Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Evropská komise jde opět po Microsoftu

Windows live bez windows? A to jak? Ostatní nekomentuju,,,,
To abych žaloval ČEZ, že mi nedodají elektřinu bez drátů a ještě za ní chtějí platit.
Nemiluju MS, ale EK je mnohem horší. Nenažraná obluda, která vymýšlí nesmysly, které většině lidí ztěžují život a to vše za tučné platy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já být mikrošrotem tak udělám jednu věc: Pokud by po mě začli takhle jít tak prostě oznámím konec firmy a zrušení veškerého programu a podpory pokud mě nenechají na pokoji!

To jak se všichni snaží přiživit na Microsoftu je hnus a děs! A to prosím opravdu nejsem jeho zastáncem!!!
Si vemte, jak by bylo Vám, kdybyste něco vymysleli a ostatní by se začali po Vás vozit a zakazovat vám to či ono!
OK tak si vezměte výrobu auta!
Vymyslíte celé kompletní auto a nebude se to líbit výrobci pneu, tak Vám dají příkazem "pneu nevyrábějte, musíte auto dodávat bez pneu"! Dál se to nebude líbit výrobcům skel! OK nesmíte dávat do auta své skla. Najednou přijde další, že se mu nelíbí a kazí mu kšefty Vaše výbava v autě (dejme tomu sedadla) OK zasáhne EU, že nesmíte dodávat v tom vašem "autě" sedadla!! Proboha co pak budete prodávat? Holou karoserii??!!!
Je to pouze příklad!! Já bych prostě prodával XPčka Visty atd? ze vším všudy a co že ostatní jsou neschopný!? Ať si když se jim to nelíbí, udělají svůj vlastní OS?! Samozřejmě by mělo být vše kompatibilní a s toho vyplívá, že by takový MS měl dát k dispozici takové materiály, které zaručí, že ostatními vydávané programy budou kompatibilní s OS MS!! Každý pak ať se rozhodně jestli chce na své auto mít "originál pneu" nebo si koupí třeba Michelinky, dělená sedadla nebo neprůhledná skla!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ignorovani webovskych standardu: No konecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou explorer se sere, predevsim pak ve viste do vseho, uz je nacase aby se dal odinstalovat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gizmo_CZ: "takový MS měl dát k dispozici takové materiály, které zaručí, že ostatními vydávané programy budou kompatibilní s OS MS" - jenze prave o tohle jde jak v pripade .NET framework, tak v pripade IE a nedodrzovani webovych standardu.

Mimochodem, nekterym lidem se to nelibilo a udelali si vlastni OS. Linux. A co je nejcastejsi stiznost na linux ? Ze neni kompatibilni s windows. Tuhleta hra pod nim nefunguje, tamhleten ucetni program taky ne. A proc ? Protoze wine je delane zpetnym inzenyrstvim misto toho aby jim MS dal k dispozici "takove materialy, které zaručí, že ostatními vydávané programy budou kompatibilní s OS MS" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se radsi dockal Windows NC - nema chyby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na obranu Opery: Opeře nevadí implementace IE ve Windows, ale hlavně to nedodržování standardů - IE ať si tam je, ale ať za něco stojí (přes něco si tz Operu po instalaci Woken stáhnout musím...).

ad. Windows NE: já bych se poměrně rád dočkal Windows úplně holých, aneb Windows MegaN (exclude Media Player, Firewall, Internet Explorer, Windows Mail, Messenger...) - na všechno jsou mnohem lepší alternativy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gizmo_CZ: Mimochodem: konec firmy a zrušení veškerého programu a podpory. Vis proc se MS na tu slavnou EU nevykasle ? Protoze EU by mohla zakazat prodej windows v evrope (resp. dovoz). Nic vic mu udelat nemuze. Asi by MS o ten evropsky trh nerad prisel ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2MartinezZ
presne s tim bych souhlasil.. takova Wokna bych rad.. a jeste bych dodal, wokna bez efektu, a grafickych prisernosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa tej EK ani nedivim, to nie je ani tak jej vymysel, ako skor tlak zvonku od vlad, velkych firiem atd, ktore pred casom vdaka lobingu (a zrejme aj $ od MS vsade nasadili ich produkty, vratane statnej spravy a pod. a teraz je problem - mnohe specializovane serverove aplikacie nemozu medzi sebou efektivne komunikovat a v poslednom case s nastupom web aplikacii to prislo aj do prostredia internetu, spolupraca s aplikaciami prostrednictvom "MS pseudostandardov" je takpovediac priserna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz nech europska komisia do toho prestane jebat, lebo potom sa bude dat kupit len uplne orezana verzia windows a za trojnasobnu cenu oproti plnej ktora sa bude predavat v USA. Skoda ze ten Bin Ladin nema nieco proti europskej komisii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 hkmaly: A na základě čeho by mu EU zakázala dovoz?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gizmo_CZ: ale vyrobcu pneumatik je spousta. Totez plati o sklach. Taktez rozmery pneumatik jsou dane, a vsichni maji urcite standardy, dle kterych se delaji. Neni problem vzit (nadnesene) gumu a udelat prislusne typove pneumatiky. To same plati o dalsich komponentech auta. Krome par internich soucasti. Kdyby to melo platit o autach, tak pruser by byl, kdyb vyrobce delal auta s rekneme 15.2" pneumatikama, ktere by nesli sundat, a mohl bys je obnovovat za poplatek u vyrobcu/resp. aut.servisu. Tohle by byl ekvivalent Microsoftu. V praxi v OS by to znamenalo (stejne jak to funguje treba u Linuxu), ze kdyz koupis OS, vyrobce ti muze dodat vsechno co uzna za vhodne, co je potreba rekneme ke standardimu uziti PC jako multimedialne vecicky, ale pokud uznas za vnodne proste si danou komponentu odinstalujes a das neco jinyho. Bez toho aby ti to ovlyvnilo system. Coz bohuzel u MS ovlivni. Kdyz koupis auto, a mas tam 15" kola Uniroyal, a nelibi se ti, a koupis si hlinikace 15" a treba Barum, se stejnym rozmerem, a pak pojedes na servis po 15t km a tam ti reknou, ze mas smulu, protoze nemas puvodni kola, to mas to same jako kdyz chces updatovat MS pres jinej prohlizec nez IE.Jenomze tohle srovnani nikdy nebude to same. Uz z principu byt nemuze a nikdy nebude. Proste software je software a nikdy nebude klasickej tovar. Jakkoliv se kdokoliv snazi jej za nej vydavat (ala krabicove softy).
MS a architektura PC/AT zatahli lidi do nekonecne smycky nesmyslnych problemu s pocitacemi, misto toho aby se prodavali medialni cerne krabice (stejne jako auta), ktere jsou pouzitelne na psani, nebo na TV nebo na hry. Misto toho aby lidem pocitace slouzili, zabijeji lide cas a penize na reseni toho, co nemuselo byt. Jedine pozitivum techto nesmyslu vidim v tom, ze dnes mam rychle procaky a hodne pamati za levno. Ale to je taky vykoupeno necim jinym a ne levne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw, pokud by Microsoft se rozhodl zrusit podporu, nic by se nestalo :)
A kdyby se rozhodl prestat s prodejem svych produktu, taky by se nic nestalo. A rozhodne by to pomohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za nedodržování standardů resp. tvoření vlastních by MS měli pověsit za něco do průvanu. to je opravdu prasečina. ale integraci programů do OS bych neviděl jako blbost. každý má možnost nainstalovat si alternativu. pokud někomu stačí windows movie maker, tak si nebude kupovat pinnacle nebo vegas či premieru. a komu to nestačí, ten si najde lepší alternativu. nikomu přece nestojí za zadkem policajt, nedrží mu qwér u hlavy a nebrání mu v instalaci alternativy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom, ze (korektni) pouzivani otevrenych standardu je ve finale velkym plus pro vsechny, asi neni treba diskutovat. A budme radi, ze ho nekdo prosazuje.

