Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Duální Radeon HD 6990 v testu proti GeForce GTX 590

Pro mě je třeba PhysX dost zajímavý. Pařím UT3, takže mě mrzí, že ATI nemá technologii pro akceleraci fyziky.
- Dál taky podpora Cuda v produktech ElcomSoft pro krakování hesel. (Podle FAQ běží i na ATI, ale nemají tam logo)
- ATI získává menším výrobním procesem a odemčeným CrossFire. V době kdy jsem kupoval komp měla Nvidia SLI zamčené jen pro určité čipsety. (Koupil jsem ale jen jednu grafiku a dnes nemá cenu kupovat druhou-stejnou do CrossFire. Lepší je koupit druhou jinou a primární nahradit)
- ATI taky získává Eyefinity pro více monitorů. Ale podobně jako SLI má málo kdo více monitorů/více grafáren.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noo konkretne na UT3 zadny PhysX od NV nepotrebujes a nepotrebujes ho ani od ageia on totiz bezi dost dobre i na CPU viz video:

http://www.youtube.com/watch?v=EGgMUH2GHUw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi líto, že to musím říct, ale test o ničem. To že obě karty na jednom monitoru utáhnou jakoukoliv hru jsme všichni věděli už před testy. Co to zkusit alespoň na dvou nebo nejlépe na třech, 3 monitory zvládne dokonce i tato Nv, takže by to bylo porovnatelné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oproti testu s jednou GTX 590 to test o ničem není. FPS se pohybují kolem 60, takže je vidět, že i jeden monitor může stačit na zhodnocení výkonu takové karty a že to tudíž není jako testování GTX 480 v 1366x768. No a nakonec náklady. Pokud místo třech LCD redakce otestuje 4 zajímavé zdroje nebo jiné komponenty, tak to drtivá většina ocení více. Nebo už možná začít uvažovat o jednom LCD s vyšším rozlišením než 1920x1200.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já nevím jak vypadá redakce diit.cz, ale pokud tam má alespoň každý svůj počítač (naivní předpoklad o lidech z It serveru?), tak tam má i každý svůj monitor (fajn teď se někdo bude navážet že mají jen ntb), no ale není problém si od kolegy na chvíli monitor půjčit. A nemusí jít o žádné dělo, stačí jakýkoliv levný full HD monitor. Vy tu píšete o tom že je to drahé, přitom navrhujete testovat na 1 LCD s vyšším rozlišením než 1920x1200, což je trochu protimluv, když se podíváte na ceny monitorů, tak 2560x1600 monitory stojí rozhodně víc než 10tis. typicky pak kolem 20tis, zatímco full HD 22" stojí od 2,500,-. 3x2500= 7500,-. V redakcích, kde se testují grafické karty za více než 15tisíc a nikdo tam nemá ani poloviční částku na 3 full HD monitory, ani si je nemohou mezi sebou půjčit na test. Mě to přijde všechno jako výmluva nezlobte se. Není to jen problém diit.cz, ale všech hlavně středoevropských redakcí. Pár takových testů naštěstí existuje a je v nich teprve vidět síla duálního Radeonu oproti Nv. Že by to byl důvod?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, myslím, že opravdu nevíš, jak vypadá redakce diit.cz ;) Možná to pro někoho bude překvapení, ale pokud by měla polovina naší redakce půjčit monitor druhé polovině redakce, znamenalo by to u nás poslat nějakou službou monitor druhému do vzdálenosti přes 130 km a po otestování zase zpět, což by na tu chvíli vyřadilo toho prvního z provozu ;-). A věz, že u nás se netestují high-endové grafiky zase až tak často, aby nám byl někdo ochoten dlouhodobě půjčit monitor navíc proto, aby u nás 99 % roku ležel ladem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3ch monitorov sa redaktori asi v strednej europe boja ako cert kriza...alebo ze by bol pes inde zakopany? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že kvůli větší paměti by na třech monitorech vyhrála HD6990, ale redakci z neobjektivnosti nepodezírám. I do budoucna raději testovat na jednom 2560x1440, když už to bude potřeba a FPS budou příliš vysoké (nad 120 fps?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

