Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firma patřící MSI prodávala předražené GeForce RTX 3080 na eBay

Prodavat predrazene zbozi na ebay samozrejme neni uplne koser, ale bezne preci dneska vyrobci prodavaji sve zbozi pres obchodniky a zaroven sami pres nejaky portal - ebay, amazon, alliexpress, ....
Vcelku me to nejak moc neinteresuje.

Co me zarazilo spis, jak moc jsou MSI RTX 3080 spatne, nedodelane, cele je to takove plastove, chladic na dve veci, proste je to cele takove odbyte, az to vzbuzuje podezreni, ze snad MSI mela nejake informace o tom, ze cipy nebudou a nevyplati se jim s tim nejak moc se namahat.
Jako kdyby dopredu tusili, ze 8nm Samsung proces bude pruser a ze NVidia zopakuje svuj omyl z FXek, pamatujete si na to jeste nekdo?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak když zdejší chytráci prodávají na Aukru a spol. O2 100GB kartu (co byla za 300Kč s 300Kč kreditem) i za 10.000Kč (a lidi jim to kupují), tak proč ne, že? ... Jako "košer" to není, ale vím, že jsem v kapitalismu s tímto názorem poněkud osamocen.

Jinak spešl pro tebe jedno video, které mě samotného dost překvapilo (jedno je vidět to v grafech, jiná věc je to vidět "naživo")... Sice bych fakt počkal s čím se vytasí AMD, ale tohle je už príííma a kůůůl... :)
https://www.youtube.com/watch?v=-P4U0T3Bfv0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Coz o tom, vykon je super, hned bych to bral, ale ta spotreba, ta spotreba. Samotna karta zere vic nez cela ma herni sestava vcetne 43" 4K FreeSync 2 HDR monitoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejste! (osamocen) I když komunistama vymytejch hlav a závistivců... , je , bohužel, v ČR, většina :-( ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš napadla paralela s Radeony HD 4800 a GeForce GT 2xx, kdy NVIDIA měla mamutí GPU s širokou sběrnicí a GDDR3 VRAM, zatímco AMD šlo cestou menších GPU s 256-bit sběrnicí a GDDR5 VRAM.

Taky mi to připomnělo ASRock, všechny jejich Z490 desky vypadají, že je vyrobili jen aby něco na LGA 1200 měli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> jak moc jsou MSI RTX 3080 spatne, nedodelane,

uhh, spatne a nedodelane ? co tam vidis nedodelane ?

> cele je to takove plastove

Jo, jako spousta krytu na jinych kartach ?

> chladic na dve veci,

V cem konkretne ? Prijde mi to jako zcela bezny 3-ventilatorovy system.

> MSI mela nejake informace o tom, ze cipy nebudou a nevyplati se jim s tim nejak moc se namahat

Ty cipy nebudou par mesicu, pricemz cela 3000 serie se bude prodavat IMO >1 rok. Setrit kvuli docasne nedostupnosti mi nedava moc smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVidie je celkove takova podivinska firma - ted uvedli 2GB Jetson Nano za $59 - hezke slevneni, z $99, ale ten modul se neda koupit zvlast, a na ten levnej kit se vztahuji podminky, ze je urcen jen pro vyvojare a hobbisty, ne pro seriozni produkci zarizeni.

Ve vysledku to znamena, ze produkuji zbytecny e-Waste a jeste ztraci nas cas.. protoze proc delat vyvoj na necem, co nejde a nepujde v praxi pouzit pro tvorbu zarizeni? Tyhle praktiky jsou porad stejne, roky a roky... nekdy by jim mel dat jednu za usi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK už to vysvětloval, tohle je naprosto v pořádku. Prodejce vydělá, kupující to veme i v drahé sestavě a všichni jsou spokojení ;) :D
A my běžní smrtelníci si počkáme na hardware pod 10tis co bude normálně dostupný a distribuovaný běžnými kanály.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem na alze koupil dvě sestavy kvůli těm grafikám, nechcete někdo koupit Alza gaming PC bez grafiky?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

MSI je shit podobne jako A-Data a ja se vubec divim ze to nekto(odpad) od nich dale kupuje, osobni zkusenost po 16 letech praxe v informatice je takova ze se posrali jak zakladni desky tak graficke karty, vzdyt i ted ma MSI na hlave nasrano kdyz se zjistilo ze:

"Někteří další výrobci, jako třeba MSI používají u RTX 3080/3090 karet naprosto nevhodný mix MLCC a polymerů"

Jedine ASUS nebo Gigabyte, v pripade Radeon-u Sapphire.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Shit... No, asi jak co. MSI P45 Neo3 jede už někdy od 2009? (teď u pratety). Grafika MSI R6750-MD1GD5 jede zase v práci v kompu "na prezentace". Příkladů bych našel víc, ale teď si už prostě nevzpomínám...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze Gigabyte RTX 3080 je uplne stejna shitka jako ta od MSI.

