Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i5-14400 přináší kosmetický posun výkonu oproti Core i5-13400

Co čekat, když to je spíš taková i5 12450+. Buď měli použít skutečně aspoň ten Raptor Lake nebo nevydávat rači nic, toto je akorát 12400 s atomy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel presuva vyrobu CPU do TSMC na 3nm proces tak že už by sa to malo trochu zlepšiť v dalšej generacii ak to bude pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mizérie Intelu není až tak o procesu, jako spíš o architektuře procesoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proces je taky pozadu, kdyby neměli 10nm, ale 5, nemusí osazovat malá jádra "do počtu" pro benchmarky, ale udělají jen třeba 12velkých Raptor jader i se slušnou frekvencí.
Ale protože co plochy jsou 4malá jádra cca jako jedno velké, vyplatí se jim udělat raději 8x e-ceres než 4x další klasická jádra.
Proces v té jejích podvraťácké architektuře taky hraje roli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O co, že když přejdou na menší výrobní proces tak tam naserou co nejvíc malých jader. 6+12 bude vypadat lépe než 8+4. A markeťáci z toho budou mít orgasmus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Může bejt, teď už nikdo nebude měnit strategii o 180stupňů.
Ale na začátku přišla myšlenka malých jader s tím, že potřebovali co nejvíc výkonu z co nejmenšího počtu tranzistorů protože je mají furt hodně velké.
Pořád jedou na 10nm, (říkají tomu Intel 7)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni MUSIA vydať, lebo sľúbili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nestačilo by to odložit nebo zrušit?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akcionáři a třeba DELL by tě svou reakcí nepotěšili..
Vydáš každý rok "nový" Optiplex a musí tam být logicky "nový" procesor, přes to vlak nejede.
Takže nejmenší zlo je vzít 13400, přejmenovat ho na 14400, naložit mu o 100MHz víc a udělat hromadu dokonalých slajdů.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je to začarovaný kruh. Nejsou prachy na vývoj, nemůžu očekávat lepší CPU. Protože není lepší CPU, zákazníci to nekupují a zůstávají na starém, tudíž nejsou peníze na vývoj.

Samozřejmě není ten vývoj jen o penězích, ale částečně to souvisí. Intelu tak již zbývají jen fanoušci, kteří na cenu nehledí a chtějí Intel. Jenže Intel nemá tak dobrý marketing jako Apple, aby dokázal aktivovat i ty fanoušky, kteří mají v PC Intel, ale nevidí důvod hned měnit na další generaci, když to nepřináší výkon navíc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pri Inteli sa nedá hovoriť o začarovanom kruhu. Intel má peniaze, leje ich do do (neúspešného) vývoja, výroby, marketingu a peniaze sa mu zatiaľ vracajú vo forme zisku... ...takže zatiaľ je to funkčný kruh, ale smerujú k tomu, že by chceli fungovať ako spoďároví skřítci zo southparku. 1. fáze - sľuby, 2. fáze... ...3.fáze - zisk

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Tak on je to začarovaný kruh. Nejsou prachy na vývoj, nemůžu očekávat lepší CPU. Protože není lepší CPU, zákazníci to nekupují a zůstávají na starém, tudíž nejsou peníze na vývoj."

... nesouhlasím. Vzpomeň, jak na tom byla AMD. A taky se z toho vyhrabal, byť za cenu drakonických změn a ten proces trval nějakých 8 let. Ale nebýt rozdělení firmy, odprodeje továren a přechodu do fabless režimu, plus pozitivní černé labutě jménem Lisa Su, tak by prostě AMD nebyla tam, kde dnes je.
¨
Je i v Intelových možnostech se z toho vyhrabat. Ale budou muset přijít radikální změny. Ty Pat už těžko udělá, imho doufá, že inkrementální posuvy jako přechod k TSMC budou stačit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k podílu na trhu je otázka, jestli někdo v Intelu vnímá ty své produkty jako špatné, možná jim dělá vrásky na čele segment serverů.
Ale jinak to nevypadá, že by nějak chtěli (potřebovali) ze své "lake" párty odcházet.

Pravda, Alder byl dlouhé době první opravdu nový procesor a kromě 12400f ho hned podělali dvojí architekturou.
Klidně mohli vydat vedle klasické i "herní" řadu i5 a i7 s 6 respektive 8 velkými jádry a bylo by po plamenných diskuzích.
Evidentně necítí potřebu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel v době nástupu Ryzenu i nějaký ten rok po něm měl peněz "na rozdávání" a tak je raději nejspíš rozdával, než aby zainvestoval do vývoje. Podle toho to vypadá, nyní začíná zlatá žíla trochu vysychat, ale můžou si za to především sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"2-5% výkonu navíc"

Ak som to dobre pochopil, tak je najvyšší čas na výmenu PC :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdysi takových „pokroků“ Intel dosahoval běžně, jenže to ještě konkurence spala někde za pařezem, takže si to klidně mohl dovolit a vlastně ani nebylo v jejich zájmu na tom cokoliv měnit, v takové situaci ti to tak prostě vyhovuje. Jenže teď by už potřebovali trochu kopnout do vrtule, té se už ovšem nějak nechce začít znovu točit a nyní to vypadá, že se už v podstatě zastavila.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já se toho Intelu nechci nějak zastávát ale i5-13400 utahne rtx 4080 ve 4K. Ve 4K má stejný výkon jak 7600X.

Prohraje v nižším rozlišení díky nižší frekvenci

A více jader dává větší výkon, takže efekt vyššího výkonu půjde časem vidět i v samostatném Windows který se stává náročnější.

