Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čteček e-knih se prodává 2× tolik než knih. Jsou snad Češi piráti?

Rohlíky platíš taky pokaždý znova Ježku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle přirování je stejně nesmrtelné jako nesmyslné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, protože každy rohlík spotřebuje. Ale pokud bych měl udělat přímer, tak bych řekl, že jednou koupené oblečení taky neplatím znova a znova, i když to stále není to samé.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomujete si ale, že správně byste po každém vyprání oblečení měl návrhářům oblečení zaplatit autorský poplatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že bych si koupil v životě první kalhoty a pak co měsíc kupoval nové za zlomek ceny, protože už jedny staré vlastním? To je pěkná blbost :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Knihy su ako software, nekupuju sa preto, ze by si ich clovek nedokazal zohnat inak, ale preto ze chce podporit autora alebo vydavatelstvo a zarucit tak ich dalsiu pracu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

+1

Krom toho vytvoreni papirove knihy a elektronicke knihy jsou dva ruzne procesy a i v pripade, ze mam doma komplet Zaklinace a budu chtit e-knihu, tak si ji znova koupim, protoze se jedna o jiny produkt. Jedine co je stejne je pouzity text.

Pokud bych chtel k necemu prirovnavat, tak bych spis mluvil situaci, kdy si koupim jedno vydani Pana prstenu a po par letech se mi zalibi nejake nove, tak si ho koupim taky (ze sberatelskych, fanouskovskych nebo jinych duvodu). Budu snad tvrdit, ze jsem uz jednou zaplatil poplatek Tolkienovi, resp. soucasnym vlastnikum prav na text Pana prstenu, a budu mit narok na nejakou slevu nebo dokonce bezplatne poskytnuti vytisku? Pokud chce nekdo zdarma elektronickou kopii vlastnene knihy na zaklade zakona umoznujiciho vytvoreni zalozni kopie pro vlastni potrebu, at si tu knihu sam naskenuje. Ale stazeni e-knihy, se kterou mel nemalou praci nekdo jiny, je obycejny piratstvi a kradez.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Existuje pár fandů/sběratelů, kteří budou mít zájem o každé vydání. 99% čtenářů ale zajímá práve ten text a ti si jdou koupit Pána prstenů kvůli tomu aby si jej mohli kdykoli nerušeně přečíst a ne proto aby vyplnily volné místo na polici.
Vytvoření elektronické knihy není zas až tak velký problém. Přinejmenším část knih se tiskne z formátů, které by mohli být použity pro e-knihu prakticky okamžitě (maximálně s několika málo hodinama lidské práce)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se bavíme o stažení knihy, kterou někdo naskenoval a dal k dispozici, tak je to asi v klidu.
Pokud se bavíme o stažení originální e-knihy, tam bych s vámi už víceméně souhlasil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si nekupuješ dalšího Tolkiena (nebo práci lepšího překladatele), ale autorské typografické dílo, skládající se z určitého materiálu, zpracované na určitých strojích a určitýma rukama. Plus to někdo rozváží, skladuje, balí, prodává. Živí lidé. To není zadarmo.

Kdežto e-kopie zadarmo (téměř) je.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Čtečku (kromě jiného - nejsem svatej) používám i proto, abych si v klidu ve vlaku přečetl návod, nebo nějakou dokumentaci. Tato veledíla nejsou placena.... (A jejich čtení je nekompatibilní s rodinným životem)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého názoru, je velký problém s cenou titulů v elektronické podobě. Podle mého názoru náklady na tisk musí tvořit více než 50% ceny,i když by mě docela zajímalo kolik to opravdu je a cena epub je o cca 20% nižší. Navíc tu mám drm u spousty titulů. Osobně bych uvítal kdybych si zakoupil tíštěnou verzi a epub bych měl zdarma.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Asi 30% je marže maloobchodníků a co jsem slyšel, tak hodně velkou část ceny knihy tvoří korekce. Honorář autorovi a tisk jsou spíše v pozadí. Ale těch 30% už by také mělo být dost poznat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Legrační na tom je, že autor dostane prd. Přitom se všichni do zblbnutí ohánějí autorským zákonem, nejvíce ti, kteří nedělají téměř nic a žerou 30% nebo více.
Kolik stojí korektury a sazba, prepres ? Rozpuštěné do 2000 nebo více výtisků ? Minimum.

Blábolů nakladatelů je kolem toho tolik, že by si člověk myslel, že dotyčnou knihu pak budou vystavovat v Louvre, hned vedle Máni Lízi.

A běžte se podívat do knihupectví, většinou je to odpad, typograf by blil. Hned vedle grafika, ilustrátora a fotografa. A češtináře. Mohli by udělat blicí komando.

Obálky, ilustrace, styl - často plagiáty jiných vydání nebo přímo natvrdo ukradené. Jen vymění anglický nápis za český. Ilegální vydání, bez autorských práv. I to je realita.

Katastroficky to za poslední léta upadlo v kvalitě. Většina knih, co vychází, je totální brak, obsahem i provedením. To neberou ani antikvariáty na váhu, takové věci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nebudou e-knihy za 20-30 Kč, bude je většina lidí pirátit. Každý normální člověk ví, že náklady na tvorbu libovolného počtu kopií e-knihy jsou v řádu haléřů za kus a dávat za to stovky korun se prostě příčí zdravému rozumu. Knihkupci by rádi přesvědčili zákazníky, že náklady jsou mnohem větší, ale nemají šanci. Veškerá práce byla udělána při přípravě tisku na papír, teď stačí jen projet jednoduchým konverzním programem, vystavit na web a kasírovat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.

Jediný způsob, jak z toho můžou vyrazit nějaké peníze, jsou paušály. Třeba 50 měsíčně za určitý počet knih, 100 za více a novinky, 200 neomezeně. Něco takového.
A digitální sjednocení všech nakladatelství.

V USA už to dávno pochopili. I když ne všichni, ale jsou tam o 10 let dál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz jeden pausal na knizky platim (v prazske knihovne), proc bych mel sakra platit dalsi? A co se poctu tyce, moje rychlost cteni se taky tezko zmeni. (Novinky za priplatek, to by se dalo, ale osobne bych asi nevyuzil.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:-)

Co se týče knihoven, tam se ta schizofrenie kniha/e-book ukazuje pěkně natvrdo.
Proč se nedá "půjčit" jen e-book bez chození do knihovny, pěkně po netu ?
Jde to jen v případě slabozrakých nebo slepých, tam autorské právo na knihy dělá vyjímku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemluvě o nemožnosti si půjčit knihu, kterou chci, protože ji někdo má už čtyři měsíce doma a na upomínky nereaguje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.

Kvůli tomu do knihovny (obyčejné na beletrii) téměř nechodím. Pokud něco chci, skoro vždy je to půjčené. Než mi přijde oznámení, že je to k dispozici, najdu to na netu jako e-book zdarma. Nebo si to přečtu v originále (za paušál nebo stažené zdarma). Nebo se na to vykašlu, po 4 měsících na to už nemám čas nebo náladu.

