Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Computex 2007: dvě nové 1,2kW svářečky

1 s hvězdičkou za ten nadpis ;) N1

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ona to byla pracovní verze, jen tak nějak utekla ven :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen to nezamlouvejte, dobry napad se ma vzdycky ocenit ;)
 
a kdyz jsme u toho.koukam na stitek jednoho z tech zdroju a pri 220V odber 8A to uz abych si daval pozor nez zapnu fritak, pac to uz by panelakovej rozvod nemusel vydrzet :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:o\ chcem 200W ATX zdroj s active PFC, kto mi taky ponuukne?
:o\

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked uz ste pri tom zvarani... zaujimalo by ma, co by sa stalo, ak by som "nahodou" skratoval tu 90A 12V vetvu - stihla by interna elektronika zareagovat dostatocne promptne a vypnut zdroj, alebo by som sa mohol s jednym molexom rozlucit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možna to bude mit vystup 50V na svařování :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takovej nápad: Co kdyby se ve zdroji pro PC úplně vypustily napětí 5V, 3,3 V a -12V? Stejně nejvíc výkonu dává dvanáctivoltová větev. Na základní desce by ovšem musely bejt měniče na chybějící napětí, stejně se CPU, GPU, čipsety a paměti napájí přes podstatně výkonnější meniče. Důvod je jednoduchý: každý by si mohl levně pořídit UPSku, která by se obešla bez ztrát energie ve střídači: prostě samotný olověný akumulátor z auta, ten by samozřejmě mohl pomáhat zdroji, který by v kritických okamžicích nestíhal dodat potřebný proud. Nová baterka z auta dá po dobu několika minut proud 200A bez znatelného poklesu napětí. Přitom nestojí majlant a třeba velikost 44 Ah by vydržela živit úspornější PC po dobu několika hodin. Prostě dnešní řešení UPSek a zdrojů v PC mě připadá poněkud komplikovaný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4 heh: no zalezi cim by si to zkratoval, pokud nejakym "dratkem" tak by se nejspis ten dratek vyparil a zdroj by o tom ani nevedel. Pokud nejakym silnejsim dratem tak uz by to mohlo byt zajimavejsi ;) Nechce to nekdo otestovat ? CDR ? ;)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

terorista - maš pravdu že 12V zdroj s APC je i z moji hlavy ALE baterka z auta ??? si normalni ? to by sis dal domu takove svinstvo ? unikaji z toho chemikalie... někdy se podivej do "bateriove" mistnosti ve fabrikach...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

terorista: taketo nieco ma google vo svojich serveroch - specialne upravene dosky, ktorym staci iba 12V vetva a samozrejme zdroje ktore davaju tie iba 12V, takze dosahuju ucinnost vyse 90%... zevraj im to uspori niekolko desiatok milionov dolarov rocne :-O

War: preco nie? ja by som si kludne vedel predstavit PC vedla ktoreho by stala bezudrzbova gelova baterka (kedze je bezudrzbova, tak za celu dobu zivotnosti by si s tym nemusel nic robit, a kedze je gelova, tak by ti odtial nevytiekla ani kvapka ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

HEH, WAR:
Bezúdržbové akumulátory jsou v autě běžná věc, ale alternátor je musí nabíjet na dost vysoký napětí, třeba já mám při nastartovaným motoru napětí v síti 14,7 V, akumulátor se špuntama bys zežral tak vysokým napětím během měsíce ježdění, nebo bys do něj musel furt dolejvat destilku. Do úPSek se dávají principiálně stejný akumulátory jako do aut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to War: Dneska se už dělají hlavně bezúdržbové olověné akumulátory, které jsou naplaněné gelem místo roztoku sírovky a jsou už od výroby pevně uzavřené. Z těch už nejspíš nic neuniká - přinejmenším jsem si nevšiml, že by během těch cca. čtyř let, co mám takový accu a autě, z toho něco někdy uniklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všichni řikate že nic neutika ale jděte se někdy podivat do bateriove mistnosti třeba v elektrarně. prostě jsou věci ktere bych si domu nevzal. tot muj nazor...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

War: Jsi kokot nebo ho jen simuluješ ? gelový akuše jsou hermeticky zatavený, z těch se něco dostane leda když do nich vrazíš šroubovák. Taky mají dovolenou libovolnou provozní polohu což u nehermetické klasiky s tekutým elektrolytem nejde, čím to asi bude ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2war: Protoze se pouzivaj klasicky baterky s kyselinou. Jsou totiz daleko levnejsi a spolehlivenjsi, Je jasny ze to smrdi a kdyz si v tom vyrachas hadry, tak se to po vyprani rozpadnou.

