Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DVD-ROM mechaniky

Philips CDD521-10
Tentokrát pro vás máme opravdovou lahůdku a jedinečnou šanci se podívat do historie. V létě 2003 jsme vyhlásili soutěž o nejstarší mechaniky. WIFT se na vítězné kousky podíval z dnešního pohledu a závěry jsou mnohdy velmi zajímavé. No co myslíte, umí první DVD-ROM mechaniky číst DVD+R? Nebo unese jedna z první vypalovaček na plotně 3,5 kg svěrák? Je možné, aby první palírny vypalovaly stejně dobře jako ty dnešní? Určitě se při čtení pobavíte, takže si uvařte kafíčko a dejte se do čtení. Bude to stát rozhodně za to! Myslím, že nic takového nenajde nikde na celém světě. Na CD-R serveru ale ano!

Říkáte si, že předbíhám? No, už je to tak. DVD-ROM mechaniky považuji za druhé nejzajímavější (pár vskutku zajímavých věcí se o nich dozvíte), ale vypalovačky jsou přeci jen zajímavější, takže si je chci nechat na konec :-).

TOSHIBA SD-M1002

Toshiba SD-M1002

Na této mechanice je na první pohled zajímavý snad jen počet indikačních LEDek. LEDka s označením BUSY bliká, když se něco děje. To je asi jasné. Navíc vám tato mechanika dá najevo, zda je v ní právě CD nebo DVD, od toho jsou ty další dvě LEDky CD a DVD. Podle toho, co v mechanice je, to svítí. Otázkou je, jak moc je to praktické (že by třeba uživatel ani nevěděl, jestli vložil CD nebo DVD se mi zdá poněkud nepravděpodobné, ne však nereálné). Každopádně si myslím, že to není na škodu. Přední panel takové mechaniky je prostorný tak, že by se tam jistě dalo nacpat daleko více "zbytečností" ;-) (Pozn. Martin: Jó, to Yamaha CDR-100 ta tam měla LEDek rovnou pět! To ale na vlastní oči uvidíte o pár stránek dál.).

Nyní však k parametrům mechaniky: Rychlost čtení DVD je u této mechaniky samozřejmě 1×, čtení CD 8× CLV. Audio CD čte odporně pomalu: 1× (tedy jako když přehrává), nicméně DAE kvalita není 0, jak jsem očekával, ale 6 + Accurate Stream (při testu bylo zjištěno 732 chyb na běžně opotřebovaném lisovaném Audio CD). Možná kdybych při testu nezatěžoval PC psaním tohoto článku, byly by výsledky lepší, těžko říci.

Ovšem největším překvapením u této mechaniky je schopnost číst CD-RW média. Naprosto neuvěřitelné. Proč? Protože první vypalovačky na CD-RW média se objevily až v roce 1997 (což je také rok vzniku samotného CD-RW média), zatímco datum výroby této mechaniky je prosinec 1996. A pro jistotu čte CD-RW médium stejně rychle, jako klasické lisované CD, tedy 8× CLV (když CD-ROM mechaniky začínaly číst CD-RW média, četly je výrazně pomaleji, než ostatní média). Firmware této mechaniky je nejspíše původní (3426, je to napsáno i na štítku). Modifikovaný asi nebude, protože kdyby chtěl uživatel něco měnit, bude to změna mechaniky na region free, což je tahle mechanika již "od narození". A pokud by sám výrobce přidělal mechanice schopnost číst CD-RW, nejspíše by se to projevilo i na změně čísla firmwaru. Za to ode mě Toshiba SD-M1002 sklízí skutečně velký obdiv. Na internetu též kolují o této mechanice zvěsti, že CD-RW umí, asi jsem tím nebyl překvapen sám. Osobně se domnívám, že jde spíše o náhodu, než úmysl. Již kdysi se tuším Petr nebo Martin pozastavil nad tím, že 6× rychlostní CD-ROMka Plextor z CD-RW média načetla alespoň obsah (což je tedy také úctyhodný výkon) (Pozn. Martin: Ano, to jsem psal já. Dokonce ta mechanika stále leží vedle PC v šuplíku a je funkční!). Toshiba SD-M1002 jej přečte celé, jakoby se nechumelilo a to suverénně osmičkou. Zkusil jsem to v Nero CD/DVD Speedu a jede to čistě 8× od začátku až do konce. Výjímečně zrychlí až na 8.08× :-) (dobrá tedy, na začátku jede jen 7.97×). Zkoušené CD-RW mělo sice jen necelých 60 minut v datech, ale i tak to stojí za uznání. Graf vám neukážu, protože byste mi ho stejně nevěřili ;-) (nejde z něj poznat, o jaký typ média jde). Přístupové doby na měřeném CD byly 134, 146 a 200 ms (Random, 1/3 a Full), čili normál. Měření bylo provedeno způsobem Acces times (nikoli Seek times), protože při Seek Times vychází ve všech případech 1 ms. Důvod se dozvíte na závěr kapitoly o DVD-ROM mechanikách.