Realistické východisko, jak fungovat s knihovnami, je následující: z příbuzenstva vybrat někoho starého poloslepého, určitě je registrován přes svého doktora, tomu vyřídit průkazku a je to. Okamžitě je možnost všechno dostat po netu a hned, v e-book formě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím. Pre technickú literatúru už roky používame vo firme safaribooksonline.com, ale pre fantasy/scifi som ešte nič podobné nevidel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já se třeba chystám koupit si čtečku hlavně jako pomůcku pro amatérské pozorování oblohy. Nahraju si do ní tudíž hromady PDFek s popisama a mapka vesmírných objektů (nabízené autory legálně zdarma na internetu) a eknihu si nejspíš nekoupim žádnou.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si říci, že na tohle je lepší noťas se Stellariem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a to právě neni. Mám jeden z nejlépe tlumitelných displejů, které lze vůbec potkat (u starýho asus eee901, moje žena má asi o rok novější a už je to mnoehm horší) a stejně mi to při porozorvání vadí. Genialita e-papíru je právě v tom, že je pasivní, tudíž si na něj lze svítit hodně slabým červeným světlem a lze to zcela regulovat. Navíc je tam samozřejmě ta výhoda, že vydrží opravdu dlouho na baterku.

Dokonce bych tuhle teorii o pozorování s notebookem označil za jednu z nejčastějších chyb začínajících amatérů. Stekávám se dost často s tím, že si lidi stěžují, že nic pořádně nevidí a pak z nich časem vypadne, že u toho vejrají do svítícího notebooku. Doposud jsem to řešil tím, že jsem si mapky tisknul, ale to je dost otrava - v létě jsem měl týden půjčenou kamarádovu čtečku a už není cesty zpět.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

genialita ečteček a pdf je 6'' což je pro pdf naprosto killer + velikost knihy, testoval jsem dokumentace - kniha o 800stránkách + sem tam obrázek a pokud nechci zvětšovat a pak se patlat po obrazovce sem tam, tak jedině na 'šířku' což se mi zdá dosti nepohodlné a rychlost také není závratná (pocketbook 622, hanlin a6, kindle5). Za mě mohu tvrdit, že pdf jsou na čtečky nevhodné - chci čitelný text bez krokového zvětšení a šmatlání po obrazovce, když se to musí zvětšit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Čtečky jsou na technickou dokumentaci zatím dost nepoužitelné. Nízké rozlišení na PDF.
Používám zatím tablet.

Ale nedávno proběhla zpráva o speciální čtečce pro CAD dokumentaci, ta má mít A4 velikost, rozlišení nějaké super veliké a e-ink.

Tak uvidíme, co se objeví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na dokumentaci a časopisy v A4 byl dobrý Kindle DX, kámoš ho měl. Pokud ale člověk potřebuje i hodně vyhledávat apod., může být šikovnější hi-dpi tablet, vím, že dost lidí opustilo e-čtečky a používá na vše třeba Nexus 7

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já čtu velmi mnoho, do práce neustále nějaké IT věci a jinak také.
Mám to posazené jinak:

7" tablet je pro mě nemobilní - nutná velká kapsa, případně taška. Když taška, už je lepší nosit 11" mikronotes (třeba Sony Vaio 11 Pro). Z něj je možná i práce, má FHD, klávesnici atd.
Ideál pro mě na čtení PDF na cesty je 5" bazmek - prodávaný jako telefon. FHD - vidím to. Čínská relativně laciná potratitelná věc. Na telefonování je to moc veliké, nediskrétní a láká to pozornost - nebezpečné pro diskrétní data, co má člověk v telefonu - to je lepší oddělit a nosit schované.
Na PDF technické věci - na šířku - ideální. Malé do kapsy, ale je to čitelné bez otravování se s posouváním. Možno tahat v MHD.

Ke kompu nebo doma na studia a gaučing pak 10" tablet.

Na tomhle všem je:
1) vidět PDF
2) mám tam slovníky
3) mám tam sdílené poznámky (Evernote).

Jediné blbé je slunce a výdrž. Na pláž nebo na hory to není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro astronomii používám normální notes, ale displej krytý fotografickým foliovým filtrem. Osvědčil se mi ten špinavě zelenožlutý, co se používal pro pozitivní proces barevné fotografie v temné komoře (kdeže ty "zlaté" časy jsou). Oko je nejcitlivější kolem 550nm, tam jsou ty jasové rozdíly pak nejmenší. Jas dolaďuji šedými foliemi.

Jelikož jsem v raném mládí bláznil do barevné fotografie, mám toho doma zásoby.
Ale pasivní čtečka je také super řešení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

550 nm?! Generace astronomů nepoužívají červené světlo bez důvodu - jen to totiž (a ještě ve velmi slabé podobě) skutečně nenarušuje adaptaci na tmu. Ta logika je právě opačná - používá se proto, že je na něj lidské oko v noci nejméně citlivé. Tyčinky pro noční vidění totiž červenou skoro nevidí, což je teda škoda, protože díky tomu nevidíme krásná h-alfa mlhoviny z fotografii.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud člověk pomine problém vypalování oka displejem, tak je to imho OK, sám to tak dělám. Nicméně já jsem s pozorováním oblohy ještě o řád až dva pod úrovní amatér ;). http://youtu.be/OLZ-wkt6NHo

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná polička, skoro jsem se lekl, že jsi byl u mě doma, jen já ji mám celou zarvanou kompletním Pratchettem ;-)

Ale k tématu ... Ano já s článkem souhlasím, moje papírová knihovna je celkem rozsáhlá a obsahuje řadu knih, které jsem četl několikrát a ještě párkrát asi budu.
K tomu mám také stovky PDFek klasických Sci-Fi a Fantasy, ještě z doby, kdy nějaký trh s e-knihami byl pouze vlhkým snem ajťáků, které vydavatelé upalovali na hranicích z papírové brakové literatury, takže bych do smrti nemusel koupit jedinou knihu (i přesto tak činím) a měl bych stále co číst.
Také nezapomínejme na hromady manuálů, studijních materiálů a odborných knih, které řada lidí (včetně mě) prožene čtečkou a pro některé je to často i jediný důvod k jejímu pořízení.