Pokud jde o integraci programu s OS, v zasade je to myslenka pekna a nezda se na tom nic spatneho. Ale MS uz v minulosti mnohokrat dokazal, jak tuto myslenku dokaze se svym dominantni postavenim zneuzit. Namatkou programy blahe pameti jako Stacker ci Netscape Navigator.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gizmo_CZ: Presne tak, keby microsoft oznamil ze konci s distribuciou windows v EU kvoli europskej komisii tak sa mozeme ist vsetci past. Bezny uzivatelia by samozrejme piratili osto sest no velke firmy v ktorych sem tam uraduje BSA a podobne organizacie by mali ppf.

Darmo europska komisia je plna imbeciloidnych ko****v ktory ked dostanu dobre zaplatene (pripadne ine odmeny) od tretich firiem tak velmi ochotne zacnu stihat kohokolvek. A vraj trhova ekonomika pche... obmedzenia, obmedzenia, nariadenia, kontrola, zase obmedzenia a potom je az dopyt a ponuka...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ač veliký zastánce Linuxu se zde musím velice zastat Microsoftu. V komisi smad musí být někdo od Steva Jobse nebo to jinak nechápu. Zachvíli budou MS žalovat za to, že měl v MS DOS, asi nějaká verze 1.0 ENG, integrovanou příkazovou řádku! Myslím, že až tohle bláznovství jednou skončí, tak bude rok 2012!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Zoran: myslím, že Netscape Navigator doplatil na blbou obchodní politiku. Technologicky byl dál a byl také rozšířenější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT>
>druhé pak zkoumá, zda Microsoft uvolnil dostatečné množství informací
>pro spolupráci konkurenčních produktů na poli .NET Frameworku (a tady
>by nás opravdu zajímalo, co vlastně EK chce),

hkmaly na to v podstate odpovedal, Od MS sa chce aby zverenil nedokumentovane API/ABI a urobil k nim .NET parser

gizmo>
>Já být mikrošrotem tak udělám jednu věc: Pokud by po mě začli takhle
>jít tak prostě oznámím konec firmy a zrušení veškerého programu a
>podpory pokud mě nenechají na pokoji!

ale ved prave to EU chce aby MS vypadol z trhu EU

sabo>
>A na základě čeho by mu EU zakázala dovoz?

na zakalde toho, ze produkty MS tak ako sa predavaju su v rozpore s direktivou Europskej komisie 98/34/EC

Direktiva 98/34/EC Eurtopskeho parlamentu z 22.6.1998. DOC/XLS/PPT/MDB/OOXML ako Win Api su v rozpore s direktivou resp jej vykladom

Dnes je jasne,ze sa MS nepodarilo presadit zmenu pojmov do EIF 2.0, ktore bude schvalnene o mesiac. Ak teda nebude mat nic, co by bolo v sulade s direktivou 98/34/EC, nebudu EU urady povinne preberat dokumenty v danom formate a navrh EIF 2.0 viac menej zakazuje komunikovat s EU v papierovej forme. Ak teda OOXML neziska ISO 29500, tak nebude mat MS format, ktory bude musiet EU ani statna sprava clenskeho statu prijat.(oragny EU dokonca nebudu smiet prijat a publikovat dokument vo formate mimo EIF).

The term 'standard' is here used in its broadest sense: it includes
all specifications, having gone through a standardisation process,
which is compliant with the principles outlined above.
The Directive 98/34/EC, which lays down a procedure for the
provision of information in the field of technical standards and
regulations, defines a standard as a technical specification approved by a recognised international, European, or national standardisation body.
All standard-related definitions will be analysed in 2005 in the framework of the review of the Directive 98/34/EC.
http://ec.europa.eu/idabc/servlets/Doc?id=19528

http://ec.europa.eu/idabc/jsps/index.jsp?lg=en&fuseAction=searchResu...
http://ec.europa.eu/idabc/jsps/index.jsp?lg=en&fuseAction=searchResu...