120 fps proboha? Když vám dělá hra např. 90 fps tak už snižujete rozlišení/detaily? Hmm vy jste teda náročný, ais máte robotické oči. Já bych zvedal rozlišení/přidával monitor už od 50 fps, možná méně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou LCD co umí 60Hz a jiné zase 120Hz a podle toho se odvozuje i maximální smysluplné FPS. Pro některé MP hry chtějí lidé i víc než 120fps a když to padá pod 60fps, tak už to je tragédie.

Šlo mi celkově i o to, že v mnoha grafech na netu běžně vídám testy i v cca 200FPS a tady se diskutuje jestli má smysl testovat karty v určitém rozlišení kde jsou fps mnohem nižší a tudíž to IMHO smysl má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

120FPS? To já jsem si ještě nedávno pochvaloval, jak mi GTA IV valí na neuvěřitelných 23FPS na 8800GTS (G80 320MB) a Athlonu X2 5400BE :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

50fps uz je na hrani docela malo :-( Resp fakt na hrane...Ono nejde ani tak o oci, ty zvladnou i mene, ale jde o ovladani - zkuste si nekdo ovladat nejakou strilecku na 30fps - bude to spis utrpeni, nez herni zazitek. A dalsi vec - je otazka mit stabilni 50fps, kde to nespadne za celou dobu ani o 1, a nebo mit v prumeru 50fps, kde to mistama spadne na 20fps, klidne na sekundu, ci ani ne.
Ja to teda beru z pohledu cloveka, ktery hraje Starcraft 2 , a tam fakt potrebuju velmi rychle reagovat, rychle scrolovat a podobne. A pak trebas Mafia2, kde ty auta pri mene fps jdou fakt blbe ovaladat:-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to hodně bude o zvyku a samotné hře (někde jde poznat třeba 50 že je málo, jinde 35 pohoda..). mám dost známých co s FPS jsou podle Vaší "tabulky" na polovině limitu a jsou rádi aspoń za to... a taky hrají...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hoši hoši...... 3 monitory taky něco stojí takže v česku testovat na třech?? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase tak drahé nejsou (ale asi jak pro koho :-), navíc stačí největší shit, nejde o kvalitu obrazu, ale o test výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak vidim tak tu nikdo nepobral že to nemyslím vážně :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pobral, ale i ty levné monitory jsou pro české redakce finanční zátěž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já jo a dal jsem ti +, měl jsi totiž ještě o jedno - navíc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna DX10 hra, jedna DX11 hra a benchmark. To mi přijde jako dost omezený výběr.

To jste tak spěchali, abyste byli první, kdo vydá recenzi téhle karty? :-P (Sorry za provokaci, ale prostě jsem si to nemohl odpustit...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky může být tolik zájemců na zapůjčení karty že ji má redakce třeba jen na 1-2 dny a pak ji musí poslat dál...možností proč je asi docela dost, ale proč si nerejpnout že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať se na to vy***ou testovat takovouhle koko***u. Hlavně že tu Wift brečí ve diskuzích že nemají čas že jsou na to jen 2. To nemluvím o tom že tak nepřehledné grafy jako jsou tady na CDR nikde jinde neumí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to jen takové rýpnutí, kdybych věděl, že na to někdo zareaguje tak sprostě, asi ten příspěvek vůbec nenapíšu.