Takže bych to shrnul. Za sebe mohu říct, že bych velmi přivítal, kdyby se dala klasická Sci-Fi, Fantasy a třeba i jiná literatury, která už Xkrát vyšla papírově a Xkrát se zaplatila, pořídit jako e-book za symbolickou cenu - měl bych pak důvod legálně stažená, ale neskladná PDFka vyměnit za třeba ePUB, ale rozhodně do toho nehodlám investovat majlant (btw. u DVD za 10 Kč to jde a to jsou u filmu náklady řádově vyšší, tak proč ne u knih). Dále pokud by bylo za symbolický poplatek nebo raději zdarma možno stáhnout eBook k již zakoupené papírové knize, tak by to bylo super, ostatně po tom jsem volal již dávno. Někde jsem zahlédl možnost zakoupit obojí za zvýhodněnou cenu, ale to mi připadá jako nesmysl - v podstatě platíte za licenci, tak proč platit dvakrát téměř stejnou sumu za totéž, ale je v jiné formě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak i u me, jedna police v IKEA Billy, a uplne zacpana Pratchetem. Na fotce neni urcite komplet ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

já do TP naskočil až poměrně pozdě, takže jsem rovnou začal s dvojnihami, které jsou vázané a s opravami překladů. Další dvojknihy ještě nevyšly, proto tam toho víc nemá, prostě no! :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen výmluvy ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna jsem se koukal na mé oblíbené pyramidy od pratcheta. Epub=150Kč tištěná=205Kč
Myslim že lidi by museli být úplně blbý aby kupovali takhle předražený data...
Náklady na vydání - pár korun, náklady na přepravu=0, náklady na uskladnění=0 atd...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslíš že provoz datawarehousu je zdarma? Konektivita je zdarma? Můžeš mi dohodit tvého poskytovatele připojení? Rád bych k němu přešel ;)

Lidi, pořád tu melete o cenách a jak jsou nesmyslné, ale nikdo z vás se nezamyslí, jestli by se mu líbilo být na druhé straně barikády. Každý chceme platit účty, hypotéky, jídlo a že jsou to pálky a navíc věci které k životu potřebujeme určitě víc než knihy (nekamenujte mě - knížky se prostě nenajím). Ale když přijde na zábavu, tak by ji chtěl každý zdarma a ještě si vymýšlí nesmyslné argumenty proč by to tak mělo být. Ale jednou produkt něco stojí tak když to chci, tak bych to taky měl zaplatit. A jestli chce někdo elektronické kopie svých knížek podle zákona o zálohování tak prosím - může po večerech skenovat, nikdo mu v tom nebrání.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Být na druhé straně barikády? Není problém, rozšiřme autorská díla na vše a bude.

Na druhou stranu bysme taky mohli z autorů přestat dělat nadlidi s většími právy než má běžný občan.

Pokud nějaký produkt něco stojí a opravdu ho chci, tak si ho koupím, nebo vytvořím vlastními silami. Můžu to tak udělat u stolu, rohlíku, auta ... jen u autorského díla to zákon zakazuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si že v dnešní době digitální, je dost snadné udělat z psané knihy (kterou také mají i v tiskárnách v elektronické podobě) udělat e-book.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

První věta: :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem to nepochopil - co ti zakazuje autorský zákon? Napsat si vlastní knížku? Nebo si ji koupit? Zákon ti ani nezakazuje (pokud vím a pokud se to nezměnilo) si klidně okopírovat doma na skeneru knížky co máš doma v regálech. Klidně si je takhle převeď do kindlu.

U nás dokonce zákon ani nezakazuje stáhnout si někde z temných zákoutí webu e-knihu, dokud ji nesdílíš. Ale všichni tak nějak tušíme, že to už není správně a někoho tím obíráme o živobytí. Jen pár lidí tu má pořád zvláštní argumenty proč by právě oni měli mít to právo to dělat bez uzardění a ještě by jim měl autor a vydavatel poděkovat.

Netvdím že jsem svatý a nikdy jsem nic podobného neudělal, ale proboha aspoň to nebudu obhajovat veřejně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako mi zákon nezakazuje si kniho oskenovat pro vlastní potřebu, tak mi nezakazuje si stáhnout elektronickou kopii také pro vlastní potřebu. Kniha je autorské dílo a vztahuje se na ni stejný zákon, jako na hudbu a filmy.

Dokud vydavatelé nepřistoupí na skutečnost, že je lépe prodat tisíce kopií po 20 Kč než jednu za 398,-, nemají šanci uspět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak.

Přitom je nejsrandovnější, že s prodejem těch tisíců kusů by jim nevznikly skoro žádné náklady.

Ale oni prostě chtějí krachnout, jinak to nevidím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, příliš jsem to zjednodušil. V oddíle 3 autorského zákona naleznete vše co bez souhlasu autora nesmíte dělat s vlastní věcí pokud je tato zároveň autorským dílem nebo je mu dostatečně podobná.

Na obhajování porušování, omezování a rušení zákona který omezuje práva všech ve prospěch úzké skupiny osob nevidím nic špatného, vy ano?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, to je typické.

Nepochybuji, že nakladatelé chtějí platit účty. Ale má to tu malou chybičku, že ta zábava (eknihy) zadarmo skutečně je. K dispozici.

Kniha (anglicky) je po den po vydání v USA na netu - v paušálu nebo na sdílecích serverech zcela zdarma. Ale paušál je tak nízký, že většinu lidí to nenapadne složitě hledat, aby ušetřili ten poměrný dolar nebo dva, jejich čas má vyšší cenu.

Sledoval jsem tyhle diskuse na ebookforum.sk. Nakladatelé v ČR jsou úplně mimo, budou dál držet nesmyslné ceny, dokud se jejich trh zcela nezhroutí. Pak to sežere Amazon, iTunes, ... a bude to (časem i s cenzurou). Místo aby vznikla životaschopná česká vydavatelská firma nebo konsorcium, které pojede na paušál.

Asi jako švec v době nástupu Bati se nemohl dál živit kusovou výrobou obyčejných bot, ale buď musel přesedlat na exkluzivní kusy pro exkluzivní klientelu, specializovat se - nebo zaniknout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já neobhajuju české vydavatele ale princip - pokud to není zadarmo, může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit ale to je asi tak jediné, co s tím můžeme dělat (v legální rovině).

To že ve státech stojí kniha 2 dolary je pěkné, ale kolik je anglicky mluvících co si danou knížku stáhnou? A kolik je čechů, kteří si stáhnou nějakou českou nebo do češtiny přeloženou knihu? Ty cifry budou řádově jiné. A budu věřit tomu že to bude víc jak 100x ve prospěch anglicky mluvících. Když ten cca. dolar vynásobíš 100, už ty české ceny nevychází tak strašně, co? A nakonec - vždycky si můžeš stáhnout tu anglickou knihu za dolar-dva. Co ti v tom brání? Jestli chceš českou, tak bys měl akceptovat i českou cenu. Nebo ne a nechat to plavat.

Prostě tu autor nahodil téma že za určitých podmínek je "krádež" legitimní, což je podle mě špatně ať se na to dívám jak chci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když si stáhnu e-book za ten dolar dva (je to v paušálu), pak o český překlad, který přijde za rok dva nemám pochopitelně zájem, když stojí x-krát tolik. Jako e-book.

Nechávám to plavat, jak píšeš.

Český nakladatel a celý ten řetězec neuvidí ani floka, protože má nereálné ceny a idiotskou obchodní politiku. Ať prodává papírovou knihu za 500 ($25), ale e-book ať je v paušálu za 40 ($2) nebo méně. Může vydat nějakou fanouškovskou edici - aby kniha měla něco navíc, kromě typografické a "knižní" hodnoty (třeba e-bookem si stůl nepodložím ani s ním v nouzi nezatopím). Vymakat typografii. A prodávat ji třeba za 2000. Když tyhle triky používají vydavatelé filmů, u knih by to fungovalo taky.