V poslední řadě je na této mechanice zajímavý přenosový režim. Při startu počítače se v BIOSu ohlásí PIO3, pokud jsem však v systému zapnul DMA, tak se udrželo a zřejmě to s ním i pracovalo.

Na závěr povídání o Toshibě SD-M1002 také jedna zajímavost z oblasti DVD: Podle informací na internetu prý umí číst i DVD+R média. Vyzkoušel jsem to (jedno DVD+R médium vytvořené volbou Create Data Disc v Nero CD Speedu mám) a čte ho docela s přehledem (samozřejmě 1× SPEED).

HITACHI GD-1000

Hitachi GD-1000
Tato mechanika indikaci toho, zda je vložené DVD či CD, omezila na jednu LEDku. Je-li vložené DVD, svítí tedy navíc LEDka DVD, jinak nesvítí, čili je v mechanice CD (nebo taky nic).

Jinak na této mechanice není zajímavého prakticky nic. Čtení CD i DVD zvládá jako Toshiba 1× resp. 8× CLV. Na čtení audia se u této mechaniky podíváme v závěru povídání o DVD-ROM mechanikách. Ovšem CD-RW médium nerozpoznala (tentokrát dle očekávání). Sice se o to nějaký čas snažila, ale nakonec to poslušně vzdala. DVD+R médium (totéž jako v případě Toshiby) se v této mechanice načíst podařilo a četlo se, jak jinak, než "jedničkou" (vytvořené volbou Create Data Disc v Nero CD/DVD Speedu). DVD+RW médium nenačetla.

Stáří této mechaniky je prakticky stejné, jako u Toshiby SD-M1002. Datum výroby na obou štítcích uvádí "DECEMBER 1996". O prvenství Toshiby tedy musel rozhodnout nápad ve firmě Toshiba o přiřazování sériových čísel. Toshiba má sériové číslo začínající 6Z6, zatímco Hitachi začíná na P6L. Někdo zkrátka označen jako první být musel.

CREATIVE DVD2240E

Creative DVD2240E
Creative mechaniky co si já pamatuji byly povětšinou takové barevnější, než jiné mechaniky. Mezi ty pestrobarevné papoušky bezesporu patří i tato mechanika. O to méně má indikačních LEDek: pouze jednu :-).

A kromě toho je tato mechanika již DVD 2×rychlostní a náležitě se tím na předním panelu chlubí :-). Všimli jste si, že by se třeba dnešní 16×rychlostní DVD-ROMky chlubily DVD šestnáctkou někde na předním panelu? Já jsem to nějak nezaregistroval ;-). Vyzkoušel jsem, že čte 2× rychlostně i DVD-Video. Inu, to prostě takhle vzala firma Creative jednu mechaniku Panasonic a poplácala ji vlastními malůvkami :-). Ano, Creative DVD2240E je OEM Panasonic.

Kromě rychlosti čtení DVD je rychlejší i ve čtení CD, podle specifikace (a také jsem to změřil) čte 24× CAV. Umí číst také CD-RW média (což by se už vzhledem k datu výroby "November 1997" dalo očekávat), ale pomaleji: 5× - 12× CAV. Stejně tak čte i Audio CD a to s kvalitou celkem ucházející: 9 + Accurate Stream. Na testovaném médiu (lisované běžně opotřebené audio CD) našla jen 53 chyb. Zmiňované DVD+R médium také čte a to (dle očekávání) rychlostí 2×. A ani tato mechanika nenačetla DVD+RW.

Souhrn (DVD-ROM)

Jak vidno, až na ty rychlosti (a v některých parametrech i kvalitu, zejména v oblasi extrakce audia) se DVD-ROM mechaniky oproti dnešku moc nezměnily. Všechny uvedené mechaniky jsou IDE a všechny mají jako výsuvný mechanizmus plotnu. Snad jen ty indikační LEDky ubyly (dnes flákne výrobce na přední panel většinou jednu jednobarevnou LEDku a to ti musí, milý uživateli, bohatě stačit, co bys taky ještě nechtěl).

Něco se však přeci jen změnilo. Všechny tři mechaniky jsou od výroby Region Free. Dříve se to tak běžně dělalo a pak se najednou začaly mechaniky omezovat na regiony. No, proč asi... zas měl někdo pocit, že má málo nahrabáno :-/. A tak výrobci museli... Sranda na tom všem je, že si stejně lze firmware bezmála každé DVD mechaniky upravit a omezení regionů odstranit (nehledě na to, že existují i softwary, s nimiž toto lze udělat i bez zásahu do firmwaru mechaniky).