Více jader = vyšší spotřeba

Nemůžete se dívat jen na hry ale na celkové využití a životaschopnost do budoucna

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nějak si protiřečíš. Porovnáváš CPU ve 4K hrách a pak říkáš, že se nemůžeme dívat jen na hry.
Ve 4K hrách se právě výkon CPU nedá moc porovnávat, protože ti to omezuje GPU, takže na to se vůbec nedívej.
Takže když se na to podívám podle tvé poslední věty "a celkové využití a životaschopnost do budoucna", tak tento Intel procesor se předražený krám (nebo bude, pokud nepůjde cena dolů oproti předešlé generaci, což pochybuju).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem chtěl říct, že na hry dá stejně jak 7600X.

Zároveň dle recenzi je výkonnější třeba o 5% ale dráž vyjde deska a ramky takže celkově je nárůst cen 10% takže se vyplatí vzít intel.

Takový byl závěr recenzi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v prvom rade je stale LITTLE.big stale nevyladenou kopou sraciek, v druhom rade, nic ak zoberies i5, pravdepodobne nezoberies poriadnu dosku, takze ak by si tam chcel strcit hoci i7 14xxx tak dokup aj hasicak, ak budes chciet lepsi vykon o rok dva, musis kupovat celu zostavu. Na hry by to bolo ako tak pouzitelne, ak e-cores zablokujes, ale prave na vsetko ostatne je to cpu zrut energie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

kňúúúúúú

e cores nikam nepojdu. naucte sa s nimi zit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mam tu skusenost, na firemnom ntb...sa necuduj, ze robim kňúúú
strasne sracky to su

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

U firemního notebooku by ti mělo být jedno co tam je, na tom náš dělat a ne se hrabat ve správci úloh.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

najma ked mam spusteny VPN klienta, outlook teams a firemne appky ...musel som si odvyknut pustit si youtube hudbu, lebo uz to cpu nedava

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám ve firemním PC G5905 Celer a dal jsem si ho tam jen proto, abych si ověřil že ty výše uvedené kancl věci dává i on.
To co tady popisuješ by možná nedával i5-4310u, ale ne to co máš ty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem chvili AL "U" v konfiguraci 2+8 pod win10. Hrozna pomala sracka, pokud beru v potaz, ze jsem mel pred tim 4C8T "U" z let 2017/2018 a bylo to stejne rychle, dokonce pocitove pomalejsi. Remcal jsem dokud mi to nevymenili aspon za 4+8, ale ty pidijadra jsou v podstate na kulove, pokud nejedes ciste full MT ulohy. Vhoraim pripade to brzdi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tento rok "rozdávám" notebooky s konfigurací "2P/8E" protože je to prostě i5 pro tento rok a stejně nic jiného není.
Booky jsou samozřejmě s W11, a opravdu nevím co koho v "kancl" nasazení brzdí ale dobrých 5-7let to rozhodně není procesor. Fakt netuším kde na to kdo chodí.
Ještě 2roky zpět to byly 4klasické jádra s HT a je to naprosto vuřt, pokud ti nedám možnost kouknout na čem ten počítač běží, tak to na internetu nebo Excelu absolutně nepoznáš.

Jediné co v poslední dekádě opravdu citelně zrychlilo kancl stoje bylo nasazení SSD.
Nejhorší uživatelé jsou takoví ti samozvaní domácí odborníci, co mají tendence analyzovat kancl HW jako by na tom snad měli chtít hrát Cyberpunk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"pokud ti nedám možnost kouknout na čem ten počítač běží, tak to na internetu nebo Excelu absolutně nepoznáš."
.. ja bych poprosil trosku profesionalnejsi postoj, bavis se tady s lidma, kteri delaji v IT 20+let, nemaji spusteny pouze excel+outlook jakozto vrchol IT technologii :) Nejsi na zive.cz s prevahou "ti samozvaní domácí odborníci" a rovnez nejsi "jejich" admin.

""2P/8E" protože je to prostě i5 pro tento rok"
.. zajimalo by mne, jak tenhle vyrok vznikl, protoze nedava smysl. Vse co Intel nabizi pro "U" segment je 2+8, v horsim pripade 0+8. Je jedno, jakou "i-predlozku" tomu da. Zajimavejsi je pak 28+W segment, kde jsou uz konfigurace 4+8 a vyssi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj ale běžný kancelářský "korpo" NB je s "U" procesorem, 28+W nejsou typickým vzorkem počítače pro managera na poradu nebo pro účetní

Pokud pracuješ 20+let v IT, tak jsi asi už takový "hodinář" a rozdíl mezi 4/8 a 2P/8E poznáš.
Běžní uživatelé co ani neví co je "procesor" absolutně ne.
A hlavně vycházím z faktu, že 2P/8E jsou v notebooku naprosto v každém testu o DOST výkonnější než 4/8 Comet např.
Takže ano rozdíl asi poznáš, ale tvrdíš opak než je naměřená realita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

buduci tyzden by som mal dostat DELL Vostro R5-7530U (6/12) 16GB, takze budem vediet zreferovat, ci fakt je rok 2023 rokom 2/8 a ci ten rozdiel v 6/12 v lenivosti ntb je alebo nie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poběží to dobře to ti řeknu rovnou, ale ještě jsem nikdy neviděl firmu s 1tis+ zaměstnanci, kde by všude byly fir. booky s AMD procesorem :)
Taky bych to rád zavedl, ale neberu si podobné věci osobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nas servisny manazer sa nechal presvecit, nech to skusi ...a presvecil aj riaditela. Je to lacnejsie a menej to zerie a ma to byt v konecnom dosledku vykonnejsie... Samozrejme ide o 1/3 amd a 2/3 intel-na-vecne-veky, ale aspon kvapka ked neprsi

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto s tebou názor sdílím, ale DELL vyrábí jen minimum "korpo" modelů s AMD.
Existují dlouhodobé rámcové smlouvy, které se mění jednou za několik let a tam se např píše, že produktová řada je Latitude s takovými a takovými parametry a ty se dají upravovat třeba 1x za rok.

Tak to prostě funguje.