Krádež páchá jen ten, kdo data hodí na sdílecí server. Nikoliv už já, když si ji stáhnu.
Tak mluví zákon. V tomhle jde spíš o náklady a jejich rozdělení - radši zaplatím sdílecímu serveru, který bude třeba platit přímo autorům. Jako to chce dělat ten maník z Mega... obejít všechny ty cizopasníky.

Celkem je trudné, pozorovat, jak nakladatelé brečí na vlastním hrobě a přitom si usilovně kopou hlubší díru. Místo aby dali dohromady konsorcium, udělali rázný řez v cenách a vydělávali peníze. Ne, oni budou radši skuhrat a za pár let budou makat jako šroubi pro Amazon nebo jiného cizího čerta. Za hubičku, protože "vydávání knih nevydělává". Připomínají mi toho ševce, co nadával na Baťu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslet si, že nižší cena vyřeší pirátství, je naivní. Naše mobilní hry stojí 20 Kč, kupuje je pár tisíc lidí, hrají statisíce pirátů.

Na druhou stranu ten nápad s přenesením zpoplatnění na distribuční servery je dobrý, u hudby už se ukazuje, že to funguje (předplacené služby typu rdio, spotify, ...) díky velké nabídce obsahu a uživatelskému komfortu (okamžitý streaming, vyhledávání, doporučování relevantních apod.) Pokud nějaký warez server typu Mega bude schopen nabídnout dobrou přidanou hodnotu (kvalitní katalog apek, zálohování v cloudu apod.), budou za to lidé ochotni platit a začnou snad ignorovat warez servery, kde si kromě zhlédnutí tuny reklamy často zavlečou do zařízení i malware. Takové snahy už tady jsou (např. Mobiroo.com, což tedy nebyl warez, ale je to snaha o předplacenou službu :)), ale jestli se prosadí i v téhle oblasti je otázka vzdálené budoucnosti...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo.
Základem dobrého obchodního modelu jsou úspory z rozsahu, optimalizace ceny z hlediska celkového zisku a pohodlí uživatele (čas a kompikovanost).

Ono je pěkné, mít třeba cokoliv za x peněz, ale než se k tomu člověk prokliká, stráví nad tím věčnost - proti tomu jiný obchod to má na jedno kliknutí, má inteligentní vyhledávání s kategorizací, lepší UI, a klidně cenu xx, vyšší. Co budou asi lidi používat.
Pokud nebude ten cenový rozdíl nesnesitelný, klidně koupí to dražší.

Je spousta věcí, kde cena není až tak úplně rozhodující. Ale připadá mi, že nakladatelé knih v ČR velmi usilovně spojují blbé s idiotským. A drahým. To je smrtelná kombinace.
Následuje smrt, to se nemůžou divit.

1. Neexistují komplexní ediční plány - jak zjistím co letos vyjde ? Není žádný server.

2. Neexistuje vyhledávání, recenzní server, komunita, vyhlášené fórum, ...
Prostě nic z toho. Respektivě je asi 1000 zcela amatérských pokusů.

3. Není paušál. Na papírové knihy ani na e-booky.

Prostě je to celé špatně. Ústí to do takových absurdit, že třeba Dilia si jako správce mnoha autorských práv zaregistrovala xtrance jako značku, když si po asi 5-ti letech všimli, že takový server funguje. Aby hodili trochu písku do koleček. No tak se server dočasně přejmenoval na angrešt.

A myslíš, že to ty pitomce k něčemu donutilo, že by třeba řekli: jo, jsme fakt banda totálních dementů, dáme staré knížky za pakatel v e-booku, uděláme svůj vlastní server, sjednotíme ediční plány atd. No ani prd.

Jenom prskají, skuhrají a řvou: "Zloději, já bych všechny ty internety zakázala".
:-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadlo (ve vší úctě k vašim markeťákům), že jak píšete, máte 100x více "pirátů" než platících userů. To je super úspěch. Gratuluji. Pokud začínáte, byla by to ukázka chytrého náběhu. V provozu systému - bez rozvoje - by to už tak pěkná čísla nebyla.

Asi by to šlo povýšit, pokud byste nabízeli platícím userům nějaké plus. Proti neplatícím. Ale ne moc výrazné - jinak by se komunity mohly rozdělit - to je moc složité. Spočítat to - nasimulovat.
Nebo laciný upgrade z neplatících na platící - lepší je získat dolar za stotisíc lidí než odpovídající částku za 100. Nebo 1000. Ale to všechno asi víte - jenže jak to znám, management na analýzy nemusí reagovat.

Prostě, jednoduché věci jsou složité - kdyby nebyly, dělal by to každý, jak praví starý aforismus. Takže to ber v klidu, pls. Hezký den a díky za inteligentní poznámku v diskusi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Provoz e-hopu skutečně něco stojí. Vtip je ovšem v tom, že jej už dávno platí obchod s papírovými knihami a jak to tak vypadá, při nulových prodejích e-booků to tak už zůstane.

A rozhodně nejde o stokoruny za prodaný výtisk - ani o desetikoruny ne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Situace není černobílá. Vím o autorech, kteří své dílo vydali nejprve zdarma na netu a následně v nějaké hmotné podobě a měli celkem úspěch.

Kromě autora na tom vydělala tiskárna, nikoli nakladatel, ten nebyl potřeba.

Ale aby tohle fungovalo, tak čtenáři musí mít svého autora rádi, autor si s nimi buduje určitý vztah a dílo musí za něco stát, plus výtisk občas obsahuje i nějaký bonus navíc.

U konzumních sraček, kterých jsou plné obchody tohle fungovat nemůže, nebude a jejich autoři hulákají nejhlasitěji.

Je to podobné, jako s hudbou, tuctové sračky se nakonec ani nestahují, protože to nikoho nezajímá, protože to hraje kdekdo veřejně a protože to za nic nestojí. Zajímaví hudebníci, kteří mají své stabilní fanoušky vydělávají dost třeba na koncertech a dalším prodeji okolo.

A ad ceny - v okamžiku, kdy jsem schopen koupit žádanou literaturu v angličtině za 1 - 2 USD, tak nemá důvod utrácet za překlad, který možná ani v češtině neexistuje (vlastně se toho na našem trhu vydává jen nepatrný zlomek, žalostný výběr) ... a nemyslím zrovna Amazon, jejich DRM je pro mne nepřijatelné, jejich čtečku nemám a nechci.

Btw... a jsou i autoři, jejichž knihy jsem nejprve četl, protože jsem je někde získal jako soubor a teprve následně kupoval v papírové podobě, protože se mi líbily a chtěl jsem je mít v hmotné podobě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita nebo nekvalita se nakonec projeví.

Připomíná mi to normalizační umělce, co usilovně kradli melodie, aranžmá a tak dále, protože na rozdíl od většiny lidí nebyli kulturně izolovaní od světa.
A pak to vydávali za svoje autorská díla. Polepšili to o lepší text, to byla často v té původní verzi katastrofa. Něco přetrvalo. Ty lepší zapleštili, zničili, deklasovali.
Hnusní zůstali.
Normalizační umělci většinou (teď se hrabou zase nahoru) prezentují ten průměr. Jenže jak správně píšeš, kdyby to byla pravda, vévodili by stahování - a to se neděje.
Tudíž je to celé PODVOD, ta blbá "ulice" nemá tak blbý nevkus.

