Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky ASRock X370 neoficiálně podporují Zen 3 / Ryzen 5000

Do 4 roky staré desky dáte soudobý procesor, slušné. To u jiných útvarů není...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on tam je ekvivalent napr. u 1151 - coz je platforma stejne generace (2ch DDR4 radic na CPU) a dle wiki to zilo od 2015/08 do cca 2019/10 kdy byl posledni release noveho modelu CFL-R, takze ano, koncem roku 2019 by jste si mohl rict to same.. kdyby kdyby :-)

Bohuzel te migraci mezi 6-7 a 8-9 gen brani hlavne BIOS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne té migraci brání hlavně uživatel - nemá důvod měnit počítač který mu dostačuje výkonem, lidí co by muselo upgradovat z 6. nebo dokonce ze 7. generace na 8. či 9. generaci fakt bylo minimálně. Stejně tak na 10. a 11. A ti kdo to dělají stejně koupí v drtivé většině případů celý počítač a neřeší nějaký dílčí upgrade který je pro člověka dražší - však jen výměna desky u tebe doma tě snadno vyjde na několik tisíc, tzn často víc než ta deska, nehledě na to že si musíš pozvat neznámého člověka se kterým strávíš ten čas.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jakože dám někomu "několik tisíc za výměnu desky" u PC na takovéto domácí žvýkání? Tys vážně upadl na hlavu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No on je tu spíše jiný problém, nárůst výkonu mezi generacemi u Intelu. Který je minimální a navíc zabit záplatami Spectre.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Trafili ste to. Ono nie že by nechceli, alebo im stačil. Ale prechod by im vlastne skoro nič nepriniesol. :-) A to je ten rozdiel medzi AMD a Intel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, zase, kdyby někdo měl v té době pro hry dostatečný dvoujádrový I3 6000 a dnes by si mohl do stejné desky dát např. šestijádrový I5 9000, či dokonce osmijádrovou I7, tak by nárůst výkonu byl poměrně znatelný a vyplatilo by se to ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dvoujádro na hry bylo dostatečné někdy před 15ti lety....:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Tak on tam je ekvivalent napr. u 1151 - coz je platforma stejne generace (2ch DDR4 radic na CPU) a dle wiki to zilo od 2015/08 do cca 2019/10 kdy byl posledni release noveho modelu CFL-R“

To není ekvivalent. Ve článku mluvím o intervalu mezi vydáním prvního produktu s daným socketem a vydáním prvního produktu s nástupcem daného socketu. Nikoli o intervalu mezi vydáním prvního a posledního produktu s daným socketem (který je zpravidla výrazně delší).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mame tedy 5+ let, mezi socketem 1151 a 1200 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro taichi je to primo bios od asrocku. Je to nejaka pokusna beta, ale oni pro taichi nikdy bios/uefi v kterym by se nenasla aspon jedna zasadni chyba nevydali takze my co to vlastnime sme zvykli. Hlavni zdroj techto biosu je JZelectronic a minimalne ryzen 5 5600x na tom uspesne chodi uz od prosince https://www.jzelectronic.de/jz2/index.php?lid=dGlkPTM1NSZ0aGVtYV9pZD01NT...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řada Taichi jsou poněkud nadstandardní motherboardy, takže tady asi bude znát, že když si člověk připlatí, tak se výrobce o svůj high-end patřičně stará.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak presne tak to neni. Tak moc softwarove rozbitou desku sem jeste nemel a asrock hodne dlouho znova nekoupim. Krome chyb co se objevuji ve vetsine jejich am4 desek se na taichi objevuji chyby spojene s napajenim, diky tomu ze ma lepsi napajeci kaskadu nez ostatni desky stejne generace. Napriklad kdyz clovek bude vzornym uzivatelem a pro ryzeny prvni generace pouzije posledni bios 5.60 (novejsi maji varovani, ze je asrock pro prvni generaci nedoporucuje), tak stravi cas hledanim proc sakra tuhnou windows a padaji do bsod. Protoze tam maji rozbity global c states. A na ruzne mensi ci vetsi chyby sem narazil v kazde verzi biosu co sem zkousel. Ale je pravda, ze ja ty chyby pritahuju tak mozna mam jen smulu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pořád čekám na Asus... ale moc tomu nedávám. Mám v druhém pc X-370 Prime a kdyby tam šel jen 5600X tak by to bylo super.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prodám desku s tím co v ní je a koupím novou s novým CPU, problem solved

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

jakmile mi dojde v nádrži auta benzín, prodávám ho a kupuji si nové, natankované. Je to rada zhruba stejné úrovně a kvality jako ta Vaše, takže předpokládám, že ji právě Vy dokážete ocenit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To právě není. PHM je srovnatelný s energií kterou ten počítač potřebuje.