Co se tyka desek, tak MSI neprodukuje zarusene integrovane zvukovky narozdil od Gigabyte, jejichz design desek je maximalni tragedie.

Jako souhlasim s tim, ze MSI neni posledni dobou zadna slava, nicmene psat, ze Gigabyte je lepsi, je dobry for.

Jak uz tu psal nekdo dalsi, take mam desku MSI drzaka:

MS-6758 875P FIS2R

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám taky MSI držáka, MSI K7D Master s dvěma AthlonyMP 2600+ 2133MHz ;)
A jako grafika tam bydlí ATI Fire GL X1 s 256MB VRAM.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Základovky od Gigabyte (Ultra Durable) se používaly v RMA Foxconnu kvůli své kvalitě, stabilitě a výdrži na testování CPU, které přišly od Repairů jako vadné z výroby.
Méně dojmů (ze zkušenosti s dvěma blbejma kusama) prosím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nic nemeni na tom, ze design desek Ultra Durable byl spatnej a ze bylo v repraku slyset zasumeni - ruseni z jinych obvodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, pokud se zaměříš na jeden jediný konkrétní bod (integrovaný audio kodek v tomto případě), "hůl na bití psa" si asi najdeš. Je ovšem otázka, zda se jednalo o špatný kus/kusy, revizi, konkrétní modelovou řadu a nebo je to problém návrhu napříč generací desek. A pak by byla otázka, zda ta další generace má stejný problém, nebo ne.
Já teď pro svou i5 7600 mám ASUS ROG STRIX B250G GAMING, ale předtím jsem používal Gigabyte GA-B250M-D3H (kterou jsem poslal s G4560 pryč) a ta měla tuším starý ALC892 kodek. Na tebou zmiňovaný problém jsem nenarazil... Neříkám, že nemáš pravdu, říkám že *já v rámci této desky* nic takového nepozoroval.
A mimochodem ANO - v tom Foxu se na těch deskách testovaly CPU a nikoli kvalita audia :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umřelo mi několik ASUS M2N-E desek kvůli nForce4 chipsetu, takže všechny ASUS desky jsou špatné.
Umřela mi jedna MSI deska na socket462, takže vše od MSI je zlé.
Umřela mi jedna Gigabyte deska, tuším že to byla nějaká s775 na P4, takže vše od Gigabyte je špatné.
Umřela mi jedna ASRock deska na socket754, takže ASRock nebrat.

To samé platí i o ABitu, AOpen, Intelu, Pegatronu a Foxconnu.

Nemohu si tedy koupit žádnou desku, všichni mě zklamali!!!!!

Vlastně i PCChips i ECS a Biostar bylo někdy jednou někde zklamání.

#PCisoverparty

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsi měl PC od HP :)
On Fox žádný vlastní desky nemá, pod svým značením používá brandovanej lowend právě od MSI (ty nejvyšší řady) a na zbytek ten Pegatron a na speciálky (client) Inventec.
Dlouho (!!!) jsem si na tohohle výrobce nemohl vzpomenout, až teď mě tvůj koment nakopl šedou kůru mozkovou. Díky!
https://ebg.inventec.com/en/product/Motherboard

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rukama mi prošlo úplně všechno možné :D

Ale ano, v HP desktopech(ty paviliony, to jsou šílené zhovadilosti, hlavně ty stroje z éry C2Q a Sandy Bridge) jsem často potkával různé WTF desky od Pegatronu nebo Foxconnu.