Omezování informací je snahou o nějakou dominanci, vždy.
A důležité je získat někde vzorek té kultury, abys o tom vůbec věděl, že něco takového existuje - pak si to klidně můžeš i koupit - a tvůrcům to "zaplatit".

Jestli se Ti to líbí nebo nelíbi, to se nejlíp pozná to vyzkoušení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta police je skoro ako u mna doma :) a bude nas asi viac s takymito policami. Knihy si kupujem stale, ale je to asi dane tym, ze skor je k dispozicii papier ako ebook. Vyhoda ebooku je v tom, ze si ju mozem kupit aj vecer, ak ma ta kniha zaujme a je v ebook formate k dispozicii.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Také je nutno počítat s tím, že některé čtečky mohou být nenávratně zničeny. Na druhou stranu. Spočítal někdo kolik se u Nás prodalo počítačů a notebooku a netbooků a kolik se prodalo OS? Protože i na Palmknihy byly donedávna knihy zadarmo a neevidovaly se na uživatele, byly to většinou pohádky, nebo jiná díla, na která se nevztahoval autorský zákon. Osobně takto vlastním soupis Deníku Ostraváka, který byl později stažen - asi porušoval autorský zákon. Ale doma jej mám a nejsem nijak smluvně vázán jej nešířit...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když se může prodávat v trafice DVD s českým (tj. lokálním) filmem za 50 Kč nebo míň, nevidím důvod, proč platit za českou e-knihu např. 179 Kč. Když papírová stojí jen o 50 Kč více. Dokud nebude e-book za 20 Kč, novinky za 50 Kč nebo tak nějak - a zásadně pohodlněji oficiálně než stáhnutí z netu zadarmo - prodávat se to nebude.

Tyhle nářky nakladatelů mi připomínají dobu před cca 15-ti lety, při nástupu Napsteru a CD vypalování, kdy ofiko CD stálo 200-500 Kč. Redaktoři z nějakého TV magazínu dělali - zcela patrně na objednávku jistého hudebního vydavatelství - dokument o tom, jak je to vypalování špatné a že je to "krádež". Zastavili nějakého kluka a ptali se ho, kolik by dal za origoš CD s bookletem: dvacku. Maníci šli do vrtule. :-)

To samé se stane s knížkami. Internet je nový Guttenberg, s tím se nedá nic dělat.

Spíš by měli nakladatelé popřemýšlet a udělat něco jako "Safari Books Online", "Scribd", etc. Prostě český paušál pro čtenáře. Nízký, třeba pade měsíčně - to by platilo určitě mnoho lidí. Jinak dostanou NIC.

Kromě toho, většina věcí je tak či onak plagiát originálu - jakmile se něco chytne, tisíc dalších spisovatelů začne sekat braky na jedno brdo. Stáhnout si zadarmo takovou věc mi přijde docela spravedlivé. "Okradení" zloděje.

V ČR v brakovce třeba teď vychází ten "Kotleta". To je evidentně další variace na JFK a podobné opusy - píše to několik lidí. Vykrádají Kulhánka, Žambocha, ... jestlipak mají licenci ? No tak těm nedám ani korunu, stačí počkat pár měsíců a jistě se to nakonec někde objeví, jako všechno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že spousta super knih nikdy ani jako ekniha nevyjdou. Myslím ty knihy které nesly moudrost a učení. Třeba skripta z dob našich otců :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já se přiznám, že kupuju převážně papírové knihy, ale pokud je možnost, hned si seženu e-verzi a tu pak reálně čtu, protože je to pohodlnější, ale zároveňm ně zůstává ta fyzická kniha. Ona totiž e-kniha je celkem na houby: koupím si ji, přečtu a co pak? Buď má DRM a je problém ji půjčit třeba kamarádovi nebo manželce a nebo má sociální DRM, a to je pro mě ještě horší, protože za nikoho ruku do ohně nedám.
Dokud nebude možné s e-knihami nakládat stejně jako s papírovými (půjčování, antikvariáty, prodej...), a nebo se výrazně nesníží ceny e-knih oproti papírovým (není tam tisk a náklady na distribuci jsou oproti papíru minimální), tak to lepší nebude. Aspoň u mě doma ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

neviem z coho vychadzaju cisla nakupov, ale v mojom okoli kazdy co ma citacku knih nekupuje takmer nic z CZ/SK obchodov. Najcastejsie nakupuju originaly (ENG,NEM) diela zo zahranicnych serverov. Ved mnoho prekladov je hroznych. V tomto pripade o piratstvo nejde a nakup nemusi byt zaznamenany.

Osobne nakupujem iba knihy papierove. Ta vona, ten zvuk a aj hmat si pride na svoje. Hlavne ked sa taku tucnu bichlu podary zhodit na hlavu. :)

Kolko som ochotny dat za e-knihu? ked sa tak zamyslim tak 5€ je asi hranica. To radsej za papierovku dam 30€.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vycházejí z eReading.cz, pochybuji, že tam počítají s mými nákupy anglických knížek na Amazon.com. Nicméně věřím tomu, že většina českých uživatelů čteček knihy má z pochybných zdrojů... sám mám problém sehnat legální české překlady toho, co bych chtěl, takže tam je potřeba hledat příčinu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom podobně.

Za papírové knihy jsem letos utratil přes 2kKč, za elektronické taky něco (ale ani korunu u tuzemských vydavatelů), plus jak psali jiní - návody, různá dokumentace atd...

Na eReading.cz jsem koukal a i kdyby to stálo 1/4, než kolik to stojí, tak bych si spíš nic nevybral.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

doplňuji - "letos" myšleno 2013 a utrácím z 90% za netechnickou literaturu, protože k technice mi skoro vždy stačí man "něco", nebo dokumentace na webu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jj, já kupuju taky hlavně beletrii, manuály a dokumentace vesměs zdarma nebo součást řešení. Pak si do Kindlu posílám ještě hodně články z Pocketu (přes Calibre), to je pohodlné. Nechával jsem si posílat na Kindle e-mail třeba i VTM.cz, ale v posledním čísle psali, že s touhle aktivitou končí, škoda (budu zase články rozklikávat do Pocketu ;))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky nezapomeňte, že i když je doba práv extrémně dlouhá, tak přesto je spousta staré, ale víc než kvalitní literatury, vlastně zdarma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jj. třeba projekt gutenberg. Tam jsou všechny knihy po skončení práv. Je to tuším 50 nebo 70 let, jak kde.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1. čtečku nepotřebuji primárně na čtení knih, ty si kupuji v papírové podobě a čtu je hlavně v noci.
2. až bude cena za e-knihu odpovídat realitě a ne vlhkým snům vydavatelů, nebudou potřebovat žádné drm zmršeniny a lidi nebudou mít potřebu hledat někde jinde než v centrální databázi/obchodě.