Srovnatelné je to třeba tak že máš auto a tobě přijde pomalé a slabé, tak jdeš a koupíš si, potažmo vyměníš motor? určitě se takoví nadšenci najdou, vím o pár takových, ale to je stejná minorita jako lidi, kteří mění desku s procesorem v počítači,

Měníš desku nebo aspoň CPU v laptopu když nestačí? Měníš CPU v mobilu když nestačí výkonem?

Ne, prodáš a koupíš nové. Stejně jako to nevýkonné auto.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

dokud jsem v laptopu neměl pájený BGA procesor, měnil jsem i ten. Zpravidla model se středně výkonným CPU dostal po nějaké době ten nejvýkonnější, co daná platforma zvládla. Teď na Elitebooku 820 měním celou desku za jinou, sice použitou, ale místo i5 jdu na i7. Nemám sebemenší důvod měnit celý stroj, zvlášť, když mi nadmíru vyhovuje. Jo - a dokonce jsem i měnil baterku, SSD, RAMky, a displej! (původní TN 1366x768 za 1080p IPS z o dva roky staršího modelu)

Možná jsem výjimka, ale kupovat nový celek, když chci jenom menší upgrade, je jak ekonomická, tak ekologická prasárnička.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vy to tady nechapete.
Takze pro ty, kteri sem chodi nepravidelne: JirkaK je clovek, ktery, kdyz potrebuje vykonejsi grafiku, kupuje cely novy PC. Menit procesor bez desky, notabene v notasu pridavat RAM, menit HDD za SSD nebo dokonce vymenit displej? To je pro nej jak z jine planety, tomu ani neuveri, ze to vubec je mozne. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

:oDDD za mě +1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Motor v autě se nemění především proto, že jeho výkon dostačuje po celou dobu používání, takže jsi taky vedle...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, dá se k počítači (i k autu) přistupovat stylem „black box“: Prostě to používám a když se objeví nějaký problém, buď někomu zavolám aby to spravil, nebo si koupím nový.

Ale na zdejším webu asi velká část návštěvníků počítačům rozumí a hodně z nich si víc cení toho, že někdo dokáže vylepšit/opravit ten starý počítač, než toho, že má dost peněz na nový.

Navíc ve Vašem podání se to občas dostává už na úroveň toho stereotypu někoho, kdo si každý rok koupí nový iPhone prostě aby měl nový iPhone.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což se náramně vyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, však je o mnoho levnější kupovat hotový počítač, člověk nemusí studovat co je na trhu, která deska,, paměť či disk je z těch desítek či stovek modelů na trhu lepší a výhodnější... nemusí si nikoho pozývat domů aby mu to vyměnil což vyjde na nemalé peníze a pro majitele toho počítače je to i pěkná otrava.

Koupit krabici, používat dokud nepřestane stačit a pak koupit další krabici, starou prodat - ideálně protiúčtem kde odpadá otrava s kupujícími/recyklovat/postoupit méně náročnému členu rodiny apod... to dává smysl a vyjde levněji

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle tebe je levnější koupit celý nový PC, než jen procesor???????

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže na webu který se zabývá primárně technologiemi souvisejícími s počítači včetně jeho komponentů radíš raději nic nezkoumat, kupovat hotovky a starý PC dát na protiúčet. S tímhle bych spíš šel na mimibazar, tam to dává jistý smysl, ale na místě kde chodí lidi kteří tomu nějakým způsobem rozumí a chodí tu i lidi z oboru, to mi moc smysl nedává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám X-370 Prime-Pro a podobný pocit, mě by se tam líbil R7 5800(X)... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to bral spíš obráceně - aby v B550/X570 desce jely Ryzeny 1000/2000 ;)
Především kvůli dněšním cenám procesorů a taky proto, že samo AMD ještě generaci 2000 prodává...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prodává, ale co? 1600AF? který je výrazně pomalejší než téměř stejně drahé i5 10. a 11. generace, která leckdy stačí na 5600X za polovinu ceny?

Ale rozumím že pro člověka co musí řešit každou korunu je fajn koupit si procesor který má třeba pro hraní výkon jako 6 let starý Intel procesor, který dnes smete i nejlevnější i3/Ryzen 3... i když... Ryzen 3 by musel někdo vyrobit....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu. Vzdyt je to AM4 a vsechny AM4 procesory jdou do vsech AM4 desek. Preci to AMD nedela stejne jako Intel, ktery neustale meni patici a musite furt kupovat procesor i desku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je např. ve velikosti paměti pro UEFI. Někteří výrobci mají tuto paměť malou a nevejde se podpora všech kompatibilních CPU a APU. Pak logicky segmentují, kdy se více očekává, že stará generace MB je spíše provozovaná s soudobým CPU, APU než třeba s poslední generací.
Pak tam jistě jsou i obchodní rozhodnutí výrobců desek.
Dalším tématem bude bezesporu, jak silné napájecí kaskády dané desky mají (CPU mají i 2x více jader).

