Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Evropská komise nejspíš chystá pro Google další vůbec nejvyšší pokutu v historii

No to je sposob ako eu skasne google za ich "optomalizaciu" dani v eu na ktoru je google tak hrdy.Logickejsie a hlavne spravne by bolo opravit danove zakony v ramci eu, aj ked to nieje jednochue koli roznej legislative v ramci statov eu, ale to je hlavne nepriechodne pretoze samotny politici potrebuju mat moznost ako odrbat danove zakony koli sebe a svojim spriatelenym mecenasom.No tak klasicky toho koho potrebuju osklbat, google, osklbu na niecom inom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak je postavená smlouva s výrobci - pokud by tu lištu dávali výrobci jenom sami a měli možnost ji nedat, tak OK, pokud tam mají od Google "dáte tam tu lištu jinak sankce" (podle článku to vypadá že to tak je), tak to je bohužel problém a pokuta je na místě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Google výrobcům říká něco ve smyslu (nevím přesně), jestli chcete na telefony dávat Google Play, tak musí být nainstalované Chrome a musí mít spouštěcí ikonu na první obrazovce, vyhledávací applet musí být maximálně o obrazovku vedle atd. Přijde mi to jako vázání jednoho k druhému. Stejně jako zmiňované Windows OEM + PC.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Google pozaduje, aby byly predinstalovany kompletni GAPPS a aby vyrobci nedali jen Google Play. Na druhou stranu ale Google dava na vyber, zda GAPPS ano ci ne, tudiz vyrobcum volbu dava, ne ze ne. A mimochodem, zatimco Android je zadarmo, tak GAPPS jsou normalne placene, kazdy vyrobce ma volbu, zda zaplati za GAPPS nebo se obejde bez nich.

Ale souhlas s tim komentem nahore, Google nechce platit dane a EU je holt podoji timto zpusobem. Este by to chtelo podobne veci najit na Apple a dalsi co nechteji platit dane a zkasnout je vsechny.

A samozrejme to ze EU zasahuje do trhu a nakonec to stejne zaplatime my na vyssich cenach, je taky pravda.

V techto sporech je jedinna obet, obycejni lide. EU je stejne spatna a zkazena jako Google, neni komu fandit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je ale vázání po "Ježkovsku" víš? Microsoft jistě žádného výrobce k použití Windows na svém HW nenutí. A stejně tak jako je teď nucen Google, musel i Microsft zavést ballot screen po obří pokutě, takže jde o diametrálně odlišné záležitosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to je jinak. Microsoft ma ve windows haldu programu, co se snazi vnutit lidem a vyrobce zarizeni nema moznost dodat windows bez nich. Google dava zdarma k dispozici android a vyrobce zarizeni ma moznost tam pridat i balik google aplikaci. Ty jsou ale volitelne a vyrobce je tam dat nemusi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1. Android není pod komerční licencí, cena androidu je 0
2. Veškerý zdrojový kód androidu je otevřený - každý si ho může upravit jak chce
3. Widle jsou pod komerční licencí a mají svojí cenu
4. Widle jsou proprietární a reverse engineering + úprava jeho částí bez souhlasu M$ a případná distribuce takto upravených částí je porušením licenčního ujednání se všemy důsledky

Tedy podle EK je opensource diktát, zlatá klec nikoliv

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1. Je
2. Není
3. wot?
4. wot?
No comment ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Si tacuisses, philosophus mansisses.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Osobně moc nerozumím tomu, čím se to liší od přeinstalovaných Windows, ale holt to v EK asi
>umějí lépe zdůvodnit.

Problem preinstalovanych OS pochopili v Europskom parlamente uz pred 10-imi rokmi, ale aj im trvalo pochopit to dva roky, EK potrebovla az "Problem kodanskej nemocnice". Ked sa to dostane na sud, tak to znici slovesnko-cesko-polka sudna uderka z najvacsich digitalnych kolonii USA na Sudnom dvore EU

Edit: s odvolanim na to, ako to chape "priemerny pouzivatel", A to jre teda voditkom aj v tejto veci, ak vyhldavacie policko povazuje "priemerny pouzivatel" za pridvanu funkciu, ale predinstalovany OS za pridavnu funkciu "primerny pouzivatel" nepovazuje, tak z toho vyplyva rozdiel v pristupe

Zdroje dat k prispevku a ich podstatne vynatky:

O'Reilly European Open Source Convention - 17-20 October, 2005, Amsterdam

70 percent of the world's open source developers are based in Europe
http://conferences.oreillynet.com/eurooscon/coverage/
EU: Commission asked to ban sale of PCs with operating system
Submitted by Gijs Hillenius on October 02, 2007

Member of the European Left in the European Parliament Erik Meijer wants the European Commission to study possibilities to ban the sale of PC with a pre-installed operating system.
The institute protests the lack of competition between operating systems. "Microsoft's dominant position is not in the public interest. It limits the market and has slowed technical development to the prejudice of consumers."
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/eu-commission-asked-ban-...

EU: Green MEP: EC should exclude Microsoft, not avoid issue
Submitted by Gijs Hillenius on June 12, 2008
The European Commission should make clear whether or not Microsoft should be excluded from future EC IT procurement projects, says Heide Rühle MEP, internal market spokeswoman for the Greens / EFA in the European Parliament.

Rühle in early April asked the Commission if article 93 of the EC procurement rules excluded Microsoft from participating in current or future tenders for IT projects.

The EC only last Monday replied that these rules offer the possibility, not the obligation, to exclude a company.

https://joinup.ec.europa.eu/news/eu-green-mep-ec-should-exclude-microsof...

DK: 25,000 hospital staff Copenhagen region to use open source office suite
Submitted by Gijs Hillenius on August 18, 2011

Even a single user of the proprietary office suite would force the group to purchase licences for all fifteen thousand desktop PCs. "We have spoken to the proprietary vendor about this for over a year, and they acknowledge the problem."
https://joinup.ec.europa.eu/news/dk-25000-hospital-staff-copenhagen-regi...

EU court to decide on PC and software bundling
Submitted by Gijs Hillenius on July 02, 2015

The Court of Justice of the European Union (CJEU) is expected to rule within weeks on the practice of forced sale of licences for operating systems and other software bundled with computing devices. On 25 June, France’s Court of cassation referred to the CJEU a complaint of a French citizen who wanted to purchase a PC without any pre-installed operating system.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/eu-court-decide-pc-and-s...

Rozsudek Soudního dvora ve věci C-310/15

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl (tisková zpráva) ve věci C-310/15: Prodej počítače vybaveného předem nainstalovanými počítačovými programy sám o sobě nepředstavuje nekalou obchodní praktiku. Neuvedení ceny každého z předem nainstalovaných počítačových programů ani nepředstavuje klamavou obchodní praktiku.

7.9.2016 15:30
https://www.abclinuxu.cz/zpravicky/rozsudek-soudniho-dvora-ve-veci-c-310-15

Ve svém rozsudku z dnešního dne Soudní dvůr v odpovědi na první otázku uvedl, že prodej počítače vybaveného předem nainstalovanými počítačovými programy sám o sobě nepředstavuje nekalou obchodní praktiku ve smyslu směrnice 2005/29, pokud takováto nabídka není v rozporu s požadavky náležité profesionální péče a nenarušuje ekonomické chování spotřebitelů.

Soudní dvůr připomněl, že obchodní praktika je považována za klamavou, pokud opomene uvést závažné informace, které v dané souvislosti průměrný spotřebitel potřebuje pro rozhodnutí o obchodní transakci

Vzhledem k tomu, že cena každého z těchto počítačových programů nepředstavuje závažnou informaci, nemůže být neuvedení ceny počítačových programů považováno za klamavou obchodní praktiku
https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2016-09/cp16008...

ROZSUDEK SOUDNÍHO DVORA (osmého senátu)

7. září 2016(*)

„Řízení o předběžné otázce – Ochrana spotřebitele – Nekalé obchodní praktiky – Směrnice 2005/29/ES – Články 5 a 7 – Vázaná nabídka – Prodej počítače vybaveného předem nainstalovanými počítačovými programy – Závažné informace týkající se ceny – Klamavé opomenutí – Nemožnost spotřebitele opatřit si stejný model počítače, který není vybaven počítačovými programy“

Ve věci C‑310/15,

jejímž předmětem je žádost o rozhodnutí o předběžné otázce na základě článku 267 SFEU, podaná rozhodnutím Cour de cassation [kasační soud (Francie)] ze dne 17. června 2015, došlým Soudnímu dvoru dne 25. června 2015, v řízení

Vincent Deroo-Blanquart

proti

Sony Europe Limited, právní nástupkyni společnosti Sony France SA,

SOUDNÍ DVŮR (osmý senát),

ve složení D. Šváby (Slovensko), předseda senátu, J. Malenovský(Ceska republika) a M. Safjan(Polska republika) (zpravodaj), soudci,

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=183106&pa...