Osobně se těším až ta doba nastane a já si budu moct kdykoliv (třeba za nějaké předplatné) stáhnout z databáze jakékoliv vydání prakticky jakékoliv knihy a i tak si u některých pořídím papírovou verzi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) já čtu cca 95 % času v noci a právě proto jsem šel radši do podsvícené čtečky (Kindle Paperwhite) než řešit rušivé přisvícení apod.

ad 2) i současné ceny bych akceptoval (ona to je realita, zvlášť na malém českém trhu, fyzický tisk papíru je jen malá část nákladů), ale nabídka je stále žalostná... A co zvlášť nepochopím je neuvolnění starších titulů a překladů v ebook podobě (chápu, že jsou tam zkostnatělá práva). To už elektronicky existuje, prošlo to korekturou i formátováním, takže náklady na elektronické vydání by měly být minimální (zvlášť když něco podobného zvládne každý Lojza s OCR). Zájem by snad byl a hlavně by to velmi rozšířilo tu nabídku, která je alfou a omegou úspěchu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad 2) starší tituly: tuhle šanci, něco málo na tom trhnout, už nakladatelé propásli. Viz. xtrance.info (angrest.ebookforum.sk). Vlak jim ujel.
Na tom serveru mají něco jako "dobu hájení", ta je 6 měsíců, obvykle. Pak to tam je.

Dneska jsou rychlé a laciné skenery nebo to jde přímo fotit digitálem s lepším rozlišením.
ABBY FineReader OCR je téměř dokonalý, má korekce přes slovníky, umí oddělit ilustrace, fotografie, úvodní kapitálky, tabulky, dokonce i matematické vzorce zvládá. Vyhodí to v *.doc.
Pokud má knížka lepší papír, tisk a není špinavá, tak korektura často není skoro potřeba. A jde to naskriptovat, takže stačí otáčet stránky. Převedení knížky tak trvá jen pár hodin.
FR se používá i pro vykopnutí toho "sociálního DRM", ať již tam je viditelně nebo utajeně někde v binárních datech. Sjede se s tím PDF do docu. Na převody e-book formátů je Calibre nebo spousta jiného softu. A nezapomenout na digitální stopu :-)
Při uploadu anonymizovat.

To dneska umí téměř každý, tím pádem je k dispozici po pár letech skoro všechno, co vyšlo. Nakladatelé to nedali za 20 nebo 50, no tak nemají blbečkové NIC.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1) Spousta ctecek je podle me mezi studenty a ti na tom ctou uplne jiny veci nez klasicky knihy
2) Cena e-knih je mimozni
3) S DRM bych to nechtel ani zadarmo :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

e-citacky nema kazdy na citanie knih (a este k tomu ceskych...),
ale inak vysoke ceny neakceptujem ako argument na piratenie

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Je úplně jedno, jestli vy akceptujete nebo neakceptujete realitu - tedy pokud nejste vydavatel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, klasika.
Oni to prodavaji draz, nez ja chcvi, tak se jim na to vyseru a stahnu si to. Jsem tudíž krutoprisnej borec, co jim to vsem nandal.
Nasleduje vzajemne placani se po ramenou, jak je nas krutoprisnejch borcu vice, sereme jim na to hromadne.

Gratuluji, nabira to tu fakt na urovni.

Samozrejme nejake naklady a podobne - to je jejich problém a ne muj, ja si to stahnu, a oni at to delaj proste zadarmo, nic jiného si nezaslouzej...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně jsi nečetl diskusi. A nebo nepochopil...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze vydrzim jen urcite množství zhnuseni, apak uz bych se musel strasne přemáhat, a to mi za to dneska nestoji, mozna jindy..
Precetl jsem zhruba polovinu diskuze, a jsou to vlastne ta sama slova jako vždy, když se to tyka neceho, co jde stahnout zadarmo. Je docela jedno co to je, vždy je to stejne:
Audio/video/hry/sw/ted uz i knihy ty nenasytni vydavatele vydavaji draho/ne tak, jak my chceme a proto si za to sami oni muzou, ze jim to lide nezaplati, ale stahnou si to zadarmo.
Stále ty same argumenty, které z drtive vetsine pripadu jsou pouha vymluva, a jako vždy si to v drtive vetsine pripadu ti lide, co to delaji, absolutne nepřiznají, ale naopak kopou kolem sebe v nadeji, ze tim odvedou pozornost od toho, ze proste něco chteji mit, ale nechteji za to platit.
Nutno rict, ze se to kopani okolo sebe obvykle minimalne na tomto serveru setkava s uspechem.

Tak jen občas tem lidem chci připomenout, ze to jsou prachobycejni sraci, a mozna se někdo alespoň malicko zastydi, nekdy...Ale chápu, ze většina lidi ne...
Ale tak je to jejich svedomi...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kdyby to bylo tak, jak píšeš, a všichni kromě tebe byli "sráči", jak píšeš, proč třeba vydělává Amazon, Scribd, OReilly'ho služba "Safari Books" a nespočet jiných ?
Zatímco čeští nakladatelé na net jen nadávají a "jsou zhnusení".

Protože jste nenasytní šílenci, kteří podobně jako ten švec v 20. letech byl naštvaný na Baťu - ale nic s tím neuděláte; nebo 500 let před ním opisovači v klášterech na pana Guttenberga.

Je to REALITA. Když se ti nelíbí, vysni si nějakou jinou. Žij ve snu a buď "zhnusen".

Není to o morálce, jde o technologii. Její využití.

Jakou morálku má BTW nakladatel, který cizopasí na autorovi, účtuje vysoké "náklady", hraje si na byznysmena, platí žebrácké platy korektorům, vydává hnusy, krade autorská práva, kopíruje styl, grafiku, ediční řady, ...

Jenom když někdo náhodou oskenuje před pěti lety vydanou knihu, kterou si koupil a pošle ji do netu, to je oheň na střeše.

To, že vydavatel je naprostý idiot, který si včas a) nezajistil práva na e-book publikaci b) pokud je nemá, zákon neobešel c) nepokusil se na na tom vydělat, když už má v šuplíku 5 let PDF bez užitku ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K celkovému nastavení tvé psychologie: myslíš, že si od tebe ti "sráči" něco koupí ?
Komu budeš prodávat ? "Nesráčům" ?

Jsi k politování.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Doplněk:
Jak stahovat literaturu do čteček "zadarmo":

1. Prima český server Xtrance. Adresa je xtrance.info nebo angrest.ebookforum.sk
Vyžaduje registraci, aktivační heslo najdete na serveru ebookforum.sk.
Pro odblokování odkazů na stahování knih se stačí stát "aktivním uživatelem". To znamena nějaký upload (server anonymizuje, můžete posílat z ofiko identity) nebo stačí jen okomentovat nějakou knihu, napsat profil spisovatele nebo tak něco.

Na Xtrance je většina překladů a knížek (kromě spisovatelů kamarádů vlastníků serveru; i tady platí, že někdo je "rovnější"), dodržuje se slušné chování - 6 měsíců je "doba hájení", kdy tam e-book nevystaví.

Aby je neblokli, samotné knihy jsou jinde (kam kopírovací monopol nedosáhne), jsou publikovány jen odkazy. A to se smí.

2. warez. Co není na xtrance, tak potom na warezforum.cz, nwf.cz, ... sekce e-book.

