Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtení chráněných CD

Plextor PX-54TA vs. PX-40TS
Tento duel dvou mechanik by měl představit především novou CD-ROM mechaniku firmy Plextor, 54× rychlostní PX-54TA. PX-40TS vedle ní, by mělo být jen jakési porovnání, protože už ze specifikace obou mechanik je jasné, která je novější, která je rychlejší a která už jaksi není "in". Takže by se spíše mělo jednat o jakési představení v duchu pokroku - od starší 40× rychlostní SCSI CD-ROM mechaniky k nové 54× rychlostní IDE CD-ROM mechanice. Přeci jen - tendence je jít s rychlostí nahoru (ač je to čím dál tím více nebezpečné) a od SCSI k IDE, neboť IDE je levnější a pro většinu uživatelů výrazně dostupnější. Nojo, kde jsou ty doby, kdy firma Plextor byla výhradním zastáncem SCSI - a teraz to všetko ide na IDE ;-).

Hra Vietcong CD1 (77:49:03) ochrana SecuROM2:

Společné nastavení CloneCD:

  • Rychlost:
  • Fast Error skip: ON
Mechanika Specifické nastavení CloneCD Čas čtení (min:sec)
PX-54TA jakékoliv přes hodinu 0% a ani se to nepohnulo
PX-40TS Intelligent bad sector scanner: OFF

Intelligent bad sector scanner: ON
přes hodinu (zrušeno)
14:07

CD1 této hry se PX-54TA nepodařilo načíst ani pod těžkým nátlakem a přemlouvání za úplatu. Mechanika načetla prvních několik vadných sektorů a po nich se z nějakého důvodu nehnula z místa - přes hodinu stála na 0% a nechtěla číst ani když jsem jí vyprávěl pohádku o WRP-UltraFlash vypalovačce, co vypálí jedno CD za 5 sekund (jednou vám ji možná také povím ;-)). Prostě jsem nucen prohlásit, že mechanika tuto ochranu jaksi nezvládá načíst (ale zajímavé je, že provozovat ji lze - instalace z toho CD proběhla - sice horko těžko, ale proběhla).

U PX-40TS je velice vhodné u této ochrany zapnout Intelligent bad sector scanner, neboť se tím výrazně zrychlí přelouskání oblasti, která snad asi ani nemá drážku - mechanika na ní usilovně tluče hlavou o své okraje a dost pomalu vrací chyby. Pokud bad sector scanner není zapnutý, mechanika každý vadný sektor okomentuje několikerým bouchnutím a několikasekundovým pokusem sektor přečíst - a chybu vrátí až po delší době, což je při tom množství vadných sektorů neúnosné.

Naproti tomu poměrně bravurně zvládla čtení sektorů, na kterých PX-54TA vrací chyby. Sektory mají vadu v tom, že mají špatně (úmyslně, samozřejmě) uvedený mód stopy (Mělo by tam být Mode1, ovšem je tam pokus o Mode253, což je nesmysl). Tyto sektory ani PX-40TS při čtení v cloneCD neoznačí za vadné a načte je (RAW) tak, jak skutečně jsou. Jiné programy však vidí tyto sektory v této mechanice jako vadné (CloneCD má jistě zvláštní specifický přístup k mechanice, ale např. u PX-54TA mu to nepomáhá a zde jsou tyto sektory také vadné). Otázkou je, co je správně...

Hra Icewind dale II CZ CD2 (75:58:74) ochrana SafeDisc 2 (v2.80.011):

Společné nastavení CloneCD:

  • Rychlost: max
  • Fast Error skip: ON
  • Intelligent bad sector scanner: OFF
Mechanika Čas čtení (min:sec)
PX-54TA 39:46
PX-40TS 3:11

Zatímco PX-40TS má CD s SD2 přečtené rychlostí běžného CD, PX-54TA se s tím dost páře. Sice má otáčky stále na maximu, ale rozlousknutí jednoho vadného sektoru jí trvá asi tak 3 - 4 sekundy (někdy přelouskne dva vadné sektory najednou a to trvá i 5 sekund). Navíc se při načítání té vadné oblasti a práci s Windows (explorer, IE) zasekává i kurzor myši.

U tohoto testu jsem u PX-54TA nezapínal SpeedRead, neboť rychlost čtení vadných sektorů tím není ovlivněna - je to stejně pomalé - a rychlost čtení zdravých sektorů už by to stejně nezachránila. V neposlední řadě jsem měl strach, aby ty raketové otáčky dlouhodobějšího charaktery spolu se zahříváním média uvnitř mechaniky neměly za následek nějakou katastrofu. Nerad bych ještě uklízel po mechanice roztříštěné CD - a navíc originál.

Cactus Data Shield 100

PX-54TA

Tato mechanika zvládá kaktusová CD naprosto suverénně jako klasické CD-DA bez ochrany. Lze bez problémů přehrávat i grabovat, správně načte délky a počet stop - prostě čistá práce. Vše bez nutnosti cokoliv upravovat, nastavovat.

PX-40TS

Starší UltraPlex kaktusové CD dokáže pomocí tlačítka Play bez potíží přehrávat, poněkud obtížnější je však takové CD načíst. V EAC např. ukazuje nejprve správně všechny stopy, pak spousty zbytečných nulových audio stop a spoustu nulových datových stop a na závěr datovou stopu přes celé CD. Postačí však spolehlivě v EAC zvolit funkci Retrieve Native TOC a vše je jak má být. Detect TOC Manually není tak dobrá - za prvé dlouho trvá (Retrieve Native TOC je jedno kliknutí a hned to je hotové) a za druhé to nadetekuje i druhou session, která je k ničemu a jen překáží (Retrieve Native TOC to udělá čisté bez druhé session a vše je jak má být). Následné grabování je pak běžný srandazápas.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor PX-54TA vs. Plextor PX-40TS

Žádné komentáře.