Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Computex 2010: Hitachi-LG představuje první „hybridní SSD vypalovačku“

Jak je řečeno v posledním dílu Básníků:
"No a k čemu je to dobrý?" "No já nevím, ale můžeš na to třeba balit holky"
Vzhledem k ceně SSD si nedovedu představit cenu takovéto vypalovačky. Pokud to bude u DVD palírny, která normálně stojí 500,- i s daní, bude cena nehorázná. U BD vypalovačky, kde max kapacita jednoho BD leze až k desítkám GB se toho moc "nenakešuje"...
Jako zajímavé řešení by to mohlo být jako kombinace SSD HDD s DVD palírnou v jednom case, kdy by to bylo pěkné do miniaturních skříní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U 64GB HyDrive se může nakešovat celé dvouvrstvé Blu-ray a ještě zbude trochu místa ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to nic nemění na faktu, že je to k ničemu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si nemyslím, že by to bylo k ničemu. Jen se obávám, že se to dost těžko zaplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá otázka je jak s tím budou vycházet chráněná média.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady došlo k zásadnímu nepochopení k čemu to vůbec je. Nejedná se o nic jiného než optickou mechaniku s integrovaným SSD diskem :-)
Cachování na tento SSD disk je softwarová záležitost a nejedná se primárně o cachování dat z vložených optických medií.
viz citace:
"HyDrive offers hard disk drive (HDD) performance boosting in two ways. One is through using the entire SSD as a cache by the HLDS filter driver. The other is by having Windows and Microsoft Office applications installed and the remaining capacity serve as a cache."

"HyDrive also enables a smaller PC foot print (7-9"tablet PCs such as the Ultra Mobile PC, for example) by removing the HDD or SSD from the motherboard and just having HyDrive with its SSD as primary storage."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten HLDS filter driver mi napovídá, že to "prostě jen náhrada SSD" nebude. Ano, asi na tom bude nainstalovaný třeba i OS, ale to podle mě nebude jediný způsob využití.
Jinak teda ale pokud to fakt bude jen kombinace ODD + SSD, tak pak se začínám přiklánět k názoru, že to bude nesmysl :). Přesněji řečeno o bezdůvodnou integraci SSD do vypalovačky (a ať mi neříkají, že tím šetří nějaké místo, to je jen finta na návrháře mobilních PC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U noťasů jde mechaniku běžně vyndat - a na její místo dát druhý disk nebo přídavný akumulátor - kdyby tohle byl jen disk integrovaný do mechaniky, bylo by to dosti k ničemu - to by se používal jako ReadyBoost?

Na druhou stranu, jestli sem výrobci prostě ulejí levné flash paměti s menšími rychlostmi jako cache a mechaniku to zdraží o pár stovek, proč ne? Představa, že bootnu LiveCD, a ono to pak pojede tak rychle jako z disku nebo že "vypálím" DVD za dvě minuty mi nijak nevadí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím port multiplikátorem to je celkem jasné - prostě páč se to připojuje před jednu SATA kšandu a má to technicky DVĚ SATA zařízení, které obě musí být vyditelná / přístupná systémem, musí ta mechanika v sobě mít ten multiplikátor (řečeno laicky "SATA HUB") a tudíž to musí podporovat ten čipset, co z něj ten SATA port bude živenej.
A - ano - právě ten filter driver tam je proto, aby se ty dvě defacto samostatná zařízení (i kdyř na jedné kšadně / jednom SATA portu) daly takto pro to cashování použít. A počítám, že ten samý driver by (maximálně po nějakí drobné úpravě) chodil i s oddělenými SSD a optickými mechanikami ... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pod tim HLDS filter driverem si predstavte neco jako nahradu readyboost.
Nemyslim si ze integrace SSD do vypalovacky je zcela bezduvodna, sve kupce si to najde a co je nejdulezitejsi je to, ze vyrobni naklady budou jiste nizsi nez u kombinace oddelenych SSD a mechaniky, po cemz vyrobci urcitych zarizeni bezpochyby skoci, uz proto ze jim to snizi i naklady na vyrobu.
V malych netboocich mechanika nekdy chybi a pokud z toho PC vyjmete SSD tak se tam nakonec ta mechanika muze vejit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.