe vs. AD-7173 s LabelFlash).

Do výroby se dostaly první holografické vypalovačky a dokonce se tato technologie objevila i v profesionálních videokamerách, v minulém roce jsme se rovněž dočkali vydání standardu pro holografické disky. Jak InPhase, tak i Optware nám slibovaly další zlevňování s přicházejícím pokrokem ve vývoji, ale cena zatím klesá jen díky posilující koruně a stále se u mechaniky Tapestry 300-R pohybuje v řádech stotisíců. Holografie však už pomalu začíná hledat nasazení v průmyslových aplikacích, kde se stává náhradou magnetooptických disků. Kapacita holografických médií už směřuje do řádu terabajtů, izraelská firma Mempile loni slíbila médium s terabajtovou kapacitou, ale to je trošku jiná technologie.

V závěru naší prognózy jsme se dotkli ochrany proti kopírování pro modrolaserová média. Bylo to vlastně teprve pár dnů poté, co se poprvé objevil první úspěšný pokus o zkopírování filmu z HD DVD. Jak se všeobecně očekávalo, nedaly na sebe další nástroje čekat. Koncem ledna to byl BackupHDDVD, pak později i AnyDVD a nyní je asi nejčastěji upgradován program DVDFab HD Decrypter. Ne moc slavně se AACS LA snažila z internetu dostat onen „profláknutý“ klíč, což se jí pochopitelně nepodařilo, později oficiálně označili Slysoft (AnyDVD) za nepřítele číslo jedna. Další překážkou má být tzv. „BD-Video Profile 1.1“ slibující nové možnosti pro Blu-ray přehrávače, ale především integrující BD+, další nadstavbu ochrany proti kopírování. Od 1. listopadu 2007 by se neměl objevit ani jeden přehrávač, vypalovačka, software či nějaké další nástroje a zařízení podporující Blu-ray, aniž by tomuto profilu vyhovovaly. James Wong ze Slysoftu ovšem už sdělil, že vědí, jak si poradit i s touto nástrahou. A když už jsme u toho software, sluší se napsat, že v loňském roce se objevila osmá verze populárního Nera a desítka Easy Media Creatora.

Rok 2007 měl být startovacím pro VMD, konkurenta modrolaserových technologií pro HD video, ale rozjezd se jeví být zatím dost vlažný. Firma NME, která za ním stojí, nedávno koupila bývalou slovenskou Oravu a koncem listopadu slibovala pro Evropu 10 000 přehrávačů, ale zatím jsme je tedy nikde neviděli, i když mají být distribuovány z nedalekého Slovenska.

2008 - Co bude

Sony i Toshiba by byly rády, kdyby tento rok byl rokem jejich formátu, vypadá to však, že ani letos se vítěze nedočkáme, jak jsme uvedli výše, stále více se totiž zdá, že Blu-ray bude formátem pro počítače a HD DVD pro domácí kina. Ale musíme si ještě dát trochu pozor, jelikož Toshiba na léto plánuje dát konečně na počítačový trh HD DVD vypalovačku. Myslíme si však, že v té době už na tomto poli bude vládnout Blu-ray, leda by Toshiba nasadila stejně agresivní cenovou politiku, jakou používá pro stolní HD DVD přehrávače, kde je stále mnohem a mnohem levnější než konkurence. Hodně může napovědět už příští týden CES 2008, kde se očekává vyjádření hollywoodského studia Warner, zda stále bude podporovat Blu-ray i HD DVD. Třetím vzadu je stále VMD, které se doufejme objeví už brzy i na pultech našich obchodů.

DVD vypalovačky už budou zrychlovat pouze u dvouvrstvých médií, kde se letos dočkáme šestnáctinásobné rychlosti vypalování (média už by dokonce byla), opět si zavěštíme a předpovíme příchod dvouvrstvých přepisovatelných DVD, přibude také mechanik s podporou modrého laseru, zatím většinou pouze pro čtení, i když ceny Blu-ray i HD DVD rekordérů budou stále klesat, nic exponenciálního to ale nebude, spíše takový ustálený sestup hladiny cen. Rádi bychom se letos také dočkali nějakých těch DVD-RAM 12× médií. Ceny placek se výrazně měnit nebudou, jen u těch dvouvrstvých se dočkáme nejen vyšších rychlostí, ale především cen, které se stále více budou přibližovat cenám médií jednovrstvých a mnohý uživatel z důvodu výhodnosti už bude sahat právě jen po nich. Rok 2008 bude rokem DVD±R DL.

Holografie hlavně díky rozvíjející se řadě Tapestry od InPhase bude razit vlastní cestu směřující k datovým úložištím ve velkých firmách, nemocnicích, ale také filmových a televizních studiích. Na domácí použití to stále nebude, i když nějaké náznaky by se objevit mohly.

Domníváme se, že boj s větrnými mlýny nebude pro ochránce autorsky chráněného obsahu ani letos úspěšný. Objevovat se budou stále nové a nové verze programů pro „ripování“ videa z Blu-ray i HD DVD, které budou nacházet místo v počítačích mnoha našich domácností, i když to již naše zákony zakazují. Možná se objeví nějaký ten disciplinárně odsouzený, ale nevěříme, že by se objevila nějaká domobrana chodící od dveří ke dveřím při slídění po pirátském obsahu. Naopak se dá dost dobře uvěřit tomu, že i u nás se objeví DVD on Demand ať už ve formě nějakého prodejního kiosku v supermarketu (kdopak u nás bude asi první?), nebo i s vypalováním vybraného filmu přímo doma.

A jak se stává tradicí, na konci roku nás jistě překvapí Nero 9 a Easy Media Creator 11.

Diskuse ke článku Co se událo v roce 2007 a co nás čeká v 2008? - Vypalovačky

Neděle, 6 Leden 2008 - 17:25 | Anonym | A jak to vlastně vypadá s těmi holografickými...
Neděle, 6 Leden 2008 - 13:06 | Osvald Tretter | Já si taky trochu "pingnu"......
Sobota, 5 Leden 2008 - 04:10 | cc dd | Trubka: Já bych to tak nehrotil, sice jsem taky z...
Pátek, 4 Leden 2008 - 14:42 | Anonym | Dovolím si taky jednu věštbu. Ceny DVD, obecně...
Pátek, 4 Leden 2008 - 09:32 | Anonym | To Jack007: Tiež nie som zastáncom CD a DVD, ale...
Pátek, 4 Leden 2008 - 07:19 | Anonym | No možná že strategie Toshiby dobýt trh...
Čtvrtek, 3 Leden 2008 - 23:57 | Anonym | Nevím co se letos stane. Jem doufám v pokles cen...
Čtvrtek, 3 Leden 2008 - 23:26 | cc dd | Dopadnou za chvilku jako server FDD :D :D :D
Čtvrtek, 3 Leden 2008 - 23:25 | cc dd | To jsou rány pro redakci cdr, jak se jim živná...
Čtvrtek, 3 Leden 2008 - 22:27 | Anonym | Mně by spíš zajímalo, kdy se přestanou optické...

Zobrazit diskusi