20.10.2016 10:10

Investigative journalists: "Government lock-in by Microsoft is alarming"
Submitted by Adrian Offerman on April 14, 2017

A digital colony

In an article in the newspaper Tagesspiegel, one of the investigative journalists addresses several severe problems:

current and former Microsoft lobbyists, managers and consultants are working directly in government ministries at both technical and political levels;
at all government levels, EU tender law is often broken to buy proprietary licences; and
this vendor deliberately creates a monoculture in the use and teaching of computer software at schools and universities.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/investigative-journalist...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nieje mozne kupit android telefon bez google bordelu (playstore, framework, atd), takze ano len ich pokutujte.
Jedina moznost je si nahrat odbordelizovanu romku, ktora v 99% pripadoch neexistuje (99% ich telefon ani nemoze mat) a ak ano je zabugovana jak prasa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jiste, koupit si presne takovy telefon, jaky zrovna ty chces, to je zakladni lidske pravo.
Kazdemu jeho telefon na miru !!!! Pojdme demonstrovat, kam ten svet speje, ze tohle neni v ustave???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Základem kapitalismu je konkurence, díky níž se výrobci a prodejci předhánějí, aby zájemci mohli dodat všechno, co chce, že ano?

Nebo to tak není?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakladem kapitalismu je, ze nechate vsechny napokoji, at si vyrabej co chtej a nechate na pokoji zakazniky, at to kupujou ci nekupujou.
Tim se vcelku spolehlive ukase, co zakaznici chteji a co nechteji a neni na to potreba zrizovat zadne komise a neni potreba nikomu davit zadne pokuty.
Kupujou to lidi? No tak to asi chtej...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle uz dnes jednak neni davno pravda, a jednak i v kapitalismu je potreba pravidel, jako vsude jinde. Samozrejme jsou to pravidla, ktera maji hledet na to, at to co che si vybra zakaznik a ne vyrobe,ze .. Coz je presne opak toho, jak to vidi vyrobce z pohledu zisku. Tudiz pravidla jsou velmi potrebna :) a bohuzel casto nefunguji..proto tady dnes mame obrovske nadnarodni spolecnosti, vyber 0, atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oooo, nikoliv.
Samozrejme tedy jde o definice, pokud kapitalismus budeme myslet to, co je po svete dneska, tedy takovy ten socialismus s kapitalistickou tvari, potom to je skutecne tak jak pises a je to cele na hovno.
Pokud ovsem kapitalismus = volny trh, jako ze ZCELA volny trh, tak je samozrejme nutne, aby zadny stat do toho jakkoliv nekecal a idealne ani neexistoval. Potom skutecne bude vse tak, jak to zakaznik chce, protoze kdyby to zakaznik nechtel, tak si to proste nekoupi. Takze vyrobce chce zisk a dela vse pro zisk, ale zakaznik je ten, kdo ma posledni slovo.
Coz ve statu v mnoha ohledech nefunguje, protoze stat casto nuti vyrobce vyrabet neco, co zakaznik nechce a to co by chtel, tak mu vyrabet zakaze (extremni je to v oblasti sluzeb, napriklad)
Pravidla samozrejme jsou potrebna - a na volnem trhu vznikaji pravidla jaksi "dobrovolne", protoze je vyhodne je dodrzovat.
Jako priklad bych uvedl carove kody - pokud se nepletu, neexistuje zadny zakon na carove kody, nikde neni napsane v zadnem zakone, co to musi obsahovat a podobne - no vyrobci jaksi DOBROVOLNE dodrzuji nejake standardy, protoze to proste pro ne je vyhodne. A vida, jak se takovy carovy kod rozmohl a najedeme ho na kazdem lizatku....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, to co popisujes jako "Kapitalismus" je idealni 'obchdni' stav, ktery v realnem svete neexistuje a ani existovat nemuze. Proc? Protoze clovek s jeho vsemi umy, ale i nedostatky a chybamy. Vzdyt se staci podivat na USA...tam se model "kapitalismu" nejblize blizil tomu co popisujes..a stav dneska? Normalni pruser...kapitalismus neexistuje. Ale ne proto ze to ma nejake "socialisticke" prvky, ale proto, ze se z neho vyvinulo neco jako "korporatni kapitalismus", ktery volny obchod a soutez doslova decimuje. Role zakaznika, jako toho, co urciuje co bude na trhu..nefunguje. Monopoly rozhoduji o tom, co se bude prodavat. jejich ekonomicka sila je natolik velika, ze male konkurence zlikviduji uz v zarodku, atd... Tudiz to co tu popisujes jako neregulovany "Kapitalismus" nefunguje. Historie to jasne ted ukazala.
Ono to je debata na dlouhou dobu, ale pro predstavu proc to co rikas bohuzel nefunguje, to takhle staci..
ps: aby jsi mi rozumel.."kapitalisus" postaveny na iiciative a umu lidi a chuti podnikat je super. Jenomze pokud jeho hlavnim cilem je pouze zisk (coz dneska bohuzel je), tak to zabiji samo sebe. Nekale praktiky, niceni konkurence, korupce, atd.. Velke korporace davno jako normalni "kapitalisticke podniky" nefunguji..maji ovladnuty trh a nikoho na nej dalsiho nepusti. Nechavaji "drobky" aby se nereklo. A nejen to, pumpuji do tebe sajrajty v jidle a v mnoha jinych vecech, ve jmenu zisku.. moralka.. k cemu, ohled na zdravi..k cemu, niceni planety..cha cha..vsak mame zisky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vsechno to co popisujes, ze je jako ze spatne, je mozne pouze (v drtive vetsine pripadu) diky statum, ktere jdou velkemu kapitalu na ruku a ZAMERNE pisi zakony tak, aby byly pro ty male nevyhodne / likvidacni a naopak zvyhodnovaly ty velke.
Historie jasne ukazala, ze staty proste jsou natolik spatne, ze dokazi I proti vuli vsech svych obyvatel prosazovat veci, ktere usti v miliony mrtvych lidi a podobne. Nejake nadrzovani korporacim je proti tomu jen cajicek.
Chapu, ze si spousta lidi neumi predstavit, ze by je moudry stat nevedl za rucicku a rikaji, ze kdyby se to TED NARAZ zmenilo, tak lidi pochcipou hlady, protoze by si neumeli zajistit ani zakladni veci k preziti. Ano, ale proc to tak je? Protoze si je k tomu stat proste od kojencu vychovava. Kazdy z nas je od okamziku, kdyz dokaze vnimat okoli, indoktrinovany myslenkama, ktere nam ve finale neuveritelne skodi.
Ale dneska reknes "stat je spatny" a 99,99% lidi odpovi "ty ses asi zblaznil ne, stat je uplne super, protoze kdo by jinak ...stavel silnice, provozoval nemocnice, staral se o duchodce, atd atd atd"
Ve skutecnosti by tyto veci fungovaly NESKUTECNE lepe bez toho statu, ale lide se nad tim ani nezamysli. Maji to uz vzite, jako ze trava je zelena a voda je mokra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že tomu co píšete ale vůůbec nerozumím. Vždyť přece stát do 99% procent toho co lidi každý den dělají stát vůbec nezasahuje. Žádný úředník mne ráno nebudí, nevaří mi snídani, nechodí mi nakoupit, ani za mne nechodí do práce :-) . Takže co by se pro mne změnilo, kdyby stát nebyl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stat reguluje tak 99% toho, co v zivote delas.
To, ze to nevidis, pouze ukazuje, jak ta indoktrinace probiha uzasnym zpusobem.
Vlastne to, co jsi napsal, je pro stat nejlepsi vizitka.

