Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2005: Nejen obojetná grafika u MSI

Hostesky MSI
Firma MSI na Computexu vystavuje jednu opravdovou raritu, protože zde má grafickou kartu jak pro AGP, tak pro PCI Express rozhraní. Mimo ní však má i několik zajímavostí, jako například duální GeForce 6800 Ultra, nebo například základní desku pro SLI, u které není třeba otáčet destička pro nastavení, do kterého PCI Express ×16 slotu jde kolik PCI Express linek. Aby toho nebylo málo, tak má také poměrně zajímavou přídavnou kartu pro základní desky s integrovanou grafikou.

Protože u MSI jsou stále základní desky tím hlavním byznysem, tak začneme u nich. Prozatím vám ukážeme pouze tyto dva modely, protože oba jsou něčím trochu odlišné. Pokud si pamatujete na základní desku ASUS, která ačkoliv podporovala SLI, tak neměla onu speciální kartičku pro přesměrování linek do jednoho, či obou PCI Express slotů, tak MSI má podobné řešení. Obě firmy se však vzájemně velice doplňují, jelikož ASUS toto nabízí pouze pro AMD platformu a MSI naopak pouze pro Intel, i když podle zástupců MSI bude mít toto řešení nová revize jejich SLI desky i pro AMD procesory. Kdy se ale objeví, to je zatím ve hvězdách. Druhou zajímavou deskou je typický zástupce desky s ATI čipsetem pro AMD procesory, která podporuje CrossFire řešení. Už tedy i partneři ATI mají vzorky desek pro vícegrafické řešení.

MSI nForce4 SLI Intel Edition bez karty na nastaveni SLI MSI CrossFire základní deska pro AMD procesory

Rozhodně však tím, co vzbuzuje největší pozornost, je „obojetná“ grafická karta, která podporuje jak AGP, tak PCI Express slot pod jménem MSI Geminium-VIII. Je postavena na čipu Radeon X800XL, takže nativním rozhraním je PCI Express a AGP je řešeno pomocí klasického Rialto můstku, který vyčuhuje zpod chladiče na posledním obrázku pod tímto odstavcem. U této grafiky je třeba se zastavit u výstupů. Jak je vidět, jsou připojeny přes kabely, ale pokud se podíváte na druhý obrázek a srovnáte délku karty od PCI Express slotu k záslepce se standardní grafikou, je vidět, že je kratší, takže se záslepka s DVI konektory vejde do stejné pozice jako tato karta. Také nám bylo sděleno, že to co vidíme je předprodukční vzorek a finální varianta bude mít výrazně kratší kabely. Toto řešení firma MSI zvolila z toho důvodu, že je třeba kartu obracet a tak by při napevno přidělané záslepce, jako je tomu u normálních karet, nebylo možné obrácenou kartu vstrčit do konektoru a přichytit ji. Trochu jinak podobný problém vyřešila firma firma Broadcomm se svým obojetným SAS+SATA II řadičem.

Obojetný MSI Radeon RX800 Obojetný MSI Radeon RX800 včetně DVI konektorů Obojetný MSI Radeon RX800 zezadu včetně Rialto

A nyní se dostáváme k další specialitce, ke dvěma GeForce 6800 Ultra na jedné grafické kartě s názvem MSI NX6800Ultra Dual GPU s 512 MB pro každé jádro. Podobné řešení má i firma ASUS, jenže její karta je opravdu výrazně větší než toto poněkud sympatičtější řešení od MSI. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že ony heatpipe, které odvádí teplo na zadní stranu, kartu výrazně zvětšují, takže v konečném důsledku na ni budete potřebovat podobně velkou skříň, jako na produkt od ASUSu. Abychom byli zcela korektní, tak podobné řešení nabízí i firma Gigabyte, avšak ta jej má „pouze“ s GeForce 6800 GT, ale na druhou stranu má ze všech těchto karet nejpřijatelnější rozměry. U této novinky od MSI je ještě třeba zdůraznit, že i na zadní straně je větráček karty, což umožnilo, aby karta zabírala pouze jeden slot, avšak poněkud více „přečuhuje“ na zadní straně a to by mohlo dělat na některých základních deskách neplechu.

Dvojitá MSI GeForce 6800 Ultra Dvojitá MSI GeForce 6800 Ultra v porovnání s normální Dvojitá MSI GeForce 6800 Ultra zezadu Dvojitá MSI GeForce 6800 Ultra - porovnání šířky s normální

Další zajímavostí je přídavná karta s názvem ADD2+, která je určena pro základní desky s integrovaným grafickým jádrem v čipsetu. Standardně tyto přídavné ADD2 karty nabízí DVI konektor pro základní desky, které jej nemají na sobě (což je naprostá většina). Tato ADD2 s plusem navíc je vlastně i TV kartou postavenou na bázi ATI Theatre 550 Plus. Po delším pátrání se mi podařilo zjistit, že tato karta bude běžně prodávaná a bude fungovat na jakékoliv desce s integrovanou grafikou, která má PCI Express ×16 slot.

MSI ADD2+ karta

A na závěr se ještě zastavíme u několika produktů s Bluetooth technologií, kterou MSI podporuje už opravdu velice dlouho a intenzivně. Na prvních dvou obrázcích můžete vidět zařízení nabízející současně jak Bluetooth, tak WiFi 802.11b/g, jednou v podobě miniPCI karty do notebooků a v druhém případě jako klasickou do PCI slotu. Nakonec se můžete podívat na Bluetooth numerickou klávesnici, která může samostatně fungovat i jako kalkulačka.

MSI miniPCI BlueTooth s PCI MSI PCI BlueTooth s WiFi MSI Bluetooth numerická klávesnice s kalkulačkou

Diskuse ke článku Computex 2005: Nejen obojetná grafika u MSI

Pátek, 7 Září 2007 - 03:12 | Anonym | kde sa da zohnat ta wifi/bt miniPCI karta? ani...
Pondělí, 20 Červen 2005 - 12:15 | Anonym | Kde se da sehnat ta miniPCI wifi/bluetooth karta...
Neděle, 5 Červen 2005 - 15:16 | Martin Pisár | nooo ja bych se nehadal .. vsechny sou pekny...
Pátek, 3 Červen 2005 - 17:55 | -Neználek- | Muj nazor je ten , ze z tech 4 je nej asi ta...
Pátek, 3 Červen 2005 - 15:40 | Anonym | kaput > zkousel si to bez tech...
Pátek, 3 Červen 2005 - 12:49 | Anonym | uz se mi do cela zacalo libit produkty MSI :) co...
Pátek, 3 Červen 2005 - 08:08 | Tomas A | Ja beriem druhu zlava! Ani sa nakoniec nepobijeme...
Pátek, 3 Červen 2005 - 04:02 | Anonym | rozhodne prvu z prava :), cim dalej sa mi na cdr....
Čtvrtek, 2 Červen 2005 - 22:19 | Anonym | Zatim nejhezci holka je u ATI. &nbsp...
Čtvrtek, 2 Červen 2005 - 21:19 | Anonym | Harvester: Na Computexu

Zobrazit diskusi