EU mala v roku 495 128 529 obyvatelov a o tych by MS prisiel, keby nemal EIF2.0 kompatibilny format v ich Office o podstatnu cast by prisiel, keby ta podpora nebola nativna. odbodme je to s API/ABI podla 98/34/EC....

Cele to "tazenie EU proti MS" nie je tazenie ale vynucovanie si dopdrziavania 98/34/EC Microsoftom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pleva ? 212.67.92.xxx - dnes, 15. ledna 2008, 12:38

CITUJI: To abych žaloval ČEZ, že mi nedodají elektřinu bez drátů a ještě za ní chtějí platit.

Pokud máš vlastní dráty, ČEZ ti elektřinu rád dodá. U velkých odběratelů napojených na přenosovou soustavu to tak funguje. Jako maloodběrateli by se ti to ale nevyplatilo, zjistil bys, že je s tím víc starostí než radostí a že máš mnohem vyšší náklady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sabo ? 195.39.18.xxx - dnes, 15. ledna 2008, 13:43

CITUJI: A na základě čeho by mu EU zakázala dovoz?

Třeba na základě nedodržování standardů, stejně jako to dělá u řady jiného zboží, které nesplňuje požadované normy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: eee
a v cechach ake normy riesia tie tebou spominane normy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DoomHammer ? 88.102.5.xxx - dnes, 15. ledna 2008, 14:09

CITUJI: integraci programů do OS bych neviděl jako blbost. každý má možnost nainstalovat si alternativu

Nechápeš podstatu problému. Integrace programů do windows nebude vadit jen za splnění dvou podmínek, a) bude k dispozici dokumentace, aby i ostatní výrobci mohli integrovat své programy do windows, b) bude možno pořídit windows bez těchto integrovaných programů.

Jen tak bude zachována možnost konkurence, která je v tržní ekonomice životně důležitá.

Každý program něco stojí, náklady na jeho vytvoření je potřeba uhradit. Když kupuješ program integrovaný do windows, platíš náklady za jeho vývoj v ceně windows, jako spotřebitel nemáš možnost si vybrat, který program ti vyhovuje, a ten špatný poslad k ledu. A to i v případě, že si pořídíš alternativní software. V takovém případě platíš za jednu funkci dvakrát, to je totiž neekonomické a motivuje tě to k používání integrovaného programu i když je třeba o něco horší. To je narušení volné hospodářské soutěže, které je v tržní ekonomice u takřka monopolního dodavatele nepřípustné, protože to brání v regulační funkci trhu a špatné funkci tržní ekonomiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Torx: to nevím, ale EU jakékoli normy může prohlásit za závazné a nepustit na trh výrobek, který je nesplňuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Vzhledem k tomu, že CLI i C# jsou ECMA standardy a jejich implementování se docela daří Mono projektu, tak by mě zajímalo o co EK konkrétně jde. Navíc se zdrojové kódy celého .NET Frameworku budou zveřejňovat pod MS-Rl licencí.

Krevety: do čeho konkrétně se explorer se*e ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heleme @ 80.251.243.56 - dnes, 15. ledna 2008, 15:02

CITUJI: myslím, že Netscape Navigator doplatil na blbou obchodní politiku. Technologicky byl dál a byl také rozšířenější.

To snad nemyslíš vážně? Netscape je typický případ, jak Microsoft dvede zlikvidovat i úspěšnou firmu za pomoci zneužití svého monopolního postavení.

Netscape byl lepší a proto vládl Internetu. To se nelíbilo Microsoftu, vhtěl mu vládnout sám, a tak začal dělat Internet Explorer, ale moc se mu nedařilo, protože byl horší. Proto udělal pěknou sviňárnu, a začal Internet Explorer nabízet zadarmo. To je absolutní dumping, jedna ze zakázaných nekalých konkurenčních praktik, poškozující trh. V tomto okamžiku měl Microsoft dostat pořádně přes prsty a takovou pokutu, aby si to pro příště rozmyslel. Vzhledem ke své ekonomické síle si Microsoft mohl takový dumping dovolit, ale s Netscape, pro který byl Navigátor hlavní zdroj příjmu, to pěkně zamávalo. Nicméně pořád se držel, a tak Microsoft udělal druhou sviňárnu, vázaný prodej (dlaší nekalá a zakázaná praktika), a s Windows si každý chtě nechtě musel pořídit Internet Explorer. To netscape zlomilo vaz, nedostatek financí mu znemožnil držet krok s technologickým vývojem MIcrosoftu, Navigátor zaostal a zanikl. V ten samý okamžik Microsoft, který cpal obrovské sumy do vývoje Internet Exploreru, přestal s jeho vývojem, který na dlouhá léta ustrnul. Zlikvidoval trh a choval se jako typický monopol. K oživení došlo až s Mozillou a jejím Firefoxem, který byl schopen prorazit. Mozilla Firefox toho byl schopen jen díky tomu, že je založen na prazvláštním vývojovém modelu známý jako Open Source. Je to netržní produkt a díky tomu dovede oddolat ekonomické síle Microsoftu, ekonomicky nejde zničit jako klasická komerční firma. Trh je v této oblasti i nadále zničen a ještě dlouho bude. Působení Microsoftu na tržní ekonomiku je devastující. Proto s ním silné vlády nebo naše unie, které jsou zodpovědné za tržní prostředí, neustále bojují. Není to z důvodu, jak zde někdo uvedl, že se snaží obohatit na Microsoftu, to opravdu ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2eee
asi jste mě nepochopil.. nevadí.. ČEZ byl příměr a já po něm nic nechci
 
MS poskytuje službu navíc - LIVE
provozuje řadu serverů a platí majitelům drátů za data atd...
Proč by měl sponzorovat na svém portálu uživatele s jinými OS :-) anebo jim snad i psát aplikace pro zpřístupnění služby. To je komunismus a MS nikde nepíše, že Live je pro každého.  Navíc Windows Live ve Windows, nebo je to BSD Live od MS?
 