Vezmeme si tvuj priklad s ranim probuzenim.
Rano se probudis, na posteli, ktera nemuze byt z libovoneho material, ale pouze z takoveho, jaky stat povoli (je to pro tve dobro, samozrejme). Nejspise te vzbudil budik, ktery obsahuje pouze povolene materialy, pokud je elektronicky, tak napriklad spoje nemohou byt pajene libovolnou pajkou... (je to pro tve dobro, potazmo pro dobro lidstva). Pokud je jeste tma, rozsvitis si zarovku, kterou ti povolil stat, nemuzes mit ledacjakou zarovku.(Je to pro dobro...a ja uz to nebudu psat, pro ci dobro to je, vsechno je pro neci dobro).
Elektroinstalace podleha normam - nemuzes mit doma, jakou chces. Elektrina, kterou si svitis, podleha regulacim, dotacim, denim a dalsim vecem. Povinne vykupujes elektrinu ze solarnich panelu za predrazene ceny...
Odhrnes si perinu, ktera nemuze byt z libovolneho material a vyrobce musi uvadet povinne material, ze ktereho je vyrobena. Stoupnes si na koberec - to same co perina.
Presunme se do kuchyne, chces s iudelat snidani. Nemas sanci koupit si jake potraviny chces, pouze takove, jake ti stat povolil. Udelas si kafe z vody, jejiz maximalni cenu reguluje stat. Das si mozna cigarko, kde stat presne urcuje, ze musi byt samozhasinaci a jake latky v nem mohou byt. Mozna by sis dal I trosku pervitinu, ale to ti stat pro jistotu uplne zakazal.
Atd atd atd atd.
Kazdou sekundu tveho zivota ti do nej nejak zasahuje stat a nejak te omezuje, diriguje, prikazuje, dani, dotuje a podobne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si toto vše uvědomuji, ale není mi jasné co se Vám na tom nelíbí? Většinou jde o různé normy a předpisy, které vycházejí z praktických důvodů. Výjímkou jsou pouze nesmysly typu zákaz pájek s olovem, podpora obnovitelných zdrojů ... , které vyplodili pánové v Bruseli.

Vy se kvůli tomu cítíte méně svobodný? Osobně netoužím po tom mít svobodu v tom, abych si mohl doprasit elektroinstalaci v baráku, tak, že by se kvůli tomu někdo zranil, nebo barák vyhořel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze kvuli tomu jsme nesvobodni.
A jak vzdy pisu - ja chapu, ze drtiva vetina lidi NECHCE byt svobodna.
Zamysli se nad tim, co jsi napsal - napsal jsi, ze ty osobne sam za sebe netouzis mit svobodu v tom, jak si sam ve svem baraku udelas elektriku.
Tady dokonce nejde o to, ze bys snad mohl doprasit elektriku nekomu jinemu, ale dokonce nejses ochotny delat rozhodnuti ani v pripae, ktere se tyka jen a pouze tebe. To mi prijde docela smutne (no jak rikam, ma to tak drtiva vetsina lidi).
Ja napriklad bych si rad sam o sobe a o svych vecech rozhodoval sam. Nicil si zivot a nebo si ho delal krasny po svem a ne tak, jak mi to nekdo jiny nalinkuje. Rad bych si jedl, co chtel, pil co chtel, bydlel v dome, v jakem bych chtel, atd atd. Ale nemuzu, ani nahodou.
Takze nejsem svobodny, to je proste konstatovani faktu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Furt mi není moc jasné, co si představujete pod tím být svobodný. Být absolutně svobodný je totiž prakticky nemožné. Co se stane po zhroucení státu jsme viděli na příkladech z blízkého východu, na jeho místo nastoupily ručníkářské bandy zvané Isis/Nusra, které zavedly právo šaria a začly vybírat daně zakat/jyzia. Jsou obyvatelé Syrie, Iráku, Libyie svobodnější než za dob diktátorských režimů? V některých ohledech ano, v jiných si výrazně pohoršili, jako třeba životní úroveň, bezpečí.

Dokonce ani kdybyste se odstěhoval na pustý ostrov, tak nebudete absolutně svobodný, protože ztratíte možnost využívat výhod moderních technologíí závislých na elektřině, benzínu, internet ... Já tato omezení chápu jako daň za to, že můžu využívat všech výhod, které naše společnost nabízí. Možná to pro Vás bude znít paradoxně, ale většina lidí si připadá svobodnější, když může jezdit autem, než kdyby všude museli chodit pěšky. A to i přesto, že přitom musí dodržovat pravidla silničního provozu.

Takže ano, nechci být absolutně svobodný a činím tak zcela vědomě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byt svobodny rovna se pro me stav, kdy me nikdo nemuze legitimne nasilim (ci pod pohruzkou pouziti nasili) nutit vubec k nicemu, pokud se nenachazim na jeho pozemku/nezachazim s jeho majetkem, kdy naopak majitel ma plne pravo urcit si jakekoliv podminky chce a ja je musim dodrzovat. A v pripade, kdy proti me precijen nekdo nasili pouzije (zlodej me chce okrast, vrah zavrazdit, atd atd), tak je zcela legitimni, abych se branil dle svych predstav.

Samozrejme, opakuji SAMOZREJME neni mozne, aby se v minute zhroutil stat a nastal raj na zemi.
Vrele vsak doporucuji si precist neco o Somalsku pred par lety, kdy se jim tam skutecne zhroutil stat a zivotni uroven sla velmi zasadne nahoru (ackoliv to stale bylo jeste dost spatne v porovnani s name, ale to nemuzeme porovnavat - porovnavat se da tamni stav predtim a potom). Napriklad ve velmi kratke dobe RADOVE klesly ceny telefonnich hovoru (tusim ze trebas neco jako 100x behem 1 roku? Mozna jeste vice), vznikly desitky operatoru behem fakt roku, cela zeme najednou byla pokryta signalem... Pocet lidi, zijicich pod 1$ denne obrovsky klesl (coz je takovy ukazatel, ktery se bezne uvadi celosvetove k vyjadreni chudoby dane zeme), kdy predtim byl jeden z nejvyssich v regionu a po par letech byl snad tusim uplne nejmensi ( a nebo jeden z nejmensich)
Uplne zanikly soudy a lide SPONTALNE presli na pravo saria - coz se nam klidne muze nelibit, ale tam si to pralo 95% lidi a delali to klasicky tak, ze v kazde vesnici byl jakysi "staresina", za kterym chodili se svymi spory a ten to soudil podle prava, se kterym drtiva vetsina lidi souhlasila a prala si to tak. Kdo jsme, abysme jim kecali do toho, ze saria je fuj? Oni to chteji, tak to tak meli.

No a pak tam vlitlo OSN, ze jako to takhle nejde a proste stat je potreba a bez toho ani ranu, no a jak to vypada v Somalsku ted ... skoda mluvit.

Mimochodem existuje v Indii nejake mesto, ktere uz ma par milionu obyvatel, kdy 95% mesta vlastni developeri a stat tam NIC nezajistuje. Nestavi tam silnice, kanalizace, elektrinu, vodu, neni tam statni policie, NIC.
Indie je vcelku spatna zeme, co se tyce chudoby a rozvinutosti, to asi vsichni vime.
Od te doby, co to mesto vzniklo, se rozrostlo v poctu obyvatel z radu desitek tisic lidi na rad milionu lidi (!!!) a vsichni se tam snazej dostat - protoze tam VSE funguje. A kdo by zajistoval policii, kdo by zajistoval hasice....kdo stavel silnice...kdo kanalizaci...atd? No, tem developerum se VYPLATI to vsechno udelat, protoze oni stavi byty / kancelare a potrebuji, aby je nekdo kupoval, takze proste MUSI vsechno okolo zaridit. Dneska maji nekolik desitek tisic hasicu / policistu a podobne a ti developeri je plati , aby vse fungovalo a oni vydelali.
Coz je idealni hnaci motor vseho. Lide delaji veci proto, aby na nich vydelali. A to je I duvod, proc ti developeri neprestanou toto zarizovat - pac by se jim vsichni zase odstehovali a oni ziji z pronajmu budov firmam a podobne.
Doporucuji si o tom neco precist, je to fakt zajimava vec.

