Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2010: InnoDisk představil malé PCI Express SSD moduly

InnoDisk logo

Dozvuky z Computexu nás ještě budou chvilku asi provázet, jedním z nich je i představení dvou produktů společnosti InnoDisk z oblasti SSD. Ta první vám asi nebude příliš neznámá, je to miniPCIe SSD určený pro notebooky. InnoDisk má tyto kartičky v různých provedeních, neboť v miniPCIe je dle specifikace kromě PCI Express také USB 2.0 a trochu neoficiálně se tudy třeba u ASUS a Dell netbooků „propasírovává“ SATA (rezervovanými a dalšími piny tak, aby nedošlo ke „konfliktu“ s existujícími rozhraními), takže InnoDisk má celou škálu těchto „DOM“ (Disk-On-Module) SSD, jako je Mini PCIe DOM (PCIe ×1 1.1, rychlost přenosu až 60 a 35 MB/s pro čtení a zápis), miniDOM (3Gbit. SATA a USB 2.0 s rychlostmi 100 a 60 MB/s), mSATA (pouze SATA, tytéž rychlosti jako miniDOM), miniDOM-U (pouze USB 2.0 s rychlostmi 30 a 20 MB/s) a podobně.

O něco zajímavější je PCIe DOM strkající se přímo do PCI Express slotů na základních deskách. Takové moduly se ani nikam neupínají, sedí prostě ve slotu, berou si z něj napájení a mají výšku pouze 2 cm. Zde však InnoDisk nehovoří o žádných konkrétních kapacitách nebo rychlostech, pouze říká, že mají „Excellent Random Read/Write Performance“, což nám samozřejmě neřekne nic, to se od PCI Express SSD tak nějak čeká. InnoDisk bere PCIe DOM jako nástupce SATADOM, což jsou zase maličké moduly zasunované rovnou do SATA konektoru (plus potřebují někde brát napájení, neb +5V se v datovém SATA konektoru nikde nevyskytuje).

Zdroje: 

InnoDisk (1, 2)

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Computex 2010: InnoDisk představil malé PCI Express SSD moduly

Čtvrtek, 10 Červen 2010 - 18:35 | HEC | Já myslím, že těch 5V se týká pouze těch SATA...
Čtvrtek, 10 Červen 2010 - 14:47 | HKMaly | Tyhle flashky zerou celych 5V? Proc?

Zobrazit diskusi