BTW NZXT nově nabízí i základní desky, zatím jednu s Intel Z490 chipsetem, za ty peníze raději nějaký X570 board, který není tak ořezaný: https://www.nzxt.com/products/n7-z490-matte-white

Upřímně by mě zajímalo, kdo to pro ně vyrábí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rovinu - z FOXu jsem už nějakou tu chvíli pryč a tak dnes *přesně* nevím. Obecně však *vím* velmi dobře :))))
No a pokud je NZXT taková "USA" firma, co myslím... - https://en.wikipedia.org/wiki/NZXT
pak jde o PRC komponety každým coulem. Čili upřímně? Vyrábí to Čína...
A ještě jednou - v životě jsi neměl v ruce MB od Foxconnu. Ano, možná je to na něm napsaný, ale je to Pegatron (šance 90%), nebo dokonce i lowend MSI (šance 10%) u vyšších modelů... Fox MB nedělá.
A případně sorry za tón, píšu to od piva... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi ještě připomnělo, že OEM bedny od Aceru a Fujitsu měly často OEM desky co dělal ASUS. Dokonce měly i název a na ASUS stránkách šlo sosat i ovladače.

Ad NZXT: NZXT has partnered with ASRock to manufacture the N7 Z490 motherboard, ensuring “that each motherboard takes advantage of Intel’s Z490 chipset and strong BIOS support”.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zklamal jsi, zapomnels na EPOX, tem se desky proumiraly az ke krachu firmy.

Ono pokud ma vyrobce dva tucty modelu desek u kterych uzivatele pozoruji zaruseni integrovane zvukovky, pritom jinde se to na stejnem zvukovem kodeku nedeje, tak ma ten vyrobce neco hodne spatne.
Stejne tak se vetsinou i u tich desek da podivat, kdo tam ty kondenzatory vyrobil a kolik staly a svete div se, pomerne casto ty levne zacnou umirat driv nez ty drazsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mši jsem hodně dlouho nekupoval, ale jestli se řekněme nějaké elektronika vyrobená po roce 2010 podělá, tak je třeba myslet na to, že je dnes všechno spotřebka. Já vím, nelze to tak úplně generalizovat, ale pokud člověk nepořídí fakt nějakej military stroj, nebo něco, k čemu není štemple, protokol z měření jednotlivých částí, jak mechanicky a elektricky, tak to prostě je spotřebka.

A mohu ti poradit jen to, že buď rád, že to není kriticky důležitý přístroj, typu vlakový zabezpečovač, plicní ventilátor, dialýza.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V podstate souhlasim, nicmene v pripade MSI musim rict, ze moje osobni zkusenost: hardware maji vicemene stejnou spotrebku jako ostatni, software (BIOS) maji horsi. Na zadne jine desce nez MSI se mi nestalo ze bych potreboval update BIOSu aby normalne fungovalo PCIe (a to mi proslo rukami par desitek MB za ty leta). Navic mam od nich GPU, a kdyz ho po zapnuti PC skokove zatizim treba jen na 30%, znicehonic vyskoci fan na 100% otacek a velmi pomalu (minuty) se vrati na otacky odpovidajici zatezi - a tohle nedelala kdyz byla nova. Pak funguje normalne hodiny.

Mozna mam jen smulu na specificke edice, ale s Asus/GB jsem takove problemy nemel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od mši jsem měl v rukou za posledních 10 let jen dva bazmeky. Mobo K8N Platinum Neo4, což je vlastně hi-end pro S939 s nF4U a mši Wind U123 (Atom N280 netbook). Ta deska měla bomba výbavu (ještě aby ne), ale celkově byl systém stabilní jak plutonium (upřímně, těžko už hádat, jestli to bylo fakt deskou, nebo kombinací pamětí - na ty to bylo ultra citlivé, nebo nějakou kartou/driverem. Tehdy jsem zkoušel všechno možný, ale BSOD to stejně dřív či později hodilo). A ten notes byl naprosto bezproblémovej (ještě aby ne, když je to jednoduchý jak schody).

Jinak jsem měl 3× mobo od aušusu, bez problémů, GK od GA, taktéž. Jen jedna věc mně v horizontu několika let zpět potrápila - Vega64LC. Už jsem to tu řešil, takže to nebudu znova rozepisovat, ale ta karta s driverem by default, origo biosem, shazuje celej počítač. Neshodí to jen OS, ono to zruší celej stroj, kterej se prostě vypne. Řešením je pouze poladit powermana, jestli se tomu tak ještě dneska nadává a pak to chodí, i v burnu, cokoliv. Jen když ten stroj jede třeba 2 dny (bez suspendu), tak driver udělá dřív či později "bada bum", resetne se do defaultu, host appka spadne a musí se odstřelit a kdybych nedej bože spustil jakejkoliv náročnější program s 3D akcelerací, tak mi to zase shodí systém, protože musím znovu nastavit power mana. A není to problém softwaru, clean instalace byla, vyzkoušel jsem asi 10 verzí driveru (když jsem tu kartu přinesl do baráku, tak bylo k dispozici asi jen 5 různých driverů) a všechno stejný. Jen možná s tou jednou verzí nepadal driver, čili neresetovalo se to do defaultu.