A pokud někdo, kdo má mandát o tom rozhodovat (manažer/kravata) necítí potřebu to měnit protože "je to moc hlučné, málo vydrží baterka atd atd"
Tak se samo nic nemění, není důvod.... a na základě vyskakování nějakého AMD pozitivního technika taková firma nebude měnit dodavatele, servisní smlouvy, produktové řady...

A nedejbože aby pak na takovém AMD nefungovala nějaká průmyslová apka napsaná přímo pro tu danou firmu na "schválený HW (Intel)"...

To je tak na vyhazov. Chápu "srdcaře", je potřeba ctít opravdové priority.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. průmyslová apka .." na office ntb?

Nevím, co bereš.
Ale chci to taky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč bych měl něco brát, vytvořená jen pro danou firmu "na míru", zpravidla se využívá na provoze nebo i terénu.
Je to normální x86 aplikace. Pokud máš problém s tím slovem "průmyslová", zvol si tam co ti bude sedět lépe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

melkor spíš narážel na to, že pokud je taková aplikace napsaná tak, že to umí provozovat Intel, tak bude asi chyba někde jinde ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je trochu v testech. Ja netvrdim, ze ta 2+8 neni rychlejsi. Uz jen ty 2 jadra maji podstatne vyssi IPC. Ale pokud mas paralelne bezici ulohy, ktere to trochu vytezuji (ne jednu plne MT ulohu) a ten win scheduler mezi nima prepina, tak ty 2 jadra jsou proste malo, protoze pri kazdem skoku na Emrdku dojde nutne k "propadu". Je to proste takovy "kockopes", kde zalezi na typu pouziti, jak se to bude realne chovat.
A po 5 letech ve stejne kategorii, by cloveku meli vstavat vlasy na hlave, jak je to rychle..a ono nejak ne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak trochu tě chápu, ale je to především "v hlavě".
Zprvé nepoužívej W10, které to neumí.

Za druhé to e-core není zas taková "mrd*a jak sis vysnil.

A za třetí v přeskakování mezi architekturami mají problém hlavně herní enginy, kde operace "A" na jednom jádře čeká na dokončení operace "C" na třetím jádře a výsledek z těch dvou operací se musí nutně porovnat s výsledkem operace "B" která se dokončuje na druhém jádře.
Takže logicky na běhu ne zrovna připravených her tohle může drhnout.
V kanclu nebo renderu videa P/E architektura žádný problém nemá - běží to paralelně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bavime se porad o 2+8, ze..

"Zprvé nepoužívej W10, které to neumí."
.. dekuji, win11 nechci.
"Za druhé to e-core není zas taková "mrd*a jak sis vysnil."
.. ja moc nesnim :) Jsem celkem prakticky zamereny clovek ve sve podstate. Pokud ma E-mrdka od oka o 50% nizsi IPC a jeste nizsi frekvence nez odpovidajici P-core, tak to neni sneni, ale tvrda realita.
"A za třetí v přeskakování mezi architekturami mají problém hlavně herní enginy,"
.. nikoliv, preskakovani musi delat z principu i kazda single aplikace, ktera v dany moment vyuzije vice jak 3 thready. Priblbly load nejake txt importu do tabulkoveho procesotu, dokaze vyuzit treba 3 thready, to znamena, ze bud se ti zatizi 2P+1E, kde 1E to brzdi, nebo 2P+HT, kde to taky brzdi. A to nemluvim o vsech dalsich pripadech, kde ti bezi paralelne vice jak jedna uloha, ktera ty ajdra vytezuje. Pokud by tady nebyl problem v architekture, tak proc by Intel tohle nenasadil do serveru? :)
"V kanclu nebo renderu videa P/E architektura žádný problém nemá - běží to paralelně."
.. ano, ale to je taky ten jediny "svaty gral" tehle architektury spolu se ST vykonem. A to je to, co opakuji porad dokola, ze ta architektura ma svoje limity a nevyhody, jakmile pouzivas jine scenare nez ten "svaty gral" oproti homogennim jadrum, ktere zatim pouziva Zen. Cim mene P jader a vice E jader, tim je ta limitace tehle B-L evidentnejsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"""". dekuji, win11 nechci."""

Podívej byls to ty co říkal že dělá 20let v IT?
Pokud to razíš takhle, tak se s tebou nemám o čem bavit. Proč tam nemáš XPčka a nehraješ jen DX9 hry?
Pokud P/E provozuješ na W10, tak je jasné že budeš kňučet že něco nedělá to co má.

"""" Pokud ma E-mrdka od oka o 50% nizsi IPC a jeste nizsi frekvence nez odpovidajici P-core""""

Zase si nabíháš, pokud má ta e-mrdka 50% IPC (ve skutečnosti je to 60-65%), tak to zas taková mrdka není ne? :)) Je to prachsprostý Skylike - krát osm.
60% IPC za 1/4 tranzistorů proti P-core. To docela dává smysl ne když funguješ na 10nm