Btw internet - pokud se nepletu, tak mimo zakonu, ktere internet nejak omezuji, nikde neni napsano, napriklad, ze kazdy clovek doma MUSI mit internetovou pripojku. Nebo to nekde je? Fakt nevim, asi ne. Presto, kupodivu (ironie), spousta lidi ma doma internetovou pripojku. Jak je to jen mozne, kdyz na to nejsou zadne zakony? Kdo tem lidem garantuje, ze ta pripojka bude nejak rychla? Kdo tem lidem garantuje, ze jim tu pripojku vubec nekdo natahne? Inu, garantuje jim to "trh". A takhle to chodi...
Btw co se tyce silnicnich pravidel. Jak jsem rekl - kdo vlastni silnici, necht si na ni urcuje pravidla, jaka chce. I kdyby bylo 10000 vlastniku ruznych silnic, bylo by pro ne VYHODNE, aby ta pravidla byla sjednocena. Neni to nutne NARIZOVAT - staci lidi nechat, at si delaji to, co je pro ne vyhodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, ale nevím jak moc je příklad indického města Gurgaon relevantní, vždyť i ve výše zmíněném článku je uvedeno, že cílem developerů je postavit, prodat a pak jít zase stavět někam jinam. Údržba a provoz města je zajímá pouze do té doby, dokud nemají prodáno a pak se děj vůle boží :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak az by se developer odstehovali, holt si to lide zaridi NEJAK JINAK, aby jim to vyhovovalo.
Je az dojemne, ze vzdy, kdyz nekde neco funguje, je protiargument : No jo, ale ono se to MUZE posrat!!!
Ano... ovsem soucasny stav je posrany az na pudu, ale to jaksi nikomu nevadi, protoze ....protoze stat je prece nejlepsi :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíte hnedka všechno brát osobně, to co sem napsal není argument, nýbrž jenom postřeh, jak to obvykle v praxi dopadá.

Podobný projekt jako Gurgaon můžete rozjet klidně i u nás, stačí koupit pozemky, vyběhat nějaká ta povolení a můžete začít stavět. Schopný developer se určitě uživí, jestli se do toho chystáte pustit, tak přeju ať to vyjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, to snad nemyslis vazne?
Mas dojem, ze nekde muzes mit misto, kam nepachne policie, kde nebudes muset resit pri stavbach normy a zakony a podobne? Atd atd....ne, v CR to mozne rozhodne neni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale máte pravdu s tím, že společnost, ve které žijeme, ovlivňuje jakým způsobem myslíme. A jde to daleko víc do hloubky než jenom to co jíme, pijeme ...
Po cestě přes Prahu jsem poslouchal podcast Waking up, rozhovor s Davidem Krakauerem, https://www.samharris.org/podcast/item/complexity-stupidity, na úplně jiné téma než svoboda, ale zazněl tam jeden nádherný příklad - Římané zapisovali čísla pomocí písmen latinské abecedy. Tahle číselná soustava je vhodná pro vyjadřování množství, ale je velmi obtížné v ní násobit a dělit a proto to v té době v Evropě nikdo neuměl. Po příchodem arabských číslic se násobit a umí násobit a dělit každé malé dítě, které projde základní školou, nikomu na tom nepřijde nic divného, prostě to všichni umí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malá poznámka - arabské číslice se jim sice říká, ale arabové je nevvymysleli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze v praxi by to tak nefugovalo. Vy byste nechtel bydlet v baraku s doprasenou eletrinou, takze budete dbat na to, aby byla udelana poradne - kvuli sobe. Nehlede na to, ze pojistovna by si to sakra proverila, nez by takovy dum pojistila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale za to nemuze google. To je preci na vyrobcich, jestli tam ty gapps chtej nebo ne. Nikdo jim je nenuti...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No prave ze nuti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A to prosim kdo ? Google to neni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je to nesmysl. Nepovažuji se za génia a přesto vím že si mohu do OS nainstalovat alternativu prakticky všeho co v něm je. Co mě krká je nemožnost ty aplikace kvůli svázání s OS odinstalovat. Mimochodem si tuto praktiku osvojily i samotní výrobci hardware. Nicméně ač tyto aplikace díky tomu zabírají v úložišti místo, užívat je nemusím. Toto ale není vynález Google, podobné praktiky se už před léty objevovaly v koupených PC s Windows. To ani nemluvím o faktu že třeba prodávaný notebook, nebo stolní PC bez OS byl jen o 200 - 300 Kč levnější než počítač s OS Windows. Já jsem tomu říkal polopirátský OS. Protože za tu cenu by si ho koupil každý, kdyby se dal na trhu běžně koupit. Nezapomínejme že tehdy prodávané sestavy + notebooky tvořily 85% všech počítačů v provozu. Dnes je toto procento ještě vyšší. MS tehdy přece razil politiku ať lidé raději používají náš OS nelegálně než legálně konkurence.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

OEM verze windows v obchodě a předinstalovaná v PC není stejná. Běžně ke koupi je určená Commercial OEM (COEM) a na sestavy velcí výrobci dávají tzv. Direct OEM (DOEM). Každá má bohužel jinou cenu. COEM jsou dražší a u DOEM záleží co si výrobce vyhádá s MS. Dále se musí zohlednit, že z výroby přidaný reklamní balast třetích stran o pár dolarů zlevnil celý notebook.

Za zmínku také stojí, že i nejlevnější DOEM se v evropském hospodářském prostoru může v případě nevyužití prodat samostatně dále (licence je v EU přenositelná, i když to EULA zakazuje) a kupující získává práva k užívání prakticky na úrovni Retail verze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží pouze na tom, zda vám ji Microsoft povolí aktivovat na jiném HW. Přímo to nejde, nepřímo zavoláním na linku to jde nebo aspoň do nedávna šlo. To o čem mluvíte, jsou nikdy nepoužité OEM licence, které třeba zbyly výrobcům nebo byly součástí HW, ale nikdy nebyly aktivované. Pak je v EU možné tyto použít i na jiném HW legálně a aktivovat. A jste samozřejmě vázán OEM licencí (na retail zapomeňte), kdy takto aktivovaná licence může být použita právě jednou a na jednom HW. Již jednou aktivovaná OEM licence je pochopitelně nemožné legálně aktivovat na jiném HW. Jednak to fyzicky nejde, jak píšu nahoře a defacto záleží na posouzení Microsoftem jak moc velká změna HW se udála a jednak je to v rozporu s OEM licencí. Kdysi bývalo, že se volalo přímo s člověkem z české pobočky a muselo jste ho přesvědčit, proč jste měnit základní desku. Pak to šlo automaticky přes vytáčenou linku nahlášením čísla (asi se jim nevyplatilo platit lidi kvuli pár lidem, co by si kdyžtak stáhli cracklou ruskou verzi s botnetem a pak nadávali na Windows) a jak je to teď, to nevím. Každopádně jde ale o legalitu právní. Pokud máte COA štítek na PC, tak v pohodě, když se shoduje s tím, co máte v BIOSu, nic se neřeší. Pokud máte (nebo nemáte) samostatný štítek, tak by jste asi měl mít nějaké nabývací dokumenty k té licenci (což při koupi z polopodvodných stránek jako vyhodny-software a podobně samozřejmě nemáte, na takové stránky opravdu pozor, jen ty kecy, co slibujou a čím se hájí jsou úplně mimo!). A pokud jde o nějaké čachry s OEM licencema (což je prakticky vždy, když nemáte korektní COA štítek na PC od daného výrobce), tak má samozřejmě PČR přístup do DB Microsoftu, kde je krásně vidět, kde, kdy a na jakém HW byla daná licence použita. Pokud se zjistí u jednoho PC, že se jednou měnila deska s zbytek HW byl stejný tak budiž, ale pokud budete mít v práci 50 PC a všechny budou mít OEM s tím, že jsou ilegální (nainstalované na jiném HW), tak dál už to znáte ..... pokuta, klepeta, tepláky;-)
Je fakt hrozné jak mizerná informovanost o tom OEM nařízení mezi lidma panuje. Na OEM licenci se NIC NEMĚNÍ ani v EU. Je levnější, protože je vázána na konkrétní HW a tím to hasne. Nicméně je možné prodávat dál NEVYUŽITÉ OEM licence a přelomové je i to, že ikdyž je daná OEM licence vázána na HW DELLu, tak je možné ji použít u ACERu nebo domácího samorostu. Ale vždy a pouze jen jednou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Domaci uzivatel nemusi prokazovat vubec nic, nemusi mit nabyvaci dokumenty, nemusi mit COA stitek, naprosty nezajem. Samozrejme pokud mu policie pocitac na zaklade nejakeho duvodneho podezreni!!! zabavi a najde tam KMSpico, tak asi lehce prokaze, ze se jedna o nelegalni Windows.