Ale máš naprostou opravdu, AMD se skutečně nechová jako Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze za tvym "nekteri vyrobci" se podle mych informaci schovavaji vsichni vyrobci. Uz prvni generace Ryzenu mela 8/16 core, tudiz i na 8/16 posledni generace by napetova kaskada mela stacit. Uzivatele sice muze hrat u srdicka, ze za to nemuze AMD, ovsem vysledek je tentyz, staci mit dve generace starou AM4 desku a ma smolika a musi kupovat k novemu procesoru i novou desku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak aktuálně tu máme i 12c a 16c CPU.

Takže teď už chápeš. Ještě z hlavy vyžeň to zlé AMD a můžeme téma uzavřít. Dnes máš dobrý den, něco ses přiučil, nz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Keby si aspoň nebol taký blbec a neklamal (alebo je to len nevedomosť?).
"Uz prvni generace Ryzenu mela 8/16 core, tudiz i na 8/16 posledni generace by napetova kaskada mela stacit."
Ten najvyšší procesor prvej generácie 1800X mal iba 8C/16T. V súčasnosti majú 16C/32T.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné že jsou důvody proč desky nepodporují všechny procesory protože výrobce šetřil a dal malou paměť biosu a pak to musí všelijako nahánět. Ale výrobci docela logicky ani nechtějí držet kompatibilitu napříč procesory po dobu mnoha let. Chtějí prodat další desku... Je to chyba AMD že marketovali že AM4 desky budou podporovat všechny AM4 procesory a nedali výrobcům přesnější instrukce aby desky osadily biosy větší kapacity.

Napájecí kaskáda... Ty jsou typicky dost předimenzované. Pokud výrobce garantoval u A320 chod Ryzen 1800X s 95W/128W limitem, určitě zvládne Ryzen 9 5950X s 105W/141W limity, je to jen 13W navíc. Ano z dlouhodobého hlediska to může mít vliv na životnost mofsetů pokud půjde o ořezanou desku s třema fázema a mofsety tak budou blízko teplotním limitům pokud nebudou extra chlazené, ale je to takové to coby, kdyby. Na druhou stranu, kdo koupí k desce za 10-12 stovek CPU za 22 tisíc nebo kolik 5950X stojí. Nicméně 4+ fázová deska s cenou 10% toho procesoru si s tím musí poradit i dlouhodobě bez nějakého dopadu na životnost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1 Presne tak, cely problem je ve vyrobcich desek, kteri nemaji nejmensi zajem, aby uzivatele menili procesory, ale nechavali desky. Obavam se, ze AMD slibovala tou dlouholetou podporou neco, co nedokaze ovlivnit, takze ano: AMD pripravila veskere podklady pro to, aby mohl uzivatel na 5 let stare desce menit procesor, bohuzel vyrobci desek to zabili. Pro typickeho koncoveho zakaznika, ktery meni procesor ob dve nebo vice generaci, je to jedno, kazdopadne kupuje pokazde novou desku i procesor.

Tohle je proste fakt a jiste chapu, ze se to fanouskum nelibi, ale bohuzel s tim nic nenadelame.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z éry Intelu jsme byli zvyklí, že upgrade procesoru na novou generaci = upgrade procesoru, základní desky a pamětí. Jinak to prostě nešlo. Nějaká ta grafika, disky, zdroj a bedna, to se dalo přepoužít.
AMD se socketem AM4 ukázalo, že upgrade procesoru nemusí být nutně svázaný s upgradem desky. Na první větší pokus dobré, leccos se tím i naučili (i výrobci desek...), tak uvidíme, jak dobře bude s ohledem na budoucí upgrady navržený AM5. Pokud tam bude PCIE 5.0 a DDR5, tak by opět životnost mohla být několik generací procesorů; výrobci desek se s velikostí flash paměti snad už poučili.
Každopádně považuju počin s kompatibilitou AM4 za úspěch a za věc, která posunula kupředu celé odvětví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Noo, DDR4 tu jsou s námi už opravdu dlouho a Intel nějak zapomněl při svém vývoji posunovat frekvence RAM (to nakopnulo až AMD), takže s RAMkou se dalo vydržet dost dlouho i přes změny MB a CPU:)

AMD toto neukázalo socktem AM4, ale socketem AM2:)

A ano, AMD tímto získává kladné body u uživatelů a Intel záporné. Slovy borce o kousek výše, fanoušci Intelu se vztekají, že je jinde lépe. Ale nemohou s tím nic udělat:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

duplikát

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.