A pokud se ti to příčí tak to prostě nepoužívej - protože evidentně to používáš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud to razíš takhle, tak se s tebou nemám o čem bavit."
.. pokud mas na mtysli vyresenie pridelovani threadu u win11, je to a neni vyresene. Pro mne je ale dulezita pridana hodnota. V cem je pridana hodnota wi 11 oproti win10? Zadratavany task bar? :)) vzdyt to pouziva stejny driver model, v principu to jsou preskinovane win10. Co ja na win11 tak uzasneho?
"Zase si nabíháš, pokud má ta e-mrdka "
.. ja si nenabiham, jen ty jsi natvrdly a nechapes rozdil ve vykonu. To ze to jadro ma skoro vykon "Skylake" mi je celkem k prdu, kkdyz je ten vykon nizsi nez toho Pjadra a to podstatne. Co je na tom tezkeho k pochopeni??
Ja to nepouzivam, vyhnul h
Jsem se tomu diky homeoffice, ale budu casem muset :) Nastesti aslon ne na zmrsene 2+8 kombinaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to razíš takhle, tak se s tebou nemám o čem bavit. Proč tam nemáš XPčka a nehraješ jen DX9 hry?
.. tohle byl velice hloupy prispevek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste technicky dodatek. Jsem priznivec tichych placek. Nepotrebuji pasivne chlazene design, ale nesmi to byt hlucne/rusive. V dobach, kdy prisli prvni derivaty Ivy Bridge/Sandy bridge do "U" segementu a Intel prisel s konceptem placek, byl jsem naprosto nadseny. Jedine co mi tehda chybelo bylo vic jader, protoze 2c/4T se da celkem rychle 'ucpat'. Kdyz 2017 vydal intel 4c/8t "U" verzi, bylo to jako mit druhe vanoce (nebo spis prvni). Notebooky s hmotnosti 1,5kg, ktere se dali celkem plne vyuzit jako plnohodnotny desktop (samzorejme ne pro heavy MT). Splneny sen, od doby 2011, kdy "U" prisla na trh.
Od te doby pak Intel zase nic..pak prijde srackoidni kombinace 2+8, kde si clovek nemuze byt jisty, kdy mu jaky thread vidle prehodi na Emrdky a cele se to zpomali. Hrozny design. Zlate AMD s jeho 6 a 8C variantami v "U" segementu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, řešíš nepodstatné hovadiny, mám před sebou 1345u a v R23 (10min) to má skoro 8500b.
Změř si 4/8 Comet nebo Coffee.
Nehledě na to, že je to celé úplně fuk, protože 4/8 se už zpátky nevrátí a nemá cenu se v tom brbrat.

Pokud by ti kvůli tomu sutterovala náročná hra, tak to ještě pochopím, ale to že kancelářských aplikacích řešíš jaké vlákno běží na jakém jádře jestli mi "tahle zrovna tabulka běží na té "e" mrd*e tak se asi zabiju".....

Jestli by nebylo asi lepší fakt řešit něco smysluplnějšího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jak říkám, řešíš nepodstatné hovadiny, mám před sebou 1345u a v R23 (10min) to má skoro 8500b.
Změř si 4/8 Comet nebo Coffee."
.. jenze to je presne o tech testech. To je presne ten jeden pripad, kdy vypada 2+8 jako svaty gral oproti predchozi generaci. Jedna heavy MT aplikace, ktera zabere celou kapacitu CPU. Tenhle pripad mne, stejne jako 99,9% lidi, kteri ten notebook budou pouzivat, nezajima, protoze to neni use case pro tuhle tridu. To je use case pro workstation.
Ja ale neresim jen "kancelarske ulohy", stejne jako spousta jinych. "U" tridu muzes klidne pouzivat i pro vyvoj mene narocnych veci, ja na tom mam spustene virtualky, a podobne. To CPU na tom power limitu 15-20W to klidne utahne. Nebude to raketa, ale pojede to v pohode. Problem je nevyrovnaost vykonu, jakou ta 2+8 kombinace prinasi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím potom je ale potřeba používat staré Intel procesory, AMD procesory, desktop nebo Server farmu a ten book používat jen jako terminál se kterým se ke svým "virtuálkám" připojíš přes RDP tak jak se to normálně dělá.

A v tu ránu ti naopak stačí notebook jen s e-cores.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo Cloud... dobry, pokud delas externi projekt pro nekoho na dalku. Nemusis nic resit a jsi placeny za to at to jede nebo ne.
Blby, pokud je to "tvoje" konfigurace, kterou nemas pod palcem. Tech nevyhod cloudu je spousta, oproti lokalni instalaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím cloud, myslím firemní server kde si rozjedeš virtuálku v tebou definované konfiguraci úplně stejně jako na tom notebooku.
A ním se k ní připojíš.
Pokud na 1cm booku provozuješ nedejbože víc virtuálních strojů "lokálně", tak ti nebude výkonem stačit žádný 15W "U" a není třeba prskat na nějakou konkrétní technologii.

Jestli to chceš mít lokálně "v batohu", potřebuješ nutně nějakou "cihlu" z H 45W procesorem.

Ale já se opravdu už od začátku bavil o smrtelnících, co obsluhují Excel, Outlook a internet. Ne virtuální PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele sorry, ale i presto ze jsi admin, tak jsi fakt vzdaleny konkretni realite.
"Pokud na 1cm booku provozuješ nedejbože víc virtuálních strojů "lokálně", tak ti nebude výkonem stačit žádný 15W "U" a není třeba prskat na nějakou konkrétní technologii."
.. tohle neni pravda. Muzes mit virtualky, kde ti bezi nejake servicy (typicky treba web), nebo treba presentacni demo, dalsi veci a tam te vicemene 15-20W v nicem nelimituje. Problem je, kdyz se ti zacnou spouste dalsi tasky, ktere si ty P jadra zacnou alokovat. Nejde o to, ze to na tom Intelu nepojede, pojede, ale na AMD to jede proste lip.
Ohledne firemniho Cloudu..ne vzdycky to jde, ne vzdycky ti tohle firma v dany cas da k dispozici, ne vzdycky budes mit dostatecne pripojeni, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem psal, pokud to používáš na W10 nemá cenu vést debaty.
Možná ti pomůže že existují SW, které dovolí P/E jádra alokovat jen pro dané aplikace a ty ostatní se jich ani netknou. Zkus pohledat - až potom co nainstaluješ W11. Je to důrazně doporučováno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja nechci manualne upravovat pridelovani threadu. Od toho je OS. Ty ale nechapes princip. U homogennich jader, je mi uplne jedno, kam scheduler priradi thread. Jedine co se deje je, ze se s poctem vytizenuch threadu snizuje frekvence CPU tak, at se vleze do obalky TDP. Nic neresim. Jestli postim 3x2T na Zen4 nebo 1x2T, jediny rozdil bude na frekvenci, na ktere to pobezi. Tohle ale neplati o Intelu. Vysledek bude, ze tech 3x2T pobezi pomaleji, pri podobnem IPC a frekvencih P core na RTL, nez u srovnatelneho Zen4. Musi, protoze 2P+4E je pomalejsich nez 6P. O kolik je druha vec, ale bude pomalejsi.v nejakem extremnim pripade muze dojit i k tomu, ze scheduler da treba prednost jedne uloze a ty ostatni pobezi jen na Ejader. Atd..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Franku, promiň, ale nesouhlasím.
Není excel jako excel. Znám excelisty, kteří bagrují data a pro ně je i H-čková řada i7 problémová ohledně výkonu a na výsledky čekají desítky minut (nadto ale mají problém s teplem, takže ty jejich stroje se vypínají kvůli přehřátí pajšlu)
Teamsy (které jsou neskutečně memory-hungry, stejně jako chromé chromium, na kterém stojí), pokud se opravdu používají extenzivně, dokáží vyžrat i procesor, stačí se začít hrabat v historii konverzací.