Jinak 44Ah aku by ten komp urcite hodiny neuzivil. 44Ah = je (teoreticky) schopen dodavat 44A jednu hodinu (pri 12V) => 44x12 = 528W. To by stacilo na +- 2h provoz. Na stridaci samo nejaky ztraty sou, ale zas tak kriticky to neni a nemusej od toho vest hranoly 100x100. Si uvedomte, ze vetsi proud = vetsi potrebnej prurez, na 20A uz je potreba poradnej kabel (coz bohuzel spousta zdroju ignoruje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v PC ještě žrouta-P4 2,8GB, výkonnou grafiku, 5x 200GB HDD na nich asi 4x 7cm větráky zvukovku SB, a 2x profi výkonnou zvukovku (2x8 IN/OUT vreálném čase) ), PCI-TV tuner, na stole mi to napájí USB myš a tablet a čtečku karet, a mám nejlevnější 300W zdroj s 12cm řízeným větráčkem cca za 500,-Kč :-)
A nenapadámě, kde by se vzaly ty kW??? Nebo co bych ještě k PC připojil? Topinkovač?! Pak by to mělo smysl ! :-) :-) :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ODESAKEDA - tak si zkuste dat do toho kompu 2-4 nVidie 8800GTX nebo Radeony 2900XT:-) Myslím, že by ten Váš zdroj nezkousl ani jednu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jjjjj: Co to povidas o hranolu 100*100...Asi nevis, jaky prurezy jsou potreba na 20A. Vzdyt 1mm2 prurezem medi protece bezpecne az 10A. Takze na 20A v pohode staci bezny 2,5CU drat. Vzdyt ani startovaci kabely nemaji extremni prurezy a to tam tecou proudy az stovky amper.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odsakeda: Ty si ale ftipálek :D. By mě zajímalo co považuješ za výkonou grafiku, protože dnešní výkoná grafika by doopravdy s takovým zdrojem nejela. Doporučené minimum u takové 8800GTS je 400W, u 8800GTX to je 450W. Už se nemůžu dočkat, až ti ten tvůj kvalitní zdroj usmaží ty tvoje pevné disky a 2,8 gigabajtové pentium :D - takové jsem ještě neviděl :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno teda jestli si matne pamatuju ze skoly,tak idealni maximalne proudova hustota v medi je asi 2,5A na mm ctverecni...ale uz je to asi 15 let,co jsem to videl naposledy,mozna se pletu:-) ale urcite to neni 10...respektive ono to tech 10 mozna i prezije,ale neni to nic optimalniho.Jo uz si vzpominam...2,5A/mm2 se pouziva pri navrzich transformatoru,aby to neshorelo a melo to rezervy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

suchánek má pravdu, nevěřil jsem tomu, ale před 14 dněma jsem přestavoval celý komp, začalo to nenápadnými restarty a skončilo to prdou a celá mašina v háji do poslední karty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: Jenze Vy se bavite o dratu, ale ve zdrojich (a elektronice obecne) se preci pouzivaji lanka. Tam je jednotlivych dratu mnohem vic, takze snesnou vetsi proudovou zatez. Z hlavy zadna cisla nvim, ale ve skole jsme 2,5mm lankem hnali 42A. Pravda ovsem je, ze to se nam uz roztekly bananky :o). Takze myslim ze 20A na 2,5mm lanku je realne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2TomRocek: Tys nekdy videl u zdroje kabel, kterej by mel vic nez 1,5 mm2 ? Si predstav, ze bys musel z ty baterky uzivit 1kW, abys mel nejakou rezervu => +- 90A => 10 mm2 prurezu.

Nemluve uz o tom, ze stejnosmerne neco napajet na vic nez "par" cm = daleko vetsi straty. Stejnosmerne byly zalohovany trebas telekomacky ustredny - X x 100l aku + pekny medeny hranoly.

Startovaci kabely sou A) tlusty celkem dost B) ten proud tam potece maximalne vteriny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23 - pardon za překlap samozřejmě jsem myslel - 2,8GHz u CPU a né GB jak jsem se upsal :-) že Vás to ale tak moc vzrušuje???
Navíc mi CPU nechladí jen zdroj! A P4 má integrovanou tepelnou ochranu, tedy žádné obavy. Navíc silnější nebo slabší zdroj proudově nemá vliv na nějaké usmažení!??? Pouze na podpětí přo max odběru! To se projeví spíše podchlazením :-) :-) :-) Nic z teho se mi cca 4-5 roků neděje! Tedy ještě jak dlouho mám čekat? Uznejte že ani 4 Grafiky nesežerou kW! :-) :-) :-)
To pak nejsou grafiky ale neúčinná elektornika nebo účinná topidla :-) :-) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 jjjjj: Však taky ty káblíčíčky pěkně hřejou jakou dostávají sodu, u pasivně chlazené mašiny to poznáš i rukou a to už je co říct a to tam nemusí týct kilowaty, jde to poznat u každýho kompa na hlavním atx svazku, přípoji pro grafárnu a pod., líbí se mi jak lidi onanují třeba nad nízkou spotřebou LCD ale že skoro stejný výkon protopí neužitečně "na káblech" ani neví :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