Mimochodem KMSpico ma botnet volitelny a da se jednoduse odstrelit a smazat, zustane pak jen KMS aktivator, takze v podstate to jde pro domaciho uzivatele i bez placeni.

Jinak ja to teda resil tak, ze jsem si koupil na kinguinu nevyuzitou OEM Win10 Pro za v prepoctu 900,-. Zadne problemy s tim nemam a aktivoval jsem to automaticky pres net. Licencni stitek mi poslali naskenovany emailem. Nevim jak to bude az odejde SSD, snad to pujde preaktivovat, ale jinak z hardwaru menim jen grafiku a na te to nezavisi. Myslim, ze je to vazane na systemovy disk + zakladni desku + procesor. Snad mi to hned neodejde, jdu to zaklepat do zeleza. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak u domácího je to u nás celkem v pohodě, pokud nejde o nějaký větší problém. Každopádně co se týče cracklého KMS, tak tam je to samozřejmě ilegální:) Já mám třeba vlastní VPN, kde zapojuju všechny PC, tablety a telefony. No a mám maličkou virtuálku s KMSnano nebo tak něco. Právě kvůli zmíněným botnetům bych to na živém PC rozhodně nepouštěl:)
A když třeba někomu vytiká Office nebo v jiné virtuálce Windows, tak to jen zapnu a ono se to znova aktivuje, je to bezvadný systém to KMS;)
Jinak mám full licence W8 (potažmo W10), když je Microsoft rozdával za 9.99$ za upgrade W7:) Pravda, musely se pokoutně shánět W7 klíče z COA štítků v obrázkách na netu a v datartu na spodku notebooků:DDD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem že to není svázané ani s systémovým diskem. Rozhodující je fošna a CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto nesouhlasím. Již 5 let je možné přeprodávat i aktivované OEM licence. I sebedelší komentář nezmění výrok Soudního dvora EU.

https://www.cnews.cz/zlom-u-soudniho-dvora-eu-pouzity-software-lze-dale-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to máš pravdu. Pokud prodáš aktivované OEM Windows i s PC, tak to můžeš. A co jako? To jsi snad mohl udělat vždy. Tenhle zákon se prakticky nedotkl vůbec Microsoftu, ale Oraclu, který to vázal přímo na firmu. A třeba tvrzení některých "méně nadaných", že vlastně když prodáš OEM, už se stává retailem, by tě mělo trknout, že asi něco není správně:)
Realita je každopádně takové, že se prodávají NEAKTIVOVANÉ OEM licence. Jak ji jednou aktivuješ, tak ji na dalším PC legálně znovu provozovat NEMŮŽEŠ!!! A ani to nejde! Řekne ti, že je už nainstalována na jiném PC a pokud Microsoft nepřesvědčíš (ano, ještě před rokem to bylo velmi jednoduché, stačilo zavolat na automat do Prahy), že jsi musel měnit třeba základní desku za stejný typ, tak ti vygenerujou licenční číslo. To je má soukromá zkušenost s OEM licencí, pokud máš jinou, tak se poděl. Mě nezajímají hloupé články prodejců použitého SW, opravdu ne! Mě stačilo přečíst si onen EU zákon v češtině a tam je to jasně řečeno a nic z toho, co spousta těchto prodejců tvrdí z toho nevyplývá! To je asi jako když se jistí "chytří" právníci hádali nad slovem "vyskytne se" u nového občanského zákoníku v souvislosti s reklamacema. Nad zcela logický výklad, který je jasný asi 99.9% populace, přišel nějaký pitomec s tím, že kupující musí dokázat, že vada byla už při nákupu. To nepochopíš! Nebo rozbory nad tím, zda může podle ústavy Zeman odvolat Bosohlava Kokotku ..... v ústavě přímo Článek 62: Prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi.
Nezpochybnitelné, jasné, srozumitelné a přesto jsem četl články jak noha, kde "právnící"/úplní idioti, spekulují nad tím, že prý nemůže odvolat předsedu vlády:D To hlavou nepochopíš! To samé denní svícení, kde je jasně uvedeno, že autům musí svítit obrysové světla, což je logické a defacto všechny novější (nové už asi zase ne) mají zadní svítilny při denním svícení vypnuté, což jsou vlastně nezpůsobílé provozu. A nějaký samozvaný dement přišel dokonce s tím, že když si namontuješ LED bludičky dopředu, tak ti prý podle zákona dokonce zadní světla svítit nesmí!!:DDD To hlavou nepobereš!
Takže fakt nevěř každé píčovině, co si přečteš na netu a použij hlavu. A v případě OEM licencí OS to klidně můžeš vyzkoušet na vlastní kůži.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud licenční smlouva převod (další prodej) softwaru výslovně zakazuje, nositel dotyčného práva již nemůže dalšímu prodeji bránit. Licenční smlouva nestojí nad Evropským právem a body, které jsou s ním v rozporu, jsou neplatné (platí zejména pro tzv. "OEM software")."

http://www.techlive.cz/Kupte-si-nebo-prodejte-OEM-Windows-nebo-Office-je...

OEM licence můžeš dále prodat nezávisle na tom, jestli jsou nebo nejsou aktivované, máš na to podle Evropského dvora právo.

"Mě stačilo přečíst si onen EU zákon v češtině a tam je to jasně řečeno a nic z toho, co spousta těchto prodejců tvrdí z toho nevyplývá!"

Podívej na bod 77, kde se píše

"Dále je třeba připomenout, že právo nositele autorského práva na rozšiřování se v souladu s čl. 4 odst. 2 směrnice 2009/24 vyčerpá prvním prodejem jakékoli rozmnoženiny, ať již hmotné či nehmotné, jeho počítačového programu v Unii provedeným tímto nositelem práva nebo s jeho svolením. Z toho vyplývá, že podle tohoto ustanovení a nehledě na existenci smluvních ujednání zakazujících následný převod již nemůže nositel dotčeného práva bránit dalšímu prodeji této rozmnoženiny."

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text&docid=124564&pag...

A až druhotným problémem je, že MS používá "účinné technické prostředky ochrany práv", které zabraňují používání OEM na jiném HW, než kde byly původně aktivovány. Na toto se zase vztahuje § 43 Autorského zákona a ve 4. odstavci se píše

"Autor, který pro své dílo použil technické prostředky podle odstavce 3, je povinen zpřístupnit své dílo oprávněným uživatelům v rozsahu nezbytném ke splnění účelu uvedeného užití díla."

Čili i uživatel, který koupil OEM verzi, byť aktivovanou na jiném PC, se stal oprávněným nabyvatelem rozmnoženiny a má právo tuto koupenou licenci používat na svém PC. A MS mu v tom nesmí bránit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve všem máš defacto pravdu. Můžeš prodat i aktivovaný OEM klíč, avšak ten nepůjde legálně použít, čili bude vlastně k ničemu.
Z toho co jsi vypsal ale nikde nevyplývá, že by MS nemohl mít technické prostředky k zabránění užití SW na jiném HW. Nic takového se v autorském zákoně nepíše. Pokud máš SW písničky na CD, pak určitě není zaručeno, že ji můžeš zkopírovat a bude fungovat. Můžeš si zkusit pořídit kopii, ale to že ti to nepůjde, tak smůla (viz různé, dnes samozřejmě překonané, ochrany).
Nemá smysl v těch zákonech hledat něco, co tam není. Prostě aktivovanou OEM licenci nejde použít na jiném HW, to je holý fakt, který si můžeš ověřit za 10 minut. Pokud se ti to nelíbí, tak můžeš podat žalobu;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Z toho co jsi vypsal ale nikde nevyplývá, že by MS nemohl mít technické prostředky k zabránění užití SW na jiném HW."
- Nic takového jsem nikde netvrdil. MS takové prostředky má, ale neměl by je používat k omezení oprávněných uživatelů.

"Prostě aktivovanou OEM licenci nejde použít na jiném HW, to je holý fakt, který si můžeš ověřit za 10 minut."
- To je však v rozporu s Autorským zákonem a oprávněný uživatel klidně může použít upravenou (cracklou, s vygenerovaným číslem nebo co se dnes používá pro obcházení ochrany) verzi viz.

