Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firmware pro SSD Intel konečně na světě

= zatím nekupovat:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď to zkonil Intel nebo toto odhaluje v plné nahotě stav PC. Není mi jasné, jak zařízení, které splňuje standard, může být někde rozpoznáno a někde nikoliv a to opět na zařízeních splňující standard. Závislost na pořadí portu je už tragikomickou třešničkou na dortu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Heron:
To nerozpozná ten firmware updater. Potřebuje k SSD přistupovat "přímo", což se nejsnáze udělá přepnutím do legacy režimu. Pokud je mezi updaterem a SSD další "vrstva čehosi" (pseudo-SCSI, RAID), tak je jasné, že určité věci se skrz nepropasírují. Např. disk může v pohodě fungovat v poli jako úložné médium, ale třeba samo pole si obhospodařuje S.M.A.R.T. a nepropustí ho k uživatelské SW vrstvě, takže pak uživatel S.M.A.R.T. údaje vúbec nevidí (tohle je typický případ AHCI driveru pro jižní můstky AMD pod WinXP). A to je to nejmenší ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen doplnim dalsi pripad - USB redukce taky nepropousteji specialni pozadavky (rozumej ATA prikazy), protoze USB mass storage s tim nepocitalo - pochybuji ze by se nenasel vyrobce, ktery by to neimplementoval kdyby to bylo mozne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne tohle nechapu a uz vubec ne u spolecnosti jakou je Intel vydali neco velice draheho s tym zeto vlastne ani nebylo v RTM ratingu jenom narychle nahrabat prachy nehlede na data uzivatele.Osobne si myslim ze technologii jakou SSD bude jeste dlouho trvat kym bude vubec pouzitelna a hlavne uzitecna kdyz vidim jak nektery jasaj ze ceny klesali pricem si neoveri o dane technologii jasna fakta a nazory uzivatelu pak sa vubec nedivim ze vec vypada jak vypada...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakra že já jsem tady ty diskuse zase začal číst, protože to co se tady projevuje za unikáty... Tak třeba takovej Waffer. Prostě nechápu, jak někdo může dedukovat tím stylem, že společnost jako Intel by měla zapotřebí vydávat něco, co by nepovažovala za dokončené aby nahrabala peníze. To, že se holt něco nepovede se stává i v lepších rodinách, Intel udělal chybu a takových chyb se stává v IT hodně. Vlastně proč si ty svině, výrobci pevných disků, dovolí prodávat takové šunty, u kterých se už dopředu počítá s tím, že po nějaké době hodně z nich odejde, že? Proč by SSD nemělo být použitelné? Statisticky se dá už teď jasně považovat za mnohem bezpečnější než HDD, když drtivá většina ztrát dat se odehrála právě v neobvyklých případech, kdy výrobce jasně doporučoval zálohovat. A nebo pán je sociál a tak si radši vymyslí milion nesmyslných důvodů, aby se nemusel trápit nad tím, že na to prostě nemá? Vždyť právě tohle SSD už se dá považovat hotový kus technologie. Tak mi prosím vysvětli, v čem je tohle nedotažené, nepoužitelné, neužitečné, jaká jsou fakta a jak teda věc vlastně vypadá. Rád se poučím a ještě mnohem víc rád se ti omluvím za trošku hrubější tón, ale mám obavu, že jsem ho zvolil zcela správně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak už jsem firmware úspěšně updatoval, ale pokud rychlost zápisu vzrostla o 2%, tak je to moc ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To happymaster23:ja si prave nemyslim ze tenhle ton jaky ste vy podal proti mne pisemne nepatri do diskuzi a jake ze sou nedostatky prave vami proklamovane one technologie SSD? co tak zapis mensich bloku nebo snizujici se casem vykon(zapis a pod). ktery se sice da nahradit defragmentaci ale bylo dokazano ze prave upravovani serazovani samotnych dat nici pamätove bunky SSD nevim jak je to ted ale problem s tym byl a lidi jednoducho nejsou ochotni investovat do neceho co je nevyladene,nespolehlive a stale prilis drahe jo ted se myslim preslo na 44nm nebo 40nm technologii vyroby ale stale to neni takova zaruka jaka tkvi prave v rotujucich plotnovych discech resenich vice pristupnejsich a lidem jde dnes hlavne o sva data nebo by melo ne jenom o rychlost cehoz sou dukazem prave caviary rady green nebo 5k4 reseni od jinych vyrobcu jeste k te one vami proklamovane SSD kdyz uz tak SLC ne MLC reseni jenomze za ceny ktere se tyhle prodavaj jde sestavit system s Velociraptorama se stripem nebo nakoupit vice zalohovacich zarizeni kdy uz lidi pochopi ze zalohovat je nejlepsi vzdy a ne to odkladat navyse je potreba si chranit sve osobne soukromi ne vsechno hazet online.Ja netvrdim ze jedno slovo me hodnoti vse ale prave vice lidi hodnoti jako celek samotny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23: jo a jeste doplneni k me reakci "vam" jestli si myslite ze pod pojmem bezpecnost "u vas" sou otvorena pristupna data na SSD ste velice naivny sifrace,ochrana heslem nebo osobni uschova to ja osobne povazuju za ochranu adekvatni kdyz uz tak integrace dat samotnych radeji vice ctete a nedelejte zvasty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Waffer: Přečtu si dvě věty a už musím reagovat. Nevadí, když někdo něco neví a zeptá se (ostatně to dělá každý, mě nevyjímaje), ale když tu někdo neznalý píše takové hlouposti, vadí mi to.