Ale EK říká ne.,...., my chceme Live pro všechny... aspoň tak se to píše v článku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to eee: já neříkám, že praktiky MS byly čisté, ale obchodní politika založená na jediném nosném produktu je prostě chybná a může ji praktikovat jen idealista nebo ten, kdo má (nebo si myslí, že má) monopol na danou komoditu. Já jen říkám, že NN byl špatný příklad, protože Jeho výrobce nemohl reagovat na dumping MS. Anebo nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win NE existují, ale nejsou volně k mání. Lze si je však snadno vytvořit pomocí nLite. Podle EULA je to sice nepřípustné (prý), ale zákony ČR vytvoření takovéhoto instalačního CD výslovně povolují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pleva: ČEZ byl špatný příměr, zkus jiný.

Nic o sponzorování ani psaní aplikacím někomu jinému se v článku nepíše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heleme @ 80.251.243.56 - dnes, 15. ledna 2008, 16:39

CITUJI: NN byl špatný příklad, protože Jeho výrobce nemohl reagovat na dumping MS. Anebo nechtěl.

Pochop, že dumping je nezákonný. Tvrdit, že kdo nedovede oddolat dumpingu nemá na trhu co dělat je blbost. To by pak mohli přijít mafiáni s pistolema (tak nezákonná praktika) a tvrdit, kdo se nám nedovede ubránit, nemá na trhu co dělat. Tresty Microsoftu jsou oprávněné. Jen podle mého přicházejí pozdě a nejsou dostatečně účinné. Třeba Windows XP N jsou doslovný výsměch, jejich cena není snížena o chybějící produkty, pak samozřejmě jejich existence nemá žádný smysl. Já být na místě EK, tak tuhle sviňárnu vezmu jako důkaz, že WMP je poskytován nezákonně za dumpingovou cenu, protože Windows s ním i bez něj stojí stejně, napařím mu citelnou pokutu a zakážu windows s wmp šířit na evropském trhu úplně. Pro příště by si Microsoft takové ojebávání rozmyslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matajon>

ad
1. .NET nebol volny pokial k tymto sporom s EU nedoslo
2. MS RI nie je kompatibilna s European Union Public License
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_Public_Licence
pod ktorou to mal MS zverejnit

3. ECMA nie je podla EU standardizacna organizacia
to je len CEN
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Committee_for_Standardisation

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: potom by ale stálo zato napadnout veškerý free soft (linux a firefox nevyjímaje), že je šířen za dumpingovo cenu.Jeho vývoj také není ve skutečnsti zadarmo, že ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matajon:

Ve viste muzu delat prakticky cokoliv, a vzdycky po klikniknuti na link se otevre ten d... explorer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkurvenci z EK... kdybych mohl, vseci by viseli, darmozrouti, prizivnici!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee >> vyborne argumenty, uplny suhlas!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

r23 >> Lenze OSS si cti moznost vyberu a dodrzuje standardy (POSIX) a poskytuje dokumentaciu k formatom a pod. Navyse na OSS nie je problem zarabat (Mandrivu si mozes kludne zadarmo stiahnut alebo za 2k kupit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CITUJI: potom by ale stálo zato napadnout veškerý free soft (linux a firefox nevyjímaje), že je šířen za dumpingovo cenu.Jeho vývoj také není ve skutečnsti zadarmo, že ?

V podstate ano, ale je nutno zduraznit, ze dnesni pozice free software je neprirozena a je to dusledek zdevastovaneho trhu Microsoftem, kteremu dokaze celit prave jen nekomercni software. Take je dobre vedet, ze tuhle pandorinu skrinku otevrel Microsoft prave dumpingovou cenou Internet Exploreru. Ne ze by pred tim nebyl software zdarma, ale byl hospodarsky nevyznamny a nebyl poskytovan jako atak na jinou komercni firmu za ucelem ji ekonomicky znicit. Teprve po tom, co Microsoft znicil Netscape a to na oplatku verejnosti venovalo zdrojove kody Navigatoru (zaklad Mozilly a Firefoxu), se zacalo prosazovat Open Source a zacaly do nej plynout vyznamne penize.

Tohle chovani je nebezpecne pro trh jen velkych a dominantnich hracu na trhu, takze u Linuxu to bude nebezpecne teprve tehdy, az se vyznamne rozsiri (a pokud trh bude fungovat, tak se nekomercni Linux nerozsiri, penize potecou do jistejsich projektu), u Firefoxu je to uz na povazenou, ten dnes uz trzni prostredi take vyrazne devastuje.

Opravdu klasicky puvodni freesoftware EU ani nikdo jiny prakticky zakazat nemuze, protoze je to mimotrzni produkt (zakaz prodeje nepomuze, neprodava se) a pokud za nim nebude stat zadna firma, tak na nej nebude mit statni moc zadne paky. Ale takovy software musi byt nutne hospodarsky nevyznamny, domaci programky. Problem bude se stavajici free software, ktery by nevzniknul, nebyt zniceneho trzniho prostredi. To se diky tomu bude obnovovat velmi dlouho a pomalu i po tom, co nad nim Microsoft ztrati moc, kterou ho dodnes stale devastuje. Diky tomu je take software tak zaostaly, nikdo do teto prumyslove oblasti nechce moc investovat, novi hraci nemaji sanci prorazit, ti velci v pohode prodaji s velkym ziske i nekvalitni produkty, doplacime na to vsichni. Staci porovnat, jakym neuveritelnym vyvojem prochazi hardware a jak je oproti tomu software vlastne porad stejny, chibi konkurence, jediny motor vyvoje a inovaci. Velke skody napachal Microsoft, opravdu velke, a mohou za to i dozorne organy, ze nereagovaly zavcas a dostatecne ucinne, aby konkurencni prostredi na trhu ochranily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za nechutné chyby a překlepy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EEE: sám bych to nedokázal napsat lépe, ale nevěřím, že se opět nenajde hlupák co tvůj text nepochopí a bude opět blábolit mimo mísu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nejsem fanatický odpůrce Microsoftu.Několik produktů jsem si koupil.
Mám tu 2x klávesnici,2x myš a jeden joypad .A kupodivu pod linuxem fungují normálně.Asi proto, že výrobce dodržel standardy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten Sidewinder joypad jsem jednou rozebral a na plošňáku je napsáno MITSUMI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