To nijak nezpochybňuje fakt, že opravdu nenáročný uživatel si i dnes vystačí s nějakým pentium-like tintítkem, protože může fungovat i ve webových O365. Na druhou stranu souhlasím s Tombominem v tom, že dnešní kancl zátěž je o několik levelů dál, než byla před 5-10 lety, v dobách Lync/skype a posledních "necloudových" Office - a to vše navzdory tomu, že výkon HW šel neskutečně vpřed.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem to samé i5 1235u předtím 8265u, AL měl dokonce dvojnásobek paměti. Apky sice startovaly rychleji ale velmi rychle to vždy zvadlo a Intel Pocit® výkon byl tak poloviční v reálném nasazení...
Možná vina w10, ale 11 mi na to nikdo nedá...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě to, o tom jaké Win budeš mít na pracovním stroji se fakt nikdo s tebou bavit nebude.
Ne pokud děláš ve velké firmě, ne kdesi v garáži.
Na P/E cores by rozhodně měl být nasazen W11 a W10 za 2roky končí, nevím proč někomu dávat nový book na 5let s W10. To je přeci holý nesmysl.

Doma mám Intel s jen s "P" jádry a W10, to je ale zcela jiná situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano w11 by pro tento CPU byl jistě vhodnější, ale je spousta garáží s desítkami tisíc zaměstnanců, které w11 ještě neuznaly jako vhodné na podnikové nasazení. On ani ms se moc nesnaží, když ltsc budeme mít až za půl roku. A až to někdo uzná za vhodné, tak mi přijde holý nesmysl je vyhodit když požadavky na 11 to splňuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Standard u nás je Win10 Enterprise a Win11 velmi pravděpodobně nikdo nasazovat nebude (zatím jsem ani neviděl testovací buildy image Win11), to spíše naopak se koupí extended support a následně se přejde na Win12. Tohle jsem zažil už s Win7 (Win8 nikdy reálně nenasazeny) a nedává moc smysl na ty roky, po které ještě budou Win11 podporovány, nasazovat právě je.
A protože HW standard je Intel (je to tak jak to je a AMD v tomto ohledu má smolíka), který už nic jiného než P/E kočkopsy nedělá, je stav takový, jaký je. Můžeme to kritizovat, můžeme poukazovat na nedobré výsledky, ale to je asi tak vše. Korporace je tanker, kterému trvá zatáčka několik desítek kilometrů....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl ve výkonu malých a velkých jader poznáš v hodně programech i bez správce úloh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokud se na tom dělá hůře než na tom starém, tak máš pravdu, neměl by se hrabat ve správci úloh, ale hodit to rovnou ajeťákům na hlavu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přitom plnotučný 6jádrový 5500U je i v notebooku za 12 tisíc s 16 GB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bys mi tohle řekl u nás, tak ti v BIOSu vypnu ty malé jádra, nechám dvě velké a pět let bys na tom makal jako šroub.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A zaměstnanec by pak udělal pápá, protože by pochopil, že jen ztrácí čas u podřadné firmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale přeci mě jako zaměstnance naprosto nezajímá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No pokud nevadí nízká produktivita tak proč ne... Dřel bych jak ten nejmenší šroubek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem uvedl, jako řadového zaměstnance by mi to naprosto nevadilo. A pochybuju, že kdybys svému nadřízenému uvedl důvod své nízké produktivity fakt, že nemáš počítač s hromadou "velkých" jader, že by tě ještě někdy bral v něčem vážně.

Prostě řešíš nepodstatné hlouposti. Třeba by pomohla petice "za vymýcení e-cores z pracovních PC", třeba to zabere.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nevim jakou mas osobni zkusenost ty, ale kdyz kolega, v byvale praci, prisel za nadrizenym, ze na soucasnem NTB se mu to pocita x minut a kdyz by mel lepsi stroj mohlo by se to pocitat x/4~x/10 minut tak proste lepsi stroj dostal (pocital neco pres CUDA).

Nemyslim si ze by s CPU neslo to stejne a proc by takovy pozadavek nemel byt bran vazne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"A více jader dává větší výkon, takže efekt vyššího výkonu půjde časem vidět i v samostatném Windows který se stává náročnější."

problem je, ze tie atomy su snad slabsie ako bol atom n2600 pred x rokmi.
hry hram minimalne, na pracu mam i5 + rx570 8GB (kvoli openCL).
problem je ze casto je robota, rendering, rychlejsie hotova na Haswell i5-4460 ako na dvojrocnom Alder Lake-S i5-12400.

a to 4460 je 4c/4t @3,2GHz s turbom 3,4GHz a 12400 je 6c/12t @2,5GHz s turbom 4,4GHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto je az podozrivo nepravdepodobne tvrdenie, Haswell predsa nema ani AVX-512, aby dokazal Alderu natrhnut rit, aj konci na 4c/8t a v tej dobe este ani spotreba nebola taka utrhnuta z retaze.