n + jjj a jini: Chlapci chlapci, vasi ucitele fyziky by z Vas nemeli radost. Ve stejnosmernych obvodech plati: P=RII a P=UI. 10A na 1mm prurezu opravdu neni pri vzdalenostech cca 0,5m prilis. Zkuste si pro zajimavost spocitat proudovou zatez na tistaku, budete prekvapeni. Problem malych prurezu nebyva ani tolik v oblasti odvodu tepla, ale v prilis velkem ubytku napeti. Jestli je vodic licna nebo drat je v tomto pripade fakt uplne jedno. Celkove ztraty v kabelazi 1,2KW zdroje budou v radu jednotek W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste rok, dva a PC zdoj bude pouzitelnej jako startovaci vozik :)

Baterie jako zdroj napeti primo pro motherboard je IMHO nesmysl, napeti na Pb aku kolisa od 10,7 (vybita) po 14,4 (nabita). Motherboard
by musel mit menic jako notebooky.

K te proudove hustote: Pouziva se ruzna podle moznosti chlazeni (pokud nejde o ztraty) od nizkych 1A/mm2 treba v civkach po cca 8? na desce plosneho spoje. Volny drat snese i 5.

jjjjj:
"Nemluve uz o tom, ze stejnosmerne neco napajet na vic nez "par" cm = daleko vetsi straty"

ztraty jsou zavisle na proudu a impedanci P=I2.R
stridava impedance je vzdy vetsi, tedy je to presne naopak :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odsakeda: No tak trošku sem se toho chytl, no ;)
Nejde o usmažení jako že by se přehřál, ale o tom, že tyhle "kvalitní" zdroje díky špatnému zapojení a nekvalitních součástkách dokážou v případě svojí poruchy (a tady je riziko mnohem mnohem větší než u kvalitního zdroje) PC odpálit. Kupříkladu nějaké starší nekvalitní zdroje měly takovou chybu v zapojení, že když ta část zdroje (tedy hlavně kondenzátor), která dodává napětí desce i ve vypnutém stavu se nafoukl resp. odešel tak směle pustil 220V do celého PC a je logické, že 220V komponenty neustáli. To že se ti nic 5let neděje ještě neznamená, že se ti to nestane třeba zítra. Já jsem taky kdysi dávno tak rok používal jakýsi noname zdroj z "papíru" (protože tyhle zdroje jsou hrozně lehké) a taky se mi nic nestalo, nicméně jsem co to šlo koupil Fortron.

Co se týče těch grafik, tak doporučuju se podívat tady http://anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2988&p=30 a zjistíš, že v zátěži by ten tvůj zdroj neutáhl ani jednu a to i kdyby měla celý zdroj jenom pro sebe ;). Mám docela obavy, že tohle 1,2kW monstrum by neutáhlo ani 4 8800 GTX v QUAD SLI - teda nevím ani jestli to QUAD SLI se dá na té dvouprocesorové krávě od AMD rozjet...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Odsakena: To posledni dobou asi nesledujes co se na poli grafik urodilo. Radeon HD2900XT (nebo jak se to pise) ma spotrebu 240W v zatezi, takze 4x to dava necely 1kW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TR: Až na to že se nenápadně začli osazovat menší průřezy ale to je určitě nepodstatný detail :-) další detail je že takových větví je v atx svazku hned několik a ne jen na 12V, některé frčí na 5V některé na 3,3V a všechny při zátěži několika desítek ampér, prostě samé detaily které udělají tu výkonou ztrátu o které mluvím, strč si svoje vzorečky zpět do hnížky a sáhni na nechlazený atx svazek, opatrně :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam otvorenu skrynu tak som si sahol na kbliky a naozaj nie su studene, ale ani teple. Berem, ze okolo nich teraz prudi vzduch takze sa naozaj zahrievaju. Ale kolko to spravy na stratach? To je akademicka otazka ktoru tu nikto nevyriesi. Podla mna je zhovadilost tvorba PC o takychto príkonou. Co budu robit ked sa dostanu na 2,5 kW ???? To aby sme potom k PC kupovali spustace.
 