By me dost zajimalo, kdyby MS rekl EK NE! Co by se delo, co by EK nadelala, nejspis nic, MS v Evrope stejne zakazat nemuze, na to proste nema paku ani omylem, 90% procent firemnich resenich jede na Win a tem by se asi nelibilo, kdyby prisli o podporu a vsechno kolem a to nemluvim o 99% procentech desktopu. Realne by EK stejne nic nenadelala, mohla by Windows zdrazit, aby si mohli v EK pechovat kapsy jeste vic, coz uz se deje, protoze evropske Win jsou diky tomu drazsi uz dneska. Ja byt MS, tak to necham proste vyhnit:) Nebo udelaji stejnou verzi jako tu E, ale bez IE a WMP, ale prodavat se bude, stejne jak ta E, protoze uprimne, kdo by to chtel za stejne prachy bez toho? Komu to vadi, tak at IE ani WMP nepouziva, nikomu nic nebrani a tech 20MB navic je smesnych a navic si to muze kazdy smazat, tak o co jde? A jak se dole v diskusi nekdo mylne domniva, tak IE se "nesere" naprosto nikam, to je jenom to, ze obycejni BFU nepoznaji iexplorer od exploreru, coz je okenni spravce a jedine co ma s iexplorerem spolecneho je podobny zjev.
Jinak k te opere, to jejich kopani je kopani mrtveho kone a je spis k smichu, ale prave tim se RIAA, EU a podobne xindly zabyvaji:)
eee: lol, E maji snizenou cenu o WMP, protoze ten je zadarmo, tak se mozna snizeni tak razantne neprojevilo:) Navic kdyby ve windows neslo prehravat video, tak to by asi taky nebylo koser ze? A co tam dat misto toho? Tu nepouzitelnou sracku od apple nebo od real networks? LOL. MS udelal chybu, ze nedal moznost volitelne instalace jak tomu bylo v 98kach, by mel naprosto po vsech problemech, pocitam, ze presne to do priste udela:)
Ja nevim o co vsem jde, treba ten Intel celkem chapu, bylo by spatne mit jednoho vyrobce PC platformy a to i presto, ze se AMD vypracovalo (tu je videt, ze to jde) a ted si to podelali sami. Ale vic vyrobcu je vcelku ok, jde o kompatibilni produkt. Kdyz bude Windows kompatibilni delat vic firem, tak taky ok, ale nikdo by tu nechtel mit dva nebo vic rovnocennych operacnich systemu ze? Stejne jako by dneska uz nikdo nechtel vic podobnych platforem jako je PC. Ostatni SW firmy mely proti MS stejne sance, dokonce v pocatcich mnohem lepsi, ale MS se proste vypracoval, urcil a urcuje smer, kterym se bude OS ubirat a to je holy fakt. Na tom se nic nemeni a idea toho, ze linux nekdy dosahne 10 procent (nebo aspon toho jednoho:) je utopie, byl by to nelogicky krok v evoluci nazpatek vedouci k vetsi roztristenosti a nekompatibilite. Ale evoluce napriklad i386 ukazala, ze tomu je presne naopak, ze se zbavuji slabych, coz ukazuje i posledni vyvoj u Apple, kdyz se definitivne zbavili svych nekompatibilnich procesoru. UNIX OS a dalsi byly na obrovskem vysluni pred 20ti lety, ale neudrzely krok a nechaly se totalne pohltit WIN32, dobre jim tak, jejich cas je davno pryc a bud se prizpusobi a nebo budou vest flejmy na forech:) A nebo zustanou vysadou urcite omezene komunity jako treba "stylovy" MacOS, ale nikdy nic vic.
Myslenka dne: Windows muze konkurovat jen Windows kompatibilni OS, tak uz se kluci proberte:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jezisi, to jsou nenazrana byrokraticka hov.da. Jen tak dal EU, jen tak dal - jen se potom nikdo nesmi divit, az budou ceny vseho v Evrope 5x drazsi nez treba v USA, a to jen diky bezednemu urednickemu aparatu, ktery nema co delat. IE me ve Woknech vubec nevadi, naopak jsem rad, ze tam je a muzu si hned po instalaci stahnout novou verzi prave Opery, kterou pouzivam. At uz jdou ti bafunari do haje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Ty jsi prostě jeden z těch, který to opravdu nechápe, ale aspň to netajíš. WMP se samo nenaprogramovalo a neudržuje, proto nemůže a není zadarmo. Microsoft ho nabízí za dumpingovou nulovou cenu, a to není zadarmo. Zaplatíš to jinde a jinak, pravděpodobně v ceně windows a to ani když ho nechceš, nepotřebuješ.

Na operačním systému bez přehravače médií není nic divného, stačí zvednout oči od tkaniček svých bot a rozhlednout se trochu okolo. K čemu je přehravač médií na ftp serveru, na routeru, firewallu nebo renderovací farmě? Naprosto k ničemu, nepotřebuješ ho tam, přesto za něj Microsoftu musíš zaplatit. Je zbytečný na milionech instalací, je milionkrát zbytečně zaplacený, je to krádež. To není správné a navíc to brání férové konkurenci. Tak jako Microsoft ovládl internet, tak chce ovládnout i trh s médii, jedná se o hospodářsky významná odvětví, proto je kolem toho tolik humbuku, proto Microsoft riskuje a hraje o čas.