3. Odborné knihy. Dokonalý server je it-ebooks.info. Bez registrace. Všechny knihy přímo v PDF, přímý download, žádné obtěžování se s čekáním na sdílecích serverech, rozbalováním archívu nebo chytačkami na .exe viry. Přímo jede PDF.

Jednodušší než nákup nebo stažení přes paušál. OReilly, PacktPub, Pragmatic, Wrox, Wiley - IT literatura. Nová.

4. Calibre - super soft na konverze a archivaci. Domácí knihovna. Najdete přes Google.

5. ABBY FineReader. K dispozici v test verzi (a dál si každý poradí). Dokonalý nástroj pro "povolenou archivaci autorského díla pro vlastní potřebu".

Enjoy :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja kupuju knizky od ceskych/slovenskych autoru na palmknihach, zahranicni na Amazonu, pokud je kniha jen papirove, tak ji bud stahnu z xtrance anebo kdyz mi za to opravdu stoji, tak jsem ochotny si pro ni dojit i do kramu. To jsou ty dve stovky opravdu moc pro vsechny tu? Neverim.
Myslim si, ze cesky trh je prilis maly na to, aby tu fungovali predplatne sluzby. Mozna se mylim, ale myslim si, ze pokud by z toho koukali nejake penize, tak uz to davno nekdo zkusi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to není. Problém je v provázanosti - všichni nakladatelé se znají - a nikdo nemá odvahu začít snižovat ceny e-booků, protože panuje pověra, že by to narušilo prodej knih. To je celé.

Celé to vyhnije, až místní dementi zkrachují a s velkou vervou se nechají okrást - o trh, jeho znalost, preference, distribuční sítě, nasmlouvané kapacity, nemovitosti - nějakým mezinárodním konsorciem. Pak budou konečně šťastní, debilové.

Budou o to dokonce soutěžit, kdo padne na záda a roztáhne nohy první. Protože ten "vyhraje".

Zní to absurdně, ale to samé se stalo už několikrát - v audio obsahu, video obsahu - tam to bylo to samé.

Teď nejsou schopni akce, nic sestavit, založit, zreformovat, udělat - jenom řvou.

A ohledně trhu - každý trh je velký nebo malý - záleží na tom, jak si to uděláš. Jak si usteleš, tak si lehneš.
Český a slovenský trh - protože mnoho lidí čte bilinguálně - je atypický v tom, že čtenářů je zde na počet obyvatel o něco více než jinde. Lidi ještě nejsou tak vygumovaní TV a seriály, raději si sednou ke knize - to jinde, kde jsou jednodušší alternativy dostupnější, už není.

Tudíž pro koncerny je zdejší trh zajímavý. Tím pádem jsem došel časem k názoru, že se tady ty věci dějou schválně, mnoho hráčů to sabotuje v očekávání věcí příštích.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

E-book za 179, přes to nejede vlak. DPH ! Náklady ! Z čeho máme žít !
No naprostí idioti. Ať se podívají na video - jak to bylo s Videospojem, Bontonem, Warnerama, dtto.

Tak dopadnou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm.. bezne kupuju ebooky na Amazonu za 10-20$. Ne kazda knizka je za dolar..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není za dolar. Alespoň ne samostatně.
Ale mají velmi flexibilní bundly.

V porovnání se situací před lety - ročně jsem kupoval knížky z Amazonu kvůli práci (ICT, matematika, fyzika) za 50 - 100 tisíc korun. To dnes už nedělám, jednak se dá stáhnout spoustu věcí zadarmo ("pirátsky"), jednak jsou paušály.

Když je kniha v Amazonu za $30, určitě v mé speciální slevě bude za $5 nebo tak nějak. A spousta beletrie k tomu za skoro nic. Takže v průměru ...

Pokud něco nevyjde přes Amazon, normálně si to stáhnu. Má mě učit snad morálku proslaveně zlodějský nakladatel IT knih v ČR nebo kdo ? Koncerny, které se sápou po knižním trhu a tudíž zatím pro ně je všechno lepší než sjednocení lidí ?
Nemám výčitky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A "jurafxp"e, jsou dvě stovky opravdu moc ? Nejsou, jistě.
Jenže jde o slušnost.

Öpravdu nesnáším, když se mě nějaký zmrd znaží ojebávat o 1000%. O 100-400, to bych ještě vzal - transakční náklady nebo tak něco. Ale 1000, to je sprostota - podvod.

Proto si nic takového nekoupím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mam kupene nejake eknihy aj casopisy. S cenou nemam problem a rad si kupujem papierove knihy ale obcas sa hodi mat aj elektronicku verziu, hlavne koli cestovaniu a skladnosti a nemam problem aj keby bola za povedzme velmi podobnu cenu ako papierova (hmm predsa len rovnaka cena je no uz asi trochu moc ale aj to sa da zniest). Pre mna je osobne problem ze jednak su na trhu vo forme ebooku vecsinou len mainstreamovy odpad co sa preda vo velkom pocte a teda sa ho oplati takto vydavat. Starsie knizky, uz aj viac krat klasicky vydane, vecsinou nehrozia v ebook reedicii a to je skoda. Uz aj zmieneneho Asimova alebo TP by som si aj elektronicky kupil ale netusim ci to tu vobec niekto ako ebook predava (mozno uz hej ale nejak aktivne som to uz nezistoval). Druhy problem je drm. Tych par knih co mam kupenych bolo nejake zasifrovane pdf takze som to skoro nikde nemohol pozerat az ked som to prehnal cez par nastrojov a to je fakt opruz ka normalny clovek co si legalne kupi knihu si ju vlastne nemoze v pohode porzriet kde chce. Tak isto mam par casopisov a tie su na tom este horsie. Tie su rovno zviazane s aplikaciou daneho vydavatela takze tie si ani inak nepozriem :-(. Chapem ze je to ochrana vydavatelov aby neprisli aj o tie nizke prijmy ale mna to obmedzuje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Knížky: Asimova seženeš myslím docela celého na xtrance.info (angrest.ebookforum.sk). Proč to dementní vydavatel - držitel práv nevydal, to je otázka.
(pokud ne, přes provozatele tohoto serveru požádej o můj email - pošlu odkazy).

Někdy je to problém, třeba léta nebyla k dostání knížka Egyptologové od Kingsley Amise - protože držitelka práv se prý dohadovala s nakladatelstvím, které aplikovalo doložku smlouvy o dodatečných vydáních. To trvalo v našem právním nihilismu asi 15 let. Od 1990.

Než to někdo oskenoval, převedl do PDF a pustil do netu. V té chvíli se spor stal irelevantní, protože od těch blbů už nikdo nic nechtěl - bylo to na klepnutí do vyhledavače k dispozici napořád.

No a to je zhruba to, co se snažím říct těm vydavatelským bloudům, co sem zavítají - máte smůlu, hádali jste se moc dlouho, asi špatně dopadnete.

A DRM - to je všivárna - je to vážně toho kdo si to koupil nebo ne ? Není. Odkódování není vázané na lokální klíč - takže stačí být půl roku pryč a z vaší "knihovny" je nic.
Tudíž nedoporučuji si kupovat věci, které nikdy nejsou tvoje.