§ 66
"(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
...
b) jinak rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu v souladu s jeho určením, není-li dohodnuto jinak,"

Takže pokud někdo nabyl práva k používání dříve aktivované OEM licence k windows, může použít prakticky jakýchkoliv prostředků ke zprovoznění a MS mu v tom nesmí nijak aktivně bránit. Je to legální ať je v EULA napsané cokoliv. A pro zopakování důležitý a PLATNÝ výrok

"i nejlevnější DOEM se v evropském hospodářském prostoru může v případě nevyužití prodat samostatně dále (licence je v EU přenositelná, i když to EULA zakazuje) a kupující získává práva k užívání prakticky na úrovni Retail verze."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft tu politiku razí očividně stále.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows ty aplikace používat nemusíte. A i ty, co "nejdou odinstalovat", snadno zlikvidujete třeba CCleanerem nebo Geekem. V Adroidu jich polovina běží na pozadí, zasírá RAM, žere výkon a baterku, a odinstalovat nejdou ani po rootnutí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je spousta veci ve windows 10 co fakt nezlikviduju. Na androidu po rootnuti zlikviduju vsechno co chci. To se ovsem tobe jako trollovi co ho plati microsoft nehodi do kramu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych velice rad pokutu pro Samsung, protoze nektere ty jeho aplikace nejdou ani odinstalovat. Nevadi mi ze tam neco dali z vyroby.. ale ze se toho nejde zbavit protoze nekdo se tak rozhodl je zcela jiste v rozporu s pozadavkem uzivatele, ktery si zarizeni plne zaplatil. V opacnem pripade pozaduji, aby pri koupi byla uvedena cena cisteho telefonu a cena sponzorsky zapleveleneho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Samsung není jediný. Všechen bloatware by měl být alespoň odinstalovatelný. Což v androidu není, protože je provázaný s těmi příšernými UI nádstavbami. Root sice dovolí odinstalaci, ale pak ty nádstavby nepracují korektně. Holt android je špína. Nejdále je v tomhle WP - kromě toho že je čistý bez nádstaveb, tak co hodně lidí neví - poslední crestors update, umožňuje odinstalaci systémových aplikací. O tomhle se shitdroidovi v defaultu ani nesnilo, přitom by to měl být základ. (honem mínusy, dotkl jsem se svátosti)
Jinak co se týká bloatware - EU by mohla zavést povinně jeho volitelnost - po prvním startu notebooku nebo telefonu by mi mělo zařízení umožnit náběh naprosto čistého OS

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejde mi o UI nadstavby, ale o nezadouci aplikace vzesle z partnerstvi nebo protlacovani vlastnich sluzeb/zarizeni. Nikdy jsem je nepouzil ale vidim jak se to neustale updatuje - ma to jen negativni dopad (energie, ulozne misto).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proc si nezakazes automaticke updaty? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo by neměl být nad stát, ani církev, ani firma, ani žádná jiná instituce či osoba. Kdo to porušuje ať platí. Tyto pokuty dostává google spravedlivě, stejně jako předtím microsoft. Jestli to firmy nechápou, ať si táhnou do USA, kde stát a jeho zákonodárce vlastní firmy. To, že má někdo v něčem aktuálně monopol neznamená, že se mu bude podřizovat stát. Vždy se musí vše bezpodmínečně podřídit státu, pokud to neporušuje základní lidská práva a svobody, a to blbá lišta neporušuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi troll placeny microsoftem. Kazdy vyrobce mobilu ma moznost vydat mobil bez google apps. Google nemuze za to, ze to nedelaj. Pokud nekdo ma byt pokutovan, tak to jsou vyrobci za nuceni aplikaci uzivatelum. Ostatne microsoft dlouho zadnou pokutu nedostal a pritom by za windows 10 poradnou zaslouzil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Whut? Píšu že žádná firma není nadstát, tedy ani microsoft, taky jsem psal že si pokutu zaslouží i microsoft a ty řekneš, že mě MS platí. Pobavils

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze google neporusuje. To je ten rozdil proti microsoftu. Vyrobci maji svobodnou volbu v tom jaky predinstalovany aplikace na zarizeni s androidem daji... uz to chapes trolliku ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stat by predevsim vubec nemel existovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč si neřekl hned, že jsi anarchista, to se dneska už moc nevidí. Promiň, myslel jsem že jsi takový ten naivní liberální blb, co si myslí, že ekonomické teorie 17. století snad mohou v dnešním světě fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O me se tu myslim vi, ze jsem anarchista, uz radu let :-)
Jinak ja jsem spise anarchokapitalista, tedy soudim, ze clovek ma vrozenou schopnost chapat vlastnictvi a ze vlastnicke pravo je nedotknutelne a take z toho odvozuji, ze smlouvy plati a musi se dodrzovat.
Coz je oproti klasickemu anarchistovi znacny rozdil, protoze anarchista jako takovy by spravne vubec nemel uznavat ani vlastnicke pravo. Tudiz to vzdy pro jistotu dodavam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý a originální světonázor, nicméně jedno popírá druhé, takže to nedává smysl. Anarchista nevěří v jakýkoliv řád, respektive věří v přirozenost, tedy pouze v ty vrozené schopnosti o kterých mluvíš, potud v pořádku. Kapitalista naopak věří v řád a (umělá) pravidla, proto to jsou často lidé silně uznávající hierarchii, stát a často jsou i věřícími. Pro kapitalistu je tedy trh a jeho mechanismy umělý, přečti si Johna Locka, kapitalismus (a tedy i jeho základ - soukromé vlastnictví) je postaven na vzájemném (umělém) uznání a vytvoření (umělých, nepřirozených) práv, protože Locke věřil, že tak nakonec můžeme získat i jako jednotlivci.
Zpět ale k tobě - problém tvého světonázoru spočívá v tom, že věříš, že snad chápání soukromého vlastnictví je lidem nějak přirozeně dáno, ani kapitalista, ani anarchista však v toto nevěří a proto nejsi ani jedno a neměl by ses proto takto nesprávně nazývat.
Rozhodně jsi ale idealista - Platón věřil, že člověk je ze své podstaty dobrý, ty věříš, že člověk přirozeně uznává soukromé vlastnictví, přestože to neumíš vysvětlit, dokázat ani nic jiného. Realisté jako já bychom tě nazvali "naivním", neboť máš tendence (jako Platón) tvořit společnost na základě absurdních nepodložených předpokladů o lidské přirozenosti. Ani si nejspíše neuvědomuješ, že přesně toto je podhoubí ke vzniku totality, ostatně Popper označil Platóna za strůjce totalitních režimů, přečti si jeho "Otevřenou společnost a její nepřátelé". Když to velmi zjednoduším pro nefilozoficky vzdělaného - Hitler taky něčemu věřil (idealismus)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne verim, ze pravo vlastnit veci je cloveku "prirozene", ci "dane Bohem", ci "dane Prirodou", ci neco podobneho, necht si kazdy vybere.
Jsem presvedcen, ze skrze vlastnicka prava je velmi jednoduche vyresit v podstate jakykoliv problem, prek ktery muze byt clovek postaven, mam tim na mysli interakci s jinym clovekem ci skupinou lidi.