Jasně, tvá námitka bude, že na domácím desktopu to naopak řadě lidí vyhovuje. A máš pravdu. Proto nemám nic proti integraci WMP do windows, když to bude služba navíc, speciální distribuce Windows Home nebo Desktop a když tedy bude k dispozici i základní distribuce Windows Core bez těchto integrovaných účelových aplikací, a v jejichž ceně tyto, pro mnohé neužitečné, aplikace nebudou zahrnuty. Tohle když Microsoft učiní, tak nebude mít problémy s antimonopolními úřady. Jenže to Microsoft nechce udělat, protože by tak ztratil kontrolu nad trhem v řadě oblastí, což jen potvrzuje, že zneužívá svého dominantního postavení a je si toho vědom. A jestli mu to riskování stojí za to a ekonomicky se mu vyplácí, pak nemá smysl se rozčilovat nad pokutami, které mu jsou udělovány, je to jeho risk a jeho ztráta. Microsoft si je nepochybně velmi dobře vědom kde a jak porušuje zákon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: mňo, MS již udělal verzi Win bez WMP speciálně na základě požadavků EK a pouze pro Evropu. A jaká je prodejnost této verze Win? No nulová! A to se vyplatí, neb opět tyhle mentální výblitky soudruhu eurokomisařů nakonec zaplatíme my, koncoví uživatelé a daňoví poplatníci - tedy nadvakrát!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4 eee:
>>>Ty jsi prostě jeden z těch, který to opravdu nechápe, ale aspoň to netajíš. WMP se samo nenaprogramovalo a neudržuje, proto nemůže a není zadarmo.<<<
 
Zajisté se samo nenaprogramovalo, ale vaše argumentace není správná. Co ty desítky opensource softwaru, který se také programuje a udržuje a přesto zdarma. Proč - protože nikdo za něj žádné poplatky nežádá. Často vydávají open source software i firmy, které jinak produkují komerční software. A teď otázka. Vydávají tyto oss programy zdarma a jejich vývoj hradí z jiného zdroje, nebo prostě jen vydávají tyto oss programy zdarma? Proč by firma nemohla vydat něco zdarma, když totéž může udělat jednotlivec? Jednotlivec "dotuje" program jen svým časem, ůsilím, plýtvá vlastními prostředky. Proč ale máte předpoklad, že firma, která vydá software zdarma, jej dotuje z jiného produktu? Ano, jistě jej částečně "dotuje" časem svých programátorů, kterým platí, atd. Jenže tento předpoklad v sobě nese myšlenku toho, že produkt, z nějž má být tento další software dotován, by byl levnější, pokud by nebyl dodávan s tímto dalším softwarem, nebo pokud by tento další software nebyl dál udržován. Tato myšlenka je ale dle mého chybná.
 
Příklad:
 
Otevřu si pizzerii a stanovím si cenu za pizzu dejme tomu 100Kč. Pizza bude dobrá, lidem bude chutnat a bude mi i dost vynášet - hypotetický zisk z jedné pizzi bude 50Kč. Rozhodnu se tedy přidávat na pizzu ještě další ingredience a postupně zlepšovat recepturu, abych si udržel stávající zákazníky a zároveň prilákal nové. Obohacenou pizzu prodávám stále za 100Kč, byť můj zisk při zvýšených nákladech na ni už nečiní 50Kč, ale jen 35Kč. Na druhou stranu lidé vědí, že za stejnou cenu prodávám stále lepší pizzu a proto začnou chodit častěji a bude jich chodit víc, címž se mi celkový zisk vrátí na tutéž hodnotu, jakobych na jedné pizze vydělával původních 50Kč.
 
A teď otázka. Jestliže si stanovým cenu za produkt a posléze produkt dále vylepšuji a rozšiřuji za stejnou cenu (což je mimochodem moc dobrá reklama a lákadlo na uživatele), kde se dopouštím něčeho špatného? Ano - ve vedlejší pizzerii prodávali dříve pizzu také za 100Kč a poté, co jsem ji začal vylepšovat, začali i oni, čímž se jim zvedli nákady a nyní prodávají pizzu za 125Kč. Lid ale chodí raději ke mě protože mám pizzu levnější a leší, čímž k sobě poutám více zákazníků. Za cenu toho, že si snížím zisk v konečném důsledku získám zisk buď - jen o málo menší, než původně (s čímž se mohu spkojit), získám stejný zisk, neboť snížení mého zisku kompenzuje větší žájem zákazníků, získám větší zisk, než půvdně, protože nabízím stále lepší produkt za stále stejnou cenu. Sice už na jedné pizze nevyidělávám 50Kč, ale jen 35Kč, ale nový zákazníci, mi v celkovém součtu zisk ještě navýšili...
 