:-) hezký den, jdu spát.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, chtěl jsem napsat "odkódování JE vázané na váš lokální klíč".

Prostě, aby to bylo jasnější - nepřenosné, stačí když máte nový notes a musíte vše "přeregistrovat" (pokud jim nevyblijete všechno o sobě snad včetně DNA a otisku prstu, nedají pokoj, (ale to nedělelejte) pak Vám to možná prominou - pak jste "mobilní", všude sledovatelní, stačí si číst knížku).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe můžu říct, že mi cena tištěných knih přijde jako velice přijatelná. Přinejmenším v případě mých oblíbených žánrů, sci-fi a fantasy. Jenže kniha není jenom o textu. Je to taky věc, ke které je možné mít nějaký vztah. Nějak vypadá, vážou se k ní vzpomínky atd.
Tohle všechno u e-knihy odpadá, a to je myslím si hlavní problém. Je mi úplně jedno, jaké skutečné náklady jsou s e-knihou spojené, ale pro mě má užitnou hodnotu ve srovnání s tištěnou podobou velice nízkou. Vlastně jsem už dávno dospěl k závěru, že v podstatě žádnou, raději si zajdu do knihovny.

A tak nějak mi připadá, že se čtenářská obec celkově "polarizuje". Na jedné straně "staromilci", v dnešní době už možná pomalu něco podobně archaického jako poslech hudby z gramofonu. A na druhé straně jistě podstatně větší skupina, pro které jsou knihy prostě konzumní záležitost v elektronické podobě, stejně jako seriály, hry a hudba.
Tištěné knihy si cenu obhájí snadněji, pokud má někdo ke knihám vztah, pár stovek není nic. Jenže e-knihy bojují na úplně jiné frontě. Hříčky na mobil, které vydrží často déle než kniha, jsou za pár drobných. Seriály a hudba se taky shání snadno. Myslet si, že je e-kniha prodejná "o něco levněji" než klasická, nebo dokonce za půlku či za třetinu, je velký omyl, a prodeje v rámci ČR to jenom potvrzují. Možná tak za dvacku. Nebo zadarmo jako bonus k tištěné verzi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cartere, také mám rád scifárnu, i fantazy snáším, když to je dobře napsané. Ale.

Knížky mají podle mě dvě roviny - vlastní informaci a formu.
Informace to je to, co dostaneš jako e-book.
Forma, to je kniha. Voní, je nějak veliká, papír a tak. Má ilustrace. Fonty. Papír. Typografii. Vazbu. Desky. Je těžká - když se stěhuješ, tak hodnotíš knihu realisticky - zahodit nebo si ji vzít s sebou - třeba přes oceán to je problém.

A to je ta výhoda e-knih. Mám jich 50 tisíc s sebou. Na Flash kartě v telefonu, na notesu. Na přenosném disku. Celoživotní sbírku beletrie a k tomu všechna skripta a manuály co jsem kde potkal. Četl jsem desetinu - jak napsal Eco (Umberto), nejlepší výzva jsou knížky, které máte, ale ještě jste je nečetli. Nebo nějak podobně, nemám teď chuť pátrat po přesném citátu, sorry Eco :-)

:-)

V roce 2010 se jihokorejské děti od 4. obecné začali učit z tabletů - platili rodiče nebo stát. Dneska je rok 2014 a mají to tam i prvňáci místo slabikáře. Platí stát.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To o těch korejských prvňáčcích jsem napsal ze dvou důvodů:
1) může se stát, že nikdo z nich normálně neuvidí papírovou knížku
2) jako ukázku, jak jsme v ČR v prdeli - před 65-ti lety, než tam začala válka, orali pole ohnutou větví, dneska nás možná budou učit pedagogice - národ Komenského, učitele národů - no není to fakt prdel ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sice tě neznám, ale meleš pěkné hlouposti. I na Amazonu zaplatíš za e knihu třeba 20$. Já to dal za A Dance with Dragons: A Song of Ice and Fire: Book Five v ten den jak kniha vyšla.
A jelikož dělám v korejské firmě, tedy mohu na vlastní kůži každý den zažít jejich způsob života, vedení firmy, jednání s lidma. Raději bych pokrok co učinili za posledních pár desítek let nezmiňoval. Osobně si myslím, že většina z nás by korejský přístup k životu, práci nezvládla.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ta Vyhlídka na věčnost potěšila :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Titulek článku je stejně nesmyslný, jako když řeknu: lopat se prodává více než je lidí ochotných pracovat. Na co si lidé kupují čtečku je jejich věc a odvozovat od toho nějaký závěr může jen totální hlupák.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to v diskuzi zahlédl, ale napíšu znovu.

Většinu knih, co přečtu, fyzicky (ani elektronicky) vlastnit nechci. Ty dvě tři ročně, co si kupuju, si rád vystavím v polici.

Za tu první skupinu ročně zaplatím 120 Kč, což je předplatné v knihovně. Uvítal bych stejnou službu v elektronické podobě, i cena se mi zdá adekvátní. Na jednu stranu by to bylo pohodlnější (nemusel bych na pobočku), na druhou stranu e-knihy postrádají typografii, obálku atd. I náklady (např. na personál) by byly nižší.

Za takovou službu bych byl ochoten zaplatit i 5x tolik, ale jen pokud to bude opravdu fungovat a nebude to složitější než ulož.to a spol.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

K vánocům jsem dostal papírové vydání Steva Jobse. Vzhledem ke kvalitě překladu jsem se rozhodl jít do čtečky (ne do eReadingu, který nemá ve verzi 3Start vyřešeno podsvícení) Kindle Paperwhite2 a budu si knížky kupovat v angličtině. Výhodou bude, že je získám dřív a informace budou dávat smysl.

Například nechápu překlad Silicon valley ->Silikonové údolí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co se ceskych prekladu tyce, tak preklady nazvu filmu hovori za vse. Zverstvo a zmatek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ehmmmm....
Pan je vazne tak moc neinformovany?
České nazvy filmu NEJSOU preklad původního nazvu. Zcela ZAMERNE se pro filmy vymysli často zcela novy nazev, který s puvodnim ani nemusi mit nic spolecneho, a nebo jen castecne. To cele je z duvodu prodejnosti, bere to v úvahu ruzne mistni specifika regionu / daného jazyka / a podobne, a není to věc jen CR, ale dela se to tak téměř vsude

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Knihy, čtečky, autoři, vydavatelé... Všechno se to hrozně přeceňuje. Chápu, že pro lidi pod cca 25 let má smysl číst knihy jako poučení o světě, ale později? Celé čtení knih je nanejvýš zábava, k ničemu praktickému to moc neslouží. Odborné informace najdu na netu a nic víc stejně nepotřebuji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vysoke ceny knih(e aj pairovych) vyvolali intelektualny deficit ktory je dnes mozne dorovnat internetom. Je nezmyselnen platit za knihuy vydane pred 50-100 rokmi. Zvyseny predaj ctecek elegantne uzatvara tuto spiralu a samozrejme devalvuje diela ktore nepatria do hore uvedenej skupiny ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.