Pravda ovšem je, že jste mě tímhle testem prostě zklamali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejlepší test 6990 vs gtx 590 na 3 monitorech je asi na guru 3D. Vyberu výsledky ze všech her, kde bylo pod 40 fps, tedy zde se ukazuje výkon karet, jiné hry byly hratelné na obou kartách, hry u kterých jedna karta dosahuje 60fps a druhá sice 80fps nepočítám, neboť to vyjde nastejno (oboje plynulé). Po tomto filtru nám zbyde toto:
Radeon/Geforce 5760x1200
Anno 1404: 18 vs 15 fps
Crysis: 27 vs 23 fps
Metro 19 vs 20 fps
Lost Planet 32 vs 43 fps - ale tady to nepřekvapuje, všichni víme, že je to Nv hra

Final words and verdict: "I felt that the R6990 is the stronger performer"
Jinak všechny ostatní hry byly plynulé i na třech monitorech, tudíž je vyhazování peněz pořizovat tyto grafiky jen na jeden monitor, na to jsou vhodnější single GPU karty. Link:
http://www.guru3d.com/article/triple-monitor-gaming-on-geforce-gtx-590-a...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za upřesnění, já třeba nechápu jak mohou naměřit víc jak 60FPS. Každý má přece už od doby VooDoo zapnutou VSYNC :-)
Je přínosné měřit výkon na hodnotách pod hranicí použitelnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spousta lidi (trebas i ja) maji LCDcko 120Hz :-)
Nehlede na to, ze znam par lidi, co pouzivaji dodnes 21CRT monitory:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připojuji se do klubu CRT, LCD prostě kontrast v milionech ku jedné nenabízí... BTW, vyrábí někdo LED monitor k PC? Ne jakože LED podsvícení, ale LED, že každý bod panelu obsahuje 3x barevnou LED, jako je tomu u některých televizí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ony nejaky LED televize jsou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se díval a nejsou. Zmátly mě letáky ve schránce. :-) Ale už se dá koupit OLED TV LG 15EL9500, tak aspoň něco - i když ta velikost je bídná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pokud vím, testuje se to tak že upraví configy her aby se zbavili "omezovače rychlosti"....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raději obětuju 3 fps než poslouchat startující letadlo :) Ještě že má ATI tak specifickou klientelu, které to nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, že referenční chladiče AMD jsou z celkového pohledu často horší než u nvidie, ale od toho tu jsou nereferenční verze nebo vodní chlazení. Jo a zapomněl jsem na referenční rekordmanku GTX 480 - ta je zřejmě taky určena pro specifickou Ati klientelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

upřímně, člověka co tyto karty provozuje se základním chladičem považuji za magora :-D na tohle minimálně nějaký spešl, optimálně vodu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, specifická klientela zvyklá si zakoupený produkt "dodělat" doma :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no bohužel v tomto případě si člověk nevybere. Pokud si to nedodělá, tak buď bude mít hluk (AMD), anebo kartu, která mu brzo chcípne (nVidia)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5760x1200 našťastie takýto fetiš troch monitorov ma ešte neprepadol, ale zase keď si niekto kúpi Gozilliu kartu tak nech má aj Gozillie rozlíšenie na troch monitoroch.

Ja som prekvapkaný aj s Crysis 2 na domácom 17" LCDčku pri natívnom prozlíšení 1280x1024 :o) v nadstaveniach EXTREME, V-SYNC: YES so single-corom AMD Sempron 145 2.8GHz@3.6GHz OC BOX chladič dvoma GB DDR2 RAM a Sapphire Radeon HD6850 1GB GDDR5 (absolútna plynulosť).

Že by som pociťoval lepšiu zábavu keď som do toho zažratý pri 5760x1200 ako pri 1280x1024 ?