Zaroven sice Intel historicky "vylepsoval" jednotlive generacie stvorjadrakov o kozmetickych ~5%, ale tych generacii medzi Haswellom a Alderom bolo tolko, ze rozdiel vykonu na jadro v MTcku musi byt dost zasadny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RedHawk - Co jsou tohle za divné plácanice?
Jedna čtveřice e-core je (v desktopu) zhruba tak rychlá jako i5-4590 nebo i5-6500..
Slabé to zrovna není.
Problém je hlavně "dvojce" architektur v jednom procesoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj "názor" mě pobavil. Jak dlouho se zajímáš o PC HW trochu víc do hloubky a čteš specializovná média jako třeba DiiT ... ? Nejspíš to moc dlouho nebude, jinak bys tu nepsal takové bludy. Kdyby tě zajímaly argumenty, tak těch důvodů proč to nefunguje jak píšeš je tolik, že se to nedá vyjádřit v pár slovech či větách.

PS: A to tady mezi čtenáři a hlavně diskutéry patřím mezi ty s méně technickým vhledem. Je to jen moje hobby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už bude častější, protože když už máte slušné mohutné jádro, tak nějaké velké zlepšení je hodně těžké. Čekám, že vydání Zen5 bude začátkem takovéhoto stagnujícího období u AMD tzn. Zen6 už bude "mírný pokrok v mezích zákona" a Zen7 to samé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen5 se právě čeká posun nad 20%. Zen6 jen malé vyladění. Uvidíme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to tak myslel - Zen5 bude poslední větší závan čerstvého vzduchu a pak už jen vánek. I s nanometry to vypadá stejně, takže překvapení či zázraky budou potom nepravděpodobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Intel nepřijde s opravdovou revolucí (nejen papírovou), tak se to opravdu stát může. Nicméně předpokládám, že AMD si uvědomuje, že do pozice do jaké se dostal Intel může dostat také, pokud "usne na vavřínech".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tie wattaze u tepelnych agregatov znacky Intel su v tych tabulkach tak roztomile. Napr. 125W u 250W/345W 13900K. Sooo cuuute. Dokedy ?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostuduj pozorně ten graf.
Pokud procesoru napálíš 340W, bude žrát 340W, pokud mu dáš 125W, bude i 13900k žrát 125W.
Nesmíš být jen blbec a nastavovat 2x větší power limit pro 3% výkonu.
Do Ryzenu taky můžu napumpovat 500W, a nastavit mu vysoké frekvence.

PS: největší blbci jsou ti egoisti v Intelu, že to vůbec dovolí nebo dokonce podporují.

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-14900k-raptor-lake-test...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomer spotrebitelov, co budu dusit Intel (alebo pretaktovavat AMD, co sice skoncilo so Zen1, ale nech si spokojny) je minimalny. Ci si myslis, ze Jozko (alebo jeho mamka), co na Alze kupuje ludovku, alebo da zoradit zostavy podla ceny a potom si kupi nieco z top3 bude este studovat dalsie 2hod, o kolko a ako ma znizit power limit, aby mal u svojho Intelu co najlepsi pomer IPC/Watt ? Vsak ten je rad, ak sa mu podari na prvu dobru prihlasit do systemu a nainstalovat Minecraft.

Blbost zacina tam, kde spotrebitel plati premiovu cenu za sotva priemerny produkt, a nie je k tomu nuteny nejakym obskurnym software/zivobytim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plně souhlasím, jen ale dodám, že i lidovky od Inlelu jsou velmi efektivní - i3-13100, i5-12400f, i5-13400f.
Všechny tyto CPU i dnes dostačují na 98% her a žerou nic.
Problém nastává u vyšších řad kde si Intel neví rady, tak to řeší po svém - egoisticky "vyhrajeme za každou cenu"..
No a stejně nevyhrajou, a žere jim to 2x víc, přesto že rozhodně nemusí.
Ještě že takový TechPowerUp nemá problém odhalit pravdu.

"pokud u 13900k zvedneš power limit ze 125 na 253W, získáš ve hrách 3% výkonu".
Tady není co dodat. Provozovat takový procesor na "unlimited" může jenom blbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Problém nastává u vyšších řad kde si Intel neví rady, tak to řeší po svém - egoisticky "vyhrajeme za každou cenu"..
No a stejně nevyhrajou, a žere jim to 2x víc, přesto že rozhodně nemusí.
Ještě že takový TechPowerUp nemá problém odhalit pravdu.

"pokud u 13900k zvedneš power limit ze 125 na 253W, získáš ve hrách 3% výkonu".
Tady není co dodat. Provozovat takový procesor na "unlimited" může jenom blbec.“

No vidíš a stejně to žere furt víc, akorát to je pak ještě pomalejší. Ta efektivita zas tak nikoho stejně nezajímá, pokud prostě nemáš výkon, prohráls, takže tak. Už jen tím, že si někdo tento CPU vůbec pořídí na hry, je s prominutím blbec, protože těch důvodů proč to pořídit už to má naprosto minimum, urve to o chlup vítězství akorát v pár vybraných titulech, co tomu krámu zrovna nějak dobře sednou a tím to asi tak hasne, akorát to pak většinou taky topí jak blázen.

Lidi se těm 3D předtím akorát smáli, že to špatně vede teplo a přehřívá se to... jakdyby se ten Intel nepřehříval, ten to má sice vyřešené líp, protože nepoužívá takový „debilní“ design, jenže když to má pak klidně i 3x vyšší spotřebu, tak ty teploty stejně nebudou asi žádná sláva ani zde, že, takže z tohoto pohledu si to nemá co vytýkat a mizérie to je u obou... co už. AMD ale pořád zůstává aspoň ta nižší spotřeba, takže z toho pak trochu paradoxně neleze aspoň tolik odpadu, což je vždy výhoda, i když se to obojí chladí ve výsledku podobně blbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

""""No vidíš a stejně to žere furt víc, akorát to je pak ještě pomalejší. Ta efektivita zas tak nikoho stejně nezajímá""""

Zásadní asi je, že lidi s někým/něčím furt závodí, chcou "něco vyhrávat"... (třeba ja JEN hraju hry nic víc)

Z toho co píšeš je přeci jasné, že když "prohraješ" i s nastavenými 253W je naprosto nesmysl je tudíž nastavovat. Protože se 125W jsi o celé 3% pomalejší. Klidně napišme že nejsi pomalejší vůbec, protože 3% výkon nikdy ani nezaregistruješ.
Co ale zaregistruješ je poloviční spotřeba - a ne že tě nezajímá. Protože zatímco CPU nastavíš na 125W, stačí ti chladič za 700Kc, u 255W ti pomalu nestačí ani voda za 3.5tis.