Takže za prvé: Zápis/čtení menších bloků je právě u tohoto SSD dokonale vyřešen tím, že Intel přidal další vrstvu, která tenhle problém naprosto eliminuje (mimo jiné tím eliminuje i "zasekávání se", se kterým měly některé starší SSD pod Windows problém), takže tohle SSD je při zápisu menších bloků mnohem rychlejší než jakýkoliv HDD.

Za druhé: Fragmentace? Proboha, šup Google a tam napsat TRIM. Právě tenhle FW (snad jako u prvního SSD) přidává tuhle funkci, díky které je fragmentace (a následné "opotřebování") minulostí.

Za třetí: Předchozí generace byla vyráběna 50 nm procesem, tato je vyráběna na 34 nm. Ale že mě to udivuje, vždyť ty co slovo, to perla ;).

Za čtvrté: Co do toho pleteš proboha WD Caviar Green? Ten disk je stejně bezpečný jako jiné HDD, akorát má nižší spotřebu a je tišší. Znova opakuji, SSD je mnohem bezpečnější než jakýkoliv HDD.

Za páté: Proč SLC když Intel dokáže s MLC dělat zázraky a skoro porážet i svoje SLC disky. Jak to spolu souvisí, proboha?

Za šesté: Jo a taky si nemusí kupovat ani ty Velociraptory, ale můžu si za ty prachy koupit hromadu hnoje a nebo jít do bordelu. K čemu mi ty Velociraptory budou, když tohle SSD je výkonově úplně někde jinde?

Za sedmé: Ano, o zálohování povídej mě, který má každá data minimálně v RAIDu 1, ale většina je ještě pravidelně (a s historií) zálohovaná na další disk nebo nezávislý stroj.

Za osmé: Kde jsem psal o tom, že něco hážu on-line?

Za deváté: Pojem "bezpečnost" v tomhle kontextu každý průměrně inteligentní člověk pochopí jako "bezpečnost dat proti jejich ztrátě z důvodů selhání úložného zařízení". Jenom méně inteligentní člověk jako ty to absolutně nepochopí a začne tu plácat nesmysly o šifrování, když to s touhle diskusí absolutně nesouvisí.

Za desáté: Šifrace, pěkné slovo :D

Za jedenácté: Po tobě něco přečíst, to je kumšt. Ale to asi bude souviset s tou celkovou omezenou schopností porozumět psanému textu.

Za dvanácté: Takže závěrem si za označením sociál stojím, možná bych k tomu ještě přidat blbec.

Za třinácté: Ano, nejhorší je srážka s blbcem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.