Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2007: ASUS představuje desky s technologií Crosslinx

Základní desky ASUS Blitz Formula a Blitz Extreme

Čipset Intel P35 sice CrossFire režim podporuje, akorát jsou oba sloty PCI Express linkami vybavené nevyváženě. Jeden jich dostává 16 ze severního a druhý jen 4 z jižního můstku. Firma Asustek však na svých deskách Blitz Formula a Blitz Extreme z řady ROG nabídne řešení, kde oba sloty dostanou po osmi PCI Express linkách, a to vše ze severního můstku. Tím hodlá, jak tvrdí ve svých materiálech, jednak vyvážit počet PCI Express linek pro obě grafiky a v neposlední řadě eliminovat úzké hrdlo, kterým je komunikace severního a jižního můstku skrze DMI rozhraní (komunikující rychlostí 2 GB/s).

Zdá se vám to jednoduché? Pravdou je, že zas až tak snadné to není, PCI Express linky jsou totiž v základu čipsetem svázány do tzv. linků a sám severní můstek je „rozvázat“ neumí, přesněji řečeno nemá jejich konfiguraci tak flexibilní jako třeba i975X. Proto má Asustek na zmíněných deskách jeden specifický čip navíc, který tomu pomůže a šestnáct PCI Express linek rozdělí do dvou linků. Asustek této technologii říká „Crosslinx“ a jejím srdcem, tedy oním specifickým čipem, je PCI Express přepínač (switch) od firmy IDT. Jeden takový podobný (ale jiný, 3portový) se vyskytuje na desce P5W64 WS Professional, kde rozděluje PCI Express linky do čtyř slotů tak, aby vznikla konfigurace ×8/×8/×4/×8.

Desky Blitz Formula a Blitz Extreme jsou prakticky stejné, liší se jen jedinou zásadní věcí, a tou je podpora pamětí. Zatímco Blitz Formula je na DDR2, Blitz Extreme je na DDR3 paměti. Jinak jsou prakticky stejné. Avšak kdy a za kolik se na trhu objeví, zástupci Asusteku neprozradili.

Zdroje: 

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Computex 2007: ASUS představuje desky s technologií Crosslinx

Úterý, 18 Září 2007 - 12:46 | Anonym | BTW ty desky se mj. lisi take tim, ze Formula ma...
Pondělí, 11 Červen 2007 - 07:43 | Wulfher | to Riccardo: tak ji zkus uhrat na pojistovnu...
Pátek, 8 Červen 2007 - 12:51 | Anonym | Potom, co mi přišla jedna základní deska ASUS z...

Zobrazit diskusi