Lide, kteri maji takoveto nazory, nazyvaji se sami (a I jinni je tak casto nazyvaji) anarchokapitalisty.
Je uplne jedno, jak to nazves.
Rozhodne dulezite je, ze tento jednoduchy princip umoznuje reseni vseho a to na principu "neagrese", kdy na svem majetku plati libovolna pravidla, jenz si urci jeho vlastnik a ostatni jsou povinni je respektovat, no za hranici jeho majetku tato pravidla platit nemusi a kazdy se muze dobrovolne rozhodnout, jestli s nimi souhlasi ci ne a podle toho s tim clovekem nejak vstoupit ci nevstoupit v interakci.
Plus samozrejme pokud nekdo na nekoho nasili pouzije, tento se muze branit, jakkoliv uzna za vhodne.
Tyto jednoducha pravidla pak dokazou vyresit skutecne zcela vse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věřím ti, že v něj věříš, já ho ale považuji za naivní a nefunkční, dokonce nebezpečně totalitní. Pokud bys ho byl ochoten podrobit objektivní kritice, objevíš okamžitě tolik nedostatků, že bys ho musel ihned zavrhnout. Zároveň chápu neochotu lidí svůj jakkoliv jednoduchý, naivní a nedokonalý světonázor měnit, neboť to znamená hledat jiný, lepší, což sebou nese nejistotu a další úskalí, proto je pohodlnější tvrdošíjně svůj světonázor zastávat ač je stejně absurdní jako ten tvůj. No nic, literaturu jsem ti doporučil, snažil se ti pomoci máš nyní dvě možnosti - buď začít studovat nebo se řídit učením amerických pragmatiků a použít třeba "metodu upevňování víry", tzn. říct si že jsem idiot a ty máš nadále pravdu :-), to druhé je určitě cesta snadnější. Rozhodně by sis ale neměl myslet, že jsi hluboký myslitel neboť to opravdu nejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rekni mi konkretne, v cem je nefunkcni.
Jako bonus muzes pridat, v cem je nebezpecne totalitni, pokud se ti bude chtit, no to prvni bud dokaz, a nebo si to nech od cesty.
Z historie vyplyva, ze pokud nekdy existovala moznost mit v necem "volny trh", tak to vzdy fungovalo ke spokojenosti vsech a vsichni lide, kteri se toho ucastnili, zvysovali svuj uzitek.
Naopak v situaci, kdy do toho zacne strkat pracky stat, se to stave horsim a obvykle horsim pro zakazniky.
Vzdycky davam priklad Standard Oilu, kde to tak bylo zcela jednoznacne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba tohle? http://www.investopedia.com/ask/answers/08/george-soros-bank-of-england.asp Je to důsledek volného trhu, a pochybují, že s výsledkem byl spokojený někdo kromě Sorose, který na tom vydělal přes $1 miliardu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pockej pockej...
Ty vazne, bez ironie, chces tvrdit, ze v oblasti bankovnictvi je VOLNY TRH ?:-O
WTF?:-O
Prave ze naopak je to jedna z nejvice regulovanych oblasti, jake vubec existuji, a to nejen regulovanych restriktivne, alebrz banky maji i mnoha privilegia, ktera by bez statu absolutne nemohly mit (napriklad moznost vytvareni penez z niceho a podobne).
Banky jsou PRESNE ten pripad, kdy JEN A POUZE statni regulace zpusobuji krize (viz klasika, krize ve 30 letech minuleho stoleti)
A banky jsou PRESNE ten priklad, o kterem jsem hovoril na zacatku. Regulace prospiva bohatym korporacim / oligarchum / a podobne, a absolutne skodi zakaznikum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí bankovnictví s obchodováním na forexu ? Soros žádnou banku neměl, aspoň pokud vím, akorát se mu povedlo dostat britskou národní banku, resp libru do problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No...a to je mozne diky cemu?
Dokud byly penize kousky zlata, a nebo alespon papirky, ktere oznacovaly vlastnictvi urciteho mnozstvi (napriklad) zlata, potom by bylo velmi tezke az nemozne neco takoveho provest, ze ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw souhlas, nikdo neni nad stat. A kdyz stat rekne, ze tvoje dite ma umrit, tak proste pujdes a nechas ho zabit. To je prece jasne, kdo by tvrdil neco jineho, tak je blazen.
http://stoky.urza.cz/index.php?action=showdrop&DID=806

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lojzo, netrol mě, svým vzděláním a znalostmi jsem dále než ty, navíc jsem napsal: "Vždy se musí vše bezpodmínečně podřídit státu, pokud to neporušuje základní lidská práva a svobody", čemuž tvůj příklad o tom, že mi může stát nařídit poslat dítě na smrt je v rozporu s tím co jsem napsal. Mimochodem vypůjčím si tvůj příklad - v zemích kde není solidárně(nesvobodně) hrazená zdravotní péče, mohou zůstat i děti bez zdravotní péče. Pak je nasnadě se ptát, zdali takový "svobodný" stát spíše neposílá své děti na smrt. Není to tak jednoduché a je potřeba myšlenkově dospět k tomu, že absurdní a absolutní svoboda je také špatná. To ale neznamená, že člověk svobodu neuznává, jen si dospěle začne uvědomovat, že jsou i vyšší než individuální egoistické cíle jedince.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a ktera ze ta "zakladni lidska prava a svobody" ze mas presne na mysli? Konkretne prosim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Osobně moc nerozumím tomu, čím se to liší od přeinstalovaných Windows, ale holt to v EK asi umějí lépe zdůvodnit." <= Nemělo by tam být pře_D_instalovaných ???

Jinak ano, divím se, že na Windows si EU zatím nedošlápla, tam je to obzvlášť v případě notebooků letitá věc (více než dekáda), co bije do očí ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na túto vetu som reagoval vyššie. Len zopakujem Súdny dvor EÚ prostredníctvom 8. senátu rozhodol, že platí postup voči "priemernému zákazníkovi", t.j. predinštalovanie samo o sebe nie je prehreškom, pokial to "primerný používateľ" nepovažuje za dva produkty. V prípade MS Windows to tak nie je-podľa súdu, v prípade Androidu a vzhľadávania podľa EK, áno. Podľa čitateľov DIIT je to tak aj v prípade MS Windows aj v prípade Google Play a SW výrobcu. Otázka je, či DIIT čita priemerný používateľ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si přisadím takovou absurditu:
Za předpokladu, že EK jedná oprávněně tak by měla potrestat výrobce HW, že ve vztahu k ovladačům nepřistupují ke všem OS vendorům stejně a dodavatele SW, že jejich produkty jsou cílene jenom na jeden OS atd.

Nicméně je pravda, že m$ má jeden podobný škraloup s IE, kde část widlí byla na některých knihovnách závislá a u řady SW to platí dodnes. Jeden z příkladů závislosti jsou i truetype fonty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IE a Windows - jaksi to nechápete. Ne, že jsou Windows závislé na knihovnách IE, ale IE používá spoustu knihoven z Windows - ty proto nejdou s IE odinstalovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dneska uz je to navzajem provazany. Kazdopadne spousta aktualizaci, ktera je ve windows update oznacena jako oprava pro ie ovlivnuje i dalsi casti windows jako je explorer. Protoze ty danou ie funkcionalitu vyuzivaji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? Microsoft nikdy IE z Windows neoddělal, ani to po něm nebylo nikým žádáno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co jako ? Jak tvoje reakce souvisi s mym prispevkem na ktery reagujes ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

haha..az na to, ze za IE mel byt v US 2001 puvodne rozdelen na 2 spolecnosti, k vuli zneuzivani dominantniho postaveni (spor s Netscape). Bohuze nastupujici kartely zkorumpovana administrativa Bushe mladsiho ten verdikt vzala zpet a spor vyresili "dohodou". Nejspise jim Mrkvosoft za to nasazel trojany pro NSA, ktera jsou tam dodnes.
Kdyby tenkrat Mrkvosoft rozdelili na 2 firmy OS a aplkace, tak dnes Widle mohli byt uplne jinde a mohli jsme se paskvilum typu Win8 a jeho pohrobka Win10 vyhnout..a mohli jsme tu mit i solidne fungujici Windows mobile s platformou..a ne umiracek s par kostlivci..
To stejne by meli udela i s Googlem, ktery MS dnes uz predstihl v tomto..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Psal jsem v minulém čase, protože snad u W10 už to asi nebude tak žhavé
2. Případ quick launch např.
3. Co se týče SW třetích stran, ty jejich helpery jsou zářný příklad

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosímvás, co je to za blbost? Jak to souvisí? To je úplně něco jiného, to je vzdálenější než hrušky s jabkama!
Microsoft nikoho nenutí tam mít Windows. Předinstalovávájí to tam výrobci. A výrobci mnohdy prodávají i verze bez OS. Absolutně nechápu souvislost s vyhledáváním v lagroidu. Podobnost by se dala hledat v ballot screenu, kdy Microsoft musel dát ve Windows na výběr prohlížeč, protože to vadilo Opeře. Vtipné bylo, že ta aktualizace 10 měsíců nefungovala a nikdo si toho nevšiml, ani ta Opera :-D
Chtít prodávat PC bez Windows, to by jste pak mohl chtít po výrobcích aut, aby je prodávali bez firmwaru řídících jednotek nebo bez kol, či volantu, protože si tam chcete dát vlastní. Naprostý nesmysl a hlavně to vůbec nesouvisí s problémem Googlu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to rozdilny. Google nikoho nenuti davat na zarizeni android. Google nikoho nenuti davat na zarizeni balik google apps. Coz je ten zasadni rozdil proti produktum microsoftu kde proste ten pribalenej bordel je soucasti a vyrobce zarizeni se mu nevyhne ...
Pokud google dostane pokutu, tak microsoft by mel dostat minimalne dvojnasobnou protoze jeho praktiky jsou horsi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O jakém přibaleném bordelu mluvíš? Prohlížeč byl na výběr, stejně tak je na výběr hledací engine ve Windows, tak jde je něco špatně??