Super nadpis, autor ma obrovske +

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sylar - ty fakt joo?! No ty bláho! To pak jo. ale já PC nevypínám třeba tejden (mám jej namísto video recorderu z Tv karty a zašedulovávám si snadno TV pořady, hlavně dokumenty, které nikde nekoupíš!, ani "neseženeš"...) a to bych se nedoplatil mít takovou šílenost doma... ¨To je fakt pro blázínky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nějaká pěkná klimatizace k těmto skvělým a výkonným přímotopům (ať žije ČEZ) by nebyla?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čistě pro zajímavost, když s tím mám čerstvou vlastní zkušenost: Mašina s Radeonem HD 2900 XT a k tomu 89W Athlonem 64 X2 5600+ (k tomu ještě dva 400GB disky na SATA, deska s nForce 570 SLI a nejeden větrák) žere v idle něco kolem 150 W. Když v ní zatížím procesor, vyleze spotřeba někam ke 220 W. Když grafiku, tak až k 310 W. Akorát si myslím, že to ještě po té grafice nechci moc, že nejela naplno ;) (jen přehrávala Chaos Theory - http://conspiracy.hu/releases.php?id=15 na 1280×1024 při max. detailech nastavených v Catalystech).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No teda, fanatik a amdroid v jedné osobě :D IMHO je to málo, měl bys to víc zatížit, tohle by v doopravdy plné zátěži (hlavně grafiky) mělo blížit k 400W...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro: Simi
Napětí akululátoru sice kolisá, tak jak píšeš, ale pokud prohlásíme akumulátor vybitý už při 12 V, nezůstane v něm už moc energie, která by nás vytrhla, navíc hhuboké vybíjení neprospívá žádnému akumulátoru. Motherboard má měniče z 12 V na napájení CPU a periférií, těmto měničům by rozsah vstupního napětí od 10V do 15V asi nevadil, problém zůstavají periférie živené přímo z větve 12V (hardisky), ale i to by se dalo nějak vyřešit, zvlášť, když nejde o velké výkony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Simi_: Jasne, a proto se pro energeticky prenosy pouziva stridave VN ze ? Asi sou vsichni hloupi, ze nevi ze pri ss by to bylo lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 jjjjj: Nevím školy nemám ale nejde především o napětí než o střídavost nebo nestřídavost ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano spíše o napětí! (akurát se blbě transformuje, tedy prto je v sítích střídavé), neb víkon je UxI, tedy jedno nebo druhé stačí udělat velké a je to, proud zahřívá dráty, nepětí nikoliv, je "jen" nebezpečné životu :-)
 I proto maj obdobně nákladáky u zadního náhonu vvýkon přenášen po kardance jako vysoké obrátky (ekviivalent napětí uel. proudu) a převod až v nápravě, jinak by tu rouru kardanky ukroutily, neb bud jsou vysoké otáčky, nebo kroutící moment (el. proud). V přírodě (v kosmu) takto podobně funguje vše!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toz chlapci dneska se snad stihnu stavit pro merak Energy Check 3000 na zizkove, taxem vecer dam zpravu o spotrebe v zatezi.
Muj stroj:
Zdroj Thermaltake Tough Power 1200W
MB Asus P5WD2 Premium
CPU D930, 2jadro 3GHz, 4MB cache, 800MHz FSB, max 125W
Disky 80+80+250+250+120+400 GB
DVD mechanika
RAM 2GB 533MHz DDR2 Geil CL4
Radeon HD2900XT OC na 848/900 (nevim uz presne, nejsem u toho)
TV karta (analog/digital) +FM
Zvuk M-Audio REVO 5.1
3x 12cm Fan
Scanner+BT napajene z USB
--snad jsem na nic nezapomel...do vecera muzete odhadovat spotrebu pri zatizeni, kdybyste nemeli co delat :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to tu...
IDLE odber cca 220W
Se zatizenym CPU na 100% (CPU Burn) cca 260W
Se zatizenym CPU na 100% a Grafika taky na 100% (Oblivion 1280x1024, detaily na max, HDR, AA i ostatni veci na max - cca 380W
Se vsim zatizenym (krome disku, to neumim nasimulovat u vsech zaroven na dost dlouhou dobu) a s monitorem 19" - 480W!!!
--ve vysledku to znamena, ze za rok je pri cene 4,50 za KWh cena odebrane elektriky jen za moje PC (pri cca 300W prumeru, je zapnuty porad a pocita SETI@Home)  11 826,- Kc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju, že max do 500w, pokud nezapojíš přes USB třeb topinkovač :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ODSakEda: No a asi proto je teď poslední léta napřen výzkum přenosu elektřiny na velké vzdálenosti k ZVN či UVN, nebo jak se označují napětí nad 800kV na DC, že? Podle mne je obrovský problém jen prosté spínání DC. Ale asi to nějak vyřešeno mají, jinak by firma ve které dělám (jiná část) nemohla takovou věc realizovat. (šlo o přenos mezi nějakým ostrovem a pevninou, délku si nepamatuju)
Kdysi jsem usmažil kontakt relé dimenzovaného na 16A, v C zátěži při 230V AC proudem 3,5A při 60V DC. Později výrobce neochotně vyškrábl, jakousi miliontou kopii grafu zatížitelnosti v závislosti na napětí při DC a tam se "pochlubil" myslím 380mA při těch 60V DC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.