Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

David Kirk odchází, nVidia má nového šéfa vývoje

Dr. David Kirk, Chief Scientist, nVidia

Zprávu jistě nemalého významu přinesli do redakční mailové schránky trpaslíci z kalifornské nVidie. Dr. David Kirk, Chief Scientist společnosti, odchází ze své funkce a stává se nově „nVidia Fellow“ (termín označující člověka, který volně řečeno již netráví ve firmě 25 hodin denně řízením vývoje a firemní strategie, ale stále má silné slovo ve své oblasti působení). Nově však do firmy přichází Bill Dally, profesor počítačových věd Stanfordské univerzity, který převezme pozici Chief Scientist a současně viceprezidenta pro výzkum.

Dally se ve Stanfordu věnoval vývoji systémových a síťových architektur, signálování, routování a synchronizačním technologiím stejně jako technologii stream procesorů, které v současných vysoce paralelizovaných grafických procesorech hrají nemalou roli. Na Caltechu mimo jiné přivedl k životu „MOSSIM Simulation Engine and the Torus Routing“ čip, který jako první přinesl tzv. „wormhole routing“ s kontrolou toku virtuálních kanálů. Na MIT vyvíjel experimentální paralelní architektury, které pro změnu představily specifické separační mechanismy programovacích modelů za datově velmi úsporné synchronizace a vzájemné komunikace. Je členem IEEE, ACM a držitelem mnoha ocenění v oboru, publikoval více než 200 prací a drží přes 50 patentů. Momentálně pracuje na Stanfrodu například na ELM, programovatelném embedded systému, který má dosahovat 20 až 30násobku schopností současných RISC ekvivalentů.

Tak se nechme překvapit, s čím nVidia v rámci konkurenčního boje přijde. DirectX 11 generace pomalu začíná klepat na dveře.

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku David Kirk odchází, nVidia má nového šéfa vývoje

Neděle, 1 Únor 2009 - 03:46 | PEAK | Stanfrodu?
Pátek, 30 Leden 2009 - 08:40 | Anonym | Nechme se prekvapit, co vymysli..
Čtvrtek, 29 Leden 2009 - 17:45 | Jan Ukulele | Anebo taky člověk, který nic nedělá a bere za to...
Čtvrtek, 29 Leden 2009 - 16:18 | Peter Fodreknickfotob | Fellow je doslovne odborny poradca vyvoja......

Zobrazit diskusi