Podle mě jde o vynikající obchodní strategii dobbrou jak pro daného podnikatele, tak pro zákazníka a nevidím v tom znevýhodnění konkurence. V mém příkladu měla i konkurence možnost snížit si zisk a přitom začít dělat lepší produkt, jenže ona se rozhodla dělat lepší produkt (v reakci na mě), ovšem přitom si zachovala i tentýž zisk, tudíž cena šla nahoru. Můžu za to ale snad já..?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Ty neumis cist, nebo jen nedovedes pochopit smysl textu? Vdyt eee jane napsal, ze zakladni verze musi mit cenu snizenou o cenu doplnkovych aplikaci, aby mela smysl. Jenom fanatik si poridi mene vybavenou verzi systemu za stejnou cenu. A mimochodem, ja jem ten fanatik a chtel si ji koupit, prakticky to nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já být šéfem MS tak zakážu dovoz woken do EU. Nasrat nevděčným europanům, když se vám nelibí naše vista . :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>eee: A jak je to potom s komercnimi distribucemi Linuxu jako napr. Suse? Vzdyt ta ma prece v sobe take prehravac multimedii, Firefox atd., jediny rozdil oproti Woknum je, tusim, ze se muzes rozhodnout, zda to instalovat nebo ne. Ale to vsechno vychazi z filozofie techto OS, Windows byly od pocatku koncipovany pro masy (proc ne, je to komercni produkt a vse tomu bylo podrizeno), kdezto Linux vychazi z uplne jinych korenu (coz se posledni dobou snazi zmenit a dokazu si predstavit, ze za par let na tom bude stejne jako Windows dnes - podrizeno komerci). Microsoft jen chytre vyuzil jednu z nejzakladnejsich lidskych vlastnoti, na ktere cely OS vystavil, a tou je lenost a za to ho nikdo nema pravo sikanovat. Proste kdo je liny ci pohodlny, tomu Windows bezpochyby vyhovuji a komu se to nelibi, ten vetsinou o pocitacich neco vi a ma v soucasne dobe dost nastroju si pripadne nechtene komponenty ze systemu "vypreparovat". Jedine, co by MS mohl udelat, je pri instalaci se zeptat, zda chci nainstalovat WMP, IE, Messenger apod., jinak nevidim zadny duvod, proc by tohle vse MS nemohl do sveho systemu dat, kdyz jine komercni OS (viz. napr. zminovany Suse) mohou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: a jak to chces udelat? MS nabizi ten prehravac gratis stejne jako treba Apple nebo Real (to jsou tusim ti dva co nejvic rvali). Myslis, ze ho MS zpoplatni? To jako ma zpoplatnit (tudiz vyhodit z windows) vse co ma nejaky jiny ekvivalent? To by tam pak nebyl ani task manager!!! Nevim koho MS zvyhodnuje WMP??? To fakt nechapu, wmp komponenta je v podstate soucast DirectX, ktera prehrava veskere video, pres direct show filtry. To co znate vy pod pojmem WMP je jen, dle meho nazoru celkem nepovedeny, graficky xicht nad wmp rozhranim. Pres tohle rozhrani pracuje hromada aplikaci a prehravacu videa, takze vyhodit to z DirectX je naprosty nesmysl a utopie EK. Jestli jim vadi to par megove GUI nad tim, tak to je taky celkem smesne. Vyhoda WMP je, ze umi prehrat vsechno (na co jsou nainstalovane kodeky), narozdil od tech sracek od Apple nebo Realu. Nebo jim vadi, ze to umi z vyroby prehravat WMV? No, podpora pro WMV je uz vetsinou i u novych grafickych karet, navic WMV s DRM si tam vyrvaly studia (beztak jim prikyvovala EK), tak vocogo? Vadi jim, ze tam nejdou prehravat MOVy a RM? Ok, treba ty MOVy bych jeste chapal(nevim jak je to s kvalitou, ale Apple se bude dycky cukat), ale RM je vysmech. Problem je (aspon naposled co jsem to sledoval) byla uzavrenost tech formatu a musely byt prehravany jenom v jejich prehravacich (Real player dokonce zprvu nebyl ani zadara a takovy shit!!!), pokud je to i ted tak, tak by museli do windows davat ty jejich hruzy (to uz skoro radsi PDF reader od Adobe a to je fakt kus hnoje). Nebo tam nainstalovat FFDShow kodek, ktery je na vsechno a bylo by razem po problemu:) No nic, abych to shrnul, WMP jako takove je i v tech E, protoze je to jedna ze zakladnich funkci DirectX, jedine co tam neni je to graficke GUI nad wmp(asi se shodnem, ze za tim moc vyvoje neni:) co se jmenuje Windows Media Player. IE muzou taky vyhodit, tam asi zadne navaznosti s nicim nebudou. Ale ano, v ramci nejakych pravidel bych dal moznost pri instalaci zvolit soucasti stejne jak tomu bylo od W95 (tam se dalo taky zvolit zda nainstalovat prehravac). V XP to jde taky, nicmene ne v klasickem instalatoru a to je asi kamen urazu. Nicmene je velka otazka, zda donutit MS, aby tam daval na vyber mezi IE a treba Firefoxem, protoze to by mohl pak chtit kazdy a dopadlo by to jak megadistribuce linuxu na 25DVD, teda s tim rozdilem, ze windows by musely byt na 250HDDVD...
Jinak by me fakt zajimalo co by vic vydelal treba Apple, kdyby ve windows byl standardne jejich prehravac, kdyz si chcu prehrat jejich movy, tak se mi stejne dycky nekde na webu vnuti instalace toho jejich paskvilu. To same treba prohlizece, kdyz jsou gratis, proc jim jde tak o to byt nejpouzivanejsi? Pak to zpoplatni nebo z ceho maji zisky? Premyslel o tom nekdo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ljelinek: tru tru, presne tak:) Jinak nevyuzil lenosti, ale toho, ze bezny clovek nechce stravit roky ucenim se operacniho systemu, jde mu o praci s programy a tohle windows splnuji, uzivatel se nemusi ucit pracovat s windows. Jde hlavne o to, ze windows priblizily pocitace beznym lidem, jsou pro masy a nastesti i pro profesionaly, kazdy si najde to sve. I muj deda se naucil psat dokumenty ve wordu a lozit po netu a k tomu dokonce nepotrebuje znat, jak nakonfigurovat X server pres komandlajnu nekde ve VIMu:o) Dnesni moderni distribuce uz jsou celkem vlidne k uzivateli, ale pred peti sesti lety to byla tragedie, kdezto windows byly uz ve verzi XP:) Nicmene to furt nemeni nic na binarni nekompatibilite programu a ovladacu a tudiz je linux vhodny tak max na to lozeni po netu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všem, co mají dojem, že by M?S udělal nejlépe, kdyby se stáhl z evropského trhu natruc zcela:
Vy si asi neuvědomujete, jaké se v tom točí prachy. Kdyby se Microsoft stáhl z trhu, EK by měla radost a Microsoft by na tom tratil řádově mnohonásobně více než jaké mu hrozí pokuty za to, co tu provozuje. Je to o tom, že porušovat zdejší nařízení se mu pořád těžce vyplácí, i kdyby dostal pokutu v maximální výši, která je nějakých (teď nevím kolik) procent z jeho ročního - a teď taky nevím čeho, to je jedno, pořád jsou to pro Microsoft zanedbatelné peníze oproti ztrátě celého evropského trhu. A navíc toto je ztráta potenciální, o které se jedná a může se vyjednat nižší, zatímco ztráta evropského trhu, to se už pak ukecat nedá.