Jinak mi chodilo naprosto všechno. Nic se neposralo samo od sebe, nepočítám tu HD6870, co pošla na degenerací stářím, nebo WD1002FBYS po 6 letech odkroucenejch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na mši v kostele jsem dlouho nebyl ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak jako zastřešena cena potravin má za následek hladomor, jako regulované nájmy mají za následek nárůst bezdomovectví, tak uměle držená cena karet na nízké hladině má v budoucnu vliv na snížení výrobních kapacit. Proto nechápu, jak se můžou najít lidi, kteří jsou schopni kritizovat obchodníka co prodává produkt za "reálnou cenu".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No počkat, teď mícháme hrušky s traktorama. Osobně nejsem pro zásah, protože to prodává někdo na ebayi, kde prodává kdokoli, kdo má v zadeli díru a vidí v tom kšeft. Najdou se tam prodejci/aukce/položky, co jsou pod cenou, za rozumnou cenu a "naprosto mimo cenou". Regulaci nemám rád, vždycky to nějak smrdí, protože člověk je hamižnej šmejd.

Ale kritiku si neodpustím, protože to sviňárna je. Prodávat spotřební zbytný krám za 2× takovou cenu je sviňárna a ten kdo to koupí je buď tak moc zoufalej, že to potřebuje (přitom tu je HW, který má obdobné parametry, že ano), nebo blbej. Každém případě je to jeho volba a jeho blbost, že to koupil.

Já sám jsem na své vědomí provedl taky blbost. Koupil jsem s vědomím, že jdu daleko za normální cenu, jedny z posledních beden produkce tesly. Měl jsem samozřejmě totální strop, za co jít nechci, ale řekněme, že jsem byl na 2× takové ceně, jakou by to reálně asi mělo stát. Pravda, jsou v celku ucházejícím stavu, ale mělo to své neduhy. Vím že to bylo drahé, někdo mě může považovat za blbce, ale konkrétně tyhle bedny se nevidí moc často, proto jsem do toho šel. Být to jiný model, co se otočí alespoň jednou do roka, tak si na to počkám.

A proč to zmiňuju? Protože ta karta zkrátka dřív či později bude, sice stále v omezeném množství, ale furt je celkem reálná šance, že ten kdo to fakt moc chce, tak se k tomu dostane. Ty bedny tu byly jen jeden pár, nic víc a za poslední rok jsem žádné další nikde neviděl ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"...bude, sice stále v omezeném množství,..." Kdyby se firma nekritizovala zbytečně za cenovou politiku, tak tohle by nemuselo býti pravdou. Představte si, kdyby první televize měli zastřešenou cenu, tak aby si ji mohl dovolit každý a nejenom boháči (Protože by to mohlo na výrobce hodit). Tak kdyby ti "boháči" se neobětovali a nezainvestovali růst, tak dnes je televize stále luxusní zboží v "omezeném množství." Co se stane, když budou karty prodávat dráž s větším ziskem? Budou mít větší insetivu jich získat víc, i kdyby výrobci měli za čipy zaplatit víc, než ostatní a přeplatit ostatní značky. To je ale dobře! Takže výrobce bude chtít jich víc vyrobit a víc prodat a zároveň bude mít prostředky pro lepší pracovní pomůcky, pro proplácení přesčasů, pro najmutí lepší pracovní síly, pro optimalizaci výroby a v dlouhodobém horizontu i pro nákup dalších efektivnějších strojů, které srazí výrobní náklady. Ve výsledku si tak zákazník za několik měsíců bude moc koupit tu kartu levněji než je dnes limitovaná cena a bude jich i víc. Svět není hra s nulovým součtem, tak se tak přestaňme chovat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde je vlastně problém? Nemáme tu žádný centrální úřad pro stanovování cen grafických karet. Cenu určuje poptávka. Ať si za to řeknou kolik chcou, když jim to lidi koupí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tááák :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autore, kurnikšopa! Co je to za komunistický pomluvy???... Význam slova: předražený (nákup, zboží) = že Vám naúčtuje prodejce/prodavač více, než je uvedeno na cenovce! Tady je přesnější termín: dráže! Draho! Ale za kolik kdo nabízí a jeli to někdo ochoten dát, je každýho svobodná volba! ;-) Proletáři všech zemí vylište mi ...!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.