Ako som zistil po nesmiernej dlhej dobe (ne)hrania som sa celkom dobre odreagoval zrejme pri rozlíšení 5760x1200 by som sa eufóriou zbláznil ak by som dovtedy neoslepol :o)

Inak kúpiť si HW na rozlíšene 5760x1200 a dosahovať ako uviedol Machina v tom Anno 1404: len 18 vs 15 fps asi by som si aj podledné vlasy vytrhal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě čím větší obraz a rozlišení, tím lepší pocit. Mimojiné se i lehčeji hraje, prostě nepřítele člověk zahlídne o dost dříve. Jak se některé těžké hry staly lehkými, když jsem vyměnil 17" Trinitron za 24" 1900*1200 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 3 monitorech testuje aji Stach a ten je na celou "redakci" sam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo protože dostal od Acera 3 zadara aby o nich hezky psal. Asi ti dojde od koho má server :-) Tim však nechci říct že je zaujatý nebo podplacený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Server mu běží na Asusu, takže ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kolik z vás kritiků má doma 3 monitory? kolik z vás by to reálně kdy využilo?? myslím to vážně

NoDi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejspíš nikdo, já se připojuji k tralalákovi a přijde mi to ujeté, šlo jen o to, že tyhle duální karty jsou stejně "ujeté" jako 3 monitory a prostě výkonnostně patří k sobě. Představte si to třeba jako časopis s luxusními sportovními vozy a v něm recenzi, že to na ježdění na nákupy stačí. Přestože autem jezdím pouze na ty nákupy a nikdy v životě nemám zájem jet 300km/h, tak přes to všechno očekávám, že ten sportovní vůz v tom časopise otestují jak se sluší a patří na závodním okruhu. To neudělali, pouze toto mi vadilo. Jinak žít bez toho mohu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lenze tieto karty su zbytocne na jeden monitor, na jeden monitor staci 6970 alebo 580-ka s prehladom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni pravda, jak u ktere hry a zalezi i na nastaveni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel se mi tato recenze nelíbí. :(
1. Proč testované rozlišení není u každého grafu, přestože je pro všechny společné? Udání rozlišení pouze v kapitole "GPU-Z, testovací sestava" mi přijde velmi nešťastné. I když dát ho na Proximu Centauri by bylo horší. ;)

2. Prohozené pořadí grafik v grafech.
Stalker/Crysis Amd nahoře nVidia dole. U Unigine Heaven obráceně.

3. Ad grafy. Výběr barev pro sloupečky grafů je oči rvoucí. Koho napadlo dát červenou a modrou, tedy barvy z opačných konců viditelného spektra, vedle sebe? To je nějaká specialita od kata Jana Mydláře? Pokud ano, jistě by pochválil kreativní invenci v podobě použití barev s velmi rozdílnou vnímanou jasovou složkou dopomáhající k silnějšímu prožitku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kedy príde tá HD 7000 na 28nm???
Očakávam, že jednojadrová HD 7970 sa bude doťaovať na HD 6990 ;-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zase nepřehánějte. I když to bude 28nm, tak dvojnásobek SP tam určitě nedají. Přidají možná párset SP a více je nataktují, to bude tak všechno. Každopádně i tak je každý dieshrink +

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u rv770 - rv870 to dokázali.... podle mě není problém zdvojnásobit. stejně, neměli mít u hd7k novou architekturu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No teoreticky na stejnou plochu při výrobním procesu 28nm se vejde oproti 40nm přesně ještě jednou tolik (tedy celkem dvojnásobek) tranzistorů. Sice, vzhledem k vyšší složitosti návrhu to nepředpokládám, ale o 75% by to mohlo být.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Wift:

"Testujeme v rozlišení 1920×1200 při 8×AA" - to je skoda, vzdyt jde o high-end grafiku. Pokud je potreba zapujceni 30" monitoru, muzem se nejak domluvit. Treba byste mohli sestavu vzit ke me a udelaly by se testy :-) (r-man at seznam.cz)

"za skutečnou aktivaci 16×AA snad ani nedáme" - uz delsi dobu mluvim o tom, ze AA ve vysokych rozlisenich neni potreba, dukazem budiz fakt, ze ani neni poznat jestli je zapnute nebo ne.

Hry na kterych se testovalo - Velka skoda je Metro2033, jde asi o nejnarocnejsi hru soucasnosti a kvuli ni bych treba do tehle karty sel. Bohuzel testy na jinych webech se dosti lisi a ja chtel verit tomu vasemu... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.