Eee to tady říká docela hezky, jen bych k tomu dodal, že free open source software typu linux Evropskou komisi nezajímá, protože není součástí trhu. Je zadarmo. Zatímco Internet Explorer, Windows Media Player a další ve Windows integrované věci, ač se to někomu nemusí zdát, zadarmo rozhodně nejsou. Jsou totiž V CENĚ. V ceně Windows. Rovněž Internet Explorer 7 pro WinXP není zadarmo. Je v ceně Windows. Je v ceně Windows XP i Windows Vista. Windows mají cenu dost vysokou na to, aby se v ní zaplatil i vývoj budoucích upgradů. Už jen proto, že drtivě dominují trhu coby operační systém.

Proto já jsem tuhle apeloval na úřady, když jsem po nich chtěl, aby z trhu zmizely reklamní upoutávky typu, že je něco "zdarma". Není to pravda, na "TRHU" není nikdy nic ZDARMA, ale VŽDY "V CENĚ" něčeho jiného. Tři jogurty plus jeden ZDARMA je pitomost a klamavá reklama, protože ten ZDARMA nejde získat samostatně zdarma bez zaplacení jediné koruny za něco jiného, ten není "zdarma", ale "v ceně". Zrovna tak IE, WMP, Messenger a další součásti Windows jsou "v ceně", nikoli "zdarma". Možnost rozjet Internet Explorer v Linuxu je porušením licenčních podmínek na Internet Explorer, takže oficiálně se to nesmí. Internet Explorer se podle smlouvy smí provozovat jen ve Windows - protože je v jejich ceně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btj: kecas kraviny, na to co si tady psal tj. psani dokumentu surfovani na netu je jiz dnes linux na tom tak stejne jako wokna, ale navic urcite bezpecnejsi, bez viru a taky si ho bezny uzivatel nerozesere a udela jen pouze to co mu nastavis a co mu os dovoli. Takze když to shrnu tak pro tveho dedu je linux jeste vyhodnejsi. Az si zase dovolis psat neco na tema linuxu tak si ho aspon vyzkousej. Nebo na to nemaš a proto pises takove kraviny?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

wift: +1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To eee: Zlatá slova, to by se dalo tesat. Jen se divím, kolik lidí to nechápe a přitom tento server není bulvár (aspoň myslím (a doufám) :-). Nemáš takovou neodbytnou myšlenku ohledně perel a... td. :-)? WIFTe, také hezký příspěvek. Dnes jste mě, kluci, potěšili. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: ktovie preco mam ten dojem, ze EK je (velmi slusne povedane) selektivna - co tak pritlacit na ine, podstatne palcivejsie "reklamy zdarma", ktorych je plna EU vo vsetkych oblastiach? Alebo je to zase iba o tom, ze treba podojit bohate firmy (a najlepsie z USA, predsa eurosudruhovia nebudu robit problemy domacim firmam, ktore sa predsa urcite na 110% spravaju korektne a slusne, vsak, co keby im to zratali pri nasledujucich eurovolbach?).. cele to poriadne smrdi, najvacsia sranda je, ze vdaka spravnemu ideologickemu naboju (antiMS) to vsetci zeru, tomu hovorim super PR!
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Kdyz teda mluvis o tech vecech zdarma a ze se tam promita cena dalsich veci a bavis se v souvislosti s linuxem, nechapu, ze te to netrklo a nenapsal si, ze i o linuxu se casto hlasi, ze je zdarma:) Nicmene vsichni vime, ze tam je to "zdarma" vykoupeno SW a HW nekompatibilitou a tim, ze clovek se musi linux ucit (narozdil od jinych OS) a tim padem ho to stoji spoustu casu, ktery uz tak moc zdarma neni ze?:) Zkratka nic (alespon trochu kvalitniho) neni uplne zadarmo, az na ten vzduch (a ten uz taky neni moc kvalitni).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ  Ty toho o Linuxu moc nevíš co? Tak alespoň nešiř lži. Mám doma na pc několik OS,  a používám Vistu, ale taky Mandrivu 2007, Kubuntu a můžu ti říc, že žádnou nekompabilitu jsem neozoroval. Naopak, Linux umí již dávno to co nyní Vista a ta má i co dohánět. Jinak, i programy pro wokna na linu běží, pravda musíš použít spec program, který je součástí balíčků.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evropská komise je trapná, je to jak za totáče, každý má mít právo volby. Každý by měl mít a má právo do svých produktů vkládat to co chce, a ani soudruzi v Bruselu by do toho neměli kecat. Protože když něco nechci, tak to nekupuji a pokud je to "v ceně" tak to třeba nepoužívám. A že to zabírá místo na hdd? Kecy, při dnešní kapacitě totální blbost, navíc i tyto součásti jdou "odebrat".  Jen tak dál a směle soudruzi, navrhoval bych úplný zákaz OS od MS a nařídil DIREKTIVNĚ používat jen to co je free. Jen se divím, že na to ještě v Bruselu nepřišli.................................................................. 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.