Jako grafy na ukázku jsem vybral čtení Audio CD mechanikou HITACHI GD-1000 a čtení DVD-ROM média mechanikou TOSHIBA SD-M1002:

Hitachi GD-1000 - CDspeed CD-DA  Toshiba SD-M1002 - CDspeed DVD-ROM

Čtení Audio CD mechanika Hitachi sice zvládá, ale je na tuto činnost prakticky nepoužitelná. Nagrabované audio v Burst módu znělo strašně, přeskakovalo to jak na starém gramofonu (ale svým způsobem vzato se záznam nejistým krokem posunoval kupředu). Škála různých sektorů, které je mechanika opakovaně na jeden příkaz schopná přečíst, je skutečně tak široká, že se prakticky není čeho chytnout a i při nejjednodušší (a mimo jiné nepoužitelné) opravě chyb v EAC se reálná rychlost grabování pohybuje hluboko pod 1×speed. V EAC jsem vlastně vůbec nenašel způsob, jak stopu z audio CD uložit tak, aby alespoň nebylo znát, že to mechanika neumí. Nejlépe zněla hudba pokud byla grabovaná s nastavením "Paranoid mode", ale i tam bylo sem tam znatelné lupnutí. Je to prostě ještě ten starší typ mechaniky, které Audio neuměly správně číst (dříve to byla běžná vlastnost mechanik). V tomto smyslu velmi překvapila Toshiba, která sice čte audio jen 1×speed, zato však nesrovnatelně kvalitněji.

Rovněž rychlost čtení Audia u Hitachi je celkem nezvyklá, necelý 7×speed. Co je to však platné, když správně nenagrabuje audio ani při 1×speed. Přístupové doby se musí u této mechaniky změřit tak, že se v Nero CD/DVD Speedu změní způsob měření ze Seek times na Access times. Při příkazu Seek totiž mechanika na příkaz zareaguje, ale nečeká na jeho dokončení a hned přijímá další příkaz. Přijme-li jako další příkaz opět Seek, zruší tím vlastně platnost předchozího příkazu, protože ještě před dokončením přesunu hlavy už ji posílá na jiné místo. Naměřené hodnoty se tak pohybují okolo 1 milisekundy, což je samozřejmě údaj zcestný. Totéž dělá i Toshiba SD-M1002. Jen Creative DVD2240E při příkazu Seek skutečně počká na jeho dokončení a nastavení Seek Times tak má význam.

Čtení DVD-ROM Toshibou jsem vybral záměrně, protože mechaniky se k mým DVD-ROMům chovaly každá jinak, z toho Toshiba asi tak ještě nejlépe. Creative načetla DVD jako něco přes 6 GB, Hitachi dokonce jen 0,8 GB, ale všechny mechaniky přečetly z média bez potíží všechny soubory. Toshiba jej načetla asi také o něco delší, než skutečně DVD bylo, protože na konci došlo k chybě, která se mi zřejmě snaží naznačit, že tady už DVD data nemá. Ovšem jinak je to DVD 1×speed jak z praku. S jedním originálním DVD-Video médiem jsem si vyzkoušel, že pro přehrávání DVD-videa i 1×speed stačí :-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Recenze historických CD-ROM, DVD-ROM a CD-R vypalovaček

Pondělí, 3 Duben 2006 - 22:29 | Anonym | KUPIM CD PREHRAVAC TESLA MC 900
Středa, 28 Prosinec 2005 - 20:40 | Anonym | kupim cd prehravac tesla mc 900 ponuknite
Středa, 6 Červenec 2005 - 19:27 | Anonym | kupim cd player tesla mc 900 aj na dobierku
Středa, 2 Březen 2005 - 18:08 | Anonym | Od:Christian Stieber (stieber@Informatik.TU-...
Čtvrtek, 30 Září 2004 - 22:46 | Anonym | (Pozn. Martin: Ono je vůbec těžké uvěřit tomu, že...
Pátek, 27 Srpen 2004 - 00:00 | Anonym | fajn clanok dobre som sa pobavil  ja mam...
Pátek, 2 Červenec 2004 - 09:34 | Anonym | Vlastnim externu CDrom Toshiba single speed,&...
Neděle, 18 Duben 2004 - 22:39 | Jaroslav Kudyn | Super článek. Vzpoměl jsem si na to jak kamrád...
Sobota, 10 Duben 2004 - 13:05 | Anonym | Jen tak pro zajímavost, mám doma ještě onen SCSI...
Pátek, 12 Březen 2004 - 08:28 | Anonym | Ahojte. Fajn článok. Človek nebyť Vás, by už aj...

Zobrazit diskusi