Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Další náhled na UEFI (GUI BIOS) u Asusu

nevim proč ale klasickej BIOS se mi zdá lepší tohle klikátko:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Základní desky Intelu mají EFI už od chipsetů 945. Vzhledem GUI se nijak neliší o rozhraní ostatních desek s biosem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, BIOS nic neomeuje a rozhodně neklade žádné překážky diskům větším než 2TB. Možná by sis to měl ujasnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale taky nepodporuje start OS z GUID rozděleného disku (GPT).. takže zjednodušeně řečeno, "nepodporuje" velké disky"

Evoluční obezličky přes "emulaci" MBR a start OS přes GRUB2 (který už GPT umí) přece neuznáváš ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím nepodporováním startu z GPT disku to nechápu. BIOS má načíst první sektor, ať už je v něm cokoli, a spustit ho. Tím jeho role končí. O další akci se postará zavaděč co tam je a nenazýval bych to obezličkou, ale normálním fungováním. Nevím proč se třeba Microsoftu nechce napsat fungující MBR zavaděč co umí i GPT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože GPT ten MBR v zásadě pouze "emuluje" - resp. jej ponechává v jisté "zkriplené formě" pro zpětnou kompatibilitu. Linuxu to tak nějak stačí (ano, je třeba up-to-date GRUB2, popř. opatchovaný GRUB 0.97), MS na to hází bobek :-) - ale tam to je celkem pochopitelné, přece jen nejde o tak modulární systém jako je GNU/Linux.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neemuluje, on tam prostě je a obsahuje 440B místa pro spustitelný kód, který může dělat co chce. Třeba i korektně interpretovat GPT data. Ale i s tím hybridním uspořádáním, kde v MBR jsou shodně definované ty oddíly, co se vlezly do prvních 2TiB, by se dalo vystačit.
Microsoftu by jen stačilo (podle toho článku) umět rozpoznat GPT strukturu i u hybridního MBR, pak by jediným omezením bylo mít bootovací oddíl pod prvními 2TiB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPT rozhodně MBR neemuluje. GPT počítá s tím, že LBA0 zůstane neobsazena kvůli zastaralým programům, které znají jen dělení disku typu MS-DOS. Prázdné LBA0 by ale neochránilo GPT disk před poškozením, proto je v LBA0 vytvořen klasický MBR záznam, a do jeho tabulky oddílů je zaznamenán jeden primární oddíl typu GPT 0GB-2GB. Takže když zastaralý program typu MS fdisk přistupuje k disku GPT, koukne do MBR a nalezne tam partition neznámého typu (GPT), tudíž vidí že disk je obsazen. Proto se tomu říká PROTECTIVE mbr, a jeho účelem je je ochrana GPT, nikoli zpětná kompatibilita s MBR.

To co nazýváte emulací či zkriplenou formou je tzv. hybrid MBR. Toto řešení spočívá ve vytvoření obou tabulek - MBR/MS-DOS v LBA0 a GPT v LBA1-LBA33 - s tím, že poloha prvních třech oddílů v tabulca MBR/MS-DOS se shoduje s polohou prvních třech oddílů v tabulce GPT. Ctvrty oddíl v MBR je obecna partition typu GPT, ktera z bezpečnostnich duvodu pokryva zbytek disku. Toto řešení vzniklo proto, aby bylo možno nainstalovat zastaralé systémy typu Windows na disk typu GPT, k jiným operačním systémům GPT podporujícím (např Linux). Windows pak vidí 4 primární oddíly (poslední je oddíl GPT), Linux vidí celý disk standardne jak je nadefinován v GPT.

Pokud se tesite na EFI, pak si uvedomte, že Windows na EFI bootuji naprosto stejne jako Linux + GRUB na BIOSu. Windows pouziji 100MB EFI system partition pro zbytek zavadece a spousteci soubory, Linuxu staci 1MB bios-boot-partition pro totez a dokaze bootovat z jakehokoli FS, vcetne RAID ci LVM. Navrch k tomu lze Grub nainstalovat pouze do LBA0 a okazovat primo na zavadec v /boot bez jakekoli pomocne partition, ktera je u Windows+EFI nutnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. BIOS ma nacist prvni sektor (tedy spravne nulty) a spustit ho ... (joo kde sou ty casy kdyz sem si psal vlastni MBR) ... a v tom MBR je na konci i PARTITION TABLE kde je ten teoreticky problem a ktera nedokaze adresovat vic nez spominane 2TB. Ale to je ciste problem MS. Stacilo by kdyby upravili/zmenily format partition table. Nejlepe asi nechali partition table v MBR cistou a o sektor dal udelali novou s jinym formatem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a ta tabulka s jiným formátem o sektor dál, to je ono GPT. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud OS nebudeme omezovat pouze na Windows, tak vetsina dnesnich OS nabehne bez problemu
"Many Internet sources, particularly discussion groups, include assertions that it's impossible to boot a GPT disk on a BIOS computer. This is nonsense—or at least, it's true only of certain OSes. Windows, in particular, is behind the times on this score, as described shortly."
http://www.rodsbooks.com/gdisk/booting.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli byste specifikovat, které desky platformy AMD používají UEFI? U Intelu jsou to desky Intel několik řed dozadu (cca k 945), ale u AMD o žádné nevím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to tam nechal? To jsem blb ... hned jak jsem to napsal, jsem se snažil aspoň jednu najít v domnění, že existuje ... nenašel, ale zapomněl jsem to vyhodit. Opravím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jééééj aké pekné omalovánkové BIOSy ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď tam pridajú Facebook a iTunes, tak 90% američanov prestane používať Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viem minimálne o jednej doske od ASUSu, ktorá má v sebe nejakú live distribúciu Linuxu (Splashtop a ASUS tomu hovorí Express Gate) na flash a pri boot si môžeš vybrať či z flash alebo napr. do wokien.

Má to v sebe web browser, skype, asi nejaký ICQ a neviem čo ešte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to měla i MSI, říkali těm deskám "winki edition" ;-) (to jen tak aby pořád asus nebyl za ty co táhnou vývoj, jinak proti němu nic nemám :-D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ mam ji doma, skousel jsem to a potom jsem to zakazal protoze mi to prijde zbytecny. A hlavne to nejdriv musis z windows naistalovat na specialne vytvorenou cast disku (vytori windows sam a nedovoli smazat :() a az potom to funguje z biosu.
A hlavne to spomaluje samotnej boot o par sec :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ano, od toho je operacni system, aby spoustel jiny aplikace a sam nemusi zabirat 20GB na disku, ale jen 20MB nekde v biosu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že se do budoucna UEFI nestane synonymem pro omalovánky :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když na to koukám, tak to GUI musí být hrozně zabugované(svou rozsáhlostí) a taky náročné na výpočetní výkon.
- EFI nebo BIOS slouží k nastavení parametrů HW, vůbec neni potřeba řešit GUI
- Více bych se zaměřil na chyby a omezení ovlivňující funkce počítače (to ale na obrazovce není vidět)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdysi davno jsem videl GUI bios na nejake 586 ci 686, zadna novinka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky od IBM meli graficky Bios, bylo v tom obyc Pentium (a v nizsi verzi snad i 486). A ovladalo se to trackpointem! A na desktopu jsem to taky jednou videl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.