Na procesoru se stejným výkonem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a právě proto si potom logicky takový přímotop nekoupím, na co, když chci nízkou spotřebu, vemu Ryzen, který je pak navíc ještě rychlejší a už ne zrovna o málo, když Intel si ještě musíš takto přiškrtit, abys ho byl vůbec schopný rozumně uchladit, je sice hezké, že tam je takový možnost, ale vlastně k ničemu mi to není, protože lepší CPU z toho s tímto stejně neuděláš, pořád to topí víc a zároveň to je pomalejší, ať si ho nastavíš jak chceš a muset jít se spotřebou až na úroveň Ryzenu, tak výkon se pak už propadá poněkud výrazněji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, dnes bych si koupil Ryzen, hlavně taky proto, že hraju.

Nicméně nastavit procesor tak jak být nastavený z výroby (má 125W - napsáno na krabce), musíš u dražších desek Intelu udělat ručně - výkon se nepohne nikam. Protože někdo s tichým souhlasem někoho nastavuje na unlimited už z výroby. Tohle je hlavně info pro stávající majitele.

I Ryzen můžeš nastavit na unlimited a bude jíst 250W, ale nikdo to nedělá, protože to nepřináší žádný výkon navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechápu že toto tady tak urputně obhajuješ.

"pokud u 13900k zvedneš power limit ze 125 na 253W, získáš ve hrách 3% výkonu. <= Tady není co dodat. Provozovat takový procesor na "unlimited" může jenom blbec. < Nicméně nastavit procesor tak jak být nastavený z výroby (má 125W - napsáno na krabce), musíš u dražších desek Intelu udělat ručně < Protože někdo s tichým souhlasem někoho nastavuje na unlimited už z výroby."

Někdo si chce kupit procesor a používat ho ne proto, aby trhal asfalt, či překonával nějaké rekordy za každou cenu (nehledě na spotřebu), ale aby jeho procesor fungoval efektivně. A pokud si má vybrat, Intel to určitě nebude právě z výše uvedených důvodů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechceš si vybrat Intel protože výrobce desky nedodržuje specifikace procesoru?
Vždyť já nic neobhajuju. To je na žalobu, ale poslední kdo za něco může je ten kus křemíku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Intel po výrobcích desek chce, aby nedodržovali specifikace procesoru a nastavili ty power limity na (téměř) nekonečno a oni mu vyhoví. Mohou za to obě strany. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jsou velmi efektivní - i3-13100, i5-12400f, i5-13400f.
Všechny tyto CPU i dnes dostačují na 98% her a žerou nic."
.. pokud se bavime o gamingu, tak na co by si je kupoval, kdyz muzes koupit ekvivalenty od AMD, ktere pro to, pro co jsou navrzene budou podobne, min zerou a maji lepsi upgrade path. Nedava to smysl, Jedine, ze by jsi ty Intely koupil za hubicku, jako se driv kupovali treba FXka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trefil jsou to přesně ty budget Intely často vycházejí levněji a jde hlavně o možnost volby.
Někdo třeba přechází z i5-8400 se kterým byl echt spokojený a dle srovnání cen a výkonu pořídí 12400f, protože je to pragmaticky dobrá volba.
R7600 je lepší, ale stojí citelně víc.

To byl příklad. Možný scénář.
Lidé taky nakoupili nemálo Bulldozerů přesto, že to byl průůůůser v IPC i spotřebě. Zlákalo je "víc jader" cena a dobrá zkušenost z minula.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono bude porad zalezet na tom, jak si ten use case postavis. Ono konkretne 12400f je herne dokonce o trochu pomalejsi nez takovy 5600x (i kdyz je to plichta). Takze zase takova vyhra to neni.
https://www.techspot.com/articles-info/2392/bench/Average_Update.png
Takze zalezi opravdu, jak si cely use case nastavis, cena, upgrade path, atd..
Pokud se bavime o budgetu na hrani, tak AM4 ma porad co nabidnout, diky 5800X3D, jakoz to potencialnimu upgradu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně, já už roky říkám že prakticky fuk jaký procesor v rámci nějaké třídy dnes koupíš, pokud se nehodláš babrat v naprostých kravinách.
Kopeš za AMD, kup si 5600x (tedy 5600 - kdybys trochu uvažoval, tak si to "iks" dotaktuješ zadarmo)..
Rozdíl proti 12400 v reálu nepoznáš.

A ještě daleko větší fuk to je někde v kanclu protože jestli provozuješ SAP na G5905 nebo na 7950x zcela vuřt.
Akorát je potřeba donekonečna třeba obhajovat pidinesmyslné rozdíly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Akorát je potřeba donekonečna třeba obhajovat pidinesmyslné rozdíly."
.. jo a ne. To je rozdil mezi BFU a nami tady na webu.
Je na to udelane hezke video na HWU, z dob Ryzen 3600 vs 9600k..
https://www.youtube.com/watch?v=SegyDnX5dOo
a tady v tistene podobe 9900k vs 3700X
https://www.techspot.com/review/2762-amd-ryzen-upgrade-vs-intel-platform/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úplně teď moc nevím na co tady narážíš, nemohu teď koukat na 30min videa.

Srovnávají tam 3600 což je 6/12 a přímý konkurent CometLake s 6/6 Coffee, což je starší CPU..
9600 je o něco pomalejší, to jsme čekali a dál?