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě by W10 S měl být pokutovaný stejně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pan trpi slepotou nebo jak si to mam vysvetlit ? Ve windows 10 je halda nepouzitelnych dlazdicoidnich aplikaci... kdyz to neni bordel tak co to je ? Normalni clovek je nedokaze odinstalovat, protoze se to dela pres powershell a ani vsechny odinstalovat nejdou. A verze windows 10, v ktery ten bordel neni je pro normalniho uzivatele cenove nedostupna.
A kdyz furt mavas prohlizecem. Na androidu jde prekvapive bez problemu taky zmenit a nejen to.. i halda dalsich systemovych aplikaci o jejichz zmene si windows na mobilu muzou nechat jen zdat a na desktopu to jejich zmenu kazdych pul roku vraci na ty nepouzitelny aplikace od microsoftu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nemá smysl ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, s debžonem jako ty to fakt nemá smysl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám podezření, že debžot = BTJ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pripomina ho.. ale BTJ ma takovy specificky projev, podle kteryho ho clovek pozna i na rootu kde pouziva jiny nick. Ale mozna se jen zatim drzi aby se neprozradil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No o peprné výrazy mi ani nejde :), spíše s jeho obhajoba "nelegality přeprodeje nebo přenosu OEM v EU" má zarážející podobnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opet haha.. to ze treba v US jste na predinstalovany pocitac s vidlemi nesmel nainstalovat neco jineho..to jste neslysel? Kartel jako prase a v zemi "svobody" jste si mhl jit koupit alternativne jabko..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V první polovině minulé dekády jsem měl několik kamarádů co měli prodejny s výpočetní technikou (dnes už to nedělají, díky eshopům, ale to je život) a ti měli s M$ smlouvu, kde jim poskytoval slevu na OEM(měli z prodeje vyšší marži) výměnou za to, že nebudou nabízet sestavy s ničím jiným než s widlema. A chodili tam čas od času z M$ na inspekci inkognito a zkoušeli je, jestli to neporuší. V té době se totiž začal drát na desktopy tučňák a XP byly stále v novostavu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od veci by ani nebyla pravidelna kontinualni pokuta pro Google. Predstavuju si to tak, ze by si uzivatele mohli nainstalovat nejakou monitorovaci EU aplikaci na Android z Google Play a za kazdy lagnuti by se Googlu strhnul dolar. Ikdyz mozna je to moc, dolar za jeden lag by mohl Google s celym tim svym lagDroidem zkrachovat. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne... budeme pokutovat google za neco co nemuze. Google tezko nejak ovlivni, ze lide jsou hloupy a furt kupujou android zarizeni od vyrobcu co ten android dlouhodobe dodavaj doprasenej. Stejne tak google nijak neovlivni, ze do zarizeni lidi furt cpou pomaly sd karty co ty lagy zpusobujou (i kdyz tady snahu mel, ale bohuzel dal na ty uzivatele co rvali ze jim chce sd karty sebrat).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze lagDroid laguje i bez sd-karty a i vlastni googlovske vyroby. Je to proste smejd. Kazda pokuta na ty prasata dobra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm..
Ja teda Android nejak zvlast nemusim, nelibi se mi, neumi to nastavit veci, ktere bych si nastavit (na telefonu) chtel a tak (asi na to budou nejake programy, nevim, nezjistuju to), ale ze by to jakkoliv lagovalo, to jsem teda nepozoroval. Asi to bude tim, ze to provozuju na rozumnem HW a ne na telefonu za 1000Kc, kde by lagovalo tak nejak cokoliv...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pojem "lagdroid" je dnes neco jako "bajka", kterou urciti jedinci opakuji neustale dokola, protoze nemaji jiny argument. Kazdy kdo pouziva i "lagovaci" Samsing vi, ze je to blbost a mohlo to platit nekolk let zpatky. Dneska ale s min. 1,5-2GB RAM tyhle problemy uz davno nejsou..
ps: sam ted pouzivam Note2, ktery je model z roku 2012.. a funguje to v pohode. Samzorejme, ze kdyz na tom nekdo bude mit spustene 4 kecatka, nejlepe Facebookovy pametovy paskvil a do toho x tabu v prohlizeci, aktivni whatsup, kameru a viber spolus navigaci...tak se 5 let stary typ uz zadycha..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SGS5 2GB RAM - laguje i na plose bez spustenych aplikaci.
SGS4 2GB RAM - laguje i na plose bez spustenych aplikaci.
Huawei P8 lite a Honor 7 lite lagujou v aplikacich.

To jsou jen poznatky z mych telefonu a lepsich telefonu blizkych, ktere nemam zprostredkovane ale osobne. Nicmene o podobne poznatky slysim i z dalsich i premiovych lagdroidfounu od dalsich lidi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm... a co je to "lagovani"?
Ja mam SGS5 firemni. Pouzivam jej bez mala 2 roky..a opravdu jsem si pri beznem provozu "lagovani" nejak nevsiml. Samozrejme je potreba mit i upgradovany OS. Ale zase, pokud nekdo zasere celou pamet, treba prolizecem, tak se neni cemu divit. Jinak mam ho tu vedle sebe, takze klidne mi rekni, jak toho "lagovani" docilis. A jeste takhle..pokud mas nejakou srajdovou aplikaci, ktera se ti aktivuje pri odemceni obrazovky a udela onen "lag"..tak to bych spise videl jako problem aplikace. Muzu uvest konkretni priklad.. Flashlight app zpusobuje napriklad zamrzani...
Co se tyces SGS4.. ten jsem pouzival asi rok. Na nejake vylozene "lagovani" si nepamatuji, ale je mozne, ze ve srovnani s dnesnimi mobili jel mene plynule. Nicmene dneska je to 4 roky stary phone. Ma starou verzi Androidu, atd.. a plati co jsem psal vyse..pokud mas srajdovou aplikaci, ktera zpusobuje zamrzani, tak je to spis problem te appky.
Oprava..mel jsem SGS3, SGS4 ne. Nicmene pouzival to kolega v praci a nepamatuji si, ze by si stezoval :)

Pokud mas konkretni priklad, jak to "lagovani" docilit, sem s nim... vyzkousim jak na SGS5, Note2, tak zajdu ke kamaradce co ma muj stary SGS3 ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak, rukama mi prošlo celá řada smartfounů s Androidem a s vyjimkou archaických modelů jako HTC Dream, Nexus One jsem si lagování nevšiml. Teď mám S6 a naprosto v pohodě. Ale možná to souvisí s tím, že moc nepoužívám jablečné produkty a nemám tedy vytříbený cit pro to, jak mají správně animace vypadat :-) .

Po upgrade na Android 7 mi systém začal upozorňovat na nekorektně napsané aplikace, které přestože jsou na pozadí, užírají baterku a umožní je jedním kliknutím uspat. Tím je jakékoliv případné lagování způsobené aplikacemi nadobro vyřešeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš chytrá telefon každý 1-2 rok, nový za 15k, ale píšeš hůře než moje 11letý dcer.
Píšeš rádoby solid rozbor diskuze/čánku o sw/os, ale probléma je často mezi židlí a lcd :)
Já mám Nokiu 6303i, píšu,vydělávám a šukám....lépe než ty, hijo de puta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde se na ty cmoudy, co se sem valej z Afriky, peníze vzít musí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Po brexitu musí EU sehnat 526 miliard ročně, tvrdí eurokomisař pro ...

https://www.novinky.cz/.../442213-po-brexitu-musi-eu-sehnat-526...
Po odchodu Velké Británie z Evropské unie by v rozpočtu EU mohlo ... existuje řada nástrojů, kterými by si Unie mohla zajistit další příjmy.........třeba pokuty :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.