Podstatné je, že i ten (někdo by řekl) historický 9600k zvládne jednu z nejnáročnějších her na nad 60fps.
A to je to o čem se bavím, pokud mám stabilních 60fps, tak mě opravdu nezajímá jaký rozdíl je mezi 9600k a 78003D, prostě je to informace nic víc.
Zatímco znudění nerdové furt dokola honí výsledky, v konečném důsledku je to fuk protože Phantom Liberty odehraješ i na 9600k.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba s HoW to už má ale docela solidní problémy, ve WD taky žádný zázrak, Starfield to samé, v TLOU stuttering, Cyberpunk očividně není zas tak o procesoru jako spíš o grafice, ten rozjedeš slušně, ale jiné hry už třeba ani moc ne, v některých už tomu dost dochází dech a už se to sotva hýbe, rozhodně bych neřekl, že jsi s tímto CPU furt úplně v klidu, pokud chceš hrát pořád tyto nové triple-A tituly náročné na CPU, i když to je někdy „náročné“ spíš jen kvůli tomu, že to běží na nějakém pravěkém enginu s nulovou optimalizací...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co je HoW a WD, TloU je na CPU nejnáročnější hra co znám, potřebuje víc jak 6vláken.
Dnes už ale není blbě napsaná, jen umí ten CPU vyždímat do mrtě i 16vláken.

Phantom Liberty je rovněž hodně o CPU, sami tvůrci o tom před vydáním šířili osvětu aby je pak zas "srdcaři" nekamenovali.
Strafield teď získal masivní optimalizace jak na CPU tak na GPU. Viz DF. ale engine je z dob Oblivionu.

Co jsem ale chtěl říct.
Že hádat se co je lepší když se často jednotlivé kusy liší doslova v procentech a nebo když se liší hodně, tak za to vlastně nemohou a mohou za to debilové co je takhle schválně nastaví je zbytečné.

Na rozdíl od dob minulých mám dojem, že i nejbudgetovější PC na jakékoli platformě stačí na velmi kvalitní podívanou v prakticky jakékoli nové hře.
Kvalitní podívaná není synonymum pro "vše MAXXX ve 4k", protože na co by tu potom byly ty karty za 40tis že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. na co by tu potom byly ty karty za 40tis .."
Aby byly brzdou ve 1440p.
Ve zvlášť vypečených případech i pro FHD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Karta nikdy nebude brzdou, ta běží vždy na 99-100% a kolik fps bude mít můžeš ovlivinit v nastavení hry.
Brzda může být akorát CPU. Tam neovlivníš nic moc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Šedivá je teorie
a zelené je logo nVidia.

".. GPU běží vždy na 99-100% .."
A zbytek se fláká a čeká, až se GPU uráčí dokončit svůj díl práce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Nevím co je HoW a WD“

Bavím se o těch hrách v přiloženém videu s tou 9600K. To video je nové, takže situace bude aktuální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, ze pred lety, tohle byla CPU, ktera se srovnavala. Tehdejsi Intel 9600k byl o neco rychlejsi, nez 3600, dneska je to naopak. Co ale dela AM4 platformu supr je prave upgrade path. Dneska kdo si koupil Zen, Zen+,Zen2 na hrani, muze do neho placnout 5800x3d a ma stale top herni cpu, ktere je na urovni slabsich modelu Zen4 a RTL. Pokud tehda nekdo investoval do Inteli platformy, ma smolika. Zustal max na 9900k a s tim ten 5800x3d vytre podlahu.
Podobne se to da aplikovat i dnes..pokud pujdes do Zen4, mas sanci tam dat minimalne zen5, mozna i zen6. Pokud pujdes do AL, RTL strcis tam jen vyssi rady toho stejneho, ale zadnou novou architekturu.
Ve vysledku to muze byt stejny rozdil, jako ten 3600 vs 9600k..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"""""Pokud tehda nekdo investoval do Inteli platformy, ma smolika.""""

Tak proboha prodáš desku i s CPU jako celek a koupíš si jiný celek, to tě nenapadlo?? :)
Další Mirďa Červíček co si desku bere za ženu na celý život?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tak proboha prodáš desku i s CPU jako celek a koupíš si jiný celek, to tě nenapadlo??"
.. napadlo. Dekuji nechci. Radeji upgrade path. Nevidim zadny prinos v prodeji predchozich komponent, nakupu novych, sestaveni noveho buildu, instalace systemu + programu oproti jednoduche vymene CPU na zakladce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... zajímavá již není ani výbava ..." <= Ale Intel má v iGPU hardwarovou podporu AV1. :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč tu dokola řešíte Intel a Nvidii, šrot z produkce AMD se k těmto dvěma výrobcům nemůže ani přiblížit, natož to srovnávat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu.
Je potřeba opravdu hodně úsilí, dovedností a technologických znalostí, abys přinutil destopový Ryzen žrát 350W.
S některými modely to ano dosáhnout nelze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze bez chlazen8 LN to v desktopu ani nepujde :))
Chudak Jensen ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pěkný pokus o laciný rýpanec.. Jo laciný :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je i zajímavé jak člověk vidí na jedně straně je procesor chcipák, že neutráhne rtx 4070 ve FULL HD na max ale na druhé straně vytáhne max z RTX 4080 ve 4K.
Takže není na full hd s více jak 100 fps ale je na 4K v rozmezí 60-100 fps.

Dá se říct že současné hry ve 4K60 fps jsou stejně náročné jak budoucí hry za 5 let ve FHD60fps, takže se současnou RTX 4080 si hrajete ve 4K a za 5 let dalších 5 let už jen ve FHD.

Procesor je na hraní v 60 fps.

i5-2500K je starý 12,5 let a zvládá gtx 1060 6GB. Všechny hry utahne ve FHD v 60fps

Takže bych se nedivil i kdyby tento vydržel 10 let na hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.